Topiknyitó: Portfolio 2007. 08. 22. 15:54

Gyurcsány és a Magyar Gárda - éber védelemre kér a miniszterelnök  

Ugrás a cikkhez
A Kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint a hazai és nemzetközi zsidó szervezetek levélben fordultak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, amelyben aggodalmukat fejezték ki a Jobbik Magyar Gárda megalapításával kapcsolatos tervei miatt. A miniszterelnök a szervezetek megkeresése kapcsán a mai napon levélben fordult Kovács Tamás legfőbb ügyészhez. A levél tartalmát teljes terjedelmében az alábbiakban tesszük közzé.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=40&i=86899
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
BuySell 2007. 08. 24. 16:14
Előzmény: #59  conquistator
#60
nem inkabb hajra genike ?
conquistator 2007. 08. 24. 16:11
Előzmény: #38  gazdi
#59
Ezeken a fórumokon egyre több kommunista van, aki azt szeretné, hogyha neki nincs semmilye, mert hülye volt egész életében, akkor másnak se legyen. S miközben ekként balról szidja Gyurcsányt, aközben éles jobboldali szózatokat köpdös.
Gudakes1 2007. 08. 24. 15:56
Előzmény: #57  ma-ga
#58
Bocsánat, BB, BigBroker24, akit a cigányozás, és egyéb szélsőséges megnyílvánulásaiárt kizártak, most dr_rosenpick néven terjeszti a szent eszméjét.
ma-ga 2007. 08. 24. 15:53
Előzmény: #56  Gudakes1
#57
ki az a bb ? a mi topikunkba ír? vagy idegen?
Gudakes1 2007. 08. 24. 15:38
Előzmény: #50  dr_rosenpick
#56
BB te nem vagy komplett, esküszöm!
csulokanya 2007. 08. 24. 15:36
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
#55
Az Altus-birodalom •
A biznisz ezermesterei

Legújabban fűtőolaj-tárolási tevékenységgel bővült a legszélesebb piaci fronton – az alumíniumipartól a privatizációs tanácsadásig – próbálkozó, milliárdos nagyságrendű vagyont magáénak tudó Altus-birodalom. A társaságnak minden jel szerint jó és intenzív kapcsolatai lehetnek a „hivatalosságokkal”, mindenesetre a szereplő személyek között a közelmúlt és a jelen közéletének számos érdekes figurája megtalálható.

A rendszerváltással kényszerűen „pályamódosítók” egyik nagy csoportja Magyarországon azokból a fiatalokból került ki, akik a nyolcvanas évek végén az akkori ifjúsági mozgalom utolsó mohikánjaiként a KISZ-ben, illetve annak utódszervezetében, a DEMISZ-ben kialakult ismeretségeket és kapcsolatépítő technikákat használták fel ahhoz, hogy hamar biztos lábbal talajt fogjanak a gyorsan kapitalizálódó környezetben. Az egykori mozgalmárok között több vállalkozóvá–menedzserré lett ifjú is akadt, akikről azóta sem terelődött el teljesen a gyanú árnyéka, hogy közreműködtek az 1989–1990-es átalakulás hónapjaiban hirtelen megcsappanó KISZ-, illetve DEMISZ-vagyon széthordásában s ennek „morzsáiból” szedték össze a vállalkozásaikat megalapozó indulótőkét.

Épp ezért hökkentek meg sokan, amikor utóbb kiderült, a fénykorában legnagyobb KISZ-vállalatként ismert Ezermester Úttörő és Ifjúsági Kereskedelmi Vállalat végelszámolását 1993 szeptemberében az Altus Befektetési és Vagyonkezelési Rt.-re (Altus Rt.) bízták, melynek elnök-vezérigazgatója akkor is és azóta is Gyurcsány Ferenc. A Pápáról jött, Pécsett doktorátust szerzett Gyurcsány volt 1989-ben a DEMISZ egyik alelnöke, aki az ifjúsági szervezet képviseletében az év június 8-án aláírta a nemzeti kerekasztal-tárgyalások megkezdéséről szóló megállapodást.

