Topiknyitó: fxboy 2014. 06. 20. 17:23

édes-savanyú  



Sziasztok!



A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..

A lényeg: Segítsetek főzni!

Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!



Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell

A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.

Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.



Jó étvágyat!




Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
evazeller 2014. 07. 08. 15:35
Törölt hozzászólás
#81
yossarian78
yossarian78 2014. 07. 08. 15:38
Előzmény: törölt hozzászólás
#82
Szerintem retek íze van nagy szar. Egyébként disznóparéj:)
evazeller 2014. 07. 08. 16:06
Törölt hozzászólás
#83
fxboy
fxboy 2014. 07. 08. 16:20
Előzmény: #82  yossarian78
#84

Teljesen igazad van. Utánanéztem, valóban disznóparéj. Dél-Amerikából származik. "....Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény. C-vitamin, E-vitamin, glutation, oxálsav, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonidok, szívglikozidok, glikozidok vannak benne....."
Ezek a k..va disznók aztán tudnak élni, nem elég nekik a kukorica/popcorn, még ezt is eleszik előlünk. :))

Retek miért szar?

evazeller 2014. 07. 08. 16:53
Törölt hozzászólás
#85
fxboy
fxboy 2014. 07. 08. 19:31
Előzmény: törölt hozzászólás
#86
Kösssz! Olvastam.
Meg ezt is: link
meg ezt is:
link
Meg a többit is!

Majd bevásárolok belőle. - Legfeljebb retek helyett elnyámnyogom... :))

evazeller 2014. 07. 08. 19:56
Törölt hozzászólás
#87
diki
diki 2014. 07. 08. 21:25
Előzmény: törölt hozzászólás
#88
Egyszer azt hallottam a nők bármiből képesek rántott dolgokat előállitani. Én pl. legutóbb kelkáposztalevelet ettem. És most ujra divat az erdőn mezőn termett dolgok, bocs élő növények, beiktatása az étrendbe. Én már megkóstoltam a gyermekláncfüvet, tyukhurt/a tyúknak mint én/.
Ma délután gombapástétomot ettem /én annak hivom/, igazi házi rozskenyérrel. Jó adag hagyma, gombával összedinsztelve, kevés só, jó adag oregáno, a legvégén forrón belekeverve egy tojássárgája, utána géppes simára keverem. És mellé ubi, paradicsom saláta joghurttal, amit a gomba enyhén husjellege simán elbír.
evazeller 2014. 07. 08. 21:48
Törölt hozzászólás
#89
diki
diki 2014. 07. 08. 21:50
Előzmény: törölt hozzászólás
#90
Látom te is önkiszolgáló vagy. Én az őzlábat és a harmatgombát szoktam a kerben, vagy az akác sorban szedni.
diki
diki 2014. 07. 08. 21:55
Előzmény: törölt hozzászólás
#91
A juhturóról meg a gomolya jut eszembe paradicsommal. Lassan szezonja lesz.
evazeller 2014. 07. 08. 21:57
Törölt hozzászólás
#92
exmnbs1 2014. 07. 09. 11:05
Előzmény: törölt hozzászólás
#93
házikenyérre majonéz light rá vékony sárgadinnye szeletek arra Kanadai bacon vagy sonka és a tetejére erős paprika szeletek
fxboy
fxboy 2014. 07. 18. 10:59
Előzmény: #63  fxboy
#94

Holnap BÁ!
Vízhő, léghő jó, szél reméljük nem lesz.
Minden egyben egy jó bulihoz.
:)

A BÁ sárkány honlap fórumon van egy Medve nick fórumtárs. Stílusa teljesen mint NBM. Tetszik!

emerald 2014. 07. 19. 17:14
Előzmény: #94  fxboy
#95
Remélem jól sikerült az úszás..:)

Paradicsomos bruschetta:
Apró paradicsomot, vagy koktélt összeapítasz pici kockákra, nagyon kevés fokhagymát, viszont jó sok összevágot bazsalikomot keversz hozzá. Meglocsolod oliva olajjal, összekevered és pírítósra halmozod.
Jutott eszembe mert szezonja van....

Más, nem kaja:
A Békásmegyeri piacon jártam ma és csak hápogtam, szegény termelők, szegény termelők kántáltam ott kicsit úgyérezve mintha lopnék. Pedig biz fizettem mindenért. Sajnálom a gazdálkodókat, ezeken az árakon nem lehet gazdaságosan termelni....:(( no meg aki nem maga árulja csak a töredékét kapja.
Paradicsom 200ft első osztájú, koktél paradicsom amit válogatni kellett 200ft, paprika 100ft vastag husú csemege, némelyik görbe volt ennyi az összes hibája. Nagyszemű szilva 100ft, szép meggy 150ft, cukkíni 100ft, fejtőbab gyönyörű 300ft megszáradt foltos külső héjjal 100ft(én ezt vettem), óriás őszibarack hibátlan 200ft, persze kilója mindezeknek. De sorolhatnám tovább....ennek szöges ellentéte a Szentendrei piac, ahol alig akad termelő, inkább csak kitelepült zöldségesek, dupla-tripla árakkal.
A babot már kifejtettem belül gyönyürű, savanyú bableves lessz belőle.

Vettem egy kicsit mindenből, no de ezért az árért már befőzni is érdemes lenne. Szoktam is, de majd hétközben.
Echte vecsési kovi ubi, vagy csemege ubi recept kell valakinek?!
A csemegét nem egyszerű csinálni, az nagy munka és speciális gőzölő fazék is kell hozzá.
diki
diki 2014. 07. 19. 22:15
Előzmény: #95  emerald
#96
Na ezért érdemes szétnézni. Én itthon szüreteltem ma: zöldbab, lepotika szilva, füge barack, cékla, cukkini /ki is rántottam, paprikák, paradicsom, menta és egy rahedli uborka. Gyalultam fagyóba, csináltam kovászost, egyiket kenyérrel másikat krumplival. Holnap reggel LECSÓ lesz kint a tüzön főzve-sütve. Teremtés koronáinak kolbásszal, tarhonyával, nekem cukkinival.
Amit irtál paradicsomosat, azt én jó sok oregánóval szeretem.
És ha ráérsz majd, én kérném a csemegeubi receptjét. Legalább lesz több fajta.
A befőzéstől már kicsit herótom van, két hete munka után mindig ez is napi program. Már a szomszédok is tudják, mert közben csak teljes hangerővel lehet rockkot hallgatni :D
Előre is kösz
emerald 2014. 07. 20. 15:06
Előzmény: #96  diki
#97
Micsoda fantasztikus háziasszony lehetsz, le a kalappal előtted, megtermeled, feldogozod, pontosan tudom mennyi munka ez!

Vecsési csemege ubi:
(Ezt piacra sosem készítették, csak házi felhasználásra)

Az augusztus eleje, közepe az az időszak amikor érdemes leszedni már a valóban apró 3-6cm-es uborkákat, a barátnőm mamája szerint.

Tehát alaposan kicsit átdörzsölgetve amíg homok van alatta mosod.
Aztán jó szorosan üvegekbe rakod, amennyi csak fér.
Rádobálod a fűszereket üvegenként:
1/2 babérlevél, 2db feketebors, 2db szegfűbors, mustármag, köménymag, koriander, pici csipet azaz pár szem, kis kapor, pici(körömnyi) torma.
Felöntőlé, kb 16üveghez:
4dl víz, 9dl 10%-os ecet, 1kg cukor, 16dkg só

Csordultig önteni a levet, majd celofánnal lefedni és úgy csavaros fémtetővel ellátni az üvegeket.
Gőzölőfazékba kerül, össze ne érjenek, majd vízzel feltöltjük. Fontos h az üvegek fedele alatt 1-1,5cm-rel lejjebb legyen a víz.
45 percig, 75fokon gőzöljük. Nem lessz puha nem kell megijedni.
Ha kész a fazékban hagyjuk kihűlni, vagy mint a lekvárokat szárazdunsztba tesszük egy éjszakára, ha kell a következő adagnak a fazék.
Aki rászánja a fejét erre a munkára, csak nagyon apró aznapi, vagy
előző esti szedésű uborkát vegyen, vagy ha szedi a kertben aznap rakja el! A roppanósságnak az uborka frissessége alapfeltétel.

Két éve 40db 7dl-is üveget raktam el. Mostanáig kitartott.
Vendégek volt hogy megkérdezték hol vettem ez milyen fajta ubi....:)))

Gőzölőfazék(gondolom neked nem ujdonság, de hátha más is nekifog)
Magyarországon lehet kapni egy elektromos változatot:link
vagy Szlovákiában 20€-ért fokolóval működő fazekat. Nekem ez utóbbi van, remekül működik olyan tökéletesen tartja a hőfokot ha eléri elektromos tűzhelyt 1-esre kapcsolva is tartja a hőfokot.
Egyszerre 7-8 üveg fér a fazékba.
fxboy
fxboy 2014. 07. 20. 16:53
Előzmény: #95  emerald
#98
Kössssz az érdeklődést, rendben volt az úszás! Átértem! :)
Bevált receptem szerint a kovi ubi folyamatosan érik-fogy.
Ma a nagykanizsai csarnokban, a termelői asztaloknál kavirnyáltam véletlenül. Lecsópaprika 300++, kékszilva 200++, őszibari 300+. Másra nem emlékszem, mert nem is akartam gyümit-zöldséget venni. Csak feltűntek ezek a holmik, mert drágállottam.

