Topiknyitó: szivacs 2017. 10. 31. 10:48

EESZT - a betegségügyben is beindul a Nagy Testvér...  

A betegségügyben is beindul a Nagy Testvér...
Indul az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) november 1-től
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2017. 10. 31. 17:32
#7
"a rendszerben az adathozzáférés alapvető szabálya, hogy receptet, beutalót és úgynevezett eProfil-bejegyzést csak orvos írhat, egészségügyi adatot jelenleg csak orvos, kezelőorvos kérdezhet le,"
Tehát csak egy orvos hozzáférési kódját kell megtudni és bárki egészségi adatai megismerhetővé válnak.
Nem tűnik túl biztonságosnak egy ilyen tömeges méretekben hozzáférhető rendszer...
szivacs
szivacs 2017. 10. 31. 13:04
#6
"ezen a zárt szakmai portálon a többi közt megteremtik az egykapus jelentésküldés lehetőségét, a háziorvosok, szakorvosok számára közvetlenül elérhetővé válnak a kezelt betegre vonatkozó adatok és az intézményi ellátási dokumentumok."
Nem tudom megnézte-e már valaki tüzetesebben a kezelőlapját - amit néhol újabban már csak kérésre adnak oda papíron a kezébe. Időnként olyan kezelések, ellátások is szerepelnek rajta, amit meg sem kapott, csak ráírták, hogy magasabb összegű finanszírozást kapjon érte az ellátó. Bementél a szakrendelésre, csináltak egy vagy két dolgot a gépbe meg beírtak négyet ötöt.
Ha valaki veszi a fáradságot és megnézi a tb-nél, hogy milyen ellátásokat, gyógyszereket kapott életében, akkor igencsak érdekes dolgokat találhat. Volt akit olyan vidéki kórházban kezeltek napokig, amelyik városban életében nem járt. Volt, aki olyan gyógyszereket váltott ki sok éven át, amiből egy szemet sem szedett soha, csak a nevére írták a segítőkész gyógyszerészek egy olyan valakinek, aki nem hozott receptet. Ha jól fekszel a gyógyszerésznél, akkor megoldja az ilyesmit az ismerős orvossal.
No ez most mind szépen bekerül a központi adatbázisba, amit majd szakértő módon elemeznek és kiderül, hogy húdemilyenmagas is az egy főre eső ellátások és gyógyszerek száma és értéke!
Oszt majd ilyen pontosságú adatbázisból fognak kiindulni a döntéshozók! Nagyon megalapozott döntéseket lehet majd ebből hozni...
szivacs
szivacs 2017. 10. 31. 11:05
Előzmény: #4  szivacs
#5
"célja összehangolni az intézmények működését és egy olyan adatbázis kezelését, amely a későbbi szakmapolitikai döntéseket alapozza meg."
Szóval adatbázist építgetünk...
Nagyon hasznos tud lenni egy ilyen adatbázis a betegségügyben érdekelteknek.
A "szakmapolitikai döntések" eléggé tág fogalom...
Vajon miként sikerül eleget tenni az összes adatvédelmi követelménynek ezen adatbázis építése és használata során?
Miként valósul meg az emberek saját egészségi/betegségi állapotára vonatkozó adat-önrendelkezési joga?
szivacs
szivacs 2017. 10. 31. 11:01
#4
"egy járóbeteg-ellátás keretében történő időpontfoglalási rendszer bevezetésén dolgoznak. Van betegellátó, ahol ez már működik, és nincs is tömeg."
Tömeg nincs de az időpontot szinte sosem tartják be pontosan, ezért várakozni kell az időpontra érkezetteknek is.
Ennek oka egyrészt, hogy az egy betegre számított normaidő gyakran nem elegendő, másrészt soron kívül -sürgősségi alapon érkezett időpont foglalás nélkülieket is ellátnak, ami csúszást és várakozást okoz.
szivacs
szivacs 2017. 10. 31. 10:56
#3
"Megszűnik a rendelőkben a sorban állás?" - kérdőjeles címre a válasz mindíg nem :-)
A kellő finanszírozás hiánya miatt reumatológián, endokrinológián és még néhány szakellátáson akár 3-5 hónapos "sorban állás" is kialakul - talán ezt kellene megoldani.
Jelenleg az a helyzet, hogy egy bázishoz viszonyított betegszámot finanszíroznak és ha annál többen várnak ellátásra, akkor azt csak csökkentett összeggel, egy szint fölött pedig semmivel nem finanszírozza a tb. Így érthető, ha az orvosok nem hajlandók ingyen dolgozni és fogadni a finanszírozatlan többlet beteget a szakrendelőkben.
szivacs
szivacs 2017. 10. 31. 10:49
#2
"Megszűnik a rendelőkben a sorban állás?
MTI, Portfolio2017. október 31. 09:59    
 
Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) november 1-jei indulása inkább az ágazat számára lesz "izgalmas", a betegeknek kevésbé lesz észrevehető - mondta az e-health koordinációjával megbízott miniszteri biztos egy hétfői háttérbeszélgetésen. Vartus Gergely hangsúlyozta, a rendszer működőképes, de felkészültek arra is, ha bárhol valamilyen informatikai probléma merülne fel.
A Világgazdaság beszámolója szerint Vartus Gergely a tervekről megosztotta, hogy
meg szeretnék szüntetni a sorban állást a rendelőkben, ezért egy járóbeteg-ellátás keretében történő időpontfoglalási rendszer bevezetésén dolgoznak. Van betegellátó, ahol ez már működik, és nincs is tömeg.
November 1-jétől minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató köteles használni az EESZT rendszert, amelynek célja összehangolni az intézmények működését és egy olyan adatbázis kezelését, amely a későbbi szakmapolitikai döntéseket alapozza meg.
Az EESZT egy ágazati portál az egészségügyi szféra regisztrált felhasználóinak, és ezen a zárt szakmai portálon a többi közt megteremtik az egykapus jelentésküldés lehetőségét, a háziorvosok, szakorvosok számára közvetlenül elérhetővé válnak a kezelt betegre vonatkozó adatok és az intézményi ellátási dokumentumok.
A miniszteri biztos jelezte: hétfőn és kedden a kormányhivatalok két órával tovább tartanak nyitva, hogy soron kívül tudják fogadni azokat az egészségügyben dolgozókat, akiknek a munkájához szükség lesz e-személyire, de még nem igényelték azt.
Vartus Gergely hozzátette: az első időszakban a betegek keveset fognak érzékelni abból, hogy a háziorvos, a szakrendelő vagy a kórház csatlakozott-e az EESZT-hez. Így a betegek november 1-je után is kézhez kapják például a gyógyszer kiváltására jogosító vényt vagy adott esetben a zárójelentést.
Fotó: Bodó Gábor, kormany.hu
A miniszteri biztos hangsúlyozta, a betegellátásnak, gyógyszerfelírásnak nem lehet akadálya, ha egy beteg olyan egészségügyi intézményben kezelteti magát, amely még nem fejezte be a rendszerhez történő végső csatlakozást. Október 29-ig a 9591 kötelezett szolgáltató kezdte meg a csatlakozást, és 6221 szolgáltató már fizikailag is forgalmaz adatot az EESZT-ben.
Elhangzott, a rendszerben az adathozzáférés alapvető szabálya, hogy receptet, beutalót és úgynevezett eProfil-bejegyzést csak orvos írhat, egészségügyi adatot jelenleg csak orvos, kezelőorvos kérdezhet le, még ki nem váltott vényt azonban az adott patika bármely gyógyszerkiadásra jogosult munkatársa lekérdezhet.
Amit tudni kell
Az EESZT egy modern és egységes informatikai környezet, egy olyan felhőalapú technológiát használó kommunikációs tér, ami a jelenleg elérhető legmagasabb fokú adat- és kibervédelemmel ellátva kapcsolja össze az egészségügyi ellátókat egymással - beleértve a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, valamint a gyógyszertárakat is -, illetve számos, a gyorsabb gyógyulást és kényelmet biztosító szolgáltatást nyújt a lakosság számára.
2017. november 1-jétől minden közfinanszírozott ellátást nyújtó egészségügyi ellátónak (háziorvosi rendelők, szakellátó intézmények) és gyógyszertárnak használnia kell az EESZT szolgáltatásokat, melyekkel gyorsabbá, kényelmesebbé és hatékonyabbá tehető a betegellátás.
2018. november 1-jétől kötelező a magán egészségügyi ellátóknak is az EESZT rendszerének használata. Ekkor fog csatlakozni az Országos Mentőszolgálat is.
Klikk a képre!
Forrás: e-egeszsegugy.gov.hu
Az EESZT legfőbb célja a betegek minél biztonságosabb és minél inkább személyre szabott ellátása, vagyis az, hogy amikor valaki bekerül egy fekvő- vagy járóbeteg-ellátó intézménybe, a kezelőorvosa elegendő adattal rendelkezzen róla ahhoz, hogy a számára legmegfelelőbb kezelést, terápiát a lehető legrövidebb idő alatt megállapíthassa. Az ellátás biztonsága az orvos rendelkezésére álló egészségügyi adatok mennyiségétől is függ. Elkerülhetővé válnak majd az ismételt, felesleges vizsgálatok, és nem kell a betegnek a leleteit, röntgenfelvételeit a korábbi egészségügyi ellátóktól beszereznie.
Papíralapon szinte megszámlálhatatlan egészségügyi dokumentumunk keletkezik az életünk folyamán, amelyek kisebb, vagy nagyobb részét elhagyjuk, illetve nincs mindig nálunk. A rendszer segítségével majd bárhol és bármikor lekérdezhetjük, megtekinthetjük ezeket, nyomon követhetjük az egészségügyi ellátásunk során keletkezett információkat, dokumentumokat a Lakossági Portálon.
A lakosság számára az egyik legkézzelfoghatóbb változást az e-recept bevezetése hozza el. Az e-recept bevezetésével egyszerűbben és kényelmesebben jutnak hozzá a betegek a készítményekhez.
Az e-recept 2017. november 1-jei bevezetését követően továbbra is lehetőség lesz a papíralapú gyógyszerkiváltásra. Minden orvos köteles 2018. december 31-ig a felírt e-receptekről papír felírási igazolást adni a betegének. Ez a papír az eddig is használt és mindenki számára jól ismert vény lesz, viszont tartalmaz egy e-recept vonalkódot, melyet beolvasva a gyógyszertárban azonnal lehívható az EESZT-ből az e-recept. A papír vényen található recepttartalom természetesen megegyezik az EESZT-ben tárolt e-recept adattartalommal. Ezzel a papír alapú vénnyel ugyanúgy kiválthatóak a rokonaink, ismerőseink számára felírt készítmények, mint ahogyan eddig is. Gyermekek számára írt recepteket a szülők a papír vénnyel (felírási igazolással) tudják kiváltani.
Míg eddig kizárólag a papírrecept bemutatásával lehetett kiváltani a receptre felírt készítményeket, mostantól a receptkiváltás lehetőségei kibővülnek:
 • továbbra is lehet az eddig megszokott módon, papír alapú vénnyel
 • tárolóelemmel rendelkező e-Személyi igazolvánnyal papír nélkül (saját maga számára)
 • személyazonosság igazolásával és TAJ kártya felmutatásával papír nélkül (saját maga számára)
Önrendelkezni az http://www.eeszt.gov.hu oldalon az ügyfélkapun belépve és a tajszámot megadva lehet. Akinek nincs ügyfélkapuja, a kormányablakoknál kérhet segítséget.
Az ellátók feladata pedig a következő:
 • Betegellátási események rögzítése az eseménykatalógusban
 • Betegdokumentumok feltöltése az e-Kórtörténetbe (hogy a kezelőorvos lekérdezhesse)
 • Vények feltöltése az e-Recept rendszerbe, és azok lekérdezhetősége
 • Beutalók lekérdezése az e-Beutaló rendszerből
 • Beteg e-Profiljának feltöltése és lekérdezhetősége
A gyógyszertári rendszerek csak az e-Recept rendszert érik el, így csak a betegek vényadatait kérdezhetik le."

Topik gazda

szivacs
szivacs
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek