A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Ha már szilvás gombóc, akkor ki lehet próbálni a fahéjas öntetet rá, vagy a turos derelyére, turógombócra is. Mi imádjuk.
1 kanál /én rétes/ lisztet felforrósítok, kb fél liter tejjel felöntöm, teszek bele cukrot, fahéjat és összefőzöm.
….és a krumpli – liszt páros végtelennek tűnő variációs lehetősége kiteljesedni látszik. Sütve, főve, bundázva…. :) Csak a mai ifjaknak furcsa hallani, hogy krumplislángos. Van helyette tortija, meg pizza, …meg a fene tudja mi.
Kis kölök koromban (cca száz éve) kéthetente sütött kenyeret a nagyikám. Kemencében. A kenyértésztából leszakított egy darabot és a kenyérsütés után abból különböző finomságok, lángosok, kiflik, lepények, krumplis, sós, édes, stb készültek. Jó dolgom volt akkoriban.
Nem akartalak benneteket átverni. Úgy emlékszem, nem írtam, hogy kezdő vok a konyhában. Az volt a kérésem, hogy receptekkel, ötletekkel segítsétek a mindennapjaimat. Köszönöm!!! De mindegy is, mert mindig lehet tanulni – jó pap…stb. Hasonlóan, mint a trédet. A pályán vok már vagy húsz éve, itt a pf-en sok éve olvasom a hsz-eket, a négy éves fx számlám mellett még mindig találok érdekes, megbecsülendő tanácsokat, még mindig kezdőnek érzem magamat.
diki! A #41-et nem értem. A fahéjas cucc (és a többi is) kiváló!
emerald! Ezek a lepények, lángosok kiváló zsírderekat csinálnak az embernek. Ez így BÁ előtt célszerű. Nehezebben fullad meg az úszó! :))
" Ezek a lepények, lángosok kiváló zsírderekat csinálnak az embernek. Ez így BÁ előtt célszerű. Nehezebben fullad meg az úszó! :)) "
:DDD
Ne is mondd, diétán vagyok ami saláta hússal...stb már egy hónapja
DE minden héten 1x van egy "szabad" ebédem.
Ez volt tegnap....:))
Nem gurulok csak -6kg a cél, ebből 3,5már teljesült!
...s mi volt tegnap az a "szabad ebéd"?
:))
Ha nem illetlenség, mennyiből -6?
"jól átvágott" - értem a tréfát.
A diétád miatt, ha nem esik jól ez a totyik, ne erőltesd! :))
Miután nálunk 33 fok és kutya fülledt idő van /ma már kb 10szer fürdött a labradorunk/ én krumplifőzeléket csináltam fasirttal, baconos sajtos csirkemellel, almás batyut és 3 liter jó hideg gyümölcssalátát.
Te hogy tudod csinálni a diétát? Én minden évben készülök rá, de nemigazán tudom hogy fogjak hozzá. Csak tudnám mi a csudától ragad rám ,mikor naponta minimum 15-20 km-t biciklizek /és nem elektromos/. Na jó enni is szeretek, ronda halál az éhenhalás.
Úgy tűnik, Neked bejött az élet!
Hogyan van türelmed ennyi kajához +fasírt, +még flancos pipimelle, +még almás batyu, +még gyümisali. :)
Én ma főzés helyett mással voltam elfoglalva, így vasárnapi ebédnek a tegnapi kelkáposzta főzelék egy részét ettük, szeretjük, finom volt. Utána mindenki szolgálja ki magát barackokból, almákból...
Nem türelem, szervezés kérdése. Jó két óra alatt cakk-pakk kész volt. A fasírt egyszerre sült a csirkemellel, mindkettő őzgerinben, közen a többi simán megvolt. Utálom a fél életemet a konyhában tölteni negyedórás pusztításért.
Hát rajtam fél kg plussz se lenne, ha mozognék.
Most egy térdműtét van kilátásban, szóval max gyógytorna.
A tükör rávett...:DDD
Nem viccen kívül, fejben rá kellett készülnöm.
De éhezni azt nem tudok, viszont találtam egy jó diétát ami mellett nem is kell. Ezt pár éve nyaranta végigcsinálom egyszer. Most kétszer. Nem 100%-ban tartom meg. Amit változtattam rajta: minden reggelire az elsőn és az utolsón is eszek egy szelet kenyeret, v zsömlét. Néha elrágok pár szem diót, mandulát. Vagy bűnözök egy ici-picit. Pl.: ma fél meggyesgombóc...:) Eszek gyümölcsöt is mindennap. Na nem is fogytam le két hét alatt a testsúlyom 10%-át de ilyen drasztikus valaminek nem vagyok a híve.
Ez az: link
Persze a 9kg valószínű egy 90-100 vagy a feletti emberről jön le.
Nekem max 3,5sikerült két hét alatt. Így h laza voltam, ami kb fél év alatt vissza is csúszott. Ezért most kis szünettel( persze akkor is figyeltem) dupla 2x2hetet csinálok végig.
Ami viszont tényleg jó benne, h nincs éhség érzetem közben, talán csak az első egy-két nap nehéz.
Az édes-savnya helyett a magyaros erős is jöhet. Szeretem! Azonban lecsó témába nem érdemes belecsapni, mert az aztán igazán az univerzum végtelenébe visz. Én legalább 10 féleképpen készítem.
Viszont ha NBM videós jóslata beválna és az évek óta lekozmált Matáv csártot tényleg felfelé pezsdítené a csípős magyaros lecsó az Isten áldása lenne a magyar konyhára/BÉT-ra/spekikre/Marinénikre/..stb/és rám!
:)
Sziasztok
Régen ettünk egy jót. Este káposztás cvekedlit csináltam és erről eszembe jutott egy másik kaja.
Krumplis tészta másképp.
Savanyu káposztát enyhén megpirítom /nem mossuk ki belőle a savanyuságot, csak kicsit kinyomkodjuk/és összekeverem a főtt, tört fehér krumplival, igy kerül a tésztára. Ebből 5 perc alatt dupla adagot szoktam enni. Jó kereskedést.
Épp most készülök krumplis tésztát készíteni. De most lemarad belőle ez az újdonság, a pirított savanyú káposzta. - Ez (savnyakáp) nálunk ősztől tavaszig kaja.
Előtte jó kis zöldség leves, sok zsenge zöldborsóval, csipetkével.
A 69-es szám azért egy fontos dolog egy házasságban, ezt azért tartsátok. -4? Szép! Drukkolok neked, én már nem fogyózom,leálltam, de volt idő amikor jól besütiztem és együtt fürödtem a pocakommal, most 51kg vagyok a 173 cm-hez, tartom-(szénhidrátot csak reggel eszem, (zabpehely) és rengeteg nyers gyümit/zöldséget turmixolok, kollegáim nagy szörnyülködésére búzafűvel- képzelheted a zöld trutyit:))..de a banán/alma elmyomja és szép bőrt csinál- +heti 3 nap edzés. A szervezet átáll. De, apucitól is elvárom a hasizmokat ám!:)
Ha én 51 lennék zörögnék. Napi 2 edzés mellett is 63 volt a versenysulyom a 171 cm-hez. Ja és tegnap csináltam LECSÓT. Nincs egy pár jó salátarecepted? Jó a honlap link is, amit már kipróbáltál. Nálunk most ubi, fejes saláta. zöldbab, cékla szezon van. Ugyhogy holnap őzpörkölt, zöldbableves/husival/.
Na ezzel az 51-el így vagyok én is! Csak nem akartam írni, nehogy kötözködésnek tűnjön.
Nekem 56volt a csúcsformám 166cm-hez.
Heti 3x profi tánc, 2xfutás. Ja és a kg ide vagy oda 63-as derékbőség!
Ami nekem bevált a salátával kapcsolatban:
Kevert zöldsaláta:ruccola, galambbegy(madár saláta), jég v tölgylevél.
Ezeket a leveleket lehet kapni a Lidl-ben celofán zacskóban, amit ha visszazárok 3-4-5napig is friss és felhasználható.
Teszek hozzá uborkát, paradicsomot.
Öntet:
Pici oliva olaj, amibe lehet keverni egy kis bazsalikomos pesztót előtte.
ÉS ami nagyon bejött balzsam ecet krém!
Elég a tányéron is rátenni, de bele is lehet forgatni.
A balazsamecet krém titka:
(Nekem a normál nagyon gyomormarós, nem kedveltem)
Te is elkészítheted:
Egy kanál cukrot karamellizálsz egy lábasban, felöntöd a bármilyen balzsamecettel ami otthon van, majd kislángon beforralod besűríted.
Ha egy hideg tányérra csöppentve, csak nagyon lassan folyik szinte ledermed akkor kész!
mióta elkészítettem csak ezt használom.
Diki az a link amit felraktam, jó ám a fogyihoz, nem vagyok kívánós mellette, de éhes sem!!!
A krumplis tésztát finoman szólva is imádom! Viszont mikor olvastam, nem éreztem az ellenálhatatlan vágyat h de megenném most....:))
Próbáld ki!
Az őzpöri salátával már diétás kaja...;)
Közben bal szemem a grafikonon azééé....:) Most ép banános, almás, gyömbéres,fahéjas, búzafüves trutymót iszom(veszitek a zsírégető alkatrészeket?)...Saláta? A helyzet az, hogy lusti vagyok böngészni, így ex has alkotok,(számos ritka madárfaj maradt fenn elcseszett ebédmaradványokon!) Mai ebéd: -pirított tofu darabkák, cukkinivel, római köménnyel, koktél paradicsommal, barna rizzsel - jutalomfalat: 4 babapiskóta +kv.
+ azt tudtátok, hogy pl. a répa/karalábé zöldjében sokkal több a hatóanyag mint a gyökérrészben? A karalábé levele gazdag kalciumforrás. A piaci zöldet is felhasználom.
Karalábá+répacsíkok /almával pár csepp citrommal -nagyon finom saláta.
Imádom a paradicsomot. Abból is van pár fajta és az is szinkavalkád. Sötét rózsaszín, sárga /kerek és körte formáju/, piros, fürtös, fekete. Épp tegnap kötöztem a szakadó eső után. Ja és amit lehet biokertészkedek, ugyhogy madárhadsereg is van nálunk. Reggel 5-kor kelek, kávéval és cigivel /pfuj/ kivonulok a kertbe, üdvözlöm a látogatókat. Cserébe a konyhaablakba rakott fészket a feketerigó, most próbálkoznak az élettel a kicsik.
:))) Épp tegnap csipegettem futás után meggyet...mostanában viszek magammal kutyakexet is...ha megkergetnének ugyi...
Kert? De jó lehet neked! Hú, én épp arra vágyom. Teleültetném, olyan faládás módszerrel...de nem lenne túl sok fű, olyan japánosra...kis helyes kanyargósra, lila fácska, tavacska...kacska..ringós utacska...:)))
Nem is tudtam, h van b.ecet krém- kipróba.
Ma Lidl-ben portyázom - feltankolok.
51? Nem zörgök, kényszer is egyben - egy betegség után fogytam le, és a rendszer megszokta.:)
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!