diki
diki 2014. 07. 20. 22:04
Előzmény: #97  emerald
#99
Á, nem vagyok az. Csak lehetőgésem van rá a kertünkben, meg szeretem is csinálni. Már rutin, ugyhogy közben az agyam gatyába tudja rázni magát minden téren. Kipróbálom a tiedet is.
Az enyém: 4,5 liter viz
12 pupos evőkanál cukor
4 evőkanál só, összefőzni utána
0,5 liter 20 %-os ecet

Fűszerek: 1 csomag koriander
1 csomag mustármag
5 dkb szemesbors
Minden üveg aljára egy mokkáskanálnyi, 1 babérlevél, 1 karika hagyma, kapor
Felöntöm az üveget, 3-5 percig gőzölöm.
Ez is ropogós marad, a konzervgyárihoz hasonló izű. 15-20 7 dl-es üveghez elég

Szilvalekvárt pedig ugy csinálom, hogy magvalás után ledarálom, egy magas tepsübe vagy nagy zománcozott lábasba fél-1 dl ecetet öntök, beleteszem a ledarált szilvát, utána hagyom rotyogni, néha a tetejét /az alját véletlenül sem/ megkevergetem. Ha elég sűrű, a tűzhely tetején cukrozom, 10 percig rotyog, azután irány az üveg. Megkímél a több órás ácsorgástól, fröcsögéstől.
diki
diki 2014. 07. 20. 22:06
Előzmény: #98  fxboy
#100
Jó idő volt rátok, gratula, jó kis táv. Remélem nem ütköztél a víz alatt sétálókkal :)
fxboy
fxboy 2014. 07. 23. 08:25
Előzmény: #96  diki
#101

Ha kérhetnélek, erről a krumplis koviubiról néhány szót...!
...és ha nincs kaprom, mit javasolsz helyette?
Kösz.
:)

fxboy
fxboy 2014. 07. 23. 08:39
Előzmény: #100  diki
#102

Kösz a grat-ot!
Igen, jó időnk volt. Meg is égtem egy kicsit.
A víz alatti sétálókkal nem kereszteztük az útjainkat. A Balcsi közepén elég messze voltak az úszó folyosótól, így a furcsa látványú hajójukat nem tudtuk mire vélni. Itthon a netről tudtam meg, hogy milyen produkciónak voltunk szemtanúi.
:)
diki
diki 2014. 07. 23. 09:20
Előzmény: #101  fxboy
#103
Kenyér helyett teszem rá, a keményitő itt is teszi a dolgát, de ropogósabb marad és nincs tele 'úszó alkalmatlanságokkal'.Nálunk a tavon pont hétvégén lesz ilyen rendezvény, haláli szokott lenni. Nem tudom, a kapor az kapor. Én csináltam már tormával, babérlevéllel, mindegyik jó.
fxboy
fxboy 2014. 08. 22. 18:13
Előzmény: #46  fxboy
#104

Karalábé cicege!
:)
Ismerős valakinek?

Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 22. 18:49
Előzmény: #103  diki
#105
a krumplit nyersen?

szeletben, vagy hogy? mennyit?
diki
diki 2014. 08. 23. 14:11
Előzmény: #105  Bekre_Pal
#106
Ötliteres üvegnél 4 közepest, akár csak félbevágva, akár szeletelve, alulra és felülre is, mint a kaprot és egy pár fokhagymát. 3-4 nap alatt megérik. Langyos sós vizzel szoktam felönteni, hogy ellepje jól.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 23. 14:28
Előzmény: #106  diki
#107
mindjárt elmegyek uborkáért

még valami: napra teszed, vagy meleg de árnyékos helyre?
diki
diki 2014. 08. 23. 15:43
Előzmény: #107  Bekre_Pal
#108
Meleg árnyékos, vagy hűvösebb időben napmentes konyhaablak, ott mindig meleg van :)
diki
diki 2014. 08. 24. 13:59
Előzmény: #104  fxboy
#109
Ez nem olyan mint a lapcsánka?
fxboy
fxboy 2014. 08. 24. 16:11
Előzmény: #109  diki
#110
Lapcsánkát nem ismerem.
Ez a tócsnihoz hasonló, csak krumpli helyett reszelt nyers karalábé az alap. + néhány tojás + a lehető legkevesebb liszt + erősen fűszerezem (bors, bőven fokhagyma reszelve, vágott petrus zöldje, meg ki mit szeret. Lehet csombor, kapor, öreganyó, stb). Bő olajban kisütve. Sláger.

diki
diki 2014. 08. 24. 20:43
Előzmény: #110  fxboy
#111
Na ezért jó itt élni, mindennek száz neve van :) ua. a lapcsánka csak krumplival. Én imádom cukkinival is, valahol az elején tán írtam is.
Ma szeszeltem egy kicsit, megkóstoltam a rumtopf-ot. HHmmmm. Első gyümölcs éréstől folyamatosan töltöttem fel. Gyümölcs, cukor, rum, folyamatosan rétegezve. Ízorgia. De most csinálok simán szilvát ugyanígy, egyet rummal, egyet konyakkal. Csajos vonal téli esték süti utáni likőrje.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 25. 19:10
Előzmény: #106  diki
#112
a vizet forrásból hűtöd vissza?

(már betáraztam az üveget, csak bele kell küldeni a vizet)
Törölt felhasználó 2014. 08. 25. 19:52
Előzmény: #112  Bekre_Pal
#113
Ennyire azért nem kell misztifikálni. Sima csapviz is jó, forralás nélkül.1 liter vizbe tegyél 2 dkg sót, 1 evőkanál.
Bocs, hogy beleszoltam.:):)
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 25. 20:01
Előzmény: #113  Törölt felhasználó
#114
köszi :)

már felforraltam, de sebaj!
kata311
kata311 2014. 08. 25. 21:49
Előzmény: #114  Bekre_Pal
#115
köménymagot is szórhatsz bele, meg ha van otthon bazsalikom, azt is
hajrá pali!!!!
Törölt felhasználó 2014. 08. 25. 22:30
Előzmény: #114  Bekre_Pal
#116
Ha megengeded, hogy hozzászóljak…....langyos sós víz, keményszárú kapor, öregburgonya (óburgonya)…kistányérral letakarva az üveg, amíg érik az ubi….…és nem a tűző napra helyezve!!! Burgonyát félbe, vagy ha nagyobb negyedelve, úgy hogy mégis egybe maradjon…nem fontos szeletelni, de lehet úgy is. Pikánsabbat akarsz mehet bele fokhagyma is. Én mást nem teszek bele.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 25. 22:49
Előzmény: #116  Törölt felhasználó
#117
ej, köszönöm, azt hiszem, megvan vénasszonyokra a kihívás, ezt fogom tökéletesítgetni
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 25. 22:51
Előzmény: #115  kata311
#118
van egy kisebb szatyor friss bazsalikomom, caprese halált fog halni a legtöbb, még gondolkodom a dolgom (végülis csak pár órás a cucc, lehet pótolni)

milyen karakterváltozást hoz a bazsalikom?

mármint nem nálam :)
diki
diki 2014. 08. 26. 07:26
Előzmény: #111  diki
#119
Miután szilva, alma időszak van egy könnyű, gyors, finom süti. Én szilikonos sütőpapírt szoktam most már használni. A tepsü aljába tett sütőpapírt megszóróm jó fahéjas kristálycukorral, erre kerül a félbevágott szilva leforditva, közte ujjnyi hellyel, vagy kockákra vágott alma.
Az alábbi tésztamasszával borítom le: 4 tojás fehérjét felverek, folyamatosan adok hozzá 15 deka cukrot, utána a tojássárgákat, azután kisebb fokozatra kapcsolva a gépet 14 deka rétes lisztet, végül jó fél deci olajat. Ráborítom a gyümölcsre, előmelegített sütőben magas lángon megsütöm. Hideg kőre leteszem tepsüstől, pár perc mulva sütőpapírral kiemelem és deszkára borítom. Így könnyebben jön le a papír. Az almásra vékony vaniliapudingot is teszek. Kb 15 perc az egész.
fxboy
fxboy 2014. 08. 26. 11:26
Előzmény: #119  diki
#120

Nem rossz. Sőt!
De ennél a 14 deka lisztnél elakadtam! Tudod drága Nagyim mérlegét használom. Azt a két karos igazi mérleget, réz serpenyőkkel, vas súlyokkal... 5 dekás a legkisebb... az alatt sacc! Isteni dolgokat lehet összecuccolni vele!
Tehát az ilyen 14 dekás mennyiségtől, meg 180 fokos sütő dolgoktól megkaparom magamat. Mé nem 15 deka??
Ja, és sparheltban/-tal sütök, főzök, melegítek... Egymerő romantika.
Egy bögre ez, két marék az, ... ilyen recepteket szeretek. Ennek ellenére a cukrász cimbim hozzám jár karácsonyi beiglit, zserbót, flódnit kajálni.
:)

Ilyenkor kovi ubi már kockázatos. Én legalábbis ilyenkor már nem csinálom.

Topik gazda

fxboy
fxboy
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek