A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Ahh, dehogy!
Sajnos elvoltam foglalva mindenféle mással, meg szereztem végre egy jó gyalut, mert az se volt, megy lenyomó követ:)
Na de karácsonyra csak meg lessz.
Viszont a szomszédba ettem egy sült husit káposztával.
Lekapatták mindkét oldalát a hússzeleteknek, majd tepsiberakták, megszórták jó vastagon savanyúkáposztával, tetejére hagymakarikák és vékony szalonna szeletek kerültek, majd be a sütőbe. Gyors, egyszerű és finom:)
"....Lekapatták mindkét oldalát a hússzeleteknek, majd tepsiberakták, megszórták jó vastagon savanyúkáposztával, tetejére hagymakarikák és vékony szalonna szeletek kerültek, majd be a sütőbe....."
Profi!
A napos oldalon vagy. :))))
A fránya CSICSÓKÁNAK (q.va caps lock) tényleg macerás a pucolása.
Ma Pestről hazafelé jövet Szfváron az Auchanban kaptam kacsa hájat akciósan. Most azt sütöm ki. Reggeliként majd a kacsa zsíros kenyérhez nagyon jól fog pászolni a savkáposztám. Atom erős csöves és cserkó paprika is van benne. Azt mondják, hogy az idén különösen jól sikeredett a savkápom. :)
Gránátos kocka slambucosan, utána gránát alma - az egészség megőrzés miatt... :)
Most pedig ismét sütőtökös mákos rétes. :)))
Jó ez a vasárnap délután!
Hmm de jó lehetett. Megcsinálom már én is azt sütőtökös mákost ;)
Nálunk libaleves mélyhűtőből, meg sajtos pesztós tepsis csirke.
Még mindig káposzta:
Anyukám sosem káposztás tésztát készít, hanem a káposztás sztrapacska egyszerűsítet formáját káposztás nokedlit.
Biztos nagyon furcsán hangzik elsőre, de ehhez a nokedlihez nincs tojás keverve h könnyű maradjon. Aki megkóstolta nálam annak mindnek ízlett. Sokkal jobb mint tésztával, rögtön a káposztára van szedve,így beissza az ízeket magába.
Meg olcsó és gyors is ;)
A Lidl réteslapját javaslom (még mindig akciós), mert könnyű vele dolgozni, könnyű feltekerni, pont jó az állaga. Más lapok szárazak, törnek, ha nedvesíted, akkor meg szétmállik az egész cucc. Ha ilyen anyag jön be a konyhámra, akkor ezt csak simán rétegezem, nem csavarom föl.
Sok tököt bele! Sütés közben a levét kiengedi, de a mák felszívja. Egy közepes méretű tökhöz ment 25 dkg mák, meg a többi cucc (cukor, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, narancshéj). A 8 lapos rétesből lett 2 db 3 lapos 1 db 2 lapos tekercs. A 3 tekercs pont belefért a kis tepsimbe. 3 db ágfánál (kb kar vastagságúak) kb 1 óra alatt kész lett. Cukrászok elbújhatnak, Nagyikám pedig föntről örül. :)))
Még csak most sikerült beesnem a gép elé. Imádom a gránátalmát. Készülök a kgst piacra, szoktam venni ilyenkor egy pár üveg gránátalmalevet. Én délre sült csirkét készítettem /2 sajátot/, főtt és utána vajon kérgesített burgonyával. Édesség túrós, szilvalekváros derelye. A töltött káposztát /rizses/ pedig most kaptam le a tűzhelyről. Reggelig kihűl. Úgyhogy jó ez a vasárnap este, letehettem a fenekem végre :) Szerencsére ez nem rendszer, de egész nap kint voltunk, úgyhogy csúszott a program. Hét közben a tepsün krumpliba tettem csicsókát félevágva, finom volt. Hamar rászoktunk.
A múltkor kipróbáltam a karalábés tésztát is, annyi, hogy ennél fehérborsot tettem rá, egyébként ugyanúgy készül mint a káposztás. A szomszéd gyermekes anyuka pedig cukorral készítette.
Köszi előre is a recepteket, jó lessz az bármikor.
Csak időm lenne elég sütni...:)
eur/usd topikban érdemes olvasgatni, persze nem engem..:D
Tőzsde nem megy olyan jól mint a sütés...;)
Szarvasvadi, sjani, meg néhányan professzionalisan viszik a topikot.
Eszembe jutott egy másik káposztás kaja.
A káposztás bableves. Debrecenben ettem, nagyon finom.
Az a lényege h külön a babot, a füstölt csülköt és káposztát megfőzik, majd összekeverik ezt az egészet. Talán pici rántás megy bele.
Diki biztos jobban tudja, hajdúsági kaja.
Én egyszer készítettem de férjem szerint rosszul mert a csülkös bablevesbe tettem a káposztát, és rettenetes módon répa is volt benne...:D azt mondta a répát nem birja a gyomra.
Mi savanyú káposztával készítjük. Én úgy szoktam, hogy a csülköt kuktában előfőzöm, csont cupp ki, Lulunak a labradornak, utána levével együtt teszem nagyobb fazékba a beáztatott babbal együtt. A savanyú káposztát a vége felé, mert attól minden nehezebben fő. Én szoktam egy kis rántást is tenni bele. Na és ezután kell valami tartalmas kaja, is mert ez vasszegolvasztó :D
Ma nyúlcombot sütöttem bolti fűszerezéssel, kebab, grill, gyros. Nagyjénaiban egy jó adag krumpli, rá a hús, kevés víz és olaj alá, tető rá és be a sütőbe. Egy óra alatt kész volt, hozzá almakompót, cékla, igény szerint.
Pukkantgat a savanyúkáposztám, de nem tudom kell-e habot szedni a tetejéről nem merem kinyitni. A férjem szerint kellene...
Mindössze 10napja érik, nem tömtem túl van 10cm üres hely a hordóban, és a vizet is rendszeresen pótolom.
Szerintetek kellene habot szednem?!
Más,
holnap keresztelő lessz egy ismerősömnél. A férj glutén érzekeny, egy csodás sütim van amibe nincs liszt. Ez a répatorta!
Svájci specialitás, náluk húsvétkor sütik úgy mint mi karácsonykor a
beiglit. Az íze mintha csokis valamit ennél!
Soha senki akit megkínáltam rá nem jött h mi van benne.
Az én répautáló férjem is imádja.
30dkg sárgarépát finomra reszelünk, 5tojás sárgáját 20dkg cukorral, egy vaniliáscukorral habosra keverünk. 30dkg diót megdarálunk (lehet mogyoró v mandula), a tojásfehérjét habbá verjük. 1tk. fahéjat, késhegynyi szegfűszeget, szerecsendiót, a répát, diót a tojásos masszába keverünk. A végén a tojáshabot óvatosan belekeverjük.
Vajazott, zsemlemorzsával hintett (kapcsos) tortaformában sütjük.
200fokra előmelegített sütőben 50percig sütjük.
Egy nappal előbb érdemes elkészeni és pihentetni ajánlatos.
De persze kihülés után is finom, csak jobban összeérnek az ízek.
Szóval ez az süti ami jobb másnap...:))
Amúgy az eredeti recept szerint marcipánnal be van vonva a teteje, meg marcipán répa díszíti, de nekem ahhoz sose volt kedvem/időm.
Az a kérésem ha valakinek lenne valami bevált sós süti azt kérnék, pogácsa, pirog..mit tom én mi, nekem csak az az egy sajtosom van.
Na meg egy krumlis pogi, de az kicsit macerás, és csak frissen jó.
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!