Topiknyitó: fxboy 2014. 06. 20. 17:23

édes-savanyú  



Sziasztok!



A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..

A lényeg: Segítsetek főzni!

Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!



Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell

A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.

Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.



Jó étvágyat!




Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
fxboy
fxboy 2014. 09. 19. 10:18
Előzmény: #155  diki
#161
Birka(városi: juh-)túróval szoktam tölteni a gombafejeket. Csak úgy natúr, só, minden nélkül. Ezt rácson grillezem, vagy vékonyan olajozott tepsiben (mellé mehetnek a lábai is) sütőben sütöm. Egy ágfa (178 C fokos) melletti lángon. :))
lukskypoker
lukskypoker 2014. 09. 19. 10:28
Előzmény: #156  diki
#162
borókabogyó
(bár én csak néző és kukta voltam, meg vörösbor előkostoló)
lukskypoker
lukskypoker 2014. 09. 19. 10:31
Előzmény: #155  diki
#163
Tejszínes krémlevesként, parmezánnal és/vagy sült bacon kockával.

(csak só mint fűszer, és csipetnyi szerecsendió)

diki
diki 2014. 09. 19. 11:24
Előzmény: #163  lukskypoker
#164
Köszönöm mindenkinek az ötleteket, délután bevásárolok és holnap szabadtéri főzés. Most egy hét laza kaja volt a múlt hétvégi Kóstold meg Magyarországot után :) lehet, hogy túl sok a kérés, de ha valaki tud csicsóka felhasználást, azt is szívesen veszem. Nem is gondoltam hogy 3 méteresre is megnő, de legalább árnyékot vetett :)
emerald 2014. 09. 19. 11:44
Előzmény: #164  diki
#165
Sütőtök krémlevest, víz helyett húslevessel engedem fel, és vargányával, erdei gombával isteni, ha hozzájutsz.....:)

Csicsóka recept engem is érdekelne....
Törölt felhasználó 2014. 09. 19. 15:32
Előzmény: #164  diki
#166
Volt a kertemben csicsoka pár évvel ezelött. Ugy kell termeszteni mint a krumplit. Egyszerüen kiirthatatlan. Tényleg 3 méteresre is megnő ha sok az eső. Ujra vetni nem kellett, mindig maradt a talajban annyi, hogy a következő évben kihajtson. Felhasználása is ugyanaz mint a krumplié. Mi csicsokasalátát csináltunk belöle. A csicsokát megföztük, felszeleteltük tejföllel elkevertük. Só került bele és hagyma szeletelve és be a hütőbe. A csicsokának van egy kis édeskés íze. A fogyasztását csak mértékkel. Van egy enyhe hashajtó hatása aki érzékeny rá az csak ovatossan. Éppen ezért a késöbbiekben mindig krumplival kevertük fele-fele arányban. Tehát gyakorlatilag egy krumplisalátát csinálsz amiben van csicsoka. Más receptet én nem ismerek.
Jó étvágyat hozzá!
Törölt felhasználó 2014. 09. 19. 19:04
Előzmény: #164  diki
#167
A csicsokának 2-ös hasznositása volt a kertemben: A nyulaim megették a leveleket, mi pedig a gumokat.Csak hát a nyulak ugy döntöttek nekik jobban izlik a lucernaszéna, mi pedig a lenti okok miatt csak keveset fogyasztottunk 1-2 év után kikerült a csicsoka a kertböl.
diki
diki 2014. 09. 19. 21:40
Előzmény: #167  Törölt felhasználó
#168
Köszi. Az én nyulaim is imádják leginkább a szárát. Hallottam, hogy ezt is egyszer kell ültetni,azután terjedést megakadályozni :) Akkor kipróbálom amit írtál.
diki
diki 2014. 09. 22. 07:26
Előzmény: #168  diki
#169
Nagyon klassz lett a hétvégi menü, köszönet nektek. A bornál kicsit gondban voltam, így Egri bikavért vettem meg édes szamorodnit, kóstolás után a száraznál maradtam, ami kimaradt közkézre került. Ma reggel munkába bicajozás közben pedig terített asztalt láttam a természettől. Óriási óriás őzláb, harmatgomba, szeder stb. Ha nem szakad du. az eső, begyűjtök.
Törölt felhasználó 2014. 09. 22. 10:43
Előzmény: #169  diki
#170
szabolcsi töltött káposzta - tormalevélben
diki
diki 2014. 09. 22. 11:07
Előzmény: #170  Törölt felhasználó
#171
Istenek eledele, közé 1-2 szőlőlevélbe töltöttel, alá egy kis füstölt finomság.
Törölt felhasználó 2014. 09. 22. 12:58
Előzmény: #171  diki
#172
diki

És az miben különbözik a dunántulitól?
A szőlőlevelet, tormalevelet meg lehet enni?
Törölt felhasználó 2014. 09. 23. 00:43
Előzmény: #171  diki
#173
Én azt hittem szőlőlevélbe azért csomagolják hogy jobbban nézzen ki.......Ezek szerint meg is lehet enni......Legközelebb én is megprobálom. :-))
diki
diki 2014. 09. 26. 12:57
Előzmény: #172  Törölt felhasználó
#174
Ízlés kérdése, és sose eszem meg se a torma se a szőlőlevelet, de a töltelék ízét szeretem. Így vagyok a paprikával is.
Kukoricadarával készítem, ha van időm nem darált, hanem apróra vágott húsból /én rendszerint tarjából/, és 1/4 rész füstölt hússal. Fokhagymát, rántást nem teszek bele, paradicsomlében főzöm.
exmnbs1 2014. 09. 26. 13:16
Előzmény: #172  Törölt felhasználó
#175
én úgy tudtam hogy a szabolcsi töltöttkáposzta fehér de van benne paradicsomlé és apró
diki
diki 2014. 09. 26. 13:21
Előzmény: #175  exmnbs1
#176
Mármint a mérete apró :), vagy alá apró káposzta. Nálam mindkettő. Én teszek bele pirospaprikát is, ha erre gondoltad a fehéret. Itt is változik még településenként is.
exmnbs1 2014. 09. 26. 13:26
Előzmény: #176  diki
#177
a töltelék nem öklömnyi, arra
diki
diki 2014. 09. 26. 13:48
Előzmény: #169  diki
#178
Nem is meséltem, hogy begyűjtöttem. Találtam 3 óriás pöffeteget is, 65 dekás, 1,35 kg-os és egy 2,2 kg-ost. Elvittem bevizsgáltatni, mert még sose szedtem. Ott helyben le akartak csapni rá, de megvédtem az árumat :) Inkább elajándékoztam a kisebbeket. És isteni volt rántva. Amikor meghámoztam olyan volt mint egy óriási hófehér gomolya.
emerald 2014. 09. 26. 14:55
Előzmény: #178  diki
#179
Óóó...az már igen!
Ügyes vagy, még a végén én is elmegyek vadászni holnap...:)
Ma a piacon vettem 20dkg vargányát. Aranyárba volt:4000/kg
De ez azt jelenti h van a közeli erdőkben.
A sütőtök krémlevesbe elég lessz.

Te merre laksz, ha nem titok?
Én Szentendrén, itt a környéken is van gomba, de még nem ismerem igazán merre mit keressek. Pedig a kertünk be is nő, állítólag tinta gomba, na de eddig nem mertük megenni, mert nem ismerjük.

Ja, kaptam a szomszédból egy halom hullott bio almát. Leves, pite meg köret is lessz belőle.

Almás-hagymás-rakott krumpli:
Ez nem főétel hanem köret, de vegáknak főétel is lehet!
Tehát nyers krumpli pucolva karikára vágva, hagyma, alma szintén pucolva karikára vágva.
Tepsi kizsírozva picit majd egy sor krumpli váltva hol alma, hol hagyma sorral. Teteje szintén krumpli. Krumplisort enyhén sózzuk.
Fóliát rá úgy a sütőbe, majd kb 45-60 perc után fólia nelkül kb 20-25 percig sül.
Mennyei! Higgyetek nekem.
Piros ropogós nem igen lessz a teteje, de az íze kárpótol mindenért.
Kalóriaszegényebb sokkal mint a sima tepsis krumpli változat és egészséges is!
emerald 2014. 09. 26. 19:34
Előzmény: #179  emerald
#180
A piacon szép érett de kissé ütődött körtéket igen olcsón árultak....
Jövő héten ez lessz a következő projekt:

Fahéjas-szegfüszeges körtelekvár

Meghámozzuk a körtét, majd egy nagy lyukú reszelőn(nálam nokedli szaggató megfordítva) csumáig körbegyaluljuk.
Aztán izesítjük mint egy gyümölcslevest őrölt fahéjjal, szegfüszeggel.
Ne ítéljetek el, de én szoktam beletenni qvittint. Ám ami szerepel a csomagon annak a 2,5-3 szoros mennyiségű gyümölcshöz teszem.
Cukrot kb 15-20dkg-ot teszek a gyümölcshöz kilónként.
Én is el tudom rakni tartósító nélkül kigőzölve, évekig se romlik meg.
Ám ha felbonjuk a hűtőben se lehet három hétnél tovább tartani ha semmi sincs benne. Ezért inkább megalkuszom...:)
Minnél ízesebb illatosabb a körte annál finomabb lessz a lekvár.

Drága nagyimtól(isten nyugosztalja) visszahoztam egy 12éves körtelekvárom. Félrerakta...:(
De azt az isteni ízekett, hát olyan volt mint a jó bor ami évek múlva csak jobb lessz.
A fűszerek átjárták de nem nyomta el a gyümölcs ízét, ezt még
a régi Gödöllői telkünk hullott körtéiből főztem.
Rengeteg kukacos hullott körténk volt akkoriban, takarékos felhasználásra ez volt az akkori nagy találmányom..:)
Ma már nincs fa, de a körtelekvárról nem tudunk lemondani.

Legközelebb majd leírom a musban főtt birslekbár készítését.

diki
diki 2014. 09. 26. 22:09
Előzmény: #180  emerald
#181
Biokörte-biokukac :) Birsalmasajtot akarom újra kipróbálni, évek óta készülök rá.
diki
diki 2014. 09. 26. 22:23
Előzmény: #179  emerald
#182
A család szereti az almás változatot, én képtelen vagyok azzal enni, úgyhogy szegény csóró személyemnek marad a hagymás, füstölt szalonnás változat. Nem titok, Nyíregyházán lakok. "börtönéből szabadul sas lelkem, ha a rónák végtelenjét látom" Nektek skanzen, nekünk múzeumfalu van. Szinte minden évben kimegyek, ha lehet többször is. Rengeteg jó rendezvény szokott lenni.
exmnbs1 2014. 09. 26. 22:35
Előzmény: #182  diki
#183
akkor voltunk Nyíregyházán mikor a vízi alkalmaosság verseny volt
mellette a megye ételspecialitásaiból lehetett kóstolgatni párszázasért
a Sóstó is nagyon klassz és az Állatkert is
diki
diki 2014. 09. 26. 22:44
Előzmény: #183  exmnbs1
#184
Akkor van rá 99 % esély, hogy elmentünk egymás mellett :D A múzeumfalut kihagytad?
diki
diki 2014. 09. 26. 22:48
Előzmény: #184  diki
#185
link voltam és leszek egy páron
exmnbs1 2014. 09. 26. 22:52
Előzmény: #184  diki
#186
dehogy hagytam, tetszett, szép, rendezett
kisebb mint a Skanzen, de szellősebb, jobban érvényesülnek benne a porták.
volt ott egy kis szatócsbolt régi cukorkákkal.
exmnbs1 2014. 09. 26. 22:56
Előzmény: #185  diki
#187
mind a 3 következő tetszik nekem is

az Árpádkori falut megnézzük ha visszamegyünk
Törölt felhasználó 2014. 09. 26. 22:57
Előzmény: #187  exmnbs1
#188
A Tirpák Csárdát is érdemes kipróbálni.
emerald 2014. 09. 27. 05:08
Előzmény: #182  diki
#189
Ó hát már tudom miért főzöl olyan finomakat!
Idén márciusig havi 1x jártam Debrecenbe.
Azok voltak a bevásárló túráim. Imádtam azt a piacot(sokkal jobb mint az itteni, a pestieknél is jobb) sok a termelő
saját árúval. Ott tanultam meg hogy isteni a karalábé levélbe göngyölt
töltike. Azóta itt szezonba mindig kérek egy csokorra való karalábé levelet, a "szemétből" adnak is ingyen. Nem kell senkinek, nem viszik haza a felesleges részét...:) A sárga túró, ami húsvétkor készül azt is eltanultam!

Nyírenyházát kevésbé ismerem, de majd a múzeumfaluba elmegyünk ha lessz rendezvény. Hátha lessz slambuc, mert arról csak hallottam, de igazit nem ettem még....

emerald 2014. 09. 27. 08:54
Előzmény: #189  emerald
#190
Jó tudni azt is, hogy Omega3 zsírsavakhoz, melyek a koszorúér-betegségek kialakulásának veszélyét nagyban mérséklik, nem csak halak fogyasztásával juthatunk; a hízott liba és kacsa zsírjában ugyanúgy jelen vannak ezek az értékes zsírsavak.

Read more: link

:))))
Ezt most találtam, csak annyit tennék hozzá hogy nagyim 90-évig élt. Ha nem történik baleset, sokkal tovább is élhetett volna.
Ám csak a liba-kacsazsírt használt.
diki
diki 2014. 09. 27. 09:58
Előzmény: #190  emerald
#191
Az én nagymamám 89 évesen halt meg. Imádta a kolbászt, sonkát, szalonnát. De mellette mindennapos volt a hagyma, fokhagyma, idénygyümölcsök, zöldségek evése is, ami neki is megtermett a kiskertjében. De abban az időben még nem kellett egyre több vegyszert használni. Fák kérgét megtisztítottuk, a szőlő csak rézgálicot látott. Hetente egyszer elment hozzá egy gondozó, vitt 2 dl házi pálinkát és nagymamám reggelente megivott egy kupicával. Mindig azt mondta, ha valamit megkívánsz, azt edd meg, mert a szervezet jelzi mire van szüksége, csak nem figyelünk oda rá. És másik a szabad levegőn mozgás, testet, lelket épít, karbantart.
Törölt felhasználó 2014. 09. 27. 12:52
Előzmény: #174  diki
#192
Ugy látom a szabolcsi-nyirségi töltöttkáposzta egész más mint amit itt Tolnában csinálnak. Savanyukáposztábol és levélből nem pedig édeskáposztábol fözzük. Paradicsomlé sem kerül bele. A töltelékbe inkább rizst raknak és örölt paprikát.
Egy azonban biztos:
Mind a két ételhez jól esne egy pohár szekszárdi kékfrankos...........a saját pincéből, szőlőből. :-))
fxboy
fxboy 2014. 10. 01. 20:24
Előzmény: #169  diki
#193

Long-short után bringával munkába, közben gombát, erdei gyümit szedni (lehet, hogy még vadásztál is közben :)). - Habzsolod az életet...

Mai menü babos káposzta füstölt sonkával.

Csicsókát én salátába szoktam. Nyersen/párolva. Praktikus növény, mert fagyálló, csak a pucolása macerás. Nincs gond a tárolással, télen még az enyhén fagyott földből is felásható. Télen az elszáradt felső részét a tapsik imádják.

fxboy
fxboy 2014. 10. 01. 20:37
Előzmény: #181  diki
#194

Szia diki!

Nem nagy kunszt. Megpucolod (szegény biokukac), húsdarálón ledarálod és főződ jó sokáig. Ha már megfelelően sűrű, ízesíted. Cukor, ánizs, fahéj, szegfűszeg, dió, stb tetszés és fantázia szerint. Tepsibe, őzgerincbe, tányérba kiöntöd, kihűlés után, ha megfelelően sokáig/sűrűre főzted, akkor darabolhatod. Darabolás nélkül hideg kamrában (neked biztosan van) egy darabig eláll (a cukor tartósít) Ha hígabb, akkor üvegbe töltheted és mehet a száraz dunsztba.
:)

fxboy
fxboy 2014. 10. 01. 20:48
Előzmény: #179  emerald
#195
Szia emerald!

Ez az almás krumpli jól hangzik. Majd kipróbálom.
Télen sokszor van nálunk menüként tepsis krumpli. Szoktam variálni hússal, szalonnával, sonkával, virslivel, kolbásszal, tojással, vagy csak úgy natúr. A hagymát én egy kicsit később szoktam rátenni, amikor a krumpli már egy kicsit zsibbad. Így a hagyma ropogós marad, nem mállik szét.

fxboy
fxboy 2014. 10. 13. 20:01
Előzmény: #195  fxboy
#196


link

Ezt a cirkuszt ezzel a nyomorult alma piaccal. Hol adják olcsón az almát.

Itt a szomszéd faluban van egy almakertészet. Kb 7-8 éve telepítették, EU-s pénzekből. Szuper modern minta kertészet. Az utóbbi években itt szoktam beszerezni a családi alma fogyasztáshoz szükséges mennyiséget. Eddig minden évben 100 Ft alatt volt kilója. Az idén 150,- Ft/kg a legolcsóbb alma (ütött, tükörfoltos, lé/ipari-alma).
A hétvégén a helyi Lidl-ben vettem akciós almát 99,- Ft/kg-ért. Nem tudom milyen fajta, honnan van, de jó.
Tehát én úgy tapasztalom, hogy ez az almapiaci mizéria csak a sajtóban létezik. Bosszantó ez a sok valótlanság!!

diki
diki 2014. 10. 13. 20:31
Előzmény: #196  fxboy
#197
Mondjuk itt? link
diki
diki 2014. 10. 13. 20:35
Előzmény: #197  diki
#198
Vagy itt? link Egyébként ilyenkor rengetegen jönnek az itteni nagybani piacra, vagy célirányosan a termelőhöz az őszi dolgokat bevásárolni, de innen is szállítanak többfelé az országba.
fxboy
fxboy 2014. 10. 14. 06:32
Előzmény: #198  diki
#199

"....vagy célirányosan a termelőhöz ....." Ennél célirányosabban nem tudok a termelőhöz menni, mint ahogyan írtam a kertben a fák mellől akartam a termésért üzletelni. :)
Nem tartom célszerű megoldásnak, hogy a zalai alma termelőtől elutazzak a Nyírségbe almáért.

diki
diki 2014. 10. 14. 07:24
Előzmény: #199  fxboy
#200
Én se tartom annak, de nem is erre gondoltam. :)

Topik gazda

fxboy
fxboy
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek