Topiknyitó: fxboy 2014. 06. 20. 17:23

édes-savanyú  



Sziasztok!



A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..

A lényeg: Segítsetek főzni!

Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!



Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell

A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.

Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.



Jó étvágyat!




Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
emerald 2014. 06. 20. 18:59
Előzmény: #1  fxboy
#2
Szia!

Érdekes volt a topik neve, gondoltam benézek itt milyen "elemzést" lehet olvasni....talán kínait.....:DDD
De jó hogy létrehoztad, foci is elfér, miért ne "főzhetnénk" is!

Mikor beléptem a fórumra kezdőként(dax) írtam h hozzátenni pont semmit nem tudok, esetleg van jó mézes puszedli receptem(viszonzásképp), ami rögtön is puha, meg három hét mulva is. Nos akkor senkinek nem kellett...talán idén karácsonykor már ideírom....:)

A te receptedből kiindulva:
ennek egy változata a tárkonyos csirkeragu leves!

a különbség h a hagyma, csirke után vízzel felöntöd, só-bors majd apróra vágott paprikát, sárga-fehér répát, esetleg gombát/zöldbabot vagy borsót, krumplit teszel bele. A tárkonyt ha már minden benne van utánna elég beletenni, mert elveszti az ízét.
Csipetkét v nokedlit szaggas a levesbe, végén tejfölös habarás.
Ecet nem kell!

És amitől különlegesen finom savanykás ízt kaphat a leves, az egy kettébevágott alma, végén kidobod, de az is ehető persze.

ps:
a legjobb szakácskönyv az alap amit anyukám használ 45éve, én is huszonéve az a :Horváth Ilonka
Van 40-en másik, DE garanciát vállalok h abból leírás szerint bármit főzöl jó lessz!

Sok sikert!

Van egy jó csirkés borsóleves receptem is!
Meg sütik, roppant egyszerűek! A hatéves már önállóan készíti, viszont a vendégek el szokták kérni a receptet....:)
diki
diki 2014. 06. 20. 19:13
Előzmény: #1  fxboy
#3
Túrós galuska, kicsit másképp

Túró, só, lilahagyma apróra kockázva, piros vagy zöld vagy sárga paprika szintén apróra vágva /én elektromos vágóval szoktam kb 5 mp-ig/ Összekevered a kifőtt tésztával. Gyors, jó kaja. Minél színesebb annál étvágygerjesztőbb. És jöhet rá ízlés szerint szalonna, tejföl. De én magában szeretem a legjobban.
evazeller 2014. 06. 20. 19:49
Törölt hozzászólás
#4
emerald 2014. 06. 20. 21:24
Előzmény: törölt hozzászólás
#5
Egyszerű vajas sült csirke, nálunk vasárnap lessz:

Egész csirkét kettévágod a bordák mentén, kettényitva(le kell dögönyözni kicsit aztán lelapul) besózod mindkét oldalán, tepsibe fekteted bőrével felfelé. Kb 5dkg vajat vékonyra szeletelsz, lehet darabkákra is és rá rakosgatod a csirkére.
Egész fokhagyma fejeket gereszdekre merőlegesen kettévágsz(mint a citromot, facsaráshoz) vágott felével felfelé tedd a csirke köré.
1dl vizet öntesz a tepsibe alá, lefeded fóliával, majd 175-180 fokon 45 percig sütöd, utánna leveszed a fóliát majd 200fokon további 20-25 percig pirosra sütöd.
Vigyázni, végig maradjon alatta egy ici-pici víz.

A titok a jó minőségű(nem hal ízű) csirkében rejlik.
Lehet csak combból is persze, ha mindenki csak azt szereti.
Biztos furcsa ez a minden fűszer nélkül, csak só és vaj, de pont ez a lényeg! Nem kell rá semmi más!
Régen mindenféle fűszereket alkalmaztam, de férjem amióta elősször ette, mindig ezt kéri, csak só-vaj(nem margarin ha lehet)

A fokhagyma sülve édes, nincs evés után fokhagyma szag.
Nem kell pucolgatni, és nem ég meg!
Most nagyon finom friss fokhagymát lehet már kapni...
Én 10!!! Fej fokhagymát is bedugdosok a csirke mellé, sosem marad meg. Más tepsiben sült husokhoz is lehet tenni.
Ez olyan különlegesség a köret mellé.
Tálalásnál ugyanígy rakom a tányérra héjastól, villával könnyen kiszedhető, de ki is nyomható.
Ha idegenkedsz ettől a fokhagymától, próbálj ki eggyetlen darabot.
Max kidobod. A hús pedig értelemszerűen nem lessz fokhagyma ízű!
Vendégeink, felnőttek, gyerekek is megették.

Jó étvágyat!

Én nem tudok lényegretörően fogalmazni bocs...:)
Törölt felhasználó 2014. 06. 21. 08:27
Előzmény: #5  emerald
#6
Majoránnát sem teszel a csirkéhez?
Szárnyasokhoz majoránna-oregáno-bors trojkát szoktam használni, kiegészítve vöröshagymakarikákkal, és fokhagyma gerezdekkel, a gyomrába pedig petrezselyem csokrot, kacsánál pedig golden almát.
A curryport kipróbáltam, de nem jött be.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 06. 21. 08:36
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
az egyszerűség néha óriási minőségi felfedezést ad

a kolléga receptje ígéretes, csak a margarinról nem azt írtam volna, hogy lehetőleg nem azt, hanem hogy csakis vajat használunk, a margarin egy mai napig tartó háborús bűn, egy emberellenes fos, azt nem használjuk

az egyszerűségről:

pl. a legnagyszerűbb grillezett húsok azok, amikre semmi nem kerül, csak só, sütés előtt rátekerve. úgyse hiszi el senki, de ki kell próbálni

persze nem mindig, kell a változatosság
emerald 2014. 06. 21. 08:37
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#8
Nem-nem!!!

Az egy fűszeres sültcsirke....:)
Persze az se rossz!

Én ezt így a vecsési barátnőm mamájánál ettem elősször(a fokhagyma saját fejlesztés), ha valaki csak úgy ajánja biztos nem készetem el!
fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 12:15
Előzmény: #2  emerald
#9

Szia emerald!

A topic neve véletlenül lett az, ami. Eredetileg a bibliai pénzváltókra gondolva (akik ugye, mint tudjuk a társadalom nem teljesen pozitív megítélésű tagjai voltak:)) a "kufárok kajái" címre gondoltam. De nem akartam véletlenül sem megsérteni senkit. Így lett véletlenül a cím, a kínai ételekre jellemző ízvilág, ami az első receptre is igaz.

Már régebben is forgolódtam a konyhában, de egészen más volt az a hobbi főzőcske, mint rendszeresen produkálni a napi betevőt. A beszerzéstől a mosogatás-takarításig...

Horváth Ilona az alap + drága nagyikám szellemi hagyatéka.

Kössz a levest! A karácsonyi sütik is az én reszortom, így vevő vok a mézes puszedlire is!
Köszönöm!

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 12:25
Előzmény: #3  diki
#10

Szia diki!

Ez jó! Kössz!
A túrós csuszát/tésztát sokszor én kaporral bolondítom. Ilyenkor, kapor szezonban pláne! A tornácom előtt van egy sor kapor, frissen szedve, felér egy jó kis short squeez-zel! Természetesen az elhagyhatatlan pirított füstölt szalonna kockával.
:)

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 12:41
Előzmény: törölt hozzászólás
#11

Szia evazeller!

Köszönöm a segítőszándékodat!

Majdnem mindenevők vagyunk.
A reggeli felvágott/szalámi, nekem néha szalonna+vörihagyma párost leszámítva kevesebb hús (cca 1-2x/hét), több zöldség, főzelék, tészta kerül az asztalra.
Ami nem megy: pacal, tüdő, vese...
Most jut eszembe, régen készítettem egy jó kis resztelt májat, jó borsosan, majorannásan...
A szárnyasokat, nyulat magam vágom. A vörös boros kakas pörköltem és a füstölt szalonnával, fokhagymával spékelt sült nyulam a családom szerint kiválóak.
:))

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 12:49
Előzmény: #5  emerald
#12

Tetszik! Ezt majd megcsinálom.

A fokhagyma jól fogy a családban. Minden formában, sülve/főve. Nyersen napi min 1 gerezd. Prevenció: jó az ízületeknek= gátolja a meszesedést, a vérnyomást optimalizálja, stb....
Eddig még nem szóltak, hogy büdösek vagyunk. :))

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 13:02
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#13

Szia thomashewitt!

Igazad van, a jó fűszerezés is hozzátartozik a jó kajához! De emerald azt írta, hogy régebben többféle fűszerrel készítette, de ez jött be nekik, ezért ennél maradt.
A só-bors-paprika trión túllépve, inkább arra kell vigyáznom, hogy ne essek túlzásokba. Ezért egy-egy étel elkészítését a domináns ízek felé eltolással is variálom. Pl ha a csirkénél maradunk, első nekifutásra elkészítem majd emerald fokhagymájával, aztán a Te majorannáddal, aztán majd pl rómaiköménnyel....
:))

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 13:18
Előzmény: #7  Bekre_Pal
#14

Szia Bekre_Pal!

Nem értem a margarin felvetésedet. Senki nem írt eddig margarinról!

Bevallom én szoktam használni margarint. Pl a zserbót, a diós/mákos beiglit, a hókflit, stb margarinnal készítem.

Általában zsiradékot többfélét használok a konyhában. Zsírok (disznó, liba), olajok (napraforgó, repce, oliva, extra szűz oliva, tökmag, kukorica, stb) többféle margarin, vaj, mogyoróvaj. A célnak megfelelően, pl extra szúz olajat nem hevítünk, csak salátákra...

A bűneim alól remélem feloldozást nyerek majd a megfelelő időben...
:))

Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 06. 21. 13:33
Előzmény: #14  fxboy
#15
halihó

emerald írta "nem margarin ha lehet"

saját kommentem: hát hogyne lehetne

a margarin mindenben alulmúlja a vajat, az összes érzékszervi és egészségügyi paramétert tekintve, csak egy valamiben veri meg azt: ez az ár

számomra ezért a margarin olyan, mint a pillepalackos koccintós bor, ami szintén másra való és máshol van a helye, mint a rendes bornak. és az a hely nem nálam van.

ha anyagi okokból használsz margarint, akkor megértem, de ha van lehetőséged inkább kevesebb de rendes cuccot használni, akkor próbáld meg. sokszor látom, hogy az emberek kétszer annyi szar élelmiszert vesznek, mint amire szükségük van, aztán kukázzák a hűtő tartalmát meg a készételt. és persze túlsúlyosak. akkor már legyen feleannyi de jó kaja az asztalon. a fogyasztói társadalom lakói gyakran nem sejtik, milyen kevés élelmiszerrel el lehet lenni jóltápláltan, jóllakva, egészségesen
diki
diki 2014. 06. 21. 14:45
Előzmény: #12  fxboy
#16
Még egy apróság. Én tettem el fokhagymát olajba, nem kell örökké pucolni, sőt pirítósra olajjal együtt rányomom. Van egy könnyű, nyári melegre való édességem, ha az is jöhet. Már nemcsak a család, hanem a környék kedvence is.
diki
diki 2014. 06. 21. 14:46
Előzmény: #11  fxboy
#17
Nekem is van itthon nyusszancs, baromfi. Pont tegnap készítettem nyulpaprikást, meg tűzdelt nyulgerincet.
fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 15:18
Előzmény: #15  Bekre_Pal
#18

Bocsánat! Figyelmetlen voltam!
Teljes mértékben igazad van.

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 15:21
Előzmény: #16  diki
#19

Ezt az olajos fokhagymát majd kipróbálom.
Jöhet az édesség.
:)

diki
diki 2014. 06. 21. 17:50
Előzmény: #19  fxboy
#20
Egy egészséges könnyű tízórai és uzsonna

Sárgarépát lereszelem, kinyomom, fokhagymát, sót, borsot és kevés tejfölt teszek bele. Pirítósra, friss kenyérre isteni. /olajos fokhagymából, mert a rajta lévő olaj elég a béta karotin hasznosulásához.

Töklapcsánka: 1 cukkinit, 1 krumplit/burgonyát, csak hogy ne szóljanak meg/ lereszelek, kinyomom,teszek bele vöröshgymát,fokhagymát,sót,borsot, tojást, kevés lisztet. Kevés olajon kisütöm és mindig szalvétára, vagy törlőpapírra szedem. Lehet nagy vagy kislyuku reszelőn is.
diki
diki 2014. 06. 21. 18:00
Előzmény: #19  fxboy
#21
Málnás /gyümölcsös/ zselatinos
1,5 dl vizben 1 csomag zselatint megmelegíteni /a zselatin nagyon egészséges/
1 tejszínhabport 1,5 dl tellej keményre verni. Belekeverni 1 evőkanál cukrot, 2 dl tejfölt, összedolgozni a zselatinnal. egy keveset félretenni, a többibe vagy olyan italport keverni, mint a gyümölcs, vagy turmixolt gyümölcspürét.
Kuglóf, őzgerinc vagy bármi másba ilyen sorrendbe beletenni.
- gyümölcs
- gyümölcsös massza
-fehér massza

Hűtőbe tenni, jól megdermedjen. Nagyon guszta amikor kiboritod tányérra. Kb 10 perc alatt kész van. Én málnával szeretem a legjobban. Legközelebb kipróbálom tejszínnel a pótló helyett.
emerald 2014. 06. 21. 20:09
Előzmény: #16  diki
#22
Ezt az olajos fokhagymát én is kipróbálom....:)
Cserébe egy kis segítség:
link

Ne tévesszen meg az oldal címe...:DDD
emerald 2014. 06. 22. 19:56
Előzmény: #19  fxboy
#23
Ezt az édességet Nagy Barna Mackónak ajánlom!

Mesés kókuszos

1 bögre mindegy milyen(2-3dl) a mérőeszköz
Hozzávalók:
1 pupos bögre kókusz
1 " liszt
3/4 " kristálycukor
1cs. sütőpor
Ezeket összekeverjük
2-3 tojás a bögre nagyságtól függően
több mint félbögre tej, amihez öntünk egy ujjnyi(női vékony!!) olajat
azaz ennek a két folyadéknak annyinak kell lennie összesen,
mintha inni töltenénk egy bögrébe.
Ujra összekeverjük, majd szezon gyümölcsöt szórunk bele, most rengeteg bogyós érik. De ősszel télen almát-körtét megpucolunk max 8részre aprítjuk, kimondottan jó ha tepsibe(formába) öntés után kilógnak a gyümölcsök.
Tetjét megszórjuk vágott dióval-mandulával, és egy vékony réteg cukorral ami karamellizálódik sütés közben.
180 fokon kb 35-45 percig sütjük, ez függ mennyire magas a tészta,
mert tortaformában a 2dl-es pohárral is magas, tepsiben a nagyobb is laposabb lessz.

Jó étvágyat...;)

ps:természetesen a recept közkincs immáron aki süti azé
fxboy
fxboy 2014. 06. 22. 20:50
Előzmény: #23  emerald
#24

Hoppá! Bögreméretes kevert tészta. Egyszerű, nem grammozós, gyümikkel variálható = tökéletes.
Valóban mesés!
Kösssz!
:)

fxboy
fxboy 2014. 06. 24. 09:58
#25
emerald 2014. 06. 25. 07:25
Előzmény: #25  fxboy
#26
:))
Hát igen!
Egy kedves "brokker" társam szokta mondani:egy mosoly az élet!

Akkor a videó második részhez csatlakozva mai receptem nem főzős:
Fűszeres vajkrém:
(Madeirai tartózkodásunk alkalmával fedeztem fel, ők pontosan így készítik)

Vagy a mindig puha sós vajat veszed, ha ragaszkodsz a vajhoz, vagy amit ők használnak ehhez, és én is az a sós margarin.
Ezt:Boards Eve(az itthon kaphatóak közül ez a tökéletes)
Nagyon egyszerű, kb 25dkg vajhoz egy csokor petrezsejmet apróra vágsz, pár gerezd fokhagymát összezúzol(2-3) összekevered a vajjal,
csodás lessz! Pirítósra vagy szendvics alá sokáig eláll és friss marad benne a petrezsejem....:)
De a legfinomabb, ha veszel félig sült bagettet, zsömlét, amit Te sütsz készre, majd a még meleg-forró keret kettévágod, megkened és visszazárod had érjenek össze.

A madeiraiak úgy használják fel, h van egy irtó finom édesburgonyával készített kenyerük a friss meleg ropogós kenyeret kettévágják és ezzel meg kenik. Ez a "garlic bread" , előételként, vagy fiesztákon a nyárson sült marha kockák mellé eszik.
Majd ezt a marhahusi sütést is leírom, legközelebb.

ui:a házi májkrém receptjét ismered? Kéred?
emerald 2014. 06. 25. 07:31
Előzmény: #26  emerald
#27
Helyesen:)
majd amég meleg-forró kenyeret kettévágod.

Eggyúttal jelzem, hajlamos vagyok a hebrencskedésre, így az elütésekre is, jövőben nem javítok mindig.
A lényeg érthető, kérlek nézd el nekem.
fxboy
fxboy 2014. 06. 25. 07:58
Előzmény: #27  emerald
#28

Nem kell bemutatkoznod, ismerlek innen-onnan. :))))

Nehogy félreértsd, nem sértésnek szánom!

fxboy
fxboy 2014. 06. 25. 08:04
Előzmény: #26  emerald
#29

Szoktam különböző fűszeres, kevert, szendvicsre, kenyérre való krémeket készíteni. Ezt pont még nem próbáltam, de meglesz.
A kenyeret saját magam sütöm, olyan ízesítéssel, magokkal ahogyan épp kívánjuk.
Jöjjön az a marhahús égetés!
Kösssz! :)

emerald 2014. 06. 25. 08:46
Előzmény: #29  fxboy
#30
Te profi vagy....:))
Jó igérem nemsokára írom a marha husit nyárson, de az kinti sütés...
Majd este ha férjem jön fotót is teszek fel.
exmnbs1 2014. 06. 25. 08:49
Előzmény: #30  emerald
#31
azt hittem hogy te vagy a piros kisbuszos úr Szentendrén)))))))))
fxboy
fxboy 2014. 06. 25. 20:36
Előzmény: #30  emerald
#32

Itt errefelé, az északi Féltekén most van szezonja az öreg krumplinak. Kitűnő gombóc/nudli/barátfüle alapanyag.
Tehát ma lekváros gombóc, előtte természetesen gombócleves volt a menü.

emerald 2014. 06. 26. 06:24
Előzmény: #32  fxboy
#33
Hmmm...nyami, imádom nálunk szombaton lessz meggyes, sárgabarackos...;)

A husi roppant egyszerű és ne kételkedj a finomságában, mert bizony jópárszor ettük a helyieknél és mi is elkészítettük.
Tehát szinte bármilyen marhahús kb 4cm-es kockákra vágva.
Nyársrahúzva, nem túl szorosan.
Amibe forgatod:durva(nagy darabos, amit dísznek kiflikre is szoktak rakni) sót elkeversz kevés vágott fokhagymával, és ha lehet friss babérlevéllel. Persze jó a szárított is.
A babérlevelet össze kel törni apróra, de nem porrá.
Kb:20-25dkg sóhoz 2 gerezd fokhagyma, 4-5 nagyobb babérlevél.
Tálcára öntöd és közvetlen sütés előtt átgörgeted ezen a nyársat.
Amennyit felvesz úgy jó!

Fával csinálsz parazsat, nem fa szénnel, ha a tűz lecsitult jól izzanak a fahasábok, akkor tedd rá a nyársat. Kb 5-7 perc alatt megsül, nem kell túlsütni. Frissen jó ezt abban a tempóban kell sütni ahogy fogy.
Inkább nagy nyársakat csinálj. Ha kész egy kerti asztalba(napernyő helyére) beállítod a nyársat, husos végével felfele, körbeülitek mindenki vághatja le magának a husikat.
Azzal a fokhagymás kenyérrel finom.
Ne becsüld le! Férjem nagy lánya külföldön étteremben dolgozik, azt mondta náluk is van ilyen fokhagymás fűszervaj de az nem ilyen finom. Sokat kisérleteztem mire megtaláltam(az ottani ízt)az ajánlott fajtát...:)

Madeirán nagy vallási ünnepek alkalmával, a templomi körmenet után ezt eszi mindenki. A helyi hentesek előző nap kitelepülnek egy mobil standdal, fellógatnak egy fél!! marhát, amit el is kezdenek kimérni.
A májjal kezdik! Van aki kimegy korán mert azt várja, viszont a második nap délutánjára szinte semmi nem marad csak a csontok.
Nem ettünk rosszat, pedig elején, közepén, végén is vettünk a marhából. Nagyon jópofa ám, a hentestől kilóra veszed a húst mintha a boltjába mennél!
Egy nyársra 30-40-50dkg húst tesznek. Ezek kb 1,5m es természetben frissen szedett fa nyársak. Felhúzzák, majd megforgatják a fűszeres sóban.
Félbevágott hatalmas olajos hordókban égetik a fát, hol jobbra hol balra rakják az épp friss fát, ahol parázs van ott süti mindenki magának.
Mikor már picit a külseje átpörkölődött, fogják és mintha el karnák náspángolni a hordót lecsapatják a felesleges sót, ami a tűzbe potyog finom fűszeres füstté válik.
emerald 2014. 06. 26. 07:12
Előzmény: #33  emerald
#34
Néhány kép...link
link
Fokhagymás kenyér:
link
link
emerald 2014. 06. 26. 07:49
Előzmény: #31  exmnbs1
#35
:DDD

Pedig ha elérhetőséget adsz, meghívtalak volna titeket egy sütire,
csak nem akartam tolakodó lenni.
A skanzen utcájában lakunk.
fxboy
fxboy 2014. 06. 26. 09:23
Előzmény: #34  emerald
#36

Tetszenek ezek a dolgok.
Ezt a hordós tűz balhét megcsinálom magamnak!
:)

emerald 2014. 06. 26. 21:02
Előzmény: #36  fxboy
#37
Na ezert megdicserlek!

Ananasz sorbe:

1 vagy fel ananasz.....es celszeru megtisztitani
;)
(lehet konzerves is,de akkor joval kevesebb cukor szirup kell, en a rendeset, az igazit szeretem,(sorbe pedig eleg jol elvan a melyhutoben!!!)
cukor szirup, ugyanaz mint a malnanal....
(es a titkos osszetevo 5ml rum), lehetoleg ne suto,de ha mas nincs jo az is
;)
turmix....., majd a fagylalt keverogep
megjegyzes az ananasz sorbe termeszetesen sokkal edesebb...
ha tul darabos lesz amikor kiveszed, vagy probalsz gombocokat csinalni belole a kehelybe az csak 2 dolog miatt lehet keves szirupot hasznaltal, vagy nem jo a fagylalt keverogep,de az esetek 99%-ban az elso az igaz...
;)
Kisvuk

Itt kaptam:link
fxboy
fxboy 2014. 06. 27. 06:52
Előzmény: #37  emerald
#38

Köszönöm!
Olvastam ott is.
:)

emerald 2014. 06. 28. 21:55
Előzmény: #38  fxboy
#39
Mivel írtad h gombócot készítettél(és ma én is), gondoltam leírom mire használható még az a csodás tészta.

Bevezető:
Ez volt életem első önnálló főztje a gombóc! 14-éves koromban. Mire anyámék hazajöttek megcsináltam, bár senki nem kérte.
Nos a receptet nagyi konyhájában ülve lestem el...
Az állatoknak reggel ötkor már főtt a hatalmas fazék krumpli(teljesen szép jó minőségű) így ez az alapanyag minden reggel készenált és nagymamám rendkívül sokmindenre hasznosította is.
Ipolymenti palóc vidéken ismerik mindkét ételt. Másfelé sose hallottak róla.

Tehát a nudlin meg a gombócon kívül ebből reggeli, vacsora étel is készíthető.

Lepútka:
A gombócnak kinyujtott és felkockázott tésztát(ami ugye alapból lisztes) felvert tojásba mártod mindkét oldalát, majd kisütöd kevés zsírban/olajban mint a bundáskenyeret. Mire a tojás megsült rajta kész is.
Igen jó jel ha sütés közben párnaszerűvé fújódik, majd visszaesik természetesen. De persze nem elvárás h fújódjon....:)
Ha még nem készítetted próbáld ki! Én akiknek készítettem, akik sosem ették még hát falták mintha éheztek volna előtte.
Reggelire, vacsira, uzsonnára....tökéletes.

A másik az egy lepény, mert nem csak a mexikóiak készítenek ilyesmit...:))
Tehát egy darabka tésztát kb úgy 1.5gombóchoz valónyit kiszakítasz, összegörgeted majd kinyujtod kb 3mm vastagra.
Ez úgy tányér avagy palacsinta nagyságú lessz. Nem érdemes túl aprókat gyártani.
Nagyinak volt jó kis sparheltje, annak a szélén sütötte a natúr vason.
Nekem sajna nincs, de van öntöttvas serpenyőm!
Nos úgy lisztesen a felesleget lerázva belerakom. Alacsony hőmérsékletre kapcsolok alatta. (nálam elektromos főzőlap)
Kb mindkét oldalát egy-egy percig sütöm. Olyan fekete pöttyös lessz
mint néha a palacsinta. A pöttyösödés jelenti h kész az az oldal. Ennek is szokása felfúvódni, sütés közben,
ne ilyedj meg csak a jó tészta eredménye...:)
Aztán még melegen, h ne legyen liszt ízű, meleg libazsírral lehelletnyit átkenem mindkét oldalát.
Ezt mi anno önállóan ettük csak úgy magába. Persze egy uzsira és már szaladtunk is játszani, kezünkben a lepénnyel.

Manapság jódolgunkban például kenyér helyett esszük a rántottához, vagy megrakom salátával, zöldségekkel, mocarella sajttal eggyik harmadát felhajtom, aztán feltekerem.

ui:legközelebb leírom hogy készül liba/kacsa zsír, tepertő, sülthús egyszerre lábasban, szintén nagyitól...
Franciák is készitik ám így, azt úgy híjják konfitált kacsasült...:))
diki
diki 2014. 06. 28. 22:00
Előzmény: #39  emerald
#40
A lepényt nálunk krumplilángosnak hívják. Fél centi vastag öntöttvas korongon szoktam sütni, sarkin nyitott ablaknál, mert füstölni azt szeret. Egyik kedvencünk.
diki
diki 2014. 06. 28. 22:02
Előzmény: #38  fxboy
#41
Ez nem válasz erre, de jó átvágtál minket "kezdő"
emerald 2014. 06. 28. 22:03
Előzmény: #39  emerald
#42
Kihagytam: tojásba sót rakni, ill. mindkettő sós étel, nem édesség.
diki
diki 2014. 06. 28. 22:05
Előzmény: #39  emerald
#43
Ha már szilvás gombóc, akkor ki lehet próbálni a fahéjas öntetet rá, vagy a turos derelyére, turógombócra is. Mi imádjuk.
1 kanál /én rétes/ lisztet felforrósítok, kb fél liter tejjel felöntöm, teszek bele cukrot, fahéjat és összefőzöm.
emerald 2014. 06. 28. 22:10
Előzmény: #40  diki
#44
Na ennek örülök....:)
Mert rám még a másfelé lakó palócok is furcsán néznek , kérdezik mi a fene ez...

Ja, átvágott....DD Őstehetség,
hát még kenyeret is süt....:)
Nem baj így könnyebb dolgunk van vele;)
emerald 2014. 06. 28. 22:13
Előzmény: #43  diki
#45
Jól hangzik....kipróbálom túrógombóchoz....:)
fxboy
fxboy 2014. 06. 29. 09:38
#46
Kedves emerald és diki!

….és a krumpli – liszt páros végtelennek tűnő variációs lehetősége kiteljesedni látszik. Sütve, főve, bundázva…. :) Csak a mai ifjaknak furcsa hallani, hogy krumplislángos. Van helyette tortija, meg pizza, …meg a fene tudja mi.
Kis kölök koromban (cca száz éve) kéthetente sütött kenyeret a nagyikám. Kemencében. A kenyértésztából leszakított egy darabot és a kenyérsütés után abból különböző finomságok, lángosok, kiflik, lepények, krumplis, sós, édes, stb készültek. Jó dolgom volt akkoriban.

Nem akartalak benneteket átverni. Úgy emlékszem, nem írtam, hogy kezdő vok a konyhában. Az volt a kérésem, hogy receptekkel, ötletekkel segítsétek a mindennapjaimat. Köszönöm!!! De mindegy is, mert mindig lehet tanulni – jó pap…stb. Hasonlóan, mint a trédet. A pályán vok már vagy húsz éve, itt a pf-en sok éve olvasom a hsz-eket, a négy éves fx számlám mellett még mindig találok érdekes, megbecsülendő tanácsokat, még mindig kezdőnek érzem magamat.
diki! A #41-et nem értem. A fahéjas cucc (és a többi is) kiváló!
emerald! Ezek a lepények, lángosok kiváló zsírderekat csinálnak az embernek. Ez így BÁ előtt célszerű. Nehezebben fullad meg az úszó! :))
emerald 2014. 06. 29. 11:17
Előzmény: #46  fxboy
#47
" Ezek a lepények, lángosok kiváló zsírderekat csinálnak az embernek. Ez így BÁ előtt célszerű. Nehezebben fullad meg az úszó! :)) "

:DDD
Ne is mondd, diétán vagyok ami saláta hússal...stb már egy hónapja
DE minden héten 1x van egy "szabad" ebédem.
Ez volt tegnap....:))
Nem gurulok csak -6kg a cél, ebből 3,5már teljesült!

A "jól átvágott" viccesen értendő ám!
fxboy
fxboy 2014. 06. 29. 14:16
Előzmény: #47  emerald
#48

...s mi volt tegnap az a "szabad ebéd"?
:))
Ha nem illetlenség, mennyiből -6?
"jól átvágott" - értem a tréfát.
A diétád miatt, ha nem esik jól ez a totyik, ne erőltesd! :))

diki
diki 2014. 06. 29. 14:20
Előzmény: #46  fxboy
#49
Miután nálunk 33 fok és kutya fülledt idő van /ma már kb 10szer fürdött a labradorunk/ én krumplifőzeléket csináltam fasirttal, baconos sajtos csirkemellel, almás batyut és 3 liter jó hideg gyümölcssalátát.
diki
diki 2014. 06. 29. 14:23
Előzmény: #47  emerald
#50
Te hogy tudod csinálni a diétát? Én minden évben készülök rá, de nemigazán tudom hogy fogjak hozzá. Csak tudnám mi a csudától ragad rám ,mikor naponta minimum 15-20 km-t biciklizek /és nem elektromos/. Na jó enni is szeretek, ronda halál az éhenhalás.
fxboy
fxboy 2014. 06. 29. 15:12
Előzmény: #49  diki
#51

Úgy tűnik, Neked bejött az élet!
Hogyan van türelmed ennyi kajához +fasírt, +még flancos pipimelle, +még almás batyu, +még gyümisali. :)
Én ma főzés helyett mással voltam elfoglalva, így vasárnapi ebédnek a tegnapi kelkáposzta főzelék egy részét ettük, szeretjük, finom volt. Utána mindenki szolgálja ki magát barackokból, almákból...

diki
diki 2014. 06. 29. 16:27
Előzmény: #51  fxboy
#52
Nem türelem, szervezés kérdése. Jó két óra alatt cakk-pakk kész volt. A fasírt egyszerre sült a csirkemellel, mindkettő őzgerinben, közen a többi simán megvolt. Utálom a fél életemet a konyhában tölteni negyedórás pusztításért.
emerald 2014. 06. 29. 19:13
Előzmény: #48  fxboy
#53
A tegnapi ebéd:
Szűk tányér csirkés borsóleves 2db meggyes 1db sárgabarackos gombóc.
Hát hős leszek vallok:69-ből kell a -6kg

Ahh, nincs semmi bajom ha írok olvasok finomságokról.
A férjemnek külön is főzök, meg eszik mellettem mindent...:)
emerald 2014. 06. 29. 19:41
Előzmény: #50  diki
#54
Hát rajtam fél kg plussz se lenne, ha mozognék.
Most egy térdműtét van kilátásban, szóval max gyógytorna.

A tükör rávett...:DDD
Nem viccen kívül, fejben rá kellett készülnöm.
De éhezni azt nem tudok, viszont találtam egy jó diétát ami mellett nem is kell. Ezt pár éve nyaranta végigcsinálom egyszer. Most kétszer. Nem 100%-ban tartom meg. Amit változtattam rajta: minden reggelire az elsőn és az utolsón is eszek egy szelet kenyeret, v zsömlét. Néha elrágok pár szem diót, mandulát. Vagy bűnözök egy ici-picit. Pl.: ma fél meggyesgombóc...:) Eszek gyümölcsöt is mindennap. Na nem is fogytam le két hét alatt a testsúlyom 10%-át de ilyen drasztikus valaminek nem vagyok a híve.
Ez az:
link
Persze a 9kg valószínű egy 90-100 vagy a feletti emberről jön le.
Nekem max 3,5sikerült két hét alatt. Így h laza voltam, ami kb fél év alatt vissza is csúszott. Ezért most kis szünettel( persze akkor is figyeltem) dupla 2x2hetet csinálok végig.
Ami viszont tényleg jó benne, h nincs éhség érzetem közben, talán csak az első egy-két nap nehéz.
fxboy
fxboy 2014. 06. 30. 09:25
Előzmény: #54  emerald
#55

Az édes-savnya helyett a magyaros erős is jöhet. Szeretem! Azonban lecsó témába nem érdemes belecsapni, mert az aztán igazán az univerzum végtelenébe visz. Én legalább 10 féleképpen készítem.
Viszont ha NBM videós jóslata beválna és az évek óta lekozmált Matáv csártot tényleg felfelé pezsdítené a csípős magyaros lecsó az Isten áldása lenne a magyar konyhára/BÉT-ra/spekikre/Marinénikre/..stb/és rám!
:)

diki
diki 2014. 07. 03. 09:44
Előzmény: #55  fxboy
#56
Sziasztok
Régen ettünk egy jót. Este káposztás cvekedlit csináltam és erről eszembe jutott egy másik kaja.
Krumplis tészta másképp.
Savanyu káposztát enyhén megpirítom /nem mossuk ki belőle a savanyuságot, csak kicsit kinyomkodjuk/és összekeverem a főtt, tört fehér krumplival, igy kerül a tésztára. Ebből 5 perc alatt dupla adagot szoktam enni. Jó kereskedést.
moccarella 2014. 07. 03. 10:22
Előzmény: #53  emerald
#57
Nem jön be a férjednek a 69? (O.o)
emerald 2014. 07. 03. 10:45
Előzmény: #57  moccarella
#58
Férjem örül ha fogyok....;)
De azt kommunikálja h:Te most is jól nézel ki!
Nem akar idegesíteni, rendes ember...:)

A tavalyi ruháim nem jöttek fel....:)
Meg sok ám az egy év alatt felszedett 5kg

De már -4nél tartok....:)))
fxboy
fxboy 2014. 07. 03. 10:55
Előzmény: #56  diki
#59

Épp most készülök krumplis tésztát készíteni. De most lemarad belőle ez az újdonság, a pirított savanyú káposzta. - Ez (savnyakáp) nálunk ősztől tavaszig kaja.
Előtte jó kis zöldség leves, sok zsenge zöldborsóval, csipetkével.

moccarella 2014. 07. 03. 11:00
Előzmény: #58  emerald
#60
A 69-es szám azért egy fontos dolog egy házasságban, ezt azért tartsátok. -4? Szép! Drukkolok neked, én már nem fogyózom,leálltam, de volt idő amikor jól besütiztem és együtt fürödtem a pocakommal, most 51kg vagyok a 173 cm-hez, tartom-(szénhidrátot csak reggel eszem, (zabpehely) és rengeteg nyers gyümit/zöldséget turmixolok, kollegáim nagy szörnyülködésére búzafűvel- képzelheted a zöld trutyit:))..de a banán/alma elmyomja és szép bőrt csinál- +heti 3 nap edzés. A szervezet átáll. De, apucitól is elvárom a hasizmokat ám!:)
fxboy
fxboy 2014. 07. 03. 11:07
Előzmény: #58  emerald
#61

Hajrá! Mindjárt itt van -6!
:))

moccarella 2014. 07. 03. 11:08
Előzmény: #56  diki
#62
Azért néha bűnözöm, káposztás cvekedlivel, + tiramisu....nyamiiiiiiiiii!
fxboy
fxboy 2014. 07. 03. 19:41
Előzmény: #61  fxboy
#63

BÁ-t halasztják jul. 12-re.

diki
diki 2014. 07. 04. 08:30
Előzmény: #60  moccarella
#64
Ha én 51 lennék zörögnék. Napi 2 edzés mellett is 63 volt a versenysulyom a 171 cm-hez. Ja és tegnap csináltam LECSÓT. Nincs egy pár jó salátarecepted? Jó a honlap link is, amit már kipróbáltál. Nálunk most ubi, fejes saláta. zöldbab, cékla szezon van. Ugyhogy holnap őzpörkölt, zöldbableves/husival/.
emerald 2014. 07. 04. 09:21
Előzmény: #64  diki
#65
Na ezzel az 51-el így vagyok én is! Csak nem akartam írni, nehogy kötözködésnek tűnjön.
Nekem 56volt a csúcsformám 166cm-hez.
Heti 3x profi tánc, 2xfutás. Ja és a kg ide vagy oda 63-as derékbőség!

Ami nekem bevált a salátával kapcsolatban:
Kevert zöldsaláta:ruccola, galambbegy(madár saláta), jég v tölgylevél.
Ezeket a leveleket lehet kapni a Lidl-ben celofán zacskóban, amit ha visszazárok 3-4-5napig is friss és felhasználható.
Teszek hozzá uborkát, paradicsomot.

Öntet:
Pici oliva olaj, amibe lehet keverni egy kis bazsalikomos pesztót előtte.
ÉS ami nagyon bejött balzsam ecet krém!
Elég a tányéron is rátenni, de bele is lehet forgatni.

A balazsamecet krém titka:
(Nekem a normál nagyon gyomormarós, nem kedveltem)
Te is elkészítheted:
Egy kanál cukrot karamellizálsz egy lábasban, felöntöd a bármilyen balzsamecettel ami otthon van, majd kislángon beforralod besűríted.
Ha egy hideg tányérra csöppentve, csak nagyon lassan folyik szinte ledermed akkor kész!
mióta elkészítettem csak ezt használom.

Diki az a link amit felraktam, jó ám a fogyihoz, nem vagyok kívánós mellette, de éhes sem!!!
A krumplis tésztát finoman szólva is imádom! Viszont mikor olvastam, nem éreztem az ellenálhatatlan vágyat h de megenném most....:))
Próbáld ki!
Az őzpöri salátával már diétás kaja...;)
diki
diki 2014. 07. 04. 09:30
Előzmény: #65  emerald
#66
Köszi, a salátát eltévesztettem, 6 fajta van nekem ültetve. Érzéki öröm a szemnek, a világoszöltől a liláig, simától a fodrosig.
emerald 2014. 07. 04. 09:38
Előzmény: #66  diki
#67
Te kis kertész....:)
Gyönyörű veteményesed lehet!
Nálunk csak néhány paradicsom van. A férjem a füvet "termeszti" sajnos...:DDD
moccarella 2014. 07. 04. 09:50
Előzmény: #64  diki
#68
Közben bal szemem a grafikonon azééé....:) Most ép banános, almás, gyömbéres,fahéjas, búzafüves trutymót iszom(veszitek a zsírégető alkatrészeket?)...Saláta? A helyzet az, hogy lusti vagyok böngészni, így ex has alkotok,(számos ritka madárfaj maradt fenn elcseszett ebédmaradványokon!) Mai ebéd: -pirított tofu darabkák, cukkinivel, római köménnyel, koktél paradicsommal, barna rizzsel - jutalomfalat: 4 babapiskóta +kv.

+ azt tudtátok, hogy pl. a répa/karalábé zöldjében sokkal több a hatóanyag mint a gyökérrészben? A karalábé levele gazdag kalciumforrás. A piaci zöldet is felhasználom.
Karalábá+répacsíkok /almával pár csepp citrommal -nagyon finom saláta.
diki
diki 2014. 07. 04. 09:51
Előzmény: #67  emerald
#69
Imádom a paradicsomot. Abból is van pár fajta és az is szinkavalkád. Sötét rózsaszín, sárga /kerek és körte formáju/, piros, fürtös, fekete. Épp tegnap kötöztem a szakadó eső után. Ja és amit lehet biokertészkedek, ugyhogy madárhadsereg is van nálunk. Reggel 5-kor kelek, kávéval és cigivel /pfuj/ kivonulok a kertbe, üdvözlöm a látogatókat. Cserébe a konyhaablakba rakott fészket a feketerigó, most próbálkoznak az élettel a kicsik.
diki
diki 2014. 07. 04. 09:54
Előzmény: #68  moccarella
#70
Köszi. Turmixot én is szoktam sokat csinálni, van gyümölcs bőven. Ma reggel munkabába bicajozás közben megálltam faepret enni. Nem kellett rúzs :)
moccarella 2014. 07. 04. 10:05
Előzmény: #70  diki
#71
:))) Épp tegnap csipegettem futás után meggyet...mostanában viszek magammal kutyakexet is...ha megkergetnének ugyi...

Kert? De jó lehet neked! Hú, én épp arra vágyom. Teleültetném, olyan faládás módszerrel...de nem lenne túl sok fű, olyan japánosra...kis helyes kanyargósra, lila fácska, tavacska...kacska..ringós utacska...:)))

moccarella 2014. 07. 04. 10:21
Előzmény: #65  emerald
#72
Nem is tudtam, h van b.ecet krém- kipróba.
Ma Lidl-ben portyázom - feltankolok.
51? Nem zörgök, kényszer is egyben - egy betegség után fogytam le, és a rendszer megszokta.:)
fxboy
fxboy 2014. 07. 07. 19:48
#73

link
:(

evazeller 2014. 07. 07. 20:57
Törölt hozzászólás
#74
evazeller 2014. 07. 07. 22:25
Törölt hozzászólás
#75
evazeller 2014. 07. 07. 22:50
Törölt hozzászólás
#76
fxboy
fxboy 2014. 07. 08. 10:31
Előzmény: törölt hozzászólás
#77

Köszönöm! Jó! Kiírtam magamnak.
Esetleg a pattogatott amarántról egy kicsit bővebben....

Az a karfiolos cucc is megnyerő. Mi van, ha a nagy fél karfiol helyett egy kisebb egészet használok?

Fantáziát meg majd szerzek hozzá...
:)

fxboy
fxboy 2014. 07. 08. 10:36
Előzmény: törölt hozzászólás
#78

Köszönöm, kv-t nem fogyasztok! Csak tiszta vizet - (mint az állatok).
De azért ezt a kávés habot egyszer majd kipróbálom....
:)

fxboy
fxboy 2014. 07. 08. 10:38
Előzmény: törölt hozzászólás
#79

Köszönöm, kv-t nem fogyasztok, csak tiszta vizet - (mint az állatok).
De azért egyszer majd ezt a kávés habot kipróbálom.....
:)

fxboy
fxboy 2014. 07. 08. 10:41
Előzmény: #79  fxboy
#80

Bocs a duplázásért.
Döglődik a fórummotor?

evazeller 2014. 07. 08. 15:35
Törölt hozzászólás
#81
yossarian78
yossarian78 2014. 07. 08. 15:38
Előzmény: törölt hozzászólás
#82
Szerintem retek íze van nagy szar. Egyébként disznóparéj:)
evazeller 2014. 07. 08. 16:06
Törölt hozzászólás
#83
fxboy
fxboy 2014. 07. 08. 16:20
Előzmény: #82  yossarian78
#84

Teljesen igazad van. Utánanéztem, valóban disznóparéj. Dél-Amerikából származik. "....Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény. C-vitamin, E-vitamin, glutation, oxálsav, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonidok, szívglikozidok, glikozidok vannak benne....."
Ezek a k..va disznók aztán tudnak élni, nem elég nekik a kukorica/popcorn, még ezt is eleszik előlünk. :))

Retek miért szar?

evazeller 2014. 07. 08. 16:53
Törölt hozzászólás
#85
fxboy
fxboy 2014. 07. 08. 19:31
Előzmény: törölt hozzászólás
#86
Kösssz! Olvastam.
Meg ezt is: link
meg ezt is:
link
Meg a többit is!

Majd bevásárolok belőle. - Legfeljebb retek helyett elnyámnyogom... :))

evazeller 2014. 07. 08. 19:56
Törölt hozzászólás
#87
diki
diki 2014. 07. 08. 21:25
Előzmény: törölt hozzászólás
#88
Egyszer azt hallottam a nők bármiből képesek rántott dolgokat előállitani. Én pl. legutóbb kelkáposztalevelet ettem. És most ujra divat az erdőn mezőn termett dolgok, bocs élő növények, beiktatása az étrendbe. Én már megkóstoltam a gyermekláncfüvet, tyukhurt/a tyúknak mint én/.
Ma délután gombapástétomot ettem /én annak hivom/, igazi házi rozskenyérrel. Jó adag hagyma, gombával összedinsztelve, kevés só, jó adag oregáno, a legvégén forrón belekeverve egy tojássárgája, utána géppes simára keverem. És mellé ubi, paradicsom saláta joghurttal, amit a gomba enyhén husjellege simán elbír.
evazeller 2014. 07. 08. 21:48
Törölt hozzászólás
#89
diki
diki 2014. 07. 08. 21:50
Előzmény: törölt hozzászólás
#90
Látom te is önkiszolgáló vagy. Én az őzlábat és a harmatgombát szoktam a kerben, vagy az akác sorban szedni.
diki
diki 2014. 07. 08. 21:55
Előzmény: törölt hozzászólás
#91
A juhturóról meg a gomolya jut eszembe paradicsommal. Lassan szezonja lesz.
evazeller 2014. 07. 08. 21:57
Törölt hozzászólás
#92
exmnbs1 2014. 07. 09. 11:05
Előzmény: törölt hozzászólás
#93
házikenyérre majonéz light rá vékony sárgadinnye szeletek arra Kanadai bacon vagy sonka és a tetejére erős paprika szeletek
fxboy
fxboy 2014. 07. 18. 10:59
Előzmény: #63  fxboy
#94

Holnap BÁ!
Vízhő, léghő jó, szél reméljük nem lesz.
Minden egyben egy jó bulihoz.
:)

A BÁ sárkány honlap fórumon van egy Medve nick fórumtárs. Stílusa teljesen mint NBM. Tetszik!

emerald 2014. 07. 19. 17:14
Előzmény: #94  fxboy
#95
Remélem jól sikerült az úszás..:)

Paradicsomos bruschetta:
Apró paradicsomot, vagy koktélt összeapítasz pici kockákra, nagyon kevés fokhagymát, viszont jó sok összevágot bazsalikomot keversz hozzá. Meglocsolod oliva olajjal, összekevered és pírítósra halmozod.
Jutott eszembe mert szezonja van....

Más, nem kaja:
A Békásmegyeri piacon jártam ma és csak hápogtam, szegény termelők, szegény termelők kántáltam ott kicsit úgyérezve mintha lopnék. Pedig biz fizettem mindenért. Sajnálom a gazdálkodókat, ezeken az árakon nem lehet gazdaságosan termelni....:(( no meg aki nem maga árulja csak a töredékét kapja.
Paradicsom 200ft első osztájú, koktél paradicsom amit válogatni kellett 200ft, paprika 100ft vastag husú csemege, némelyik görbe volt ennyi az összes hibája. Nagyszemű szilva 100ft, szép meggy 150ft, cukkíni 100ft, fejtőbab gyönyörű 300ft megszáradt foltos külső héjjal 100ft(én ezt vettem), óriás őszibarack hibátlan 200ft, persze kilója mindezeknek. De sorolhatnám tovább....ennek szöges ellentéte a Szentendrei piac, ahol alig akad termelő, inkább csak kitelepült zöldségesek, dupla-tripla árakkal.
A babot már kifejtettem belül gyönyürű, savanyú bableves lessz belőle.

Vettem egy kicsit mindenből, no de ezért az árért már befőzni is érdemes lenne. Szoktam is, de majd hétközben.
Echte vecsési kovi ubi, vagy csemege ubi recept kell valakinek?!
A csemegét nem egyszerű csinálni, az nagy munka és speciális gőzölő fazék is kell hozzá.
diki
diki 2014. 07. 19. 22:15
Előzmény: #95  emerald
#96
Na ezért érdemes szétnézni. Én itthon szüreteltem ma: zöldbab, lepotika szilva, füge barack, cékla, cukkini /ki is rántottam, paprikák, paradicsom, menta és egy rahedli uborka. Gyalultam fagyóba, csináltam kovászost, egyiket kenyérrel másikat krumplival. Holnap reggel LECSÓ lesz kint a tüzön főzve-sütve. Teremtés koronáinak kolbásszal, tarhonyával, nekem cukkinival.
Amit irtál paradicsomosat, azt én jó sok oregánóval szeretem.
És ha ráérsz majd, én kérném a csemegeubi receptjét. Legalább lesz több fajta.
A befőzéstől már kicsit herótom van, két hete munka után mindig ez is napi program. Már a szomszédok is tudják, mert közben csak teljes hangerővel lehet rockkot hallgatni :D
Előre is kösz
emerald 2014. 07. 20. 15:06
Előzmény: #96  diki
#97
Micsoda fantasztikus háziasszony lehetsz, le a kalappal előtted, megtermeled, feldogozod, pontosan tudom mennyi munka ez!

Vecsési csemege ubi:
(Ezt piacra sosem készítették, csak házi felhasználásra)

Az augusztus eleje, közepe az az időszak amikor érdemes leszedni már a valóban apró 3-6cm-es uborkákat, a barátnőm mamája szerint.

Tehát alaposan kicsit átdörzsölgetve amíg homok van alatta mosod.
Aztán jó szorosan üvegekbe rakod, amennyi csak fér.
Rádobálod a fűszereket üvegenként:
1/2 babérlevél, 2db feketebors, 2db szegfűbors, mustármag, köménymag, koriander, pici csipet azaz pár szem, kis kapor, pici(körömnyi) torma.
Felöntőlé, kb 16üveghez:
4dl víz, 9dl 10%-os ecet, 1kg cukor, 16dkg só

Csordultig önteni a levet, majd celofánnal lefedni és úgy csavaros fémtetővel ellátni az üvegeket.
Gőzölőfazékba kerül, össze ne érjenek, majd vízzel feltöltjük. Fontos h az üvegek fedele alatt 1-1,5cm-rel lejjebb legyen a víz.
45 percig, 75fokon gőzöljük. Nem lessz puha nem kell megijedni.
Ha kész a fazékban hagyjuk kihűlni, vagy mint a lekvárokat szárazdunsztba tesszük egy éjszakára, ha kell a következő adagnak a fazék.
Aki rászánja a fejét erre a munkára, csak nagyon apró aznapi, vagy
előző esti szedésű uborkát vegyen, vagy ha szedi a kertben aznap rakja el! A roppanósságnak az uborka frissessége alapfeltétel.

Két éve 40db 7dl-is üveget raktam el. Mostanáig kitartott.
Vendégek volt hogy megkérdezték hol vettem ez milyen fajta ubi....:)))

Gőzölőfazék(gondolom neked nem ujdonság, de hátha más is nekifog)
Magyarországon lehet kapni egy elektromos változatot:link
vagy Szlovákiában 20€-ért fokolóval működő fazekat. Nekem ez utóbbi van, remekül működik olyan tökéletesen tartja a hőfokot ha eléri elektromos tűzhelyt 1-esre kapcsolva is tartja a hőfokot.
Egyszerre 7-8 üveg fér a fazékba.
fxboy
fxboy 2014. 07. 20. 16:53
Előzmény: #95  emerald
#98
Kössssz az érdeklődést, rendben volt az úszás! Átértem! :)
Bevált receptem szerint a kovi ubi folyamatosan érik-fogy.
Ma a nagykanizsai csarnokban, a termelői asztaloknál kavirnyáltam véletlenül. Lecsópaprika 300++, kékszilva 200++, őszibari 300+. Másra nem emlékszem, mert nem is akartam gyümit-zöldséget venni. Csak feltűntek ezek a holmik, mert drágállottam.

diki
diki 2014. 07. 20. 22:04
Előzmény: #97  emerald
#99
Á, nem vagyok az. Csak lehetőgésem van rá a kertünkben, meg szeretem is csinálni. Már rutin, ugyhogy közben az agyam gatyába tudja rázni magát minden téren. Kipróbálom a tiedet is.
Az enyém: 4,5 liter viz
12 pupos evőkanál cukor
4 evőkanál só, összefőzni utána
0,5 liter 20 %-os ecet

Fűszerek: 1 csomag koriander
1 csomag mustármag
5 dkb szemesbors
Minden üveg aljára egy mokkáskanálnyi, 1 babérlevél, 1 karika hagyma, kapor
Felöntöm az üveget, 3-5 percig gőzölöm.
Ez is ropogós marad, a konzervgyárihoz hasonló izű. 15-20 7 dl-es üveghez elég

Szilvalekvárt pedig ugy csinálom, hogy magvalás után ledarálom, egy magas tepsübe vagy nagy zománcozott lábasba fél-1 dl ecetet öntök, beleteszem a ledarált szilvát, utána hagyom rotyogni, néha a tetejét /az alját véletlenül sem/ megkevergetem. Ha elég sűrű, a tűzhely tetején cukrozom, 10 percig rotyog, azután irány az üveg. Megkímél a több órás ácsorgástól, fröcsögéstől.
diki
diki 2014. 07. 20. 22:06
Előzmény: #98  fxboy
#100
Jó idő volt rátok, gratula, jó kis táv. Remélem nem ütköztél a víz alatt sétálókkal :)

Topik gazda

fxboy
fxboy
4 3 4

aktív fórumozók