Topiknyitó: Törölt felhasználó 2015. 08. 13. 18:30

Klímaváltozás  

A brit kormány lecsap a palagáz-kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokraA brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2018. 11. 03. 00:40
#1139
Maci, ne lazsálj. Írták ma hogy nagyon meleg idő van, melegebb, mint 1926-ban vagy mikor. Ilyenkor ide kell jönni és linkelni. Ha ez így folytatódik, 2104-ben is megdőlhet a melegrekord. Hacsak addigra nem visszahűlési ciklus jön máris.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 10. 25. 22:52
Előzmény: #1135  _Macika_
#1138
ahhoz képest mondjuk benézték
_Macika_
_Macika_ 2018. 10. 16. 08:46
#1135
Figyelmeztet az OMSZ: kritikus helyzet alakult ki ..
2018. október 16. 08:24      
.
 Egyre kritikusabb a csapadékhiány Magyarországon, és a következő 8-10 nap során sincs kilátásban komolyabb csapadék, tovább folytatódik az aszályos idő. A talaj az ország nagy részén száraz vagy egyenesen csontszáraz, ami egyre nagyobb gondot jelent a mezőgazdaságnak, a repce és az őszi kalászosok is sokfelé sínylődnek - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). 
https://www.portfolio.hu/vallalatok/figyelmeztet-az-omsz-kritikus-helyzet-alakult-ki.301396.html
euler 2018. 10. 15. 09:30
Előzmény: #1132  Törölt felhasználó
#1134

Ajánlom nézz utána a széndioxid hatásának, pl. a Vénusz bolygó esetében.
Törölt felhasználó 2018. 10. 11. 15:00
#1132

Az a nevetséges, ahogy küzdünk a CO2 kibocsájtás ellen. Ahol megújuló energiaforrásokat használnak, ott legtöbbször csak játék a betűkkel ez a mutatvány. Pl. Silókukoricát használnak biogázüzemekben. Állítólag a növény annyi CO2-t hazsnál fel élete során, amennyit visszaad a lebomlásakor. Tehát ott vagyunk a 0-nál. Csakhogy a kukoricát megtermelni nem kis energia ráfordításával lehet, hektáronként kb 100 liter gázolaj fogy el, nem beszélve a többi imput anyag gyártásakor keletkezett energiaszükségletre.
Ha valaki csinálna egy kalkulációt, szerintem meg lennék lepődve, milyen környezetkárosító dolog.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 10. 05. 11:30
Előzmény: #1129  _Macika_
#1130
az jó is lesz már végre, mert tegnap eléggé fáztam hosszúujjú pólóban amikor árnyékos helyre léptem a napról
_Macika_
_Macika_ 2018. 10. 05. 11:20
#1129
 A légkörben megnövekedett magasabb széndioxid-szintre meglepő módon reagálnak a növények: vastagabb leveleket növesztenek. Ezzel az ember által okozott károkat tovább súlyosbítják, hiszen a változás miatt csökken a növények hatékonysága, és rosszabbul tudják megkötni a szén-dioxidot. Ezt pedig a most használt klímaváltozási modellek, amelyek alapján az előrejelzések készülnek, még nem veszik számításba.A Washingtoni Egyetem munkatársainak tanulmánya szerint, amit a Global Biogeochemical Cycles című tudományos lapban publikáltak, kizárólag a levelek vastagodása miatt plusz 6,39 milliárd tonnányi szén-dioxid maradhat a légkörben.Ez majdnem akkora mennyiség, mint amennyi szén-dioxidot az ember előállít a fosszilis üzemanyagok elégetésével - ez körülbelül 8,8 milliárd tonnát nyom.
.
.
EZ A KORÁBBI BECSLÉSEKHEZ KÉPEST A GLOBÁLIS ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET PLUSZ 0,3-1,4 CELSIUS-FOKOS NÖVEKEDÉSÉT OKOZHATJA.„
.
.
A növények rugalmasak, és reagálnak a különböző környezeti feltételekre. De mostanáig senki sem próbálta mennyiségileg meghatározni, hogyan változtatja meg az ilyen fajta reakció a növények hatását a bolygóra” - mondta Abigail Swann, a Washingtoni Egyetem légkörkutatója és biológusa.A tudósok nem tudják, miért vastagszik meg a növények levele a szén-dioxidszint légköri emelkedésével, de a reakciót számtalan különböző fajnál dokumentálták - fáknál és fűterményeknél, például a búzánál, a rizsnél és a burgonyánál.Akár a harmadával is megnőhet a levél vastagsága, ami megváltoztatja a levél felszínének és tömegének arányát, és kihat a növény aktivitására - a fotoszintézisre, a gázcserére, a párologtató hűtésre és a cukorraktározásra. Ez pedig áttételesen az időjárásra is kihat, hiszen a párologtatás és a felhőképződés is összefügg.(Science Daily, MTI)
Törölt felhasználó 2018. 08. 29. 11:03
#1128
  • 11:00 | Több milliárddal csökkent az USA partvidéki lakásainak az értéke a tengerszint emelkedése miatt
  • .
    A kutatás eredményei alapján a tengerszint megemelkedése és az áradások valóságos és egyre növekvő kockázata miatt beindult az ingatlanpiaci korrekció és az érintett ingatlanok árai csökkenést mutattak. A befektetők, vagy akik már a sokadik ingatlanjukat vásárolnának ezeken a területeken, illetve a lakhatási célú lakásvásárlók is felfigyeltek erre az értékcsökkenésre. A kutatók attól tartanak, hogy fokozott pénzügyi kockázatnak lesznek kitéve főleg a lakhatási céllal vásárló tulajdonosok, amint az árvíz teljes hatása eléri ezeket a parti házakat.
Törölt felhasználó 2018. 08. 10. 11:12
#1127
Elveszítette gleccserei felét Peru az elmúlt 40 évben az agresszív klímaváltozás miatt – közölte egy perui klímaszakértő.
.
A globális felmelegedés erőteljesen pusztítja a dél-amerikai Andok hegyvonulat gleccsereit – figyelmeztetett a veszélyre Erick Soriano, a gleccserek és hegyvonulatok ökoszisztémáit kutató perui nemzeti intézet (Inaigem) különbizottságának elnöke, aki szerint a gleccsertömegek eltűnése felgyorsult.
.
A gleccserek kulcsfontosságú vízforrást jelentenek, ezért az elfolyó víz felfogására nagy víztározók építését, a több esővíz érdekében pedig újraerdősítést javasolt Soriano, aki egy Limában kezdődött kétnapos regionális konferencián beszélt a jelenségről. A tanácskozáson argentin, bolíviai, chilei, kolumbiai és ecuadori szakértők vesznek részt – írja az MTI.
.
Egy nagyon agresszív klímaváltozási periódust tapasztalunk most és nagyon közeli annak a veszélye, hogy tovább folytatódik a gleccserek tömeges eltűnése. A víz nélkülözhetetlen elem az ország fejlődése szempontjából, meg kell tanulnunk, hogyan óvjuk, kezeljük és hogyan használjuk racionálisan
– mondta Soriano.
.
A perui gleccserek különösen érzékenyek a hőmérséklet emelkedésére, mivel a perui Andok a trópusokhoz közel terül el. Peru déli része már három közepes méretű gleccserét elveszítette, ami a környező közösségeknél vízhiányhoz és a városba vándorlás folyamatának erősödéséhez vezetett.
mereszZenesz 2018. 08. 09. 15:12
Előzmény: #1125  Törölt felhasználó
#1126
Sok hűhó semmiért
Törölt felhasználó 2018. 08. 09. 14:38
#1125
48 fokos eső esett Kaliforniában 
.
Brutális hőhullám tombol hetek óta Dél-Kaliforniában, a hírhedt Halál-völgy, a Föld legforróbb pontja például épp pár napja döntött rekordot azzal, hogy egész júliusban 42 fok felett volt a napi átlaghőmérséklet. Most innen nem messze, a mexikói határ közelében fekvő Imperial városában dőlt újabb melegrekord, ezúttal a legmelegebb eső kategóriájában.
.
Imperial a Colorado-sivatagban fekszik, ennek megfelelő a klímája is: egész nyáron 39-42 fok között mozog a napi csúcshőmérséklet, a csapadék sokéves átlaga pedig áprilistól júliusig, négy hónap alatt összesen 7 milliméter. (Csak hogy tudjuk hová tenni ezt az adatot: magyar viszonyok között 10 milliméter felett definiálják a meteorológusok a "kiadós eső" fogalmát.)
.
Imperialban július 24-én délután 4 körül egyszer csak eleredt az eső, a legbrutálisabb kánikula kellős közepén: a hőmérséklet, és maga az esővíz hőmérséklete 48,3 Celsius-fok volt. Megint csak összehasonlításképpen: a 40 fokos vizet a termálfürdőkben már a legforróbb kategóriába sorolják, és 10 percnél több fürdőzést nem ajánlanak benne. Az esőből elég kevés érte el a talajt, a nagyja már a levegőben elpárolgott az extrém száraz, 10-15%-os páratartalmú hőségben.
.
.
A forró eső fél fokkal döntötte meg az eddig dokumentált legmagasabb hőmérsékletű csapadék rekordját, amit szintén Kaliforniában mértek, 2012-ben. 40 fokos hőség felett az eső nagyon ritka; az ilyen meleg általában olyan légköri viszonyokkal jár, amik nem kedveznek a felhőképződésnek.
Törölt felhasználó 2018. 08. 07. 12:59
#1124
Fennáll a kockázata annak, hogy a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is, ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezmény céljaihoz igazítani (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedés az iparosodás előtti szinthez képest) – figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent új tanulmányban.
https://index.hu/techtud/2018/08/07/a_fold_visszafordithatatlanul_veszelyes_uveghazza_valhat/
Törölt felhasználó 2018. 08. 06. 11:13
#1123
Éjszakai szolgálatra vezényelték át a páncélos egységeket a svájci hadseregben, mert a harckocsik sok utat tönkre tennének a megolvadt aszfalt miatt - tudatta hétfőn a svájci haderő egyik szóvivője.
Daniel Reist az sda svájci hírügynökségnek elmondta: egyes utak megolvadt felülete nem bírná elviselni az 57 tonnás harci járműveket, lánctalpaik felszakíthatják az út borítását.
Emellett a katonák számára fizikailag megterhelő tevékenységeket is a reggeli és az esti órákra ütemezték át, és a tiszteknek utasításba adták, hogy biztosítsanak minden katonának pihenőidőt és gondoskodjanak beosztottjaik folyadékbeviteléről.
Vasárnap mérték idén a legmagasabb hőmérsékletet Svájcban; a ország délnyugati részén 36,2 Celsius-fok volt, és a héten várhatóan ez a rekord is megdől.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 08. 04. 18:53
Előzmény: #1121  Törölt felhasználó
#1122
"A Kalifornia délkeleti részén fekvő sivatagban mérték 1913. július 10-én a Föld eddigi legmagasabb hőmérsékletét, 56,67 Celsius-fokot." Emberek, a helyzet sokkal rosszabb mint gondoltuk, mindenki meneküljön! A globálmeleg már legalább 105 éve tart! 
 
https://youtu.be/2GSQDMYpUio
Törölt felhasználó 2018. 08. 04. 18:22
#1121
A Lisszabonhoz közel fekvő Setubalban 46 Celsius fokot jeleznek előr szombatra, Évorában 48 fokot várnak, vagyis olyan hőmérséklettel számolnak, mint amit  a kaliforniai Haláll-völgyben várnak ezen a napon. A tisztán látás kedvéért: a Halál-völgy az egyik legforróbb hely a Földön.Portugália központi, déli és keleti felében nyolc helyen is megdőlt a melegrekord pénteken, köszönhetően az Afrika felől érkező hőhullámnak, amely végigsöpört az Ibériai-félszigeten.A hatóságok a fővárosban játszótereket zártak be, és felszólították az embereket, hogy szombaton hanyagolják a szabadtéri tevékenységeket.Portugália 50 tartományából 41-re vörös riasztást adtak ki a hatóságok, tekintettel arra, hogy a hőmérséklet eléri a 44 Celsius-fokot is. Készültségbe helyezték szombatra a mentőszolgálatokat és tűzoltókat is.A Halál-völgyben egyébként megdőlt a legforróbb hónap világrekordja: júliusban 42,28 Celsius-fokos napi átlaghőmérsékletet mértek. A Kalifornia délkeleti részén fekvő sivatagban mérték 1913. július 10-én a Föld eddigi legmagasabb hőmérsékletét, 56,67 Celsius-fokot.A térségben nyaranta olyan nagy a hőség, hogy a turistáknak legalább napi négy liter víz fogyasztását javasolják és azt, hogy figyeljék egymáson a hőgutára utaló jeleket és 10-15 percnyi szabadban tartózkodás után lehűlés céljából üljenek be légkondicionált autójukba.
Törölt felhasználó 2018. 08. 04. 18:19
#1120
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 07. 28. 15:52
Előzmény: #1118  Phylaxa
#1119
‘zyo
Phylaxa 2018. 07. 28. 12:41
Előzmény: #1106  Törölt felhasználó
#1118
Csak egy kérdésem lenne, de az velős: mit jelent a sziget neve? :)
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 07. 28. 09:26
Előzmény: #1116  Törölt felhasználó
#1117
Hét közben tényleg nagyon meleg volt, de tegnap szétáztunk az esőben ma meg 21-22 fok lesz a csúcs.
 
60 éve mitől volt ugyanilyen? A globálmelegtől?
Törölt felhasználó 2018. 07. 26. 19:33
#1116
60 éve nem volt ilyen szárazság és hőség Nagy-Britanniában
https://index.hu/kulfold/2018/07/24/hoseg_szarazsag_nagy-britannia/
Törölt felhasználó 2018. 07. 26. 19:31
#1115
Napok óta különösen meleg van Japánban, és a hétfőn rekordot döntő hőség már több áldozatot is követelt. A BBC szerint legalább 15-en meghaltak, 
.
.
de vannak olyan japán lapok, amik szerint akár 40 áldozata is lehet a nagy melegnek.Hétfőn megdőlt az országos rekord: a Tokióhoz közeli Kumagajában mértek 41,1 Celsius-fokot, míg a korábbi legmagasabb érték 
.
.
41 fok volt még 2013-ból.A Kjodo hírügynökség szerint az idén nyáron már több mint 10 ezer embert vittek kórházba a hőség miatt. Hagyományosan pedig nem is júliusban, hanem augusztusban van a legmelegebb.
.
A japán katasztrófavédelem arra kérte az embereket, hogy maradjanak légkondicionált helyen, igyanak sok vizet és pihenjenek sokat. Különösen a kisgyerekekre és az idősekre nézve lehet veszélyes a napokig ilyen magas hőmérséklet.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 07. 14. 21:16
Előzmény: #1111  Törölt felhasználó
#1114
Fröcsögés helyett élünk? Nem tudom, szerintem nem mindenhol vagylagos a kettő között a kapcsolat. Olyan, mint az agy nélkül élés, rengetegen megoldják. A klímabizniszesektől elég nagy szemétség behintáztatni őket.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 07. 14. 21:13
Előzmény: #1110  pitcairn2
#1113
Történt már rosszabb  :)
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 07. 14. 21:12
Előzmény: #1109  doxa1
#1112
Többel 
Törölt felhasználó 2018. 07. 14. 13:40
Előzmény: #1108  _Bekre_Pal_
#1111
De mi most élünk
Fröcsögés helyett
pitcairn2 2018. 07. 14. 12:28
Előzmény: #1108  _Bekre_Pal_
#1110
vigyázz mert kitiltanak innen:)
doxa1 2018. 07. 14. 12:05
Előzmény: #1107  _Bekre_Pal_
#1109

Bennem is vannak kételyek, de mivel nem vagyok a téma szakértője, (lehet, hogy az átlagnál is kevesebbet tudok róla), nem mernék ilyen kategorikus kijelentést tenni.
Mégis, hány nagyságrenddel? :)
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 07. 13. 23:55
Előzmény: #1096  Törölt felhasználó
#1108
azért mennyire durván tolják:
kijelentés 1.: Ilyen kicsi még sose volt a sarki jég
kijelentés 2: a feljegyzések 1979-es kezdete óta a legkisebb volt.
közben tényszerűen tudjuk, hogy ha százezer évekre menően visszanézzük, bizony sokszor volt sokkal kisebb
hát ilyen ez a klímaszakma, nem ragaszkodnak az etikus közléshez
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 07. 13. 23:53
Előzmény: #1100  Törölt felhasználó
#1107

"...a klímaváltozás tagadása napjainkban még mindig számos tudóst érint."
 
bizony, annál nagyságrendekkel többet csak a klímabiznisz szekerének tolása
Törölt felhasználó 2018. 07. 13. 17:11
#1106
Óriási jéghegy szakadt le Grönlandnál
Hat kilométer széles jégtömeg szakadt le egy gleccserről Grönland keleti részén, míg a szigetország másik felén egy apró part menti település lakosságát tartja rettegésben egy hatalmas jéghegy – írja az MTI. A New York-i Egyetem professzora, David Holland szerint
.
TÖBB MINT EGY ÉVTIZEDE EZ VOLT A LEGNAGYOBB JÉGHEGYLEVÁLÁS GRÖNLANDON
.
.A borjadzást a professzor felesége rögzítette június 22-én, amikor a pár néhány hétig a Helheim-gleccsernél táborozott, hogy adatokat gyűjtsön a globális felmelegedés okozta tengerszint-változások pontosabb előrejelzéséhez. Holland szerint a time-lapse módszerrel készített videó 20-szoros gyorsításban mutatja be, ahogy "Grönland éves jégvesztésének 3 százaléka lezajlik mindössze 30 perc alatt".
Mintha rakétákat lőttek volna ki, nagyon összetett, kaotikus és zajos esemény volt
– idézte fel.
.
A páros ugyan Grönlandot tanulmányozza, de Holland megjegyezte, hogy "a Déli-sarkvidék ad okot az igazi aggodalomra, hiszen ott minden sokkal nagyobb, és éppen emiatt sokkal több is forog kockán".
Mindeközben Grönland északnyugati részén egy másik hatalmas jéghegy tartja rettegésben az Innaarsuit nevű kis falu lakosságát. A hegyméretű jégóriás olyan közel sodródott a településhez, hogy fennáll a veszélye, hogy borjadzás esetén szökőárral borítja be a falut. A jéghegy ugyanakkor a jelek szerint leér egészen a tengerfenékig, és egyelőre nem mozdult meg. A parthoz közeli veszélyzónában élőket átköltöztetik a falu magasabban fekvő területeire.
pitcairn2 2018. 06. 29. 15:39
Előzmény: #1104  Törölt felhasználó
#1105
szórakoztató, hogy a "végítélet" csak a földgolyón közeleg, de az un. "piacon" még véletlenül sem:)
Törölt felhasználó 2018. 06. 29. 12:23
#1104
A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a nyugat-antarktiszi régió alatti földkéreg évente akár 4,1 centiméterrel is emelkedhet. A tudósok ahhoz hasonlítják a jelenséget, mint amikor valaki felkel egy habszivacsról és az elkezdi visszanyerni eredeti formáját. Az emelkedés mértéke, amely a világon valaha mért egyik leggyorsabb, valószínűleg gyorsulni fog és az anyakőzet akár 8 méter magasra is megemelkedhet még a század folyamán, segítve a jégtakaró stabilizálódását és megszakítva a globális tengerszint-emelkedést, amely komoly fenyegetést jelent a partmenti területekre Bangladestől egészen Floridáig. 
.
A Dán Műszaki Egyetem és az Ohiói Állami Egyetem munkatársaként is dolgozó Valentina Barletta, a tanulmány vezető szerzője szerint eredményeiket, amelyek „jó hírt” jelentenek az Antarktisz számára, a nyugat-antarktiszi régió Amundsen-tenger körüli részén kihelyezett GPS-es érzékelőkre alapozták.
A nyugat-antarktiszi jégtakaró, amely teljes elolvadása esetén több mint három méterrel növelné a globális tengerszintet, döntő része az óceán fenekén pihen és a jég súlya tartja odalent. A tengerfenék alatti anyakőzet gyors emelkedésével egyre több jég jut ki a szárazföldre, csökkentve a kockázatát a jégtakaró feltöredezésének, amiért a jég alá bejutó melegedő óceánvíz a felelős. Az anyakőzet megemelkedése „növelheti a nyugat-antarktiszi jégtakaró stabilitását a katasztrofális összeomlással szemben” – írták a kutatók.
.
Egy múlt héten megjelent másik tanulmány szerint 1992 óta háromezer milliárd tonnányi jég olvadt el az Antarktiszon, csaknem egy centiméterrel növelve a globális tengerszintet, és ez a folyamat egyre rosszabbodik. Gyakran évezredekbe telik, amíg a Föld kérge újraformálódik egy-egy nagyobb jégveszteség után. Skandinávia és Alaszka bizonyos részei például még mindig emelkednek azóta, hogy a legutóbbi jégkorszak végével több mint egy kilométer vastag jégtakaró tűnt el róluk.
Törölt felhasználó 2018. 06. 16. 15:54
Előzmény: #1102  malt71
#1103
Törölt felhasználó 2018. 06. 08. 14:08
#1101
REKORDMENNYISÉGŰ MIKROMŰANYAGOT TALÁLT A WWF A FÖLDKÖZI-TENGER VIZÉBEN.- áll a Természetvédelmi Világszervezet pénteken publikált (és az MTI által szemlézett) jelentésében. A jelentés megállapításai egybecsengneka Greenpeace tavalyi, globális léptékű kutatásával.
Műanyagrészecskékkel szennyezett vizet iszik a világ
https://index.hu/tudomany/2018/06/08/foldkozi-tenger_mikromuanyag_rekord_wwf/
Törölt felhasználó 2018. 05. 06. 19:21
#1100
"...a klímaváltozás tagadása napjainkban még mindig számos tudóst érint."
http://ecolounge.hu/nagyvilag/bolygonk-hamarabb-lesz-lakhatatlan-mint-gondolnank
malt71 2018. 05. 03. 07:26
#1099
Törölt felhasználó 2018. 05. 02. 10:36
#1098
Törölt felhasználó 2018. 03. 02. 15:36
#1097
Evakuálás a várható hóvihar!!!!!!!!!!!  miatt - már Kaliforniában is
Idén már másodszor rendeltek el evakuálást Kaliforniában, ezúttal a várható hóvihar miatt - számolt be az MTI híre alapján az Infostart.
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/evakualas_a_varhato_hovihar_miatt_mar_kaliforniaban_is.657861.html
Törölt felhasználó 2018. 02. 21. 14:07
#1096
Ilyen kicsi még sose volt a sarki jég 
 Minden idők legkisebb januári kiterjedését érte el a tengeri jég az Északi-sark térségében. Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) adatai azt mutatják, hogy az északi-sarki tengeri jég januári kiterjedése 9,4 százalékkal elmaradt az 1981-2010 között mért átlagos kiterjedéstől, és a feljegyzések 1979-es kezdete óta a legkisebb volt.
Nem sokkal jobb a helyzet a Déli-sarkon sem. Az antarktiszi tengeri jégmező 17,4 százalékkal volt kisebb az 1981-2010-es átlagnál, ami a második legkisebb januári kiterjedés.
A NOAA szerint 2018 első hónapja a La Nina légköri jelenség hűtő hatása ellenére az ötödik legmelegebb január volt 1880 óta. 1977 óta az idei volt az egymást követő 42. január, és 1985 januárja óta az egymást követő 397. hónap, amikor az átlaghőmérséklet magasabb volt a XX. századi átlagnál.
https://index.hu/tudomany/2018/02/21/ilyen_kicsi_meg_sose_volt_a_sarki_jeg/
Törölt felhasználó 2018. 02. 07. 14:10
#1095
Időzített bomba a permafrosztba fagyott higany 
Félelmetes következtetésre jutottak méréseik alapján amerikai földrajztudósok: az északi sarkkörön túli földterületek állandóan fagyott talaja, az úgynevezett permafroszt kétszer annyi higanyt tartalmaz, mint a Földünk többi részén található higanylelőhelyek összessége. Hogy mi ebben a félelmetes? Az, hogy a klímaváltozás következtében egyre jobban melegedik ezeken a területeken a talaj, azaz a permafroszt kezd felolvadni. A talajjal együtt felolvadó higany pedig belefolyik a vizekbe, tengerekbe, visszafordíthatatlan károkat okozva az élővilágban.
https://index.hu/tudomany/2018/02/07/idozitett_bomba_a_permafrosztba_fagyott_higany/
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 02. 03. 14:57
Előzmény: #1093  Törölt felhasználó
#1094
Az elején azt mondják, hogy  megállapították az alapvető okait, aztán kiderül, hogy nem állapították meg. Tök vicces.
Törölt felhasználó 2018. 02. 03. 14:11
#1093
Rekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet 
2014 és 2016 között, csak ebben három évben több mint 25 százalékkal emelte meg a globális felmelegedés mértékét az 1900-as évek kezdete óta - számolták ki az Arizonai Egyetem kutatói.
A Geophysical Research Letters online folyóiratban közzétett tanulmányuk az első, amelyben a kutatók számszerűsítették a hőmérséklet rekordmértékű, 0,43 Celsius-fokos emelkedését 2014 és 2016 között, és megállapították az emelkedés alapvető okait.
A kutatók elemezték a globális földfelszíni átlaghőmérsékletről feljegyezett adatokat 1850 és 2016 között, az óceán hőmérsékletét 1955 és 2016 között, a tengerszint szintjét 1948 és 2016 között, a Csendes-óceán felszíne egyenlítői térségének melegedését okozó El Nino-légköri jelenség és az évtizedes csendes-óceáni oszcilláció adatait - összesen 15 különféle időjárási, légköri jelenséget.
1900 és 2013 között a globális földfelszíni átlag hőmérséklet 1,6 Celsius-fokkal emelkedett.
A globális hőmérsékleti rekordokat elemezve Jianjun Yin, az egyetem kutatója és munkatársai kiszámolták, hogy a következő három évben 2016 végére a globális földfelszíni hőmérséklet újabb 0,43 Celsius-fokkal nőtt, ami soha nem látott mértékű három év alatt a 20. és 21. században. 
A felmelegedés ilyen szintű megugrását világszerte szélsőséges időjárási jelenségek, mint hőhullámok, szárazságok, áradások, a sarki jég túlzott olvadása, globális korallfehéredés kísérték.
"Klímakutatóként szembeszökő volt látni, hogy a bolygó légköre képes ilyen gyorsan melegedni" - idézte Jonathan Overpeck, a tanulmány társszerzőjét a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
Az új kutatás kimutatta azt is, hogy a rekordmértékű hőmérsékletnövekedést nem lehet megmagyarázni csupán a klíma természetes változékonyságával. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ilyen hőmérsékleti megugrások és a velükjáró szélsőséges időjárási jelenségek mindaddig egyre gyakoribbak lesznek, amíg nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása.
MTI
Törölt felhasználó 2018. 01. 18. 20:34
#1092
bube 2017. 12. 11. 13:53
#1090
Törölt felhasználó 2017. 12. 11. 13:21
#1089
Kiadták a vészjelzést - Nagyon nagy bajok lehetnek az időjárással
2017. december 9. 12:10      nyomtatás  A jelenleg érvényes prognózisok által előre jelzettnél is nagyobb lehet a forróság a Földön az évszázad végén, amennyiben nem történik meg az energiatermelés radikális karbonmentesítése - állítja egy új tanulmány. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a Párizsi Klímaegyezmény keretében közel 200 ország által vállalt kibocsátáscsökkentési lépéseknél is radikálisabb intézkedésekre lehet szükség ahhoz, hogy a hőmérsékletemelkedést jóval 2 Celsius-fok alatt lehessen tartani a század végéig az iparosodás előtti szinthez képest. 
A bolygó felszíni átlaghőmérsékletének emelkedése még a legpesszimistább korábbi modellek által előre jelzett mértéket is 15 százalékkal, 0,5 Celsius-fokkal meghaladhatja - állítja az egyesült államokbeli székhelyű Carnegie Institution for Science kutatóintézet által a Nature hasábjain ismertetett kutatás. A fél Celsius-fokos többlet nem tűnik ugyan vészesen soknak, a "vörös zónában", vagyis a rendkívül súlyos időjárási és egyéb hatásokkal járó legrosszabb forgatókönyvek esetében azonban már minden apró emelkedés duplán fájhat. Ráadásul ez hangsúlyozottan csak átlagos érték, vagyis ettől jelentős mértékben eltérhetnek a regionális változások mértékei.

Az új tanulmány szerint 2100-ig a Föld felszíni átlaghőmérséklete 4,8 Celsius-fokkal emelkedhet a bázishoz képest, szemben a korábban, még 2014-ben az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) által a prognosztizált pesszimista business-as-usual forgatókönyv keretében előre jelzett 4,3 fokos felmelegedéssel.Márpedig már az utóbbi hőmérsékletemelkedés is katasztrofális következményekkel járhat az emberiségre nézve, egyebek mellett közel 10 méteres tengerszintemelkedést okozva, ami 600 millió embert tehet földönfutóvá.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/fenntarthatovilag/kiadtak-a-veszjelzest-nagyon-nagy-bajok-lehetnek-az-idojarassal.4.270515.html
Törölt felhasználó 2017. 12. 05. 12:15
Előzmény: #1087  Törölt felhasználó
#1088

24 órában figyeli a Föld levegőjének szennyezettségét
A Copernicus nevű uniós tudományos program műholdja minden nap úgy járja körbe a Földet, hogy teljes képet kapjunk bolygónk levegőjének állapotáról. Íme az első animáció, amit a műhold mérései alapján készítettek a tudósok.
http://hvg.hu/tudomany/20171205_vilag_legszennyezettsegi_terkepe_szen_monoxid_szennyezes_globalis_terkepe_sentinel_5p_muhold_esa_copernicus?utm_expid=1324304-23.8USXuGWPRhWtdjJmATShwQ.0#rss
Törölt felhasználó 2017. 10. 16. 14:03
#1087

Amióta mérik, nem tartott ilyen erős hurrikán Európa felé
Meteorológiai kuriózum az Ophelia hurrikán, amely hétfőn éri el a Brit-szigeteket, mert a tudományos adatgyűjtések szerint nem volt még ilyen erős, Európa felé tartó hurrikán – mondta Tóth Tamás, a közmédia meteorológusa az MTI-nek.
http://index.hu/tudomany/2017/10/15/amiota_merik_nem_tartott_ilyen_eros_hurrikan_europa_fele/
Törölt felhasználó 2017. 09. 10. 17:21
#1086
Sehol sincsenek az autók a klímapusztítók toplistáján - Nem gondolnád, kik a legnagyobb légszennyezők link
Törölt felhasználó 2017. 08. 27. 10:40
Előzmény: #1082  xmann
#1085
bocsi, tényleg elnéztem a jég vastagságát. 1990-es adatot néztem:((
Törölt felhasználó 2017. 08. 27. 09:17
#1084
Sziklamászás miatt utaztunk el a Francia Alpokba, de a globális felmelegedés nyilvánvaló jeleire bukkantunk a civilizációtól távoli völgyekben. link
xmann 2017. 08. 27. 08:57
Előzmény: #1081  Törölt felhasználó
#1083
Ja, és amint a grafikonból látod nem igaz az amit írsz, miszerint " a északi területeken eddig átlag 3 m vastag jégtakaró volt". A vastagság 180-250 cm között mozgott. Jelentős különbség.
xmann 2017. 08. 27. 08:55
Előzmény: #1081  Törölt felhasználó
#1082
A jég valóban vékonyodik, itt van egy grafikon a jégvastagság átlagos alakulásáról: link DE! A cikk azt írja, hogy a tervek szerint július és december között fog közlekedni és gázt szállítani. Ha megnézed a grafikont azt látod, hogy ebben az időszakban már a 80-as években is 2 méter körüli és alatti volt a jégvastagság. magyarul ez a hajó 10, 20, vagy 30 éve is simán átment volna ott ahol ma, mivel 2,1 méteres jégen át tud menni. A jég persze majd valamikor elfogy. Nem tudjuk mikor. Akkor majd a sima hajók is átmennek rajta. most azonban még nem ez a helyzet, a szenzációhajhász cím ellenére sem.
Törölt felhasználó 2017. 08. 27. 07:10
Előzmény: #1079  xmann
#1081
"Lefordítom: komoly jégtörő" Hibás fordítás. Olvasd át még egyszer és vedd figyelembe, hogy a északi területeken eddig átlag 3 m vastag jégtakaró volt. A "komoly jégtörőnek" eddig esélye sem lett volna.

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek