Topiknyitó: fxboy 2014. 06. 20. 17:23

édes-savanyú  



Sziasztok!



A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..

A lényeg: Segítsetek főzni!

Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!



Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell

A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.

Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.



Jó étvágyat!




Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
fxboy
fxboy 2014. 07. 23. 08:25
Előzmény: #96  diki
#101

Ha kérhetnélek, erről a krumplis koviubiról néhány szót...!
...és ha nincs kaprom, mit javasolsz helyette?
Kösz.
:)

fxboy
fxboy 2014. 07. 23. 08:39
Előzmény: #100  diki
#102

Kösz a grat-ot!
Igen, jó időnk volt. Meg is égtem egy kicsit.
A víz alatti sétálókkal nem kereszteztük az útjainkat. A Balcsi közepén elég messze voltak az úszó folyosótól, így a furcsa látványú hajójukat nem tudtuk mire vélni. Itthon a netről tudtam meg, hogy milyen produkciónak voltunk szemtanúi.
:)
diki
diki 2014. 07. 23. 09:20
Előzmény: #101  fxboy
#103
Kenyér helyett teszem rá, a keményitő itt is teszi a dolgát, de ropogósabb marad és nincs tele 'úszó alkalmatlanságokkal'.Nálunk a tavon pont hétvégén lesz ilyen rendezvény, haláli szokott lenni. Nem tudom, a kapor az kapor. Én csináltam már tormával, babérlevéllel, mindegyik jó.
fxboy
fxboy 2014. 08. 22. 18:13
Előzmény: #46  fxboy
#104

Karalábé cicege!
:)
Ismerős valakinek?

Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 22. 18:49
Előzmény: #103  diki
#105
a krumplit nyersen?

szeletben, vagy hogy? mennyit?
diki
diki 2014. 08. 23. 14:11
Előzmény: #105  Bekre_Pal
#106
Ötliteres üvegnél 4 közepest, akár csak félbevágva, akár szeletelve, alulra és felülre is, mint a kaprot és egy pár fokhagymát. 3-4 nap alatt megérik. Langyos sós vizzel szoktam felönteni, hogy ellepje jól.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 23. 14:28
Előzmény: #106  diki
#107
mindjárt elmegyek uborkáért

még valami: napra teszed, vagy meleg de árnyékos helyre?
diki
diki 2014. 08. 23. 15:43
Előzmény: #107  Bekre_Pal
#108
Meleg árnyékos, vagy hűvösebb időben napmentes konyhaablak, ott mindig meleg van :)
diki
diki 2014. 08. 24. 13:59
Előzmény: #104  fxboy
#109
Ez nem olyan mint a lapcsánka?
fxboy
fxboy 2014. 08. 24. 16:11
Előzmény: #109  diki
#110
Lapcsánkát nem ismerem.
Ez a tócsnihoz hasonló, csak krumpli helyett reszelt nyers karalábé az alap. + néhány tojás + a lehető legkevesebb liszt + erősen fűszerezem (bors, bőven fokhagyma reszelve, vágott petrus zöldje, meg ki mit szeret. Lehet csombor, kapor, öreganyó, stb). Bő olajban kisütve. Sláger.

diki
diki 2014. 08. 24. 20:43
Előzmény: #110  fxboy
#111
Na ezért jó itt élni, mindennek száz neve van :) ua. a lapcsánka csak krumplival. Én imádom cukkinival is, valahol az elején tán írtam is.
Ma szeszeltem egy kicsit, megkóstoltam a rumtopf-ot. HHmmmm. Első gyümölcs éréstől folyamatosan töltöttem fel. Gyümölcs, cukor, rum, folyamatosan rétegezve. Ízorgia. De most csinálok simán szilvát ugyanígy, egyet rummal, egyet konyakkal. Csajos vonal téli esték süti utáni likőrje.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 25. 19:10
Előzmény: #106  diki
#112
a vizet forrásból hűtöd vissza?

(már betáraztam az üveget, csak bele kell küldeni a vizet)
Törölt felhasználó 2014. 08. 25. 19:52
Előzmény: #112  Bekre_Pal
#113
Ennyire azért nem kell misztifikálni. Sima csapviz is jó, forralás nélkül.1 liter vizbe tegyél 2 dkg sót, 1 evőkanál.
Bocs, hogy beleszoltam.:):)
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 25. 20:01
Előzmény: #113  Törölt felhasználó
#114
köszi :)

már felforraltam, de sebaj!
kata311
kata311 2014. 08. 25. 21:49
Előzmény: #114  Bekre_Pal
#115
köménymagot is szórhatsz bele, meg ha van otthon bazsalikom, azt is
hajrá pali!!!!
Törölt felhasználó 2014. 08. 25. 22:30
Előzmény: #114  Bekre_Pal
#116
Ha megengeded, hogy hozzászóljak…....langyos sós víz, keményszárú kapor, öregburgonya (óburgonya)…kistányérral letakarva az üveg, amíg érik az ubi….…és nem a tűző napra helyezve!!! Burgonyát félbe, vagy ha nagyobb negyedelve, úgy hogy mégis egybe maradjon…nem fontos szeletelni, de lehet úgy is. Pikánsabbat akarsz mehet bele fokhagyma is. Én mást nem teszek bele.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 25. 22:49
Előzmény: #116  Törölt felhasználó
#117
ej, köszönöm, azt hiszem, megvan vénasszonyokra a kihívás, ezt fogom tökéletesítgetni
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 25. 22:51
Előzmény: #115  kata311
#118
van egy kisebb szatyor friss bazsalikomom, caprese halált fog halni a legtöbb, még gondolkodom a dolgom (végülis csak pár órás a cucc, lehet pótolni)

milyen karakterváltozást hoz a bazsalikom?

mármint nem nálam :)
diki
diki 2014. 08. 26. 07:26
Előzmény: #111  diki
#119
Miután szilva, alma időszak van egy könnyű, gyors, finom süti. Én szilikonos sütőpapírt szoktam most már használni. A tepsü aljába tett sütőpapírt megszóróm jó fahéjas kristálycukorral, erre kerül a félbevágott szilva leforditva, közte ujjnyi hellyel, vagy kockákra vágott alma.
Az alábbi tésztamasszával borítom le: 4 tojás fehérjét felverek, folyamatosan adok hozzá 15 deka cukrot, utána a tojássárgákat, azután kisebb fokozatra kapcsolva a gépet 14 deka rétes lisztet, végül jó fél deci olajat. Ráborítom a gyümölcsre, előmelegített sütőben magas lángon megsütöm. Hideg kőre leteszem tepsüstől, pár perc mulva sütőpapírral kiemelem és deszkára borítom. Így könnyebben jön le a papír. Az almásra vékony vaniliapudingot is teszek. Kb 15 perc az egész.
fxboy
fxboy 2014. 08. 26. 11:26
Előzmény: #119  diki
#120

Nem rossz. Sőt!
De ennél a 14 deka lisztnél elakadtam! Tudod drága Nagyim mérlegét használom. Azt a két karos igazi mérleget, réz serpenyőkkel, vas súlyokkal... 5 dekás a legkisebb... az alatt sacc! Isteni dolgokat lehet összecuccolni vele!
Tehát az ilyen 14 dekás mennyiségtől, meg 180 fokos sütő dolgoktól megkaparom magamat. Mé nem 15 deka??
Ja, és sparheltban/-tal sütök, főzök, melegítek... Egymerő romantika.
Egy bögre ez, két marék az, ... ilyen recepteket szeretek. Ennek ellenére a cukrász cimbim hozzám jár karácsonyi beiglit, zserbót, flódnit kajálni.
:)

Ilyenkor kovi ubi már kockázatos. Én legalábbis ilyenkor már nem csinálom.

kata311
kata311 2014. 08. 26. 12:11
Előzmény: #120  fxboy
#121
tegnap lett kész a koviubim, íze fantasztikus, csak jól elsóztam
help, micsinájjak, tegyem be sima vízbe???
diki
diki 2014. 08. 26. 12:14
Előzmény: #120  fxboy
#122
Én meg az evőkanalat Horváth Rozi: 1 csapott evőkanál liszt = 1 dkg, cukor=1,5 dkg :)
diki
diki 2014. 08. 26. 12:21
Előzmény: #120  fxboy
#123
Nekem még hagyományos Karancs gázsütőm van, sacc/kb gombeltekeréses beállítással :) A krumplilángost pedig egy 50 éves teatűzhelyen szoktam készíteni.
Törölt felhasználó 2014. 08. 31. 04:54
Előzmény: #120  fxboy
#124
A 14 dkg ugy jön ki, hogy az eredeti recept egy nagyobb mennyiségre szólt (10-15 adag). Ebböl csinált valaki kissebb receptet (4 adag), ugy, hogy vissza osztotta a mennyiségeket.
fxboy
fxboy 2014. 08. 31. 05:48
Előzmény: #124  Törölt felhasználó
#125
Lehet, hogy igazad van, de ez nem életszerű (pláne lepény és társai és egyéb szalonon kívüli ételeknél). Nálam nem alkalmazandó mennyiség, habár van digitális tized grammos mérlegem is.
:)
fxboy
fxboy 2014. 08. 31. 05:55
Előzmény: #124  Törölt felhasználó
#126
.... és a 14 dekához hogyan pásszol a "jó fél deci olaj"? Akkor talán ennek is kb 0,6 dl -nek (vagy 0,5+ dl-nek) kellene lennie.

Törölt felhasználó 2014. 08. 31. 07:03
#127
Egy jo pacalrecept van valakinek.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 31. 09:30
Előzmény: #116  Törölt felhasználó
#128
na közben megcsináltam, összességében tök jó lett, szerintem egy nappal előbb kellett volna hűtőbe rakni, mert a kelleténél jobban megpuhultak az uborkák, de elsőre nem rossz :)
diki
diki 2014. 08. 31. 09:58
Előzmény: #124  Törölt felhasználó
#129
Ez úgy jön ki, hogy a kerek gyümölcstorta forma receptje:)
diki
diki 2014. 08. 31. 10:01
Előzmény: #129  diki
#130
És ezért egyszerű mérce az evőkanál. Miután nekem ez az alaprecept, ezt szoktam többszörözni.
diki
diki 2014. 08. 31. 10:40
Előzmény: #130  diki
#131
És hogy ne ragozzuk túl egyszer mértem le, hogy mennyi fér a bögrébe mert az is száz fajta van, és továbbiakban ezt használom. A sima bögrés sütit legutobb dejóval csináltam, menet bele még plussz mag /dió,napraforgó, mogyoró/ és szárított gyümölcs. Ha még bennt hagyom a sütőben szikkadni, utána pont olyan mint a műzliszelet.
diki
diki 2014. 08. 31. 10:40
Előzmény: #129  diki
#132
Úgyhogy kistepsüs adag, ha nagyobba teszem akkor többszörözöm :)
Törölt felhasználó 2014. 08. 31. 11:20
Előzmény: #132  diki
#133
1 a lényeg: finom legyen a sütemény. -:))
Törölt felhasználó 2014. 08. 31. 11:43
Előzmény: #128  Bekre_Pal
#134
Nem csak uborkát lehet kovászolni, mást is: zöldbabot. Csinálni még nem csináltam, de enni már ettem. Gyenge zöldbab kell hozzá ami nem szálkás. Finom volt ez is.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 31. 12:48
Előzmény: #134  Törölt felhasználó
#135
tegnap kovászoltam be egy kísérleti mennyiséget :)
Törölt felhasználó 2014. 09. 06. 11:41
Előzmény: #26  emerald
#136
Nem találom a házi májkrémed receptjét vagy a hsz számát. Ha megadnád megköszönném :)))
Kacsa vagy liba különössen érdekelne.
emerald 2014. 09. 13. 09:34
Előzmény: #136  Törölt felhasználó
#137
Ez aztán hihetetlen, nem is vettem észre a nekem szóló hsz-t, de pont arra gondoltam h itt az ideje egy kis libasült receptnek....:))))

No de akkor legyen a májkrém elősször:
Én azt csirkemájból készítem mert szerintem az a legfinomabb. Nincs kesernyés íze mint a pecsenye kacsa májnak.
No persze a HÍZOTT liba-kacsa májtól nincs jobb azzal eggyetértek...:) de arról majd később.

