A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
A 14 dkg ugy jön ki, hogy az eredeti recept egy nagyobb mennyiségre szólt (10-15 adag). Ebböl csinált valaki kissebb receptet (4 adag), ugy, hogy vissza osztotta a mennyiségeket.
Lehet, hogy igazad van, de ez nem életszerű (pláne lepény és társai és egyéb szalonon kívüli ételeknél). Nálam nem alkalmazandó mennyiség, habár van digitális tized grammos mérlegem is.
:)
na közben megcsináltam, összességében tök jó lett, szerintem egy nappal előbb kellett volna hűtőbe rakni, mert a kelleténél jobban megpuhultak az uborkák, de elsőre nem rossz :)
És hogy ne ragozzuk túl egyszer mértem le, hogy mennyi fér a bögrébe mert az is száz fajta van, és továbbiakban ezt használom. A sima bögrés sütit legutobb dejóval csináltam, menet bele még plussz mag /dió,napraforgó, mogyoró/ és szárított gyümölcs. Ha még bennt hagyom a sütőben szikkadni, utána pont olyan mint a műzliszelet.
Nem csak uborkát lehet kovászolni, mást is: zöldbabot. Csinálni még nem csináltam, de enni már ettem. Gyenge zöldbab kell hozzá ami nem szálkás. Finom volt ez is.
Ez aztán hihetetlen, nem is vettem észre a nekem szóló hsz-t, de pont arra gondoltam h itt az ideje egy kis libasült receptnek....:))))
No de akkor legyen a májkrém elősször:
Én azt csirkemájból készítem mert szerintem az a legfinomabb. Nincs kesernyés íze mint a pecsenye kacsa májnak.
No persze a HÍZOTT liba-kacsa májtól nincs jobb azzal eggyetértek...:) de arról majd később.
Hozzávalók:
0,5kg csirkemáj (szívvel, vagy anélkül mindegy)
2db jó nagy fej hagyma
majoranna, só bors
4db tojás
2 púpos evőkanál liba/kacsazsír
A májat nagyobb kockára vágom ha van rajta szív annak az inas felét is levágom kidobom majd ketté vágom.
Hagymát félcikkekre szeletelem, a zsíron megdinsztelem csak éppen hogy, máris mehet rá a máj(szívvel). A vége fele teszem rá a majorannát, hogy ne égjen meg, vagy ne veszítse el az ízét.
Ez tulajdonképp egy resztelt máj!
Munkával spóroló háziasszonyként nálunk ez úgy szokott készülni h ha reszteltmájat készítek ebédre akkor növelem a mennyiséget aztán a megmaradtból készül a májkrém...:)
Aztán hagymástól szaftostól bevágom egy turmixba(aprító is jó) abban jól meg mixelem. A tojásokat megfőzöm, pucolom, majd egy kislyukú reszelőn lereszelem, irtó gyorsan megy...:)
Aztán ezt is hozzáadom a mixerbe, de lehet csak egy villával simán megkeverni is. Nem zavaró az icipici fehérje darabkák.
Hűtőben 2-3 napig jól el van, de lehet mélyhűteni is, viszont azért jobb frissen. Pírítósra kenve szoktuk enni.
Nagyon finom, meghát tudod mit eszel...:) ellentétben a "bolti" májassal.
Konfitált liba/kacsasült mondják a franciák,
avagy libasült, tepertő, libazsír lábosban, nagyitól egyszerre készítve....:)
Ezt az ételt gyakorlott és kezdő háztartást vezetőknek is ajánlom, mert ha betartjátok az útmutatást lehetetlen h ne sikerüljön.
Viszont mennnyei!
Ugye így ősszel, télen jól jön ha van zsír, tepertő, amit rögtön megjegyeznék ahogy én készítem nem hizlalóbb mint egy szalámis kenyér! Az hogy mindez egy vasárnapi ebéd "mellékterméke" további haszon...:)
A hús, ki mit szeret, liba/kacsa mindegy. Ám bármely részét meg lehet így sütni, nem csak a drága combokat. Például én előnyben részesítem a szárnytövet. Ezek úgy néznek ki mint valami mini combok, de árban harmada annak.
Tehát jó nagy lábas kell hozzá.
Én egy ikeás vas magasfalú lábasban készítem.
Veszek kb 1-1,5kg húst, kb 2kg bőrös hájat
DE aki nem akar háj toklászolással kínlódni, az vegyen szép testhájat, így ugyan alig lessz tepertője, de legalább nem megy el a kedve az egésztől.
Tehát a mosott áttoklászolt hájat nem túl apró kb 5x5-ös kockákra vágom, bedobok egy adagot a lábasba majd erre megy a hús.
A maradék háj a tetejére kerül és mivel vizes volt mind csak 1-2dl vízzel öntöm fel.
Nincs se fűszer, se só, se semmi rárakva!
Ne próbáljon meg senki sót belerakni, mert nem lessz ropogós a tepertője, hanem ragadni fog.
Ám el fogtok ámulni hogy a hús íze mégsem lessz sótlan!
Fedő alatt közepes lángon forrásig melegítjük majd kis lángon kb egy 1-1,5 órát fedő nélkül éppen csak rotyogtatjuk.
Mikor a tepertő elkezd halványsárgás színt kapni, ami még messze van a késztől, akkor a húst ki kell szedni egy jénaira, vagy tepsibe kevés zsírt egy két kanálnyit(amiben főtt) aláteszünk.
Addigra a hús olyan omlóssá válik h szinte leesik a csontról.
Nekem néha le is esett, darabokban halásztam ki a tepertő mellől...:)
Ezért sütöm át a bőrét inkább sütőben.
Vagy megy azonnal a sütőbe pirítás céljából, vagy le kell fóliázni és megy hűtőbe mert akár egy nap múlva is készre lehet sütni.
Kb 200fokon 20-25 percre. Sütés előtt már lehet sózni, de nem kell nagyon.
A tepertő pedig sülhet míg pirosas nem lessz, kivételkor még puha, de mire kihül ropogóssá válik.
Ha leméritek egy azonos térfogatú bolti ill. A magatok által sütött tepertőt, azt tapasztaljátok h a bolti 2-3x nehezebb.
Mert nagyon sok zsír maradt benne! Pedig ez se lessz "száraz" csak nem kell zsírba harapni....:))
Ebből a mennyiségből lessz kb 2,5-3 üveg zsír, négy embernek ebéd, meg egy kis tepertető.
Ha valami nem érthető, vagy furcsa kérdezzetek bátran....:))
Fontos:
A tepertőt aranybarnára kell sütni, és aki bizonytalan h a zsírjából minden csepp víz elpárolgott, óvatosan figyelve nehogy megégjen sütheti még az "üres" zsírt mert így áll el sokáig.
Na és a köret!
Ej de szétszórt vagyok....::D
Főzünk sósvízben krumplit, majd ha kiszedtük a húst, tepertőt, üvegekbe a zsírt, nem tesszük mosogatóba a lábost!!!
Hanem az alján ragadt kis tepertődarabkákra, (pár csepp zsír is marad benne akaratlanul is) öntjük a meleg krumplit, megsózzuk és abban törjük össze. Picit várunk majd pár perc múlva jól felkaparjuk az edény alját-oldalát bele a krumpliba.
A férjem mikor elősször ette, felkiálltott ez szenzációs és utoljára a gyerekkorában a nagymamája csinált ilyen krumplit.
Libamájkrém:
A hízott libamáj mellé, sütéskor teszek 1-2db csirke vagy pecsenyekacsa májat, a testháj "tepertő" kockáit is hozzáadom, ha az nem elég egy kis zsírt is.
Ez is turmixba megy mind.
Elég libamáj ízű lessz így is, de nem egy anyagi csőd mégse.
Meg hát én imádom hidegen vékonyan felszeletelve a libamájat pirítósra kenve, hagymával, csemege uborkával, tehát nagyobbrészét inkább csak simán zsírjában rakom el. Sokáig eláll-na ha megmaradna...:)
Anno, ikerházunk konyhájába szerettem volna én is egy sparheltet, na de idehoztam már a nagyim 50-es évekbéli konyhabútorát a modern mellé.
Az én drága uram hagyta is mivel akkoriban halt meg a nagyi, tudta mennyire szerettem és ez egy kötődés volt.
Na de egy sparhelt?!
Hát kémény sincs a konyhában, kicsi is ez a konyha, hát hova rakjuk?! mondta Ő.
Na jó, gondoltam, rendes tőle hogy legalább azt a dohos szagú, ütött kopott konyhabútort elviseli nekem, a sparheltről lemondtam.
Kár volt!
A konyhabútort felújítattuk, természetesen már nem dohos, sőt gyönyörű!
Nem nagyon van vendégünk aki meg ne csodálná(nem mert valami különleges, hanem: nekünk is volt ilyen, nosztalgiáznak) és már a férjemnek is tetszik....:)
A sparheltet is megkedvelte volna, szereti rakni a tüzet, meg ha finomak készültek volna rajta....
Szia emerald!
A sparhelt hallatán legtöbbször egy lepukkant, szutyok konyhára/lakásra gondolnak az emberek. Pedig a franciáknál (azt hiszem ők mérvadók a konyhában is) teljesen elfogadott ez a konyhai sütő-főző berendezés. Pl: link Nálam nem ilyen van, hanem magyar Salgó tűzhely. Új építésű, tornácos, parasztház jellegű, a mai építési technológiákkal készült családiház konyhájában jól megfér egymás mellett a sparhelt, a villany főző, a kiegészítő padlófűtés, drága nagyim cca 100 éves kredence és a modern eszközök/bútorok.
A sparhelt a kölök korombeli hangulat utáni vágyam miatt kikerülhetetlen volt...:)
Látom ti is értékelitek a régi idők dolgait. Tőlem is többször kérték a diófából készült, ötszirmú virágot formázó félsülködőtükröt és a kétajtós szekrényét. Imádom őket. Miután többször rám jön a rendezkedés odacsődítek pár embert, mert irdatlan nehezek, igazi fa. A lakás fele része a múlt, a felső rész a modern világ. Akartam már kérdezni, hogy neked is a hattyút ábrázoló mérlegkaros mérleged van? Mai menü: fejtett bableves, rakott krumpli házi kolbásszal. A májkrémet én is elkészítem, de lehet megpróbálom nyúlmájból, az külön el van téve.
"A sparhelt hallatán legtöbbször egy lepukkant, szutyok konyhára/lakásra gondolnak az emberek."
70év alatti ismerőseim közül csak kettőnek van sparheltje, nos mindkettő nagyon gazdag, mondhatni milliárdos.
Ennyit erről....:)))
A 70 feletti rokonok pedig szintén rendelkezdek modern eszközökkel is. Csak szeretik a sparheltet, mert télen ez egyszerre fűtő és főző eszköz is. Szóval ne gondold h "csak" negatív előjellel lehet ilyesmire gondolni.
Klassz lehet a házatok, szerintem mi "rokon lelkek" vagyunk a nagyi féle háztartásvezetéssel.
Másik ilyen "mániám" a vaslábos....:))
De képzeld elmeséltem itthon h neked van stb.....
A férjem reakciója:
Igen az jó lett volna a konyhában. De hova raknád?!
Meg meg kell oldani a kályhacső kivezetést és szerintem újat kéne venni, azok a régieknek kiégett már a tűzterük, meg rozsdásak.
És már arról beszélt h szerinte mennyiből lehetne megoldani!
Szóval lehet h lessz egy sparheltem...:)))
Tényleg ha már Te ilyen tapasztalt vagy ez ügyben, kikérném a véleményed. Nekem a nagyi sparheltje teljesen jó volna, vagy egy régi. A króm rozsdásodását meglehet javítani, de gondolod a tűztér kiéghetett...?!
Vagy esetleg egy új nem füstöl-kormol annyira...?!
Mert ha ilyen problémák nincsenek nekem szimpatikusabb a régi.
Ó azok gyönyörűek lehetnek!
Nekem nincs ilyen igazi érték....
Ami örökségből van, az a néhány bögre, egy ütött kopott mérleg szintén olyan ami mindenkinek volt, húzogatni kell a súlyt rajta(60-as évek) ám remekül működik. De ezek a kincseim! A nagyi bútort ha sikerül linkelnem akkor felteszem majd, mert az a büszkeségem...:)
Hmm...fejtett babot én is vettem.
Nálunk ma rakott zöldbab, meg holnapra töltött paprika készült.
Meg paradicsom és csemege ubi befőzés. Pihenésképp irok, már leszakad a lábam...:)
ui.:a Te portád is szivesen megnézném....:)
jó háziasszony vagy ezt már máskor is megállapítottam.
Szia diki!
Hááát igen...! Azok a régi, igazi fából készült masszív bútorok...
:)
Nem, az én mérlegem nem hattyús. Stabil függőleges (egyensúlyi) pálcához viszonyítva áttételen keresztül a lengő pálca (mutató) mutatja a súly eltérést.
Sparhelt ügyedben először a kémény problémát kell megoldanod. Nem egyszerű. A kémény a lakóépületek egyik nagyon kényes gépészeti berendezése. Szélsőséges hőterhelések, statikus és dinamikus terhelések, vízelvezetés (savas), külső vízszigetelés, belsőépítészeti elem is. Egyszóval nem egyszerű a dolgod, ha nincs kéményed és újat kell építtetned. Ajánlom a Schiedel, vagy Leier kéményeket. + jó szakember szükséges a kivitelezéshez.
Régi sparhelt is javítható, ha a fém részeit csak esztétikai korrózió érte, s nincsenek átégve. A tűztér samottozható. A kereskedelemben lehet kapni samott lapokat, ezeket flexszel, kővágó koronggal szépen lehet a megfelelő méretűre alakítani.
Én vigyázok a tűzhelyemre, ezért minden nyáron a nagykormozás alkalmával javítom a samottozást. Az idén nyáron nagy felújításon esett át a drágám. A tűzterét a fent leírtak szerint újra samottoztam.
:)
Még az is érdekelne vaddisznópörköltbe a szokásos fűszereken kívül ki-mit tesz? Ezt a férfiak tudják szuperül elkészíteni úgyhogy mindenkitől szívesen fogadok tanácsot.
1./Nem szeretem az ellen..ellen... elleneket. A szabadságharcokat sem szeretem....
Én valamiÉRT(!!) szoktam dolgozni..., néha keményen.
2./A népszavazás pézbe kerül (sokba), úri huncutság, a demokrácia (farkas)bőrébe bújtatva.
3./Én is csípem a csípőset/atomerőset.
Szumma./ Indítványozom a közfelkiáltást/írást. Legyen a totyik neve ezentúl: édes-savanyú- CSÍPŐS !!!
Agyrém ez az egész,... :)))
Passzolom ezt a pénteket. Skótok, meg mindenki lenyugodtak. Megyek wellness-ezni, hosszú hétvégére... nem kell főznöm, svéd asztalos bőség... :))
Birka(városi: juh-)túróval szoktam tölteni a gombafejeket. Csak úgy natúr, só, minden nélkül. Ezt rácson grillezem, vagy vékonyan olajozott tepsiben (mellé mehetnek a lábai is) sütőben sütöm. Egy ágfa (178 C fokos) melletti lángon. :))
Köszönöm mindenkinek az ötleteket, délután bevásárolok és holnap szabadtéri főzés. Most egy hét laza kaja volt a múlt hétvégi Kóstold meg Magyarországot után :) lehet, hogy túl sok a kérés, de ha valaki tud csicsóka felhasználást, azt is szívesen veszem. Nem is gondoltam hogy 3 méteresre is megnő, de legalább árnyékot vetett :)
Volt a kertemben csicsoka pár évvel ezelött. Ugy kell termeszteni mint a krumplit. Egyszerüen kiirthatatlan. Tényleg 3 méteresre is megnő ha sok az eső. Ujra vetni nem kellett, mindig maradt a talajban annyi, hogy a következő évben kihajtson. Felhasználása is ugyanaz mint a krumplié. Mi csicsokasalátát csináltunk belöle. A csicsokát megföztük, felszeleteltük tejföllel elkevertük. Só került bele és hagyma szeletelve és be a hütőbe. A csicsokának van egy kis édeskés íze. A fogyasztását csak mértékkel. Van egy enyhe hashajtó hatása aki érzékeny rá az csak ovatossan. Éppen ezért a késöbbiekben mindig krumplival kevertük fele-fele arányban. Tehát gyakorlatilag egy krumplisalátát csinálsz amiben van csicsoka. Más receptet én nem ismerek.
Jó étvágyat hozzá!
A csicsokának 2-ös hasznositása volt a kertemben: A nyulaim megették a leveleket, mi pedig a gumokat.Csak hát a nyulak ugy döntöttek nekik jobban izlik a lucernaszéna, mi pedig a lenti okok miatt csak keveset fogyasztottunk 1-2 év után kikerült a csicsoka a kertböl.
Köszi. Az én nyulaim is imádják leginkább a szárát. Hallottam, hogy ezt is egyszer kell ültetni,azután terjedést megakadályozni :) Akkor kipróbálom amit írtál.
Nagyon klassz lett a hétvégi menü, köszönet nektek. A bornál kicsit gondban voltam, így Egri bikavért vettem meg édes szamorodnit, kóstolás után a száraznál maradtam, ami kimaradt közkézre került. Ma reggel munkába bicajozás közben pedig terített asztalt láttam a természettől. Óriási óriás őzláb, harmatgomba, szeder stb. Ha nem szakad du. az eső, begyűjtök.
Ízlés kérdése, és sose eszem meg se a torma se a szőlőlevelet, de a töltelék ízét szeretem. Így vagyok a paprikával is.
Kukoricadarával készítem, ha van időm nem darált, hanem apróra vágott húsból /én rendszerint tarjából/, és 1/4 rész füstölt hússal. Fokhagymát, rántást nem teszek bele, paradicsomlében főzöm.
Mármint a mérete apró :), vagy alá apró káposzta. Nálam mindkettő. Én teszek bele pirospaprikát is, ha erre gondoltad a fehéret. Itt is változik még településenként is.
Nem is meséltem, hogy begyűjtöttem. Találtam 3 óriás pöffeteget is, 65 dekás, 1,35 kg-os és egy 2,2 kg-ost. Elvittem bevizsgáltatni, mert még sose szedtem. Ott helyben le akartak csapni rá, de megvédtem az árumat :) Inkább elajándékoztam a kisebbeket. És isteni volt rántva. Amikor meghámoztam olyan volt mint egy óriási hófehér gomolya.
Óóó...az már igen!
Ügyes vagy, még a végén én is elmegyek vadászni holnap...:)
Ma a piacon vettem 20dkg vargányát. Aranyárba volt:4000/kg
De ez azt jelenti h van a közeli erdőkben.
A sütőtök krémlevesbe elég lessz.
Te merre laksz, ha nem titok?
Én Szentendrén, itt a környéken is van gomba, de még nem ismerem igazán merre mit keressek. Pedig a kertünk be is nő, állítólag tinta gomba, na de eddig nem mertük megenni, mert nem ismerjük.
Ja, kaptam a szomszédból egy halom hullott bio almát. Leves, pite meg köret is lessz belőle.
Almás-hagymás-rakott krumpli:
Ez nem főétel hanem köret, de vegáknak főétel is lehet!
Tehát nyers krumpli pucolva karikára vágva, hagyma, alma szintén pucolva karikára vágva.
Tepsi kizsírozva picit majd egy sor krumpli váltva hol alma, hol hagyma sorral. Teteje szintén krumpli. Krumplisort enyhén sózzuk.
Fóliát rá úgy a sütőbe, majd kb 45-60 perc után fólia nelkül kb 20-25 percig sül.
Mennyei! Higgyetek nekem.
Piros ropogós nem igen lessz a teteje, de az íze kárpótol mindenért.
Kalóriaszegényebb sokkal mint a sima tepsis krumpli változat és egészséges is!
A piacon szép érett de kissé ütődött körtéket igen olcsón árultak....
Jövő héten ez lessz a következő projekt:
Fahéjas-szegfüszeges körtelekvár
Meghámozzuk a körtét, majd egy nagy lyukú reszelőn(nálam nokedli szaggató megfordítva) csumáig körbegyaluljuk.
Aztán izesítjük mint egy gyümölcslevest őrölt fahéjjal, szegfüszeggel.
Ne ítéljetek el, de én szoktam beletenni qvittint. Ám ami szerepel a csomagon annak a 2,5-3 szoros mennyiségű gyümölcshöz teszem.
Cukrot kb 15-20dkg-ot teszek a gyümölcshöz kilónként.
Én is el tudom rakni tartósító nélkül kigőzölve, évekig se romlik meg.
Ám ha felbonjuk a hűtőben se lehet három hétnél tovább tartani ha semmi sincs benne. Ezért inkább megalkuszom...:)
Minnél ízesebb illatosabb a körte annál finomabb lessz a lekvár.
Drága nagyimtól(isten nyugosztalja) visszahoztam egy 12éves körtelekvárom. Félrerakta...:(
De azt az isteni ízekett, hát olyan volt mint a jó bor ami évek múlva csak jobb lessz.
A fűszerek átjárták de nem nyomta el a gyümölcs ízét, ezt még
a régi Gödöllői telkünk hullott körtéiből főztem.
Rengeteg kukacos hullott körténk volt akkoriban, takarékos felhasználásra ez volt az akkori nagy találmányom..:)
Ma már nincs fa, de a körtelekvárról nem tudunk lemondani.
Legközelebb majd leírom a musban főtt birslekbár készítését.
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!