Valami ilyesmi várató volt, ez volt a "rizikó faktor" a papírban!
Be is jött. Nem véletlenül tartunk 900 környékén. Ha fizetnek, akkor viszont: Vivaaa Las Vegas...:)
Egyébként, ha megnézitek az üzleti jelentéseket, óvatosságból nem számoltak az ebból eredő bevétellel. Ez az éves budget-ten felüli bevétel lett volna.
Másrészt, melyik cég ismerne le 79 havi tartozást? Ha ilyen szar szerződést kötöttek, akkor a management megy a lecsóba. Viszont Bojár nagy koponya. Ha azt mondja, hogy az AMRI fizetni fog, akkor ngayobb a valószínűsége, hogy igen, mint nem.
Tájékoztatás
peres eljárással kapcsolatban felmerülő költségekről és azok eredményre gyakorolt
hatásáról
Kapcsolódóan 2012. szeptember 21-ei közleményünkhöz az alábbi tájékoztatást adjuk.
Az AMRI Hungary Zrt. „végelszámolás alatt” társasággal szemben a bérleti jogviszony
megszűnése és bérleti díj megfizetése kapcsán indított peres eljárással kapcsolatban 2012-
ben felmerülő összes közvetett és közvetlen költségek összegét 200 ezer EUR körül
becsüljük, melynek megtérülésével 2012. év folyamán még nem számolhatunk.
2012. augusztus 6-án közzétett féléves jelentésünkkel összhangban az AMRI szerződés
megszűnése kapcsán a 2012. évi bevételi előirányzatunkon nem változtatunk, de a várható
perköltséggel korábban nem számoltunk. Ennek hatására a 2012. évi nettó eredményre
vonatkozó várakozásunkat a korábbi 1,7 millió euróról 1,5 millió euróra csökkentjük. 2013.
év várható eredményeire először a 2012. november 5-én publikálásra kerülő harmadik
negyedéves jelentésünkben fogunk becslést adni.
Korábbi negyedéves jelentéseinkkel összhangban, óvatos előrejelzési módszereinken nem
változtatva, előrejelzéseinkben (1) az ügylet lezárásáig a követelés érvényesítéséből várható
bevételeket – tekintettel arra, hogy sem az ügylet lezárásának időpontja, sem a ténylegesen
befolyó összeg nem ismert – nem vesszük figyelembe, azonban (2) a követelés
érvényesítésével kapcsolatban felmerült és várhatóan felmerülő költségeket elszámoljuk,
még akkor is, ha azok az ügylet lezárásakor várhatóan megtérülnek.
Budapest, 2012. szeptember 24.
Graphisoft Park SE
link
Concorde Alapkezelő Zrt. által kezelt Concorde Columbus Globális Értékalapú Származtatott Befektetési Alap szavazati aránya 5% fölé emelkedett a Graphisoft Park SE-ben, ezzel a Concorde Alapkezelő Zrt. szavazati aránya meghaladja a 12%-ot
Én kb. 1 éve mondom, hogy szerintem durván alulértékelt.
Itt a portfólió fórumon majd kb. 1.500-nál fogják elkezdeni venni és egymást győzködni, hogy mennyire alulértékelt...
két jelentősebb, kiemelhető információ:
"2012. első negyedévben megújítottuk, illetve bővítettük a bérleti szerződést egyik bérlőnkkel. Ennek
eredményeként a kihasználtság 2013-ban 3%-kal nő."
ez már ismert volt ugyan, de jelentősen tompítja az AMRI szerződés megszünésének hatását.
"A jelentéskészítés lezárásának napján előszerződést kötöttünk
az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolával, azzal a céllal, hogy 2014 őszétől az IBS is itt folytassa oktatási tevékenységét.
Ennek érdekében vállaltuk a műemléki tömb további két, összesen mintegy 4.000 m2 hasznos alapterületű
épületének (61. és 63. számú épületek) felújítását, és a korszerű oktatási tevékenységre alkalmas terek kialakítását."
végre fejlesztés.
4.000 m2 nem kicsi (Microsoft is annyit bérel). gondolom, a bérleti díj a piacihoz közeli lesz, hiszen 7 millió euros fejlesztést végeznek el hozzá.
Portfólió:
"A Park kihasználtsága a fenti ok miatt a 88%-os szintről a már korábban jelzett 81%-ra esett vissza, ez a menedzsment előrejelzése szerint (ismételt megerősítés mellett) 2013-től 3 százalékponttal 84%-ra fogja majd emelkedni."
vs.
GsPark jelentés:
"Fentieknek megfelelően a Graphisoft Park 88%-os kihasználtsága az AMRI területei nélkül 81%-ra csökkent 2012.
szeptembertől, majd a megkötött egyéb új bérleti szerződések alapján 84%-ra nőtt 2013. januártól."
Jól látom, hogy amit tényként közöl a jelentés, az a Portfólió szerint csak a menedzsment előrejelzése?
"Újabb bérlőről vagy esetleges távozásról ez a gyorsjelentés nem szolgált új információval."
vs.
"A jelentéskészítés lezárásának napján előszerződést kötöttünk
az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolával, azzal a céllal, hogy 2014 őszétől az IBS is itt folytassa oktatási tevékenységét.
Ennek érdekében vállaltuk a műemléki tömb további két, összesen mintegy 4.000 m2 hasznos alapterületű
épületének (61. és 63. számú épületek) felújítását, és a korszerű oktatási tevékenységre alkalmas terek kialakítását."
Nekem annak idején még olyan papírjaim voltak,mint Brau, Intereuropa (névérték alatt!!!!), Mátrai Erőmű, meg még a fene tudja. Ezekre az illikvid, de egyre jobban alulértékelt papírokra jellemző, hogy egyszer biztosan,viszont,akkornapok alatt kerülnek a valós értékükre.
A GS Park szerintem diszkontálvamost kb. dupláját éri.
Másfél éve tartom, de tanulva a történelembőlinkább veszek hozzá. Oszatalékhozama kezdmegegyezni a lekötött betéttel. Viszont hatalmas felértékelődési potenciál van benn.
A Gspark egy részvényre jutó saját tőkéje nagyjából 590 ft-ra jön ki nálam. Rosszul számolok? Ez lehetséges, mert sokan mondják, hogy alulértékelt, de ha ez az adat helyes, akkor inkább túlértékelt a papír.
Valamint ajánlom mindenki figyelmébe a Plotinus I. negyedéves jelentését, és a Concorde alapok GS Park tulajdonrészének folyamatos növekedéséről szóló beszámolókat.
Zsiday, Szabó és a többiek ott valszeg lúzerek, azért veszik folyamatosan.
Ebbe a valós értékbe olyan tényezőket is beleszámolnak, mint tervezett bevétel idén és jövőre, vagyis olyasmiket, ami még meg sem történt.
Ezt nem vehetem figyelembe, emiatt muszáj a mérleg és eredménykimutatás adataival számolnom.
Egyébként a cég tetszik, és jónak tartom, de nekem ennyiért drága, vonzóbb cégeket kell választanom.
Ember, szerinted mennyire valós egy mérleg? Például a danubius esetében 1990-95 között kerültek bele ingatlanok. Azoknak annyi a mai értéke? Ha most alakulna a danubius akkor a saját tőkéje valós értéken többszöröse lenne mint a most kimutatott saját tőke - pusztán az infláció miatt. 20-25 éve 30-40-50 ezer forint volt egy m2 ingatlan, most nem annyi. Attól hogy a szent mérlegben valami 1 forinttal van beírva még korántsem biztos hogy annyit ér.
a vállalatelemzés annál azért bonyolultabb mint hogy könyv szerinti érték alatt veszünk felette adunk.
ha céget veszel akkor meg kell becsülnöd hogy most mennyi a vagyona és a következő években milyen lesz az eredménytermelő képessége.
A gspark egy tök egyszerű dolog: vannak hozamtermelő ingatlanjai+telek-adósság. Ennyi. de pölö az ingatlan most nem annyit ér mint 6 éve és 6 év múlva se annyit fog érni mint most
és még valami: az ingatlanok könyv szerinti értéke az az ár amennyibe maga az építkezés került mínusz az amortizáció. a valós érték lehet ez alatt és felette is. a gspark esetében messze felette van, ha láttál már irodaházat akkor tudod
Ezt én elfogadom, csak az nem tetszik, hogy jövőre vonatkozó adatokat is beleszámolnak, ami még meg sem történt.
Majd jobban átnézem a hozamelvárásos részét, és a legszerényebb változatukat fogom alkalmazni.
ájékoztatás
szavazati jog megszerzéséről
a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény 55.§ (2) bekezdésében
foglaltak szerint
A Graphisoft Park SE részvényesi bejelentés alapján ezúton tájékoztatja a
tőkepiaci szereplőket, hogy a Concorde Alapkezelő Zrt. (1123 Budapest, Alkotás
u. 50., cégjegyzékszám: 01-10-044222) az általa kezelt befektetési alapokon
keresztül tőzsdei részvényátruházás során 2013. szeptember 4-i hatállyal
1.595.307 darabra növelte szavazati jogot biztosító részvényei számát a
Graphisoft Park SE-ben. A tranzakcióval a Concorde Alapkezelő Zrt. szavazati
jogot biztosító részvényeinek aránya 15,0053%-ra emelkedett az összes
szavazati joggal rendelkező részvényre vetítve.
Budapest, 2013. szeptember 5.
Graphisoft Park SE
Mióta a saját tőke a fő szempont egy cégnél? Az USA-ban vannak olyan cégek, amelyeknél a piaci kapitalizáció sokszorosa a saját tőkének, de mégis veszik a papírt, mert még a piaci értékhez képest is jók az eredményei.
Igen, sokféle szempont létezik. Én azt nem szoktam érteni, amikor valaki csak a cash termelő képességet vagy csak a saját tőke reális értékét nézi, mert szerintem a kettőt csak együtt szabad kezelni. Előbbi azért gáz, mert ha egy cégnek van egy nagyon jó időszaka (lásd Apple), és a piac beárazza a cash teremtését / nyereségét, akkor törvényszerű, hogy ekkora kiemelkedő teljesítményt nem lehet örökké fenntartani, tehát amint jön egy rosszabb korszak, az árfolyam esni fog. A másik véglet meg ha a saját tőke tényleges értékét becsülgetjük, ha a cég emellett egy rakás szerencsétlenség, akkor hiába ér többet a tulajdonában lévő vagyon, mint a részvények értéke, kisbüfiként eleve úgysem szólhatsz bele, ha hülyeségeket csinálnak, így nem mondhatod, hogy inkább adjanak mindent el és tied az egész, inkább évekig vegetálnak és lassan elillan a vagyonuk is. Legalábbis ez is lehetséges.
Egyébként látom, szépen emelkedik, vajon meddig fog?
az interjúból (2.rész eleje), azonkívül, hogy kiderül mennyire normális Bojár, azért van a piaci értékre is utalás:
Bojár szerint a nettó eszközérték:
a Parknál sokkal jobban eltér az eszközérték a piaci(tőzsdei) ártól, mint más ingatlanos cégek esetében.
A bank az ingatlanokat 132 millió eurora értékelte, ebből 1 részvényre 4000 Ft jut, hiteleket levonva 3000 Ft. (ez alapján, szerintem inkább 2600Ft)
Igazából a Graphisoft, Prezi, meg még néhány hasonló innovatív cég azok, amelyek a reményt adják az embernek, hogy ötletekkel, innovációval, tudással, szorgalommal és akarattal is sokra lehet vinni ebben az országban is, és nem csak az állami vagyon rablásával, állami megrendelések megszerzésével, stb.
Erről nagyon rosszat gondolunk. Egyrészt komoly hígítás, hiszen 2 centen vesznek részvényt, másrészt bújtatott hatalomátvétel, hamradrészt ha egyszer megcsinálják miért ne tennék meg még egyszer, vagy kétszer? Csúnya és védhetetlen dolog, csak azért hogy Bojár megtarthassa a kontrollt. minden kisrészvényesnek nagy kárt okozva
Nem csak az a durva hogy a cég 6%-át ingyenesen szétosztják a menedzsment között, hanem az hogy ehhez 30%-nyi !!!!! szavazati jog járul. Innentől az összes többi részvényes részvénye jelentősen leértékelődik mind vagyonban mind egyéb jogokat tekintve
Váratlan és negatív fejlemény. Számunka értéknövelő az lett volna, ha a menedzsment saját részvény vásárlásra ad felhatalmazást, aztán utána dolgozói/vezetői premizálásra szétosztja. Ez így nagyon gáz.
Az ingyen hígítás egy picit túlzásnak tűnik ekkora részvényszámmal. És ha nincs is látható ellenséges felvásárlás, akkor ez tényleg felesleges túlbiztosítás, nem látszik az értelme (ha csak nem a mostani vezetőség szemszögéből nézzük).
Ha tényleg jól értelmezem az eddigieket (ami közel sem biztos), akkor a vezetőiképp visszaélnek a hatalmukkal, "ellenséges felvásárlásra" hivatkozva.
Ha így lesz, akkor már nem a legkitűnőbb cégek közé fog tartozni a park.
Mindenesetre így is létezik az az árszint, ahol venném. De az messze nem a mostani árfolyam.
Megosztom a gondolataim, mivel nem kevés pénzzel vagyok érdekelt. Elöljáróban néhány mondat.
Évek óta van Parkom, mert még anno, a szétválasztás előtt is volt Graphim. Egyik legnagyobb tőzsdei keresetem volt, mivel a hatalmas nyereség mellé, még adóoptimalizálás lehetőséget is adott a szétválasztás. Még akkoriban voltam párszor közgyülin is, beszéltem néhányszor Bojárral és olyanokkal is, akikkel napi kacsolatban állt. Elolvastam a könyvét, elovasom a nyilatkozatait, meghallgatom az interjúit.
Úgy gondolom Bojár se nem hülye, se nem tolvaj. Szerintem nem akar 1-200 M-t kiszedni a részvényesek zsebéből. Egyszerűen nem ilyen fazon és nincs is rászorulva. Ha ki akarta volna lopni a többi részvényes pénzét, már kb. 100x megtehette volna. (Anno a split-nél is hagytak másokat is keresni. Sok más BÉT cég biztos nem úgy intézte volna)
Namármost, mikor a Concord elkezdte vásárolni, majd bejelentették a részesedésüket, engem elgondolkoztatott a dolog és barátaimnak azt mondtam, hogy szerintem felvásárlási sztori van az akció mögött.
(Az ügy teljesen hajaz Kosztó egyik örökbecsű ankedótájára, a kecskebőrt vásárló srác)
Gondolkozzunk! Concord valahol 950-1250 között összevásáról 15%-ot. Ez a bejelentett, legnagyobb egybeni tuladon, a GS parkos tulajokon kívül!
Szerintem 2 eset lehetsége:
1. Vagy a Concord megtudott valamit egy lehetséges felvásárlásról,
2. vagy az alapok a strómanok.
15%-uk van. Felmegy mondjuk 1800-2000-ig az ár. Hatalmas nyerő egy alapnak. Úgy gondolják realizálnak (ahogy én is és valszeg sokan mások is).
OK, de 15%-ot kinek adnak el tőzsdén a parkból?
Másrészt ne felejtsétek el, volt egy mondat Bojár nyilatkozatában, amiben erről kérdezték. Azt mondta világosan, nem kertelve, hogy nincsenek ellene egy esetleges felvásárlásnak, de így adott esetben jobb árat tudnak elérni.
Szóval, szerintem gondolatébresztőnek ennyi elég lesz.
szerintem teljesen irreális amit írsz. Két-három éve folyamatosan veszi a concorde tehát nem mostanában "tudtak meg valamit" egy felvásárlásról
strómannok: ez a concordeot ismerve valószínűtlen, és az időtáv is ellene szól. Pár hónapra lehetsz stróman, évekig nem tartasz pozíciót strómanként
Mindkét lehetőséget elvethetjük.
a concorde korábban is szívesen vett nagy csomagokat illikvid, de olcsó részvényekből, például brau. nem azért mert tudott valami vagy strómankodott, hanem mert olcsónak tartotta. itt pont ugyanez a helyzet. Vettek valami ami jó sztori, és még olcsónak is tűnt, és a menedzsment is korrekt volt. eddig.
semmi nem indokolja hogy ingyen kiosszanak ennyi részvényt a menedzsmentnek, azt meg végképp nem hogy 5szörös szavazati joggal ruházzák ezeket a részvényeket fel. gondolkozz! mi értelme van az egésznek azon kívül, hogy bojárt bebetonozza a székébe? Semmi, csak annyi a cél, hogy nehogy elvehessék Bojár szeretett GSparkját. Mert úgy érzi hogy ez az övé, az ő gyereke, ő nevelte fel. És ez így is van. csakhogy ez egy nyilvános részvénytársaság és vannak tulajdonostársak, az új részvényekkel pedig az ő részvényeiket értékteleníti el. Minden eddigi GSP részvény kevesebbet, sokkal kevesebbet fog érni, mint eddig. Többmilliárdos kár éri az egyéb befektetőket. Ez korántsem befektetőbarát lépés!
még nincs megszavazva.
Bojárék minden áron nem ragaszkodnak olyan döntésekhez, ami esetleg nem tetszene a tulajdonos társaknak.
Pl. a Concorde ebben elég mérvadó lehet.
Ez alapján érdekes módon fel sem merül a higitás Bojárban, ami vagy azt jelenti, hogy
nem is lesz érdemi higitás, azaz a vezetői prémiumoknak megfelelő nagyságú részvény kerül átadásra, így osztalék ágon kerül kifizetésre (mint Fotex esetében) a prémium.
Emiatt magasabb lenne az eredmény, és nőne ugyan a részvényszám, de nagyjából megmaradhat a régi tulajok osztaléka.
A másik lehetőség, hogy erre nem is gondoltak (ezért beszél folyamatosan csak a felvásárlás elleni védelemről). Ebben az esetben még meggondolhatják és nem szavazza meg (visszavonják) a kgy, vagy megszavazza, de nem osztják ki az egészet(ld. előző pont), vagy, ha tényleg minden részvényt kiosztanának, akkor bizony tényleg rombolni fogják a mostani tulajdonosokra jutó részvényértéket (ami vaskos kellemetlen meglepetés lenne az eddigi hozzáálláshoz képest)
Nincs igazad!Véletlenül tudom, hogy kb. mikor kezdték el a komolyabb tételek vásárlását. Az, hogy vesznek pár 10K részvényt, OK. Na de 15%???
Másrészt a tőkepiacokon bevett gyakorlat, hogy nem egy versenytárs kezdi vásároéni a részvényekekt, hanem megegyezik 1, vagy több alappaé. Az nem kelt különösebb földindulást a piacon, ha 1-2- alap összegyüjt X%-ot. Ha ugyanezt egy versenytárs teszi....
ikor a Nemetschek felvásárlás volt, akkor is véletlenül a Concord vásárolta össze.
Braum nekem is volt. Megjegyzem felvásárlással és kivezetéssel végződött a sztori...
Örülök hogy ilyen kiváló bennfentes információid vannak, én sajnos csak a nyilvános adatokból tudok kiindulni. Most hirtelen előkaptam a 2010-es éves jelentést ahol már 8,63% részesedése volt a concordenak, a 2011-es szerint 11,21%, és azóta szépen folyamatosan nő. Tehát nekem van igazam, folyamatosan veszik ÉVEK ÓTA.
Sajnos a másik állításod sem igaz miszerint "a tőkepiacokon bevett gyakorlat, hogy nem egy versenytárs kezdi vásároéni a részvényekekt, hanem megegyezik 1, vagy több alappal". Ez egyáltalán nem bevett gyakorlat. magyarországon nem tudok rá példát, USA-ban pedig úgy megbüntetné az ilyen titokban megegyező alapot a felügyelet hogy arról kódulna, szerintem még börtön is lenne belőle. Szóval ez a "bevett gyakorlat" nem létezik.
Harmadsorban a brau. szép dolog hogy ennek "is" kivásárlás lett a vége, ez azonban az égvilágon semmit nem bizonyít mert a tőzsdéről a legtöbb cég úgy távozik hogy kivásárolják, és elég sokkal megesik, erre a magyar piacról is számtalan példa van. Már nem emlékszem hogy a braut mikor vitták ki 2002-3-4-ben-e, de azt tudom hogy 1998-ban a concorde már bőven gyűjtötte. És mint tudjuk ott sem stróman volt hanem value-befektető.
Lehet, hogy soknak tűnik a 15%, de ha megnézed, hogy mekkora vagyont kezelnek a concorde-nál, és hogy abszolút értékben mennyit jelent ebből a parkos 15%, akkor azért abban nincs semmi extrém. Az xmann által írt időbeliség pedig általad is ellenőrizhető tény.
Maximum annyiban van igazad, hogy ha lenne egy felvásárló szándékú szereplő, akkor az nyilván keresnék a concorde-ot, hogy hol adná oda a pakkját, és volt is példa (bchem) más szereplőkkel, hogy külön alkut kötöttek a kicsikkel és a nagy tulajjal, de azért ez egy egészen más kockázati kategória mindenki részéről.
Igazából szerintem attól pikás az ügy, hogy hitvita zajlik a megítélésről, és nincs elég információ a tényszerű értékeléshez. Nekem pl. nem világos, hogy kiosztanánk-e akár egyetlen részvényt is ebből a kibocsátásból, vagy a cég ülne rá, mint bármikor prompt aktiválható ütőkártya.
Mindenki abból indul ki, amit a _magyar_ realitás alapján vízionál. A hivatalos érv pedig az, hogy tessék európai módon gondolkodni, és örülni a védelemnek.
Érdekes esettanulmány, bármi is lesz a vége.
Az is elképzelhető, hogy Bojár okult a Rába állami ellenséges felvásárlásából.
A Gspark esetében ugyanis hasonlóan a Rábához, a befektetési ingatlanok átértékelési különbözete (piaci értéke-könyvszerinti érték) közvetlenül nem jelenik meg a saját tőkében, csak a kiegészítő mellékletben teszik közzé.
Így egy felvásárló (ami akár az állam is lehet - Bojár nyilatkozatok nem tetszhettek a fijjúknak) a saját tőke értéken tehet felvásárlási ajánlatot, ami nem tartalmazza az ingatlanok piaci értékét.
Persze Bojár helyében, ha csak ettől fél ténylegesen, megfontolnám a befektetési ingatlanok kimutatási metodikájának a megváltoztatását, így azok értéke közvetlenül bekerülne a saját tőkébe, ezáltal egyszerűbb módon biztosíthatná a többi részvényes védelmét.
A magasabb saját tőke "európaibb" megoldás a mai Magyarországon, mint a szavazati arány ilyen tipusú megváltoztatása (pláne ha jelentős higitással járna együtt, ami a mostani részvényeseket egyáltalán nem érintené jól)
Pláne azért is, mert itt megtanulták a szereplők, ha valamit, vagy valakit megakarnak védeni mostanában, annak tudjuk mi lesz a vége....
1702-vel egyetértek, de tigus szerintem ez értelmetlen amit írsz. Kit érdekel hogy az állam mondjuk 700 ft-on felvásárlási ajánlatot tesz? Nyilván senki nem adja oda neki, sem bojár, sem a concorde, így nem lesz sose többsége az államnak. Egy alacsony árú felvásárlási ajánlat a gsparkban egyértelműen sikertelen lenne, mert mind a pénzügyi befektető (conc) mind bojár pontosan tudják a gspark értékét. A gspark részvényeit a nem bojárhoz hű részvényesek csak akkor adnák oda ha legalább megkapnák azt az árat amit reálisnak ítélnek, tehát mondjuk 2000 Ft-ot. A sztori lényege éppen az, hogy bojár viszont nem adná oda és ezzel a húzásával megfosztja a pénzügyi befektetőket attól a lehetőségtől hogy HA lenne valaki aki adna mondjuk 2000-et a részvényekért, akkor ők gyors hasznot realizáljanak. Nyilván 2000-en vagy 2500-on minden kisbefektető örömmel odaadná a részvényeit mert nem nagyon ér ennél többet a park. de bojár nem adná oda mert ez az ő kisgyermeke. Így bojár leértékeli mindenki más részvényeit, mert a hirtelen nagy upside-ra vonatkozó opció kiárazódik a papírból. nekem aki sok éve részvényes ebben a cégben ez egyáltalán nem tetszik. Értékromboló számomra, konkrétan pénzt vesz el tőlem, hogy fenntarthassa az álmát.
Pont olyan antidemokratikus mint amit az általa kritizált fidesz csinál, csak úgye más szemében a szálkát....
A gyors profit opcióban teljesen igazad van, de ami az "alapok nem adják oda" tézist illeti az erősen elméleti jellegű. Gyakorlatilag az alapok a Rábánál is lefeküdtek az államnak, pedig ott is lett volna még kb. 3-400 forint befektetési ingatlan, amihez illett volna ragaszkodniuk (a menedzsmenttel együtt). Szóval szerintem Tigus felvetése egy esetleges újabb 2/3 esetén még lehet realitás.
A Plotinus még talán lenne olyan tökös, hogy a gerincklinikás perhez hasonlóan ott is kiáll az igazság mellett, de a Concorde már igen kétséges, hogy máshol nem tud-e többet bukni, ha keménykedik.
Egyébként lesz egy másik sokkal kínosabb vetülete ennek, ha átmegy. Precedens lesz, amit a tolvaj kategóriások sorban fognak lemásolni, és ők viszont garantáltan vissza fognak élni vele.
Ha valóban ez lenne Bojárék motivációja, akkor jobb lenne a rábás eset jogértelmezését helyre tenni, és visszaállítani a jogállamiságot meg a számvitel becsületét. Feltéve, hogy lehetséges. ;)
sajnos nem értelmetlen.
a Rába esetében megtörtént, és még az állam volt gáláns sokak szemében, hogy az épp akkori piaci ár felett 30%-ot adott, miközben a mindenki által ismert ingatlanérték-különbözetet is beszámítva az ajánlati ár 2/3-da volt a korrigált saját tőkének (ezért is volt ellenséges).
Egyetétek azzal, hogy a szabályozást kellene az IFRS-ek miatt módosítani, hogy ne történhessen meg ilyen.
Igazából azért írtam csak le, mert ha tényleg a felvásárlási félelem hajtja Bojárékat más útat is lehetne választani.
Az állam helyére be lehet helyetesíteni más szereplőt is.
Egyébként Bojár valószínűleg nem a teljes felvásárlástól tart, hanem esetleg egy másik "dudás" is bekerül mellé, aki esetleg fejlesztéseket sürget, bele akar szólni, stb.
azért nincs igazad mert a rába és a gspark abszolút eltérő tulajdonosi struktúrával rendlkeznek. A rába esetében egy szórt struktúra volt. Pont ilyenben lehet átvenni a hatalmas ellenséges felvásárlással. A gspark esetében LEHETETLEN.
Hiszen mi történik ha jön valaki egy 1000 ft-os ajánlattal? Semmi, a nagytulajok kiröhögik és ezt látva a kicsik sem adnak el. Bojárnál van 30%, tari 10%, Ccorde 15%, ez összesen 55%, meg asszem az IT-nél is van valamennyi. EGYIKÜK SEM ADJA EL ÁR ALATT. Ez a lényeg. Ezért nincs esélye ár alatti ellenséges felvásárlásnak, és mivel a felváséárlók sem hülyék már hozzá sem látnak. Csak olyan felvásárlásnak van esélye a GSp esetében ahol magas árat kínálnak, olyan magasat ahol mondjuk tari vagy a concorde eladná. csak így van esélye a felvásárlásnak. Ehhez olyan magas árat kell kínálni, amit már elegendőnek, "fair"-nek tartanak a nem-bojár nagytulajok.
Tehát felvásárlási veszély ár alatt NINCS, NEM VOLT ÉS NEM IS LEHET.
csak a drága felvásárlástól véd a bojár féle szavazatsokszorozó dolgozói részvény, de attól meg mi, kisrészvényesek nem szeretnénk ha bárki megvédene minket. ha kellően magas árat kínál, vigye. na ebben próbál megakadályozni minket bojár, amihez szerintem nincs joga. Ha örökre magának akarja megtartani, tegye, de akkor tegyen ő ajánlatot és vigye ki a tőzsdéről. akkor már nem nyrt akkor azt csinál amit akar. de amíg nyrt addig vannak az övén kívül más érdekek is
GSPARK
MA hozza nyílvánosságra Q3 számokat.
Lehet hogy érdemes itt 800-on belevenni mert holnap 850-en nyit.
Vélemény?