Hozzávalók:
0,5kg csirkemáj (szívvel, vagy anélkül mindegy)
2db jó nagy fej hagyma
majoranna, só bors
4db tojás
2 púpos evőkanál liba/kacsazsír
A májat nagyobb kockára vágom ha van rajta szív annak az inas felét is levágom kidobom majd ketté vágom.
Hagymát félcikkekre szeletelem, a zsíron megdinsztelem csak éppen hogy, máris mehet rá a máj(szívvel). A vége fele teszem rá a majorannát, hogy ne égjen meg, vagy ne veszítse el az ízét.
Ez tulajdonképp egy resztelt máj!

Munkával spóroló háziasszonyként nálunk ez úgy szokott készülni h ha reszteltmájat készítek ebédre akkor növelem a mennyiséget aztán a megmaradtból készül a májkrém...:)

Aztán hagymástól szaftostól bevágom egy turmixba(aprító is jó) abban jól meg mixelem. A tojásokat megfőzöm, pucolom, majd egy kislyukú reszelőn lereszelem, irtó gyorsan megy...:)
Aztán ezt is hozzáadom a mixerbe, de lehet csak egy villával simán megkeverni is. Nem zavaró az icipici fehérje darabkák.
Hűtőben 2-3 napig jól el van, de lehet mélyhűteni is, viszont azért jobb frissen. Pírítósra kenve szoktuk enni.
Nagyon finom, meghát tudod mit eszel...:) ellentétben a "bolti" májassal.

Folyt köv. a libával.....
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 09. 13. 09:37
Előzmény: #135  Bekre_Pal
#138
most vagy én vagyok a fura, vagy a kovászolt zöldbab nem akkora szám...
Törölt felhasználó 2014. 09. 13. 11:09
Előzmény: #137  emerald
#139
Akkor azért nem találtam a receptedet, mert még nem irtad be. :-O
Most már meg van, köszönöm. :-))
A reszteltmájat szeretem. Kiprobálom ezt is. :-))
emerald 2014. 09. 13. 12:15
Előzmény: #139  Törölt felhasználó
#140
Igen, mert ajánlottam, de nem kérték, mert ismerték...:)

emerald 2014. 09. 13. 12:45
Előzmény: #137  emerald
#141
Konfitált liba/kacsasült mondják a franciák,
avagy libasült, tepertő, libazsír lábosban, nagyitól egyszerre készítve....:)

Ezt az ételt gyakorlott és kezdő háztartást vezetőknek is ajánlom, mert ha betartjátok az útmutatást lehetetlen h ne sikerüljön.
Viszont mennnyei!

Ugye így ősszel, télen jól jön ha van zsír, tepertő, amit rögtön megjegyeznék ahogy én készítem nem hizlalóbb mint egy szalámis kenyér! Az hogy mindez egy vasárnapi ebéd "mellékterméke" további haszon...:)

A hús, ki mit szeret, liba/kacsa mindegy. Ám bármely részét meg lehet így sütni, nem csak a drága combokat. Például én előnyben részesítem a szárnytövet. Ezek úgy néznek ki mint valami mini combok, de árban harmada annak.
Tehát jó nagy lábas kell hozzá.
Én egy ikeás vas magasfalú lábasban készítem.
Veszek kb 1-1,5kg húst, kb 2kg bőrös hájat
DE aki nem akar háj toklászolással kínlódni, az vegyen szép testhájat, így ugyan alig lessz tepertője, de legalább nem megy el a kedve az egésztől.
Tehát a mosott áttoklászolt hájat nem túl apró kb 5x5-ös kockákra vágom, bedobok egy adagot a lábasba majd erre megy a hús.
A maradék háj a tetejére kerül és mivel vizes volt mind csak 1-2dl vízzel öntöm fel.
Nincs se fűszer, se só, se semmi rárakva!

Folyt. köv....
emerald 2014. 09. 13. 13:33
Előzmény: #141  emerald
#142
Ne próbáljon meg senki sót belerakni, mert nem lessz ropogós a tepertője, hanem ragadni fog.
Ám el fogtok ámulni hogy a hús íze mégsem lessz sótlan!
Fedő alatt közepes lángon forrásig melegítjük majd kis lángon kb egy 1-1,5 órát fedő nélkül éppen csak rotyogtatjuk.
Mikor a tepertő elkezd halványsárgás színt kapni, ami még messze van a késztől, akkor a húst ki kell szedni egy jénaira, vagy tepsibe kevés zsírt egy két kanálnyit(amiben főtt) aláteszünk.
Addigra a hús olyan omlóssá válik h szinte leesik a csontról.
Nekem néha le is esett, darabokban halásztam ki a tepertő mellől...:)
Ezért sütöm át a bőrét inkább sütőben.
Vagy megy azonnal a sütőbe pirítás céljából, vagy le kell fóliázni és megy hűtőbe mert akár egy nap múlva is készre lehet sütni.
Kb 200fokon 20-25 percre. Sütés előtt már lehet sózni, de nem kell nagyon.

A tepertő pedig sülhet míg pirosas nem lessz, kivételkor még puha, de mire kihül ropogóssá válik.
Ha leméritek egy azonos térfogatú bolti ill. A magatok által sütött tepertőt, azt tapasztaljátok h a bolti 2-3x nehezebb.
Mert nagyon sok zsír maradt benne! Pedig ez se lessz "száraz" csak nem kell zsírba harapni....:))

Ebből a mennyiségből lessz kb 2,5-3 üveg zsír, négy embernek ebéd, meg egy kis tepertető.
Ha valami nem érthető, vagy furcsa kérdezzetek bátran....:))
emerald 2014. 09. 13. 14:04
Előzmény: #142  emerald
#143
Fontos:
A tepertőt aranybarnára kell sütni, és aki bizonytalan h a zsírjából minden csepp víz elpárolgott, óvatosan figyelve nehogy megégjen sütheti még az "üres" zsírt mert így áll el sokáig.

Na és a köret!
Ej de szétszórt vagyok....::D

Főzünk sósvízben krumplit, majd ha kiszedtük a húst, tepertőt, üvegekbe a zsírt, nem tesszük mosogatóba a lábost!!!
Hanem az alján ragadt kis tepertődarabkákra, (pár csepp zsír is marad benne akaratlanul is) öntjük a meleg krumplit, megsózzuk és abban törjük össze. Picit várunk majd pár perc múlva jól felkaparjuk az edény alját-oldalát bele a krumpliba.
A férjem mikor elősször ette, felkiálltott ez szenzációs és utoljára a gyerekkorában a nagymamája csinált ilyen krumplit.
emerald 2014. 09. 13. 14:54
Előzmény: #139  Törölt felhasználó
#144
Libamájkrém:
A hízott libamáj mellé, sütéskor teszek 1-2db csirke vagy pecsenyekacsa májat, a testháj "tepertő" kockáit is hozzáadom, ha az nem elég egy kis zsírt is.
Ez is turmixba megy mind.
Elég libamáj ízű lessz így is, de nem egy anyagi csőd mégse.

Meg hát én imádom hidegen vékonyan felszeletelve a libamájat pirítósra kenve, hagymával, csemege uborkával, tehát nagyobbrészét inkább csak simán zsírjában rakom el. Sokáig eláll-na ha megmaradna...:)
emerald 2014. 09. 13. 15:41
Előzmény: #120  fxboy
#145
Megnéznélek, bevallom kicsit irigykedek is..:)

Anno, ikerházunk konyhájába szerettem volna én is egy sparheltet, na de idehoztam már a nagyim 50-es évekbéli konyhabútorát a modern mellé.
Az én drága uram hagyta is mivel akkoriban halt meg a nagyi, tudta mennyire szerettem és ez egy kötődés volt.
Na de egy sparhelt?!
Hát kémény sincs a konyhában, kicsi is ez a konyha, hát hova rakjuk?! mondta Ő.
Na jó, gondoltam, rendes tőle hogy legalább azt a dohos szagú, ütött kopott konyhabútort elviseli nekem, a sparheltről lemondtam.
Kár volt!

A konyhabútort felújítattuk, természetesen már nem dohos, sőt gyönyörű!
Nem nagyon van vendégünk aki meg ne csodálná(nem mert valami különleges, hanem: nekünk is volt ilyen, nosztalgiáznak) és már a férjemnek is tetszik....:)
A sparheltet is megkedvelte volna, szereti rakni a tüzet, meg ha finomak készültek volna rajta....
Törölt felhasználó 2014. 09. 13. 16:10
Előzmény: #144  emerald
#146
Ez egyre jobban hangzik. :-))
Még szerencse, hogy most indul majd a libaszezon (november).
Köszi a recepteket.
Ezért kaptál tölem 1 pirospontot. :-))
fxboy
fxboy 2014. 09. 14. 07:25
Előzmény: #145  emerald
#147
Szia emerald!
A sparhelt hallatán legtöbbször egy lepukkant, szutyok konyhára/lakásra gondolnak az emberek. Pedig a franciáknál (azt hiszem ők mérvadók a konyhában is) teljesen elfogadott ez a konyhai sütő-főző berendezés. Pl: link Nálam nem ilyen van, hanem magyar Salgó tűzhely. Új építésű, tornácos, parasztház jellegű, a mai építési technológiákkal készült családiház konyhájában jól megfér egymás mellett a sparhelt, a villany főző, a kiegészítő padlófűtés, drága nagyim cca 100 éves kredence és a modern eszközök/bútorok.
A sparhelt a kölök korombeli hangulat utáni vágyam miatt kikerülhetetlen volt...:)

A töpörtyűs sült liba recepted kiváló.

diki
diki 2014. 09. 14. 14:53
Előzmény: #147  fxboy
#148
Látom ti is értékelitek a régi idők dolgait. Tőlem is többször kérték a diófából készült, ötszirmú virágot formázó félsülködőtükröt és a kétajtós szekrényét. Imádom őket. Miután többször rám jön a rendezkedés odacsődítek pár embert, mert irdatlan nehezek, igazi fa. A lakás fele része a múlt, a felső rész a modern világ. Akartam már kérdezni, hogy neked is a hattyút ábrázoló mérlegkaros mérleged van? Mai menü: fejtett bableves, rakott krumpli házi kolbásszal. A májkrémet én is elkészítem, de lehet megpróbálom nyúlmájból, az külön el van téve.
emerald 2014. 09. 14. 15:21
Előzmény: #147  fxboy
#149
"A sparhelt hallatán legtöbbször egy lepukkant, szutyok konyhára/lakásra gondolnak az emberek."

70év alatti ismerőseim közül csak kettőnek van sparheltje, nos mindkettő nagyon gazdag, mondhatni milliárdos.
Ennyit erről....:)))
A 70 feletti rokonok pedig szintén rendelkezdek modern eszközökkel is. Csak szeretik a sparheltet, mert télen ez egyszerre fűtő és főző eszköz is. Szóval ne gondold h "csak" negatív előjellel lehet ilyesmire gondolni.
Klassz lehet a házatok, szerintem mi "rokon lelkek" vagyunk a nagyi féle háztartásvezetéssel.
Másik ilyen "mániám" a vaslábos....:))

De képzeld elmeséltem itthon h neked van stb.....
A férjem reakciója:
Igen az jó lett volna a konyhában. De hova raknád?!
Meg meg kell oldani a kályhacső kivezetést és szerintem újat kéne venni, azok a régieknek kiégett már a tűzterük, meg rozsdásak.
És már arról beszélt h szerinte mennyiből lehetne megoldani!

