A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
A család szereti az almás változatot, én képtelen vagyok azzal enni, úgyhogy szegény csóró személyemnek marad a hagymás, füstölt szalonnás változat. Nem titok, Nyíregyházán lakok. "börtönéből szabadul sas lelkem, ha a rónák végtelenjét látom" Nektek skanzen, nekünk múzeumfalu van. Szinte minden évben kimegyek, ha lehet többször is. Rengeteg jó rendezvény szokott lenni.
akkor voltunk Nyíregyházán mikor a vízi alkalmaosság verseny volt
mellette a megye ételspecialitásaiból lehetett kóstolgatni párszázasért
a Sóstó is nagyon klassz és az Állatkert is
dehogy hagytam, tetszett, szép, rendezett
kisebb mint a Skanzen, de szellősebb, jobban érvényesülnek benne a porták.
volt ott egy kis szatócsbolt régi cukorkákkal.
Ó hát már tudom miért főzöl olyan finomakat!
Idén márciusig havi 1x jártam Debrecenbe.
Azok voltak a bevásárló túráim. Imádtam azt a piacot(sokkal jobb mint az itteni, a pestieknél is jobb) sok a termelő
saját árúval. Ott tanultam meg hogy isteni a karalábé levélbe göngyölt
töltike. Azóta itt szezonba mindig kérek egy csokorra való karalábé levelet, a "szemétből" adnak is ingyen. Nem kell senkinek, nem viszik haza a felesleges részét...:) A sárga túró, ami húsvétkor készül azt is eltanultam!
Nyírenyházát kevésbé ismerem, de majd a múzeumfaluba elmegyünk ha lessz rendezvény. Hátha lessz slambuc, mert arról csak hallottam, de igazit nem ettem még....
Jó tudni azt is, hogy Omega3 zsírsavakhoz, melyek a koszorúér-betegségek kialakulásának veszélyét nagyban mérséklik, nem csak halak fogyasztásával juthatunk; a hízott liba és kacsa zsírjában ugyanúgy jelen vannak ezek az értékes zsírsavak.
:))))
Ezt most találtam, csak annyit tennék hozzá hogy nagyim 90-évig élt. Ha nem történik baleset, sokkal tovább is élhetett volna.
Ám csak a liba-kacsazsírt használt.
Az én nagymamám 89 évesen halt meg. Imádta a kolbászt, sonkát, szalonnát. De mellette mindennapos volt a hagyma, fokhagyma, idénygyümölcsök, zöldségek evése is, ami neki is megtermett a kiskertjében. De abban az időben még nem kellett egyre több vegyszert használni. Fák kérgét megtisztítottuk, a szőlő csak rézgálicot látott. Hetente egyszer elment hozzá egy gondozó, vitt 2 dl házi pálinkát és nagymamám reggelente megivott egy kupicával. Mindig azt mondta, ha valamit megkívánsz, azt edd meg, mert a szervezet jelzi mire van szüksége, csak nem figyelünk oda rá. És másik a szabad levegőn mozgás, testet, lelket épít, karbantart.
Ugy látom a szabolcsi-nyirségi töltöttkáposzta egész más mint amit itt Tolnában csinálnak. Savanyukáposztábol és levélből nem pedig édeskáposztábol fözzük. Paradicsomlé sem kerül bele. A töltelékbe inkább rizst raknak és örölt paprikát.
Egy azonban biztos:
Mind a két ételhez jól esne egy pohár szekszárdi kékfrankos...........a saját pincéből, szőlőből. :-))
Long-short után bringával munkába, közben gombát, erdei gyümit szedni (lehet, hogy még vadásztál is közben :)). - Habzsolod az életet...
Mai menü babos káposzta füstölt sonkával.
Csicsókát én salátába szoktam. Nyersen/párolva. Praktikus növény, mert fagyálló, csak a pucolása macerás. Nincs gond a tárolással, télen még az enyhén fagyott földből is felásható. Télen az elszáradt felső részét a tapsik imádják.
Nem nagy kunszt. Megpucolod (szegény biokukac), húsdarálón ledarálod és főződ jó sokáig. Ha már megfelelően sűrű, ízesíted. Cukor, ánizs, fahéj, szegfűszeg, dió, stb tetszés és fantázia szerint. Tepsibe, őzgerincbe, tányérba kiöntöd, kihűlés után, ha megfelelően sokáig/sűrűre főzted, akkor darabolhatod. Darabolás nélkül hideg kamrában (neked biztosan van) egy darabig eláll (a cukor tartósít) Ha hígabb, akkor üvegbe töltheted és mehet a száraz dunsztba.
:)
Ez az almás krumpli jól hangzik. Majd kipróbálom.
Télen sokszor van nálunk menüként tepsis krumpli. Szoktam variálni hússal, szalonnával, sonkával, virslivel, kolbásszal, tojással, vagy csak úgy natúr. A hagymát én egy kicsit később szoktam rátenni, amikor a krumpli már egy kicsit zsibbad. Így a hagyma ropogós marad, nem mállik szét.
Ezt a cirkuszt ezzel a nyomorult alma piaccal. Hol adják olcsón az almát.
Itt a szomszéd faluban van egy almakertészet. Kb 7-8 éve telepítették, EU-s pénzekből. Szuper modern minta kertészet. Az utóbbi években itt szoktam beszerezni a családi alma fogyasztáshoz szükséges mennyiséget. Eddig minden évben 100 Ft alatt volt kilója. Az idén 150,- Ft/kg a legolcsóbb alma (ütött, tükörfoltos, lé/ipari-alma).
A hétvégén a helyi Lidl-ben vettem akciós almát 99,- Ft/kg-ért. Nem tudom milyen fajta, honnan van, de jó.
Tehát én úgy tapasztalom, hogy ez az almapiaci mizéria csak a sajtóban létezik. Bosszantó ez a sok valótlanság!!
Vagy itt? link Egyébként ilyenkor rengetegen jönnek az itteni nagybani piacra, vagy célirányosan a termelőhöz az őszi dolgokat bevásárolni, de innen is szállítanak többfelé az országba.
"....vagy célirányosan a termelőhöz ....." Ennél célirányosabban nem tudok a termelőhöz menni, mint ahogyan írtam a kertben a fák mellől akartam a termésért üzletelni. :)
Nem tartom célszerű megoldásnak, hogy a zalai alma termelőtől elutazzak a Nyírségbe almáért.
Milyen az a toroskáposzta? Nem ismerem ezt a kifejezést.
Arra gondolsz, amit disznóvágáskor este főznek?
Nálunk az savanyukáposztás töltöttkáposzta.
Azzal különbséggel, hogy abalevet öntenek alá és abban főzik.
Abaléhez máskor nemigen lehet hozzájutni. Hacsak akkor nem ha a szomszéd vág disznót és tőle kérsz.:-))
Legalábbis gyerekkoromban amikor még vágtunk disznót.
Hasonló mint a pörkölt-savnyakáp, csak a felöntőlé abalé, mint azt noname írta.
Nálunk mostanában már nincs disznótor, így marad "csak" az előző. Lapocka, oldalas, dagadó-ból pörkölt zsírjára sütve, rá a savanyakáp, felönteni vízzel/abalével, összefőzni, kész. Tálaláskor lehet tejföllel.
Én egyszer ettem, azt valami rizzsel vagy árpagyöngyel főzték, pörkölt alapra. De vagy 25-éve volt, szóval nem tudom a receptet, de érdekelne, ha valaki tudja.
A káposztáról jut eszembe:
Voltam Párkányba(szlovákia) bevásárló turizmuson, és vettem savanyúkáposztás hordót.
Mázas cserép fedővel. Annyit tudok úgy kell használni h vizet kell önteni a peremére így zár légmentesen.
II.osztályút vettem csak szépséghibás, ám én azt se láttam h az hol van rajta. Kicsit rusztikusabbnak tűnt a máza. Jó nagy és mindössze 24€ volt.
A sima agyag kerti cserepek ebben a nagyságban kb a másfélszeresébe kerülnek.
Vettem még öntöttvas, de zománcozott lábast két méretben, mert egy közepes nagyságút már kipróbáltam és a kedvencem lett.
Egyszerűen semmi nem ég le benne, a tej sem!
