Topiknyitó: fxboy 2014. 06. 20. 17:23

édes-savanyú  



Sziasztok!



A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..

A lényeg: Segítsetek főzni!

Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!



Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell

A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.

Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.



Jó étvágyat!




Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
diki
diki 2014. 10. 31. 19:56
Előzmény: #205  emerald
#220
Én ezt a kókuszost szoktam készíteni, de csak télen, mert a 40 fokot nemigen bírja TÉSZTA: 7 tojás fehérje, 30 deka porcukor, 1 cs. vaniliás cukor, ezeket kemény habbá verjük. Belekeverünk 20 dkg kókuszreszeléket, 8 deka lisztet. Zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük./még a szilikonos sütőpapírral nem próbáltam, majd legközelebb/ KRÉM: 7 tojás sárgája, 15 deka porcukor, 20 dkg. vaj/margain, 2 deka kakaó, jól kikeverni. Tésztára rákenjük, tetejére CSOKIMÁZ: 10 deka csoki 4 evőkanál étolajjal összeolvasztva. Lehűtjük, úgy kenjük a krémre. Könnyen elkészíthető, finom süti. Bejglit nem szoktam sütni, de mindig kapok. Gondoltam, hogy legyen valami mákos is, az országtortát kellene megsütni, isteni /nekem/
emerald 2014. 10. 28. 08:04
Előzmény: #215  diki
#219
Hú kössz, meg is kérdezem van-e még szőllő, amit nem szedtek le.
Mert friss must az biztos nincs.
Ha nem, majd jövőre felkészültek leszünk és kipróbáljuk.

Végülis külföldön készítenek lekvárt, zselét szőllőből.
Szóval ez igazán jó lehet.
Láttam a piacon otellót, majd veszek is, kipróbálom az öntetet.
Kössz:)

emerald 2014. 10. 28. 07:20
Előzmény: #212  fxboy
#218
Dehogyis baj, mindenkihez szólt a kérdés :)
Kössz, ez is jól hangzik, nekem csak 20l-es a hordóm, talán 10-12kg +1 fej káposzta egészben is elég.
Az a bajom a vágással h sajnos hiába szeretek főzni, az egyhelyben állós munkákat igyekeznem kell lerövidíteni. Ezt a káposztavágást meg nem lehet ülve csinálni.

De igazad van, majd megoldom valahogy. Nem óriási mennyiség.
diki
diki 2014. 10. 28. 07:07
Előzmény: #210  emerald
#217
És bocs, hogy ömlesztve ment el minden, hiába rendeztem mint te.
diki
diki 2014. 10. 27. 21:33
Előzmény: #210  emerald
#216
Feljegyeztem, kipróbálom. Sajtos 25 dkg margarin 50 dkg rétesliszt 1 csapott evőkanál só 20-25 dkg sajt lereszelve /ebből hagyok a tetejére/ 2 dl tejföl A lisztbe beleteszem a sót, elmorzsolom a margarinnal, összekeverem a reszelt sajttal, végül összegyúrom a tejföllel. Legalább egy órát hűtőben pihentetem letakarva. De van olyan, hogy este összeállítom és reggel sütöm. Kinyújtom, tojással megkenem, sajttal leszórom innentől ugyanaz mint a tied. Ez akkor van megsülve, ha az alja enyhén barna. Egyébként ezeket a dolgokat az első 1-2 sütésnél kitapasztalja az ember. Frissen ropogós, utána folyamatosan puhul ha marad :)
diki
diki 2014. 10. 27. 21:10
Előzmény: #206  diki
#215
Öntet nagyon könnyű, de nem gyors. Otellóból szoktam az elég "sűrű" szőlő. Leszemezem, megmosom, lábasba teszem, akár kézzel, akár a hagyományos krumplitörővel kicsit megdöngölöm, hogy repedjenek a szemek. Főzni lassú tüzön szoktam kb 3 órát, közben lehet mást csinálni, nem kap oda. Ha van kedvem a tetejéről néha lepecázom a magokat, kevesebb marad a passzírozáshoz. Szóval, passzírozás. Nekem a sima paradicsompasszírozó bevált. Visszateszem a tűzre, ízlés szerint cukrot teszek bele és ha nagyon híg, egy kicsit még főzöm. Üvegbe teszem egy kicsi tartósítóval és irány a szárazdunszt. Egyébként semmi extra, mintha lekvárt készítenél. De az íze pl. tejberizshez, vaniliás dolgokhoz, egy-két kanál a gyümölcslevesbe stb. hát az ízorgia. De mértékkel szoktam használni a töménysége miatt.
diki
diki 2014. 10. 27. 20:50
Előzmény: #212  fxboy
#214
Mi holnap fogjuk savanyítani, addig hagy dideregjen kint lábon a reggeli mínuszban.
fxboy
fxboy 2014. 10. 27. 20:16
Előzmény: #212  fxboy
#213
+ babér levél, ízlés szerint. :)
fxboy
fxboy 2014. 10. 27. 20:14
Előzmény: #209  emerald
#212
Bocsánat, hogy belepampogok.
".... Most már csak gyalult káposztat kéne szerezzek...."
Szerintem Te is meg tudod vágni. Így legalább tudod, hogy mit vágsz bele (bio kukac, zöld hernyó, stb) 20 kg körüli mennyiség nem nagy dolog. 3 óra kb. Sacc 1/2 kg só, ahogyan diki írta szigorúan flanc mentes, sima asztali só, szemes bors, köménymag, fűszer/cseresznyepaprika, fokhagyma gerezdek 1 marék, csokor csombor. A bödönt/hordót nem teli rakni, jól lenyomkodni, 4-5 nagy lapos tányérral lesúlyozni, meleg helyre 1 hétig. Míg érik szaga van! Utána hideg helyen, pl kamrában tartható.
Ez így kb tökéletes:)) A múlt héten hétfőn intéztem le a dolgot. A madaras teszkóban (Pesten jártam) volt akciós káposzta, tán 56,- ft/kg adták. 30 valamennyi kilót vettem, maradt belőle néhány szép fej.

diki
diki 2014. 10. 26. 22:06
Előzmény: #209  emerald
#211
Tartósítani szoktam. Fontos, hogy még ne forrjon /csípjen/ a must. Mi este préselünk erre, ami reggelre leülepszik egy kicsit. Fazékba szedek belőle, felteszem melegedni. A tetején hab képződik azt leszedem, a színén is látszik, hogy feldobja a még benne lévő "seprő"-t./tisztára mint a húsleves :)/ Ha nem elég édes, teszek bele egy kis cukrot. Én tulajdonképpen nem főzöm fel teljesen, csak addig melegítem amíg a teteje szépen gyöngyözik. Keverek bele egy kis tartósítót, melegen üvegbe szedem és egy napra dunsztba teszem. Mindig annyit öntök a fazékba, hogy egy 4-5 ujjnyi kimaradjon a hab miatt. A cukrot sem egyszerre zúdítom bele, hanem "folyatom" ,mert azzal tud még kettőhússzal szaladni. Van aki a hideg eltevésre, van aki a többperces főzésre és többszöri átszűrésre teszi le a voksát. Nekem ez jött be a legjobban. A többit majd holnap :)
emerald 2014. 10. 26. 11:58
Előzmény: #207  diki
#210
Sajtos rúd
25dkg margarin
50dkg rétesliszt
1tojás
2kk. só
2dl tejföl
1/2cs. sütőpor+1dkg szalakálé
1evókanál ecet
Összegyúrni, majd 5-7mm vastagra nyújtani(derejemetszővel lehessen vágni) tojással megkenem a tetejét meghintem köménymaggal(el is maradhat) majd kb 10dkg reszelt sajtot szórok a tetejére.
1cm x 10-15cm-es csíkokra vágom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kicsit széthúzva rakom(picit nőnek)
Előmelegített sütőben, 180-200fokon kb15-18 percig sül.
Leginkább a szinét és nem az órát figyelem, ha megemelkedett, a sajt a tetején kicsit pirult lett akkor jó.

Ez egy családi recept, hogy másnap puha v ropogós az függ a tárolástól, hogy mennyire sült át, vagy kellőképpen kihült-e mielőtt elrakom.
De azt állíthatom h napok múlva is finom!

Diki, ha ilyen "bulikról" írsz mint ez a must eltevés, egyszer felkerekedek és meglátogatlak...:)))
Mondjuk ne aggódj, "csak" a 250km választ el a hopp ottvagyok mindjárttól.:D
emerald 2014. 10. 26. 09:10
Előzmény: #206  diki
#209
Hú de jól hangzik...:)
Nálunk egyszerű rakott karfiol volt a kaja, ma kiegészül liba levessel.
Diki, mit jelent az hogy "eltettem" a mustot. Hová teszed, (vagy tarósítod?) anyukám a mélyhűtőbe szokta, de arra nekem nem igen van helyem.
Az otellóból meg h készül az öntet, és mire használod?

Mondjuk nekem egy vacak déli fekvésű spájzom van, meg semmi egyéb. Se pince, se padlás, se garázs, de a kerti szerszámos is csak
0,8x2m nehéz bármit tárolni.

Kössz a káposzta receptet! Most már csak gyalult káposztat kéne szerezzek. Debrecenbe a piacon mindig volt, emlékszem.
diki
diki 2014. 10. 25. 22:49
Előzmény: #203  fxboy
#208
Én is vegyes húsból készítem, de jó sok szafttal a pörköltet, a savanyúkáposztát viszont enyhén megpirítom, zutty bele a pörköltbe és összerottyantom. És ezt szoktam magamnak rizzsel, tejföllel tuningolni, nekem ez pedig a rizses székelykáposzta.
diki
diki 2014. 10. 25. 22:38
Előzmény: #205  emerald
#207
Imádjuk a mézeskalácsot, úgyhogy újra nagyüzem lesz. Jó alkalom egy kis összejövetelre a rohanó világban. A sajtosrecept is érdekelne, nekem is van egy. Frissen ropogós, aztán egyre puhább.
diki
diki 2014. 10. 25. 22:33
Előzmény: #204  emerald
#206
Szia, eszünk, iszunk, dorbézolunk. Ma tettem el 40 liter mustot /kadarka, izabella, otello szőlőből/, az otellóból pedig készítettem egy pár üveg öntetet, simán vetekszik az áfonyával. Mi a savanyúkáposztát így készítjük: 30 kg káposzta, 1 kg só /nem finom,nem jódozott, sima asztali/ 20 gramm egész feketebors, 1 csomag babérlevél, 8-10 db száraz egész fűszerpaprika, ha van 1-2 birsalma. Más fűszert én nem teszek hozzá. link ezen a honlapon más fűszerölet és az elkészítés is rajta van. És egyébként semmi mesterséges dolog nem kell bele ahhoz hogy jó legyen vagy elálljon
emerald 2014. 10. 25. 18:40
Előzmény: #204  emerald
#205
Hipp hopp itt az év vége....;)
Az én nagy titkom, a karányonyi mizéria elkerülésére h minden sütim hetekkel előtte készül. Így van hogy karácsony este, és minden nap folyamatosan akár nyolc félét tudok asztalra tenni:)
Régebben mikor a férjem gyerkőcei szinte minden hétvégén jöttek, sosem tudtam eleget sütni :) Akkor alakult ki a dupla adag készítés az adventi hétvégéken. Így egy fél minimum jutott a mélyhűtőbe is, amit felvágva, kiporciózva elraktam.
Kb 30 perc alatt szobahőmérsékleten kiolvad,
sorban vagy vegyesen tálra rendezve csodás látvány, és naponta(vagy többször) lehet frissíteni a megfogyatkozott készletet.
A lista: zserbó, mézes krémes, töltött diós kosárka, barackmag, hájas kifli, kókusz kocka, beigli, sajtosrúd, gyümölcskenyér.

Ám az eggyetlen ami sosem kerül mélyhűtőbe, mert akár hónapokig is elál(na), de jellemzően 3 adag elfogy karácsonyig..:)
a rögtön puha, de egy hónap múlva is puha mézes puszedli:
(olcsó, kiadós és gyorsan elkészül)
Ez egy eredeti Lajos Mari recept, amit kb 9-10éve sütök. Neki is van másféle is azt nem lehet megenni csak hetek múlva.
125 g méz,
125 g margarin,
3 tojás,
1 citrom,
250 g porcukor,
250 g finomliszt,
250 g rozsliszt,
1 kk. szódabikarbóna,
2 ek. mézeskalácsfűszer

A kenéshez és díszítéshez:
1 kk. tejszín,
1 tojás,
50-60 g dió, mogyoró, mandula vagy fenyőmag

1. Felforrósítjuk a mézet a margarinnal majd hagyjuk kihűlni. Simára keverjük a tojásokat 2 ek. citromlével és a porcukorral, hozzáadjuk a mézes keveréket.
2. Összekeverjük a búza- és a rozslisztet a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel és a citrom reszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük. Elsimítjuk a tetejét, folpackkal letakarjuk és a hűtőszekrényben legalább 3 órát, még jobb, ha egy egész éjszakán át pihentetjük-hűtjük.
3. A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, és 8 db 4 cm átmérújű rudat sodrunk belőle. Mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük. Kissé ellapítjuk, épp csak hogy ne legyen gömb, mert sütés közben meg elterül, majd fakanál végével, kicsit megbökjük a tetejüket.
Egymástól 2-3 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket (sülés közben megnőnek), tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással és a mélyedésekbe 1-1 szem mogyorót, mandulát, diódarabot...stb nyomunk.
4. 200 fokra előmelegített sütőben 8-10percig sütjük, még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.
Ha kihült, fémdobozba rakom, de egy jól záródó befőttes üveg, vagy műanyag is megteszi.

Ezt a tésztát a gyerekekkel nyujtottuk, díszítettük is, meg kiszúrták mindenféle formákra.
Az összegyúrt tésztát akár 2-3 napig is tarthatjuk a hűtőben, és bármikor kisüthetjük. Vagy akár melyhűthetjük, és ha kiolvadt ugyanúgy süthető bármikor.

emerald 2014. 10. 25. 13:03
Előzmény: #201  diki
#204
Én egyszer ettem, azt valami rizzsel vagy árpagyöngyel főzték, pörkölt alapra. De vagy 25-éve volt, szóval nem tudom a receptet, de érdekelne, ha valaki tudja.

A káposztáról jut eszembe:
Voltam Párkányba(szlovákia) bevásárló turizmuson, és vettem savanyúkáposztás hordót.
Mázas cserép fedővel. Annyit tudok úgy kell használni h vizet kell önteni a peremére így zár légmentesen.
II.osztályút vettem csak szépséghibás, ám én azt se láttam h az hol van rajta. Kicsit rusztikusabbnak tűnt a máza. Jó nagy és mindössze 24€ volt.
A sima agyag kerti cserepek ebben a nagyságban kb a másfélszeresébe kerülnek.

Vettem még öntöttvas, de zománcozott lábast két méretben, mert egy közepes nagyságút már kipróbáltam és a kedvencem lett.
Egyszerűen semmi nem ég le benne, a tej sem!
Itthon az ikeában lehet kapni, de csak két méretet, ami nem zománcos. Aztán van még valami francia import, de arra is vadászni kell. Ám annak nem olyan jó a zománca-tapasztalatból tudom, mint ennek a cseh gyártásúnak.
A salgótarjániak kacsasütőt, meg tepsit csinálnak csak sajnos.
Na tudom ez egy receptes topik, de én több mint 25-éve vadászom a nagyi vaslábosát, mivel láttam hogyan pirít meg benne pirosra kicsi zsíron sima főtt tésztát. Ám ezt egy hiperszuper teflon nem tudja. A legdrágább se! Ám nem egyszerű a beszerzése.
Szlovákiában sem a szép modern nagyáruházban, hanem a régi kis szutyok háztartási boltban lehet a kincsekre akadni..:))

Na viszont ha valaki tudja hogyan kell otthon káposztát savanyítani, az legyen kedves írja meg. A férjem allergiás valamire ami ami a bolti káposztában van(ég a gyomra), viszont imádja.
Egyszer a piacon vettem valakitől kis mennyiséget, az azt mondta h nem tett bele ként, vagy nem tudom mit, amit egyébként szoktak.
Attól meg nem volt semmi baja.-ám ez nem kapható mindig.
fxboy
fxboy 2014. 10. 23. 14:38
Előzmény: #201  diki
#203

Hasonló mint a pörkölt-savnyakáp, csak a felöntőlé abalé, mint azt noname írta.
Nálunk mostanában már nincs disznótor, így marad "csak" az előző. Lapocka, oldalas, dagadó-ból pörkölt zsírjára sütve, rá a savanyakáp, felönteni vízzel/abalével, összefőzni, kész. Tálaláskor lehet tejföllel.

noname02 2014. 10. 23. 13:11
Előzmény: #201  diki
#202
Hello diki!

Milyen az a toroskáposzta? Nem ismerem ezt a kifejezést.
Arra gondolsz, amit disznóvágáskor este főznek?
Nálunk az savanyukáposztás töltöttkáposzta.
Azzal különbséggel, hogy abalevet öntenek alá és abban főzik.
Abaléhez máskor nemigen lehet hozzájutni. Hacsak akkor nem ha a szomszéd vág disznót és tőle kérsz.:-))
Legalábbis gyerekkoromban amikor még vágtunk disznót.
diki
diki 2014. 10. 19. 22:16
Előzmény: #195  fxboy
#201
Egy jó kis toroskáposzta receptet kérnék a hagyományos pörkölt-savanyúkáposzta mellé. Köszi akinek van.

Topik gazda

fxboy
fxboy
4 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek