Topiknyitó: FeherTibi 2023. 07. 27. 09:33

Külföldi tapasztalatok  

Sziasztok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FeherTibi 2023. 08. 24. 07:44
Előzmény: #398  Vodafonelive
nekem a Linkedin jott be a legjobban mint allaskereso portal. a francia melot is ott szereztem. esetleg csinalj rovid youtube videot munkan kivuli szakmai dolgokrol es tedd be az eletrajzba. en is ezt csinalom, az otthoni kis programjaimat lobogtatom, tenyleg csak kis programok, forras koddal, github projekt linkkel
Törölt felhasználó 2023. 08. 24. 07:26
Előzmény: #398  Vodafonelive
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 24. 07:10
Nem hiazem, hogy az oneletrajzommal lenne baj, mindossze 1 oldal, rovid tomor, minden info rajta van. Talan az lehet a problema, hogy Nemetorszagban nem kell fenykepet csatolni a diszkriminacio miatt, en meg csatoltam.
Autoiparba sem mennek, en epitoiparos teruleten vagyok de ez mar a mult, azota van munkahelyem a celom pedig mar tavaly ota adott.:)
Törölt felhasználó 2023. 08. 23. 19:47
Előzmény: #395  Vodafonelive
Nézesd át a CV-det profi állásközvetítővel.
FeherTibi 2023. 08. 23. 17:44
Előzmény: #395  Vodafonelive
probald meg az autogyartokat, ha meg nem probaltad
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 23. 17:37
Előzmény: #392  Törölt felhasználó
A multi akinél dolgoztam, a multi konkurenciájához is adtam be, a Deutsche Bahn-hoz is jelentkeztem tavaly angol önéletrajzzal Németországba, nulla visszajelzés.
FeherTibi 2023. 08. 23. 14:51
Előzmény: #393  Verona
igen, mert Nice (Nizza) olasz város volt korábban. Azonban öszintén szolva, olasz beszédet nem igen hallottam Nizzában, bár vannak olasz kollegáim, de ök ide jöttek pár éve Olaszországból, tehát nem itt születtek. Illetve Franciaországhoz legközelebbi városában (Vintimille vagy olaszul Ventimiglia) meg sokan beszélnek franciául az utcán is.
Verona 2023. 08. 23. 14:21
Előzmény: #391  FeherTibi
Olaszul is sokan beszélnek Nice környékén.
Törölt felhasználó 2023. 08. 23. 12:55
Előzmény: #391  FeherTibi
Szuper, minden elismerésem. Itt vagy élő példaként, hogy aki magas szinten műveli a szakmáját, annak bizonyos esetekben még a célország nyelvét sem kell tudnia. A németeknél pld. rengeteg multicég van, aki vagy már eleve német, mint Siemens, Bosch, vagy az autógyártók stb, vagy egyéb országbeli multicég német lerakata, akiknél az angol bőven elég a munkavállaláshoz. Ezek az állások jellemzően mérnöki vagy informatikai tevékenységek. 
FeherTibi 2023. 08. 23. 11:58
Előzmény: #390  Törölt felhasználó
minimálisan tudok franciául, pl. reggelit rendelni a büfében, sört kérni, el tudom mondani, hol lakom, stb. Tehát alapfokon se. Az alapfok ennél több.
De amugy nekem nincsszükségem a munkavégzéshez a franciára, nem is használom az irodában a franciát, csak a büfében... Viszont az igaz, hogy ezáltal nagyon limitált még az elérhetöinformatikai munkák száma is. Föleg a Rivierán lehet kizárólag angol tudással munkát kapni. De Párizsbanmár alig alig...  Mondjuk az igaz, hogy tavaly keresett egy fejvadász párizsi munkára, és az angol elég lett volna. De nemet mondtam,mert addigra megvolt a szerzödésem a Rivierán. Mai fejjel Párizst választanám Nizza ellenében, bár Párizsbancsak turistaként voltam. Lehet, kérni fogom a konzultációs céget, próbáljon meg más munkát szerezni, pl Montpellierben, esetlegMarseilleban.
Akit érdekel, informatikai munákban tudok segiteni a Riviérán, de más országokban is.
Törölt felhasználó 2023. 08. 23. 11:09
Előzmény: #389  FeherTibi
Köszi az infókat. A francia alapfokot sikerült már kint felszedned? Vagy nem tartod szükségesnek? 
FeherTibi 2023. 08. 22. 22:39
Előzmény: #388  Vodafonelive
@Vodafonelive @expatriate  Budapeströl jelentkeztem egy francia informatikus konzultációs céghez, akik kiközvetitettek egy nagy multihoz. Az angol nyelv elég a munkámban, igy tudok itt lenni Amugy nem olyan jó az egész. Azért akartam ide jönni, mert érdekel a francia nyelv, kultura, müvészet, zene. De ebböl szinte semmi nincs Nizzában. Maximum annyi, hogy franciául beszélnek. Általában beszélnek angolul is az utcán, illetve az irodában mindenki jól beszél angolul, de teljesen nyilvánvaló, hogy egy arab is sokka tiszteletre méltóbb az irodában, mint én, mert folyékonyan beszél franciául. A francia arab "rokonság" annyira szoros, mint a magyar és erdélyi magyar. Tehát egy átlag franciát ha megkérdeznék, melyik a szinpatikusabb, egy észak afrikai francia anyanyelvü ország, vagy Magyarország, akkor az arabot választaná. Egyszerüen olyan megtürt tipus a magyar. Persze ez csak egy cég, lehet, mási cégnél más a hozzáállás, de én igy érzem. Rajtam kivül csak 1 erdélyi magyar nö van a cégnél, szóval eléggé egyedül vagyok. Tudom, korábban javsasoltam itt ezt a régiót, de már nem javaslom, csak nyaralásra. Arra jó, a tenger szép, Nizzánál is, máshool jobb is akár. De itt dolgozásra nem javaslom... Független vagyok amugy, ezért tudok utazni. 14 hónapja jöttem ki Ugy képzeld el Nizzát, mint Szentendrét, csak mondjuk 30x akkora. Turistáskodásra jó. De Nizzában mint városban nincs semmi ami megfog... Sokan mondják, milyen gyönyörü, de föleg turisták. Nincs karaktere a városnak, mert részben kicsi (kb 7.5x kisebb mint Magyarország, 350 ezer lakossal), részben meg a turizmus miatt vannak itt sokan nyáron.  
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 22. 19:20
Előzmény: #383  FeherTibi
Ilyenkor a csalad is ott van vagy hogyan megy ez a kinti munkavegzes? Te vallalod be vagy szimplan csak elkuldenek oda vagy munkahelynek ott a szekhelye?
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 18:54
Előzmény: #384  Benzedrine
Nem tervezek 80 évvel, így máris előnyben vagyok és szabadabban tervezhetek. Ha mégis megérném, elfogadom, hogy azt kapjam, ami megfelel annak, ahol épp vagyok.
Freszelés 2023. 08. 22. 18:46
Előzmény: #380  Benzedrine
Nekem a bajom a magyar egészségüggyel az, hogy van amiből nincs privát. Hiába vagyok kitömve. Ha elbasz egy részeg sofőr/lezuhanok a lépcsőn és összeütöm-verem magam, akkor állami mentő jön ki, állami kórházba kerülök és államilag alulfizetett ápolónő fogja hagyni, hogy a saját szaromba üldögéljek majd fél napot.
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 18:30
Előzmény: #383  FeherTibi
Azt a mindenit, nagy-nagy elismerésem! Franciao.-ban dolgozol és nem tudsz franciául? Ez aztán a kaland! Bevallom, ezt még magam sem merném meglépni, kiindulva a turistaként Franciao.-ban szerzett tapasztalataimból. Német-angollal semmire se mentem náluk! 😂
Benzedrine
Benzedrine 2023. 08. 22. 18:26
Előzmény: #382  Törölt felhasználó
Jól hangzik, de hidd el nem fogsz nyolcvan évesen kivezetni a Balatontól Bécsbe szívműtétre meg kétnaponta utógondozásra. Ha sürgős ellátás kell még rosszabb a helyzet.
FeherTibi 2023. 08. 22. 18:08
Én most Nizzában lakom, de nem az elit szintjén, hanem mint egy beosztott informatikus. Pár hét, hónap, és az ember már nem ugy tekint az egészre, mint egy nyaralás. Itt is megvannak a problémák. Nem tudok franciául, és komoly probléma, akkor is, ha hivatalosan nem kell a munkahelyen. Valójában azért elöny a francia... Sokszor szidok itt egy csomó mindent...de hazamenni...még akkor se biztos, hogy hazamennék, ha többet keresnék... Számomra eléggé letaglózó volt az elmult pár év Magyarországon, és nem azért, mert rosszul kerestem, mert egész jól kerestem. De ez az egész, kezdve a Covid statisztikától a 27 %-os inflációig... Lehet, tul érzékeny vagyok, de engem megdöbbentett. Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy a Covid miatt 2 rokonomat vesztettem el, ami miatt a Kormányt is hibáztatom... Ha Németországban éltek volna, ma is élhetnének...  A kinai lélegeztetö... És ennek a Kormánynak tapsol még közel 3 millió magyar. Szerintem ez drámai. Az átlag ember tök hülye Magyarországon....
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 17:56
Előzmény: #381  Zsolt90
A német nyugdíjat húzó expatokra nem igazán jellemző, hogy egy ferencvárosi panelbe jönnek haza lakni, kivéve ha valami nagyon félrecsúszott náluk. Ha ügyesen sáfárkodtak a lehetőségeikkel, a dunántúli megyék bármelyikében kényelmesen eléldegélhetnek. Somogy, Zala, Vas, Veszprém előnyben. Onnan már könnyebben elérhető az osztrák-német állami egészségügy is, ha itthon valami váratlan probléma adódna.
Zsolt90 2023. 08. 22. 16:16
Előzmény: #380  Benzedrine
De nem csak az.. oregen nem szarok a magyar utak? meg buvalbaszottak az emberek? meg korruptak a politikusok? Aztan fene se tudja, lehet csak nem vagyok eleg oreg, de egyelore nehez elkepzelni, hogy idosebb koromban ezek majd egyaltalan nem fognak zavarni. 
Benzedrine
Benzedrine 2023. 08. 22. 16:13
Előzmény: #379  salaxx
Ha csak az a szempont, biztos nem érdemes. De Budapesten elég jó a privátellátás, ha van hozzá biztosításod.
salaxx
salaxx 2023. 08. 22. 16:07
Előzmény: #378  Zsolt90
ja, ezt en sem ertem, en terv szerint nem megyek haza...reszben pont az egeszsegügy miatt.
Zsolt90 2023. 08. 22. 16:05
Előzmény: #372  Törölt felhasználó
Mondjuk ez annyiban fura, hogy sokan emlitik a nyugatra koltozes okanak pl honfitarsaink kozul is, hogy egeszsegugyert es hasonlokert is mennek (en is). De akkor meg mi ertelme oregen hazamenni? Egy olyan orszagba, ahol velhetoen szarabb az egeszsegugy? Ezt mondjuk annyira nem ertem. 
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 15:05
Előzmény: #375  Benzedrine
Ez is személyfüggő. Ahány családi szituáció, annyiféle megoldás. A görögöknél vagy a törököknél a nyugdíjba jutó generáció hazaköltözése jellemző, a németeknél született "Nachwuchs" meg évente két-háromszor megy látogatni őket. A kelet-európaiaknál kétlakiságról is hallottam, főleg ha kint született unokák is vannak, de ahogy beleidősödnek a nyugdíjas évekbe, egyre többet tartózkodnak a saját eredeti hazájukban. Az időközben felnőtté cseperedett utódok meg a déliekhez hasonlóan látogatják őket. 
salaxx
salaxx 2023. 08. 22. 13:49
Előzmény: #373  Vodafonelive
hat falut en sem vagom, de Ausztriaban 1 varosi lakasszerzödesben van pl VPIt követö (az itteni KSH szerinti inflacio) berleti dij emeles
Benzedrine
Benzedrine 2023. 08. 22. 13:48
Előzmény: #372  Törölt felhasználó
Nem tudom elképzelni, hogy itthagyom a családot és hazamenjek nyugdíjasnak.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 22. 13:42
Előzmény: #371  Benzedrine
Igen meglepo, hogy a nemet nyugdij nem az igazi. Elvileg Ausztriaban jo a nyugdij rendszer de ezt csak hallottam, sohasem olvastam utana.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 22. 13:41
Előzmény: #370  Törölt felhasználó
Hat igen, testverem sem volt kint sokat amikor negy eve vettek kint egy felujitando hazat Nemetorszagban, leginkabb magyar berogzodes. A torlesztoje pedig annyi mintha bereltek volna (talan most mar dragabb lenne a berleti dij) de ez sem fetetlenul igaz, mert a nemeteknel sem feltetlenul jellemzo a berleti dij emeles, ezt inkabb a falvakra mondanam, nem a varosra!
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 12:38
Előzmény: #371  Benzedrine
Elég sok harmadik országbeli külföldivel volt dolgom korábban a németeknél. Főként egyéb EU-polgárokra gondolj. Senki közülük nem óhajt nyugdíjasként Németországban maradni. A német nyugdíjat mind köszönik majd, de lakni mindegyikük hazatér. Úgy gondolom, hogy ez a német államigazgatási  szerveknek, hivataloknak, kórházaknak sincs ellenére.
Benzedrine
Benzedrine 2023. 08. 22. 12:30
Előzmény: #370  Törölt felhasználó
Ha nyugdíjasnak is kint akarsz maradni, német nagyvárosban nem biztos, hogy elég lesz a nyugdíj a lakbérre.
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 11:52
Előzmény: #369  Vodafonelive
Így van, ezt jól tudod. Főleg azért nem ragaszkodnak a saját tulajdonú ingatlanhoz, hogy a munkaerőpiacon mobilizálhatóak maradjanak, ha beüt vmi konjunkturális probléma vagy egyszerűen máshova szeretnének költözni. A németeknél néhány éve úgy olvastam, hogy 3 a 7-hez vagy 3.5-6.5 arányban van a saját ingatlanjukban élők és a lakásbérlők aránya.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 22. 11:18
Előzmény: #366  Törölt felhasználó
Kint (NYUGAT) nem feltetlenul van a sajat lakas berogzodes de javits ki ha tevedek.
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 10:01
Előzmény: #367  sityaki
1200 km-ről? Hűha, gondolom repcsivel jössz-mész. Autóval ezt mi nem bírnánk végigülni.
sityaki 2023. 08. 22. 09:06
Előzmény: #361  Törölt felhasználó
Aláírom. 14 év óta járok haza 1-2 havonta 1200 km-ről. Hát honvágy, a nincs.
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 09:04
Előzmény: #365  Benzedrine
30 éves kor alatt kikerülteknél működhet. 30-40 között kivándoroltaknál már jó ha ketten tudnak törleszteni. 40 fölötti kint újrakezdőknél szinte muszáj, hogy ketten törlesszenek, és az egyiküknek átlag feletti legyen a fizetése/jövedelme. Ha a fentiek közül bárki úgy megy ki, hogy előtte Magyarországon ingatlant ad el és az árát kiviszi magával, az már teljesen más helyzet. Azzal évtizedekkel lerövidítheti a kinti törlesztési időt.
Benzedrine
Benzedrine 2023. 08. 22. 08:50
Előzmény: #357  Törölt felhasználó
Az is jó, ha atombiztos az állásod. A bank szívesen ad kölcsönt így saját lakásban laksz és mire nyugdíjva mész ki lesz fizetve.
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 08:22
Előzmény: #363  Törölt felhasználó
A hegyeshalmi közúti határátkelőnél Bécs felől érkezve soha nem sikerül kikerülnöm azt az alattomos de mély kátyúcsoportot, mely néhány méterrel az országhatár után leselkedik az autósokra. Ez az élmény mindig jó alapot teremt a későbbiekhez. Előtte 4-500 kilométeren át jövök egyetlen döccenő nélkül, de az első párszáz magyarországi méteren máris kicsúszik az első káromkodás. Fel nem tudom fogni, hogy ez miért jó így a magyar döntéshozóknak.
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 08:13
Előzmény: #362  ehe
Nekünk ehhez elegendő havonta egyszer végigmenni oda-vissza az M1-esen Hegyeshalom-Bp. között, plusz a resztli utakon Budapesten és a bp.-i agglomerációban.
ehe
ehe 2023. 08. 22. 08:04
Előzmény: #351  Törölt felhasználó
Honvagy ellen en felcsapnam az origo/ripost/metropol legfrissebb szamat.
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 08:00
Előzmény: #360  salaxx
Egyetértek. Minél gyakrabban tud az ember hazajárni kintről Magyarországra, annál hamarabb gyógyul ki a honvágyból. Szörnyű ezt leírni, pedig sajnos így van.

A honvágy épp emiatt inkább azokat fenyegeti, akik évek alatt sem tudnak hazajutni, mert messzire mentek. Usa, Kanada, Ausztrália.
salaxx
salaxx 2023. 08. 22. 07:48
Előzmény: #357  Törölt felhasználó
a honvagy temaban (jo en elötte sem voltam eleve atomszentimentalis), nalunk meg a gyerekek "vettek el" legjobban. Nekik mar ez az otthonuk, ehhez a minöseghez meg szorakozasi lehetösegekhez vannak szokva. Becsböl Magyarorszagra videkre hazamenve sok minden unalmas meg sivarabb. Meg gyerek utan eleve ritkabban jut haza az ember es minket is sokkal jobban sziven üt olyankor, hogy csomo dolog ugyanolyan mint gyerekkorunkban. Tenyleg babkocsit tolva vannak olyan jardaszakaszok egy megyei jogu varosban ami konkretan off-road elmeny a gyereknek. Auto-ut viszonylatban ugyanez az elmeny (jo de nyilvan nem neked kell bemutatni)....meg ugy az egesz ... emberekkel beszelgetve, hogy minden szar, de megis ez a "jo"....honapokra feltankol az ember az elmenyböl, hogy nem hianyzik ez nekünk.
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 07:45
Előzmény: #354  Törölt felhasználó
Személyfüggő a probléma felbukkanásának időpontja, de előbb vagy utóbb minden felnőtt magyarnak szembe kell néznie vele, aki kivándorol.
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 07:41
Előzmény: #355  Vodafonelive
Igen, Ausztráliából nézve pld. India, Pakisztán meg Szaúd-Arábia is "nyugat". 
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 07:36
Előzmény: #356  salaxx
Csúcs-szakmával és profi nyelvtudással akár 1-2 év alatt is. Amit írsz, az kb. életszerűnek tűnik, csak hát nagy a szórás, mivel pont nem a mérnöki fizetés jellemző a németországi magyar expatok zömére.
salaxx
salaxx 2023. 08. 22. 07:22
Előzmény: #353  Törölt felhasználó
azert ha nem egyedül el es monjduk legalabb az egyik felnek van egy jol fizeteö - pl mernöki - munkaja, akkor - amellett amit te is irsz, hogy figyel a kiadasaira - 7-8 ev alatt össze lehet hozni az elsö 100Kt. (vagy nem tudom mit ertesz hosszu idö alatt)
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 22. 07:13
Hát igen, nem egyszerű de ott is van internet és élet. Angollal pedig nehezebb az általad leírt országokban. Amúgy vicces, de pl. Ausztrália az nagyon nem a “nyugat”.
Törölt felhasználó 2023. 08. 22. 01:13
A honvágy évekkel később probléma. Az első években nem gond. 
Törölt felhasználó 2023. 08. 21. 20:36
Kb. 100ezer euro nettó megtakarítás alatt Nyugaton mindenki a szegénységi küszöb alá csúszás rémével néz szembe, ha nem vigyáz magára és a kiadásaira. 100 ezer eurós puffert összerakni pedig nagyon hosszú időbe telik az expatok többségének.
ehe
ehe 2023. 08. 21. 16:38
Előzmény: #350  Vodafonelive
Izgi.
Eddig ugy tudtam biztositasoknak díja van, nem rogton ok fizetnek.
Törölt felhasználó 2023. 08. 21. 16:37
Aki messzire vágyik el Magyarországtól, az vegye tekintetbe, hogy a honvágy még a jelenlegi helyzetet tekintve is óriási nehézséget jelent kezdetben. Aki csak teheti, először Ausztriában vagy Németországban akklimatizálódjon a Nyugathoz és csak utána merészkedjen messzebbre, de lehetőleg akkor se túlságosan messzire.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 21. 16:25
Előzmény: #349  ehe
Fél éve váltottam munkahelyet jelentősen nagyobb összegért.
ehe
ehe 2023. 08. 21. 14:21
Előzmény: #346  Vodafonelive
Az 50% food infla ellen milyen biztosítás van?
Törölt felhasználó 2023. 08. 21. 14:06
Előzmény: #344  lngnl
Az EU-ban tízezerszámra vannak nyitott állások. Aki ki akar kerülni, annak csak kopogtatnia kell a munkát hirdető cégeknél. Csak magát okolhatja az, akinek még így sem jön össze.
Törölt felhasználó 2023. 08. 18. 21:15
Előzmény: #345  Vodafonelive
Gépész végzettséggel a németeknél angol nyelvtudással is felvesznek. A német nyelvórákat utána már a munkáltatód fizetné.
Persze ha olyan biztosra akarsz menni mint a halál (ahogy te írtad), akkor az időd közben elmegy, meg ki se jutsz. Az élet sosem lehet olyan biztos mint a halál.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 18. 11:26
Előzmény: #345  Vodafonelive
Lakast is bem veletlenul vettem ug, hogy teljesen bebiztositottam magam mindenfele biztositasokkal, a mult negativitasainak elkerulese erdekeben tettem es nem vagok bele ugy, hogy valami nem biztos annyira, mint a halal. 👍🏻
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 18. 11:21
Előzmény: #342  Törölt felhasználó
Nem fogok sietni, teljesen folosleges ameddig nincs penzem se annyi tapasztalatom, nyelvtudasom, hogy ezt meglepjem. Nemet nyelvet probaltam, nem ment es a vegen mar nem is akartam energiat fektetni bele, a munka pedig nem kovetelte meg akkor.
Cegen keresztul max ideiglenes szallast szeretnek, de sokat olvasok a neten forumokon, facebookon, senki sem szereti elintezni a vizumokat, nem is akarok erre alapozni, eleg volt ilyenbol az eletben, a biztosra kell menni az pedig a sajat magad intezese es fuggetlenedese a cegtol, igy vannak a legjobb eselyeid a felvetelre ja es ugy ha mar a kezedben a vizum addig ne ugraljon az ember. Ez nem Europa, tessek megerteni.
lngnl 2023. 08. 18. 08:52
Előzmény: #333  Vodafonelive
15 ev kulfoldel mondom neked hogy az egesz megkozelitesed rossz. Ne magadnak intezd a vizumot hanem palyazz, a munkaltato majd elintezi neked, aztan ha kint vagy es bejon akkor majd megcsinalod magadnak. En is azt tanacsolom hogy probalj meg delegacioban kimenni egy magyar cegen keresztul, sokkal konnyebb es sokkal jobbak az eselyeid, aztan lehet valtani local contractra. 
Nyelvrol meg annyit hogy tolem soha nem kertek nyelvvizsgat, van egy nemet alapom, de beszelek ket nyelven folyekonyan. Senkit nem erdekel, interjun ugyis kiderul hogy eleg nekik vagy nem. 
Kovetkezo tanacs probalj meg ismeresokon keresztul palyazni, kulfoldon foleg azokon a helyeken ahova te nezelodsz, annyi palyazat erkezik a HR-re hogy keptelenek kiszurni a jokat, es a jok tobb mint fele is tele van kamu dolgokkal. 
Ha angol nyelvteruletre vagysz akkor talan erdemes egy UK melot letolni 1-2 evig aztan azzal a tapasztalattal tobb lehetoseged lesz.
Törölt felhasználó 2023. 08. 18. 08:02
Előzmény: #338  Vodafonelive
Írod, hogy gépész vagy. Németországban pld. azonnal felvennének.
Törölt felhasználó 2023. 08. 18. 07:52
Előzmény: #340  Vodafonelive
Ha tudsz és akarsz rá pénzt és szabadidőt áldozni, ma már olyan módszerekkel rendelkeznek a profi magán nyelvtanárok, melyek révén 3 hónap alatt felhoznak a kommunikációképesség szintjére. Ha elérted ezt a szintet, azonnal tanácsos indulnod a célországba, a többi ott már megy magától. Ha a szakmádban egyébként jó vagy, a munkaadód türelmes lesz a nyelvtudásoddal kapcsolatban.
szieszta 2023. 08. 18. 07:52
Előzmény: #340  Vodafonelive

Külföldi környezetben, ahol rá vagy kényszerítve, hogy használd a nyelvet, sokkal gyorsabban jön elő  a passzív tudás, mint az otthoni "iskolapadban".
Azt én is tudom, hogy nagyon nehéz váltani, de ez 2 év múlva még nehezebb lesz.
Az meg a másik kérdés, hogyan fog alakulni a világ, mivel nagyon érik egy újabb recesszió, amit 2008-ban a pénznyomtatással eltoltak.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 18. 07:31
Előzmény: #339  Törölt felhasználó
Most a tanulassal vagyok ugy, hogy kiegtem es nem szeretnek iskola kozelebe menni, azert huzos, hogy kb. 1,5 ev kivetelevel 2000 ota iskolapadban ultem, nem veletlenul nincs kesz meg mindig a szakdogam, mert mar nem csinalnam ezt a szabadidomben.
Az ilyen kulon kepzes mas de ha valaki suliba irat az nono.
A nyelvet pedig ahogy irtam tudom, mivel kell kommunikalni kulfoldi kollegaval es abba a helyzetbe kerultem amit el nem tudtam kepzelni, hogy szoban rosszabb vagyok, ez annak koszonheto, hogy nem beszelek. Mindennek az alapja a nyelv, ezert is szeretnek a jovoben alacsonyabb munkakort betolteni, mint amit most itt csinalok, hogy ne a language barrier miatt bukjak el.
Törölt felhasználó 2023. 08. 17. 20:17
Előzmény: #332  Vodafonelive

Nyugaton így megy: 
  Csak abba a szakmába invesztálj saját tőkét, melyet valamennyire értesz vagy szeretsz. Később a kinti munkaadód felhoz arra a szintre az ő pénzéből, amit ő szeretne.

A célnyelvet bővített alapfokon tudnod kell, különben elhajtanak. Ez alap! Itt németben pld az idemenekült négerek közül csak az kap munkát, akin látják, hogy fejleszthető.

Legyél hát fejleszthető!!! :)
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 17. 18:17
Előzmény: #337  FeherTibi
Köszönöm, amúgy nem IT, én gépész vagyok nem informatikás. Ezek a p r o p e r t y big4-k, itt a portfolion is szoktak róluk híreket kinyomni meg az ilyen nagyobb rendezvényeken is ott vannak. Ugyan olyanok, mint a pénzügyesek csak más köntösben, talán hajnalig tartó meló nincs de minden másban megegyezik.
Fire, szerintem nem éri meg maximum annak aki workaholic, mert az a személy élvezni tudja (abból 1 személyt tudok aki élvezi ezt az egészet), télen egyik interjún nagyon jól megmondta az egyik ilyen interjún az interjúztató, hogy milyenek ezek a cégek, én persze mondtam hogy nem (nyilván hárítani kellett) de tökéletesen igaza volt (amúgy oda is felvettek csak máshol írtam pont az ajánlatot). Ja meg annyi, hogy fizuemelés + szintlépésnél sem tudtak annyit fizetni, mint ahova most mentem... egy biztos, big4-os (és hasonló) cégeken keresztül van lehetőség cégen belül mozogni.
FeherTibi 2023. 08. 17. 17:52
rendben. Gondolom a big4 alatt a FANG csoportot, azaz 4 konkrét nagy IT céget értesz.. Mindenesetre aki dolgozna informatikában külföldön bizonyos országokban, itt megtalál...
FR73 2023. 08. 17. 17:31
A big4 az egy nagyon jó belépő a következő szakmai és fizetési szintre. Eléggé kizsigerelnek, de fiatalon egy-két évig vállalható, a haszna pedig később van. Önéletrajzban pedig bárhol bármikor jól fog mutatni.
sityaki 2023. 08. 17. 17:27
Bocs, de túl sok szabadidőd van szerintem.
sityaki 2023. 08. 17. 17:21
Előzmény: #313  EURHUF_goes_to_haven
 Bizonyitani kell, hogy nem vagy ágrólszakadt, és nem fogsz első naptól koldulni.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 17. 16:57
Előzmény: #331  FeherTibi
Koszonom de en orulok ameddig kerulhetem az informatikat de tudom, hogy a szakresz amiben vagyok a python nyelvet kellene csak elsajatitanom (mast nem), mert abban irodnak az add-inok meg tarsaik tobbsegei.
Kanadat elvetettem es nem is gondolkodom, Amerika azert necces, mert elvileg ha minden igaz rokonomnak en meg testvereim vagyunk az egyetlen verszerinti orokosei, ott lehetne egy hávái kistelek meg egy hjúsztoni lakas de ez azert keplekeny, mert hat lehet van vegrendelete masra de verszerint csak mi vagyunk a legkozelebbi csaladja. AMERIKA amugy sem tetszik, most jottem el kicsit tobb, mint egy ev munkaval big4 cegtol (csak nem penzugyi big4 hanem masik nagy negyes), koszonom de azt hiszem kihagyom aki valaha hallott mar itt a gazdasagi forumon egy big4-rol szerintem tudja mirol beszelek.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 17. 16:49
Ahelyett, hogy mindenkinek valaszolnek kulon leirom, mert szerintem itt sokan nem biztos, hogy tisztaban vagytok angolszasz teruletek permanent resident vizumainak kervenyenel.
Kanada, Uj-Zeland, Ausztralia, (azt hiszem Amerika is) egy dologban kozos munkavallalasi vizum teren.
Kell egy minimum IELTS 6.0 nyelvvizsga (ami az itthoni B2 es C1 kozott van), fel kell mutatni a relevans szakmai tapasztalataidat, fordittatnod/honosittatnod kell a dokumentumaidat mindegyik orszagba. Kell a bankszamladrol egy szamlaigazolas, hogy rendelkezel X millio forinttal ami elegendo 3-6 honapig, hogy ne eloskodj az adott orszag segelyen.
Nincs jo nyelverzekem, kulonosen szenvedek a nyelvtannal, hatalmas nehezseg volt megcsinalni a B2-t is 12 eve. Azota egyik oldalrol fejlodott az angolom masik oldalrol romlott. Ahhoz, hogy labdaba rugjak az elore kalkulalhato pontok ertelmeben kellene a felsofok szintje, ha meg is csinalom mondjuk jovo ev vegere akkor is meg van ido javitani rajta, a nyelvvizsganak az osszege is mar lassan a 100e forintot karcolja, jovore sem tudni mi lesz de valoszinu enelnek az osszegeken. Erre is ameddig nincs meg a szakdolgozatom (amihez lusta voltam, mert ez mar a 4. es kiegtem az irasa kozben) addig nem is kezdek ilyenekbe.
Relevans munkatapasztalatot, projektmunka amirol 3 darabot kell irni a mostani melohely lesz a nyero temak teren.
Maga a vizumszerzes miutan elojele tkezesnel behivtak meg 2-8 honap is lehet. Minel nagyobb a pontod annal tobb az eselyed csak nekem orulok ha meglesz a minimum, igy biztos tovabb fog tartani. A pontozas pedig minden orszagban mashogy van, ide pl. nem erdekli oket, hogy van-e mesterdiplomam, csak a bsc es az onnantol levo relevans tapasztalat szamit.
Plusz nagyon regen voltam nyaralni (2015 Amerika, illetve volt egy teleleses nyaralas), most mar kijarna vegre, mert 2017 ota kb. minden szabim 90%-ban a sulira ment el…
FeherTibi 2023. 08. 17. 15:45
Előzmény: #319  Vodafonelive
Ha esetleg átnyergelnél az informatikába (akár tágabb értelemben gondolkodva, nem feltétlen a weblapszerkesztésre gondolok, hanem mondjuk ipari informatika), vagy elgondolkodnál rajta, akkor megpróbálhatok segiteni munkát találni az Egyesült Államokban és Kanadában. Vannak kapcsolataim, de igérni nem tudok.
Törölt felhasználó 2023. 08. 17. 14:59
A nyugati munkavégzést nem kell megtervezni.. Nekünk csütörtökön szóltak és 5 nap múlva itt voltunk.. 10.000 km.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 08. 17. 13:25
Előzmény: #326  Törölt felhasználó
Ez jó ezt megjegyzem nálunk mondjuk nem kellet 3 év alatt még egyikükre se rászólni, aki nem sudribunkó hegyi paraszt egyből vált :). De azért megjegyzem... Kicsi olyan mintha nagymama mondná, hogy szépen beszíljé velem te büdös mihaszna :D
Törölt felhasználó 2023. 08. 17. 13:23
Előzmény: #324  Freszelés
Igen, ez sajnos ilyen magyar becsípődés, hogy kint fontos a nyelvvizsga. Kint a munkáltató max. fél órán belül leteszteli személyesen a nyelvi és a szakmai tudást. Persze pld. orvosok, pilóták stb. esetében a kvalifikációs papírok is kellenek, de köznapi szakmáknál a készségek számítanak és nem a papír.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 08. 17. 13:22
Előzmény: #321  Vodafonelive
Én Németben élek és nem jelentkeztem ki csak a TB-t szüneteltettem kékre állítják vagy mi. (akkor ha van külföldi betegbiztosíás, EU-n belül egyszerű, Ausztráliával passz hogy megy.
A lakás kiadás része engem is érdekel, hamár van otthon kecó, hogy azt hogy / ki intézi, ki ellenőrzi stb.stb
Törölt felhasználó 2023. 08. 17. 13:04
Előzmény: #323  retektoni
Haha, ez ismerős! 👍 Néha még én is bevetem itt a bőrgatyás bajoroknál a varázsmondatomat: "Rede schön mit mir sonst kann ich dir nicht helfen"... ez hatni szokott és egyből átváltanak müncheni "hochdeutsch"-ra.
Freszelés 2023. 08. 17. 13:02
Egyébként anélkül hogy belemerültem volna azt látom, hogy nagyon sokat agyalsz-tervezel-problémázol.
Van jól összerakott CV-d? Hány helyre adtad be? Hány első-második körös interjúd volt? Nyomjad, vágj bele... ne habozz.
Freszelés 2023. 08. 17. 13:00
+1
Nem érdekelt külföldön senkit se a nyelvvizsga. Meg mersz szólalni? Megérted amit mondanak? Ki tudod fejteni a gondolataidat?
retektoni
retektoni 2023. 08. 17. 12:57
Szintén több mint 20 év külföld után mondhatom, hogy soha semmilyen körülmények közt nem kértek tőlem nyelvvizsgát. Vagy beszéled folyamatosan a nyelvet vagy nem, de egy magyar nyelvvizsgás papír maximum neked adhat valamennyi önbizalmat, mást nem. Nekem anno adott és egészen addig tartott, míg le nem ültem a tirolból származó főnökömmel beszélgetni.
Benzedrine
Benzedrine 2023. 08. 17. 12:45
Több mint 20 év külföld után nekem még mindig nincs nyelvvizsgám és még mindig nem jelentkeztem ki.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 17. 12:42
Előzmény: #320  Benzedrine
5 honap olyan kulfold van ami nincs es nem lesz az oneletrajzomban, mert az diploma elotti(Hollandia es Amerika), diploma utan fel ev kulfold persze benne van es szerepel is meg kotelezo szerepeltetni.
Viszont ami hianyzik az a nyelvvizsga (ez a legfontosabb) aztan a penz, majd a szakmai tapasztalat, idom pedig 2 ev 10 honap meg van, ez egy nagyon jo kis keret amire batran felkeszulhetek, tovabb nem is tudnam huzni, mert 33 eves kor elott jar a legtobb pont, akkor vagy a legnagyobb hasznara a kontinensnek.🙂
Tapasztalattal pedig van eselye , hogy behivjanak iinterjura! 
pl a lakast sem szeretnem elpasszolni, mert mar nem annyira nagy a torlesztoreszlet es kintrol is tudnam fizetni (kiadas az nem tudom hogyan van abban az esetben ha itthon kijelentkezem es megszuntetek de erre jo ez az idoszak, hogy szepen komotosan kideritsem).

friss hírek További hírek