Topiknyitó: fxboy 2014. 06. 20. 17:23

édes-savanyú  



Sziasztok!



A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..

A lényeg: Segítsetek főzni!

Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!



Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell

A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.

Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.



Jó étvágyat!




Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
emerald 2014. 06. 20. 18:59
Előzmény: #1  fxboy
#2
Szia!

Érdekes volt a topik neve, gondoltam benézek itt milyen "elemzést" lehet olvasni....talán kínait.....:DDD
De jó hogy létrehoztad, foci is elfér, miért ne "főzhetnénk" is!

Mikor beléptem a fórumra kezdőként(dax) írtam h hozzátenni pont semmit nem tudok, esetleg van jó mézes puszedli receptem(viszonzásképp), ami rögtön is puha, meg három hét mulva is. Nos akkor senkinek nem kellett...talán idén karácsonykor már ideírom....:)

A te receptedből kiindulva:
ennek egy változata a tárkonyos csirkeragu leves!

a különbség h a hagyma, csirke után vízzel felöntöd, só-bors majd apróra vágott paprikát, sárga-fehér répát, esetleg gombát/zöldbabot vagy borsót, krumplit teszel bele. A tárkonyt ha már minden benne van utánna elég beletenni, mert elveszti az ízét.
Csipetkét v nokedlit szaggas a levesbe, végén tejfölös habarás.
Ecet nem kell!

És amitől különlegesen finom savanykás ízt kaphat a leves, az egy kettébevágott alma, végén kidobod, de az is ehető persze.

ps:
a legjobb szakácskönyv az alap amit anyukám használ 45éve, én is huszonéve az a :Horváth Ilonka
Van 40-en másik, DE garanciát vállalok h abból leírás szerint bármit főzöl jó lessz!

Sok sikert!

Van egy jó csirkés borsóleves receptem is!
Meg sütik, roppant egyszerűek! A hatéves már önállóan készíti, viszont a vendégek el szokták kérni a receptet....:)
diki
diki 2014. 06. 20. 19:13
Előzmény: #1  fxboy
#3
Túrós galuska, kicsit másképp

Túró, só, lilahagyma apróra kockázva, piros vagy zöld vagy sárga paprika szintén apróra vágva /én elektromos vágóval szoktam kb 5 mp-ig/ Összekevered a kifőtt tésztával. Gyors, jó kaja. Minél színesebb annál étvágygerjesztőbb. És jöhet rá ízlés szerint szalonna, tejföl. De én magában szeretem a legjobban.
evazeller 2014. 06. 20. 19:49
Törölt hozzászólás
#4
emerald 2014. 06. 20. 21:24
Előzmény: törölt hozzászólás
#5
Egyszerű vajas sült csirke, nálunk vasárnap lessz:

Egész csirkét kettévágod a bordák mentén, kettényitva(le kell dögönyözni kicsit aztán lelapul) besózod mindkét oldalán, tepsibe fekteted bőrével felfelé. Kb 5dkg vajat vékonyra szeletelsz, lehet darabkákra is és rá rakosgatod a csirkére.
Egész fokhagyma fejeket gereszdekre merőlegesen kettévágsz(mint a citromot, facsaráshoz) vágott felével felfelé tedd a csirke köré.
1dl vizet öntesz a tepsibe alá, lefeded fóliával, majd 175-180 fokon 45 percig sütöd, utánna leveszed a fóliát majd 200fokon további 20-25 percig pirosra sütöd.
Vigyázni, végig maradjon alatta egy ici-pici víz.

A titok a jó minőségű(nem hal ízű) csirkében rejlik.
Lehet csak combból is persze, ha mindenki csak azt szereti.
Biztos furcsa ez a minden fűszer nélkül, csak só és vaj, de pont ez a lényeg! Nem kell rá semmi más!
Régen mindenféle fűszereket alkalmaztam, de férjem amióta elősször ette, mindig ezt kéri, csak só-vaj(nem margarin ha lehet)

A fokhagyma sülve édes, nincs evés után fokhagyma szag.
Nem kell pucolgatni, és nem ég meg!
Most nagyon finom friss fokhagymát lehet már kapni...
Én 10!!! Fej fokhagymát is bedugdosok a csirke mellé, sosem marad meg. Más tepsiben sült husokhoz is lehet tenni.
Ez olyan különlegesség a köret mellé.
Tálalásnál ugyanígy rakom a tányérra héjastól, villával könnyen kiszedhető, de ki is nyomható.
Ha idegenkedsz ettől a fokhagymától, próbálj ki eggyetlen darabot.
Max kidobod. A hús pedig értelemszerűen nem lessz fokhagyma ízű!
Vendégeink, felnőttek, gyerekek is megették.

Jó étvágyat!

Én nem tudok lényegretörően fogalmazni bocs...:)
Törölt felhasználó 2014. 06. 21. 08:27
Előzmény: #5  emerald
#6
Majoránnát sem teszel a csirkéhez?
Szárnyasokhoz majoránna-oregáno-bors trojkát szoktam használni, kiegészítve vöröshagymakarikákkal, és fokhagyma gerezdekkel, a gyomrába pedig petrezselyem csokrot, kacsánál pedig golden almát.
A curryport kipróbáltam, de nem jött be.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 06. 21. 08:36
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
az egyszerűség néha óriási minőségi felfedezést ad

a kolléga receptje ígéretes, csak a margarinról nem azt írtam volna, hogy lehetőleg nem azt, hanem hogy csakis vajat használunk, a margarin egy mai napig tartó háborús bűn, egy emberellenes fos, azt nem használjuk

az egyszerűségről:

pl. a legnagyszerűbb grillezett húsok azok, amikre semmi nem kerül, csak só, sütés előtt rátekerve. úgyse hiszi el senki, de ki kell próbálni

persze nem mindig, kell a változatosság
emerald 2014. 06. 21. 08:37
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#8
Nem-nem!!!

Az egy fűszeres sültcsirke....:)
Persze az se rossz!

Én ezt így a vecsési barátnőm mamájánál ettem elősször(a fokhagyma saját fejlesztés), ha valaki csak úgy ajánja biztos nem készetem el!
fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 12:15
Előzmény: #2  emerald
#9

Szia emerald!

A topic neve véletlenül lett az, ami. Eredetileg a bibliai pénzváltókra gondolva (akik ugye, mint tudjuk a társadalom nem teljesen pozitív megítélésű tagjai voltak:)) a "kufárok kajái" címre gondoltam. De nem akartam véletlenül sem megsérteni senkit. Így lett véletlenül a cím, a kínai ételekre jellemző ízvilág, ami az első receptre is igaz.

Már régebben is forgolódtam a konyhában, de egészen más volt az a hobbi főzőcske, mint rendszeresen produkálni a napi betevőt. A beszerzéstől a mosogatás-takarításig...

Horváth Ilona az alap + drága nagyikám szellemi hagyatéka.

Kössz a levest! A karácsonyi sütik is az én reszortom, így vevő vok a mézes puszedlire is!
Köszönöm!

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 12:25
Előzmény: #3  diki
#10

Szia diki!

Ez jó! Kössz!
A túrós csuszát/tésztát sokszor én kaporral bolondítom. Ilyenkor, kapor szezonban pláne! A tornácom előtt van egy sor kapor, frissen szedve, felér egy jó kis short squeez-zel! Természetesen az elhagyhatatlan pirított füstölt szalonna kockával.
:)

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 12:41
Előzmény: törölt hozzászólás
#11

Szia evazeller!

Köszönöm a segítőszándékodat!

Majdnem mindenevők vagyunk.
A reggeli felvágott/szalámi, nekem néha szalonna+vörihagyma párost leszámítva kevesebb hús (cca 1-2x/hét), több zöldség, főzelék, tészta kerül az asztalra.
Ami nem megy: pacal, tüdő, vese...
Most jut eszembe, régen készítettem egy jó kis resztelt májat, jó borsosan, majorannásan...
A szárnyasokat, nyulat magam vágom. A vörös boros kakas pörköltem és a füstölt szalonnával, fokhagymával spékelt sült nyulam a családom szerint kiválóak.
:))

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 12:49
Előzmény: #5  emerald
#12

Tetszik! Ezt majd megcsinálom.

A fokhagyma jól fogy a családban. Minden formában, sülve/főve. Nyersen napi min 1 gerezd. Prevenció: jó az ízületeknek= gátolja a meszesedést, a vérnyomást optimalizálja, stb....
Eddig még nem szóltak, hogy büdösek vagyunk. :))

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 13:02
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#13

Szia thomashewitt!

Igazad van, a jó fűszerezés is hozzátartozik a jó kajához! De emerald azt írta, hogy régebben többféle fűszerrel készítette, de ez jött be nekik, ezért ennél maradt.
A só-bors-paprika trión túllépve, inkább arra kell vigyáznom, hogy ne essek túlzásokba. Ezért egy-egy étel elkészítését a domináns ízek felé eltolással is variálom. Pl ha a csirkénél maradunk, első nekifutásra elkészítem majd emerald fokhagymájával, aztán a Te majorannáddal, aztán majd pl rómaiköménnyel....
:))

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 13:18
Előzmény: #7  Bekre_Pal
#14

Szia Bekre_Pal!

Nem értem a margarin felvetésedet. Senki nem írt eddig margarinról!

Bevallom én szoktam használni margarint. Pl a zserbót, a diós/mákos beiglit, a hókflit, stb margarinnal készítem.

Általában zsiradékot többfélét használok a konyhában. Zsírok (disznó, liba), olajok (napraforgó, repce, oliva, extra szűz oliva, tökmag, kukorica, stb) többféle margarin, vaj, mogyoróvaj. A célnak megfelelően, pl extra szúz olajat nem hevítünk, csak salátákra...

A bűneim alól remélem feloldozást nyerek majd a megfelelő időben...
:))

Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 06. 21. 13:33
Előzmény: #14  fxboy
#15
halihó

emerald írta "nem margarin ha lehet"

saját kommentem: hát hogyne lehetne

a margarin mindenben alulmúlja a vajat, az összes érzékszervi és egészségügyi paramétert tekintve, csak egy valamiben veri meg azt: ez az ár

számomra ezért a margarin olyan, mint a pillepalackos koccintós bor, ami szintén másra való és máshol van a helye, mint a rendes bornak. és az a hely nem nálam van.

ha anyagi okokból használsz margarint, akkor megértem, de ha van lehetőséged inkább kevesebb de rendes cuccot használni, akkor próbáld meg. sokszor látom, hogy az emberek kétszer annyi szar élelmiszert vesznek, mint amire szükségük van, aztán kukázzák a hűtő tartalmát meg a készételt. és persze túlsúlyosak. akkor már legyen feleannyi de jó kaja az asztalon. a fogyasztói társadalom lakói gyakran nem sejtik, milyen kevés élelmiszerrel el lehet lenni jóltápláltan, jóllakva, egészségesen
diki
diki 2014. 06. 21. 14:45
Előzmény: #12  fxboy
#16
Még egy apróság. Én tettem el fokhagymát olajba, nem kell örökké pucolni, sőt pirítósra olajjal együtt rányomom. Van egy könnyű, nyári melegre való édességem, ha az is jöhet. Már nemcsak a család, hanem a környék kedvence is.
diki
diki 2014. 06. 21. 14:46
Előzmény: #11  fxboy
#17
Nekem is van itthon nyusszancs, baromfi. Pont tegnap készítettem nyulpaprikást, meg tűzdelt nyulgerincet.
fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 15:18
Előzmény: #15  Bekre_Pal
#18

Bocsánat! Figyelmetlen voltam!
Teljes mértékben igazad van.

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 15:21
Előzmény: #16  diki
#19

Ezt az olajos fokhagymát majd kipróbálom.
Jöhet az édesség.
:)

diki
diki 2014. 06. 21. 17:50
Előzmény: #19  fxboy
#20
Egy egészséges könnyű tízórai és uzsonna

Sárgarépát lereszelem, kinyomom, fokhagymát, sót, borsot és kevés tejfölt teszek bele. Pirítósra, friss kenyérre isteni. /olajos fokhagymából, mert a rajta lévő olaj elég a béta karotin hasznosulásához.

Töklapcsánka: 1 cukkinit, 1 krumplit/burgonyát, csak hogy ne szóljanak meg/ lereszelek, kinyomom,teszek bele vöröshgymát,fokhagymát,sót,borsot, tojást, kevés lisztet. Kevés olajon kisütöm és mindig szalvétára, vagy törlőpapírra szedem. Lehet nagy vagy kislyuku reszelőn is.
diki
diki 2014. 06. 21. 18:00
Előzmény: #19  fxboy
#21
Málnás /gyümölcsös/ zselatinos
1,5 dl vizben 1 csomag zselatint megmelegíteni /a zselatin nagyon egészséges/
1 tejszínhabport 1,5 dl tellej keményre verni. Belekeverni 1 evőkanál cukrot, 2 dl tejfölt, összedolgozni a zselatinnal. egy keveset félretenni, a többibe vagy olyan italport keverni, mint a gyümölcs, vagy turmixolt gyümölcspürét.
Kuglóf, őzgerinc vagy bármi másba ilyen sorrendbe beletenni.
- gyümölcs
- gyümölcsös massza
-fehér massza

Hűtőbe tenni, jól megdermedjen. Nagyon guszta amikor kiboritod tányérra. Kb 10 perc alatt kész van. Én málnával szeretem a legjobban. Legközelebb kipróbálom tejszínnel a pótló helyett.
emerald 2014. 06. 21. 20:09
Előzmény: #16  diki
#22
Ezt az olajos fokhagymát én is kipróbálom....:)
Cserébe egy kis segítség:
link

Ne tévesszen meg az oldal címe...:DDD
emerald 2014. 06. 22. 19:56
Előzmény: #19  fxboy
#23
Ezt az édességet Nagy Barna Mackónak ajánlom!

Mesés kókuszos

1 bögre mindegy milyen(2-3dl) a mérőeszköz
Hozzávalók:
1 pupos bögre kókusz
1 " liszt
3/4 " kristálycukor
1cs. sütőpor
Ezeket összekeverjük
2-3 tojás a bögre nagyságtól függően
több mint félbögre tej, amihez öntünk egy ujjnyi(női vékony!!) olajat
azaz ennek a két folyadéknak annyinak kell lennie összesen,
mintha inni töltenénk egy bögrébe.
Ujra összekeverjük, majd szezon gyümölcsöt szórunk bele, most rengeteg bogyós érik. De ősszel télen almát-körtét megpucolunk max 8részre aprítjuk, kimondottan jó ha tepsibe(formába) öntés után kilógnak a gyümölcsök.
Tetjét megszórjuk vágott dióval-mandulával, és egy vékony réteg cukorral ami karamellizálódik sütés közben.
180 fokon kb 35-45 percig sütjük, ez függ mennyire magas a tészta,
mert tortaformában a 2dl-es pohárral is magas, tepsiben a nagyobb is laposabb lessz.

Jó étvágyat...;)

ps:természetesen a recept közkincs immáron aki süti azé
fxboy
fxboy 2014. 06. 22. 20:50
Előzmény: #23  emerald
#24

Hoppá! Bögreméretes kevert tészta. Egyszerű, nem grammozós, gyümikkel variálható = tökéletes.
Valóban mesés!
Kösssz!
:)

fxboy
fxboy 2014. 06. 24. 09:58
#25
emerald 2014. 06. 25. 07:25
Előzmény: #25  fxboy
#26
:))
Hát igen!
Egy kedves "brokker" társam szokta mondani:egy mosoly az élet!

Akkor a videó második részhez csatlakozva mai receptem nem főzős:
Fűszeres vajkrém:
(Madeirai tartózkodásunk alkalmával fedeztem fel, ők pontosan így készítik)

Vagy a mindig puha sós vajat veszed, ha ragaszkodsz a vajhoz, vagy amit ők használnak ehhez, és én is az a sós margarin.
Ezt:Boards Eve(az itthon kaphatóak közül ez a tökéletes)
Nagyon egyszerű, kb 25dkg vajhoz egy csokor petrezsejmet apróra vágsz, pár gerezd fokhagymát összezúzol(2-3) összekevered a vajjal,
csodás lessz! Pirítósra vagy szendvics alá sokáig eláll és friss marad benne a petrezsejem....:)
De a legfinomabb, ha veszel félig sült bagettet, zsömlét, amit Te sütsz készre, majd a még meleg-forró keret kettévágod, megkened és visszazárod had érjenek össze.

A madeiraiak úgy használják fel, h van egy irtó finom édesburgonyával készített kenyerük a friss meleg ropogós kenyeret kettévágják és ezzel meg kenik. Ez a "garlic bread" , előételként, vagy fiesztákon a nyárson sült marha kockák mellé eszik.
Majd ezt a marhahusi sütést is leírom, legközelebb.

ui:a házi májkrém receptjét ismered? Kéred?
emerald 2014. 06. 25. 07:31
Előzmény: #26  emerald
#27
Helyesen:)
majd amég meleg-forró kenyeret kettévágod.

Eggyúttal jelzem, hajlamos vagyok a hebrencskedésre, így az elütésekre is, jövőben nem javítok mindig.
A lényeg érthető, kérlek nézd el nekem.
fxboy
fxboy 2014. 06. 25. 07:58
Előzmény: #27  emerald
#28

Nem kell bemutatkoznod, ismerlek innen-onnan. :))))

Nehogy félreértsd, nem sértésnek szánom!

fxboy
fxboy 2014. 06. 25. 08:04
Előzmény: #26  emerald
#29

Szoktam különböző fűszeres, kevert, szendvicsre, kenyérre való krémeket készíteni. Ezt pont még nem próbáltam, de meglesz.
A kenyeret saját magam sütöm, olyan ízesítéssel, magokkal ahogyan épp kívánjuk.
Jöjjön az a marhahús égetés!
Kösssz! :)

emerald 2014. 06. 25. 08:46
Előzmény: #29  fxboy
#30
Te profi vagy....:))
Jó igérem nemsokára írom a marha husit nyárson, de az kinti sütés...
Majd este ha férjem jön fotót is teszek fel.
exmnbs1 2014. 06. 25. 08:49
Előzmény: #30  emerald
#31
azt hittem hogy te vagy a piros kisbuszos úr Szentendrén)))))))))
fxboy
fxboy 2014. 06. 25. 20:36
Előzmény: #30  emerald
#32

Itt errefelé, az északi Féltekén most van szezonja az öreg krumplinak. Kitűnő gombóc/nudli/barátfüle alapanyag.
Tehát ma lekváros gombóc, előtte természetesen gombócleves volt a menü.

emerald 2014. 06. 26. 06:24
Előzmény: #32  fxboy
#33
Hmmm...nyami, imádom nálunk szombaton lessz meggyes, sárgabarackos...;)

A husi roppant egyszerű és ne kételkedj a finomságában, mert bizony jópárszor ettük a helyieknél és mi is elkészítettük.
Tehát szinte bármilyen marhahús kb 4cm-es kockákra vágva.
Nyársrahúzva, nem túl szorosan.
Amibe forgatod:durva(nagy darabos, amit dísznek kiflikre is szoktak rakni) sót elkeversz kevés vágott fokhagymával, és ha lehet friss babérlevéllel. Persze jó a szárított is.
A babérlevelet össze kel törni apróra, de nem porrá.
Kb:20-25dkg sóhoz 2 gerezd fokhagyma, 4-5 nagyobb babérlevél.
Tálcára öntöd és közvetlen sütés előtt átgörgeted ezen a nyársat.
Amennyit felvesz úgy jó!

Fával csinálsz parazsat, nem fa szénnel, ha a tűz lecsitult jól izzanak a fahasábok, akkor tedd rá a nyársat. Kb 5-7 perc alatt megsül, nem kell túlsütni. Frissen jó ezt abban a tempóban kell sütni ahogy fogy.
Inkább nagy nyársakat csinálj. Ha kész egy kerti asztalba(napernyő helyére) beállítod a nyársat, husos végével felfele, körbeülitek mindenki vághatja le magának a husikat.
Azzal a fokhagymás kenyérrel finom.
Ne becsüld le! Férjem nagy lánya külföldön étteremben dolgozik, azt mondta náluk is van ilyen fokhagymás fűszervaj de az nem ilyen finom. Sokat kisérleteztem mire megtaláltam(az ottani ízt)az ajánlott fajtát...:)

Madeirán nagy vallási ünnepek alkalmával, a templomi körmenet után ezt eszi mindenki. A helyi hentesek előző nap kitelepülnek egy mobil standdal, fellógatnak egy fél!! marhát, amit el is kezdenek kimérni.
A májjal kezdik! Van aki kimegy korán mert azt várja, viszont a második nap délutánjára szinte semmi nem marad csak a csontok.
Nem ettünk rosszat, pedig elején, közepén, végén is vettünk a marhából. Nagyon jópofa ám, a hentestől kilóra veszed a húst mintha a boltjába mennél!
Egy nyársra 30-40-50dkg húst tesznek. Ezek kb 1,5m es természetben frissen szedett fa nyársak. Felhúzzák, majd megforgatják a fűszeres sóban.
Félbevágott hatalmas olajos hordókban égetik a fát, hol jobbra hol balra rakják az épp friss fát, ahol parázs van ott süti mindenki magának.
Mikor már picit a külseje átpörkölődött, fogják és mintha el karnák náspángolni a hordót lecsapatják a felesleges sót, ami a tűzbe potyog finom fűszeres füstté válik.
emerald 2014. 06. 26. 07:12
Előzmény: #33  emerald
#34
Néhány kép...link
link
Fokhagymás kenyér:
link
link
emerald 2014. 06. 26. 07:49
Előzmény: #31  exmnbs1
#35
:DDD

Pedig ha elérhetőséget adsz, meghívtalak volna titeket egy sütire,
csak nem akartam tolakodó lenni.
A skanzen utcájában lakunk.
fxboy
fxboy 2014. 06. 26. 09:23
Előzmény: #34  emerald
#36

Tetszenek ezek a dolgok.
Ezt a hordós tűz balhét megcsinálom magamnak!
:)

emerald 2014. 06. 26. 21:02
Előzmény: #36  fxboy
#37
Na ezert megdicserlek!

Ananasz sorbe:

1 vagy fel ananasz.....es celszeru megtisztitani
;)
(lehet konzerves is,de akkor joval kevesebb cukor szirup kell, en a rendeset, az igazit szeretem,(sorbe pedig eleg jol elvan a melyhutoben!!!)
cukor szirup, ugyanaz mint a malnanal....
(es a titkos osszetevo 5ml rum), lehetoleg ne suto,de ha mas nincs jo az is
;)
turmix....., majd a fagylalt keverogep
megjegyzes az ananasz sorbe termeszetesen sokkal edesebb...
ha tul darabos lesz amikor kiveszed, vagy probalsz gombocokat csinalni belole a kehelybe az csak 2 dolog miatt lehet keves szirupot hasznaltal, vagy nem jo a fagylalt keverogep,de az esetek 99%-ban az elso az igaz...
;)
Kisvuk

Itt kaptam:link
fxboy
fxboy 2014. 06. 27. 06:52
Előzmény: #37  emerald
#38

Köszönöm!
Olvastam ott is.
:)

emerald 2014. 06. 28. 21:55
Előzmény: #38  fxboy
#39
Mivel írtad h gombócot készítettél(és ma én is), gondoltam leírom mire használható még az a csodás tészta.

Bevezető:
Ez volt életem első önnálló főztje a gombóc! 14-éves koromban. Mire anyámék hazajöttek megcsináltam, bár senki nem kérte.
Nos a receptet nagyi konyhájában ülve lestem el...
Az állatoknak reggel ötkor már főtt a hatalmas fazék krumpli(teljesen szép jó minőségű) így ez az alapanyag minden reggel készenált és nagymamám rendkívül sokmindenre hasznosította is.
Ipolymenti palóc vidéken ismerik mindkét ételt. Másfelé sose hallottak róla.

Tehát a nudlin meg a gombócon kívül ebből reggeli, vacsora étel is készíthető.

Lepútka:
A gombócnak kinyujtott és felkockázott tésztát(ami ugye alapból lisztes) felvert tojásba mártod mindkét oldalát, majd kisütöd kevés zsírban/olajban mint a bundáskenyeret. Mire a tojás megsült rajta kész is.
Igen jó jel ha sütés közben párnaszerűvé fújódik, majd visszaesik természetesen. De persze nem elvárás h fújódjon....:)
Ha még nem készítetted próbáld ki! Én akiknek készítettem, akik sosem ették még hát falták mintha éheztek volna előtte.
Reggelire, vacsira, uzsonnára....tökéletes.

A másik az egy lepény, mert nem csak a mexikóiak készítenek ilyesmit...:))
Tehát egy darabka tésztát kb úgy 1.5gombóchoz valónyit kiszakítasz, összegörgeted majd kinyujtod kb 3mm vastagra.
Ez úgy tányér avagy palacsinta nagyságú lessz. Nem érdemes túl aprókat gyártani.
Nagyinak volt jó kis sparheltje, annak a szélén sütötte a natúr vason.
Nekem sajna nincs, de van öntöttvas serpenyőm!
Nos úgy lisztesen a felesleget lerázva belerakom. Alacsony hőmérsékletre kapcsolok alatta. (nálam elektromos főzőlap)
Kb mindkét oldalát egy-egy percig sütöm. Olyan fekete pöttyös lessz
mint néha a palacsinta. A pöttyösödés jelenti h kész az az oldal. Ennek is szokása felfúvódni, sütés közben,
ne ilyedj meg csak a jó tészta eredménye...:)
Aztán még melegen, h ne legyen liszt ízű, meleg libazsírral lehelletnyit átkenem mindkét oldalát.
Ezt mi anno önállóan ettük csak úgy magába. Persze egy uzsira és már szaladtunk is játszani, kezünkben a lepénnyel.

Manapság jódolgunkban például kenyér helyett esszük a rántottához, vagy megrakom salátával, zöldségekkel, mocarella sajttal eggyik harmadát felhajtom, aztán feltekerem.

ui:legközelebb leírom hogy készül liba/kacsa zsír, tepertő, sülthús egyszerre lábasban, szintén nagyitól...
Franciák is készitik ám így, azt úgy híjják konfitált kacsasült...:))
diki
diki 2014. 06. 28. 22:00
Előzmény: #39  emerald
#40
A lepényt nálunk krumplilángosnak hívják. Fél centi vastag öntöttvas korongon szoktam sütni, sarkin nyitott ablaknál, mert füstölni azt szeret. Egyik kedvencünk.

Topik gazda

fxboy
fxboy
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek