Ez a fejlemény – miszerint Kína történelmi csúcsot döntött a kéthavi rézimportban – több szempontból is nagyon lényeges, főként a stratégiai nyersanyagokkal foglalkozó cégek (mint a $FCX – Freeport-McMoRan és $SCCO – Southern Copper Corporation) szempontjából. Lássuk, mivel járhat ez rövid és hosszú távon:
🔎
Mit jelent a hír a piac számára?
Kína felhalmozó stratégiát alkalmaz
A deglobalizáció és a geopolitikai bizonytalanság (USA–Kína feszültség, Tajvan-kockázat, nyugati szankciós politika) miatt Kína igyekszik stratégiai fémeket felhalmozni, hogy biztosítsa a technológiai, hadiipari és energetikai átálláshoz szükséges alapanyagokat.
A réz kulcsszerepet játszik az elektromos jövőben
A réz kulcsfontosságú az elektromos járművekben, töltőhálózatokban, nap- és szélenergiás rendszerekben, akkumulátorgyártásban stb. Ez az importálási hullám tehát hosszabb távú keresletnövekedést vetít előre, nem csupán ideiglenes készletfeltöltést.
📈
Hatás a részvényekre: $FCX és $SCCO
1. Rövid távú hatás (hetek–1-2 hónap):
A hír pozitív árfolyami reakciót válthat ki, főként, ha a piaci hangulat is kedvező a nyersanyagok iránt.
Az árupiacokon a réz iránti kereslet nőhet, ami a spot árfolyamot is emelheti → ez közvetlenül javítja a termelők profitmarzsát.
$FCX és $SCCO árfolyama általában szorosan követi a réz árát.
2. Középtávú hatás (3–12 hónap):
Az erős kereslet és a kínálati oldal szűkössége (perui és chilei bányászat geopolitikai, vízhiányos, logisztikai gondokkal küzd) tartósan magas árakat eredményezhet.
A vállalatok eredményei javulhatnak, főleg ha hatékonyan termelnek alacsonyabb költséggel – ilyen pl. az SCCO.
Nagyobb intézményi érdeklődés alakulhat ki a szektor iránt, ami emeli a részvények értékeltségét (P/E, EV/EBITDA mutatók javulnak).
3. Hosszú távú hatás (1–5 év):
A deglobalizáció és a zöldenergia-átmenet strukturálisan magas keresletet teremthet a rézpiacon.
Ez a két cég – különösen $SCCO, amelyik Latin-Amerika egyik legnagyobb és legalacsonyabb költségű réztermelője – tartós előnybe kerülhet.
A geopolitikai feszültségek miatt Kína folyamatosan alternatív forrásokat keres, így a stabil, nyugati cégeknek (pl. Freeport) még jelentősebb szerep juthat.
Premarketben még a sárgával kiemelt rés fölötti nyitásnak nézett ki, akkor szigetforduló lett volna. Q4 +13% bevétel még gyorsult is +16%-ra év/év, EPS +27%, valószínűleg a triumvirátus, PDD és BABA legjobbja lesz újra. 90 nap határidő a megállapodásra a vámháborúban, ha kína jó alkut tudna kötni 52 $ is meglehetne, elemzői célárak az egekben, amire én nem adok. http://keptarhely.eu/images/2025/05/13/v02/20250513v02zgpsow.png
A 9988-->BABA atvaltasban a 1:8 ADR (8db HK reszveny = 1 ADR), es az USDHKD=7.75 a kalkulacios sema, szoval a 9988 arat 8/7.75-al kell atszamolni BABA ADR-re. . BABA amugy szepen emelkedik, a nagy Trump- Liberation-Day oriasi gap-down bezarodott. . https://imgur.com/a/iNOJnDI
nem 4-nek tűnik, már az ár alapján sem, mert a legutóbbi ADR-ár 19.90 usd volt, miközben a legutóbbi ár Hongkongban 77.70 hongkongi dollár. "XPeng Inc. American depositary shares, each representing two Class A ordinary shares (XPEV)"
HangSeng es BABA Kinai recovery ujra lenduletet vett ma reggel. A nagy "liberation-day" gap-down bezaruloban van. Shanghai zarva van, csak kedden nyit ujra. . https://imgur.com/a/eKryK8e
Amíg ezt leírtad segíthettél is volna ha tudsz,ha meg nem nem sok értelme volt a hozzászólásodnak🙂 Könyvelők meg érdekesek,tavaly ismerőssel simán megfizettette volna magyar papír osztaléka után a szochót.
Komolyan nem értem az embereket, ebből a szempontból sem! Egy fórumon kérnek SZJA bevallási tanácsokat! Eszem megáll! Majd 10-100 milliókkal dobálóznak...Közben sajnálnak 8-10 ezer HUF-ot egy könyvelőre, akinek odaadom az összes papírom, ő meg kitölti feladja. 30 éve így csinálom. Akinek ez nem fér bele a költségekbe....
Na ezt elqrtam:)) Köszi a választ. A 182. sor rendbe van,de pl ha az adót is beírom ott a c oszlopba akkor még egyszer be kéne fizetnem amit már levontak. a 189 vagy 190. sor nem volt kitöltve?
Vadbaromnak érzem magam vol. 3. Xpeng megint és megint. Harmadszor volt adott a lehetőség 21 felett kiszállni tegnap, de gondoltam ma eljön a kitörés pillanata. Erre mit ad isten ma? 5% zakót a nyakamba, ami gondolom réstöltést eredményez majd 19,3-ig. Kezd a tököm tele lenni ezzel a papírral.
Akeso, 9926, AKESF A kinai gyogyszer gyartas uj kiskiralya Akeso, akinai rakbetegek gyogyitasaban a study jobb eredmenyt mutatott ki, mint az eddigi legjobb rakgyogyszer, a Merck Keytruda. . https://www.akesobio.com/en/media/akeso-news/250321/ . Ez 30-50 Mrd$-os piac elso ranezesre is, Akeso kapitalizacioja csak 10Mrd, van hova noni ha bevalik. . A gyogyszert mar jovahagytak Kinaban. Allitolag elkezdtek az engedelyeztetest az USA-ban is, es allitolag tudorak kezelesre, mert Keytruda abban nem hatasos. A chartot nezve ez lehet (1-2) hullamok egy sorozata, es ha kitor, csodat lathatunk. Ajanlatos Akeso-t felvenni a kinai cegek figyelo listara. A chart alapjan azt sejtem, egy labujjhegynyi pozicio sem arthat sokat. . https://imgur.com/a/NteqIk2
Én abban voltam és más is,hogy ISIN szám,usa piac ez kettős adóztatású,de ezek szerint szerencsére tévedésben voltam. akkor simán a 182. sort kitöltöm osztalék + adó és mivel levonták így a 67.be (kifizető által levont forrásadó) beírom amit levontak. a 189. sorra ez esetben mi van? és akkor így szochó sincs?
Probaltam megnezni, de karbantartast irt az eszja. Holnap atbogaraszom neked! :) Megmondom oszinten nem volt meg erom az adobevallasi tervezetet vegignezni. Foleg hogy az IB nem jo adatokat kuldott meg, mert az ev masodik fele az irorszagi modositgatas miatt nincs benne.
Xpeng-et hogy látjátok? Sikerült egy jó pozit felépítenem 18-20 között, ami kezd szép lenni. TA szerintem szép, naposon RSI bejelezte pénteken a vételt, amit ma megerősített. Nem akarom túl sokáig tartogatni, ki tudja mi vár még ránk vám fronton. Ezzel egyidejűleg azért minden áron nem szórnám el. Ez a 4. napja tartó lendület vajon meddig tarthat? 23,10 már tetszene a gyors nyereség reményében...
Elotte meg sokkal tobbett ment mint usa, es 24 ora alatt a nagy kinai cegek es az allam osszegogtak hogy az esest megallitsak (ilyenre soha sen volt pelda, de sikersen megoldották). A -22% az lofutty....lett valna az sokkal tobb ha nem dontenek gyorsan a kinaiak.
Sajnos szomorú, hogy olyan világ lett ahol egy beteg bűnöző pár soros üzenetei ekkora pénzeket mozgatnak meg a világon. Mint ha egy beteg South Park epizódban ülnénk.......
Ez igy van, adr rizikot Trump elso uralkodasa ota megtanaltuk, hogy kerulni. Ha jobban elgurul a gyogyszer a leteti jegyeknek (adr) fog neki esni. Kinai reszvenyt csak kinai tozsden....
Ez azért elgondolkodtató, hogy milyen gyorsan léptek: https://www.globaltimes.cn/page/202504/1331639.shtml Meg utal arra is hogy valószínűleg nem térdelnek le a narancsfejű idiótának, hanem mindent vissza fog kapni.
NIO-val én is szarul állok, -25% körül. Kíváncsi vagyok rá, mire jutnak, dobják-e valami nagynak pl.: Xiaominak vagy kihúzzák-e a szarból. Mai hírek alapján a CATL az egész NIO Powert vinné (természetesen nincsen megerősítve semmi, minden esetre a Nio Power elnökét már múlthéten átrakták az ONVO élére). Illetve aki(k) betolták a 4 milliárd HKD-t a kiélétükről semmit sem mondanak (csináltak Ők is pár nap alatt -14%-ot.... maguknak).
Árszintektől függetlenül kezdem azt gondolni, hogy a kajmán szigeteki VIE lehet hogy nem elég jó ötlet. Amikor USA és Kína egymásnak feszült legutóbb, elkezdték pedzegetni hogy ez csak akkor jelent részesedést kínai cégben ha a párt is úgy akarja. Ez megismétlődhet akár pletyka, fenyegetés szinten is, az eséshez már elég.
Ez a BYD félelmetes. 4 év alatt 22,5-szörözte a járműeladást 2025-re már 5,5 millió db-al számolnak. BYD flotta is szépen bővül: https://cnevpost.com/2025/04/03/byd-xian-car-carrier-launched/
Igen, jól is csinálhatják. Remélem Xi nem csinálja majd azt a nagy cégek vezérével mint Jack Maval pár éve. Remélem abból a sztoriból sokan tanultak. Jó érzékkel egyezett ki Xi a vállalkozókkal és jókor jelentette be hogy tessék gondolkodni és pörgetni az üzletet és az állam megad mindent.
ez valami egészen elképesztő..Kína konkrétan leszarta ezt az egész tegnapit, ott folytatja ahol abbahagyta...Hang Seng is szerintem vissza fog korrigálni, Szingapúr is parádés
Baba, Xpeng nekem is van :( Talán ebből az Xpenget nem fogja közvetlenül érinteni, de az általános hangulat igen. Még szerencse, hogy a legnagyobb kitettségem Állami nyomda :)
Az after hours azert eleg beszedes. Hosszu tavon ugyan en tovabbra is hiszem a kinai piacban, de szerintem most rovid idore bebasznak mindent is. Nekem ami kulonosen faj az BABA, XPEV, JKS. Na meg persze a China ETF. Sajnalom, mert tovabbi baba emelkedest vartam, ami most tuti zatonyra fut egy idore ennek az idiotanak koszonhetoen.
Láttam, kezdő pozíciót kezdett építeni talán március 24-én, 129.451 db-al kb. 12 millió USD értékben. Óvatos, nagyon megszívta 2021 környékén amikor talán 5 milliárd USD-je volt Baidu-ban.
Indik alapján túladottnak gondolom, de semmi konkrét irányt nem tudok felfedezni benne. 26 felett töri a csökkenő trendcsatit, talán onnan megindulhat ha elég hátszelet kap a piactól!
Nem látok rést 23.7nél, volt de másnap be is töltötte! Alsó trendvonalat tegnap törte. Indik miatt mehet nyugodtan. Egy szépen kivehető 5 hullámos emelkedésen és annak a korrekcióján lehet túl. Csak azt nehéz (nekem) eldönteni, hogy most az A pont végén vagyunk és 24 körül jön a B, vagy elindult a ciklus felfelé. Ha tippelnem kellene akkor B pont jön
Hang Seng