Captradertől kaptam egy e-mailt április 26-án, hogy nem kell már előre leváltani a devizát értékpapírvasárláshoz. Ez valószínűleg a 2023 szeptember után "simán" regisztrált magyar IBIE ügyfelekre is érvényes. Van valakinek tapasztalata ebben? Ellentmondásos infókat találtam a díjazásról: olyan, mint az IBCE, tehát csak egy minimális marzs van beépítve az FX árfolyamba, vagy pedig vonják a 2 USD/tranzakció minimum díjat is, mint az előre váltásnál?
Sziasztok! Bocs, ha volt már erről szó, de az Income from Cash Yield Enhancement Program minek minősül az adóbevallásban? Az IB "Magyar adókimutatás"-ában ezek egyéb jövedelemként vannak feltüntetve, az M30-on a 18-as sorba írták, de nem hiszem, hogy ez jó lenne. Azt is írják, hogy szocho-köteles, de az őket terheli(??) Tud valaki segíteni? Köszi.
Én beírtam a CYEP adatokat azokba a sorokba, amik az M30-ason szerepelnek. Egyedül a szocho a kérdés nálam. Az tuti, hogy levonták, de hogy vissza lehet-e igényelni, ha már elértem a szocho határt, azt nem tudom.
https://www.interactivebrokers.ie/en/pricing/commissions-spot-currencies.php?re=amer . Alul apró betűkkel: . For currency trades executed under the auto currency conversion service,
IB will typically add or subtract (at its discretion) 0.03% to the
exchange rate that would otherwise apply. Please note that IB does not
separately charge a commission on these auto-conversion trades.
Ez egy nagyon jó kérdés. Mivel az egész éves összeget szocho-kötelesnek írták és egyéb jövedelemnek (tehát nem az új szabályozás: kamatjöv., csak július 1-jétől), ezért azt gondolnám, hogy a limites szabály vonatkozik rá és akkor visszaigényelhető. Azt mondjuk nem értem, hogy ez miért nem kamatjövedelem, ha a Wise cash payback az a NAV szerint.
Ha mázlink van, akkor az IB ezt valahogy "értékpapír-kölcsönzésből származó" jövedelemnek papírozza le, és akkor visszaigényelhető a szochó. Írtam ticket-et, pár nap múlva kiderül...
Igen, ezt láttam, de Redditen stb. megy a vita, hogy ez értelmezhető így is, és úgy is, hogy a minimum díj ettől függetlenül érvényes. Van-e esetleg valakinek személyes tapasztalata? Tehát IBIE számlára HUF-ot utalt be, és EUR/USD cuccot vett rajta, előzetes devizaváltás nélkül.
Income from Cash Yield Enhancement Szerintem sem jó a 18 -as sor. Ha oda beírod a M30 -on kapott adatokat, akkor az adóbevallásban felszámolja és újra meg kellene fizetni. Én úgy látom havi statement-ekben, hogy a 15% -ot az IBCE már levonta (egyértelműen megtalálható minden hónapban, amikor volt ilyen jövedelem).
Az M30-ban a 65-ös sor is ki van töltve (levont adóelőleg), ha oda beírod az összeget, akkor nem kell megfizetni még egyszer. Szóval elvileg jó. A szochó a fő kérdés, mert azt is levonta.
Köszönöm. Captrader sajnos nekem nem engedett sem MMF-et (ez lett volna a cél), sem külföldi állampapírt, sem részvényt venni a ma beutalt HUF-ból, előzetes konverzió nélkül.
Már válaszolt is a support: . "Az extra 13%-os SZOCHO-t a CYEP és egyéb termékek kapcsán az IBKR fizeti
meg, mivel az nem került az ügyfelek részére terhelésre, így nincs
lehetőség annak visszaigénylésére."
Köszi. Nekem még nem válaszoltak :) Te egyébként tételesen végigtoltad a teljes kimutatásukat (osztalék, eladások) vagy csak beírtad a bevallásra, ami kijött nekik? Én eddig évekig végigszámolgattam, de most nem biztos, hogy szeretném.
Végig kellett számolnom, mert ügyesen megint kihagyták a turbó certis kötéseket a lejelentett szja adatokból (pont mint tavaly - pedig akkor megcsinálták utólag, miután szóltam nekik). Egyébként van egy perl szkriptem, ami az éves activity statement csv-ből, meg az eur/usd hivatalos MNB árfolyam csv-ből kiszámol nekem mindent.
Válaszaidból látom, hogy tapasztalt vagy, így ha megengedsz egy direkt kérdést (a fórumban nem kaptam még választ). A trade -eknél a IB kimutatásában a profit - loss -ból levonásra kerül a commission. Ez OK (kereskedéssel kapcs. költség). A CYEP témát éppen érintettük (itt mi kapunk kamatot a szabad cash után, 15% -ot von IB). OK De mi a helyzet (margin számla esetén), amikor mi veszünk értékpapírt kölcsönből és kamatot fizetünk IB felé (pl. negatív USD cash egyenleg). Ez itt egy a kereskedéssel kapcsolatos járulékos költség. Ez levonható költségként? (persze itt nem egy adott értékpapírral kapcsolatban van a költség (interest), az a köv. hónapban jelenik meg). Köszi, ha tudsz segíteni, esetleg ebben is van infód.
Volt pár hónapig nekem is egy kicsi negatív egyenlegem, amire 5-6 dolcsi volt a kamat havonta. Az IB által NAV-nak küldött összegekben ennek nem látom a nyomát, úgyhogy én ezt nem írtam be kézzel. . És hogy egy előző kérdésedre is válaszoljak: adatszolgáltatásom nincs, és nem szoktam részvényt short-olni, úgyhogy ezekről nem tudok nyilatkozni. :-/
Interactive Brokers
Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)
köszi,
eF