A legfontosabb: moderált topik; a trollkodós, témához nem kötödő hozzászólások törölve lesznek!
Elsősorban az EURHUF a téma, de bármilyen forintbefektetés, pl. állampapír is lehet téma! Minden, amin tudunk pénzt keresni. :)
Mivel van jónéhány hozzáértő a témában (az EUR/HUF topikban ez ki is tűnt), remélem sok hasznos dolgot össze tudunk hozni itt.
Tudom, hogy a politika is része a forintnak, de csak annyit politizáljunk, ami a forint jövőbeli mozgását meghatározhatja!
Köszönöm. Abban teljesen egyetértek, hogy a 150 környéke kritikus szint, komoly támasz. A háromszög sincs talán még kész, most az alsó szarat támadja ismét. Lehet, hogy a hétvégére okosabbak leszünk. Nagyobb TF én akár sokkal mélyebbre is mehet szerintem mint 150, de abban igazad van, hogy az első célár ott van. Jelenleg van egy sokkal durvább verziom, kicsit később leirom.
EURJPY: Úgy látom, hogy a 2020-tól indult emelkedő elliott csatorna alsó szára közelében van még az árfolyam. A H&S, és azon belül a háromszög még csak lehetőségnek tűnik, nincs trigger. Emiatt nekem nem egyértelmű, hogy ez most akkumuláció, vagy disztribúció. - Kontextus tekintetében harmadik hullám közepe lehetett a 175 környéke. Ha elsülne lefelé, akkor szerintem nem érné el a h&s a célárát, és 149-150 között támasz alakulhat ki. Elliotti háromszög célárszámítás szerint (ha már készen van egyáltalán a háromszög), akkor 152 környéke a minimálisan elvárható szint, ahova le kellene jönnie. Amúgy a 150 környéke egy ideális 4 hullám szintje lehet, már csak azért is, mert a 2020-as bázisra húzott csatorna felső szára is itt húzódik, és itt van a fib 0.382 retrace szint is. Ha lejjebb menne, akkor a fib. extensionok és a korrekciós csatorna alapján keresnék célárakat, amit a belső szerkezet alapján lehetne finomhangolni. - Szerintem nagyon kell a LL, hogy legalább átmentileg megakadjon ez az 5 éves emelkedő trend. Azért is kell a LL (short szempontból), hogy ki lehessen zárni azt, hogy egy 4. hullám már lényegében készen van, és nem innen indul meg az árfolyam 175 fölé. Nagyobb idősíkon (hetes, havi) a momentum indikátorok elég magasra mentek ahhoz, hogy valószínűbb váljon az, hogy ez csak egy korrekció egy nagyobb impulzus hullámon belül a 2008-as ellenállás elérése miatt. Ezért sem várnám nagyon 150 alá egy nagyobb tf short setup célárát. - Kérlek kezeld a fenti kontextust kellő fenntartással, már csak azért is, mert nem követem a JPY piacot. - Sok sikert a pozihoz, remélem nyerő lesz!
Gyakorlatilag USD mindennel szemben várhatóan gyengülni fog. Egy hete behúzogattam, hogy mit hova várok. Trump kicsit bekavart a péntekkel, de a hír az csak hír, minden visszafordult abba az irányba,hogy usd erő elillan.
Jó ez a van vám nincs vám játék, baromságot ugatva mindenkire a frászt hozni, megvenni az alját, minden mehet tovább, majd újra.Nekik lehet. Megint a pénteki EUR/HUF szint körül mozgunk ès a régi rangeben, lehet bírkózni a 407 áttörésén, holnap us PMI majd unemployment.
Pár hete láttam a GMI global liquidity index (12w leading) chartot. Az alapján kb. február vége, március eleje volt ahonnan a likviditás bővülése várható volt. Sajnos nem tudom már hol láttam, szerintem egy youtube videóban lehetett. Sajnos up to date chartom nincsen. Elég borsos fizetési fal mögött érthető csak el ez a tartalom. Meglátjuk mi lesz...
Az is érdekes szerintem, hogy a FED balance sheet lényegében elérte a covid után második kör kiindulási pontját. Szerintem elég sanszos, hogy a QT-nak lassan vége lesz.
Nekem gyanúsan korrektívnek tűnik eddig a tegnapi mozgás az indexekben is. Nálam eddig tartott a közös út a rövid távú bearish és bullish értelmezés között. Az elkövetkező napok ármozgása technikailag döntő lesz a középtávú kontextus meghatározása tekintetében.
A fraktal nagy hasonlóság mutat 2016 végével. Én inkább a 0,9 re szavazok. Tradelni nem tradelem. Következő hetek partvonal. Az a kérdés, hogy a forint mit csinál. Jól fogja mutatni az utat. A másik figyelős deviza a JPY továbbra is.
Ha lesz folytatása az esésnek, akkor szerintem az a piac feljebbről fogja elkezdeni. Szerintem az esés 50%-át az indexben visszaveszik a bikák. Dax futit az aljról már 180 ponttal húzták feljebb. Meglátjuk mi lesz.
Erhereum kapott egy szep pofont. Eurusdt meglatjuk,ha jon valami valasz a vamokra,akkor kiderul,mit akar a piac. De a long varakozasaim most alabb hagytak atmenetileg.
Szerintem sanszos, hogy visszahúzzák. Én kriptóban (Sui) elkezdtem a visszaforgatást. Nekem 4. hullám szagú az egész dolog. Nem ment fel az ideális harmadik hullámszintig az ár (6.7 környéke lett volna), cserébe ma megtesztelte a nagy bázis csati tetejét. EURUSD-ben nekem nem változott a várakozásom.
Premarket eur zuhan mint a kő, 1.0140 volt épp az előbb. Ft is kapja a pofonokat, 403-at nyaljuk USD ellen. Remélem reggelig kitart az euro gyengeség, megy a megbízás egy EurUsd longra, mert ilyen túlreqgálásokat szerintem meg kell venni középtávra. Ti mit tippeltek, irány a 0.9 vagy az 1.1?
Én is ide várom, kb egy kicsit feljebb. 375-380, de ha lendületben van akkor szerintem is leszúrhat a 372-ődig. Nézegetem chartokat nem rajzolgatok rá semmit nézem napi, havi, éves, 5-10éves chartokat és ezekben próbálok logikát találni, komolyabb eseményekhez köthető mozgásokat elemezni. Nem vagyok híve a TA elemzéseknek, talán békeidőben, kialakult viszonyokban előre jelezhette a tőzsdepszichos viselkedéseket. Talán a nagy forgalmaknál a töréspontokon jól mutathatják az ellenállások és támaszok szintjét. Mióta kereskedési robotok vannak, állandóak a tőzsdéket befolyásoló események azóta szerintem kevésbé használhatóak hiszen fel vannak programozva néznek ilyen olyan napos átlagokat meg amiket mindenki más. És ha már rá van engedve az MI akkor beláthatatlan előnyben vannak főleg ha látják a shortállományokat, stopokat, vételi és eladási ajánlatokat. Van még is pár dolog ami az ember nagy felfedezése nagy felismerése a világban ami a természet egy egy algoritmusának a kulcsszáma. Ilyen pl a pí a prím és fibonacci számok. A lényeg. Valamiért valóban működnek a fibo számok a gazdaság színtjén is.
Szóval többmillióan meghalnak, az infrastruktúra összeomlik, esetleg a fizetési rendszer is. Arany fel, kötvények fel, GDP le, nyersanyagok le, indexek, részvények le?
A háború nálam is benne van, olyan, ami az USA területet is érinti. Én inkább természeti, biológiai katasztrófara gondolok. Földrengés, szuper vulkán, vírus. A föld népességének a fogyasztasnak kell drasztikusan csokkenie.
1000 pontos célár talán a dollár hiperinflációja vagy egy usa által elvesztett világháború esetén valósulhat meg. A 2008as crashben a Bollinger alja megfogta, ami most 4550, persze a Bollinger mozgóátlagon alapszik, így nem lehet kizárni azt sem, hogy a szalag alja lemegy 1000-ig, sőt egy nagy esésben biztos nem maradna 4550. De 2008-2009ben 50%-ot ment le az index másfél év alatt, ez jelenleg 3050 pont lenne. A 2020-as crashben a 2015-ös csúcs megtartotta, ami egybeesett a 100 havi mozgóval, ami jelenleg 3666, az akkori esés 35% volt, ami most 3975 lenne. A 2021-23as csúcs 4600-4700, ami támaszként szolgálhat, ha a 2020-as modellt nézzük. Ez alapján 3050, 3660, 4600, 4700, amiket technikailag látok. 2010 körül volt utoljára 1000 pont. Az is kérdés, mi váltja ki az esést, mert annak függvényében nem mindegy, hogyan lehet meglovagolni, az index shortolásán kívül. Globális recesszió esetén a nyersanyagok is esnének, de egy nyersanyag-szuperciklus és az általa gerjesztett infláció is leverheti az indexeket. Ehhez mondjuk Kína feltámadása kellene, meg az egész Amerikán kívüli világé (tőzsdeileg) Tehát mehetnek ellentétes irányba és egy irányba is a nyersanyagok és az indexek. Magas infláció esetén a kötvények is esnek (yield emelkedik), de recesszió és defláció esetén a kötvények emelkednének (yield esne).
Szerintem az SP 500 nak kb 2 éve van visszamenni 1000 pont környékére. Kb beleillene egy Kondratyev ciklusba. Ha nem akkor meg , valahol 4000 pont néhány éven belül. Az első nyilván katakizma, a második egy egészséges korrekció. Reménykedjünk, hogy ez az év és a következő nem az 1000 pontról szól. Utána ez a veszély, az éves chartom alapján talán elmulik.
Sajnos nagyon sok régi chartom már nincs meg, így kicsit nehezebb alátámasztanom a gondolatmentemet. Lényegében kb. 2012 óta bullish értelmezésem van az indexekben nagy tf-en. Akkor történt meg a bázis építésből való kitörés. Előtte úgy voltam vele, hogy egy felfelé tartó korrekció és a bullish értelmezés is egy jó ideig közös úton halad. Egyébként trading szempontjából szerintem ez a kontextus értelmezés nyújtja a legnagyobb előnyt, jelentősen javítja az oddszokat. - 2014-ben itt a Pf-en és más fórumokon, és levelezésekben is arról beszélgettünk, hogy a Dax-ban még sok a potenciál, és a Krím félsziget annexálása csak alacsonyabb rendű 4. hullám, és még jelentős emelkedés van vissza. Akkor kb. az volt a várakozásom, hogy 9k környékéről felmegy 12k környékére kb. 1,5-2 éven belül, és majd eldől mi lesz. Hát eldőlt... . A lényeg, hogy a kontextusom jó volt (impulzus megy felfelé), de a piac sokkal bullishabb utat járt be. Én azt gondolom, hogy egy cikluson belül megnyúlás zajlik. 2014-ben nem az volt a várakozásom, hogy időben és árban ilyen szinten megnyúló lesz az impulzus. . Könnyen lehet, hogy egy 3 of [5] hullámban vagyunk a 2009-től indult cikluson belül, amiben az [5] hullám megnyúlása zajlik 2020 óta. Azt gondolom, hogy a megnyúló [5] hullám közepe környékén járunk. Az is lehet, hogy tévedek, és ez nem egy záró hullám, viszont ez extrém bullish értelmezés lenne. A bearish értelmezés kulcsa az lehet, hogy a price discovery nem éri el az ideális fib. ext. szinteket, a hullámszerkezet nem rúgja ki magát, és a piac szépen maga alá rötyizik. Ha nem éri el a fib szinteket, akkor szerintem nagyon valószínű, hogy nem lesz blow off top, hanem a tetőépítés egy relatíve elhúzódó folyamat lesz, és nem egy quasi "esemény". . Olyan érzésem van, hogy a konzervatív várakozásokat, értelmezéseket a piac és a mohóság megint felül fogja írni. Majd kiderül, hogy megint így lesz-e. Én alapesetben azzal számolok, hogy rögös úton, sok negatív szentiment mellett, de elérik a piacok a fib. ext. 1.5-1.618 által kijelölt zónát. . Szerintem nagyon tanulságos Jason Pizzino wall of worry posztja az X-en. https://x.com/jasonpizzino/status/1654293725047300097
Eurusd figyelős. Nagyon nem mindegy, hogy milyen a színe a havi gyetyanak. Megy a harc. Kis testű fekete inkább a paritas irányába mutat. Kis testű fehér, akár 1,12 környékét is elhozhatja.
EURHUF és minden más
Elsősorban az EURHUF a téma, de bármilyen forintbefektetés, pl. állampapír is lehet téma! Minden, amin tudunk pénzt keresni. :)
Mivel van jónéhány hozzáértő a témában (az EUR/HUF topikban ez ki is tűnt), remélem sok hasznos dolgot össze tudunk hozni itt.
Tudom, hogy a politika is része a forintnak, de csak annyit politizáljunk, ami a forint jövőbeli mozgását meghatározhatja!