Ha db-be poziban vagytok korábbról, ti hova tennétek stoppot egy ilyen rally során, alatt? (Persze lehet nem érdemes stoppolni, hiszen úgy tűnik bika piac van jelenleg.) Köszi a javaslatokat előre is.
Meghallgattam a CEO, JeanPierre Muster interjujat Bloombergen. Igen eros francia akcentussal beszel, semmi koze Italiahoz a palinak.
Az elkepeszto, hogy minden kerdesre,
peldaul
"tenyleg elbocsatanak?"
"tenyleg targyal a SocGen-el?"
total stereotip valaszt adott; ilyeneket
" we are focused"
"Unicredit is in strong development" (na, ehhez kepest evek ota zuhant a bank, a mai arszintre)
"we execute our medium to longterm strategy"
" we have unique network"
Szoval, ahonnal en nezem, a CEO siman h@lye. Vagy mar kirugas alatt van, es tudja is. Nem is ertem, hogy a francba kerult abba a szekbe.
Na, rajta kivul tudnek megnevezni parat mas allasokban is;-)
Mellé beszélni is nehéz lehet az ő helyzetében . Nem akart idő előtt betekintést adni a lapjaiba, de beszélni kellett, mert a hallgatása is rossz üzenet lett volna.
Én már magamévá tettem a 25 EUr DB célárat. (Bár nem én találtam ki, és nem is értem, hogy jött ki valakinek. ) Szóval tartom, legfeljebb megbánom.
CB mostanában nem mozog tartósan ellentétesen, szóval azt is tartom.
Ettől függetlenül a gazdasági időjárástól függően lehet benne korrekció, ami most esedékes, tekintettel a közelmúlt menetelésére.
A 12k DAX elérése innen még 7-8 %, ezt még tudnia kéne mindkét papírnak.
Egyébként rettentően tartok egy világméretű korrekciótól, ami a túlhúzott USA papírok miatt szerintem rövid idő kérdése. Érdekes, de sem a Brexit, sem az USA választás, sem az olasz para nem indította be az esést. Kezdem azt hinni, a tőzsde mozgása kizárólag lélektani okokra vezethető vissza. Kár volt annyi elmélettel és számítással terhelni az agyunkat, inkább pszichológiát kellett volna tanulni.
Van meg mindig a DB-nek egy nyomasztoan rendezetlen ugye,mindamellett valamifele korrekcionak lenni kelleme, az viszont teny, hogy a banki papirok mozgasa az utobbi idokben a hirek ellenere fura modon alakultak. Nehez okosnak lenni,aki hiszi a megegyezest az USA buntetessel kapcsolatban, 4-5 milliard korul az beszallhat mert realis a 20-25 kozotti celar. (Valoszinunek tertom) Majd meglatjuk, de azert ovatosan,mert ez a tozsde es semmi nem az aminek latszik.
Én nem tartom furcsának a bankpapírok mozgását. Nagyon régen várok már erre. Ez nem pszichológiai morgás, hanem nagyon is tőzsdelogikus jelenség. Korábban is írtam, hogy a DAX most lépett be a 3. szakaszába, a túlpörgés szakaszába. Ne Elliott hullámokat, hanem a likviditás körforgását vegyétek alapul. Pénz + pszichológia = tendencia. Most egyelőre minden adott az emelkedéshez. Azonban a 3. szakaszban nagyon fontos, hogy ne legyen olyan esemény, amely ezt alapjaiban megzavarja, mert akkor nem tud kiteljesedni a begyorsulás szakasza. A D. Bank elérte a rövid céláramat, itt illene elidőznie, kicsi korrekció 15,4-ig, majd elkezdeni a 23 Euroig tartó emelkedő szakaszát. A Commerzbank 9-11 Eurora várom konzervatív alapon. Kb. 13-15 Eurot alábecsülve is ér.
Teljesen realis amit irsz, de mint irod, ne legyen olyan esemeny ami megzavarja a varhato mozgast. Majd meglatjuk, perpill. 4_5 milliard buntetes van bearazva.
Szerintem 5 mrd-nál több lesz, de 8-nál kevesebb. 5 alatt nagy lenne a rally, akkor 23 Euronál is magasabb ár lenne. Az Unicreditet sajnálom, mert a Pioneer-t nagyon jól adta el, így a többi értékesített tétellel csak maximum 6 mrd Euro részvényhigításra lenne szükség. Az is lehet, hogy egy részét kötvénykibocsájtással oldja meg. legalább 2,5 Euro lehet a kiindulási pontja, teht akár mehetne tovább is a papír 2,4 Euro felett long marad.
valahol olvastam, hogyha az amerikai bankokkal azonos mértékben büntetik a DB-t ugyanazért a cselekményért, akkor 2,5mrd lenne a bünti...
én hiszek az egyenlő elbánás elvében (ez nem Mo.)
"Kezdem azt hinni, a tőzsde mozgása kizárólag lélektani okokra vezethető vissza. Kár volt annyi elmélettel és számítással terhelni az agyunkat, inkább pszichológiát kellett volna tanulni."
Ugyan már... Rövid távon kb. 90% pszichológia, de hosszabb távon jóval kevésbé. A TA-t viszont valóban nem szabad túlzásba vinni, ha arra utaltál volna számítás címszóval. Pár TA-s trükk segít(het) be/kiszállni, de azok sem mindig jönnek be.
Ettől függetlenül: egy macicsapda nagyon ott lóg a levegőben, amikor is egy profit-realizálási hullám shortnyitásokat vált ki, és aminek a vége ált. az, hogy a lassú longost és a gyors shortost egyaránt szénné cumiztatja a piac.
Az ilyen interjúk nem a vájtfülűeknek szólnak, hanem az átlagos "médiafogyasztónak". Olyanok ezek, mint a CNBC vagy más nagyobb adók "gazdasági" ill. "tőzsdei" témájú összeállításai / részlegei. Megy mindenütt a PR bullshit ezerrel.
Commerzbank:
Ammennyiben az 50MA alulról keresztezi a 200MA-t Karácsonyra, akkor az egy fényes aranykeresztet fog eredményezni, ami további UP szériát jelent(het)...
Unicreditben megvolt a 2,95 Euro. Nagyon sajnálom, hogy nem ragaszkodtam a céláramhoz. Azt hittem lesz benne korrekció, de nem volt. Tipikus eset, amikor a treader elveszíti a pozícióját egy papírban. Öreg hiba, de bejegyzem ezt is.
Ne sajnald, lehetett volna sokkal rosszabb kimenet is.
Es most se fundas okoktol emelkednek vissza az olasz bankok, hanem abban remenykedve hogy a csod-allapotbol az olasz allam megmenti oket, nekik es ingyen majd (??)...hmmm?
es senki nem hiszi, hogy elobb a meglevo reszvenyeseket kinyirjak egy trukkel.
Jobb abbol kimaradni.
Kettős hatása van, minimum. Egyrészt: a magasabb alapkamat magasabb betéti kamatokat is jelent, ami elszív tőkét a részvénypiacról, vagyis az árfolyamok csökkenhetnek.
Másrészt: mivel a magasabb alapkamatból magasabb a banki marzs, így a betétkezelésből származó bevételek nőhetnek, ami a banki részvényeket segítheti.
Jelenleg csak az USA alapkamat emelkedik (még), ami azt jelenti, hogy az USA befektetők egy része már nem a tőzsdére, hanem a bankbetétbe (állampapírba) teszi a pénzét, nem vásárol DB, CB részvényt. Nyilván nem tragikus a hatás. Viszont a DB-t, CB-t nem segíti még a magasabb betétkezelési eredmény. ( Egyébként sem ebből élnek jól a nagy bankok, de mégis muszáj csinálniuk.)
Szerintem dióhéjban ennyi történt.
A fentieknél sokkal erőteljesebb hatás egy-egy fundás hír, vagy egy általános generális hír, ami az egész tőkepiacot érinti. Ezektől félek inkább, nem a FED-től.
DB és CB esete részben hasonló (alacsony lett az alapkamat, ami miatt nincs klasszikus banki betétkezelési eredményük, nincs osztalék, stb.) Másrészt különböző is, mivel a DB szekrénye teli lett csontvázzal, most likvidálják őket egyesével. Még hátra van az USA bírság mértéke, meg valami orosz ügy is.
És a német tőzsde egyébként sem muzsikál olyan jól, mint az USA. Dax még most sem ért el a 12K-t, az USA indexek meg naponta döntögetik a csúcsokat.
Ma eladtam a DB-t, 18.4 €-ért. Bruttó 72% hozam keletkezett 3 hónap alatt. Maradt még más bankom, ami részt vehet az emelkedésben, illetve nem tartom kizártnak, hogy később visszavásároljam. Ez most elég volt, akármennyit emelkedik innen.
Hasonlóan gondolkodunk akkor :)
Én mondjuk 2 ponton is elszabtam (pár nappal korábban adtam el + több Commerzbankot vettem), de ennyi felhúzás nekem is elég volt... nem hiszek abban, hogy tartós lesz az emelkedés: ha nem is akkor lesz meg ennek a böjtje, amikor számítok rá, de lesz böjt. :)
Az EU gazdasága túl lassan bővül a "hot" piacokhoz képest. (Ráadásul innovációban sem viszi az EU a prímet, szóval a kilátások sem elég jók. Terjed a populizmus, stb. Felzárkózik Ázsia. Egy finn fecske meg nem csinál nyarat...)
"In a last ditch attempt to avoid a state bailout, on Monday Italy's Monte Paschi will begin a share sale process as it aims to complete a capital raise of €5 billion ($5.2 billion) before Christmas"
Valaki el tudna magyarazni, hogy ki az aki meg 1 centet is bent tart a Monte Paschi bankban?
Hogy-hogy nem vette mar ki minden betetes a penzet?
Általában a betéteseket védik legjobban, és a részvényesek tudnak legnagyobbat szívni.
Szerintem egy ilyen bankra tucatnyi vevő várakozik, csak most napozószékből nézik, ahogy kínlódik. Ha kinyúlik, a vevők felkelnek a székből, és elkezdenek alkudozni a prédán. :)
Nyíilván lehetett volna, Én a sávtető miatt adtam el, pedig ezt a pozit már hosszú távra terveztem. Szerintem 3 Eurot ér most az Unicredit, egy centtel sem többet. Ha a kapott pénzeket megfelelően befekteti, akkor érhet többet is.
Azota utan olvastam Unicredit-nek. Hatha megis van benne valami lehetoseg.
1)Az jol latszik, hogy zabalja fel a toket. 2010ben emeltek 4Mrd EUR, aztan 2014ben ujabb 7,5Mrd EUR ertekben. Most epp ujabb 13Mrd-ot terveznek bevonni. Szoval, Unicredit toke szempontbol szedulten tantorog, es vesziti a penzt.
Most a konyvszerinti erteknek 1/3-an van a reszveny ara, 3.0 Eur szintnel. Az osszes Toke 15Mrd, a papiron.
2)A nemfizeto UNICREDIT adosok allomanya majdnem 50 Mrd; nagyresze jo regi, 2010 elotti korszakbol van, es semmit nem csokkent.
3)A CEO le akar irni ebbol 18-19 Mrd-ot, mert remenytelen. Es toket emelni 13Mrd-ot. Ha megcsinalja, a meglevo reszvenyek erteke kb. felere esik, mert ketszer-annyi db. lesz.
Igaz, ha a piac elhiszi utana, hogy Unicredit kimaszik a bajbol, akkor emelkedhet is utana a reszveny kb. ennyit, szoval nagyjabol nulla lesz a hozama annak, aki tartja es beszall a rihtd-issue jellegure tervezett toke-emelesbe.
A Basel kovetelmenyeket csak akkor tudna tartan, ha ez mind megtortenne hibatlanul.
4)Ha. Mert ez Italia, es barmi lehet. Addig is, Unicredit eladogatja a profitabilis uzletagait es lanybankjait. A lenyel Pekao Bank elment mar, arulja a biztositokat is.
Kell batorsag annak, aki belevesz vagy tartja. Jobb kivulrol nezni.
CEO bejelentettte hogy nincs a iden a fonokoknek bonusz.
+++++++++++
Report: No bonuses for Deutsche's top bankers
Dec. 19, 2016 7:30
Needing to put money aside for what could be a mammoth mortgage settlement with the U.S., Deutsche Bank (NYSE:DB) CEO John Cryan warned his top bankers this month not to expect bonuses, reports The Sunday Times.
A handful of top performers will receive nominal "retention checks," and junior staff can get bonuses, but much smaller amounts than typical.
++++++++++++
Nekem egyre jobban tetszik Cryan. Ez a ficko tenyleg sporol, es tenyleg a sajat DB-erobol akar kimaszni a nehez helyzetbol.
DB epp kesznek tunik 5 hullammal fel; szoval megvan az elso teljes fel-impulzus. Johet egy nagyobb korrekcio.
Van fejfeletti ellenallas 19 USD szinten, ami az eso ek forma elejen alakult ki.
1)Innen a 38-50% szokasos korrekcios meret 16-15 USD szintre mutat. Es megfelelne a (3-4) hullamok szintjeinek is
2)A dominans ciklus most 17 napos a rovid, es 48-70 napos kozeptavon, marmint a DB-ciklus a Fourier analizise szerint. Annak a kovetkezo alja Karacsony-ujev kozottre esik, ha jol szamolom.
Szoval addig le is erhet oda. De szerintem januartol a rally folytatodik.
3)Ez egyekent is egybevagna a taxloss selling nyomassal. DB tulajdonosai tobbnyire nagyot buktak iden, erdemes az ado miatt evvegeig eladni, hogy elszamolhassak a nyeresegado csokkentesre. Aztan majd januarban visszaveszik.
A Reuters forrásai szerint a Deutsche Bank még a héten megegyezésre juthat a DoJ-jel a jelzálogfedezetű értékpapírok szabálytalan értékesítése ügyében.
Korábban a hírek még arról szóltak, hogy akár 14 milliárd dolláros gigabírságra is számíthat a német nagybank.
De a végleges összeg a meg nem nevezett forrás szerint jóval ez alatt lesz.
----------
Mennyi lehet az a birsag, aminel kilo(?) az arfolyam? Egyaltalan lesz ra hatasa?
Es mennyi, ahol zuhanni(?) kezdene?
Szerintem a 4-5 Mrd USD már beárazódott a DB jelenlegi árfolyamába.
Ha ettől kisebb lenne, az meglepne, de nagy UP-ot generálna. Ha több lenne, akkor esne, de ez egyébként is esedékes. Lsd. lejjebb Pompi kimerítő elemzését.
Én tegnap kiszálltam, de figyelem a visszalépés lehetőségét.
Nem gondolkodnék shortban, még eladásban sem, mert vagy lesz korrekció vagy nem. Egy kicsi oldalazással és esetleg enyhe csökkenés mellett az indikátorok is konszolidálódhatnak, aztán mehet az emelkedés tovább. Pozi nélkül meg nem szeretném látni, hogy elmegy a céláramig.
Tudomásom szerint pl. Portfolio Global-on CFD-ben vagy esetleg certiben van lehetőség eladási pozíciót nyitni a DB-re is, akkor is, ha nincs DB részvényed.
Ha "kicsi" a valsag, ami a valoszinubb ugy 70%-ra, akkor az olasz bankokbol a penz atmenekul a biztosabbnak gondolt nemet/USA bankokba; es a nemet bankok akar mehetnek felfele.
Ha "oriasi" lesz a valsag, 10% esely, tehat az olasz kormany tehetetlen marad, es bukik par nagy olasz bank, es abbol egy szisztematikus valsagga formalodik, es magaval rantja (reszben a bankozi piacon, reszben a bond piacon keresztul)
a tobbi EU es nemet bankot,
akkor persze esni fog DB is;
am, akkor meg az EU kormanyok es ECB penze is beavatkozik par honap utan, es isteni veteli alkalom lesz a melyponton.
2)Nov. 28-an tettem fel ezt a DB kilatasaira; nos, ideje ujra ranezni.
A DB rally elso ellenallasat, es korrekcios veget 20-27 USD savba vartam akkor. Mar volt 19.3 USD, szoval eleg kozel jutott.
Igaz, nem torte at a 19.0 ellenallasi zonat eddig, de a kis forgalmu karacsony kornyeken meg eljuthat az (v of 1) hullamban odaig. Az se baj, ha nem.
A hetes dominans ciklus 11 honapos DB-ben (lasd charton Fourier elemzes), szoval az elso bull idoszakot kb. 2017 nyar vegeig tartonak varom.
Ha az elso hullam, (1 of 1) ebben a vart 11 honapos bull idoszakban 2.5 honap volt. Idoben ez aranyos; hatra van 2-3-4-5 hullam, es azok varhatoan egyenkent hasonloan lehetnek 1.5-2.5 honaposak.
3)Maradt nov. 27-rol a rovidtavu hullamzasi modell is. link
A napos ciklus 37-48-56 napos (lasd Charton Fourier, 1x, 2x), es ez eleg jol kijott a szept.29-dec.16 kozotti idore, mint elso hullam vegere ez a szam.
Egyebkent is: szept. vegi DB melypont, (c of Z) arszintje 11.5 volt, es most 19.0 korul van; ez igen baratsagos hozam 2.5 honap alatt ;-)
4)Szoval, meg egy csucs lehet 20-27 USD sav kozott. De mostantol a lenyegi mozgaskent DB-ben tobb hetre egy korrekciot varok. Megpedig fibo 38-50% meretut. Ez lesz a (2) korrekcios hullam; korrekcios lejtmeneti target 15-16 USD.
5)Hogy meddig varom DB-t emelkedni? Most mar, az (1) vege tajan, lehet elso becslest adni, Elliott alapon.
Ha (1) hullam 8-9 pont meretu, a (3) 1.68*(1), es (5)=(1), es kozben van ketszer 0.38% korrekcio, akkor kijon...
Mennyi?
30-40 USD kornyeke 7-11 honap mulva.
Es meglepi (!), a 2012-14 evi sav eppen ottan van; az volt a 8 eves DB bear piaci zuhanasban a ((4)) hullam savja. Tessek megnezni a 10 eves charton.
Ahogy egyebkent az eggyel nagyobb idotavra a szokasos Elliott projekcio is kijonne. Nem rossz kilatas ez 2017-re.
4-5 Bill. USD beárazódott mostanára.
A 7 Bill. USD már kisebb pánikot generálna holnap, de a végső kimenetel attól függ, ekkora bírságot ki tud-e pengetni tőkeemelés nélkül.
A megegyezés megszületett - ma mi is megtudjuk. Szerintem a bennfentes körökben már napok-hetek óta ismert a szám, és elég szépen emelkedett az árfolyam. Szerintem nem lesz tragédia. ( Ennek ellenére kiszálltam pár napra, sok ez már nekem.)
DB lehetőségek