A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Teljesen igazad van. Utánanéztem, valóban disznóparéj. Dél-Amerikából származik. "....Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény. C-vitamin, E-vitamin, glutation, oxálsav, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonidok, szívglikozidok, glikozidok vannak benne....."
Ezek a k..va disznók aztán tudnak élni, nem elég nekik a kukorica/popcorn, még ezt is eleszik előlünk. :))
Egyszer azt hallottam a nők bármiből képesek rántott dolgokat előállitani. Én pl. legutóbb kelkáposztalevelet ettem. És most ujra divat az erdőn mezőn termett dolgok, bocs élő növények, beiktatása az étrendbe. Én már megkóstoltam a gyermekláncfüvet, tyukhurt/a tyúknak mint én/.
Ma délután gombapástétomot ettem /én annak hivom/, igazi házi rozskenyérrel. Jó adag hagyma, gombával összedinsztelve, kevés só, jó adag oregáno, a legvégén forrón belekeverve egy tojássárgája, utána géppes simára keverem. És mellé ubi, paradicsom saláta joghurttal, amit a gomba enyhén husjellege simán elbír.
Paradicsomos bruschetta:
Apró paradicsomot, vagy koktélt összeapítasz pici kockákra, nagyon kevés fokhagymát, viszont jó sok összevágot bazsalikomot keversz hozzá. Meglocsolod oliva olajjal, összekevered és pírítósra halmozod.
Jutott eszembe mert szezonja van....
Más, nem kaja:
A Békásmegyeri piacon jártam ma és csak hápogtam, szegény termelők, szegény termelők kántáltam ott kicsit úgyérezve mintha lopnék. Pedig biz fizettem mindenért. Sajnálom a gazdálkodókat, ezeken az árakon nem lehet gazdaságosan termelni....:(( no meg aki nem maga árulja csak a töredékét kapja.
Paradicsom 200ft első osztájú, koktél paradicsom amit válogatni kellett 200ft, paprika 100ft vastag husú csemege, némelyik görbe volt ennyi az összes hibája. Nagyszemű szilva 100ft, szép meggy 150ft, cukkíni 100ft, fejtőbab gyönyörű 300ft megszáradt foltos külső héjjal 100ft(én ezt vettem), óriás őszibarack hibátlan 200ft, persze kilója mindezeknek. De sorolhatnám tovább....ennek szöges ellentéte a Szentendrei piac, ahol alig akad termelő, inkább csak kitelepült zöldségesek, dupla-tripla árakkal.
A babot már kifejtettem belül gyönyürű, savanyú bableves lessz belőle.
Vettem egy kicsit mindenből, no de ezért az árért már befőzni is érdemes lenne. Szoktam is, de majd hétközben.
Echte vecsési kovi ubi, vagy csemege ubi recept kell valakinek?!
A csemegét nem egyszerű csinálni, az nagy munka és speciális gőzölő fazék is kell hozzá.
Na ezért érdemes szétnézni. Én itthon szüreteltem ma: zöldbab, lepotika szilva, füge barack, cékla, cukkini /ki is rántottam, paprikák, paradicsom, menta és egy rahedli uborka. Gyalultam fagyóba, csináltam kovászost, egyiket kenyérrel másikat krumplival. Holnap reggel LECSÓ lesz kint a tüzön főzve-sütve. Teremtés koronáinak kolbásszal, tarhonyával, nekem cukkinival.
Amit irtál paradicsomosat, azt én jó sok oregánóval szeretem.
És ha ráérsz majd, én kérném a csemegeubi receptjét. Legalább lesz több fajta.
A befőzéstől már kicsit herótom van, két hete munka után mindig ez is napi program. Már a szomszédok is tudják, mert közben csak teljes hangerővel lehet rockkot hallgatni :D
Előre is kösz
Micsoda fantasztikus háziasszony lehetsz, le a kalappal előtted, megtermeled, feldogozod, pontosan tudom mennyi munka ez!
Vecsési csemege ubi:
(Ezt piacra sosem készítették, csak házi felhasználásra)
Az augusztus eleje, közepe az az időszak amikor érdemes leszedni már a valóban apró 3-6cm-es uborkákat, a barátnőm mamája szerint.
Tehát alaposan kicsit átdörzsölgetve amíg homok van alatta mosod.
Aztán jó szorosan üvegekbe rakod, amennyi csak fér.
Rádobálod a fűszereket üvegenként:
1/2 babérlevél, 2db feketebors, 2db szegfűbors, mustármag, köménymag, koriander, pici csipet azaz pár szem, kis kapor, pici(körömnyi) torma.
Felöntőlé, kb 16üveghez:
4dl víz, 9dl 10%-os ecet, 1kg cukor, 16dkg só
Csordultig önteni a levet, majd celofánnal lefedni és úgy csavaros fémtetővel ellátni az üvegeket.
Gőzölőfazékba kerül, össze ne érjenek, majd vízzel feltöltjük. Fontos h az üvegek fedele alatt 1-1,5cm-rel lejjebb legyen a víz.
45 percig, 75fokon gőzöljük. Nem lessz puha nem kell megijedni.
Ha kész a fazékban hagyjuk kihűlni, vagy mint a lekvárokat szárazdunsztba tesszük egy éjszakára, ha kell a következő adagnak a fazék.
Aki rászánja a fejét erre a munkára, csak nagyon apró aznapi, vagy
előző esti szedésű uborkát vegyen, vagy ha szedi a kertben aznap rakja el! A roppanósságnak az uborka frissessége alapfeltétel.
Két éve 40db 7dl-is üveget raktam el. Mostanáig kitartott.
Vendégek volt hogy megkérdezték hol vettem ez milyen fajta ubi....:)))
Gőzölőfazék(gondolom neked nem ujdonság, de hátha más is nekifog)
Magyarországon lehet kapni egy elektromos változatot:link
vagy Szlovákiában 20€-ért fokolóval működő fazekat. Nekem ez utóbbi van, remekül működik olyan tökéletesen tartja a hőfokot ha eléri elektromos tűzhelyt 1-esre kapcsolva is tartja a hőfokot.
Egyszerre 7-8 üveg fér a fazékba.
Kössssz az érdeklődést, rendben volt az úszás! Átértem! :)
Bevált receptem szerint a kovi ubi folyamatosan érik-fogy.
Ma a nagykanizsai csarnokban, a termelői asztaloknál kavirnyáltam véletlenül. Lecsópaprika 300++, kékszilva 200++, őszibari 300+. Másra nem emlékszem, mert nem is akartam gyümit-zöldséget venni. Csak feltűntek ezek a holmik, mert drágállottam.
Á, nem vagyok az. Csak lehetőgésem van rá a kertünkben, meg szeretem is csinálni. Már rutin, ugyhogy közben az agyam gatyába tudja rázni magát minden téren. Kipróbálom a tiedet is.
Az enyém: 4,5 liter viz
12 pupos evőkanál cukor
4 evőkanál só, összefőzni utána
0,5 liter 20 %-os ecet
Fűszerek: 1 csomag koriander
1 csomag mustármag
5 dkb szemesbors
Minden üveg aljára egy mokkáskanálnyi, 1 babérlevél, 1 karika hagyma, kapor
Felöntöm az üveget, 3-5 percig gőzölöm.
Ez is ropogós marad, a konzervgyárihoz hasonló izű. 15-20 7 dl-es üveghez elég
Szilvalekvárt pedig ugy csinálom, hogy magvalás után ledarálom, egy magas tepsübe vagy nagy zománcozott lábasba fél-1 dl ecetet öntök, beleteszem a ledarált szilvát, utána hagyom rotyogni, néha a tetejét /az alját véletlenül sem/ megkevergetem. Ha elég sűrű, a tűzhely tetején cukrozom, 10 percig rotyog, azután irány az üveg. Megkímél a több órás ácsorgástól, fröcsögéstől.
Kösz a grat-ot!
Igen, jó időnk volt. Meg is égtem egy kicsit.
A víz alatti sétálókkal nem kereszteztük az útjainkat. A Balcsi közepén elég messze voltak az úszó folyosótól, így a furcsa látványú hajójukat nem tudtuk mire vélni. Itthon a netről tudtam meg, hogy milyen produkciónak voltunk szemtanúi.
:)
Kenyér helyett teszem rá, a keményitő itt is teszi a dolgát, de ropogósabb marad és nincs tele 'úszó alkalmatlanságokkal'.Nálunk a tavon pont hétvégén lesz ilyen rendezvény, haláli szokott lenni. Nem tudom, a kapor az kapor. Én csináltam már tormával, babérlevéllel, mindegyik jó.
Ötliteres üvegnél 4 közepest, akár csak félbevágva, akár szeletelve, alulra és felülre is, mint a kaprot és egy pár fokhagymát. 3-4 nap alatt megérik. Langyos sós vizzel szoktam felönteni, hogy ellepje jól.
Lapcsánkát nem ismerem.
Ez a tócsnihoz hasonló, csak krumpli helyett reszelt nyers karalábé az alap. + néhány tojás + a lehető legkevesebb liszt + erősen fűszerezem (bors, bőven fokhagyma reszelve, vágott petrus zöldje, meg ki mit szeret. Lehet csombor, kapor, öreganyó, stb). Bő olajban kisütve. Sláger.
Na ezért jó itt élni, mindennek száz neve van :) ua. a lapcsánka csak krumplival. Én imádom cukkinival is, valahol az elején tán írtam is.
Ma szeszeltem egy kicsit, megkóstoltam a rumtopf-ot. HHmmmm. Első gyümölcs éréstől folyamatosan töltöttem fel. Gyümölcs, cukor, rum, folyamatosan rétegezve. Ízorgia. De most csinálok simán szilvát ugyanígy, egyet rummal, egyet konyakkal. Csajos vonal téli esték süti utáni likőrje.
Ha megengeded, hogy hozzászóljak…....langyos sós víz, keményszárú kapor, öregburgonya (óburgonya)…kistányérral letakarva az üveg, amíg érik az ubi….…és nem a tűző napra helyezve!!! Burgonyát félbe, vagy ha nagyobb negyedelve, úgy hogy mégis egybe maradjon…nem fontos szeletelni, de lehet úgy is. Pikánsabbat akarsz mehet bele fokhagyma is. Én mást nem teszek bele.
Miután szilva, alma időszak van egy könnyű, gyors, finom süti. Én szilikonos sütőpapírt szoktam most már használni. A tepsü aljába tett sütőpapírt megszóróm jó fahéjas kristálycukorral, erre kerül a félbevágott szilva leforditva, közte ujjnyi hellyel, vagy kockákra vágott alma.
Az alábbi tésztamasszával borítom le: 4 tojás fehérjét felverek, folyamatosan adok hozzá 15 deka cukrot, utána a tojássárgákat, azután kisebb fokozatra kapcsolva a gépet 14 deka rétes lisztet, végül jó fél deci olajat. Ráborítom a gyümölcsre, előmelegített sütőben magas lángon megsütöm. Hideg kőre leteszem tepsüstől, pár perc mulva sütőpapírral kiemelem és deszkára borítom. Így könnyebben jön le a papír. Az almásra vékony vaniliapudingot is teszek. Kb 15 perc az egész.
Nem rossz. Sőt!
De ennél a 14 deka lisztnél elakadtam! Tudod drága Nagyim mérlegét használom. Azt a két karos igazi mérleget, réz serpenyőkkel, vas súlyokkal... 5 dekás a legkisebb... az alatt sacc! Isteni dolgokat lehet összecuccolni vele!
Tehát az ilyen 14 dekás mennyiségtől, meg 180 fokos sütő dolgoktól megkaparom magamat. Mé nem 15 deka??
Ja, és sparheltban/-tal sütök, főzök, melegítek... Egymerő romantika.
Egy bögre ez, két marék az, ... ilyen recepteket szeretek. Ennek ellenére a cukrász cimbim hozzám jár karácsonyi beiglit, zserbót, flódnit kajálni.
:)
Ilyenkor kovi ubi már kockázatos. Én legalábbis ilyenkor már nem csinálom.
A 14 dkg ugy jön ki, hogy az eredeti recept egy nagyobb mennyiségre szólt (10-15 adag). Ebböl csinált valaki kissebb receptet (4 adag), ugy, hogy vissza osztotta a mennyiségeket.
Lehet, hogy igazad van, de ez nem életszerű (pláne lepény és társai és egyéb szalonon kívüli ételeknél). Nálam nem alkalmazandó mennyiség, habár van digitális tized grammos mérlegem is.
:)
na közben megcsináltam, összességében tök jó lett, szerintem egy nappal előbb kellett volna hűtőbe rakni, mert a kelleténél jobban megpuhultak az uborkák, de elsőre nem rossz :)
És hogy ne ragozzuk túl egyszer mértem le, hogy mennyi fér a bögrébe mert az is száz fajta van, és továbbiakban ezt használom. A sima bögrés sütit legutobb dejóval csináltam, menet bele még plussz mag /dió,napraforgó, mogyoró/ és szárított gyümölcs. Ha még bennt hagyom a sütőben szikkadni, utána pont olyan mint a műzliszelet.
Nem csak uborkát lehet kovászolni, mást is: zöldbabot. Csinálni még nem csináltam, de enni már ettem. Gyenge zöldbab kell hozzá ami nem szálkás. Finom volt ez is.
Ez aztán hihetetlen, nem is vettem észre a nekem szóló hsz-t, de pont arra gondoltam h itt az ideje egy kis libasült receptnek....:))))
No de akkor legyen a májkrém elősször:
Én azt csirkemájból készítem mert szerintem az a legfinomabb. Nincs kesernyés íze mint a pecsenye kacsa májnak.
No persze a HÍZOTT liba-kacsa májtól nincs jobb azzal eggyetértek...:) de arról majd később.
Hozzávalók:
0,5kg csirkemáj (szívvel, vagy anélkül mindegy)
2db jó nagy fej hagyma
majoranna, só bors
4db tojás
2 púpos evőkanál liba/kacsazsír
A májat nagyobb kockára vágom ha van rajta szív annak az inas felét is levágom kidobom majd ketté vágom.
Hagymát félcikkekre szeletelem, a zsíron megdinsztelem csak éppen hogy, máris mehet rá a máj(szívvel). A vége fele teszem rá a majorannát, hogy ne égjen meg, vagy ne veszítse el az ízét.
Ez tulajdonképp egy resztelt máj!
Munkával spóroló háziasszonyként nálunk ez úgy szokott készülni h ha reszteltmájat készítek ebédre akkor növelem a mennyiséget aztán a megmaradtból készül a májkrém...:)
Aztán hagymástól szaftostól bevágom egy turmixba(aprító is jó) abban jól meg mixelem. A tojásokat megfőzöm, pucolom, majd egy kislyukú reszelőn lereszelem, irtó gyorsan megy...:)
Aztán ezt is hozzáadom a mixerbe, de lehet csak egy villával simán megkeverni is. Nem zavaró az icipici fehérje darabkák.
Hűtőben 2-3 napig jól el van, de lehet mélyhűteni is, viszont azért jobb frissen. Pírítósra kenve szoktuk enni.
Nagyon finom, meghát tudod mit eszel...:) ellentétben a "bolti" májassal.
Konfitált liba/kacsasült mondják a franciák,
avagy libasült, tepertő, libazsír lábosban, nagyitól egyszerre készítve....:)
Ezt az ételt gyakorlott és kezdő háztartást vezetőknek is ajánlom, mert ha betartjátok az útmutatást lehetetlen h ne sikerüljön.
Viszont mennnyei!
Ugye így ősszel, télen jól jön ha van zsír, tepertő, amit rögtön megjegyeznék ahogy én készítem nem hizlalóbb mint egy szalámis kenyér! Az hogy mindez egy vasárnapi ebéd "mellékterméke" további haszon...:)
A hús, ki mit szeret, liba/kacsa mindegy. Ám bármely részét meg lehet így sütni, nem csak a drága combokat. Például én előnyben részesítem a szárnytövet. Ezek úgy néznek ki mint valami mini combok, de árban harmada annak.
Tehát jó nagy lábas kell hozzá.
Én egy ikeás vas magasfalú lábasban készítem.
Veszek kb 1-1,5kg húst, kb 2kg bőrös hájat
DE aki nem akar háj toklászolással kínlódni, az vegyen szép testhájat, így ugyan alig lessz tepertője, de legalább nem megy el a kedve az egésztől.
Tehát a mosott áttoklászolt hájat nem túl apró kb 5x5-ös kockákra vágom, bedobok egy adagot a lábasba majd erre megy a hús.
A maradék háj a tetejére kerül és mivel vizes volt mind csak 1-2dl vízzel öntöm fel.
Nincs se fűszer, se só, se semmi rárakva!
Ne próbáljon meg senki sót belerakni, mert nem lessz ropogós a tepertője, hanem ragadni fog.
Ám el fogtok ámulni hogy a hús íze mégsem lessz sótlan!
Fedő alatt közepes lángon forrásig melegítjük majd kis lángon kb egy 1-1,5 órát fedő nélkül éppen csak rotyogtatjuk.
Mikor a tepertő elkezd halványsárgás színt kapni, ami még messze van a késztől, akkor a húst ki kell szedni egy jénaira, vagy tepsibe kevés zsírt egy két kanálnyit(amiben főtt) aláteszünk.
Addigra a hús olyan omlóssá válik h szinte leesik a csontról.
Nekem néha le is esett, darabokban halásztam ki a tepertő mellől...:)
Ezért sütöm át a bőrét inkább sütőben.
Vagy megy azonnal a sütőbe pirítás céljából, vagy le kell fóliázni és megy hűtőbe mert akár egy nap múlva is készre lehet sütni.
Kb 200fokon 20-25 percre. Sütés előtt már lehet sózni, de nem kell nagyon.
A tepertő pedig sülhet míg pirosas nem lessz, kivételkor még puha, de mire kihül ropogóssá válik.
Ha leméritek egy azonos térfogatú bolti ill. A magatok által sütött tepertőt, azt tapasztaljátok h a bolti 2-3x nehezebb.
Mert nagyon sok zsír maradt benne! Pedig ez se lessz "száraz" csak nem kell zsírba harapni....:))
Ebből a mennyiségből lessz kb 2,5-3 üveg zsír, négy embernek ebéd, meg egy kis tepertető.
Ha valami nem érthető, vagy furcsa kérdezzetek bátran....:))
Fontos:
A tepertőt aranybarnára kell sütni, és aki bizonytalan h a zsírjából minden csepp víz elpárolgott, óvatosan figyelve nehogy megégjen sütheti még az "üres" zsírt mert így áll el sokáig.
Na és a köret!
Ej de szétszórt vagyok....::D
Főzünk sósvízben krumplit, majd ha kiszedtük a húst, tepertőt, üvegekbe a zsírt, nem tesszük mosogatóba a lábost!!!
Hanem az alján ragadt kis tepertődarabkákra, (pár csepp zsír is marad benne akaratlanul is) öntjük a meleg krumplit, megsózzuk és abban törjük össze. Picit várunk majd pár perc múlva jól felkaparjuk az edény alját-oldalát bele a krumpliba.
A férjem mikor elősször ette, felkiálltott ez szenzációs és utoljára a gyerekkorában a nagymamája csinált ilyen krumplit.
Libamájkrém:
A hízott libamáj mellé, sütéskor teszek 1-2db csirke vagy pecsenyekacsa májat, a testháj "tepertő" kockáit is hozzáadom, ha az nem elég egy kis zsírt is.
Ez is turmixba megy mind.
Elég libamáj ízű lessz így is, de nem egy anyagi csőd mégse.
Meg hát én imádom hidegen vékonyan felszeletelve a libamájat pirítósra kenve, hagymával, csemege uborkával, tehát nagyobbrészét inkább csak simán zsírjában rakom el. Sokáig eláll-na ha megmaradna...:)
Anno, ikerházunk konyhájába szerettem volna én is egy sparheltet, na de idehoztam már a nagyim 50-es évekbéli konyhabútorát a modern mellé.
Az én drága uram hagyta is mivel akkoriban halt meg a nagyi, tudta mennyire szerettem és ez egy kötődés volt.
Na de egy sparhelt?!
Hát kémény sincs a konyhában, kicsi is ez a konyha, hát hova rakjuk?! mondta Ő.
Na jó, gondoltam, rendes tőle hogy legalább azt a dohos szagú, ütött kopott konyhabútort elviseli nekem, a sparheltről lemondtam.
Kár volt!
A konyhabútort felújítattuk, természetesen már nem dohos, sőt gyönyörű!
Nem nagyon van vendégünk aki meg ne csodálná(nem mert valami különleges, hanem: nekünk is volt ilyen, nosztalgiáznak) és már a férjemnek is tetszik....:)
A sparheltet is megkedvelte volna, szereti rakni a tüzet, meg ha finomak készültek volna rajta....
Szia emerald!
A sparhelt hallatán legtöbbször egy lepukkant, szutyok konyhára/lakásra gondolnak az emberek. Pedig a franciáknál (azt hiszem ők mérvadók a konyhában is) teljesen elfogadott ez a konyhai sütő-főző berendezés. Pl: link Nálam nem ilyen van, hanem magyar Salgó tűzhely. Új építésű, tornácos, parasztház jellegű, a mai építési technológiákkal készült családiház konyhájában jól megfér egymás mellett a sparhelt, a villany főző, a kiegészítő padlófűtés, drága nagyim cca 100 éves kredence és a modern eszközök/bútorok.
A sparhelt a kölök korombeli hangulat utáni vágyam miatt kikerülhetetlen volt...:)
Látom ti is értékelitek a régi idők dolgait. Tőlem is többször kérték a diófából készült, ötszirmú virágot formázó félsülködőtükröt és a kétajtós szekrényét. Imádom őket. Miután többször rám jön a rendezkedés odacsődítek pár embert, mert irdatlan nehezek, igazi fa. A lakás fele része a múlt, a felső rész a modern világ. Akartam már kérdezni, hogy neked is a hattyút ábrázoló mérlegkaros mérleged van? Mai menü: fejtett bableves, rakott krumpli házi kolbásszal. A májkrémet én is elkészítem, de lehet megpróbálom nyúlmájból, az külön el van téve.
"A sparhelt hallatán legtöbbször egy lepukkant, szutyok konyhára/lakásra gondolnak az emberek."
70év alatti ismerőseim közül csak kettőnek van sparheltje, nos mindkettő nagyon gazdag, mondhatni milliárdos.
Ennyit erről....:)))
A 70 feletti rokonok pedig szintén rendelkezdek modern eszközökkel is. Csak szeretik a sparheltet, mert télen ez egyszerre fűtő és főző eszköz is. Szóval ne gondold h "csak" negatív előjellel lehet ilyesmire gondolni.
Klassz lehet a házatok, szerintem mi "rokon lelkek" vagyunk a nagyi féle háztartásvezetéssel.
Másik ilyen "mániám" a vaslábos....:))
De képzeld elmeséltem itthon h neked van stb.....
A férjem reakciója:
Igen az jó lett volna a konyhában. De hova raknád?!
Meg meg kell oldani a kályhacső kivezetést és szerintem újat kéne venni, azok a régieknek kiégett már a tűzterük, meg rozsdásak.
És már arról beszélt h szerinte mennyiből lehetne megoldani!
Szóval lehet h lessz egy sparheltem...:)))
Tényleg ha már Te ilyen tapasztalt vagy ez ügyben, kikérném a véleményed. Nekem a nagyi sparheltje teljesen jó volna, vagy egy régi. A króm rozsdásodását meglehet javítani, de gondolod a tűztér kiéghetett...?!
Vagy esetleg egy új nem füstöl-kormol annyira...?!
Mert ha ilyen problémák nincsenek nekem szimpatikusabb a régi.
Ó azok gyönyörűek lehetnek!
Nekem nincs ilyen igazi érték....
Ami örökségből van, az a néhány bögre, egy ütött kopott mérleg szintén olyan ami mindenkinek volt, húzogatni kell a súlyt rajta(60-as évek) ám remekül működik. De ezek a kincseim! A nagyi bútort ha sikerül linkelnem akkor felteszem majd, mert az a büszkeségem...:)
Hmm...fejtett babot én is vettem.
Nálunk ma rakott zöldbab, meg holnapra töltött paprika készült.
Meg paradicsom és csemege ubi befőzés. Pihenésképp irok, már leszakad a lábam...:)
ui.:a Te portád is szivesen megnézném....:)
jó háziasszony vagy ezt már máskor is megállapítottam.
Szia diki!
Hááát igen...! Azok a régi, igazi fából készült masszív bútorok...
:)
Nem, az én mérlegem nem hattyús. Stabil függőleges (egyensúlyi) pálcához viszonyítva áttételen keresztül a lengő pálca (mutató) mutatja a súly eltérést.
Sparhelt ügyedben először a kémény problémát kell megoldanod. Nem egyszerű. A kémény a lakóépületek egyik nagyon kényes gépészeti berendezése. Szélsőséges hőterhelések, statikus és dinamikus terhelések, vízelvezetés (savas), külső vízszigetelés, belsőépítészeti elem is. Egyszóval nem egyszerű a dolgod, ha nincs kéményed és újat kell építtetned. Ajánlom a Schiedel, vagy Leier kéményeket. + jó szakember szükséges a kivitelezéshez.
Régi sparhelt is javítható, ha a fém részeit csak esztétikai korrózió érte, s nincsenek átégve. A tűztér samottozható. A kereskedelemben lehet kapni samott lapokat, ezeket flexszel, kővágó koronggal szépen lehet a megfelelő méretűre alakítani.
Én vigyázok a tűzhelyemre, ezért minden nyáron a nagykormozás alkalmával javítom a samottozást. Az idén nyáron nagy felújításon esett át a drágám. A tűzterét a fent leírtak szerint újra samottoztam.
:)
Még az is érdekelne vaddisznópörköltbe a szokásos fűszereken kívül ki-mit tesz? Ezt a férfiak tudják szuperül elkészíteni úgyhogy mindenkitől szívesen fogadok tanácsot.
1./Nem szeretem az ellen..ellen... elleneket. A szabadságharcokat sem szeretem....
Én valamiÉRT(!!) szoktam dolgozni..., néha keményen.
2./A népszavazás pézbe kerül (sokba), úri huncutság, a demokrácia (farkas)bőrébe bújtatva.
3./Én is csípem a csípőset/atomerőset.
Szumma./ Indítványozom a közfelkiáltást/írást. Legyen a totyik neve ezentúl: édes-savanyú- CSÍPŐS !!!
Agyrém ez az egész,... :)))
Passzolom ezt a pénteket. Skótok, meg mindenki lenyugodtak. Megyek wellness-ezni, hosszú hétvégére... nem kell főznöm, svéd asztalos bőség... :))
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!