"Amúgy, ha megnézted volna, csehország pl messze kiemelkedik"
Csehország már 1913 előtt is messze a leggazdagabb terület volt a monarchiában...
szóval ez önmagában semmit sem bizonyít...
Felmerült bennem, hogy miután szembesülsz az adatokkal, amiböl kiderül hogy mekkora hülyeségeket nyomsz, mit lépsz majd. Hallgatás, elgondolkodás, megvilágosodás. Na, választ kaptam erre a kérdésemre is :)
A distinkció nem az enyém, hanem a szerzöé, ahol a kért adataidat találtad. Mert neked nem megy az adathalászat, csak ha a prekoncepciódba illik. Nehéz volt ám keresnem egyet neked, hát bumm, ilyen autoriteres elméleteket is tartalmaz. Amúgy, ha megnézted volna, csehország pl messze kiemelkedik 1920-1940 :)
Ha valaki a nagyképü hülyeségét még bunkósággal is vegyíti, akkor nem érzem hasznosnak a rá szánt idöt...de ez meg csak az én hülyeségem. További jó hétvégét!
"ha az amerikai fekete lakosság, ázsia, az összes szomszédunk, meg a globális világátlag mind olyan utat járt be 1920-1940 kb, mint magyarország, "
ez nettó hülyeség max a régióban található (döntően) autoriter államokkal mozogtunk együtt...
ami pedig a magyar egészségügyet illeti az 1926 után jelentős részben ROCKEFELLER befolyás alatt állt:)
link
nem Horthynak volt "egészségügye", hanem az országnak
persze ezt a Horthy fóbiád mellett sohasem fogod belátni...
az "autoriter" versus "demokratikus" distinkciódat pedig még most sem értem az 1920 és 1940 közötti időszak kapcsán
tán Romániában vagy Jugoszláviában nagyobb volt a "demokrácia" akkoriban?
esetleg Dollfuß demokratikusabb volt? vagy Pilsudski? :)
ha az amerikai fekete lakosság, ázsia, az összes szomszédunk, meg a globális világátlag mind olyan utat járt be 1920-1940 kb, mint magyarország, akkor meglehetösen merész töled, horthynak és egészségügyének tulajdonítani azt. De hajrá. Tartsad csak továbbra is :)
"autokratikus vs demokratikus (juj)"
az 1920 és az 1940 közötti időszak kapcsán ezzel mit akarsz mondani?
akkoriban talán nagyobb "demokrácia" volt a többi közép-európai országban?
talán Csehszlovákia esetében tudsz vmi ilyet felvillantani, de kötve hiszem, hogy több menne...
minek kell ez a lumpenproletár személyeskedés?!
enélkül nem megy?
így valakinek érzed magad?
PS. felőlem - átvitt értelemben - akár ide is okádhatsz, nem én égetem magamat ezzel...
ok, ez nem rossz kiindulási pont, de azt továbbra is tartom, hogy meglehetősen merész dolog negligálni az 1926 után kibontakozott állami egészségügyi politikát a fejlődés tekintetében...
különösen mivel a mai rendszer is arra épül...
Itt találhatsz ilyesmit, mondjuk társadalmi berendezkedés alapján hasonlít össze, autokratikus vs demokratikus (juj). De az adatok azok adatok...Political conditions and life expectancy in Europe, 1900-2008 - EurOhex, link
jelenleg ott tartunk, hogy te fogod megkeresni, mivel szerinted ez "nagyon könnyű":)
szóval adatokat kérek, nem az alabamai afroamerikaiak 1938-as helyzetéről hanem legalább a szomszédos országokról...
PS. ezzel legalább vmi értelmeset is csinálnál...
akkor alább - az 1938-as állapot, illetve az 1920 és 1940 közötti időszak kapcsán - megkaptad a "házi feladatot", mivel szerinted "nagyon könnyű" a témában a statisztikai adatok megszerzése biztosan nem lesz ez nehéz:)
az általad említett társadalomkritikus filmek is azt húzzák alá, hogy ez csak egy csendőrpofonoktól csattogó, kizsákmányolásra alapozott fasiszta diktatúra lehetett:)
DIKTATÚRÁKBAN a kormánypárton kívül köztéren ki helyezhet még el politikai tartalmú plakátokat?
Szóval diktatúrákban hogyan megy a politikai plakátolás?