Sziasztok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.
3 hetig mentunk a 75 helyett 90-nel a tomeggel egyutt, mivel mindenkit nem szedhet ki a rendor, ezert mindenki gyorshajt :D jo jo, lehet szerencsenk volt. amcsi haver szerint ha 10mph a gyorshajtas merteke, akkor az mar borton? ez igaz?
Ja, csak ingatlanhoz, de 35-45 % bérlő. Én csak 10 éves autókat néztem. Audi 1,8 T volt 7 éve 10 évesen 61 K mérföld, 7.200 $. Mercedes ML 500 14 évesen 3 éve 7.500 $, 119 K mérföld.. Itt a mérföld nem gond, mert 90 % autópálya 100-130 km/h-val, mert nem lehet menni itt gyorsan.
Angliában is ugyan ez a helyzet, jó barátom több évig élt ott. Havonta küldték a hitelkártyákat, csak aktiválnia kellett volna. Sok munkatársa az egyikkel fizette a másik tartozását és soha nem izgultak, hogy mi lesz. Nagyon sokat panaszkodott az ügyintézésre. A bankban valamit elintézni, reklamálni a horror kategória, több hónapos procedúra volt. Ott úgy van, hogy az egyik csak a hitelekre van betanítva, a másik a befektetésekre. Az is úgy, hogy meg van a betanult szöveg, csak vissza ne kérdezzen az ügyfél.
Egyik barátom is folyamatossan hitelkártyával fizet, mert arra adnak mindenféle kedveményt, de minidg pontosan fizeti. OTP nél is vannak valami kuponok, de eddig semmi használhatót nem találtam.
Itt drága minden tanulás és 55 évesen már nem kezdem újra. Ápoló 50 ezer. Itt semmit nem tudnak. Pénztáros...visszajáró 7 $. Kivesz 4-et és nem tudja, hogy ahhoz 3 kell.
Magyar ismerős pénzt gyűjtött és mondta a munkahelyen. Az amerikaiak azt kérdezték, hogy mire készül? Mert csak kábítószer- és fegyverkereskedelemhez kell pénz. Erről ennyit. Itt nem kell pénz semmihez.
Miért nem végzel el valamit ott? Az ismerősöm középiskolás gyerkőcei voltak kint fél évet, a gyatra angol tudásukkal is a legjobbak közé tartoztak. Állítólag ott van olyan, hogy érettségivel is gond a helyesírás.
Ezt az Amerikában élő ismerősöm is megerősítette, hogy ott nem divat a spórolás. Ami van, azt el kell költeni, ráadásul mindent részletre is meg lehet venni.Haza látogatni nem tudnak, mert drága a repülőjegy, de az egész amerikai kontinenset körbeutazgatták.
A kaja és rezsi nincs annyi. Én már írtam, hogy magyar ésszel teljesen más és semmiben nem szenvedsz hiányt. Az 5.100 kettő embernek is bőven elég és marad 2.000. Van floridai ismerős, tehát képben vagyok. Nekünk itt 6.000. Rent 1.500 rezsivel Autó 900 mindennel együtt havi 4.000 km !!! Minden más kiadás 800 Megtakarítás 2.800 Decemberig 6400 volt a fizetés és 3200 a megtakarítás. California állítólag drága, de az élelmiszer itt olcsóbb, mint Floridában, de semmiképpen nem drágább.
Gondolom az jó. Én a magyaroktól hallom, hogy semmi nem jó. Ápolónő volt otthon is és itt mégis el kellett végezni az iskolát 50 ezer dollárért. Orvos ugyanez.
Részleteket nem ismerek, de hallom, hogy nem jó. Orvosi sem jó semmire. Az IT gondolom nemzetközi dolog. Hát a mérnök talán határeset, de ezt csak én gondolom.
Egy mérnöki / IT végezttség se ?? Azért az meglepne :). Ok, hogy egy bölcsésszel sokra nem megy az ember ott, de a nagy sztár szakmákhoz tartozó papírok eléggé átjárhatóak szerintem
No ebben meg en is vakarom a fejem mi lesz ha lelepek de van meglevo hitelem, meg kiakarom adni hivatalosan a lakast stb. Hogyan lehetne ezt megtenni? Nagyon nagy kerdes.
Hogyha nem számol fel mindent és pl lakcímkártyája él , vagy egy Pf akkor az alapján. De abban az esetben, ha mindent felszámol nem tudom megmondani, elméletileg, a magyar állam felé le kell jelentened, ha teljesen külföldre kültözöl TB, NAV stb felé. Nem tudom ezt hányan teszik meg. Én nem tettem meg, mert van még otton lakóingatlan + hitel, és minden szolgáltató azzal kezdi, hogy lakcímkáryta.
Khm, amennyiben egyetemi szintű képzést csinál “ingyen” abban az esetben alá kell írni egy hallgatói szerződést ami azt takarja, hogy ha idő előtt abbahagyja vagy elvégzi akkor annyi félévet kell itthon dolgoznia 20 éven belül. Ha ez nem teljesül akkor fizet.
Csak az nem ugyanaz a szakma, mint otthon. Itt pl. 50 ezer $ egy ápolónő iskola, otthon meg ingyenes.. Itt ismerős ápolónő és otthon is az volt, hát nem stimmel a két munkakör.
Ismerősöm spéci melót csinál.Egyedi szerződéssel kvázi interim szinten vegyes home-ofice és bejáró megoldással határozott idejű projektre szerződik.ÓRADÍJRA!!A napi munkáját a céges számítógépen ellenőrzik,ha bemegy a céghez a jelenléti ívvel. Bruttó :115 EURÓ/óra a jelenlegi,de a jan 1-től indulónál már 125.. Adók +könyvelő + jogi képviselő minusz 55%,Lakbér,rezsi 2500 euró/hó,ami marad abból gazdálkodik egyedül. 6 év alatt jutott el idáig,de 50 évesen nyugdíjba akarja magát helyezni. Így is lehet,csak a merítés nagyon szűk.Idegileg sem bírja mindenki.Vannak ismerősei,barátai,akik munkahelyen nyomják a partot,szinte minden szektorban Kint sem fenékig tejföl az élet .A kemény melót megfizetik,az életmód és a szocializáció meghatározza mindenki életét és életmódját. Ma még nyitva a kapu ,a megfelel ő képességek birtokában lehet ,KELL próbálkozni.A kisstílű,középszerű emberekre azonos sors vár mindenhol:küzdelem a napi megélhetésért. A bátraké,vállalkozni képes széles látókörű,nagytudású tapasztalt személyeket-bármilyenek is legyenek-,sok helyen tárt karokkal várják. A tett halála az okoskodás!!!
Azt én sem tudom elképzelni, hogy rosszabb itt. Én ilyenről még nem hallottam és teljesen mindegy, hogy milyen szakma. Egyébként itt a lakhatás az egyedüli probléma. Na attól lehet rosszabbul élni, ha valaki nem érti.. A lakhatáson kívül minden olcsó.
Amerikaban jobb a fizetes. Volt kolleganom ferje az Amazonnal kapott munkat (azt nem tudom, hogy az amerikai vagy a kanadai reszlegnel), es a kanadai Vancouverbe koltoztek 1 gyermekkel. Allitolag a ferj evi brutto 300 ezer dollart keres mint informatikus. De o sokkal magasabb kategoriaban van, mint en lennek, ha kimennek.Nekem kb 60-65 ezer dollart adnanak, de nem az Amazonhoz mennek, az Amazon az egyik legjobban fizeto ceg a szakmaban.A kolleganom is kiment a ferjevel, es a kolleganom ugyanannak a francia cegnek dolgozik tovabbra is, csak egy amerikai projekten. Azt mondta, hogy most rosszabbul keres ott kint, mint Franciaorszagban keresett. Ezt amugy nem hiszem el.
De itt egyébként sok német van. Gondolom nem azért, mert rosszabb nekik itt. Dolgoztunk itt németnél egy napot. Egy nap elég is volt, többet nem mentünk hozzá. Beteg európai.
Mi takarítunk. Ausztria 1500-1500 euró Magyarország 400-400 nettó, de fogalmam sincs, hogy ki fizetné ki. Itt 3-3 ezer dollár. Minden összeg nettó. Itt havi 3 ezer megmarad. Sem az osztrák, sem a magyar példából nem marad 1 millió Ft havonta. Villanyszerelő maszekban itt havi 20 ezer $ nettó fölött keres. Radiológus orvos 30-35 ezer $ havonta. Egy Walmart sima dolgozó 2.700 $ nettó havonta.
A magyar 1,1 millióhoz képest biztos jobb az amerikai 5 ezer.. Az amerikai-német különbséget nem ismerem. Azt meg végképp nem gondoltam, hogy vannak hasonló bérek német-amerikai esetekben.
tavolsagra es szellemileg van messze Amerika. amugy szerinted mondjuk brutto evi 60 ezer dollaros fizetesbol jobban meg lehet elni Miamiban mint 54 ezer Eurobol (ez kb 60 ezer dollar) Nemetorszagban vagy havi brutto 1.1 millio Forintbol Magyarorszagon (kb ennyit keresnek ha otthon dolgoznek) ?
Úgy érted, hogy távolságban van messze vagy egyébként. Mi csak takarítás területén ismerjük, de tényleg " messze" van Európától. Egyébként Európa nyugati felén fizetnek 64-69 ezer Eurót ?
sok evvel ezelott dolgoztam Budapesten az a Exxonnak es a General Electicnek informatikai teruleten. szerintem ha akkor probaltam volna meg rajtuk keresztul Amerikat, nem jott volna ossze. mondjuk akkoriban, kozel 20 eve meg eleg tapasztalatlan voltam, de szerintem tobb tapasztalat eseten se ment volna, mert Amerika annyira messze van. Europan belul konnyebb kijutni mas orszagba Magyarorszagrol adott cegen keresztul is, mert a kulfoldi poziciokat Magyarorszsgon is hirdetik. ez csak az informatika szektor
Az amerikai főnök tátott szájjal nézi, hogy Audival és Mercedessel járunk. Tetszik neki. 20 ezer fölött keres havonta. Tetszik neki, hogy nekünk soha nincs gondunk és sosem kértünk tőle pénzt. Nem is érti. Mexikói állandóan kínlódik.
Évi 70-75.ezret az amerikaiak 65-70 % nem keresett sosem és nem is fog.. Most akkor miről beszélünk? De szerintem a magyar diploma itt semmire nem jó. Ezt el is felejtettem eddig mondani.
Figyi. A magyar ember itt megél másodmagával együtt évi 30-35 ezerből. Amerikai párnak 100 ezer sem elég, mert fogalmuk sincs pl. arról, hogy mi a normális spórolás. Mi itt sosem vegetáltunk. Külföldiek véleményére ne adj, mert teljesen más értékrend.
Figyi en csak a nagyobb varosok gepeszmernoki hozzaszolasait latom redditen es irjak, hogy szenvednek egyedul ennyi penzbol. Termeszetesen nem irjak mire koltik vagy mire sporolnak es mit vesznek de szerintem a vegetalason kivul 1-2 dolog van amit megvehetnek, passz.
Fiatalon mi is hibáztunk. Ha 23 éve maradunk itt, akkor nem 170 ezer, hanem alsó hangon 500 ezer dollárral mennénk haza. Akik 20 évesen jöttek ide és ma 50 fölöttiek, azok könnyen mennek haza 1-1,5 millió dollárral. Persze, ha dolgoztak itt 30 évig. És teljesen mindegy, hogy mit dolgoztak.
Külföldi tapasztalatok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.