Hathor Hathor
4
4
1
2014. április 09. | 17:46
#1

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
ma, 10:15
előzmény: #35648  izomman20
#35650
Csak a hülye nem veszi fel a 10M kamatmentes hitelt ha amúgy jogosult lenne rá... persze nem telefonra/nyaralásra/autóra költve hanem valami értékálló eszközre, tanulásra, továbbképzésre amiből még több értéket tud majd teremteni, végső esetben akár állampapírt is vehet. A fixált hiteleknél teljesen igazad van, 10-15-20 év múlva jóval kevesebb részét kell a fizudnak leadni mint most már csak az infláció miatt is. Egyedüli veszély ez esetben a tartós munkanélküliség. Az a helyzet, hogy a korábbi magas forintkamatok és a devizahitel miatt kialakult az emberekben egy természetes félelem a hitel ellen ami AKKOR jogos is volt. Mostanra még szokni kell nekik a tartósan alacsony kamatkörnyezetet aminek nyugatom már évtizedes múltja van és ott ki is épültek már az óriási hitelpozíciók. Mielőtt bárki elkezdene kamatemeléssel ugrálni szólok, hogy nem csak a 0,9% alapkamat alacsony hanem a 3-4% is bőven annak számít a korábbi tizen-huszon-harminc %-okhoz képest! A történelem pedig számtalanszor bebizonyította, hogy a fejlett világban ha hirtelen emelnek is akkor utána szinte azonnal elkezdik szakaszosan leépíteni és relatív rövid ideig él csak a magas kamatszint
**
Összegezve egyre inkább kezd olyan érzésem kialakulni, hogy a végén most azok járnak majd jól összességében akik röviddebb kamatperióduson vannak. Persze lesznek időszakok amikor nem és akkor izzadni fognak, de a futamidő végére totálban simán járhatnak jobban esetleg. Arról ne is beszéljünk, hogy mi lesz a hitelekkel és kamataikkal ha egyszer eurónk lesz nekünk is, mert 15-25 év alatt simán lehet.
ma, 10:03
előzmény: #35648  izomman20
#35649
Azt még kifelejtettem, hogy a magyar állam olyan gondoskodó, hogy 3 hónapig még  munkanélküli segélyt  (állás keresési járadék ) is kapsz 3 hónapig  ( 80-100 e ft  kb. / hó ) Tehát még 3 hónapig tudsz munkát is találni  van némi bevételed.. Ez után kaphatod fél vagy 1 évig  ( attól függ milyen biztosítást kötsz) a jövedelmed kiesésére a biztosítótól pénzt . Óriási itt a fórumon a hitel és az Orbán fóbiátok.. (Ahogy a társadalomban is )
ma, 09:45
előzmény: #35641  elemerorsos
#35648
Debrecen?  Az neked „vidék” ?  Az ország második leg prosperálóbb  legnagyobb városa.  … Menj le 50-80 km re Debrecen Agglomerációjába és kapsz pár millióért is paraszt házat garmadával van  olcsóbbnál olcsóbb el vannak néptelenedve a falvak. Adós rabszolgaság? Nyilván így van kitalálva a rendszer  ez tény , de nagy itt a hitel fóbia, ezért írok még egy picit  erről :  Ha fixált hiteled van  :  állami támogatott hitelem 10 mft például 47 e ft fixen 25 évig . Szerintetek a minimálbér ( és az átlagbér ) mennyi lesz mondjuk 5 vagy 10 vagy akár 20 év múlva és mennyi lesz ez a 47 e ft a jövedelmed hány % a?   20 év múlva biztos vagyok benne, hogyha csak az inflációval növekszik az átlagbér is elérjük az 500 e f tot a fizetés nem 1/5 e lesz hanem 1/10 e! Jó magyar forint alapú fogyasztó barát hitelt amit szintén be lehet fixálni 10-15 évre vagy még többre szintén ez a kategória.  Akkora félelem van bennetek elültetve  (mert nem értetek a pénzügyekhez ) hogy az már kriminális és turbózzátok az embereket a hitel ellen.  (A 7 pontos tervben pedig az gyerekek után az adósság elengedésekről ne is besszéjünk.)   De tegyük fel  valaki nem vállal gyereket csak sima jó magyar ft alapú fogyasztó barát hitelt vesz fel 15 évre fixálva .. Mik a lehetőségei ? Mivel kevesebb a törlesztője még így is mintha albérletben lenne ezért a különbözetet ( 50 e ft ) simán félre is teheti ami a hitel törlesztő és az albérlet között van.. Ezt a pénzt időnként elő törlesztésre fel is használhatja és csökken az adóssága ugyanis semmit nem jelent, hogy 30 évre vettem fel a hitelt az nem azt jelenti örökkön örökké fizetni fogom ha tudom hamarabb is letudhatom. De ha esetleg beüt a krach és a családba egy valaki elveszíti az állását akkor lehet kötni jövedelem kiesésre is biztosítást pár ezer ft .  Ha ez sem lenne elég akkor lehet futamidő kitolást kérni és kevesebb törlesztőt beállítani a bankkal.  Ha ez sem segít el lehet adni a lakást  és kiveszem belőle az Önerőm és vissza megyek albérletbe.  (Bár akkor azt se tudnád fizetni) Ha az élet úgy hozza , hogy nekem 5 vagy 10 év múlva máshol kéne élnem és dolgoznom. akkor egy hiteles lakást is akármikor eladhatok kiveszem amit eddig befizettem és kész. Túldimenzionáljátok a hitel veszélyeit ez nem deviza hitel  (Ezért se fog úgy beesni az ingatlan piac-  kamat emelés miatt aki nem fixálta bajba kerülhet , de ez más tészta az egy minimális ár lehajtó hatással bírhat ) , de a lehetőségek tárházát mégcsak át se tudjátok gondolni, mert nincs mögöttesen meg a pénzügyi tudásotok. (Tisztelet a kivételnek ) Persze felőlem maradhat mindenki albérletbe és zsörtölődhet tovább .. 😊
ma, 09:30
előzmény: #35633  palotai3
#35647

A társadalom úgy van kitalálva mint a gazdálkodj okosan társasjáték, papírmasékat látszólagos értékeket, játékszereket kapsz, azért nyomod a gombot, a megtermelt pénz meg  a gazdáikhoz megy, ők találták ki a társast, kamatos kamat az isten. A pénz elmegy soványan és visszamegy egy kicsit kövérebben, mint anno a városi gyereket elküldték vidékre erősödjön kicsit.
Zsidó mondás a koporsón nincs zseb. Jó film a Nagy Likvidátor. Danny DeVito azt mondjaha meghalsz húznak egy vonalat az nyer akinek több van.
ma, 09:23
előzmény: #35633  palotai3
#35646
ez olyan mint a társasjáték, elfogadod a szabályait és mész körbe a pályán. hol többet hol kevesebbet dobsz, néha 1-2 lépést kimaradsz.
ma, 09:15
előzmény: #35609  Zazie90
#35645
Kinek nem érdeke, hogy itt nyugati bérek legyenek? Senkinek. A tőkének. A cégeknek, akik az olcsó munkaerő miatt vannak itt. Ha legalább azt el lehetne mondani, hogy jó színvonalú nyelvoktatás (két nyelvet folyékonyan), magas színvonalú iskolai oktatás, sok jól képzett diplomás kerül ki a magyar fiatalok közül, akkor versenyképesek lennénk, tudnánk a tempót tartani a digitalizációval. De láthatóan ez nem cél ma Magyarországon.
Az meg azért nem olyan jó deal egy befektetőnek ("felzárkózunk a nyugathoz" hahaha), hogy a béreink nőnek, de az emberanyagunk egyre rosszabb.
ma, 09:09
előzmény: #35633  palotai3
#35644
"Régen vidéken összeállt a család és felhúztak egy parasztházat, tartott, ameddig tartott."
Az építési eljárás úgy megbonyolódott-megbonyolították, hogy ez ma már ez elképzelhetetlen. Amíg a bürokrácia erős, és be is tudja tartatni, addig ez lesz. Még a 70-es években is sokkal egyszerűbb volt építkezni. Persze a technológia is rengeteget fejlődött, pl. a hőszigetelés, gépészet terén.
"De nem hajszolták magukat adósrabszolgaságba egy egész életre. Nem is tehették meg, de minek is tették volna?"
Az adós a jó rabszolga, egy lakáshiteles nem fog lázongani, tüntetni, hanem bemegy dolgozni, és kifizeti a havi törlesztőt. A pénzrendszer-politikai rendszer érdeke az eladósítás.
Valahol azt olvastam egyszer, hogy tök mindegy mennyit keresnek egy országban, kb. úgy állnak be az árak, hogy 20 évnyi átlagkereset legyen egy saját ingatlan.
ma, 09:03
előzmény: #35640  2345678
#35643
Ja értem. Ez olyan , mint az elhalasztott vétel 7-10 éve. Marhaság. Azért halasztotta el 10 éve, hogy rosszabbul járjon. Most meg azért, hogy olcsóbban adja el. Világos. 
ma, 08:50
előzmény: #35633  palotai3
#35642
"Elgondolkodtató, hogy milyen élet az, hogy egész életünkben azért dolgozunk, hogy a fedél meglegyen a fejünk fölött. Régen vidéken összeállt a család és felhúztak egy parasztházat, tartott, ameddig tartott."
Nyitott kapukat döngetsz! Pár millió forintért vannak ilyen parasztházak vidéken most is! Ezt minden külső segítség nélkül is össze lehet rakni. Ha meg a érintett vagy a mostani CSOK változtatásban akkor kamatmentesen megkapod az árát és még egy új autóra is marad belőle, sőt!
**
"De nem hajszolták magukat adósrabszolgaságba egy egész életre. Nem is tehették meg, de minek is tették volna?"
Te most miért tennéd? Ott a szuper parasztházad...
ma, 08:49
előzmény: #35638  pitcairn2
#35641
Vidék nem drága? Egy ismerősöm most mondja, Debrecenben egy kétszobás panel 20+ millió. Ja, és a 22 milliós panelt ki lehet adni 90 ezer forintért. És veszik. Ami még érdekes, hogy pár éve egy jó ház 40-60 millió volt, 100 fölött sci-fi. Most pedig normális ház (szép ház, jó helyen, normális telekkel) nincs 100 millió alatt. És ezt is veszik.
ma, 08:49
előzmény: #35639  mpagnes
#35640
Mindenki áremelkedést vár,(áremelkedés lesz megírta az újság !).Ezért is szűkülhet a kínálat.
ma, 08:41
előzmény: #35638  pitcairn2
#35639
A kínálat hogyan van szűkítve? 
ma, 08:25
előzmény: #35633  palotai3
#35638
vidéken speciel most sem drága az ingatlan
a nagyobb városokban is mesterségesen verik fel az árat
(a kínálat mesterséges szűkítése + a kereslet mesterséges növelése = buborék)
ma, 08:23
előzmény: #35632  palotai3
#35637
tudtommal a világ (fajlagosan) legdrágább stadionja Londonban van:)
ma, 07:57
előzmény: #35635  Criscito
#35636
30 evesen vagy fiatalabban*
ma, 07:36
előzmény: #35631  palotai3
#35635
Mi szamit komolynak? Ma mar nagyon felgyorsult peldaul a tudas elavulasa is, ezert sokszor a fiatalok jobb tudassal rendelkeznek az idosebbeknel, akik olyan tudassal rendelkeznek, amik mar szinte nem is ervenyesek. Plusz perse tapasztalattal, ami nehany pozicioban tenyleg szamit, nehol meg nem. Tobb ismerosom is csoportvezeto, vezeto, de van aki ugyvezetoi poziciot is betolt cegeknel
ma, 07:14
előzmény: #35633  palotai3
#35634
Igaz, de nem is voltak ekkora elszállt igények. Nem kellett mindenkinek külön szoba tévével, számítógéppel, csúcs berendezéssel. A spórolás a fedélre pedig nem úgy nézett ki, hogy ami az évenkénti iphone cserén, két külföldi nyaraláson, 2 wellness hétvégén, márkás cuccok, autó megvásárlásán felül megmaradt, abból lett fedél... Hanem reggeltől estig dolgoztak, mindent maguknak termeltek, gyalog jártak, stb. Aki ma tud hasonlóan szerényen élni, annak ma is sikerül. De legtöbbször azok panaszkodnak hogy milyen nehéz manapság, akik képtelenek szerényen élni. Régen sem csúcs lakásban kezdték az életüket a fiatalok, hanem kisszobában a szülőknél. Dolgoztak mint az állat, és lassanként lépdeltek feljebb és feljebb. Ma meg a 26 éves friss mérnök nem megy panelba, mert az neki derogál. Neki új építésű családi ház kell, új autóval. Rögtön. De sok példát ismerek. És az ellenkezőjére is.
ma, 06:54
előzmény: #35624  Nudli
#35633
Elgondolkodtató, hogy milyen élet az, hogy egész életünkben azért dolgozunk, hogy a fedél meglegyen a fejünk fölött. Régen vidéken összeállt a család és felhúztak egy parasztházat, tartott, ameddig tartott. De nem hajszolták magukat adósrabszolgaságba egy egész életre. Nem is tehették meg, de minek is tették volna?
ma, 06:49
előzmény: #35622  masseduction
#35632
Jó, de külföldön nem is épül ennyi stadion, ezt ne felejtsd el!
ma, 06:48
előzmény: #35616  Zazie90
#35631
Komoly cégnél nem is lehet 40 éves kor alatt magas pozícióba kerülni.
ma, 00:08
előzmény: #35623  Nudli
#35630
akkor sem feltétlenül jó ha fizetnek... kedves londoni hozzátartozóm kipróbálta ezen a héten a magán egészségbiztosítását
a cég által nyújtott konstrukció valószínűleg nem lehetett vmi kiemelt csomag, mivel minden lehetséges módot bevetettek a használat megnehezítésére, majd több napnyi küzdelem után végül összehoztak neki egy "szakorvos látogatást"
helyszín:
London egyik legdrágább felhőkarcolója (a Shard...)
az árak kb. ezzel voltak összhangban 250 GBP-t számoltak el a biztosítónak azért hogy belenéztek a fülébe (fülésznél járt...)
az esetleges bonyolultabb vizsgálatokat ez nem tartalmazza... azokat külön számlázzák ki a biztosítónak...
a "follow up visit" további 120 GBP
összességében rohadt nagy csalódás volt az egész...
a biztosító mindent elkövet azért, hogy megnehezítse a folyamatot, majd elküldi vmi flancos helyre (cimborák???), ahol kb. a nagy semmiért egy valag pénzt számolnak el... 
Budapesten 16 ezer forintért sokkal jobb ellátást kapott ennél... (magánorvosnál)
szerda, 21:21
előzmény: #35548  Vortex
#35629
amúgy ha érdekel.. 6.ker önálló 32nm 5m magas garázs 15éves épület udvarában, elektromos biztonsági ajtóval plusz a ház kapujával védve, jelenleg raktározásra kiadva 60e/hó 12,5millió az ára. Ez volt még jogilag rendezetlen (rajtafelejtették a tullapon a ház projekthitelét) még nem hirdettem meg.
szerda, 21:05
előzmény: #35623  Nudli
#35628
Nagyon helyes írás!!!
Ezt kellene sokaknak szíven venni.
Nem agitalni embereket...
szerda, 21:05
előzmény: #35576  izomman20
#35627

igy kell, vannak képességeid van egy alaphelyzet vannak a lehetőségeid és teszed a dolgod. 
Sokan nyávognak, mondtam figyu, húzz egy vonalat add össze mid van milyen képességeid vannak utána kovácsolj terveket, miért igen és ne a miért nem lehet terveket.
szerda, 21:03
előzmény: #35622  masseduction
#35626
Ja hát persze ezt igy is lehet.
Amit Nudli beírt az így van eggyel feljebb.
Okos emberek ezt megfogadjak, ha valakinek meg hátsó szándéka van az meg hamisakat allit itt.
Sedukcio egész frappáns mivel itt mass education ozni akarsz saját bevallásod szerint erre meg sedukcio-t írsz :) 
szerda, 20:52
előzmény: #35624  Nudli
#35625

Valamikor olvastam anno amikor az NSZK márkát kitalálták akkor a munkabéreket úgy lőtték be 1/3 a lakás bérlet 1/3 a rezsi, 1/3 a megélhetés.
Miért? mert minden mindennel összefügg ezekkel az arányokkal éri meg bérlakást épiteni, kereskedelmet inditani stb stb..
szerda, 20:49
előzmény: #35551  izomman20
#35624

azért az is gond Magyarországon a fiatalok azonnal akarnak mindent, nyugaton sem huszonévesen lesznek tulajok, kemény munka 2 emberre van kitalálva a társadalmi modell.gyerekek támogatás és nyugdij előtt beérik a gyümölcs, saját lakás, nyugdijszámla.
És mint ezerszer mondtam alapja a jelzáloghitel, jelzálog a lakáson az autókon, ha egyiküket kirúgják akkor alku a bankkal, felezni a törlesztést, elviszik eygik autót, ha van állás visszaáll a rend, ha nem akkor újra lehet kezdeni, mert nem egy élet a bedőlés, hanem a jelzálog tárgyait viszik.
szerda, 20:40
előzmény: #35514  Zsolt90
#35623

kb 10 ismerősöm él Angliában vagy a németeknél, 1/3 család 2/3 egyedülálló. ahogy kiértek azonnal elfogadtak olyat amit itthol semmiképp, angoloknál simán elmentek lakni társbérletbe szuterénben laktak pakikkal lengyelekkel. A Németországiak 60-100km-ról járnak dolgozni vagy a városok külső kerületein törökös helyen laknak.
"Jól élnek" akkor tudnak valamennyit megtakaritani ha nem mennek sehova, se étterem se mozi se szinház. Próbálják a magyar rendszámot tartani az autón mert drága a német biztositás, drága a szerviz meg általában minden szolgáltatás. Nem dicsérik az eü ellátást azt mondják jobb az itteni, akkor jó ha fizetnek. Ha haza akarnak jönni autóval akkor próbálnak útitársat keresni.   szóval nem kolbászból a kerités.
szerda, 20:35
előzmény: #35616  Zazie90
#35622
Azért jobb talán külföldön, mert normális szolgáltatásokat kapsz az adódért és a pénzedért. Kiszámíthatóbb minden. Nem véletlenül megy el mindenki, akinek egy kis esze van.
Nem gondolom, hogy olyan dolgot írtam volna, amibe így bele lehet kötni.
Folyamatos személyeskedésed miatt jelentettelek, mint pár napja tettem. Remélem egyszer tanulsz belőle és befejezed.
szerda, 20:21
előzmény: #35504  Zsolt90
#35621

igen, sokan nem fogják fel nem gond ha lemegy az ingatlanának az ára akár 2Ft-ra akkor a másik ingatlan ára is annyi lesz. Annyi a játék esetleg el tudja adni 2,1ért és tud venni 1,9ért. Ha nagyobbat akar ki kell fizetni a különbözet négyzetméterárat. Anno néztem Rádayban ingatlant 48millióért, variáltak felemelték 65millióra, utána megmaradt neki mert nem tudott elköltözni ahova akart mert már nem volt ennyi pénze, ha eladja foglalóból lefoglalózhatta volna a másikat.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE