A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Ha én 51 lennék zörögnék. Napi 2 edzés mellett is 63 volt a versenysulyom a 171 cm-hez. Ja és tegnap csináltam LECSÓT. Nincs egy pár jó salátarecepted? Jó a honlap link is, amit már kipróbáltál. Nálunk most ubi, fejes saláta. zöldbab, cékla szezon van. Ugyhogy holnap őzpörkölt, zöldbableves/husival/.
Na ezzel az 51-el így vagyok én is! Csak nem akartam írni, nehogy kötözködésnek tűnjön.
Nekem 56volt a csúcsformám 166cm-hez.
Heti 3x profi tánc, 2xfutás. Ja és a kg ide vagy oda 63-as derékbőség!
Ami nekem bevált a salátával kapcsolatban:
Kevert zöldsaláta:ruccola, galambbegy(madár saláta), jég v tölgylevél.
Ezeket a leveleket lehet kapni a Lidl-ben celofán zacskóban, amit ha visszazárok 3-4-5napig is friss és felhasználható.
Teszek hozzá uborkát, paradicsomot.
Öntet:
Pici oliva olaj, amibe lehet keverni egy kis bazsalikomos pesztót előtte.
ÉS ami nagyon bejött balzsam ecet krém!
Elég a tányéron is rátenni, de bele is lehet forgatni.
A balazsamecet krém titka:
(Nekem a normál nagyon gyomormarós, nem kedveltem)
Te is elkészítheted:
Egy kanál cukrot karamellizálsz egy lábasban, felöntöd a bármilyen balzsamecettel ami otthon van, majd kislángon beforralod besűríted.
Ha egy hideg tányérra csöppentve, csak nagyon lassan folyik szinte ledermed akkor kész!
mióta elkészítettem csak ezt használom.
Diki az a link amit felraktam, jó ám a fogyihoz, nem vagyok kívánós mellette, de éhes sem!!!
A krumplis tésztát finoman szólva is imádom! Viszont mikor olvastam, nem éreztem az ellenálhatatlan vágyat h de megenném most....:))
Próbáld ki!
Az őzpöri salátával már diétás kaja...;)
Közben bal szemem a grafikonon azééé....:) Most ép banános, almás, gyömbéres,fahéjas, búzafüves trutymót iszom(veszitek a zsírégető alkatrészeket?)...Saláta? A helyzet az, hogy lusti vagyok böngészni, így ex has alkotok,(számos ritka madárfaj maradt fenn elcseszett ebédmaradványokon!) Mai ebéd: -pirított tofu darabkák, cukkinivel, római köménnyel, koktél paradicsommal, barna rizzsel - jutalomfalat: 4 babapiskóta +kv.
+ azt tudtátok, hogy pl. a répa/karalábé zöldjében sokkal több a hatóanyag mint a gyökérrészben? A karalábé levele gazdag kalciumforrás. A piaci zöldet is felhasználom.
Karalábá+répacsíkok /almával pár csepp citrommal -nagyon finom saláta.
Imádom a paradicsomot. Abból is van pár fajta és az is szinkavalkád. Sötét rózsaszín, sárga /kerek és körte formáju/, piros, fürtös, fekete. Épp tegnap kötöztem a szakadó eső után. Ja és amit lehet biokertészkedek, ugyhogy madárhadsereg is van nálunk. Reggel 5-kor kelek, kávéval és cigivel /pfuj/ kivonulok a kertbe, üdvözlöm a látogatókat. Cserébe a konyhaablakba rakott fészket a feketerigó, most próbálkoznak az élettel a kicsik.
:))) Épp tegnap csipegettem futás után meggyet...mostanában viszek magammal kutyakexet is...ha megkergetnének ugyi...
Kert? De jó lehet neked! Hú, én épp arra vágyom. Teleültetném, olyan faládás módszerrel...de nem lenne túl sok fű, olyan japánosra...kis helyes kanyargósra, lila fácska, tavacska...kacska..ringós utacska...:)))
Nem is tudtam, h van b.ecet krém- kipróba.
Ma Lidl-ben portyázom - feltankolok.
51? Nem zörgök, kényszer is egyben - egy betegség után fogytam le, és a rendszer megszokta.:)
Teljesen igazad van. Utánanéztem, valóban disznóparéj. Dél-Amerikából származik. "....Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény. C-vitamin, E-vitamin, glutation, oxálsav, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonidok, szívglikozidok, glikozidok vannak benne....."
Ezek a k..va disznók aztán tudnak élni, nem elég nekik a kukorica/popcorn, még ezt is eleszik előlünk. :))
Egyszer azt hallottam a nők bármiből képesek rántott dolgokat előállitani. Én pl. legutóbb kelkáposztalevelet ettem. És most ujra divat az erdőn mezőn termett dolgok, bocs élő növények, beiktatása az étrendbe. Én már megkóstoltam a gyermekláncfüvet, tyukhurt/a tyúknak mint én/.
Ma délután gombapástétomot ettem /én annak hivom/, igazi házi rozskenyérrel. Jó adag hagyma, gombával összedinsztelve, kevés só, jó adag oregáno, a legvégén forrón belekeverve egy tojássárgája, utána géppes simára keverem. És mellé ubi, paradicsom saláta joghurttal, amit a gomba enyhén husjellege simán elbír.
Paradicsomos bruschetta:
Apró paradicsomot, vagy koktélt összeapítasz pici kockákra, nagyon kevés fokhagymát, viszont jó sok összevágot bazsalikomot keversz hozzá. Meglocsolod oliva olajjal, összekevered és pírítósra halmozod.
Jutott eszembe mert szezonja van....
Más, nem kaja:
A Békásmegyeri piacon jártam ma és csak hápogtam, szegény termelők, szegény termelők kántáltam ott kicsit úgyérezve mintha lopnék. Pedig biz fizettem mindenért. Sajnálom a gazdálkodókat, ezeken az árakon nem lehet gazdaságosan termelni....:(( no meg aki nem maga árulja csak a töredékét kapja.
Paradicsom 200ft első osztájú, koktél paradicsom amit válogatni kellett 200ft, paprika 100ft vastag husú csemege, némelyik görbe volt ennyi az összes hibája. Nagyszemű szilva 100ft, szép meggy 150ft, cukkíni 100ft, fejtőbab gyönyörű 300ft megszáradt foltos külső héjjal 100ft(én ezt vettem), óriás őszibarack hibátlan 200ft, persze kilója mindezeknek. De sorolhatnám tovább....ennek szöges ellentéte a Szentendrei piac, ahol alig akad termelő, inkább csak kitelepült zöldségesek, dupla-tripla árakkal.
A babot már kifejtettem belül gyönyürű, savanyú bableves lessz belőle.
Vettem egy kicsit mindenből, no de ezért az árért már befőzni is érdemes lenne. Szoktam is, de majd hétközben.
Echte vecsési kovi ubi, vagy csemege ubi recept kell valakinek?!
A csemegét nem egyszerű csinálni, az nagy munka és speciális gőzölő fazék is kell hozzá.
Na ezért érdemes szétnézni. Én itthon szüreteltem ma: zöldbab, lepotika szilva, füge barack, cékla, cukkini /ki is rántottam, paprikák, paradicsom, menta és egy rahedli uborka. Gyalultam fagyóba, csináltam kovászost, egyiket kenyérrel másikat krumplival. Holnap reggel LECSÓ lesz kint a tüzön főzve-sütve. Teremtés koronáinak kolbásszal, tarhonyával, nekem cukkinival.
Amit irtál paradicsomosat, azt én jó sok oregánóval szeretem.
És ha ráérsz majd, én kérném a csemegeubi receptjét. Legalább lesz több fajta.
A befőzéstől már kicsit herótom van, két hete munka után mindig ez is napi program. Már a szomszédok is tudják, mert közben csak teljes hangerővel lehet rockkot hallgatni :D
Előre is kösz
Micsoda fantasztikus háziasszony lehetsz, le a kalappal előtted, megtermeled, feldogozod, pontosan tudom mennyi munka ez!
Vecsési csemege ubi:
(Ezt piacra sosem készítették, csak házi felhasználásra)
Az augusztus eleje, közepe az az időszak amikor érdemes leszedni már a valóban apró 3-6cm-es uborkákat, a barátnőm mamája szerint.
Tehát alaposan kicsit átdörzsölgetve amíg homok van alatta mosod.
Aztán jó szorosan üvegekbe rakod, amennyi csak fér.
Rádobálod a fűszereket üvegenként:
1/2 babérlevél, 2db feketebors, 2db szegfűbors, mustármag, köménymag, koriander, pici csipet azaz pár szem, kis kapor, pici(körömnyi) torma.
Felöntőlé, kb 16üveghez:
4dl víz, 9dl 10%-os ecet, 1kg cukor, 16dkg só
Csordultig önteni a levet, majd celofánnal lefedni és úgy csavaros fémtetővel ellátni az üvegeket.
Gőzölőfazékba kerül, össze ne érjenek, majd vízzel feltöltjük. Fontos h az üvegek fedele alatt 1-1,5cm-rel lejjebb legyen a víz.
45 percig, 75fokon gőzöljük. Nem lessz puha nem kell megijedni.
Ha kész a fazékban hagyjuk kihűlni, vagy mint a lekvárokat szárazdunsztba tesszük egy éjszakára, ha kell a következő adagnak a fazék.
Aki rászánja a fejét erre a munkára, csak nagyon apró aznapi, vagy
előző esti szedésű uborkát vegyen, vagy ha szedi a kertben aznap rakja el! A roppanósságnak az uborka frissessége alapfeltétel.
Két éve 40db 7dl-is üveget raktam el. Mostanáig kitartott.
Vendégek volt hogy megkérdezték hol vettem ez milyen fajta ubi....:)))
Gőzölőfazék(gondolom neked nem ujdonság, de hátha más is nekifog)
Magyarországon lehet kapni egy elektromos változatot:link
vagy Szlovákiában 20€-ért fokolóval működő fazekat. Nekem ez utóbbi van, remekül működik olyan tökéletesen tartja a hőfokot ha eléri elektromos tűzhelyt 1-esre kapcsolva is tartja a hőfokot.
Egyszerre 7-8 üveg fér a fazékba.
Kössssz az érdeklődést, rendben volt az úszás! Átértem! :)
Bevált receptem szerint a kovi ubi folyamatosan érik-fogy.
Ma a nagykanizsai csarnokban, a termelői asztaloknál kavirnyáltam véletlenül. Lecsópaprika 300++, kékszilva 200++, őszibari 300+. Másra nem emlékszem, mert nem is akartam gyümit-zöldséget venni. Csak feltűntek ezek a holmik, mert drágállottam.
Á, nem vagyok az. Csak lehetőgésem van rá a kertünkben, meg szeretem is csinálni. Már rutin, ugyhogy közben az agyam gatyába tudja rázni magát minden téren. Kipróbálom a tiedet is.
Az enyém: 4,5 liter viz
12 pupos evőkanál cukor
4 evőkanál só, összefőzni utána
0,5 liter 20 %-os ecet
Fűszerek: 1 csomag koriander
1 csomag mustármag
5 dkb szemesbors
Minden üveg aljára egy mokkáskanálnyi, 1 babérlevél, 1 karika hagyma, kapor
Felöntöm az üveget, 3-5 percig gőzölöm.
Ez is ropogós marad, a konzervgyárihoz hasonló izű. 15-20 7 dl-es üveghez elég
Szilvalekvárt pedig ugy csinálom, hogy magvalás után ledarálom, egy magas tepsübe vagy nagy zománcozott lábasba fél-1 dl ecetet öntök, beleteszem a ledarált szilvát, utána hagyom rotyogni, néha a tetejét /az alját véletlenül sem/ megkevergetem. Ha elég sűrű, a tűzhely tetején cukrozom, 10 percig rotyog, azután irány az üveg. Megkímél a több órás ácsorgástól, fröcsögéstől.
Kösz a grat-ot!
Igen, jó időnk volt. Meg is égtem egy kicsit.
A víz alatti sétálókkal nem kereszteztük az útjainkat. A Balcsi közepén elég messze voltak az úszó folyosótól, így a furcsa látványú hajójukat nem tudtuk mire vélni. Itthon a netről tudtam meg, hogy milyen produkciónak voltunk szemtanúi.
:)
Kenyér helyett teszem rá, a keményitő itt is teszi a dolgát, de ropogósabb marad és nincs tele 'úszó alkalmatlanságokkal'.Nálunk a tavon pont hétvégén lesz ilyen rendezvény, haláli szokott lenni. Nem tudom, a kapor az kapor. Én csináltam már tormával, babérlevéllel, mindegyik jó.
Ötliteres üvegnél 4 közepest, akár csak félbevágva, akár szeletelve, alulra és felülre is, mint a kaprot és egy pár fokhagymát. 3-4 nap alatt megérik. Langyos sós vizzel szoktam felönteni, hogy ellepje jól.
Lapcsánkát nem ismerem.
Ez a tócsnihoz hasonló, csak krumpli helyett reszelt nyers karalábé az alap. + néhány tojás + a lehető legkevesebb liszt + erősen fűszerezem (bors, bőven fokhagyma reszelve, vágott petrus zöldje, meg ki mit szeret. Lehet csombor, kapor, öreganyó, stb). Bő olajban kisütve. Sláger.
Na ezért jó itt élni, mindennek száz neve van :) ua. a lapcsánka csak krumplival. Én imádom cukkinival is, valahol az elején tán írtam is.
Ma szeszeltem egy kicsit, megkóstoltam a rumtopf-ot. HHmmmm. Első gyümölcs éréstől folyamatosan töltöttem fel. Gyümölcs, cukor, rum, folyamatosan rétegezve. Ízorgia. De most csinálok simán szilvát ugyanígy, egyet rummal, egyet konyakkal. Csajos vonal téli esték süti utáni likőrje.
Ha megengeded, hogy hozzászóljak…....langyos sós víz, keményszárú kapor, öregburgonya (óburgonya)…kistányérral letakarva az üveg, amíg érik az ubi….…és nem a tűző napra helyezve!!! Burgonyát félbe, vagy ha nagyobb negyedelve, úgy hogy mégis egybe maradjon…nem fontos szeletelni, de lehet úgy is. Pikánsabbat akarsz mehet bele fokhagyma is. Én mást nem teszek bele.
Miután szilva, alma időszak van egy könnyű, gyors, finom süti. Én szilikonos sütőpapírt szoktam most már használni. A tepsü aljába tett sütőpapírt megszóróm jó fahéjas kristálycukorral, erre kerül a félbevágott szilva leforditva, közte ujjnyi hellyel, vagy kockákra vágott alma.
Az alábbi tésztamasszával borítom le: 4 tojás fehérjét felverek, folyamatosan adok hozzá 15 deka cukrot, utána a tojássárgákat, azután kisebb fokozatra kapcsolva a gépet 14 deka rétes lisztet, végül jó fél deci olajat. Ráborítom a gyümölcsre, előmelegített sütőben magas lángon megsütöm. Hideg kőre leteszem tepsüstől, pár perc mulva sütőpapírral kiemelem és deszkára borítom. Így könnyebben jön le a papír. Az almásra vékony vaniliapudingot is teszek. Kb 15 perc az egész.
Nem rossz. Sőt!
De ennél a 14 deka lisztnél elakadtam! Tudod drága Nagyim mérlegét használom. Azt a két karos igazi mérleget, réz serpenyőkkel, vas súlyokkal... 5 dekás a legkisebb... az alatt sacc! Isteni dolgokat lehet összecuccolni vele!
Tehát az ilyen 14 dekás mennyiségtől, meg 180 fokos sütő dolgoktól megkaparom magamat. Mé nem 15 deka??
Ja, és sparheltban/-tal sütök, főzök, melegítek... Egymerő romantika.
Egy bögre ez, két marék az, ... ilyen recepteket szeretek. Ennek ellenére a cukrász cimbim hozzám jár karácsonyi beiglit, zserbót, flódnit kajálni.
:)
Ilyenkor kovi ubi már kockázatos. Én legalábbis ilyenkor már nem csinálom.
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!