A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Nálunk is elkezdődött a konyhamesterkedés. Bodzaszörp és szárított virág télre kész van. Tartósító nélkül én két módszert szoktam alkalmazni. Kész szörpöt lefagyasztom a boltban kapható jégkocka tasakba betöltve, vagy jégkocka tartóban és utána simán műanyag dobozban tárolom a fagyasztóban. Másik, a szártalanított bodzavirágot fagyasztom le.
Akácszörpöt is készítettem ugyanazon elven mint a bodzát. Jellegzetes aromája van, de egy kis adagot érdemes kipróbálni.
Nálunk is megkezdődhet az önkiszolgálás a kertből. Saláta, bébirépa, borsó és végre EPER.
Itt olyan szárazság van, hogy locsolunk.
Ma egy sima egytálétel lesz nekem: megfőzött fehér és zöldspárga vékony főtt-füstölt sonkába tekerve, serpenyőben enyhén átpirítva, tejföl, tojás, reszelt sajtok, fehérbost, fokhagyma, kis házi ételízesítő összekeverve, spárga nyakonöntve vele és sütőben átsütve.
Kamillát gyerekkoromban szedtem utoljára, de jó emlékek....
itt mifelénk nem terem.
Gondoltam a gazos gyepünkbe(férjem szerint ősgyep) majd szórok
némi magot....😉
Igen annak szárítom
+ lábfürdőnek. Jó forró nyári nap utáni lazításhoz 1 liter víben felforralok egy marék virágot /most frisset/ egy kis borsmentával /már az is szedhető/, beleöntöm a hideg vízbe és lehet lazulni, vagy most éppen Lázár tájékoztatását követni :) Télen a meleg változata is nagyon jó egy-egy átfagyás utáni regenerálásra.
Az a munkahelyi, most pedig atvaltottam a tapira ahogy hazaertem. De intenziven gyakorlom az ékezetes irást ezen is. Linkelni viszont még mindig nem tudok, de ami késik nem mulik :)
Oda se neki, ne foglalkozz a sértegetéseivel! Sztem nem tesz jót Neked, hogy a másik smukkosban a totyik gazdával vitába keveredsz. Látod, hogy nem változott semmit, hiába ment új helyre. Ugyanolyan sunyi mint volt.
„…..sajnalom hogy ilyen konyeden feladod...
szerintem emerald picit valtoztatnod kellene a tarsasagon akikkel ugymond kapcsolatot tartasz kereskedesi temaban... …..”
Előbb sérteget, utána pedig jön az álságos dumájával, hogy ő a mások segítéséért…., a fórumtársak javára…, a drága idejéből…., stb ….irkálja a szövegeit.
Mi (akik ő szerinte nem vagyunk Neked megfelelő társaság) tudjuk, hogy jól haladsz a pályán és sikereket értél el. Vannak piaci területek, amikről csak Téged kérdeznek, ahol a Te tanácsaid a mérvadóak! Tisztelünk és becsülünk. Ezek egyedül a Te érdemeid, ezekért Te dolgoztál meg.
Miért kell fölöslegesen bonyolítanod az életedet rókakölkekkel? Egyébként tadzso (érdemes rá figyelned!!) pedig megmondta: inkább figyelni, olvasni, kevesebbet pampogni. :)
Jaja, csak hát Tadszonak Írtam pár sort, ám mi lett belőle....
Nem veszem fel, se magamra, no meg valóban nem egy hullámsíkon kummunikálunk kisrókával....
Üvegbe került az idei szezon első koviubija. Sok kaporral, fokhagymával, ahogyan kell.... :)
Remélem nem fog megfagyni... mert itt nálunk kb okt-nov időjárás van mostanság.
Felénk sem különb a helyzet, megritkította a termést is Orbán.
Már én is láttam csinos ubikat a piacon, kapor már bőven van,ugyhogy beiktatom én is hétvégén.
Most sütöttem epres gyümölcstortát, egy kis dzsem üvegbe került a szörpnek pedig ugy látom rövid élete lesz.
Jó kis mormota idő van :)
Hát nem tettem bele elég sót szerintem, illetve az idő sem volt megfelelő. Sikerült már jobban, de azért ehető.
Annyi salátám van a kertben h asszem fogyókúrát indítok...😄
Salátát mindenhez jeligére...
Ajánlom ezt az Aldis vegyes tépősaláta magkevereket, szines,
változó levélzetű és zsenge. Azaz jól mutat a tányéron finom nem keserű tipus.
Látod, kedves emerald? Nem elég, hogy a piacon rossz társaságot választasz magadnak? ...és csak mész a saját magad feje után...
Rókakisherceg ismét kinyilatkoztatott és megmondta, hogy a konyhában sem értesz a komoly dolgokhoz. Tudsz "Madleines" (sic) vagy "kiwi sorbet" (sic) készíteni? ...semmire sem vitted az életben, mert ezeket nem tudsz pancsolni... Bezzeg Ő! Mindent tud és tökéletes! Mindenhol! Piacon, konyhában,... ...rókalukban. Habár róka/patkány fogó Foxi Maxival még biztosan nem találkozott, mert akkor valószínű, hogy kisebb lenne az arca...
:)
:DDD
Ne törődj vele, én sem teszem. Kicsit sem érdekel h mit ír.
Ehhh...elég ha én tudom amit tudok....😉
Ám a bodszaszörpöm kiváló lett!
Ma vajascsirke, kerti biosalátával, tórógombóc.
Holnap borsófőzi/fasírt meggyespite. Utóbbit meg a szörpöket visszük a gyereknek. Lehet csinálok neki menta szörpöt is.
Eper lekvárt nem főztem idén, 700-ft alatt nem is volt eper, most meg már 1000-1200...csak annyit vettem amit megettünk.
Van a kertben cseresznye, málna, szeder, némi foska szilva....
Ja és a bodza lekvár állítólag mennyei-no meg egészséges....😉
Majd kipróbálom, eddig még nem főztem. Van ahol pedig termelik is...
Ezekre koncentrálok, meg a sárgabarackra meg a szilvára.
Tegnap rántott karfiol, fűszeres rizzsel, majonézzel. Elé a karfi fűszeres főzőlevéből pedig tejszínes krumpli-sárgarépa leves.
Desszert: előző napokból maradék lekváros gombóc.
Kellemes kis ebéd volt. :)
Ó....hát az leves különösen jól hangzik.
Tényleg, meggyes gombócot kéne főzni...😀
Saláta fejlesztés:
megpirítok szezám, len, és tökmagot, akkor jó ha elkezdenek pattogni.
Saláta megvosva, kicsi oliva olaj-balzsam ecet, csirke, sajt vagy főtt tojás. Majd mindennek a tetejére jó sok mag....
Kirakós játék:
- Magyarország barátságos ország....
- A magántulajdon védelme...
- Ha nem adod elveszem, mint a Pásztor-ok = einstand....
- A piaci ár erőszakos befolyásolása... majd én, mint állam megmondom, hogy mennyit ér az a festmény....
- Legyünk boldogok, hogy Viktor cár gyarapítja kis hazánkat, de hogy mit gondolnak a Világon a MAGYAROKRÓL? (nem viktorról) .... nem érdekes, mert mi egy barátságos ország vagyunk.
:(
Egyetértek lényegében mindennel....
De
Ez nem egyedi eset, magyarországon ha múzumnak adsz kiállításra tárgyat azt levédethetik, és az esetek többségépen meg is teszik. Csak hát ha Kiss Miska Jóskával történik meg senki nem tud róla.
Mondjuk ez nem túl korrekt eljárás úgy alapból.
Na de én már sokmindenen nem is csodálkozok.
Paradicsomos bruschetta:
Sok apróravágott bazsalikom, 5db közepes paradicsomonként 1gerezd zúzott fokhagyma, pici só, néhány evőkanál olavaolaj.
A paradicsomot a létező legapróbbra vágjuk, majd összekevejük a fűszeres olajjal. Pirítósra halmozzuk....
Nem rossz kis előétel, uzsonna ilyen meleg napokon...
A piac tele volt palántával, és sokan csak most vettek...
Nálam vállig érnek az április közepén palántázott lugas paradicsomok, teli nagy zöld paradicsom fürtökkel. Paprikát meg szedtem is már....😀
Cseresznye befőtt, cseresznye-eper lekvár is készült.
Bio, minden tartósító nélkül...gőzölő fazékban.
Itt volt a gyerek, befogtam....azt a sírás-rávást....unom, fáradt vagyok, fúj kukacos-apa miért nem permetezted meg?
De a végére tetszett neki amikor bepakoltunk a spájzába, no és jeleztem h ez a befőzési szezon kezdete....😉
Azt az elégedett büszkeséget h ezt Ő csinálta....nem aggódok jó háziasszony lesz belőle...😊
Jah...fejlesztettem:
Néhány üvegbe tettem fahéjat-szegfűszeget-bio citromot, gyümölcslevesnek. Így épp csak egy kis habarással összefőzi és kész is....hát nem tudjuk milyen lett. De majd beszámolok.
A porból készültel azért tuti versenyképes-no mert azt szokott csinálni.
Sziasztok, latom zajlik a tőzsdén kivüli élet is :D
Nálunk egy hétig természetközeli környezetóra volt a csipet-csapatnak. Isteni illatu száraz lucernagyűjtés, kiscsirke kipaterolás a kapirgálóba összekötve a visítva meneküléssel a kotló elől, kiskacsa úsztatás, nyuszi legeltetés a rácsos ketrecben, harkály les amint a telekom faoszlopát kopácsolja körbe, rigó vadászata a gilisztára, gyík tücsökvadászatának meglesése, szalmapárna tömés, stb. És a jó kis menzás kaják, mellé pedig egész nap zöldség-gyümölcs.
Ebéd után elővettük a régi szovjet diavetítőt, az utolsó kockákat már csak magamnak olvastam a labrador intenzív horkolása kíséretében az előtérben....
Sajnos a kertem egy részének sült helye lett... Későn ért ide az égi áldás.
A bodzalekvar nagyon finom. Ez az egy amit a befőzőcukorral szoktam készíteni, mert ha megtörik a magja az igencsak kesernyés, fanyar ízt ad neki ( de lehet csak én voltam béna)
Nálunk is módi ilyenkor a gyümölcsleves, most egy-két tányér friss bodzavirágot is belelógattam pár percre a végén, klassz íze lett.
Holnap a drótszamárral megyek dolgozni, ugyhogy felderítem a terepet. A katonai gyakorló szélén van vagy 30 méter hosszan szeder. Viszont a faeper már érik, a család esküszik, hogy jó italok készíthetők belőle. Egészségükre.
"A pálmaolaj használata hozzájárul az erdőirtáshoz, így bojkottálná az ebből készülő termékeket Ségolène Royal.
Fel kell hagyni a Nutella-fogyasztással a pálmaolaj használata miatt – jelentette ki Ségolène Royal francia környezetvédelmi miniszter a Guardian cikke szerint. Royal szerint a pálmaolaj felhasználása hozzájárul az erdőirtáshoz, ezért arra szólítja fel a Ferrerót, hogy más alapanyagból állítsa elő a mogyorókrémet.
„Újra kell ültetnünk rengeteg fát a masszív erdőirtás miatt, ami globális felmelegedést is eredményez. Nem szabad több Nutellát ennünk, hogy csak egy példát mondjak, mert pálmaolajból készül” – jelentette ki Royal a Canal+-nek adott hétfői interjújában.
A Ferrero kedden ki is adott egy közleményt, abban nem említve Royal nevét. A cég leszögezte: tisztában van a környezetvédelmi kockázatokkal, és biztonságos módon igyekszik beszerezni a pálmaolajat. A Ferrero a pálmaolaj közel 80 százalékát Malajziából szerzi be. Két és fél évvel ezelőtt francia politikusok már próbálták elérni, hogy 300 százalékos adót vessenek ki a pálmaolajra, mondván, az elhízást okoz és felhasználása környezetvédelmi károkkal jár. A kezdeményezés azonban nem járt sikerrel.
Szerda délután bocsánatot kért Ségolene Royal. „Ezer bocsánat a Nutellával kapcsolatos vitáért. Egyetértek azzal, hogy a fejlődést kell támogatnunk” – jelentette ki Twitter-üzenetében a miniszter.
A Nutella atyja és a Ferrero tulajdonosa, Michele Ferrero idén februárban, 89 éves korában hunyt el." - sosem evett pálmaolajat! :-)
Kösz, hogy beírtad ezt ide! A természetvédelemnek mindenhol helyet kell adni. De ha egy kicsit visszaolvasol, a beírásokból valószínűsíthető, hogy nem ez a csöppnyi speki társaság elkötelezett híve a pálmaolaj használatának/fogyasztásának...
Legalábbis részemről egészen biztos, hogy a Nutella és a Ferrero cég zsebébe nem sok profitot teszek.
Ha nagyon édességre vágyom, akkor inkább ilyenekkel tömöm magamat: link
Én készítettem, Cickomka fotózta. Ez egy aranygaluska (kelttésztás süti). Magyar liszttel, tojással, vajjal, sok magyar dióval, nem tudom milyen (valószínű dél-európai) származású mazsolával, vaníliás cukorral.... Garantáltan pálmaolaj mentes! ....meg más egyéb sütijeim is...
Szóval így vagyunk mi itt kufárok a pálmaolajjal... közben persze védjük a természetet is.
:)
A faiskolánkban van kb 20 db 2 éves eperfa magonc csemete. Hiányzott a birtokunkról gyerekkori kedves emlékeink gyümölcse, így termésről szaporítottuk.
A fotón a Kolping Hotel wellness részlegének az úszómedencéje látható, Alsópáhokon. Hetente háromszor belecsapunk a vízbe, itt készülök a BÁ-ra (jul 4.)
:)
Nálunkmost van egy kis eső annál nagyobb dirrel-dúrral :) Hordók, tárolóakna telnek, de nemrég furattunk kutat is a ház meg lehet eltűnik egyszer a homoknyelőben?
Most karóztuk a facsemetéket, de a ribizliszedést halasztani kell.
Babgulyás, túrós táska
Még soha nem hallottam erről a rizses változatról.
Víz: Igen, gyűjtjük az esővizet. Hordókba, vödrökbe, lavórba, dézsába, bilibe, mindenbe... A bp-i kertünkbe fúrattam kutat. Isteni volt! Nyáron sokkal hidegebb volt, mint a vezetékes víz. Abban hűtöttem a dinnyét. A gengszterváltás után abban az időben kezdtek elszabadulni a víz/gáz/villany árak, amikor meglett a kutam. A szomszédok csak lestek, hogy miből tudom fizetni a sok locsolás rengeteg vízdíját, mert nem tudták, hogy saját ingyen vizem van. Itt a mostani birtokunkon még nincs kész a kút. Kb 2 éve kezdtem el fúrni...:) Jó munkához idő kell, ráadásul nekem a hegyre kell a víz, tehát a kút is oda kell. Völgyben mindenki tud vizet fakasztani... :)
Gombóc-nudli: az elmúlt hetekben nálunk is volt többször menüben. El kellett használnom az öreg krumplit, tehát ilyenkor van nálunk is az éves gombóc/nudli szezon.
Rizses tökfőzelék: Saját innováció! Egy normál tökfőzeléket kell készíteni, de a tökkel együtt egy marék rizst is teszünk bele. Én zsíron/olajon hagymát zsibbasztok a kapor erősebb száraival együtt, rálököm a gyalult tököt, bele a marék rizs(á)t, kevés vízzel felengedem, mehet bele a gyenge tejfölös/tejszínes kicsit paprikás habarás, bele a finomra metélt kapor, tört fokhagyma, leves kocka, só. Egyet rottyantom, nem főzöm agyon, az erős kaporszárakat kipecázom, mehet bele kis cukor, ecet. Tálaláskor én a sajátomba teszek zabpöhőt. Imádom!! Esetleg főtt tojással.
:)
link
Valami ilyesmi beszerzésén töröm a fejem. Vagy két hete pont ez ügyben keresgéltem a neten, amikor az egész heti esőzéskor minden vödröt palackot, kannát megtöltöttem aztán néztem hogy megy "pocséba" a többnapi eső..... Kevés a helyünk, az is szem előtt van, ez megfizethető, izléses megoldás lenne.
Mondjuk kell még hozzá ez meg az....nem itt állna meg az ár...
Csíkszentmihályi prof néhány gondolata kicsit messziről, de pásszol a totyikunkhoz, mert kaja-pia van benne, szól az életről, az örömről, a boldogságról és a gazdagságról. Ez pedig stimmel a munkánkhoz is.
"....„...Mídász király mítosza remekül alátámasztja azt az álláspontot, hogy a külső körülmények feletti uralom nem feltétlenül hasznos a lét szempontjából. Mint a legtöbb ember, Mídász király is azt gondolta, hogy mérhetetlen gazdagságával boldogsága örökre biztosítva lesz. Így hát alkut kötött az istenekkel, akik végül rengeteg könyörgés árán teljesítették a kívánságát, hogy minden, amihez csak hozzáér, arannyá változzon. Mídász király úgy gondolta, hogy egyértelműen pompás üzletet kötött. Most már semmi sem tarthatta őt vissza attól, hogy a világ leggazdagabb és ezzel a legboldogabb embere legyen. De mi ismerjük a történet végét: Mídász hamarosan megbánta a dolgot, mert az étel és a bor is arannyá változott a szájában, mielőtt még lenyelhette volna, így nemsokára elérte a halál – az aranykupák és –tányérok között.
Az évszázadokon át is idehallatszik a mese üzenete. A pszichiáterek előszobája tele van olyan gazdag és sikeres páciensekkel, akik negyven-ötven éves korukban hirtelen ráébrednek arra, hogy a szép nagy családi ház, a drága autó és a kifogástalan iskolázottság nem elég ahhoz, hogy megtalálják a lelki békéjüket…
… A mi kultúránkban a vagyon, a hatalom és a társadalmi helyzet túlságosan erős jelképeivé váltak a boldogságnak. ….”...."
Szóval vigyázzatok a meggazdagodással! Nehogy a boldogságotok lássa kárát a gazdagságotoknak.
:)
Csíkszentmihályi Mihály: Flow c könyvét érdemes forgatni.
A meggazdagodás nehogy elvegye az eszemet, ezért ma kelkáposzta főzelék volt ebédre. Ahogyan én készítem magamnak, nagyon ízlik! Semmi kincsért nem cserélnék Mídász királlyal...
:)
A ma reggelre leesett csendes eső elmosta a port és újra tele az illattal a levegő.
Tegnap a mentát szedtem le, úgyhogy az előtérben függönybe felakasztva természetes illatosító :)
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!