Itthon az ikeában lehet kapni, de csak két méretet, ami nem zománcos. Aztán van még valami francia import, de arra is vadászni kell. Ám annak nem olyan jó a zománca-tapasztalatból tudom, mint ennek a cseh gyártásúnak.
A salgótarjániak kacsasütőt, meg tepsit csinálnak csak sajnos.
Na tudom ez egy receptes topik, de én több mint 25-éve vadászom a nagyi vaslábosát, mivel láttam hogyan pirít meg benne pirosra kicsi zsíron sima főtt tésztát. Ám ezt egy hiperszuper teflon nem tudja. A legdrágább se! Ám nem egyszerű a beszerzése.
Szlovákiában sem a szép modern nagyáruházban, hanem a régi kis szutyok háztartási boltban lehet a kincsekre akadni..:))
Na viszont ha valaki tudja hogyan kell otthon káposztát savanyítani, az legyen kedves írja meg. A férjem allergiás valamire ami ami a bolti káposztában van(ég a gyomra), viszont imádja.
Egyszer a piacon vettem valakitől kis mennyiséget, az azt mondta h nem tett bele ként, vagy nem tudom mit, amit egyébként szoktak.
Attól meg nem volt semmi baja.-ám ez nem kapható mindig.
Hipp hopp itt az év vége....;)
Az én nagy titkom, a karányonyi mizéria elkerülésére h minden sütim hetekkel előtte készül. Így van hogy karácsony este, és minden nap folyamatosan akár nyolc félét tudok asztalra tenni:)
Régebben mikor a férjem gyerkőcei szinte minden hétvégén jöttek, sosem tudtam eleget sütni :) Akkor alakult ki a dupla adag készítés az adventi hétvégéken. Így egy fél minimum jutott a mélyhűtőbe is, amit felvágva, kiporciózva elraktam.
Kb 30 perc alatt szobahőmérsékleten kiolvad,
sorban vagy vegyesen tálra rendezve csodás látvány, és naponta(vagy többször) lehet frissíteni a megfogyatkozott készletet.
A lista: zserbó, mézes krémes, töltött diós kosárka, barackmag, hájas kifli, kókusz kocka, beigli, sajtosrúd, gyümölcskenyér.
Ám az eggyetlen ami sosem kerül mélyhűtőbe, mert akár hónapokig is elál(na), de jellemzően 3 adag elfogy karácsonyig..:)
a rögtön puha, de egy hónap múlva is puha mézes puszedli:
(olcsó, kiadós és gyorsan elkészül)
Ez egy eredeti Lajos Mari recept, amit kb 9-10éve sütök. Neki is van másféle is azt nem lehet megenni csak hetek múlva.
125 g méz,
125 g margarin,
3 tojás,
1 citrom,
250 g porcukor,
250 g finomliszt,
250 g rozsliszt,
1 kk. szódabikarbóna,
2 ek. mézeskalácsfűszer
A kenéshez és díszítéshez:
1 kk. tejszín,
1 tojás,
50-60 g dió, mogyoró, mandula vagy fenyőmag
1. Felforrósítjuk a mézet a margarinnal majd hagyjuk kihűlni. Simára keverjük a tojásokat 2 ek. citromlével és a porcukorral, hozzáadjuk a mézes keveréket.
2. Összekeverjük a búza- és a rozslisztet a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel és a citrom reszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük. Elsimítjuk a tetejét, folpackkal letakarjuk és a hűtőszekrényben legalább 3 órát, még jobb, ha egy egész éjszakán át pihentetjük-hűtjük.
3. A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, és 8 db 4 cm átmérújű rudat sodrunk belőle. Mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük. Kissé ellapítjuk, épp csak hogy ne legyen gömb, mert sütés közben meg elterül, majd fakanál végével, kicsit megbökjük a tetejüket.
Egymástól 2-3 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket (sülés közben megnőnek), tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással és a mélyedésekbe 1-1 szem mogyorót, mandulát, diódarabot...stb nyomunk.
4. 200 fokra előmelegített sütőben 8-10percig sütjük, még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.
Ha kihült, fémdobozba rakom, de egy jól záródó befőttes üveg, vagy műanyag is megteszi.
Ezt a tésztát a gyerekekkel nyujtottuk, díszítettük is, meg kiszúrták mindenféle formákra.
Az összegyúrt tésztát akár 2-3 napig is tarthatjuk a hűtőben, és bármikor kisüthetjük. Vagy akár melyhűthetjük, és ha kiolvadt ugyanúgy süthető bármikor.
Szia, eszünk, iszunk, dorbézolunk. Ma tettem el 40 liter mustot /kadarka, izabella, otello szőlőből/, az otellóból pedig készítettem egy pár üveg öntetet, simán vetekszik az áfonyával. Mi a savanyúkáposztát így készítjük: 30 kg káposzta, 1 kg só /nem finom,nem jódozott, sima asztali/ 20 gramm egész feketebors, 1 csomag babérlevél, 8-10 db száraz egész fűszerpaprika, ha van 1-2 birsalma. Más fűszert én nem teszek hozzá. link ezen a honlapon más fűszerölet és az elkészítés is rajta van. És egyébként semmi mesterséges dolog nem kell bele ahhoz hogy jó legyen vagy elálljon
Imádjuk a mézeskalácsot, úgyhogy újra nagyüzem lesz. Jó alkalom egy kis összejövetelre a rohanó világban. A sajtosrecept is érdekelne, nekem is van egy. Frissen ropogós, aztán egyre puhább.
Én is vegyes húsból készítem, de jó sok szafttal a pörköltet, a savanyúkáposztát viszont enyhén megpirítom, zutty bele a pörköltbe és összerottyantom. És ezt szoktam magamnak rizzsel, tejföllel tuningolni, nekem ez pedig a rizses székelykáposzta.
Hú de jól hangzik...:)
Nálunk egyszerű rakott karfiol volt a kaja, ma kiegészül liba levessel.
Diki, mit jelent az hogy "eltettem" a mustot. Hová teszed, (vagy tarósítod?) anyukám a mélyhűtőbe szokta, de arra nekem nem igen van helyem.
Az otellóból meg h készül az öntet, és mire használod?
Mondjuk nekem egy vacak déli fekvésű spájzom van, meg semmi egyéb. Se pince, se padlás, se garázs, de a kerti szerszámos is csak
0,8x2m nehéz bármit tárolni.
Kössz a káposzta receptet! Most már csak gyalult káposztat kéne szerezzek. Debrecenbe a piacon mindig volt, emlékszem.
Sajtos rúd
25dkg margarin
50dkg rétesliszt
1tojás
2kk. só
2dl tejföl
1/2cs. sütőpor+1dkg szalakálé
1evókanál ecet
Összegyúrni, majd 5-7mm vastagra nyújtani(derejemetszővel lehessen vágni) tojással megkenem a tetejét meghintem köménymaggal(el is maradhat) majd kb 10dkg reszelt sajtot szórok a tetejére.
1cm x 10-15cm-es csíkokra vágom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kicsit széthúzva rakom(picit nőnek)
Előmelegített sütőben, 180-200fokon kb15-18 percig sül.
Leginkább a szinét és nem az órát figyelem, ha megemelkedett, a sajt a tetején kicsit pirult lett akkor jó.
Ez egy családi recept, hogy másnap puha v ropogós az függ a tárolástól, hogy mennyire sült át, vagy kellőképpen kihült-e mielőtt elrakom.
De azt állíthatom h napok múlva is finom!
Diki, ha ilyen "bulikról" írsz mint ez a must eltevés, egyszer felkerekedek és meglátogatlak...:)))
Mondjuk ne aggódj, "csak" a 250km választ el a hopp ottvagyok mindjárttól.:D
Tartósítani szoktam. Fontos, hogy még ne forrjon /csípjen/ a must. Mi este préselünk erre, ami reggelre leülepszik egy kicsit. Fazékba szedek belőle, felteszem melegedni. A tetején hab képződik azt leszedem, a színén is látszik, hogy feldobja a még benne lévő "seprő"-t./tisztára mint a húsleves :)/ Ha nem elég édes, teszek bele egy kis cukrot. Én tulajdonképpen nem főzöm fel teljesen, csak addig melegítem amíg a teteje szépen gyöngyözik. Keverek bele egy kis tartósítót, melegen üvegbe szedem és egy napra dunsztba teszem. Mindig annyit öntök a fazékba, hogy egy 4-5 ujjnyi kimaradjon a hab miatt. A cukrot sem egyszerre zúdítom bele, hanem "folyatom" ,mert azzal tud még kettőhússzal szaladni. Van aki a hideg eltevésre, van aki a többperces főzésre és többszöri átszűrésre teszi le a voksát. Nekem ez jött be a legjobban. A többit majd holnap :)
Bocsánat, hogy belepampogok.
".... Most már csak gyalult káposztat kéne szerezzek...."
Szerintem Te is meg tudod vágni. Így legalább tudod, hogy mit vágsz bele (bio kukac, zöld hernyó, stb) 20 kg körüli mennyiség nem nagy dolog. 3 óra kb. Sacc 1/2 kg só, ahogyan diki írta szigorúan flanc mentes, sima asztali só, szemes bors, köménymag, fűszer/cseresznyepaprika, fokhagyma gerezdek 1 marék, csokor csombor. A bödönt/hordót nem teli rakni, jól lenyomkodni, 4-5 nagy lapos tányérral lesúlyozni, meleg helyre 1 hétig. Míg érik szaga van! Utána hideg helyen, pl kamrában tartható.
Ez így kb tökéletes:)) A múlt héten hétfőn intéztem le a dolgot. A madaras teszkóban (Pesten jártam) volt akciós káposzta, tán 56,- ft/kg adták. 30 valamennyi kilót vettem, maradt belőle néhány szép fej.
Öntet nagyon könnyű, de nem gyors. Otellóból szoktam az elég "sűrű" szőlő. Leszemezem, megmosom, lábasba teszem, akár kézzel, akár a hagyományos krumplitörővel kicsit megdöngölöm, hogy repedjenek a szemek. Főzni lassú tüzön szoktam kb 3 órát, közben lehet mást csinálni, nem kap oda. Ha van kedvem a tetejéről néha lepecázom a magokat, kevesebb marad a passzírozáshoz. Szóval, passzírozás. Nekem a sima paradicsompasszírozó bevált. Visszateszem a tűzre, ízlés szerint cukrot teszek bele és ha nagyon híg, egy kicsit még főzöm. Üvegbe teszem egy kicsi tartósítóval és irány a szárazdunszt. Egyébként semmi extra, mintha lekvárt készítenél. De az íze pl. tejberizshez, vaniliás dolgokhoz, egy-két kanál a gyümölcslevesbe stb. hát az ízorgia. De mértékkel szoktam használni a töménysége miatt.
Feljegyeztem, kipróbálom. Sajtos 25 dkg margarin 50 dkg rétesliszt 1 csapott evőkanál só 20-25 dkg sajt lereszelve /ebből hagyok a tetejére/ 2 dl tejföl A lisztbe beleteszem a sót, elmorzsolom a margarinnal, összekeverem a reszelt sajttal, végül összegyúrom a tejföllel. Legalább egy órát hűtőben pihentetem letakarva. De van olyan, hogy este összeállítom és reggel sütöm. Kinyújtom, tojással megkenem, sajttal leszórom innentől ugyanaz mint a tied. Ez akkor van megsülve, ha az alja enyhén barna. Egyébként ezeket a dolgokat az első 1-2 sütésnél kitapasztalja az ember. Frissen ropogós, utána folyamatosan puhul ha marad :)
Dehogyis baj, mindenkihez szólt a kérdés :)
Kössz, ez is jól hangzik, nekem csak 20l-es a hordóm, talán 10-12kg +1 fej káposzta egészben is elég.
Az a bajom a vágással h sajnos hiába szeretek főzni, az egyhelyben állós munkákat igyekeznem kell lerövidíteni. Ezt a káposztavágást meg nem lehet ülve csinálni.
De igazad van, majd megoldom valahogy. Nem óriási mennyiség.
Hú kössz, meg is kérdezem van-e még szőllő, amit nem szedtek le.
Mert friss must az biztos nincs.
Ha nem, majd jövőre felkészültek leszünk és kipróbáljuk.
Végülis külföldön készítenek lekvárt, zselét szőllőből.
Szóval ez igazán jó lehet.
Láttam a piacon otellót, majd veszek is, kipróbálom az öntetet.
Kössz:)
Én ezt a kókuszost szoktam készíteni, de csak télen, mert a 40 fokot nemigen bírja TÉSZTA: 7 tojás fehérje, 30 deka porcukor, 1 cs. vaniliás cukor, ezeket kemény habbá verjük. Belekeverünk 20 dkg kókuszreszeléket, 8 deka lisztet. Zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük./még a szilikonos sütőpapírral nem próbáltam, majd legközelebb/ KRÉM: 7 tojás sárgája, 15 deka porcukor, 20 dkg. vaj/margain, 2 deka kakaó, jól kikeverni. Tésztára rákenjük, tetejére CSOKIMÁZ: 10 deka csoki 4 evőkanál étolajjal összeolvasztva. Lehűtjük, úgy kenjük a krémre. Könnyen elkészíthető, finom süti. Bejglit nem szoktam sütni, de mindig kapok. Gondoltam, hogy legyen valami mákos is, az országtortát kellene megsütni, isteni /nekem/
Diki, tudtad h van tojásfehérjém amivel valamit kezdenem kell?
:))
Megcsinaltam, tényleg finom és nem bonyolult.
Múlthéten a tepsis libasült mellé csinaltam egy héjában sült édesburgonyát. Sokkal könnyebb mint a krumlipüré/káposzta köret.
Már nem csak elkészíteni, hanem gyomorkímélőbb is.
Könnyű volt meghámozni sütés után, és egyszerre megvolt a köret
a sütőben minden cico nélkül.
Mi portugáliában kóstoltuk elősször, nagyon finom, cukorbetegek is ehetik. Eggyetlen hátránya h drága. 600ft/kg ám egy 20dkg-os bőven elég egy főre, gyakorlatilag szinte nincs hulladéka csak egy hártya héj. Lidl, aldi ahol láttam árulják rendszeresen.
Próbáljátok ki karácsonyra, vagy mindegy mikor igérem nem fogtok csalódni.
Ez a recept pedig neked való fxboy :)
Nagyon egyszerű, ám sokaig tárolható meg olyan télies-karácsonyi süti:
Püspök vagy gyümölcskenyér:
A mennyiség 1db őzgerinc formához, (bár én mindig kettesével sütöm)
1egész tojást 20dkg cukorral 5dkg vajjal habosra kavarunk. Hozzáadunk 25dkg réteslisztet amiben elkevertünk 1cs. sütőport. és 2dl tejfölt. Beleszórunk 10dkg aszalt gyümölcsöt vegyesen, de ha semmi más nincs a mazsola is megteszi, plussz egy marék pirított aprított diót.(ebből érdemes többet pirítani, mert az otthoniak ellopkodják nasinak:))
Az én keverékem: 3-4dkg mazsola, néhány szem füge, datoja, sárgabarack apróra vágva, és pár szelet birsalmasajt kockázva. Megszórom pici liszttel h ne tapadjanak össze és ne süllyedjen el a tészta alján.
A dió héját konyharuhában le szoktam picit dörgölni, ami lejön jó, ami nem marad.
Mindezt a tésztába keverni. A formát vajazni, zsemlemorzsával behinteni és 150-160fokon 50-60 percig sütni.
Nem igazán lehet túl sütni, ha nem vagyok biztos a dolgomban, 40-50 perc után teszek a tetejére egy fóliát, csak úgy hanyagul rádobva, h ne égjen meg a teteje de jó alaposan átsüljön. Tűpróba stb...
Picit áll a formában majd kiborítjuk ha kihült 1-2hétig folpackba, vagy fóliába csavarva a hűtőben/spájzban teljesen friss marad.
ui: én csak 15dkg cukorral készítem, de anyukám 20-al, ez az eredeti
családi recept.
link
Ezt a diós kosárkát nemtudom ismeritek-e?(a képet egyszerűbb volt lopnom, mert nem igazán tudok feltölteni)
Ha kell van egy szintén családi jól kpróbált egyszerű recept.
Persze bonyolultabb mint egy kevert piskóta, de sokkal egyszerűbb mint ahogy kinéz.
De csak akkor teszem be ha valakit érdekel.
Viszont én annyiban variáltam, hogy harmadolni szoktam a tölteléket és készül mákosan és kókuszosan is.
Mi négyen(a gyerekek ha jönnek) mind másfélét szeretünk :)))
Tegnap voltam a városban, a Lidlben is jártam. Akciós volt a réteslap is, a sütőtök is. Adta magát a sütőtökös mákos rétes. Ma délután meg is csinálódott. Mit mondjak? ....fönséges volt! :))
Mindenkihez:
Hogyan álltok a Márton napi libával?
:)
Hmm, jó lehetett az sütőtökös mákos, na még a végén ki is próbálom:)
Nyersen, vagy sülve keverted a sütőtóköt a mákhoz?
Diki, "jól lakva"...:DD
Én is hasonlóképp, de most nem a klasszikus sültet készítettem, hanem ludaskását.-szoktam az sokszor máskor.
Vettem a piacon un. nyakas farhátat amiben benne volt a zúzája, szive. Kemény 220ft/kg áron 4 db-ot.
Leszedtem minden hájat amit csak tudtam róla, majd megfőztem levesnek, jó sok zöldséggel. Kifagyasztottam egy éjszaka, leszedtem az utolsó csepp zsírt is a tetejéről, majd leboncoltam a húst ami amúgy is majd le esett a csonról. Pirítottam hagymát, rádobtam egy kis gombát megdinszteltem, beletettem a rizst, majd levessel felengedtem. A levesből kiszedett husokat, zúzát, szivet kockáztam a többi ugyis "szakadt" a zöldségeket szintén. A megfőtt gombás rizzsel összekevertem és mennyei volt :)
Maradt a levesbe is bőven, de még a szőrös "gyerekpótléknak" is jutott bőven husi.
1100ft-ból lett 70dkg hájam(amit majd később kisütök, egyéb mélyhűtőben lévővel), a zöldségekre rizsre nem költöttem többet mint 1000ft, így cca2000ft-ból lett legalább 10 embernek elengendő leves+főétel.
És nem volt túl bonyolult, vagy időigényes sem!
Az igazi ludaskására dukálna egy kis sült libamáj, meg egy kis meleg tepertő, de ehhez most nem volt kedvem.
Viszont én ezt (igaz májjal stb..) megcsináltam igazán prominens vendégeknek, akik maguk is jól főznek.-csak morzsák maradtak...:)
Lehéjazva, kimagozva, nyersen nagylukún lereszelve, mákkal, cukorral, fűszerekkel összekeverve. Majd sütés közben párolódik. Egész más ízt ad, mintha sima főzőtökkel készülne, ahogyan sokan ezzel is készítik. Édesebb, zamatosabb.
Ez a leveses - kásás liba farhátas cuccod egészen kiváló és ötletes.
Néha, ha kapok én is szoktam liba farhátat venni kimondottan a hájáért, amit leszedek róla és külön kisütöm. Mert egyébként a libazsírt kb aranyárban (végre egy kicsit megmozdult fölfelé pénteken) szokták adni, így pedig sokkal kedvezőbb ár/érték arány jön ki. A többi pedig megy a levesbe, hasonlóan, mint ahogyan Te is csináltad.
:)
Neked van?!
Tudok egy helyet ahol sok jó mezőgazdasági, kiskerti gép ócsón beszerezhető
dobj egy mailt ha érdekel, ide nem rakom be:)
emerald kukac freemail.hu
Nekem még megvan a 2013 márciusi is, arra bővítettem 1-szer :) Az mg messze nem olyan fényes ahogy fényezvenyilvánosságra hozzák. Mi most vágóasztalt akarunk venni, de előbb megnézzük, hogy jön ki bérmunkában, azután döntünk.
En meg azt hittem kerti gépek érdekelnek.
Amúgy azon a bizonyos helyen, rendszeresen van barkács gép, szerszám, meg kiskerti gép is, ha érdekel titeket.
Ma szedtem fel csicsókát és megsütöttem, nagyon finom volt. Igaza van anyukámnak, tényleg szeretem :) Na de a felkarikázása felért egy légvédelmi támadással :D
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!