Szóval lehet h lessz egy sparheltem...:)))
Tényleg ha már Te ilyen tapasztalt vagy ez ügyben, kikérném a véleményed. Nekem a nagyi sparheltje teljesen jó volna, vagy egy régi. A króm rozsdásodását meglehet javítani, de gondolod a tűztér kiéghetett...?!
Vagy esetleg egy új nem füstöl-kormol annyira...?!
Mert ha ilyen problémák nincsenek nekem szimpatikusabb a régi.

emerald 2014. 09. 14. 15:44
Előzmény: #148  diki
#150
Ó azok gyönyörűek lehetnek!
Nekem nincs ilyen igazi érték....
Ami örökségből van, az a néhány bögre, egy ütött kopott mérleg szintén olyan ami mindenkinek volt, húzogatni kell a súlyt rajta(60-as évek) ám remekül működik. De ezek a kincseim! A nagyi bútort ha sikerül linkelnem akkor felteszem majd, mert az a büszkeségem...:)

Hmm...fejtett babot én is vettem.
Nálunk ma rakott zöldbab, meg holnapra töltött paprika készült.
Meg paradicsom és csemege ubi befőzés. Pihenésképp irok, már leszakad a lábam...:)

ui.:a Te portád is szivesen megnézném....:)
jó háziasszony vagy ezt már máskor is megállapítottam.
fxboy
fxboy 2014. 09. 15. 06:23
Előzmény: #148  diki
#151

Szia diki!
Hááát igen...! Azok a régi, igazi fából készült masszív bútorok...
:)

Nem, az én mérlegem nem hattyús. Stabil függőleges (egyensúlyi) pálcához viszonyítva áttételen keresztül a lengő pálca (mutató) mutatja a súly eltérést.
fxboy
fxboy 2014. 09. 15. 06:48
Előzmény: #149  emerald
#152
Sparhelt ügyedben először a kémény problémát kell megoldanod. Nem egyszerű. A kémény a lakóépületek egyik nagyon kényes gépészeti berendezése. Szélsőséges hőterhelések, statikus és dinamikus terhelések, vízelvezetés (savas), külső vízszigetelés, belsőépítészeti elem is. Egyszóval nem egyszerű a dolgod, ha nincs kéményed és újat kell építtetned. Ajánlom a Schiedel, vagy Leier kéményeket. + jó szakember szükséges a kivitelezéshez.
Régi sparhelt is javítható, ha a fém részeit csak esztétikai korrózió érte, s nincsenek átégve. A tűztér samottozható. A kereskedelemben lehet kapni samott lapokat, ezeket flexszel, kővágó koronggal szépen lehet a megfelelő méretűre alakítani.
Én vigyázok a tűzhelyemre, ezért minden nyáron a nagykormozás alkalmával javítom a samottozást. Az idén nyáron nagy felújításon esett át a drágám. A tűzterét a fent leírtak szerint újra samottoztam.
:)

Törölt felhasználó 2014. 09. 19. 08:14
Előzmény: #152  fxboy
#153
kedves topikindító

hát én ezt nem bírom tovább!!! ))) és protestálok a topik neve ellen a megrögzött erős kedvelők nevében. kérek népszavazást ez ügyben )))))

édes-savanyú- CSÍPŐS
))))))

diki
diki 2014. 09. 19. 08:25
Előzmény: #153  Törölt felhasználó
#154
Na igen, az se hiányozhat a lecsóból, halászléből :)
diki
diki 2014. 09. 19. 08:27
Előzmény: #152  fxboy
#155
Nincs valami jó receptetek sütőtökre, mert sülve már tegnap ettem. Töltött gomba is érdekelne akár vega, akár húsos.
diki
diki 2014. 09. 19. 08:29
Előzmény: #155  diki
#156
Még az is érdekelne vaddisznópörköltbe a szokásos fűszereken kívül ki-mit tesz? Ezt a férfiak tudják szuperül elkészíteni úgyhogy mindenkitől szívesen fogadok tanácsot.
Törölt felhasználó 2014. 09. 19. 08:38
Előzmény: #155  diki
#157
finom gombás tokány

kis (sok) cseresznye paprikával )


exmnbs1 2014. 09. 19. 08:42
Előzmény: #157  Törölt felhasználó
#158
szendvicsre is kell a hegyes erős zöld
fxboy
fxboy 2014. 09. 19. 10:10
Előzmény: #153  Törölt felhasználó
#159
Kedves NBM!

1./Nem szeretem az ellen..ellen... elleneket. A szabadságharcokat sem szeretem....
Én valamiÉRT(!!) szoktam dolgozni..., néha keményen.
2./A népszavazás pézbe kerül (sokba), úri huncutság, a demokrácia (farkas)bőrébe bújtatva.
3./Én is csípem a csípőset/atomerőset.
Szumma./ Indítványozom a közfelkiáltást/írást. Legyen a totyik neve ezentúl: édes-savanyú- CSÍPŐS !!!

Agyrém ez az egész,... :)))

Passzolom ezt a pénteket. Skótok, meg mindenki lenyugodtak. Megyek wellness-ezni, hosszú hétvégére... nem kell főznöm, svéd asztalos bőség... :))

fxboy
fxboy 2014. 09. 19. 10:13
Előzmény: #156  diki
#160

Néha szoktam a pörköltökbe tárkonyt adni.
Vadröfivel is ki lehetne próbálni.

fxboy
fxboy 2014. 09. 19. 10:18
Előzmény: #155  diki
#161
Birka(városi: juh-)túróval szoktam tölteni a gombafejeket. Csak úgy natúr, só, minden nélkül. Ezt rácson grillezem, vagy vékonyan olajozott tepsiben (mellé mehetnek a lábai is) sütőben sütöm. Egy ágfa (178 C fokos) melletti lángon. :))
lukskypoker
lukskypoker 2014. 09. 19. 10:28
Előzmény: #156  diki
#162
borókabogyó
(bár én csak néző és kukta voltam, meg vörösbor előkostoló)
lukskypoker
lukskypoker 2014. 09. 19. 10:31
Előzmény: #155  diki
#163
Tejszínes krémlevesként, parmezánnal és/vagy sült bacon kockával.

(csak só mint fűszer, és csipetnyi szerecsendió)

diki
diki 2014. 09. 19. 11:24
Előzmény: #163  lukskypoker
#164
Köszönöm mindenkinek az ötleteket, délután bevásárolok és holnap szabadtéri főzés. Most egy hét laza kaja volt a múlt hétvégi Kóstold meg Magyarországot után :) lehet, hogy túl sok a kérés, de ha valaki tud csicsóka felhasználást, azt is szívesen veszem. Nem is gondoltam hogy 3 méteresre is megnő, de legalább árnyékot vetett :)
emerald 2014. 09. 19. 11:44
Előzmény: #164  diki
#165
Sütőtök krémlevest, víz helyett húslevessel engedem fel, és vargányával, erdei gombával isteni, ha hozzájutsz.....:)

Csicsóka recept engem is érdekelne....
Törölt felhasználó 2014. 09. 19. 15:32
Előzmény: #164  diki
#166
Volt a kertemben csicsoka pár évvel ezelött. Ugy kell termeszteni mint a krumplit. Egyszerüen kiirthatatlan. Tényleg 3 méteresre is megnő ha sok az eső. Ujra vetni nem kellett, mindig maradt a talajban annyi, hogy a következő évben kihajtson. Felhasználása is ugyanaz mint a krumplié. Mi csicsokasalátát csináltunk belöle. A csicsokát megföztük, felszeleteltük tejföllel elkevertük. Só került bele és hagyma szeletelve és be a hütőbe. A csicsokának van egy kis édeskés íze. A fogyasztását csak mértékkel. Van egy enyhe hashajtó hatása aki érzékeny rá az csak ovatossan. Éppen ezért a késöbbiekben mindig krumplival kevertük fele-fele arányban. Tehát gyakorlatilag egy krumplisalátát csinálsz amiben van csicsoka. Más receptet én nem ismerek.
Jó étvágyat hozzá!
Törölt felhasználó 2014. 09. 19. 19:04
Előzmény: #164  diki
#167
A csicsokának 2-ös hasznositása volt a kertemben: A nyulaim megették a leveleket, mi pedig a gumokat.Csak hát a nyulak ugy döntöttek nekik jobban izlik a lucernaszéna, mi pedig a lenti okok miatt csak keveset fogyasztottunk 1-2 év után kikerült a csicsoka a kertböl.
diki
diki 2014. 09. 19. 21:40
Előzmény: #167  Törölt felhasználó
#168
Köszi. Az én nyulaim is imádják leginkább a szárát. Hallottam, hogy ezt is egyszer kell ültetni,azután terjedést megakadályozni :) Akkor kipróbálom amit írtál.
diki
diki 2014. 09. 22. 07:26
Előzmény: #168  diki
#169
Nagyon klassz lett a hétvégi menü, köszönet nektek. A bornál kicsit gondban voltam, így Egri bikavért vettem meg édes szamorodnit, kóstolás után a száraznál maradtam, ami kimaradt közkézre került. Ma reggel munkába bicajozás közben pedig terített asztalt láttam a természettől. Óriási óriás őzláb, harmatgomba, szeder stb. Ha nem szakad du. az eső, begyűjtök.
Törölt felhasználó 2014. 09. 22. 10:43
Előzmény: #169  diki
#170
szabolcsi töltött káposzta - tormalevélben
diki
diki 2014. 09. 22. 11:07
Előzmény: #170  Törölt felhasználó
#171
Istenek eledele, közé 1-2 szőlőlevélbe töltöttel, alá egy kis füstölt finomság.
Törölt felhasználó 2014. 09. 22. 12:58
Előzmény: #171  diki
#172
diki

És az miben különbözik a dunántulitól?
A szőlőlevelet, tormalevelet meg lehet enni?
Törölt felhasználó 2014. 09. 23. 00:43
Előzmény: #171  diki
#173
Én azt hittem szőlőlevélbe azért csomagolják hogy jobbban nézzen ki.......Ezek szerint meg is lehet enni......Legközelebb én is megprobálom. :-))
diki
diki 2014. 09. 26. 12:57
Előzmény: #172  Törölt felhasználó
#174
Ízlés kérdése, és sose eszem meg se a torma se a szőlőlevelet, de a töltelék ízét szeretem. Így vagyok a paprikával is.
Kukoricadarával készítem, ha van időm nem darált, hanem apróra vágott húsból /én rendszerint tarjából/, és 1/4 rész füstölt hússal. Fokhagymát, rántást nem teszek bele, paradicsomlében főzöm.
exmnbs1 2014. 09. 26. 13:16
Előzmény: #172  Törölt felhasználó
#175
én úgy tudtam hogy a szabolcsi töltöttkáposzta fehér de van benne paradicsomlé és apró
diki
diki 2014. 09. 26. 13:21
Előzmény: #175  exmnbs1
#176
Mármint a mérete apró :), vagy alá apró káposzta. Nálam mindkettő. Én teszek bele pirospaprikát is, ha erre gondoltad a fehéret. Itt is változik még településenként is.
exmnbs1 2014. 09. 26. 13:26
Előzmény: #176  diki
#177
a töltelék nem öklömnyi, arra
diki
diki 2014. 09. 26. 13:48
Előzmény: #169  diki
#178
Nem is meséltem, hogy begyűjtöttem. Találtam 3 óriás pöffeteget is, 65 dekás, 1,35 kg-os és egy 2,2 kg-ost. Elvittem bevizsgáltatni, mert még sose szedtem. Ott helyben le akartak csapni rá, de megvédtem az árumat :) Inkább elajándékoztam a kisebbeket. És isteni volt rántva. Amikor meghámoztam olyan volt mint egy óriási hófehér gomolya.
emerald 2014. 09. 26. 14:55
Előzmény: #178  diki
#179
Óóó...az már igen!
Ügyes vagy, még a végén én is elmegyek vadászni holnap...:)
Ma a piacon vettem 20dkg vargányát. Aranyárba volt:4000/kg
De ez azt jelenti h van a közeli erdőkben.
A sütőtök krémlevesbe elég lessz.

Te merre laksz, ha nem titok?
Én Szentendrén, itt a környéken is van gomba, de még nem ismerem igazán merre mit keressek. Pedig a kertünk be is nő, állítólag tinta gomba, na de eddig nem mertük megenni, mert nem ismerjük.

Ja, kaptam a szomszédból egy halom hullott bio almát. Leves, pite meg köret is lessz belőle.

Almás-hagymás-rakott krumpli:
Ez nem főétel hanem köret, de vegáknak főétel is lehet!
Tehát nyers krumpli pucolva karikára vágva, hagyma, alma szintén pucolva karikára vágva.
Tepsi kizsírozva picit majd egy sor krumpli váltva hol alma, hol hagyma sorral. Teteje szintén krumpli. Krumplisort enyhén sózzuk.
Fóliát rá úgy a sütőbe, majd kb 45-60 perc után fólia nelkül kb 20-25 percig sül.
Mennyei! Higgyetek nekem.
Piros ropogós nem igen lessz a teteje, de az íze kárpótol mindenért.
Kalóriaszegényebb sokkal mint a sima tepsis krumpli változat és egészséges is!
emerald 2014. 09. 26. 19:34
Előzmény: #179  emerald
#180
A piacon szép érett de kissé ütődött körtéket igen olcsón árultak....
Jövő héten ez lessz a következő projekt:

Fahéjas-szegfüszeges körtelekvár

Meghámozzuk a körtét, majd egy nagy lyukú reszelőn(nálam nokedli szaggató megfordítva) csumáig körbegyaluljuk.
Aztán izesítjük mint egy gyümölcslevest őrölt fahéjjal, szegfüszeggel.
Ne ítéljetek el, de én szoktam beletenni qvittint. Ám ami szerepel a csomagon annak a 2,5-3 szoros mennyiségű gyümölcshöz teszem.
Cukrot kb 15-20dkg-ot teszek a gyümölcshöz kilónként.
Én is el tudom rakni tartósító nélkül kigőzölve, évekig se romlik meg.
Ám ha felbonjuk a hűtőben se lehet három hétnél tovább tartani ha semmi sincs benne. Ezért inkább megalkuszom...:)
Minnél ízesebb illatosabb a körte annál finomabb lessz a lekvár.

Drága nagyimtól(isten nyugosztalja) visszahoztam egy 12éves körtelekvárom. Félrerakta...:(
De azt az isteni ízekett, hát olyan volt mint a jó bor ami évek múlva csak jobb lessz.
A fűszerek átjárták de nem nyomta el a gyümölcs ízét, ezt még
a régi Gödöllői telkünk hullott körtéiből főztem.
Rengeteg kukacos hullott körténk volt akkoriban, takarékos felhasználásra ez volt az akkori nagy találmányom..:)
Ma már nincs fa, de a körtelekvárról nem tudunk lemondani.

Legközelebb majd leírom a musban főtt birslekbár készítését.

diki
diki 2014. 09. 26. 22:09
Előzmény: #180  emerald
#181
Biokörte-biokukac :) Birsalmasajtot akarom újra kipróbálni, évek óta készülök rá.
diki
diki 2014. 09. 26. 22:23
Előzmény: #179  emerald
#182
A család szereti az almás változatot, én képtelen vagyok azzal enni, úgyhogy szegény csóró személyemnek marad a hagymás, füstölt szalonnás változat. Nem titok, Nyíregyházán lakok. "börtönéből szabadul sas lelkem, ha a rónák végtelenjét látom" Nektek skanzen, nekünk múzeumfalu van. Szinte minden évben kimegyek, ha lehet többször is. Rengeteg jó rendezvény szokott lenni.
exmnbs1 2014. 09. 26. 22:35
Előzmény: #182  diki
#183
akkor voltunk Nyíregyházán mikor a vízi alkalmaosság verseny volt
mellette a megye ételspecialitásaiból lehetett kóstolgatni párszázasért
a Sóstó is nagyon klassz és az Állatkert is
diki
diki 2014. 09. 26. 22:44
Előzmény: #183  exmnbs1
#184
Akkor van rá 99 % esély, hogy elmentünk egymás mellett :D A múzeumfalut kihagytad?
diki
diki 2014. 09. 26. 22:48
Előzmény: #184  diki
#185
link voltam és leszek egy páron
exmnbs1 2014. 09. 26. 22:52
Előzmény: #184  diki
#186
dehogy hagytam, tetszett, szép, rendezett
kisebb mint a Skanzen, de szellősebb, jobban érvényesülnek benne a porták.
volt ott egy kis szatócsbolt régi cukorkákkal.
exmnbs1 2014. 09. 26. 22:56
Előzmény: #185  diki
#187
mind a 3 következő tetszik nekem is

az Árpádkori falut megnézzük ha visszamegyünk
Törölt felhasználó 2014. 09. 26. 22:57
Előzmény: #187  exmnbs1
#188
A Tirpák Csárdát is érdemes kipróbálni.
emerald 2014. 09. 27. 05:08
Előzmény: #182  diki
#189
Ó hát már tudom miért főzöl olyan finomakat!
Idén márciusig havi 1x jártam Debrecenbe.
Azok voltak a bevásárló túráim. Imádtam azt a piacot(sokkal jobb mint az itteni, a pestieknél is jobb) sok a termelő
saját árúval. Ott tanultam meg hogy isteni a karalábé levélbe göngyölt
töltike. Azóta itt szezonba mindig kérek egy csokorra való karalábé levelet, a "szemétből" adnak is ingyen. Nem kell senkinek, nem viszik haza a felesleges részét...:) A sárga túró, ami húsvétkor készül azt is eltanultam!

Nyírenyházát kevésbé ismerem, de majd a múzeumfaluba elmegyünk ha lessz rendezvény. Hátha lessz slambuc, mert arról csak hallottam, de igazit nem ettem még....

emerald 2014. 09. 27. 08:54
Előzmény: #189  emerald
#190
Jó tudni azt is, hogy Omega3 zsírsavakhoz, melyek a koszorúér-betegségek kialakulásának veszélyét nagyban mérséklik, nem csak halak fogyasztásával juthatunk; a hízott liba és kacsa zsírjában ugyanúgy jelen vannak ezek az értékes zsírsavak.

Read more: link

:))))
Ezt most találtam, csak annyit tennék hozzá hogy nagyim 90-évig élt. Ha nem történik baleset, sokkal tovább is élhetett volna.
Ám csak a liba-kacsazsírt használt.
diki
diki 2014. 09. 27. 09:58
Előzmény: #190  emerald
#191
Az én nagymamám 89 évesen halt meg. Imádta a kolbászt, sonkát, szalonnát. De mellette mindennapos volt a hagyma, fokhagyma, idénygyümölcsök, zöldségek evése is, ami neki is megtermett a kiskertjében. De abban az időben még nem kellett egyre több vegyszert használni. Fák kérgét megtisztítottuk, a szőlő csak rézgálicot látott. Hetente egyszer elment hozzá egy gondozó, vitt 2 dl házi pálinkát és nagymamám reggelente megivott egy kupicával. Mindig azt mondta, ha valamit megkívánsz, azt edd meg, mert a szervezet jelzi mire van szüksége, csak nem figyelünk oda rá. És másik a szabad levegőn mozgás, testet, lelket épít, karbantart.
Törölt felhasználó 2014. 09. 27. 12:52
Előzmény: #174  diki
#192
Ugy látom a szabolcsi-nyirségi töltöttkáposzta egész más mint amit itt Tolnában csinálnak. Savanyukáposztábol és levélből nem pedig édeskáposztábol fözzük. Paradicsomlé sem kerül bele. A töltelékbe inkább rizst raknak és örölt paprikát.
Egy azonban biztos:
Mind a két ételhez jól esne egy pohár szekszárdi kékfrankos...........a saját pincéből, szőlőből. :-))
fxboy
fxboy 2014. 10. 01. 20:24
Előzmény: #169  diki
#193

Long-short után bringával munkába, közben gombát, erdei gyümit szedni (lehet, hogy még vadásztál is közben :)). - Habzsolod az életet...

Mai menü babos káposzta füstölt sonkával.

Csicsókát én salátába szoktam. Nyersen/párolva. Praktikus növény, mert fagyálló, csak a pucolása macerás. Nincs gond a tárolással, télen még az enyhén fagyott földből is felásható. Télen az elszáradt felső részét a tapsik imádják.

fxboy
fxboy 2014. 10. 01. 20:37
Előzmény: #181  diki
#194

Szia diki!

Nem nagy kunszt. Megpucolod (szegény biokukac), húsdarálón ledarálod és főződ jó sokáig. Ha már megfelelően sűrű, ízesíted. Cukor, ánizs, fahéj, szegfűszeg, dió, stb tetszés és fantázia szerint. Tepsibe, őzgerincbe, tányérba kiöntöd, kihűlés után, ha megfelelően sokáig/sűrűre főzted, akkor darabolhatod. Darabolás nélkül hideg kamrában (neked biztosan van) egy darabig eláll (a cukor tartósít) Ha hígabb, akkor üvegbe töltheted és mehet a száraz dunsztba.
:)

fxboy
fxboy 2014. 10. 01. 20:48
Előzmény: #179  emerald
#195
Szia emerald!

Ez az almás krumpli jól hangzik. Majd kipróbálom.
Télen sokszor van nálunk menüként tepsis krumpli. Szoktam variálni hússal, szalonnával, sonkával, virslivel, kolbásszal, tojással, vagy csak úgy natúr. A hagymát én egy kicsit később szoktam rátenni, amikor a krumpli már egy kicsit zsibbad. Így a hagyma ropogós marad, nem mállik szét.

fxboy
fxboy 2014. 10. 13. 20:01
Előzmény: #195  fxboy
#196


link

Ezt a cirkuszt ezzel a nyomorult alma piaccal. Hol adják olcsón az almát.

Itt a szomszéd faluban van egy almakertészet. Kb 7-8 éve telepítették, EU-s pénzekből. Szuper modern minta kertészet. Az utóbbi években itt szoktam beszerezni a családi alma fogyasztáshoz szükséges mennyiséget. Eddig minden évben 100 Ft alatt volt kilója. Az idén 150,- Ft/kg a legolcsóbb alma (ütött, tükörfoltos, lé/ipari-alma).
A hétvégén a helyi Lidl-ben vettem akciós almát 99,- Ft/kg-ért. Nem tudom milyen fajta, honnan van, de jó.
Tehát én úgy tapasztalom, hogy ez az almapiaci mizéria csak a sajtóban létezik. Bosszantó ez a sok valótlanság!!

diki
diki 2014. 10. 13. 20:31
Előzmény: #196  fxboy
#197
Mondjuk itt? link
diki
diki 2014. 10. 13. 20:35
Előzmény: #197  diki
#198
Vagy itt? link Egyébként ilyenkor rengetegen jönnek az itteni nagybani piacra, vagy célirányosan a termelőhöz az őszi dolgokat bevásárolni, de innen is szállítanak többfelé az országba.
fxboy
fxboy 2014. 10. 14. 06:32
Előzmény: #198  diki
#199

"....vagy célirányosan a termelőhöz ....." Ennél célirányosabban nem tudok a termelőhöz menni, mint ahogyan írtam a kertben a fák mellől akartam a termésért üzletelni. :)
Nem tartom célszerű megoldásnak, hogy a zalai alma termelőtől elutazzak a Nyírségbe almáért.

diki
diki 2014. 10. 14. 07:24
Előzmény: #199  fxboy
#200
Én se tartom annak, de nem is erre gondoltam. :)

Topik gazda

fxboy
fxboy
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek