Topiknyitó: Törölt felhasználó 2015. 08. 13. 18:30

Klímaváltozás  

A brit kormány lecsap a palagáz-kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokraA brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 20. 10:13
Törölt hozzászólás
#1559
_Macika_
_Macika_ 2020. 10. 20. 08:56
#1558
Megugrott a liszt ára, tovább drágulnak a pékáruk - erről számolt be az RTL Híradója. Ennek az egyik oka az, hogy a szélsőséges időjárás miatt majdnem tizedével kevesebb gabona termett Európában.
Magyarországon már 25 százalékkal többe kerül a kenyér, mint két éve, ugyanennyi idő alatt a liszt ára 21 százalékot emelkedett a boltokban. Szeptemberben nálunk mérték a második legmagasabb inflációt az unióban.
Törölt felhasználó 2020. 10. 14. 20:30
Törölt hozzászólás
#1557
Törölt felhasználó 2020. 10. 13. 23:14
Törölt hozzászólás
#1555
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 10. 13. 20:33
Előzmény: #1548  PusztaPutyin
#1554
igen, a klatrátágyú régi "találmány"... mondjuk a tengerek mélyvizi rétegei a húzósak, azokban lényegesen több a csapdába ejtett metán, mint a szárazföldön - de azoknak meg nem 1-2 C fok kell, a nyomás ott "teszi" a dolgát...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2020. 10. 13. 20:29
Előzmény: #1543  euler
#1553
Itt több félreértés is volt: 1. ha az oroszoktól új közvetítő cégen keresztül hozzuk be a földgázt, akkor a megújuló partner  miatt a forrás (azaz a partner) is megújuló, legalábbis a jogászubhumánok szoktak ilyeneket tornázgatni az inferior gumiszabályaikkal :) 2. a boszorkányok fából vannak, tehát égnek, tehát ha újra bevezetnék a boszorkány-pereket, akkor akár fűteni is lehetne velük... a középkori szintű intellektus már megvan hozzá, már csak szét kell verni az oktatást még jobban (fog ez menni jeligére), és a híveik el is hiszik, hogy ez a nyerő...
Törölt felhasználó 2020. 09. 25. 16:01
Törölt hozzászólás
#1551
Törölt felhasználó 2020. 09. 23. 16:58
Törölt hozzászólás
#1549
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 09. 21. 09:02
Előzmény: #1547  Tagore
#1548
Valójában annyi történik hogy mivel zajlik a felmelegedés ez kiolvadással jár. Ha minden kísérőjelenségre külön rácsodálkozunk akkor az újságíróknak máris ki van töltve a fél napjuk a következő évtizedekben.
Tagore
Tagore 2020. 09. 21. 08:47
#1547
A legnagyobb gondunk a fagyott talaj felolvadásából fog bekövetkezni, és ezt semmilyen formában nem tudjuk befojásolni......
http://ecolounge.hu/nagyvilag/klima-apokalipszis-az-olvadasnak-indult-permafrosztbol-avagy-a-fagyott-talajbol-kiaramlo-metan-turbo-fokozatra-kapcsolja-a-klimavaltozast
Sajnos a frissebb beszámolók gyorsuló romlást feltételeznek......
szieszta 2020. 09. 21. 07:11
Előzmény: #1545  _Macika_
#1546
Nemrég láttam egy dokumentum filmet, ahol az erdőtüzekről volt szó és egy tűzoltó is nyilatkozott. Nagy meglepetésemre a tűz okát azzal magzarázta, hogy több a csapadék és nagyon "besűrűsödtek" az erdők. Régebben nem voltak ekkora összefüggő területek, tele aljnövényzettel.
Én is meglepődtem, gondoltam minden kiszáradt.
Törölt felhasználó 2020. 09. 13. 23:01
Törölt hozzászólás
#1544
euler 2020. 09. 13. 21:57
#1543
A Mátrai Erőmű leendő hatalmas, 500 megawattos gázblokkját „lehetőleg” megújuló forrásból látnák el - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.
.
"Tudják, mivel megy egy megújulós gázerőmű? Sz*rral. Igen, a fekália egy megújuló energiaforrás. Egy 500 MW-s gázerőművet vagy hárommillió tehén lenne képes... ellátni. Akkor igazán fürdenénk a... tejben-vajban. Ismertek más lehetőségek is – emberi ürülék, egyéb trágyák-hulladékok –, de ezek is legfeljebb néhány MW-s kiserőművek meghajtására képesek. Távolabbról ugyanis nem éri meg beszállítani az alapanyagot.
 Ráadásul az így keletkező biogáz nem pumpálható a közhálózat jobb fűtőértékű, szibériai molekulái közé. Meg aztán a világon nincs ekkora tartály. Vagy amiként egy forrásom fogalmazott: sok sz*r van ebben az országban, de ennyi azért nincs. 
 Bár ahogy elnézem a Mátrai Erőmű ügyét... Lehet, hogy Gulyás Gergely mégis tud valamit."
Mátrai biogáz
_Macika_
_Macika_ 2020. 09. 08. 18:19
#1541
Nehezebb megjósolni az időjárást a klímaváltozás miatt
,
,
Az ELTE Elméleti Fizikai Tanszék és Az MTA–ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoportmunkatársai, Haszpra Tímea és Herein Mátyás, valamint a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földtani és Geokémiai Intézet tudományos segédmunkatársa, Topál Dániel a világon elsőként mutatták meg, hogy az Északi-sark és az alacsonyabb szélességek éghajlatát mintegy összekapcsoló légköri nyomásanomália-mintázat (Arktikus Oszcilláció: AO) melegebb éghajlati rezsim felé haladva jelentős változáson mehet keresztül mai szerkezetéhez és tulajdonságaihoz képest – írja az ELTE weboldala.
,
A magyar kutatók tanulmányát a Journal of Climate tudományos szaklap hasábjain lehet elolvasni.
Az év téli hónapjaiban az Északi-sark körüli területek fölött a légkör magasabb légrétegeiben kialakul az úgynevezett poláris örvény, amelyet az óramutató járásával ellentétes irányú körkörös áramlás jellemez. Az erős poláris örvény a hideg sarki levegőt alapvetően a sarok körül bezárva tartja, megakadályozva ezzel az alacsonyabb szélességekre történő hideg levegő „lefolyását”, azaz a hidegbetöréseket.
Ezzel ellentétben gyengébb poláris örvény esetén a kevésbé intenzív zonális szeleknek köszönhetően Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában is hidegebb téli időszakokra számíthatunk. ,Az AO fázisai a poláris örvény erősségével hozhatók kapcsolatba, és azt számszerűsítik, hogy az arktikus levegő milyen mértékben juthat el a közepes szélességekre.
,
Klímaszimulációk alapján az ELTE kutatói elméleti szinten újfajta megközelítést alkalmaztak, és megmérték, hogy az AO változását hogyan befolyásolja a klímaváltozás. Ez a megközelítés a pillanatnyi empirikus ortogonális függvény analízis (SEOF analízis) nevet kapta.,
,
A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy az Arktikus Oszcillációt jellemző nyomásanomália-mintázatok a melegedő éghajlati rendszerben elmozdulhatnak helyükről, valamint a tipikus anomáliaértékek is változhatnak, ezzel átalakítva a ma ismert téli éghajlatunkat jellemző elrendeződést. Az átrendeződések következtében egyes távoli területek közötti ismert és legtöbbször állandónak feltételezett távkapcsolatok is megváltozhatnak, a köztük lévő korrelációk erőssége is változhat.
,
A kutatás különösen fontos eredménye, hogy az AO-ban történt változást nagyobb mértékűnek találták olyan éghajlati forgatókönyvek esetén, amelyeket a kibocsátott üvegházgáz nagyobb mennyiségének köszönhetően magasabb globális átlaghőmérséklet jellemez. Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy az egyre növekvő üvegházgáz kibocsátás olyan változásokat indíthat el, melyek ma még alig ismertek, megértésükben pedig kulcsszerep juthat a magyar kutatók által kidolgozott és most bemutatott módszertannak és a sokasági klímamodelleknek, lehetővé téve így az éghajlati rendszer jövőbeni viselkedésének pontosabb feltárását.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 09. 08. 18:14
#1540
Na szóval azon tűnődtem, hogy a tehenek sokat finganak, ami fokozza a globálmeleget. Ha mi emberek kihalunk, akkor több tehén lesz vagy kevesebb? Ugyan nem lesz belőlük hamburger, de nem is fogja őket senki gondozni. Ha velünk halnak akkor jó mert mosolygós egészséges lesz a kihalt föld. De mi lesz, ha az emberiség kihalásával elszaporodnak a vad tehenek és még sokkal de sokkal jobban telefingják a világot? Akkor lesz csak igazán globálmeleg, úgyhogy nagy felelősségünk van abban, hogy életben maradjunk és sok hamburgert fogyasszunk, nehogy egyszer túlszaporodjanak. Én el is fogok mindent követni ezügyben.
_Macika_
_Macika_ 2020. 09. 07. 09:02
#1539
Metánrobbanások lyuggatják ki Szibériát,
Az újabban felfedezett, panelház méretű kráterek kialakulása feltehetően a klímaváltozás miatt következett be.,
https://www.idokep.hu/hirek/metanrobbanasok-lyuggatjak-ki-sziberiat
_Macika_
_Macika_ 2020. 08. 30. 15:58
#1538
Az emberiségnek csupán pillanatok jutnak a Föld teljes történetében, ám ez a rövidke idő bőven elég volt ahhoz, hogy fajunk fenekestől forgassa fel a világot. Azt a bolygót, amelynek élet- és élhetőképességén saját túlélése is múlik. Azt a planétát, amelynek kétes hírnevű globális formálójaként képtelenek vagyunk letenni arról, hogy elmenjünk a falig – isten hozott mindenkit az antropocén korban!
,
Három éve jelent meg a neves ausztrál etikaprofesszor, Clive Hamilton könyve arról, hogy az emberiség gyorsuló iramban rohan a pusztulás felé, a helyzet azonban azóta sem változott érdemben. A Dacos Föld: az emberiség végzete az antropocénben címet viselő mű szerzője azt állítja, hogy a rendkívüli hatalomra szert tett ember teljesen szétzilálja a bolygó működését, aláásva a civilizációk virágzását lehetővé tevő, stabil és kiszámítható környezeti feltételeket.,
.
Az a felfogás, hogy az emberiség mélyreható és vissza nem fordítható változásokat hajt végre a világában, egyáltalán nem újkeletű. Az olasz pap, geológus és régész Antonio Stoppani 147 évvel ezelőtt egy új földtörténeti éra bevezetését szorgalmazta, mivel felismerte, hogy az ember brutális formálóerővé vált a természetben: olyan tényezővé, amely gyakorlatilag ismeretlen volt a korábbi időszakokban. 
.
Az antropozoikus korszak névadójának bevallottan az amerikai kontinens első környezettudósa, George Perkins Marsh szállította az ihletet, aki 1864-es, Ember és természet címet viselő könyvében az emberi tevékenységek visszafordíthatatlan hatásairól ír, mintegy lerakva a fenntarthatósági koncepció alapjait. Fél évszázaddal később szovjet geológusok jutottak hasonló felismerésre és vetették fel az antropogén elnevezés használatát (a kifejezés emberi eredetűt jelent, míg az antropocén új, emberi korszakot), de Oroszország egyik legnagyobb tudósától, Vladimir Ivanovics Vernadsky geokémikustól származik az emberi tevékenységek által befolyásolt földi övezet, a nooszféra fogalma is.,
,
Tíz évvel ezelőtt azért kardoskodott egy ismert tudósokból álló csoport, benne az ózonlyuk feltérképezésével foglalkozó kutató, Nobel-díját légköri kutatásaiért kiérdemlő Paul Crutzen kémikus, hogy eljött az ideje annak, hogy bolygónk a jelenkornak megfelelő holocénből hivatalosan is új geológiai korszakba lépjen. 
,
Szerintük az elmúlt két évszázad olyan meghatározó eseményei, mint a gyorsuló városiasodás, az ugrásszerű népességbővülés, a fajok tömeges kihalása vagy a légköri kémia drasztikus átalakulása, átfogó és globális érzékelhető változásokat indítottak el: olyan erejűeket, amelyek akár évmilliókon át is kihathatnak a Föld működésére.,
,
Noha a robbanásszerű átalakulás gyökereit az ipari forradalom környékén érdemes keresni, a kutatók szerint a második világháború jóval gyorsabbá és átfogóbbá tette a változást. Hasonló véleményt fogalmaz meg Clive Hamilton is már említett könyvében: az utóbbi hét évtizedben egyre félelmetesebb arcát mutatja az úgynevezett nagy gyorsulás, amely a globális gazdaság részegítő ütemű növekedéséhez kizsigerelt természeti erőforrásokat, a sokféleség elvesztését, számos faj kihalását, gyarapodó hulladékmennyiséget, az emberi kapcsolatok mélyreható átalakulását rendeli hozzá.,
,
Hamilton szerint az antropocén a Föld eddigi rendszerének repedéseit írja le, mivel az emberi hatások – sajnos a szó rossz értelmében – immár vetekszenek a természettel. Olyannyira, hogy a végén tényleg oda jutunk el, mint Arany János Családi kör című versének fontoskodó rovarja:
„Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak, nagyot koppan akkor, azután elhallgat.”
https://chikansplanet.blog.hu/2020/08/28/gyorsulo_utemben_vagjuk_magunk_alatt_a_fat_a_rolunk_elnevezett_foldtorteneti_korszakban
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 08. 30. 15:22
Előzmény: #1536  Peterbond
#1537
Igen, tisztában vagyok azzal hogy milyen sokan hisznek ebben, igyekszem is tolerálni.
Peterbond 2020. 08. 30. 15:12
Előzmény: #1534  PusztaPutyin
#1536
Szerintem amugy nem termeszetes folyamat. Mi nagyon is rajatszunk csak ez nem a foldnek vagy a termeszetnek fog fajni hanem nekunk. Ha pl New Yorkot meg meg par tucat vizparti nagyvarost majd elonti 50 vagy 100 ev mulva a viz a termeszet olyan egyszeruseggel legyint ra hogy na. Majd vizi elet lesz ott. Mi meg majd koltuzhetunk arrebb. Valoszinuleg azt is meg fogjuk oldani csak magunkkal baszunk ki.
Peterbond 2020. 08. 30. 15:09
Előzmény: #1533  SilentSnail
#1535
Az elolenyeket se. A "termeszetnek" tokmindegy hogy az elefantok elnek vagy kipusztulnak. Jon helyette masik faj aki alkalmazkodik. Mi csak bizonyos fajokat tudunk kiirtani es ebben eleg jok vagyunk. Bele tudunk nyulni es megkavarni rovid ido alatt a bioszferat de a termeszet visszarendezodik majd. A dinoszauruszok evmilliokig eltek. Most a termeszetnek mit szamit par szaz ezer ev? Vannak pl delamerikaba es del azsiaba is egesz varosok amiket otthagytak az emberek es a termeszet 1-2 evszad alatt szinte teljesen visszahoditotta oket. 1-2 ezer ev es nyomuk se lesz.
.
Akkor lesz a gond ha az altalunk kiirtott fajok kozt a homo sapiensre kerulmajd a sor.
.
Amugy egyenlore szerintem az emberiseg utana legtovabb megmarado maradandohatas inkabb az atom lesz amik par evezredig is kifejtik majd hatasukat.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 08. 30. 15:06
Előzmény: #1532  Peterbond
#1534
Amúgy persze csak maci úgy tolja ezerrel hogy muszáj kicsit csillapítani a lelkesedését :). Ettől függetlenül azt gondolom hogy természetes földi folyamat zajlik.
SilentSnail
SilentSnail 2020. 08. 30. 14:35
Előzmény: #1532  Peterbond
#1533
Jol beszèlsz! Nem tudjuk a földet kiírtani csak az èlölènyeket s magunkat. 
Peterbond 2020. 08. 30. 14:17
Előzmény: #1530  PusztaPutyin
#1532
Azert ez a kovetkeztetes igy hulyeseg. Az ozon lyuk is 10-20 evekkel kesobb KEZDET visszanoni miutan az azt pusztito gazokatbetiltottak. A melegedes sem ugy volt hogy 1 hetre a szenegetes utan megugrott es ha 2 hetre lekapcsolnank mar el is mulna. Sokan leirtak hogy a mostani leallasok okozta szennyezes visszafogas ha 20 evig folyna akkor erne valamit es akkor is 
Csak evtizedekkel kesobb erzodne meg a visszazarkozas. Ha most valami csoda folytan eltunne a teljes emberiseg az eddigi munkank hatasai is meg evtizedekig hatnanak tovabb es csak utana kezdodene visszacsokkeni. Pl mint a gazsutot mikor lekapcsolod a kaja nem hogy nem hul ki egybol hanem tovabb melekszik benne pedig nem is futjuk azt tovabb.
.
Amugy nem a Foldet pusztitanank ki. Az par szaz ev mulva miutan mi eltuntunk tullepne a dolgon. Es o evmilliokban gondolkodik. Neki par evezred annyi mint nekunk hozzaerni a forro sutohoz. Megegett de par perc utan mar nem faj es beindul a gyogyulas es rendbejon majd a kezunk es minden megy tovabb.
_Macika_
_Macika_ 2020. 08. 30. 11:19
#1531
Egy hete víz árasztotta el Veronát, most egy tornádó csapott le a városra.
Szélsőséges időjárás sújtja napok óta az észak-olaszországi Veneto tartományban lévő Veronát. Egy héttel ezelőtt folyóvá változtatta az utcákat a heves esőzés, szombaton pedig egy tornádó csapott le a városra. A helyi rendőrség felvételén látszik, ahogyan egy ház tetejét egyszerűen leemeli a szél.
https://hvg.hu/elet/20200830_Egyszeruen_leemelte_egy_haz_tetejet_a_tornado_Veronaban
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 08. 30. 11:12
Előzmény: #1529  _Macika_
#1530
Miközben leállt a fél világ most már fél éve. Legalább most már nyilvánvalóbb amit sokan eddig is sejtettünk, hogy ez az egész egy emberiségtől nagyjából független geológiai folyamat.
_Macika_
_Macika_ 2020. 08. 30. 11:03
#1529
Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának friss adatai szerint világszerte a harmadik legmelegebb július volt az idei. Az amerikai Új-Mexikó és Texas államokban rekordhőmérsékletet mértek az elmúlt hónapban. A Közel-Keletet ugyancsak rekordhőség sújtotta: Bahreinben az elmúlt 120 év legmelegebb júliusát mérték. Az adatok szerint a Csendes-óceán északkeleti részének egyes területein a vízfelszín feletti hőmérséklet csaknem 5 Celsius-fokkal haladta meg a 40 éves átlagot.
Augusztusról még nincsenek hivatalos eredmények, de a Kalifornia és Nevada határán fekvő Death Valley Nemzeti Parkban 54,4 Celsius-fokot mértek augusztus 16-án.
HA IGAZOLJÁK, AKKOR AZ LEHET A LEGFORRÓBB LEVEGŐHŐMÉRSÉKLET A FÖLDÖN.
Több kutatás látott napvilágot az elmúlt hetekben a melegedő éghajlat okozta rekord szintű jégolvadásról is. A Leeds-i és az Edinburgh-i egyetemeken, valamint a londoni University College-ban dolgozó brit tudósok a sarkvidékekről, a gleccserekről és a hegyekről készült globális műholdképek felvételeit elemezték, kutatásuk azt állapította meg, hogy 28 billió tonna jég olvadt el a Földön 1994 óta.
A jégolvadás miatt a tengerszint az évszázad vége előtt akár 1 métert is emelkedhet. Ez az előrejelzés megegyezik az IPCC, vagyis az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legrosszabb forgatókönyvével.
_Macika_
_Macika_ 2020. 08. 30. 11:02
#1528
09:20Úgy tűnik, megdőlt a Földön a melegrekord: 54,4 fokot mértek
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 08. 24. 09:23
Előzmény: #1526  szieszta
#1527
Hasonlóan gondolom.
szieszta 2020. 08. 24. 07:45
Előzmény: #1525  _Macika_
#1526

Ez a  hír pozitív, vagy negatív csengésű? Az eddig befagyott sivár területeken erdők alakulnak ki. Igaz tűlevelű, de valamilyen szinten kompenzálhatja az erdőirtás hatásait.
Engem még mindig nem tudtak meggyőzni, hogy ez nem egy természetes folyamat a jégkorszakból kifele menet.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy támogatom a hihetetlen környezetszennyezést. Tényleg vissza kellene fogni a fogyasztást, az óriási pazarlást, szerényebben kellene élnünk. De véleményem szerint nem csak ez vezet a klímaváltozáshoz, sokkal inkább a jégkorszak elmúlásának számlájára írható.
Amik a jégvilág beköszöntét nem élték túl, azok a fajok szépen visszatelepednek a feltételek megváltozásával.
Babzsák 2020. 08. 22. 16:38
Törölt hozzászólás
#1524
Tagore
Tagore 2020. 08. 17. 15:00
Előzmény: #1519  PusztaPutyin
#1522
...így járunk,ha a klímaváltozást percről-percre próbáljuk követni.....
_Macika_
_Macika_ 2020. 08. 14. 16:23
#1520
A Grönland több mint 200 nagy gleccseréről majdnem negyven éven át rögzített műholdadatok alapján készült tanulmány a Nature Communications Earth and Environment című szaklap friss számában jelent meg.
A TUDÓSOK AZT ÁLLAPÍTOTTÁK MEG, HOGY A GLECCSEREK VÁLTOZÁSA ELÉRTE AZT A PONTOT, AMIKOR A JÉGTAKARÓT TÁPLÁLÓ HÓESÉS MÁR NEM TUD LÉPÉST TARTANI A GLECCSEREKBŐL AZ ÓCEÁNBA CSÚSZÓ JÉG MENNYISÉGÉVEL.
Az óceánba torkolló gleccserek változásain kívül a havi műholdadatok azt is megmutatták, hogyan hizlalja a jeget évről évre a hóesés. King és kutatócsoportja megállapította, hogy a nyolcvanas és kilencvenes években a jégolvadás és a hó nagyrészt egyensúlyban volt: a gleccserek általában mintegy 450 gigatonna jeget veszítettek, amit a hó pótolt is.
A jégvesztés 2000 körül indult folyamatos növekedésnek, a gleccserek mintegy 500 gigatonnát vesztenek évente, ugyanakkor a hótömeg nem nő. 2000 előtt minden évben nagyjából egyenlő volt az esélye, hogy a jégmező veszít a tömegéből vagy növekszik. A jelenlegi klíma mellett a jégtömeg százból egy évben növekedhetne csak.
1985 óta a nagy gleccserek nagyjából három kilométert húzódtak vissza, sokuk már annyit, hogy mélyen a vízben végződik, vagyis nagyobb felületen érintkezik a melegedő vízzel, így még nehezebben hízhatna vissza eredeti kiterjedésére. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha az emberiség képes lenne a jelenleg zajló klímaváltozást megfékezni, az óceánba torkolló gleccserek jégolvadása meghaladná a leeső hó mennyiségét és jó ideig tovább zsugorodnának.
Grönland olvadó gleccserei az egész bolygót veszélyeztetik, mivel jegük az Atlanti-óceánba, végül a világ többi óceánjába jut, ezzel a vízszintemelkedés legerősebb tényezője: tavaly csupán két hónap alatt 2,2 milliméter emelkedést okozott.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 08. 07. 11:44
Előzmény: #1518  _Macika_
#1519

"A kutatók jelenleg a helyi korallzátonyok halainak gyomortartalmát vizsgálják, hogy megnézzék, elfogyasztják-e az állatok a vízben lévő mikroműanyagokat."
 
szerintem ez újságírói pontatlanság, mert biztos hogy elfogyasztják, kérdés,hogy kiszarják-e (valószínűleg igen, nyilván nem emésztik meg)... ha lesznek fejlemények dobj update-et.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 08. 06. 22:54
Előzmény: #1516  _Macika_
#1517

"a klímaváltozás ugyanolyan halálos lehet, mint a COVID-19"
 
pff, ez megnyugtató, akkor nincs baj
_Macika_
_Macika_ 2020. 08. 06. 22:50
#1516
Bill Gates szerint szörnyű a mostani koronavírus-helyzet, de ennél csak sokkal nagyobb és pusztítóbb válsággal néz szembe az emberiség.2060-ra a klímaváltozás ugyanolyan halálos lehet, mint a COVID-19, 2100-ra pedig ötször olyan halálos
,
- írta blogjában Bill Gates. A Microsoft társalapítója cselekvésre sürgeti a kormányokat klímaváltozás-ügyben, ugyanolyan sürgős lépésekre van szükség szerinte, mint a koronavírus-válság kapcsán. Ha nem teszik meg a világ kormányai a szükséges intézkedéseket, a hatás sokkal pusztítóbb lehet, mint a koronavírusé.
,
Gates becslése szerint a 100 ezer főre jutó, koronavírus miatti halálozások száma 14 főre tehető. Az évszázad végére, ha ugyanilyen ütemben nő a széndioxid-kibocsátás, további 73-mal nőhet a 100 ezer főre vetített halálozások száma, csakhogy ezúttal a globálisan növekvő hőmérséklet miatt.
Bármilyen szörnyű is a mostani pandémia, a klímaváltozás sokkal rosszabb lesz – írja.
,
A MILLIÁRDOS ÜZLETEMBER SZERINT 20 ÉVEN BELÜL A KLÍMAVÁLTOZÁS OKOZTA GAZDASÁGI KÁR UGYANOLYAN ROSSZ LESZ, MINTHA MINDEN ÉVTIZEDBEN LENNE EGY COVID-19 VILÁGJÁRVÁNY.
,
Gates úgy véli, a mostani válságból sokat lehetne tanulni és az ebből szerzett tudást fel lehetne használni ahhoz, hogy a klímaváltozást a megfelelő eszközökkel közelítsük meg. Szerinte azoknak az országoknak kellene a legtöbbet tenniük a klímaprobléma megoldásáért, amelyek a leginkább hozzájárulnak a levegőszennyezéshez.
Törölt felhasználó 2020. 08. 06. 06:39
Törölt hozzászólás
#1515
_Macika_
_Macika_ 2020. 08. 05. 14:57
Előzmény: #1512  Zsimo
#1514
pitcairn2 2020. 08. 05. 14:55
Előzmény: #1506  _Macika_
#1513
inkább arról linkelgessél, hogy milyen megszorítással fog járni a "zéró-karbon" Paradicsom
tetszik nem tetszik ez lesz a modern idők legnagyobb megszorító programja...
Zsimo
Zsimo 2020. 08. 05. 14:37
Előzmény: #1509  _Macika_
#1512
Télikabát gyártóknak kampeca
Neaztfigyeldamitmondok 2020. 07. 03. 12:25
Törölt hozzászólás
#1507
_Macika_
_Macika_ 2020. 06. 24. 09:43
#1505
A szombaton mért 38 Celsius-fokos szibériai melegrekordot épp azon a településen regisztrálták, ahol az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét is mérték 1892-ben, mínusz 68 fokot. A két szélsőség jól mutatja, hogy milyen mélyen érinti a térséget a klímaváltozás, és valamivel felfoghatóbbá teszi azt az adatot, miszerint az Északi-sarkvidék környéke kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a Föld más részei.
,
A még Magyarországon is rendkívül melegnek számító hőmérséklet a sarkvidékeken lévő hó- és jégtakaró olvadásának következtében alakulhat ki. A hóval vagy jéggel borított felületek ugyanis különösen magas albedóval* jellemezhetők, így a meleg óceáni áramlatok miatti visszaszorulásukkal egyre több hőt nyel el a földfelszín.A mostani szibériai hőség egyáltalán nem jött váratlanul, már a májusi időjárás is rendkívül meleg volt, igaz, nem csak Oroszország északi részén, hanem szerte a világon az átlagokat nézve. Sőt, az elmúlt öt hónap a legmelegebb január és május közötti időszaknak mondható az orosz meteorológiai mérések 140 éves története alapján. Az Európai Bizottság által támogatott Copernicus Climate Change Service (C3S) egyik szakértője szerint a nyugat-szibériai terület azonban nem csak az elképesztő ütemű felmelegedés, hanem a hőmérséklet rendkívüli változékonysága miatt is kiemelhető.A szélsőséges időjárás egyik legfrissebb következménye egy üzemanyagtározó megrongálódása volt május végén az észak-szibériai Norilszk közelében. A több, mint 20 ezer tonna dízelolaj kiömlésével járó balesetet végső soron valószínűleg a permafroszt felolvadása okozta, a megváltozott talajviszonyok következtében megsüllyedhetett a tartály betonalapja. A sarkvidék történetének legjelentősebb környezetkárosodását okozó katasztrófa mellett meg kell említeni az egyre súlyosabb tűzvészeket is. Ezek tavaly már emberi beavatkozással nem kezelhető léptéket öltöttek, idén pedig szokatlanul korán kezdtek el kitörni, vagyis várhatóan 2020-ban is komoly károkat fognak okozni.
.
A felmelegedő szibériai éghajlat azonban nem csak a helyi állat- és növényvilág, illetve a lakosság sorsára is hatással van. Az embereket a hőhullámok mellett a talaj mocsarasodása és a tűzveszély fenyegeti. A permafroszt olvadásával metán, a tűzvészek pusztítása során pedig szén-dioxid kerül a légkörbe, méghozzá hatalmas mennyiségekben, ördögi körként tovább gyorsítva és súlyosbítva a klímaváltozás folyamatát.
https://g7.hu/vilag/20200623/vilagszerte-sulyos-kovetkezmenyei-lehetnek-hogy-38-fok-van-sziberia-sarkkoron-tuli-reszen/
_Macika_
_Macika_ 2020. 06. 21. 21:28
#1504
Már napok óta 30 fokos kánikula tombol Kelet-Szibériában, szombaton pedig rekord méreteket öltött a rendkívüli meleg az északi sarkkör környékén. A csúcshőmérséklet helyenként elérte a 35 fokot, de az északi féltéke egyik leghidegebb pontjának tartott Verhojanszkban 38 fokos maximumot mutattak a hőmérők, ami új rekordnak számít Szibériában. 
AZ ÉSZAKI SARKKÖRTŐL ÉSZAKRA SEM MÉRTEK MÉG SOHA ILYEN MAGAS HŐMÉRSÉKLETET. 
Verhojanszk főleg a kemény teleiről ismert, korábban itt mérték az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét, -67,8 fokot. A kontinentális éghajlatnak köszönhetően olykor előfordulnak melegebb nyarak, amikor a maximum-hőmérséklet a 30 fokot is megközelítheti.
A MOSTANI 38 FOKOS CSÚCSHŐMÉRSÉKLET VISZONT 18 FOKKAL MEGHALADJA A JÚNIUSI MAXIMUM HŐMÉRSÉKLETI ÁTLAGOT (19,9 FOK).
Az új melegrekorddal a bolygónk egy adott pontján mért legnagyobb hőmérséklet ingadozás (abszolút minimum és maximum különbsége) is növekedett: 105,8 fok az új rekord. 
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 06. 21. 08:00
Előzmény: #1502  _Macika_
#1503
Ejnye már, pedig már örültem hogy itt a  globálhideg, és azért maradt el a tavasz után a nyár is eddig.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 05. 28. 11:15
Előzmény: #1500  _Macika_
#1501
Ennyit sikerült leszűrni? Amúgy is: pajtás és nem pajtásom. 

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek