Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Stg 2023. 09. 08. 21:56
Előzmény: #204456  Láma
Kárpótlás alapja nem a 45 előtti vagyon volt.
lacikonyha 2023. 09. 08. 21:53
Előzmény: #204455  Andy01

csak akkor beszélek róla ha van apropója
tegnap a békekölcsönről hangzott el   fals dolog azért írtam róla
mamás fals hangzott el a múltat érintve nem  is egyszer ,ma ezért írtam róla
igén hajlamos vagyok fals szövegekkel vitába elegyedni
..
13 évig koptattam szünet nélkül a belvárosi utcákat, járkáltam ki be házakba
ha meg üldögéltem faggattam a netet vagy arról ahol jártam az előbb vagy ahova készülődtem és az 5. ker erősen feltárt a neten
és amit egyszer elolvadtam azt attól kezdve tudtam, és meséltem fűnek-fának mert annak ott  ez a lényege
aztán élveztem hogy sikerem volt vele néha
és az egyetemen ahova jártam tanultam ilyesmiket, az irányultság onnan is jött
meg tudtam házaló sales múltamból hogy vagyonos értelmes emberek szeretnek velük  valamilyen módon egyenrangú emberrel üzletelni és én ezzel  a részletgazdag história építés és várostörténeti tudásommal egalizáltam, vagyonnal ott nem tudtam volna olyan ügyfeleim voltak többnyire
díjazta a közönségem egy része,nagyon
lacikonyha 2023. 09. 08. 21:31
Előzmény: #204454  Stg

a beszolgáltatásnak lett vége 56-ban ezt írtam
56-ban jött rá a kádár hogy vidéken nem lesz hatalma ha nem veszi el az önálló gazdálkodásra alkalmas birtokmérettel rendelkezők földjét is
3 évig faragták hozzá a törvényeket, a ptk is ennek érdekében keletkezett 1959-ben
és 56 után megszüntették a kataszteri nyilvántartást, hogy hivatalosan ne is létezzen a fennálló  birtoklás bizonyíthatósága
évekig faragták a jogszabályokat, és aki 1960 környékén önként nem kérte hogy a tsz vegye át kezelésbe a földjét némi fejadag ellenében az börtönnel fenyegethető volt
de szinte még így is szinte minden faluba elkaptak ahhoz és jól összeverték és ez mind kellet az önkéntes kérelem kicsikarásához
a nagyapám Önkéntes kérelme meg van eredetiben 1960 januárból és rajta a tsz elfogadó nyilatkozata. már éltem akkor
65 után pedig jött a végfázis: újabb törvényt faragtak a föld tényleges megművelője egyoldalúan tett nyilatkozattal kérhette a földhivataltól az általa megművelt föld tulajdonjogának a nevére való átiratását
..
a nagyszüleim és az apám is 1969 márciusában kapták meg a végzést hogy január egytől a tsz a tulajdonosa a földjüknek, amit már rég, 1960-ban birtokba és kezelésbe vett a tsz
..
ezt sem akarja ma tudni a kádárvakarékok tömege
már akiket a kádár vakart ki a nincstelenségből néhány százezer család kivéreztetésével
1945-től69-ig 24 év telet el az 1945-ben legalább 25 kataszteri hold birtoka kb 75-80 ezer családnak volt köztük a nagyszüleim
nyomorultul kifosztva halt meg 70-80 ezer család a rákosi-kádár párosnak köszönhetően
.
LouMannheim
LouMannheim 2023. 09. 08. 21:13
https://imgur.com/a/PDcP42X
Az itt lévő fiúk és lányok is úgy néznek ki mintha le akarnának ugrani a fotóról, de a kép előhívása óta több mint 80 év eltelt, és már mindegyikük halott, köztük van öregapán is, akkor fiatalon. Falusi színjátszó kör. Azon az iskola udvaron ahol én is futkorásztam, és kb most is ugyanúgy néz ki mint akkor, csak kevesebb a gyerek.
Láma
Láma 2023. 09. 08. 21:10
Előzmény: #204451  lacikonyha
Szia Laci!
Ha megkérdezhetem, a családod kapott kárpótlási jegyet az elvett javaitokért? Ne érts félre a kérdésem, tudom, hogy ha kaptatok is valamennyit, az messze nem kárpótolt benneteket az elvett értékekért.
Ha kaptatok, azt hogyan sikerült "beváltani" és sikerült-e valamennyin túladni?
Andy01 2023. 09. 08. 21:02
Előzmény: #204451  lacikonyha
Lacikonyha! Nem teves, amit irsz. Sok csalad keresztul ment ezen, nem vagy egyedul. Ugyanakkor, ahogy latom, allando visszatero tema ez nalad. Kicsit olyan, mint a hires Proust regeny, csak a koltoi oldalt nelkulozi.  Irodalmi, tortenelmi elbeszelesek, regenyek, sot csaladregenyek alapja lehetne. Ha ilyenhez van tehetseged, sikeres muvek lehetnenk. Kezdd esetleg a rovid elbeszelesek mufajjal. Ugyanakkor kicsit mokuskereknek erzem az irasaidat. Azert javasoltam, hogy lepj ki a komfortzonadbol, es legy hasznos tagja a forumnak, mert kepes vagy ra. Vannak olyan tapasztalataid ingatlanos multadbol, amikrol orom lenne hallani. Szivesen hallanek a tortenelmi Belvaros ingatlanainak a torteneterol. Ez egyben egy tarsadalmi szociologia is. A kereskedo csaladok felemelkedese es bukasa. Regi utcanevek  orzik mindennek az emleket. Ismereteid a Belvarosrol vajon honnan szerezted?
Stg 2023. 09. 08. 20:56
Előzmény: #204447  lacikonyha
Sajnos nem lett vége 56 bán.
A "második tsz-esítési hullám" utána jött .
LouMannheim
LouMannheim 2023. 09. 08. 20:55
Előzmény: #204450  Murdoch
Akkor lehet hogy a fényképész valahogy kinagyította és azt vezette fel kartonlapra.
LouMannheim
LouMannheim 2023. 09. 08. 20:47
https://imgur.com/a/ubkRoPD
Bal oldali regruta anyai ágon déd öregapám.  Falun, ahol a többségnek nádfedeles vályog háza volt, nekik akkor tégla házuk volt ahol fél méter vastag tégla falak voltak. Elbontás után felhasználásra kerültek a padlás gerendák 1890 valahányas évszám volt beütve és vagy 25x25 cm -es keresztmetszetűek lehettek. Ácsok is mondták hogy ilyent nem mindennap látnak.
lacikonyha 2023. 09. 08. 20:43
Előzmény: #204442  Andy01

én még nem a múltban élek még, egyesek szerint ha kb 80 is elmúltam ott fogok
az elmúlt másfél évben feldolgoztam az örökölt iratokat sok mindennek utána olvastam
el kéne felejtenem? most amikor a legtöbbet tudom?
és amikor valaki azt mondja hogy szerencsés volt mert nincstelenek voltak a a nagyszülei ne hívjam fel a figyelmét arra hogy mások milyen államilag vezérelt erőszakot kellet hogy elszenvedjenek ahhoz hogy nincstelenek unokájaként emelkedni kezdhessen a hetvenes években?
kellemetlen hallani egy "szerencsésnek"?
vagy téves amiket írok?
nem ismerni vagy letagadni a közelmúltat erény?
Murdoch 2023. 09. 08. 20:35
Előzmény: #204446  LouMannheim
Köszi, jó! Csak tippre mondanám, hogy nem dagerrotípia, azokat anno jellemzően szépen tokozták, de ez mondjuk lényegtelen.
Murdoch 2023. 09. 08. 20:33
Jó, tudom, ki a fenét érdekel, de anno a mormonok hathatós segítségével készült el a mikrofilmes anyakönyvi adatbázis. Anno még piszok sok keresgéltem mindenféle parókiás digitalizált anyagban, csak aztán minden fizetőssé vált. Kár, jó szórakozás volt. 
FR73 2023. 09. 08. 20:32
Ez komoly volt, sajnálom.
lacikonyha 2023. 09. 08. 20:27
Előzmény: #204440  FR73

nekem nem kellett felderíteni a családfákat az apait készen örököltem a zsidótörvények miatt 39-41 között kikért anyakönyvi másolatok, minden ük-ig hiánytalan, és 4 ükük van még a készletben
az anyait a dédszülőkig örököltem hiánytalanul az üköket egy gyerekeim generációjához tartozó másod unokatestvérük megbízásából egy igen neve, kutató gurgatta ki, szabadkai  és sáros megye születésekről stb
és a vagyontárgyak sorsát követtem külön kiemelt nagy figyelemmel végig, elég volt az örökölt iratkupacot vallatni, mert hogy azok végleges,állami erőszakkal való elvételének végjátéka  zajlott a kisgyerekkoromban
és nem a "fene tudja hogy volt módon" és nem véletlenül, viszont súlyos kedvezőtlen következményekkel, amiből mások szerencséje lett
van egy csomó beszolgáltatási irat
1953-ban hajszál híján 1 tonna lisztet kellet leadnia nagyapámnak, amit nem csak megtermelni, betakarítani, hanem őrletni is neki kellet és zsákot adni hozzá és leszállítani
és még zsírt sonkát tojást stb,egy kiskönyv szól a kiszabott mennyiségekről és az átvétel igazolásáról
és ez sem véletlenül történt így, hanem szisztematikus elszegényítési céllal, hogy akarjon ingyen megszabadulni a száltóföldjeitől, és másoknak legyen szerencséjük az olcsón szerzett élelemből
a saját földjén termelt takarmányból  hizlalt saját disznóját csak engedély alapján vághatta le, de fizetni kellet érte, ilyenek is vannak az kötetükben
elég komoly mennyiségű irodalom található erről a neten, nálam meg eredeti iratok
azt a beszolgáltatás témát még a nyilasok találták ki 44-ben, de az utódaik köszönték és fenntartották és fokozták is véletlenül persze a termőföld tulajdonosok szerencséjére
és  kicsit lövöldözni kellet 56-ban hogy vége legyen
persze aki nincstelenből emelkedni kezdet a rákosi és a kádár jóvoltából azt minek érdekelte volna hogy másoknak mit kellet elveszteniük az ő szerencséjükhöz
földet boltot, pékséget műhelyt stb
mára meg aztán végképp merüljön feledésbe a "szerencsések" szerint hogy mi volt az ára
LouMannheim
LouMannheim 2023. 09. 08. 20:27
Előzmény: #204445  Murdoch
Murdoch 2023. 09. 08. 20:25
Előzmény: #204444  LouMannheim
Imádom nézni a régi fotókat, vendéglők, lakodalmak, gondolkodás nélkül visszamennék azokba az időkbe. Ott még élet volt, egy meszely bor mellett ment az eszmecsere, nem vmi hitvány fórumon... :)
LouMannheim
LouMannheim 2023. 09. 08. 20:16
Apai ágon dédszüleim esküvői fotója van meg, olyan mint egy degerotípia csak karton papíron van meg. 1919-20 körül készülhetett. Mikor ránézek gondolatban visszarepülök a nádtetős paraszti házba, belépek az ajtón és látom a vendégeket ahogy poharazgatnak a szobában.
Ekkor kb mindenki rám néz hogy ki ez az idegen, ki hívta ezt meg. Bedobok egy 20 ezrest a menyasszonyi táncba, megtáncoltatom a "mamát", kezet fogok az "öreggel" és egy devizson borral kisétálok. Kifele menet valaki leszólít, mondom neki hogy csak ezért jöttem hogy lássalak titeket.
Murdoch 2023. 09. 08. 20:00
Előzmény: #204442  Andy01
No offense, de olyan lehet ő, mint a Bánhidy Laci bácsi, Tüskevár ide, vagy oda, de azt mondták, amúgy olyannyira városi ember, hogy szédül a füvön. Lacikonyha Ráday-n nőtt fel, de ezzel nincs is semmi baj.
Andy01 2023. 09. 08. 19:54
Előzmény: #204439  lacikonyha
Lacikonyha! Egy ideje figyelem az irasaidat a csaladodrol, a gyermekkorodban ateltekrol.
Ne hidd, hogy egyedul vagy ilyen tortenetekkel. Most mar feldolgoztad... osszegyujtotted.. atadod a gyerekeidnek, unokaidnak.  Fontos a mult ismerete, de meg fontosabb, hogy a jelenben eljunk es elvezzuk az eletet. Ertekeljuk a mindennapokat, te peldaul az ingatlanpiaci megszerzett pszichologiai ismereteket hasznositsd sikeresen.  Engedd el a multat, ne foglalkozz vele tobbet. Fiatal vagy meg, legy tevekeny, ez elvezd a tevekenyseged eredmenyet es a sikereidet. A forumtarsakon pedig ne koszoruld az eles elmedet, senkinek nem tesz jot. Inkabb adjal jo es hasznos tanacsokat, sokan raszorulnak. Esetleg lepj ki a komfortzonadbol es probalj massal is foglalkozni. Esetleg sportolj. Ismerd meg az altalad lesajnalt Budat. Menj fel a Normafahoz, menj futni, setalni. Meglatod, uj ember leszel.  Sok sikert a jovodhoz!
lacikonyha 2023. 09. 08. 19:50
Előzmény: #204439  lacikonyha

rosszul írtam az előbb 3 dédszülőm hagyatéki végzése megvan
1937-45-46 a halálozási dátumok közel 90 éves mindegyik dédmama a halálakor, legfiatalabb az 1937-ben elhunyt dédpapa, a 81. szülinapján ment el
sok oldal mindegyik végzés, nehezen olvasható szkennelés után nagyítva is és tövig vannak számomra megfejthetetlen telekönyvi adatokkal

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek