Topiknyitó: Portfolio 2017. 05. 31. 19:10

Fölösleges félned, hogy elveszik a robotok a munkádat egy kockatõkés szerint  

Ugrás a cikkhez
Egy kockázati tõkés szerint fölöslegesen aggódik az emberiség amiatt, hogy tömegével szûnnek majd meg a munkahelyek a robotok miatt - írja a MarketWatch. Marc Andreessen, az Andreessen Horowitz kockázati tõkealap egyik
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pitcairn2 2017. 06. 01. 11:50
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#20
az oktatási rendszer "helyzete" itt csak másodlagos tényező lehet megjegyzem a valódi piaci szakmák oktatása minden további nélkül mehetne piaci alapon is
pitcairn2 2017. 06. 01. 11:47
Előzmény: #17  Vortex
#19
mint lentebb írtam önmagában nem az automatizálás a probléma, hanem az automatizálás mesterséges szubvencionálása (pl. mesterségesen leszorított jegybanki alapkamat) illetve a legkisebb hozzáadott érték előállítására képes munkavállalók kiszorítása a legális munkaerőpiacról (minimálbér szuperbruttója + az erre rakódó szabályozási terhek)
pitcairn2 2017. 06. 01. 11:45
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#18
az 1%-kos jegybanki alapkamat is nekik szól és persze az adósmentés is bankmentés volt, mi több végső soron a jegybank is bankmentés (vészhitelezés + bankóprés a félrement folyamatok elsimításához), de a betétbiztosítási alap + az ottani állami garanciák is a védelmüket szolgálják valódi piaci körülmények között a mai bankrendszer kb. néhány hét alatt összeomlana és nem provokatív megjegyzés hanem szimpla ténymegállapítás
Vortex 2017. 06. 01. 11:44
Előzmény: #15  pitcairn2
#17
Az iparban eddig is jelen volt az automatizálás. Minden munkafolyamatot nem lehet automatizálni. Most "kilép" a hétköznapi életbe, ahol jobban szem előtt lesz. A pályájuk elején járó taxisok lassan gondolkodhatnak, merre tovább, ha jönnek a robottaxik.
Törölt felhasználó 2017. 06. 01. 11:44
Előzmény: #15  pitcairn2
#16
Részben igazad van, de az állami oktatasi rendszer katasztrofális helyzete ennél sokkal fontosabb tényező.
pitcairn2 2017. 06. 01. 11:41
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#15
a minimálbér, az élőmunkára rakott magas adó- és szabályozási terhek valamint az automatizálás mesterséges szubvencionálása (alacsony jegybanki alapkamat) jelentik itt a probléma gyökerét ennek révén rengeteg embert lehet kiszorítani a legális munkaerőpiacról
Törölt felhasználó 2017. 06. 01. 11:40
Előzmény: #13  pitcairn2
#14
Pl. Magyarországon ez nem is történt meg (megszavaztak egs keretet erre, csak aztán a bankoknak nem volt rá szükségük). Különadók meg annál inkább.
pitcairn2 2017. 06. 01. 11:38
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#13
manapság pl. a buborékfújó bankrendszert szubvencionálják úgy mint anno a bányászokat:)
Törölt felhasználó 2017. 06. 01. 11:36
Előzmény: #9  szivacs
#12
"Igen, ám ez a 2 réteg nem azonos," Ezért lenne fontos a megfelelő oktatás. "Erről írtam, mint megoldandó problémáról, amire ideje lenne elkezdeni a felkészülést." Szerintem is, és nem csak a "időben" van a lényeg, hanem a minőségen is. Sajnos az utóbbival is egyre több probléma van.
Törölt felhasználó 2017. 06. 01. 11:36
Előzmény: #9  szivacs
#11
Apám már 180 fokban váltott szakmát életében egyszer, a mi generációnknál meg teljesen általános, hogy legalább szakterületet többször is váltunk, de vannak akik szakmát is. A bányászok problémaja is nagyobb részt az általad preferált szocializmusból fakad, ahol nem kellett alkalmazkod i a változásokhoz, meg is bukott a rendszer, mert az sem volt képes változni.
Törölt felhasználó 2017. 06. 01. 11:33
Előzmény: #3  szivacs
#10
De pont, hogy ugyanez már sokszor megtörtént, sőt folyamatosan történik, mégsem okoz tömeges munkanélküliséget. Megtörtént a gyártósorokkal, a motorizacióval, a hipermarketekkel, stb., atb. Egyszerűen teljesen máshol keletkeznek új munkahelyek, és az sem igaz, hogy kevesebb, ugyanis lehet, hogy 100 gyártósori munkás helyett mondjuk lesz szükség 2-3 robot tervezőre, karbantartóra, stb., stb., de eközben új igények jönnek létre, illetve korábban ki nem elégített igényekre lesz végre munkaerő, és végső soron bőven meglesz a 100 új munkahely. Ma is sokkal több lenne az elvégzendő munka, csak nyilván a munkaerő is korlátos. A valódi probléma, amit meg kell oldani, az az oktás fejlesztése, ebbe beleértve a felnőttek átképzését is.
szivacs
szivacs 2017. 06. 01. 11:29
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#9
"Szerintem lesz egy réteg akinek elveszik a munkáját, és lesz egy réteg, akinek plusz munkalehetőséget teremt." Igen, ám ez a 2 réteg nem azonos, amivel 2 probléma van: - akiknek termet, azokat ki kell képeznie a társadalomnak, - akiktől elveszi, azok pedig nagyrészt nem átképezhetők az új szakmákra, ezért munkanélkülivé válnak (lásd hazai nehézipar leépítése pl Ózdon, vagy a bányászoké) Amennyiben pedig ez hirtelen és tömegesen áll elő, akkor arra nincsenek a társadalmak felkészülve sem megfelelő stratégiákkal, sem finanszírozási modellekkel. Erről írtam, mint megoldandó problémáról, amire ideje lenne elkezdeni a felkészülést.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 06. 01. 11:12
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
a vasút és az autóipar elvette a lópatkoló kovácsok munkáját és közben létrejöttek a vasutas, autószerelő, olajipari stb. munkahelyek. és ez nagyon sok egyéb szakmára hasonlóan levezethető. aztán ott van hogy a szabadidő növekedésével létrejöttek az olyan tevékenységek, mint turizmus, kutyakozmetika, ajakfeltöltés, kertépítés, fitness/wellness, sorolhatnánk, a rengeteg embernek munkát adó kiszolgáló háttérrel. én se látom pesszimistán a dolgok alakulását, legfeljebb egyre kevesebb ember fog szalagmunkát pénzre cserélni és egyre több fogja az új igényeket kiszolgálni
Törölt felhasználó 2017. 06. 01. 11:02
Előzmény: #6  szivacs
#7
Szerintem ez az "elveszik a munkádat, nem veszik el a munkádat" annak a függvénye, hogy mennyire hajlandó/képes a fejlődésre. Szerintem lesz egy réteg akinek elveszik a munkáját, és lesz egy réteg, akinek plusz munkalehetőséget teremt. A kormánynak kellene az oktatásan keresztül a második csoportba terelni az embereket.
szivacs
szivacs 2017. 06. 01. 10:53
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#6
"A szakember véleménye igencsak sajátos a piacon. A Facebook vezére, Mark Zuckerberg például úgy véli, több tízmillió munkahelyet vesznek majd el az önvezető járművek, míg Bill Gates is úgy véli, hogy a mesterséges intelligenciának hasonló hatásai lesznek." A vélemények tehát homlokegyenest ellenkezőek. Egyben viszont nincs vita: a robotizáció haszna másoknál keletkezik mint ahol a kára (munkanélküliség) és jelenleg nincsenek olyan kiegyenlítő mechanizmusok, amelyek kezelni lennének képesek ezt a problémát ha tömegessé válik. A legfőbb gond pedig az, hogy a hatalmi "elit" még csak el sem kezdte keresni a megoldási lehetőségeket erre.
Phylaxa 2017. 05. 31. 19:48
Előzmény: #3  szivacs
#5
Nálam a kérdés egy változásnál mindig a netto. Tehát ebben az esetben a megközelítése tetszik a véleménynilvánító úriembernek. Tehát netto mennyi új munkahely keletkezik? :)
Törölt felhasználó 2017. 05. 31. 19:44
Előzmény: #2  szivacs
#4
"A Facebook vezére, Mark Zuckerberg például úgy véli, több tízmillió munkahelyet vesznek majd el az önvezető járművek, míg Bill Gates is úgy véli, hogy a mesterséges intelligenciának hasonló hatásai lesznek." Meg kellene kérdezni náluk okosabbakat is. Pl. Mészárost:)))
szivacs
szivacs 2017. 05. 31. 19:16
Előzmény: #2  szivacs
#3
"Ez egy folyamatosan visszatérő pánikhelyzet. 25-50 évente mindig elkezdenek aggódni az emberek amiatt, hogy a gépek elveszik az összes munkahelyet, de ez sosem történik meg - véli Andreessen." Ez hazugság, szó sem volt arról, hogy az ÖSSZES munkahelyet elvennék a robotok! Nyilvánvaló, hogy csak egy részét vették el és fogják elvenni a jövőben is. A kérdés csak az, hogy - mekkora hányadát? - mi/ki biztosít majd megélhetést azoknak az embereknek, akiknek elvették a munkáját a robotok? A kis hányad még kezelhető, de ha túl soknak és túl gyorsan veszik el a munkáját, akkor az súlyos problémákat fog okozni, aminek a kezelésére nincsenek bevált módszerek, mivel nem nagyon történt még ilyen vagy ha történt hasonló nagyságrendű munkanélkülivé válás ('29-'31), akkor azt nem is tudták egyhamar megoldani.
szivacs
szivacs 2017. 05. 31. 19:10
Előzmény: #1  portfolio
#2
2017. május 31. 18:40 Egy kockázati tőkés szerint fölöslegesen aggódik az emberiség amiatt, hogy tömegével szűnnek majd meg a munkahelyek a robotok miatt - írja a MarketWatch. Marc Andreessen, az Andreessen Horowitz kockázati tőkealap egyik társtulajdonosa úgy véli, hogy az önvezető autók nemhogy nem veszik majd el az emberek munkáját, hanem komplett új iparágakat teremtenek majd és így még több munkahely lesz. Szerinte tévedés, hogy a robotok lecserélik majd az embereket a munkapiacon. Ez egy folyamatosan visszatérő pánikhelyzet. 25-50 évente mindig elkezdenek aggódni az emberek amiatt, hogy a gépek elveszik az összes munkahelyet, de ez sosem történik meg - véli Andreessen. A szakember azzal érvelt, hogy amikor egy évszázaddal ezelőtt megjelentek az autók, új munkahelyeket, iparágakat teremtettek; a gépjárműveknek köszönhetik többek közt a mozik és a motelek is az elterjedésüket az Egyesült Államokban (arról persze nem beszél, hogy a patkolókovácsok, bognárok, stb. munkahelyeire milyen hatással volt az innováció). Andreessen úgy véli, hogy az önvezető autó nemcsak az emberek produktivitását javítja majd, hanem életeket is ment, hiszen évente egymillió ember hal meg közúti balesetekben. A szakember véleménye igencsak sajátos a piacon. A Facebook vezére, Mark Zuckerberg például úgy véli, több tízmillió munkahelyet vesznek majd el az önvezető járművek, míg Bill Gates is úgy véli, hogy a mesterséges intelligenciának hasonló hatásai lesznek.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek