Topiknyitó: Portfolio 2014. 02. 14. 17:06

Ilyen volt a törvényhozás minősége az elmúlt 14 évben  

Ugrás a cikkhez
A 2010 óta felgyorsult törvényhozási folyamat kedvezőtlen hatásai közé tartozik a jogi környezet stabilitásának csökkenése és a szakmai előkészítés valamint társadalmi egyeztetés terének szűkülése - állapították meg elemzésében a Korrupciókutató...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=195414
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2014. 02. 14. 21:08
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
Az is jellemző ("trükkök százai") és látványos, mennyire megurgott az egyéni indítványok száma és aránya. Ezzel ugyanis egy sor parlamenti procedúra egyszerűbb, gyorsabb, mintha a kormány lenne formailag is a kezdeményező. Meg hát a házszabálytól való kivételes eltérés, meg kivételes sürgősség is napi rendszerességűvé vált. Ahogyan érdemes let volna arról is ábrát készíteni, hogy a köztársasági elnököknél hány napot tölt el az adott jogszabály, ill. milyen arányban van kifogás ellene (dobja vissza vagy küldi az AB-nek). Ez is szemléletesen árulkodott volna a jelenlegi Fidesz féle egypártrendszerről.
Törölt felhasználó 2014. 02. 14. 21:01
Előzmény: #1  Portfolio
#4
Kommunista típusú ezer tv./nap törvényalkotás tervgazdálkodása folyt az elmúlt években.
Nincs ebben semmi... Magyarország ebben is jobban teljesít. (Kár, hogy a "gránitszilárdságú" dolgokat nem darabban mérik.)
Törölt felhasználó 2014. 02. 14. 18:10
Előzmény: #1  portfolio
#3
Pont ezekről beszéltünk itt sokszor.

\"A fenti három megfigyelés együttesét úgy interpretálhatjuk, hogy az elfogadott törvények növekvő száma, a tárgyalásra fordított idők csökkenése, a kormányzati, szakmai egyeztetési folyamatot elkerülő törvényhozási gyakorlat erősödése együttesen eredményezte azt, hogy a törvények korábbiaknál számottevően magasabb arányát kellett az elfogadás után egy éven belül módosítani. Mindezek a megfigyelések empirikusan ellenőrizhető és cáfolható eredményeket szolgáltatnak a jogbiztonság magyarországi alakulásáról szóló vitában.\"
Törölt felhasználó 2014. 02. 14. 18:00
Előzmény: #1  portfolio
#2
Én pl. a www.torvenyfigyelo.hu -t használom.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók