Topiknyitó: FeherTibi 2023. 07. 27. 09:33

Külföldi tapasztalatok  

Sziasztok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2024. 01. 17. 14:41
Előzmény: #719  Fsociety
Üdv nyugodtan olvasgass, többen írtuk már tapasztalatainkat, Amerika, Francia, és Német, ami így beugrik, Holland nem. De lehet rámcáfolnak. ;)
Fsociety
Fsociety 2024. 01. 17. 14:27
Udv,hat ezt a topicot kar h idaig nem lattam. Igyekszem felvenni a fonalat. Egy beugro kerdes,dolgozik e,el e valaki Hollandiaban?
EURHUF_goes_to_haven 2024. 01. 17. 11:11
Előzmény: #717  szieszta
Akkor vennék egy búvár ruhát, hogy lyukat fűrészeljek alá... Lehetne belőlem szobor, a névtelen hős búvár :D
szieszta 2024. 01. 12. 07:57
Előzmény: #716  szieszta
Fico még nem tudja, hogy a magyarok egy hosszadalmas, de nagyon alapos agymosáson mentek, mennek keresztül. Ráadásul az ellenzék is aktívan közreműködik, hogy még véletlenül se csírázhasson ki semmilyen őszinte kezdeményezés, Orbán teljhatalmát bebetonozva.
Orbán úgy tette rabszolgájává a népét, hogy az még tapsol is neki, egy egy zsák krumpliért cserébe.
Ha befagyna  a Duna, biztosan megkoronáztatná magát a jegén, valamilyen szinten jogosan, mert övé az ország és övé a hatalom
Úgy mint ebben a mesében:
https://www.youtube.com/watch?v=sNd_SegHHvE
szieszta 2024. 01. 12. 07:28
Előzmény: #712  EURHUF_goes_to_haven

A szlovákok is tüntetnek, mert a korábban elkergetett politikusok lecserélése nem vált be, így még erősebben visszajöttek. Az nem volt benne a választási kampányukban, hogy a legelső lépésük az lesz, hogy azonnal kiszabadítják a gazember társaikat és megválasztják a saját Polt Péterüket, megnyitva  a kaput a törvények sárba tiprása felé.
Kíváncsi vagyok, meddig bírják. A diákok álltak az élre, mint anno ´89-ben, csak most nem tudnak rendszert dönteni. Maximum a kapitalizmust dönthetnék meg szocializmusra. :-)
Fico szalad is Orbánhoz tanácsért, mert amit Magyarországon összehoztak, az példa nélküli.
szieszta 2024. 01. 12. 07:14
Előzmény: #712  EURHUF_goes_to_haven

Tudod ez úgy van, hogy nyugaton elég nagy az összefogás és kisebb az irigység. Amikor nálunk volt gazdafelvonulás, volt, hogy a kamionos kerékkulccsal ment neki a traktoristának, mert ő siet és elveszíti a munkáját.
A politikusok ezt nagyon jól tudják, ezért nem kell engedniük. Például, mikor trágyát borítottak a parlament elé, megfenyegették őket, hogy még a többi támogatást is elvonják. Aztán 2 nap után ki kellett menni a földekre dolgozni, így szépen elsomfordáltak.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 01. 12. 06:48
Előzmény: #713  EURHUF_goes_to_haven
Szerintem generacio kulonbseg. Nyilvan itthon tobb olyan hely is van akik videojatekos osszejoveteleket tartanak, vannak olyan helyek Budapesten ahol mas nemzetisegek (pl. franciak) is eljonnek, kb. 20-30 evesek is. Beszelik az angolt, igaz nem a sajat hazajukban vannak de talan a fiatalabbaknak mas lehet a mentalitasuk.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 01. 11. 13:33
Mi a helyzet egyébként angol- német nyelv mint talán az EU-ban 2 legtöbbet tanult nyelv használhatóságával ? Én Francia pékségben egyikkel se mentem sokra... tudom tudom büszke nép a Francia, de ezekszerin büdös nekik még az EUR -om is... Munka szempontjából ami nem szigorúan IT (tudom hogy ott angol az isten) van lehetősége az embernek nem natívként normálisan elhelyezkedni ?
EURHUF_goes_to_haven 2024. 01. 09. 07:03
Azért ez a tegnapi "kis" traktoros felvonulás nem volt semmi a németeknél.. Autópályák tömegét vagy teljesen lezárták 1-1-traktor a felhajtókon, vagy 5-10km/h ra lassították. Én is késtem miattuk 20 percet, de megértem, hogy miért is tüntetnek. Sokan csatlakoztak hozzájuk a vonatvezetőktől, teherfuvarozóktól.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 01. 08. 13:28
Előzmény: #703  unidentified user
szociális háló, család, barátok, honvágy, nagyjából ezeket tudom elképzelni, az hogy elkótyavetyélte az "első" kényelmetlenségkor a gyermeke oktatását az valószínűleg nem volt szempont, nekem ami nagyon fura, hogy sokan magyarországról azt hiszik, hogy a német és az osztrák ~ugyanaz.. Hát az ilyennek kívánom hogy dolgozzon pár évet itt is ott is . Én megtettem, és a német nem hasonlítható az osztrákhoz. A németek, ha használható tudással érkezel, és látják rajtad, hogy akart akkor segítenek mindenben, az osztráktól ezt elvárni lehet, de nagyon ne lepődj meg, ha nem lesz. Ausztriában nagyon lenézik a magyart, némelyik esetben joggal, de a mentalitás különbséget zongorázni lehet.
Illetve vedd bele, pl ha kis gyerekkel ment ki, hogy lehet a családban egyedüli kereső volt, a feleség otthon a gyerekekkel és így ő a beilleszkedésből ki is maradt -->lehet Ő volt az egyik döntő ok, hogy haza mentek. 
közbiztonságot szerintem felesleges felhozni, szerintem még minidig németben a jobb, egyes nagyon elzüllöt területhez, de ilyet magyarországon is bőven találni.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 01. 02. 12:55
Előzmény: #709  BKKT
Tánc és boldogság, ez már külföld. :)
BKKT 2024. 01. 02. 11:56
Előzmény: #708  unidentified user
unidentified user 2024. 01. 02. 05:02
Előzmény: #693  unidentified user

Újabb 444 cikk a német-holland helyzetről... fű alatt megvette őket a NER, vagy tényleg ennyire súlyos a helyzet? Kiindulva abból, hogy Németországból évek óta többen költöznek Magyarországra, mint innen oda, tartok tőle, hogy utóbbi :(
.
https://444.hu/2024/01/01/zavargasokba-csapott-at-a-szilveszteri-petardazas-berlinben-es-hollandia-varosaiban
Törölt felhasználó 2023. 12. 26. 10:23
Előzmény: #705  Vodafonelive
Törölt felhasználó 2023. 12. 26. 10:18
Előzmény: #705  Vodafonelive
Hát az élelmiszer nem drága és minden nap kell.
A fizetés meg 50 %-al magasabb.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 12. 26. 08:44
https://youtu.be/txZUrRnzQhI?si=Po4G7z-M6uybZ-Ca
Rokonomnak igaza volt, tényleg nem California a legdrágább állam úgy minden tekintetben.Mellesleg érdekes videók is vannak, 1-2 hónaposak így viszonylag friss infókkal pl. melyik a legbiztonságosabb ország amiben élhetsz. https://youtu.be/FT9b21yUUwU?si=bxGazdEHWjvinDNI
Mammabear 2023. 12. 22. 18:53
Előzmény: #700  szieszta
Értelek. Akkor felreértettem, viszont reagálok erre is: 
Ilyen nincs az én környezetemben, de igaz hogy főleg high tech szektorokbol van az ismerőseim többsége.  Én kerülöm a magyar fodrász, magyar autószerelő, magyar dizsi háromszöget. 
Ami van és mérik is különböző expat szervezetek kérdőívekkel az az, hogy nehezebben alakítanak ki barátságokat az expatek német nyelvterületen. Ezt nagy számban jelölik meg problémának, vagy távozási oknak. 
unidentified user 2023. 12. 22. 17:45
Előzmény: #697  szieszta
Közeli ismerős nekem nagyon kevés van, aki kiment, ők viszont maradtak is. Ellenben kolléga rengeteg, aki 2021-2023 között jött haza. Nem vagyok egyelőre olyan viszonyban velük, hogy őszintén válaszoljanak a hazatérés okára, így csak találgatni tudok... először én is arra gondoltam, hogy beleüktöztek az irodai "üvegplafonba", tehát elérték a legmagasabb állást, amit évtizedes helyi kapcsolatrendszer és anyanyelvi nyelvtudás nélkül reálisan el lehet, hazatérve viszont komolyabb vezetői pozíciók is megnyílhatnak előttük.
Egyikük viszont azt mondta, neki anyagilag egyértelműen megérte volna maradni, de "vannak más, fontosabb szemontok is az életben"... nyilván, de mi lehet az? Különösen úgy, hogy 2 kisgyerekkel jöttek haza... ők milyen oktatást fognak itt kapni? Egészségügy? Jogbiztonság? Nem értem, mi lehet az a nem anyagi szempont, ami miatt az életszínvonalból leadva is megérte nekik visszajönni... mégis nagyon sokan vannak, nem csak a saját környezetemben, hanem a magyar és a német statisztikai hivatalok szerint is.
slash 2023. 12. 22. 17:41
Előzmény: #701  unidentified user
Keletnémetek jönnek inkább ide. 
unidentified user 2023. 12. 22. 17:31
Rokon szerint általában eladják az otthoni házukat (indok: "élhetetlen lett a környék"), és állandóra terveznek itt. De feltehetően az alsó-középosztály jöhet ide, akik kint olcsó környéken (nagyváros pereme,  vidéki kisváros) lakhattak, ahova a migránsok segélyes-bűnöző része költözik. Hamburgban járva én pl. semmi olyat nem láttam, ami Budapesten ne lenne, sőt! Jobbnak éreztem a közbiztonságot. Sötétebb bőrszínű ember sok van, de dolgoznak, sokan "ügyfeles" munkakörben is, kiváló némettudással. Viszont a helyi Kispestnek vagy Havanna-lakótelepnek megfelelő várorészeken, vagy Ózd/Mátészalka szerű kisvárosokban nem jártam, ilyen helyekről el tudom képzelni, hogy elindult egy gettósodás és menekülni kezdtek a csóróbb tősgyökeres németek.
szieszta 2023. 12. 22. 14:58
Előzmény: #699  Mammabear
Bocsi, én úgy gondoltam, hogy azért költöznek vissza, mert külföldön nem tudnak beilleszkedni. Nagyon érdekes volt hallgatni, mikor a béjbiszitter panaszkodott, hogy a londoni néger asszonyság folyamatosan kioktatta, meg alázta.
Mammabear 2023. 12. 22. 14:10
Én nem nagyon láttam még embert magyarországra visszaköltözni, 1-2-t. 
Ők szemmel láthatóan jól megtalálták a számításukat, nem panaszkodnak. 
Nem hallottam még ilyet, hogy a külföldről hazaköltözőket kinézik. 
Olyat már igen, hogy valaki nem tud visszaszokni a mentalitásba. Illetve nagyon más kell ahhoz hogy sikeres legyél nyugaton. Legalábbis az én buborékomban. 
slash 2023. 12. 22. 08:51
Nagyon egyszerű: Aki nyugati nyugger és bekopog az 1500-2000 euro nyugdíj havonta  a postaládába annak már nem kell a munka  meg a város.  Minek? Nyilván a német helyében  én is jönnék a Balaton felvidékre ahol kinyalják a se..em mint Münchenben kerülgessem az utcán a szakállas  Aladdinokat.  Orvoshoz hazamennék, ennyi.  
Én is már rég lent dekkolnék a nyaralóban mint itt Pesten üljek az irodában. sajnos nem tehetem meg
szieszta 2023. 12. 22. 08:44
Előzmény: #693  unidentified user

Csak azt kellene megtudni, hogy akik nyugatról ide költöznek, illetve itt vesznek ingatlant, állandóra tervezik az ittlétet? Mert az el kell ismerni, hogy itt nekik ez fillérekbe kerül. Hasonló helyzet volt a gengszterváltás után is, az osztrákok amit tudtak, felvásároltak. Mosonmagyaróvártól  Győrig számtalan ledőlt épület osztrák tulajdon. Majd jó lesz valamire, című beruházás volt.
Ráadásul ez úgy működik, hogy az egyik letelepszik és viszi a hírt a többieknek.
Nekem van több kivándorolt ismerősöm, eszük ágában sincs visszaköltözni. Akik visszajöttek, általában arra panaszkodtak, hogy nem tudnak beilleszkedni, kinézik őket, illetve nem sikeresek. Sokukat meg a honvágy és a baráti, rokoni kör vonz vissza.
Nagyon jó barátom is több mint egy évtized után költözött haza. Nekem az az érzésem, nem találja  a helyét. Felesége bevallotta, hogy 2 év után már össze voltak csomagolva, hogy mennek vissza, de mikor kiutaztak, hogy előkészítsék a terepet a visszaköltözésre, valami egészségügyi gond miatt lefújták. Ha összeülünk, soha nem beszélünk erről, egyértelmű, hogy őrlődnek emiatt, még 10 év után is.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 12. 22. 07:56
Előzmény: #695  unidentified user
Sajnos amiket leirtal reszben a felelem az ami riasztja az embereket majd a lakhatasi valsag. Pl. Ausztraliaban jovore lefelezik❗️a bevandorlok szamat es mar ott is olvasni tobb posztban redditen, hogy 50%-al siman megemelik a lakasok berleti dijat, mert mashogy nem megy… szep vilag jon mindenfele.
unidentified user 2023. 12. 21. 21:39
Az sem leet vételtlen, hogy Németország sok tartományában, Hollandiában pedig országosan is olyan ideológiájú párt a legerősebb, akikhez képest a narancsosok egy mérsékelt, polgári-konzervatív jobbközép formáció (EU-ból kilépés kérdésében, például).
unidentified user 2023. 12. 21. 21:18
Előzmény: #663  Benzedrine
Talátam német tükörstatisztikát is - ők valóban kisebb nettó kivándorlást "látnak", mint a magyar KSH, sőt 2022-ben már újra hozzájuk mentek valamivel többen, mint onnan ide, de ez lényegében stagnálás csak a 2011-2015 közötti hatalmas kivándorlási hullámhoz képest: https://imgur.com/a/ysQehNN
unidentified user 2023. 12. 21. 21:05
Előzmény: #661  unidentified user

Kezd egyre érdekesebb lenni a vándorlási irány megfordulása... az hagyján, hogy a munkahelyemen kb. minden második új belépő vagy közvetlenül külföldről pályázott, vagy hazatérés után max. 1 magyar munkahelye volt előttünk, de vidéki, ellenzéki szavazó rokonoktól rövid időn belül 2 különböző Ny-Mo.-i falu kapcsán is hallottam, hogy tényleg elkezdték felvásárolni az üres házakat idősebb németek, és a szomszédoknak, ha megvan a kellő bizalom, bevallják, hogy rohamosan romló kinti közbiztonság volt a fő motiváció. Második pedig a nehezen kifizethető németországi rezsi, főleg gázszámla. Azt pedig nem mondhatjuk, hogy odakint sok M1-et néztek, hiszen magyarul sem beszélnek.
 És nemcsak nálam, hanem a 444-en is kezdi átütni a liberális véleménybuborékot, hogy itt bizony már rég nem csak, sőt nem is elsősorban kifelé mennek az emberek (egy messziről jött kutatónak nyilván fogják azt mondani, hogy a közbiztonság, értsd a sötétedés után randalírozó migránsok miatt költöztek ide... a szomszédjukról viszont úgy tudják, hogy igen):
"– Mit lehet tudni azokról a hollandokról, akik igen nagy számban a magyar vidéken, Baranya, Somogy, Nógrád aprófalvaiban telepednek le? Őket mi riasztotta el Hollandiától? A bevándorlás korszaka előtti Hollandiát akarták megtalálni Magyarországon? Vagy túlzás ideológiai hátteret keresni?Kicsit részt vettem egy ezt célzó kutatásban. Nem sikerült egyértelmű összefüggést felfedezni az ideológia és a migráció között.
– A legfőbb szempont inkább az volt, hogy Hollandiában ennyi pénzért ilyen nagy házat, ennyire szép környezetben nem engedhetnének meg maguknak. Magukról soha, mindig másokról mondták, hogy amúgy meg hallottak olyanokról, akik a bevándorlás előtti fehér Hollandiát akarták megtalálni a magyar falvakban. Hogy pontosan mekkora szerepe van az ideológiának a migrációban, azt későbbi kutatásoknak kell kideríteniük, akiknél ugyanis ez szempont, azok rejtőzködőbbek."
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 12. 11:09
Előzmény: #691  Vodafonelive
Hál istennek nekem még azért nem tart ott, bár néha mikor megszalad akkor azért ránézek a költésekre... Eddig attól függetlenül plusz, bár most adót kell vissazfizetnem, .. Adó kategórára kell nagyon figyelni még!
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 12. 12. 10:07
Előzmény: #690  EURHUF_goes_to_haven
En csak a testvereimre tudok hivatkozni, most mar megnezik a boltban a termek arat, eddig kevesbe tettek, ingatlant nem lattam de erdekes tema.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 12. 09:50
Előzmény: #689  Vodafonelive
Inflációt inkább tavaly lehetett érezni, idén ~0. vagy pár terméknek akár még csökkent is az ára. Aminek mocskosul felment, az a használtautó. 
Ingatlan árak csökkennek. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 12. 12. 09:44
Előzmény: #688  EURHUF_goes_to_haven
Nekem eleg volt az, hogy az euros fizut meghagytam 90-100%-ban. Mivel a lakhatas, bejaras biztositva volt csak elelmiszer vagy egyeb szolgaltatasra (kondi) kellett fizetni. Azert eltelt tobb, mint 4 ev, tavaly karacsonykor voltam kint. Az arak nem sokban valtoztak (rewe, netto) de lehet iden mar mas a helyzet az ottani inflacioval.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 12. 07:35
Előzmény: #687  Vodafonelive
Hát abból azért most annyira nem élsz meg kint...
Nekünk közepes városban 1k€ az albérlet rezsivel , biztosításokkal stb stb, kb 5-800€ a kaja 2 főre, úgy hogy húst-hússal kb a többit meg te tudod mire kültesz. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 12. 11. 18:13
Előzmény: #680  BKKT
Hát én is amikor eljöttem akkor bruttó 220 volt a fizum amit nem 0,665-al kellett szorozni, mert biztosítást nem kellett fizetni, így jobb volt a buli, próbaidő végével pedig a nettósított euróm 1014€/hó volt, egyszerű rajzoló droid melóban (szállást 90 m^2-en laktunk 2-3-an, munkába utazást fizetett a cég, a céges mobilt nem :D ) amikor eljöttem nettó 512e forint volt a fizum de akkor történt az, hogy az euró elkezdett Magyarországon kicsit felfele menni a 330-ról.
Ezt azért jó tudni, volt az ottani vezetőtől valami elszólás, hogy nem lesz nyugdíjam ebből a pénzből én meg csak néztem, hogy miért? Mindenesetre ha majd egyszer lelépek akkor nem így szeretnék ahogy akkor, hanem először vízum megszerzés, aztán azután lesz 1 évem munkát találni (esetleg cégen keresztül kimenni ha abba az államba vesznek fel de ez még nagyon a jövő) addig idén kicsit elkezdtem jobban élvezni az életet. :)
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 12. 11. 18:09
Előzmény: #679  EURHUF_goes_to_haven
Na igen, pont amit a legvégén írsz az volt a legutolsó dolog, hogy milyen vallásom van (nincs) és akkor ott ikszeld be. Jó tudni az ilyet...
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 11. 15:28
Előzmény: #684  EURHUF_goes_to_haven
@egy szintén hangya aki fixálta és úgy fizeti a hitelét.... De ez itt a tücskök országa... itt hegedülni kell tudni kéremszépen... Akinek egy jachja sincs az annyit is ér! Lázár után szabadon.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 11. 14:58
Előzmény: #683  BKKT
Néhány hetet én is dolgoztam anno így a magyar cégen keresztül, de ott tény volt, hogy ez egy fizetésen kívüli juttatás (45 € volt talán bruttó napi) és , hogy az nyugdíjjba stb nem számít vele, én úgy vettem hogy akkor azok a hónapok jók voltak, de nem csináltam volna így már 3 hónapot se,nem hogy 20 évet.
BKKT 2023. 12. 11. 14:44
Előzmény: #681  EURHUF_goes_to_haven

Amikor egy külföldi vállalat kiadja alvállalkozóknak a munkát, olyant amit saját maga nem tudna elvégezni vagy nem is akar, akkor működik... Rengeteg román, magyar, szlovák stb. vállalkozás dolgozik így külföldön saját munkavállalóival alvállalkozóként.
Sanya 2023. 12. 11. 14:36
Sziasztok nem tudom hol tehetném fel ezt a kérdést hatha itt valaki tud okosat mondani.
Közeledik az év vége, az usa-magyar kettős adóztatás elkerülésének egyezménye lejár, próbálok minél többet megtudni ezzel kapcsolatban. 
Felmerült egy kérdés, (vagyis rengeteg a szürke folt) ha jelenleg Erste értékpapír számlán van részvényem olyan vállalt papirjaiba amiket USA tőzsdén jegyeznek, de a cégek szekhelye, bejegyzése pl Kína vagy London, akkor ha jól értelmezem a hallot infókat ( https://youtu.be/qqUV-4m1ASg?si=8-DaA2kQw7iQ6RKc )
7:40 percnél 
Akkor mivel a cégek nem Amerikai székhelyűek akkor nem változik semmi, azaz nem vonatkozik rájuk a lejáró egyezmény hatásai, vagy rosszul értelmezem?
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 11. 13:02
Előzmény: #680  BKKT
Én úgy tudtam, hogy nem lehet "időtlen időkig" ilyen szerződéssel dolgoztatni, hogy 1 év után max fél év hosszabbítás és utána a kinti cégnek el kellett dönteni hogy átveszi e (pontosan ahogy a német közvetítő cégeknek is). De lehet azóta már csináltak egy kiskaput bele... 
BKKT 2023. 12. 11. 12:01
Előzmény: #677  Vodafonelive

Ilyen esetben amikor magyar cég foglalkoztat úgy, hogy külföldön dolgozol, akkor a magyar fizetésed + külföldi napidíj jár. Ennek összege 60-euró/nap volt eddig, de kb. egy hónapja emelték fel ezt a napi díjat 80/euróra, ez a maximum ami adómentesen adható.  Ezzel emelkedik a fizetésed, de ez az összeg nem szerepel a járulék alapban, ami azt jelenti, hogy nyugdíjba és a táppénzbe sem számítják bele..
Ezt csak úgy kapod a magyar fizetésed mellé ha magyar bejelentéssel külföldön dolgozol.
Ki van ez találva, hogy a dolgozó véletlenül se járjon jól és ne kelljen több nyugdíjat, táppénzt fizetni ha magyar bejelentéssel külföldön dolgozik...
(Anyósom járt így, minimálbéres magyar bejelentéssel dolgozott közel két évtizedet a németeknél + kapta a napi díjat és egyéb juttatásokat, meg volt elégedve a bérével is... Akkor csodálkozott nagyot amikor 46-év munkaviszonnyal nyugdíjba ment és a nyugdíja nem érte el a 150-ezret sem...)
Tanulság, hogy magyar bejelentéssel nem szabad külföldön dolgozni mert így nem éri meg...
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 11. 11:45
Előzmény: #677  Vodafonelive
Magyar adóbevalláson nem is fog eligazodni.. 
Tegyük hozzá a német se egyszerű, a lépcsős adózással + adókategóriákkal, de a betegbiztosítás és nyugdíjjárulés % os , és vannak elég jó kalkulátorok is.
Német bejelentkezés 10 perc , az ügyintézőnek megmondod, hol, hova, milyen státusszal, bemutatod a bérleti szerződést és kész. Ott azonnal generálnak neked adószámot, és nyilatkozol, hogy milyen felekezethez tartozol (ha pl keresztény akkor havi 50€ levonnak a fizuból ami megy a csuhásoknak--> Évi 600€!!!!) és ezt ha kedveset fogsz ki még el is küldi neked e-mailban (munkáltató felé, hogy le tudd adni). 
Átjelentkezésnél , megy csak bemész az ottani hivatlaba és megmondod, hogy eddig itt meg itt voltál és intézik.. komolyan minden mint a karikacsapás
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 11. 11:39
Előzmény: #676  Freszelés
Ez egy nagyon jó kérdés, hogy milyen lesz a nyugat 20-50 év múlva. Amiben eléggé biztos vagyok, hogy Magyaroszágon rosszabb lesz, mert az irány is rossz, és ezt el se fogják ismerni, a németek ha valamit nagyon eltolnak legalább beismerik. 
De persze bármi lehet addig. 50 éves távon  én még valami eszkalációt várok, és hogy erre milyen válaszok lesznek adva az elég sokmindent el fog majd dönteni. 
De persze ezek csak feltételezések. 
Magyarország demográfiailag MOST kb halálra van ítélve.
https://azonnali.hu/cikk/20190815_igy-fog-kinezni-magyarorszag-2034-ben-ha-nem-lepunk-valamit
Ebben benne van a nyugdíjrendszer összeomlása is, illetve az elöregedő társadalom is.
Németeknél is van egy népességcsere, de nem akkora a teljes lakosságra vetítve mint magyarországon, és itt még a nagy hozzáadott érték miatt működik (Habár már itt is erősen foglalkoznak a kérdéssel, hogy meddig mehez ez így..)
És ezek még csak 15 éves távok, nem is 50... 
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 12. 11. 11:28
Előzmény: #668  BKKT
En 2019-ben 6 honapig Nemetorszagban dolgoztam. Magyar munkahely altal ami azt jelenti, hogy magyar es nemet szamlara kaptam a forint es euros fizetesemet de itthon voltam bejelentve es kikuldetesen voltam. Viszont kint a ceg intezett lakcimkartyat, bejelentkezest stb-t, annak az evnek az adolapja is erdekes, nem is nagyon tudom ertelmezni.
Freszelés 2023. 12. 11. 10:05
Előzmény: #674  szieszta
1. Az alkalmatlan, inkompetens és ezért frusztált főnökök ráengedik a pszihózist az aLáREndeLTJeIKre, akik tovább locsolják ezt az ügyfelekre.
2. A jogszabályok, törvények, előírások úgy vannak megírva, hogy az alapeset az, hogy az ügyfél/vevő az bűnöző és csalni akar. A teszkóba' is ezért kib*szott macerás az önkassza (és ezért sem használom). Méregeti a súlyt, random ellenőrzéseket tart, megrezzen egy porszem a mérlegen zárol, stb.. Nyugaton csip-csip-csip, bankkártya és kész. Töknyolc hogy hova teszed a kosarat, nincs karám (mint az ikeában) az önkasszák körül, ahonnan csak blokkal tudsz kilépni, stb.. így az egész önkassza elvesztette "vonzó" jellegét. Mert pont csak sokkal bonyolultabb lett, mint kivárni az 1 percet a hagyományosra.
Nem véletlenük mondják ránk, hogy balkán, barbárok, pufferzónás/osztblokker. Ez a magyar sors is.
Az igazi kérdés az, hogy szeretnéd-e hogy az unokádnak esetleg jobb legyen? A nagyszülők nem fogják nagyon ismerni az unokájukat, az unokának meg nem lesz nagyszülője igazából. A gyereked se lesz echte német/svájci/angol/akármi. Azt sem tudom, hogy a nyugat milyen lesz 50 év múlva, de most ezt az árat kell(ene) megfizetni. Abban is biztos vagyok, hogy általában véve ez a régió mindig szarabb lesz. Mindenki egyéni vérmérséklete szerint eldöntheti, hogy neki ez az ár megéri-e.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 11. 10:00
Előzmény: #674  szieszta
Ez magyarországon meg se lep... Németben nekem bármilyen ügyet kellett intázni eddig azt éreztem, hogy az ügyintézők tényleg segítani akarnak. Otthon meg a tökéletes ellentettjét... Legyen az akár bank, akármi... 
szieszta 2023. 12. 11. 09:48
Előzmény: #673  Freszelés

Sajnos az a baj, hogy az ügyintézés terén folyamatosan akadályokat kell leküzdeni. Nem arra megy ki a játék, hogy egyszerű és rugalmas legyen, hanem legyen megkeserítve az élet. Erről nagyon sok hivatalnok is tehet.
Én a "villanyórát" szerettem volna átíratni a bérlő nevére, fizesse ő amit fogyasztott. Az egyik esetben az ott ülő csinos hölgy elkérte a számlát és három perc múlva már kész is volt a szerződés. Két nap múlva ez megismétlődött egy másik bérlővel.A másik idősebb hölgy orrom alá nyomta a nyomtatványt, töltsem ki. Mikor kitöltögettem, három adat hiányzott és mondta, hogy menjek haza és nézzem meg a villanyórán. Mondom neki, nincs benne a rendszerben? De, benne van csak ő azt nem adhatja ki. No akkor szakadt el a cérna, ő mindent lát a számítógépén, de nem segít. Ráadásul az volt a gond, hogy én a villanyórát lefényképeztem, de az egyik szám nem volt olvasható.
No ennyit az ügyintézésről. mondtam is neki, hogy a kolléganője 2 napja 3 perc alatt oldotta meg, ő meg vissza, hogy nem szabadott volna, ez egy belső utasítás.
Freszelés 2023. 12. 11. 09:14
Előzmény: #672  BKKT
Én kicsit régebben (meg nem olyan régen is) intéztem ezt többedmagamnak és nekem ez a része ment személyes jelenlét nélkül.
Azt viszont hozzátenném, hogy a külföldön intézendő dolgok mindenütt mindig egyszerűbbek voltak. Konkrétan minden mindig ment mint a karikacsapás, a magyar rendszerrel volt mindig szenvedés. Sejtésem szerint a magyar nyelv nem alkalmas ügyintézésre. Legalábbis ez a legvalószínűbb tippem.
BKKT 2023. 12. 11. 08:56
Előzmény: #669  Freszelés

Nem kell bemutatni? Én fateromat bíztam meg azzal, hogy jelentsen ki a TB.-től mert éppen Lonnonban dolgoztam.... Semmiféle lefaxolt iratot nem voltak hajlandók elfogadni és faterom még megbízással sem képviselhetett engem... Londonból kellett haza repülnöm, ez 6-éve történt...
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 11. 08:55
Szerződést persze még mit nem. Amiben benne van jó esélyel az ember fizetése stb stb... nincs az az isten.. 
Nekem abból volt gondom, hogy mikor kijöttem még az ottani cég (anyacég vett át) , biztonsági okból állományban tartott, és mikor itt lakcímre bejelentkeztem akkor E106 autómatikussan ki lett ütve, de NAEK- és NAV között a kommunikáció gyakorlatilag nem létezik így nem lehetett velük megérteni, hogy pontosan mikortól is van . Idén még kaptam egy ~4000 Ft ról szóló NAEK tartozást, egyszerűbb volt azt befizetni, mint hogy magyarázzam nekik, hogy mit hogy miért... 
Freszelés 2023. 12. 11. 08:47
Előzmény: #669  Freszelés
apró javítás az első sorban: "Lehet, de egyáltalán nem kötelező".
Freszelés 2023. 12. 11. 08:46
1. Nem kell a magyar lakcímről kijelentkezni. Lehet, de nem kötelez semmire.
2. ~TB-t egy helyen lehet és KELL is fizetni. A többszörös biztosítást az EU-n(EGT) belül tiltja a törvény. Nem kell munkavállalói szerződést bemutatni és főleg nem személyesen. Azt kell bizonyítani, hogy máshol biztosítva vagy. Javaslom az E104-es nyomtatvány tanulmányozását. Amikor egyik országból a másikba mész akkor úgy fizetes a biztosítást, hogy az folytonos legyen, mert az új hely nézi az előző végét és onnantól "számláz".
BKKT 2023. 12. 11. 08:42
Előzmény: #666  EURHUF_goes_to_haven

Három hónap külföldi tartózkodásnál már elviekben ki kell jelentkezni a magyar lakcímről, de ez csak elviekben működik.
A gyakorlat az, hogy külföldön is állandó lakcímük van és Magyarországon is mert ezt nem ellenőrzi senki.
A TB.-t viszont csak egy helyen lehet fizetni, ezért akik kint dolgoznak azoknak be kell mutatniuk személyesen a magyar TB.-nél a munkavállalói szerződésüket, hogy külföldön dolgoznak, csak ennek a személyes bemutatásával mentesülnek az itthoni TB. fizetési kötelezettség alól.
BKKT 2023. 12. 11. 08:31

"Berlin. Interjú Herr Hans Wolfensteinnel, aki kukásként dolgozik a városnál.- 
Kedves Hans, hallottál már arról, hogy 2024-ben a német gazdaság csak stagnálhat, a magyar gazdaság 4%-kal nőhet?- 
Nein. Mein Gott!-
És arról, hogy emiatt a németek majd "tömegesen menekülnek" Magyarországra?- Nem. 
És mennyit lehet ott keresni kukásként?- Tán úgy 800 eurót.- Scheiße! Hetente?- Nem hetente, havonta. Miért, te mennyit keresel itt Berlinben?- 3000-et havonta.- És üzensz valamit a magyar kukásoknak?- Natürlich. Herzlich willkommen in Berlin!"
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 11. 07:43
Előzmény: #664  Törölt felhasználó
Tudtommal az, amennyiben több mint 6 hónap a tervezett kintmaradás, de mivelminden szólgaltató kér lakcím kártyát hülye lennék kijelentkezni... NAEK kel volt egy pár hónapos vitám, hogy miért vagyok és hol biztosítva, nem vagyok-e vagy kétszeresen....
Németeknél is van akiken fog a propaganda és megindul. (alulbutorozottak főképp) Illetve ahogy mondták az a magyar akinek otthon már van ház-lakás, vagy összeszedte a rávalót. (ismerősi körben 5 ből 3 hazament főleg akik egyedül jöttek ki, és szociálissan nem tudak beilleszkedni, aki már itt talált párt, vagy párral jött az kint van még.).
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 12. 11. 07:27
Előzmény: #664  Törölt felhasználó
Ez mondjuk nekem is furcsa, mert hivatalosan testvereim is be vannak jelentkezve videkre, pedig nemetben elnek es dolgoznak mar eleg regota. Tb-re nincsenek, elvileg az tiltott is lenne.
Ha egyszer en is lelepek valoszinu en kijelentkezem.
Törölt felhasználó 2023. 12. 11. 02:42
Előzmény: #663  Benzedrine
Sosem volt kötelező kijelentkezni.
Benzedrine
Benzedrine 2023. 12. 10. 14:11
Előzmény: #662  N0MAD
Egyre többen mennek nyugdíjba és költöznek vissza a kinti magyarok. A kiköltözők viszont csak a német stastisztikában látszanak, mert már nem kötelező kijelenkezni magyar címről.
N0MAD 2023. 12. 10. 14:02
Nem fordult vissza a magyarok kivándorlása csak a covid évei voltak mások. 
Tán ugyanaz lehetett a motiváció az ingatlanvásárló nyugdíjasoknak. 
Szerintem. 
unidentified user 2023. 12. 10. 13:08

Nemet-magyar vándorlási egyenleg:
https://ibb.co/FD6tH8G
Mi van Németországban, ami miatt nemhogy megállt/visszaforult a magyarok kivándorlása, hanem tömegesen elkezdtek a németek is Magyarországra költözni?

friss hírek További hírek