Az 1992 novemberében alakult Altus alaptőkéje a legfrissebb, az idén január 12-én kelt cégbejegyzés szerint még 180 millió forint, tulajdonosa – legalábbis a nyilvános dokumentumok szerint – 60 százalékban maga Gyurcsány Ferenc, 40 százalékban pedig egyik volt mozgalmi társa, a Szegedről indult Molnár Attila. „A tavaly decemberi közgyűlésen a tőkét 345 millió forintra emeltük” – tájékoztatta a HVG-t a legújabb fejleményekről Gyurcsány. Értesüléseink szerint különféle szövevényes szerződések révén az Altus alaptőkéjének több mint egynegyedét valójában a cég által vezető tanácsadóként foglalkoztatott személyek, a Taurus Gumiipari Vállalat egykori két „nagyágyúja” jegyzi: Tatai Ilona volt vezérigazgató, az egykori MSZMP politikai bizottságának reformerként számon tartott tagja és Jagiellowicz Györgyné, a Taurus volt gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Gyurcsány, Tatai és Jagiellowiczné még a kilencvenes évek elejének egyik „menő”, privatizációs tanácsadással, vállalatátalakítással és egyéb pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cégében, a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Rt.-ben találtak egymásra, mely akkortájt, mondhatni, „mindenütt” jelen volt: szerepelt az Ingatlanbank tulajdonosai között, a szakszervezeti vagyon értékelőjeként vagy például az esztergomi bazilika borpincéjének hasznosítójaként is. Az új állás kiszélesítette Gyurcsány számára a horizontot; ennek révén vált az Állami Vagyonügynökség képviselőjévé az esztergomi szállodák, éttermek, idegenforgalmi létesítmények építésére létrejött Strigonium Rt.-ben, a gépjármű-forgalmazó Mogürt Rt.-ben, a </B>Vasi Tervező Tanácsadó Rt.-ben és a <B>Sárvári Mezőgazdasági Rt.-ben, lett konzulens a balatonaligai volt pártüdülő privatizálásának előkészítésében.

A kölcsönös szimpátia és az egymásban felfedezett szakmai képességek együttesen alapozták meg a három ember közös különválását az üzletileg egyébként rendkívül sikeres, ám belső viszályokkal terhes Creditumtól – tárja fel „titkait” Tatai Ilona –, s ez öltött végül is alakot </B>1992 novemberében a 10 millió forintos alaptőkéjű Altus Rt. létrehozásában. A céget a Tatai Ilona férje, Szilas Ádám irányította Szenzor Rt. fogadta be a Szent István körút 11.-ben, sőt – az Altus mérlegbeszámolójának tanúsága szerint – nyújtott később neki némi anyagi támogatást is. Az Altus-szal szimbiózisban élő Aldo Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Tanácsadó Kft. pedig egyenesen a Szenzor Információrendszer Szervezési Kft.-ből keletkezett, miután a Gyurcsány Ferenc többségi tulajdonában lévő Nomentana Kft. megvette a Szenzor-érdekeltséget. A „hármak” segítőtársa ekkor az elismert jogász Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatal (Meh) korábbi – és jelenlegi – vezetője, a környezetvédelmi tárca kevéssel azelőtt elbocsátott közigazgatási államtitkára volt, aki egészen a Horn-kormány megalakulásáig az Altusnak dolgozott.

Mindennek alapján nem volna igazán csodálkoznivaló, ha az Altus az előző kormány idején nem állt volna különös kegyben a „hivatalosságoknál”, de ez távolról sem volt így. A Meh-hel a kapcsolat szó szerint baráti volt: Gyurcsányt és az általa még a KISZ-ben megismert helyettes államtitkárt, Szilvásy Györgyöt – akinek az 1990-es kormányváltás után is sikerült megkapaszkodnia pozíciójában – néhány évi „elhidegülést” követően 1991–92-től ismét baráti szálak fűzték össze, de hasonlóan jópajtásivá vált a viszony a szintén volt KISZ-vezető Rákosi Ferenccel, aki a Meh-ben Szilvásy közvetlen munkatársa volt. Nem véletlenül költözhetett be az Altus-csoport előbb bérlőként, majd tulajdonosként a Meh egykori bölcsődéjének és óvodájának helyiségeibe (HVG, 1995. november 4.). Ellenséges környezettel a privatizációs szervezeteknél sem kellett számolnia az Altusnak, amely 1994 januárjában privatizációs pályázaton kárpótlási jegyekért megvehette a Gép- és Technológiaszerelő Rt. (GTSZ, azelőtt Gép- és Felvonószerelő Vállalat) 350 millió forintos részvénytőkéjének 50,1 százalékát. E cég ráncba szedésében azután a jó szakmai hírnévnek örvendő Szilvásy Györgyné is közreműködött. Tatai Ilona nyilvánosan ekkor tért vissza a „cégvilágba”, ő lett az Altus által delegált egyik igazgatósági tag 1995 novemberéig, miközben a felügyelőbizottságba Kiss Elemért és a volt KISZ-es Bakos Sándort küldték, sőt „erősítésként” érkezett 1994 szeptemberétől Rákosi Ferenc is.

Az 1994-es kormányváltást követően töretlen az Altus Rt. privatizációs diadalmenete. A megismert ügyletek nagysága szerint haladva: 1995 novemberében elnyerte az egyik legnagyobb hazai alumíniumipari vállalat, az 1,1 milliárd forintos alaptőkéjű, tavaly 6,5 milliárd forint árbevételt, várhatóan 200 millió forint nyereséget produkáló, 1400 embert foglalkoztató Magyaróvári Timföldgyár és Műkorund Kft. (Motim Kft.) 55 százaléknyi tulajdonát, amelyért konzorciális társával együtt 705 millió forintot fizetett. Júniusban ugyancsak privatizációs pályázaton 48 millió forintért az Altus megszerezte a szintén a Hungalu-csoporthoz tartozó, alumíniumradiátorokat és például bányatámfákat gyártó, 478 millió forint saját tőkét elkönyvelő, 1 milliárd forintnál több árbevételt termelő Balassagyarmati Fémipari Kft. 90 százalékát (a vételáron kívül 50 millió forintnyi Hungalu-hitel visszafizetését is átvállalta).

Októberben látszólag csak egy mindössze 20 millió forintos tőkéjű szegedi alapítású cégben, a Fortus Kereskedelmi Rt.-ben lett az Altus 45 százalékkal társtulajdonos a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM Rt.) mellett, a társulás célja azonban nem kisebb, mint az MVM utóbbi négy évben megépített tiszapalkonyai és százhalombattai fűtőolaj-tárolójának az üzemeltetése. (Az elképzelések szerint akkor töltik fel a tárolókat, amikor olcsó az olaj, és azt a „drágább” időszakokban az erőművek majd olcsóbban vehetik meg tőlük, amitől szerény becslések szerint is idén 4-5 milliárd forint árbevétel várható – állítják a szakemberek.)

Volt nyertes pályázata az Altusnak tavaly szeptemberben a Főnicia Kereskedelmi Kft. 50 százalékos állami tulajdoni hányadára, és jóllehet a társaság másik tulajdonosának, a német Salimex Export-Import GmbH-nak az Altus által kialkudott 180 százalékos vételáron elővásárlási joga lett volna a 331,4 millió forint névértékű tulajdonrészre, ezzel nem élt, viszont később a nála eladóként jelentkező Altustól mégis megvásárolta a cég másik felét. A Salimex képviselője, Hauck István a vételárról nem nyilatkozott, de nem kizárt, hogy az Altus – némi állami segédlettel – keresett is a bolton.

Jó üzletnek tűnik a lapterjesztésre tavaly nyáron alakult Fáma Rt. is, amely 90:10 arányban a – 100 százalékban a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő – Közlöny- és Lapkiadó Kft.-vel (Klk) közös vállalkozás volt. A Meh-et ez utóbbiban Rákosi Ferenc képviseli. A tulajdonosok egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy időközben a Klk kizárólagos tulajdonosa lett a Fáma Rt.-nek, mondván, a cégalapításkor csupán az Altus likviditási kölcsönére volt szükség. Az Altus ugyanakkor aktívan részt vállalt a Közlöny- és Lapkiadó Kft. által üzemeltetett Képviselői Klub beindításában.

Az úgynevezett egyszerűsített privatizáció keretében 1995 decemberének utolsó napjaiban az Altusé lett a több mint 200 millió forint saját tőkéjű, évente 40 millió forintnyi nyereséget fialó, a pénzügyi-számviteli szakemberképzésben domináló Perfekt Pénzügyi Szakoktató és Kiadó Rt. is. Igaz, a cégre egyedül az Altus nyújtott be pályázatot, és nem csekély vételárat, 321 millió forintot ígért – amit az egyszerűsített privatizáció technikájának megfelelően nyomban jóvá is hagytak. A tranzakcióban az Altus partnere az az Eurohand nevű tanácsadó cég volt, amelynek vezetésében korábban hely jutott az ÁPV Rt. jelenlegi – az SZDSZ által delegált – igazgatósági elnökhelyettesének, Virág Attilának is. A hírek szerint az Altus most épp a Pénzintézeti Központ egykori irodaházainak a megvásárlására készül.

Az Altus történetének kezdete és mai állása között sajátos mérföldkövek jelzik, ahogy a cég a milliomosok „klubjából” a milliárdosokéba lépett előre. A GTSZkét évvel ezelőtti megvásárlása afféle lakmuszpapír volt a tekintetben, miként boldogul az Altus e terepen, ahol a jövedelemtermelés beindulását meg kell előznie a szanálásnak, a karcsúsításnak s az esetleges profilváltásnak. A Motim Kft. birtokbavétele azonban minőségileg más, előremutató stratégiai befektetés, e cég ugyanis a kelet-európai piacok összeomlását nem sínylette meg, 52 országba szállít ma is 760 vevőnek.

E két Altus-bevásárlás között azonban volt némi összefüggés. Miközben a már az Altus-birodalomhoz tartozó GTSZ ingatlanai egy részének eladásából rendezte a kinnlevőségeit, befektetőként új vállalkozásba is fogott. Ennek tárgya pedig egy, a Taurus-csoporthoz tartozó somogyi leányvállalat, az 1990-től Béta Roll Kft. névre hallgató bábonymegyeri társaság volt. Az ottani menedzsmentből alakult Tab-Roll Kft.-vel karöltve a GTSZ megszerezte az üzemet, amely a nyomdáktól kezdve a bányákig számos ipari cég kizárólagos gumihenger-szállítója. A tranzakcióban még egy vevő szerepelt: az a luxemburgi illetőségű, Hazelbrook Consultancy SA. névre keresztelt, 1993. november 30-án 1,25 millió luxemburgi frank tőkével alakult társaság, amelyről – bár tulajdonosairól semmit – két fontos információt azért tudni lehet. Az egyik, hogy hivatalosan bejegyzett igazgatói között – lakhelyeként a Kossuth Lajos tér 4-et, a Meh székházát megjelölő – Gyurcsány Ferenc és Szilas Ádám is megtalálható, miközben könyvvizsgálója Molnár Attila, a másik, hogy a harmadik igazgató az a René Faltz, aki ugyanezt a státust tölti be az ugyanazon a székhelyen 1991. november végén bejegyzett és az azonos nevű magyarországi részvénytársaság külföldi tulajdonosaként nyilvántartott Geoholding SA.-ban. A magyar Geoholding egyik igazgatója Szilas Ádám.
A több lépcsőben született Béta-Roll Hengergumizó Rt. és a Tab-Roll Kft. közötti tulajdonosi viszonyt nem volt nehéz megszüntetni. A Tab-Rollt azután az a három mosonmagyaróvári illetőségű magánszemély vette meg, akik történetesen a privatizáció előtt álló Motim Kft. menedzsmentjének a tagjai, és akiknek a vezetéknév-kezdőbetűiből a Tab-Roll nevet GPS Kft.-re változtatták. Ezzel a „csapattal” közösen nevezett be az Altus a Motim Kft. megvételére, és vette sikerrel az újabb akadályt. A három szaktekintély között még olyan is akad, aki a bakonyi Bauxit Kft. egyik felügyelőbizottsági tagja, miközben az Altus-GPS konzorcium a privatizációs pályázaton vállalta: hazai, méghozzá bakonyi bauxitból dolgozik a jövőben is.

Több szakértő egybehangzó állítása szerint a Motim a valamikori Magyar Alumíniumipari Trösztnek (a mai Hungalu elődjének) a már korábban az Alcoa tulajdonába került székesfehérvári könnyűfémmű mellett a második fő ékessége volt. A francia Saint-Gobain, amely 1991-ben már létrehozott egy közös vállalatot a Motimmal Motim-Kerlane Kerámiaszál Kft. néven, szintén szemet vetett a társaságra, de végül is – mint hírlik – elsősorban a magyarokra kiírt szempontok miatt nem pályázott. A 705 milliós vásárláshoz persze banki hitelre volt szükség, és ennek folyósítóját – mivel a CIB az utolsó pillanatban visszalépett – végül is, Gyurcsány Ferenc tájékoztatása szerint, a Magyar Hitel Bankban (MHB) találták meg, melynek igazgatósági elnökéhez, Apró Piroskához őt szinte családi kapcsolatok fűzik. Az akvizíciót követően a szálakat a Motimmal még szorosabbra vonták: tavaly december 30-án az Altus alaptőkéjét 345 millió forintra emelték, s a tulajdonosi körbe magát a Motim Kft.-t is bevették.

Az Altus Rt. befektetői-vállalkozási tevékenységének felgyorsulása, illetve nagyfokú diverzifikálódása eszerint feltehetően azzal is együtt jár, hogy Gyurcsány Ferencnek az eddigi vállalkozó- és segítőtársak mellé újakat is be kell fogadnia, akár még az eddigi tulajdonosi struktúra feláldozása árán is. Amit talán megkönnyít, hogy Tatai Ilona, értesüléseink szerint, már a visszavonulás gondolatával foglalkozik. Jagiellowicznét viszont, úgy látszik, még izgatják az újabb szakmai kihívások: legalábbis erre utal, hogy ő lett a Fortus Rt. elnök-vezérigazgatója. LIPOVECZ IVÁN, SZÁNTÓ ANIKÓ

Retrieved from "
Törölt felhasználó 2007. 08. 24. 15:23
Előzmény: #51  fide_L
#54
fide_L!

Köszike!
Végig olvastam!
Másoknak is kellett volna egy kis olvasási gyakorlat!

Üdv!
csulokanya 2007. 08. 24. 15:22
Előzmény: #41  fide_L
#53
Fide!
Te el is olvasod amit írsz?
1, OVI papa és kollégái privatizáció során vették meg a céget.
2. Papi ott dolgozott a 70- es évektől, nem a privatizáció előtt nyomták be az öreget.
3. E- hiteles konstrukcióban vették meg.
ebben mi a számodra botrányos?
3.1. Az, hogy E- hiteles volt?
3.2. Az hogy ott dogozott 16 éve?
3.3. Az hogy az eladáskor ez egyik legkisebb ellenzéki pártban volt a fia?
3.4. Az a gond, hogy a fiából M. elnök lett 6 év múlva?

Az egész ügylet nagyságrendjét megnézted?
Miért 1999- ben kezdik el az egészet feszegetni? Első MSZP- SZDSZ (1994- 1998) kormány alatt nem bántotta a bajszukat?
Neked a privatizációban tényleg ez volt a gond?
2007- ben tényleg ez a legfontosabb?
Mennyiben menti ez fel Megyo és Fletó kormányfői tetteit? Mennyiben magyarázza ez a teljesítményüket?
Végül, mi köze ennek a Magyar Gárdához???

dr_rosenpick 2007. 08. 24. 15:07
#52
Nem kell ide se Gyurcsány, sem pedig Orbán!

JOBBIK-ot a hatalomba!
Jó lenne egy igazi nemzeti radikális párt, mely kormányra kerülne! Fitalaokból állna, ki a közéletből és a politikai elitből a posztkomcsikat!!

Az idő a Jobbiknak dolgozik!

Hajrá Jobbik!
fide_L 2007. 08. 24. 15:02
Előzmény: #48  fide_L
#51
"... Befejezésül az Orbán kormány privatizációjáról. Addigra a privatizáció zömmel befejeződött, az elitjük gazdagodását új eszközökkel biztosítják. A privatizáció lefékezése, sőt visszafordítása jellemző az állami többségű cégeknél a klientúra számára pozíciók biztosítására. A klientúrának való vagyonosztás egészíti ezt ki, esetleg új módokon is, pl. a 12 állami gazdaság. Befejezésül a privatizáció gazdaságpolitikai értékelése, az elmulasztott lehetőségek: A rendszerváltáskor a termelő vagyon zöme állami tulajdon volt, így az állam nagy szabadságfokkal rendelkezet a tulajdonviszonyok és a gazdaság működésének alakításában. A piacgazdaságra való áttérésben az állami tulajdon felszámolása felhasználható lett volna az ipar és az egész gazdaság hatékony átszervezésére és feltőkésítésére, felkészítésére az Európai Uniós csatlakozásra. Adott volt a sokkal kisebb zökkenőkkel történő átmenet. A privatizáció választott módjának igen súlyosak voltak a következményei és ennek elkerülhetőségét jól mutatják sikeres piacgazdasági alkalmazkodásukkal a menedzserek és munkavállalók, vagy a hozzáértő vállalkozók által privatizált, illetve a tőzsdei értékesítésű vállaltok. ..."
dr_rosenpick 2007. 08. 24. 14:59
#50
Tisztelt portfolio.hu!

Ezúton szeretném megköszönni sok jóérzésű és toleráns demokrata nevében az Önök nagyszerű tettét, mármint hogy törölték a Gudakes által létrehozott szélsőségeknek is helyet adó topicot!

Kemény, becsületsértő, alaptalan rágalmak hangzottak el benne, érvek nélkül.
Tegnap már idéztem a rágalmazó Gudakes-hozzászólást.

A normális, értelmes eszmecserének viszont helye van itt a fórumon.

Gudakes ál-antifasiszta topicja csődött mondott, nincs helye szélsőségeknek itt a portfolio.hu-n! Főleg nincs helye bármilyen (közéleti) személyt, civil szervezetet keményen megsértő, becsületébe gázoló, rágalmazó megnyilvánulásoknak!

A szólásszabadság csak addig terjed, hogy mások, szervezetek, kisebbségek ellen ne uszítsunk gyűlölettel, ne rágalmazzunk kedves Gudakes!

Máskor figyelj arra, amit írsz!

Holnap nagy napunk lesz kedves honfitársak!

Éljen a Magyar Gárda!

racional 2007. 08. 24. 14:57
Előzmény: #44  Törölt felhasználó
#49
Látni kellene, hogy itt nem a kutúreurópai váltógazdaság készülődik a parlamentben, hanem az azon kívüliek, és a mocsokráciában ebből lesz a kalamajka, mert nem biztos sohasem, hogy a tömeg ki mögé fog állni, sőt, lehet hogy senki mögé, csak úgy beindul. Már a vakok is látják, hogy nem volt rendszerváltás, és becsapták. Akiknek pedig ez elég jó így is, egyre kevesebben vannak.
fide_L 2007. 08. 24. 14:56
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
#48
"... A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkár, Sanyi Tibor tegnap a helyszínen tájékozódott a kishantosi helyzetről. Szanyi úgy fogalmazott: a tizenkét állami gazdaság privatizációja során több törvénysértés is történt, a gazdaságokat a kormány időzített bombákként hagyta hátra, amelyek alighogy megkezdték működésüket, máris fojtogatni kezdik a kicsiket.

– e helyről üzenem az összes privatizált állami gazdaságnak, hogy vissza fogjuk csinálni a privatizációt – fogalmazott Szanyi, aki a DH-nak arra a kérdésére, hogy mi lehet a megoldása a kishantosi ügynek, válaszában úgy fogalmazott: a törvényeknek fognak érvényt szerezni, vagyis az FVM és a kishantosi kht. között megköttetett szerződést végre fogják hajtani. ..."

fide_L 2007. 08. 24. 14:52
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
#47
"... A másfél éve tartó sztori legutóbbi fejleménye az volt, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tárgyaláson kívül hozott, február 11-ei határozata alapján az UTA megszerezte a Westpharma Gyógyszer-kereskedelmi Rt. kiskereskedelmi üzletágát. 'Az engedélyezési folyamat alatt a Westpharma szétválasztotta nagykereskedelmi és kiskereskedelmi tevékenységét; az UTA az utóbbit, az 1999. december 30-ai cégbejegyzésű Pharmanova Vagyonkezelő Rt.-t vásárolta meg' ­ tájékoztatta a HVG-t a német társaságot a versenyhivatali eljárásban képviselő Darázs Lénárd ügyvéd. Az eladó az ugyancsak németországi ­ stuttgarti ­ székhelyű PB Pharma Beteiligungs GmbH, amely tavaly július óta tulajdonosa a korábban az Arago Befektetési Holding Rt. érdekeltségébe tartozott Westpharmának. A társaság nagykereskedelmi részlege viszont a 'változatosság' kedvéért áttételesen szintén német fellegvár lett azáltal, hogy a Phoenix International Beteiligungs GmbH tulajdonában lévő PhoenixPharma Rt. kezébe került ­ tudtuk meg a szétválás levezénylésében részt vevő, korábban phoenixes Eperjessi Zalántól, a német UTA tulajdonolta UTA Pharma Hungária Részesedési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetőjétől (az aschaffenburgi lakhelyű Eperjessi emellett a Pharmanova igazgatóságának elnöke és a Pharma-Cor Holding Rt. igazgatóságának tagja).
.
A versenyhivatali döntés azzal járt, hogy az UTA további ­ a gyógyszer-kiskereskedelemben érdekelt ­ társaságok irányítási jogát is megkaparintotta. A Westpharma ugyanis a többségi tulajdonában lévő Cirrusz Rt.-ben is érvényesíti gazdasági akaratát, az utóbbi cég viszont kültagként többségi tulajdonnal és szavazati többséggel rendelkezik számos gyógyszer-kiskereskedő bt-ben. Az UTA-irányítás kiterjed a Cirrusz tulajdonában álló ­ 1999 decemberéig szintén Arago-érdekeltségű ­ Quadron Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re is, amely anyavállalatával közösen, ugyancsak kültagként szerzett meghatározó tulajdoni és szavazati hányadot patikai bt-kben.
.
Ezt megelőzően a német UTA tavaly nyáron azt a ­ 16, zömmel nagy forgalmú fővárosi gyógyszertári bt-ben meghatározó részesedésű ­ Pharma-Cor Holdingot vásárolta meg, amelyet korábban 45 százalékban Deák Gábor, az Újpesti Football Club Kft.-t is résztulajdonosként jegyző nagyvállalkozó birtokolt (HVG, 1999. július 31.). Deák jelenleg a Pharma-Cor igazgatóságának tagja, és ügyvezetője annak a Dr. Varius Kft.-nek, amelyet eredetileg egyebek között a Béres Rt. alapított, és a tulajdonosi szerkezet többszöri átalakulását követően tavaly április óta szintén a német UTA jegyez. ..."

fide_L 2007. 08. 24. 14:46
Előzmény: #41  fide_L
#46
Törölt felhasználó 2007. 08. 24. 14:43
Előzmény: #44  Törölt felhasználó
#45
Elnézést a 12 éven felüliektől :)
Törölt felhasználó 2007. 08. 24. 14:42
Előzmény: #42  racional
#44
Csak a vezér is meztelen, ezért kellene női kvóta, lehetőleg életkorhatárral összekötve, és akkor a parlament egy kész nudi-bár... Legalább dobnának egyet a nézettségen.
Törölt felhasználó 2007. 08. 24. 14:39
Előzmény: #41  fide_L
#43
Köszi a pontos ismertetést!
Esetleg kérhetnék hasonlót a 12 ÁG, valamint a lentebb említett patikák kapcsán is?
racional 2007. 08. 24. 14:37
Előzmény: #37  fide_L
#42
".......a Magyar Gárda, vagy bármely esetlegesen a többségre veszélyes szervezet tevékenységét.
fide_L "

Érdekes, hogy aki tőzsdézik, valójában nem is tud számolni, mert bízik a pletykákban (médiában)
Holott egyre többen kihátrálnak, és fogyogatnak, miközben alakulnak a Gárdák és gyülekeznek a szimpatizánsok. A császár előbb-utóbb meztelen, és már csak egy jó vezér kellene...
fide_L 2007. 08. 24. 14:34
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#41
"... Az egykori Pannolit Kôbányászati Vállalatról levált Dolomit Kft.-t - amelynek Orbán Viktor édesapja, Orbán Gyôzô 1976-tôl üzemvezetôje, majd pedig ügyvezetôje volt - 1992-ben hirdettette meg eladásra az Állami Vagyonügynökség megbízásából eljáró Dunaholding Rt. A pályázatra információink szerint két érvényes ajánlat érkezett: az egyik a dunaújvárosi Forma Bt.-tôl, amely egy osztrák építôipari cég nevében szállt ringbe, a másik pedig az a lap- és könyvkiadással foglalkozó Centum Kft. volt, amely korábban Századvég Kft. néven muködött. Ebben a vállalkozásban szinte a Fidesz teljes felsô vezetése megfordult: Orbán Viktor pártelnök mellett ügyvezetôi posztot töltött be Kövér Szilárd (Kövér László testvére) és Simicska Lajos is. A Fidesz egyik vállalkozása tehát a pártelnök édesapjának munkahelyét próbálta magánosítani - elsôre azonban sikertelenül.
.
A Forma Bt. ugyanis névérték feletti (150 százalékos) ajánlatával gyôztesként került ki a párharcból, ez azonban messze nem jelentette azt, hogy meg is szerezte a bányát. Az akkori privatizációs szabályok értelmében ugyanis a dolgozókat és az általuk alakított gazdasági társaságokat elôvételi jog illette meg, így a gyôztes pályázó csak abban az esetben válhatott tulajdonossá, ha ôk lemondtak errôl a jogukról. A Dolomit Kft. dolgozói azonban éltek a lehetôséggel, és igényt jelentettek be a 25 millió forintos törzstôkéju vállalkozás teljes tulajdoni hányadára, és id. Orbán Gyôzô négy társával, illetve a többi dolgozót tömörítô Karbonát Kft.-vel és Szikla Bt.-vel együtt 1992 májusában a bánya tulajdonosa lett. A mintegy 41 millió forintos piaci értéku vállalatot a dolgozók kedvezménnyel, jóval a névérték alatt vehették meg, és összesen 21 millió forint körüli összeget fizettek érte. A privatizáció egyik "frappáns" lépéseként a Dolomit Kft. is beszállt a tranzakcióba: a Kereskedelmi Banktól felvett úgynevezett E-hitel és kárpótlási jegy ellenében saját maga harminc százalékát (névértéken 7,5 millió forintnyi törzsbetétet) vásárolta meg 11,2 millió forintért. Ennek lehetôségét egyébként a jogszabályok nem zárták ki, ám az ügyletet ismerôk szerint ez az önprivatizációs gyakorlatban "meglehetôsen tipikus húzásnak" számított, miután a törvények értelmében az így megszerzett tulajdonrészt egy éven belül értékesíteni kell. A lépésnek szakértôk szerint az lehetett az oka, hogy a dolgozók nem rendelkeztek elegendô pénzzel a vállalat teljes felvásárlásához, ezért annak tôkéjét is fel kellett használniuk a tranzakcióban. A cég legnagyobb tulajdonosa mindenesetre magánszemélyként az ügyvezetô, Orbán Gyôzô lett a maga 1,6 millió forint névértéku törzsbetétjével, amit harmadáron, 556 ezer forintért vásárolt meg. ..."

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
5 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek