Topiknyitó: sungir 2019. 12. 06. 14:16

Brexit után jöjjön a HUXIT !!  

Finn lap: Végzetes hiba volt bevezetni az eurót
2019. december 6. 11:11
Finnország bevezette az eurót, a svédek viszont nem kértek belőle. A finn HLB lap szerint jól tették.
Elgáncsolták magukat a franciák az euróval
Németország újraegyesítése után Franciaország attól tartott, hogy Németország túlzott hatalomra tesz szert Európában, ezért is gondoltak arra, hogy egy közös valutát kellene létrehozni.
A terv a lap szerint nem jött be: az egy főre jutó francia GDP 1999-ben épp akkora volt, mint a német, a költségvetési egyenlegek rendben voltak és az államadósság is a GDP 60 százaléka körül alakult. Ma a francia adósság 100 százalék fölötti, a költségvetési deficit pedig idén meghaladhatja a 3 százalékot és magasabb, mint az olasz deficit.
Az eurózónában általában a fejlettebb északi és a kevésbé fejlett déli államokat szokás megkülönböztetni – írja a lap. Az alapján, hogy mára hova jutott, Franciaország inkább a déli államok közé tartozna. Az alacsony növekedés és a magas adósság pedig már politikai problémákat is okoz. Franciaország tehát az euró csapdájába került és nem látszik a kiút – írja a finn lap.
Mindenkire 70 ezer eurós veszteség jut
Kiemelik, hogy az euró mellett régen még azzal érveltek a támogatók, hogy az majd segíti a gazdaságok közeledését és a lemaradók felzárkózását – ezzel szemben az ellenkezője valósult meg. A Center for European Policy elemzésére hivatkozva azt írják, hogy csak kevés ország, különösen Németország, Ausztria és Hollandia járt jól az euró bevezetésével, de a többség sokat vesztett. Olaszország és Franciaország egy főre vetítve nagyjából 70 ezer eurót vesztett az elemzés szerint, ami persze olyan komoly ellentéteket szít az euróövezetben, hogy mára a tagországok alig képesek megegyezésre jutni valamiben – írja a cikk.
Az eurózóna legfőbb problémája az elemzés szerint az, hogy az elmúlt évtizedben nem tudott átlagosan 1,5 százalékos GDP-növekedésnél többet felmutatni, ma pedig egy százalék körül „gyarapodik” éves szinten. A lap szerint a saját valutáját megtartó lengyel gazdaság közben kilőtt, de a saját pénzéhez ragaszkodó dán és svéd gazdaságok is jobban teljesítenek.
Az eurózónában a kevésbé fejlett gazdaságok úgy tudják megőrizni versenyképességüket, ha belső leértékelést hajtanak végre, azaz csökkentik a béreiket – hiszen saját monetáris politikájukról lemondtak, nem tudják a valuta „leértékelésével” támogatni az exportjukat.
Hasonlóan vélekedik az eurózóna kényszerzubbonyáról a norvég elemző, Christian Anton Smedshaug. „Magyarország ezeket a nehéz, válságkezelő döntéseket önmaga hozta meg, viszonylag függetlenül. Megvédte a magyar dolgozókat és a magyar háztartásokat, mert erős nemzeti bankkal és saját valutával, azaz saját monetáris politikával rendelkezett. Magyarország többé-kevésbé szuverén gazdaságnak számított. De Görögország nem volt önálló, hiszen nagymértékben függött az Európai Központi Banktól és az Európai Uniótól. Görögországnak nem volt akkora szuverenitása, mint Magyarországnak, amely segített volna megoldani a hatalmas válságot” – magyarázta lapunknak az eurót egyetlen országnak sem ajánló elemző.
Mint mondta, „az euró egy hibás pénz, amely alapvetően részes abban, hogy nem találjuk Európában a megfelelő egyensúlyt az unió, azaz a nemzetek felettiség és a nemzetek között. Az euró egyetlen országnak sem jó, kivéve Németországnak, mivel az euró számukra alulértékelt, azaz jelenleg sokkal alacsonyabb a valutájuk árfolyama, mint amilyen a német márkával lenne.”
A finn lap hivatkozik a Világbank korábbi vezető közgazdászára, a magyar Dobozi Istvánra is, aki a Financial Timesban azt írta, hogy az eurózóna akár össze is omolhat egy külső aszimmetrikus sokk hatására.
A svéd szomszéd okosabb volt
Finnország legnagyobb exportpiaca Európa, Európa pedig gyengélkedik. Svédország is fontos exportpiaca Finnországnak, de a svédek megőrizték a koronát, sőt 25 százalékkal leértékelve tartják azt az euróhoz képest, hogy előnyre tegyenek szert a lap szerint. Finnország így már kettős csapdába került, exportpiacain nincs könnyű dolga, ha versenyképes akar maradni.
Finnország nem rendelkezik önálló monetáris politikával, ezért nem marad más választása, mint a belső leértékelés, ami általában megszorításokat jelent. Mára közismert, hogy ez a legritkább esetben működőképes recept, Magyarország is épp úgy lábalt ki a 2008-as válságból, hogy elutasította a megszorításokra építő politikákat.
A lap felidézi a reménytelen olasz helyzetet – ahol a növekedés szinte láthatatlan, az államadósság pedig óriási. Csak arra lehet várni, hogy az üzleti ciklus és a gazdasági hangulat jobbra fordul – véli a cikk szerzője. Ha ez nem történik meg, előbb-utóbb a fejlett eurózóna-tagoknak kell segítséget nyújtaniuk, ahogy Görögországot is kimentették.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sungir csütörtök, 11:01
#717
Ledobják-e a britek "atombombájukat" az EU-ra?
...
A brexiter brit politikusok azzal szokták riogatni európai kollégáikat, hogy Nagy-Britanniából függetlenné válása után offshore adóparadicsomot csinálnak, amely alacsony adóival és laza szabályaival alávághat az agyonadóztatott és -szabályozott európai gazdaságnak. Vajon mennyi a realitása ennek a "tervnek"?Az az ötlet, hogy London, illetve tágabb értelemben az Egyesült Királyság a szigetország uniós kiválása után Szingapúr lehet a Temze mentén, az egyik legfurcsább elképzelés, ami a 2016. júniusi függetlenségi népszavazás utáni három és fél év brexitvergődése során felmerült - kezdi az elképzelés elemzését a Guadianon megjelent cikkében Howard Davides, az RBS elnöke, aki korábban más pénzügyi vezetői posztok betöltése mellett volt a londoni tőzsde igazgatója és a Bank of Englad elnökhelyettese is. Az ötlet lényege, hogy az EU-ból kivált Egyesült Királyság egy alacsony adókörnyezetű, lazán szabályozott gazdasággá válhat, amely a piaci versenyben elpáholhatja merev, túlszabályozott eurózóna gazdaságát.Johnson lecsapott: olyan brexit lesz, hogy a fal adja a másikatMás szóval mindössze 30 kilométerre az Európai Uniótól egy masszív offshore adóparadicsom jöhet létre. Sajátos módon először nem egy kemény brexiter, hanem egy a puha brexit pártján álló politikus, Philip Hammond volt konzervatív pénzügyminiszter dobta be a lehetőséget azzal a céllal, hogy a brexit feltételiről folyó tárgyalásokon ráijesszen az EU-s tárgyalópartnerre. Abba az irányba akarta őket tolni, hogy a barátságos brexit lehetőségét keressék az Egyesült Királysággal, mert ha nem - mutatott rá a Szingapúr a Temze mentén lehetőségével -, annak csúnya következményei lehetnek.
Aki ismeri Szingapúrt
...Akik jól ismerik Szingapúrt, azok tudják, hogy a hasonlat messze van a tökéletestől. A városállam valóban alacsony adókat kínál (kivéve, ha valaki drága autót akar importálni), amihez alacsony közkiadások párosulnak. Nem meglepő, hogy előbbi tetszik a Szingapúr a Temze mentén elképzelése mellett kardoskodó politikusoknak, ám az utóbbi már nem igazán szerepel terveik között. Fontosabb azonban annak ismerete, hogy a városállam egyáltalán nem az az alacsony szabályozást kínáló szabadpiaci paradicsom, amit gondolnak róla. Egy jellegzetes példa: az egészségügyi okokból orvosi előírásra felírt rágógumikon kívül tilos a rágógumi árusítása az országban, mert a város vezetésének elege lett a mindenfelé felragasztott használt gumik eltakarításából.Guy de Jonquiéres közgazdász professzor tanulmányából kiderül, hogy Szingapúr elsősorban annak köszönheti gazdasági sikerét, hogy aprólékosan szabályozott tervgazdálkodást folytat, amely kiegészül azzal, hogy befolyásos tisztviselők mintegy kéz a kézben, csábító ajánlatokkal vezetik be a városállamba a külföldi befektetőket. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban a nagy pártok a legutóbbi parlamenti választásokon is a klasszikus brit feldolgozóipar feltámasztását ígérték a szavazóknak, nem egy 21. századi európai Szingapúrt.
Megijedtek
Ettől még hatott a riogatás: az európai kontinensen komolyan tartanak attól, hogy a brexit után az Egyesült Királyság deregulációval teremt magának versenyelőnyt az európai gazdasággal szemben, főként a pénzügyi szektorban. Ez tükröződött a pénzügyi szabályozásért felelős uniós biztos, Valdis Dombrovskis szavaiban, amikor azt mondta: minél inkább elmozdulna a szigetország az európai szabályozástól, annál inkább bezárulnának előtte a kontinens pénzpiacai.A Guardian cikkírója azonban tud ennél fontosabb érvet is a Szingapúr a Temze mentén koncepciójával szemben. Ez úgy szól, hogy nincs olyan érdemi brit politikai erő, amely a banki szabályok deregulációját akarná. A Bank of England (BoE) álláspontja szerint a jelenlegi tőkelevárások megfelelők. A szigetország átlagos Tier 1 tőkemegfelelési mutatja 15 százalék felett áll. Erre szükségük is van, hogy megfeleljenek a BoE kőkemény stressztesztjeinek, amelyek egyebek mellett elvárják, hogy ötszázalékos GDP-csökkenés, a munkanélküliség megduplázódása és lakásárak, illetve a tőzsdei árfolyamok összeomlása esetén is talpon maradjanak.
A franciáknak nem tetszik
A pénzügyi szakértő ezzel szemben felhívja a figyelmet Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter szavaira, aki nemrégiben kiállt amellett, hogy a francia bankok túlszabályozottak, a velük szemben támasztott tőkekövetelmények rontják versenyképességüket. Az amerikai pénzintézetek bezzeg nem szenvednek olyan erős korlátozásoktól, mint európai társaik. Le Maire ezzel a megjegyzésével szembe megy azzal, amit az EU-t képviselő Dombrovskis mond.Tény, hogy a 2008-as pénzügyi összeomlásra válaszként elfogadott szigorú Basel III banki szabályokat Franciaország és Németország vonakodva fogadta el 2017 végén, mert nehezebb helyzetbe hozta az európai bankokat, mint az amerikaiakat. Ennek részben az az oka, hogy Európában ritkán finanszírozzák a jelzáloghiteleket úgy, hogy a fedezetükkel értékpapírokat bocsátanak ki, továbbá a bankoknak több nagyvállalati ügyfelük van, mint az USA-ban, mert ott ezek a cégek jellemzően a tőkepiacokról vonnak be pénzt a működésükhöz.Erre azonban az kínál megoldást, ha a szabályozó hatóságok bankról bankra megvizsgálva a feltételeket enyhítenek a Basel III szigorán. A francia módi, az, hogy transzatlanti pénzügypolitikai vitát nyitnának az ügyről, veszedelmes szabályozási, deregulációs háborúhoz vezethet. A Guardian pénzügyi szakírója ennek alapján úgy látja, hogy ez legalább annyira veszélyezteti az európai pénzügyi rendszert, mint a brexittel járó esetleges változások.
sungir csütörtök, 08:45
#716
A britek átlépték "a Brexit célvonalát
...
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság átlépte "a Brexit célvonalát", miután a parlament elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás törvénytervezetét. A Brexit-megállapodás törvénybe iktatását célzó tervezet parlamenti tárgyalása szerda este lezárult
Az alsóház már két hete kényelmes többséggel, 330-231 arányban elfogadta a Brexit-egyezmény ratifikálásához szükséges tervezetet, amely ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé került. A főrendi tagokból álló, nem választott felsőház több olyan módosítást csatolt a Brexit-törvénytervezethez, amely ellenkezik a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatív párti kormány szándékaival. Így az alsóház szerda délután ismét napirendre vette a dokumentumot, és alig két óra alatt sorban, minden alkalommalJELENTŐS TÖBBSÉGGEL KISZAVAZTA BELŐLE A FELSŐHÁZI MÓDOSÍTÁSOKAT. Ezután a tervezet - a félhivatalos zsargonban parlamenti pingpongnak nevezett eljárás keretében - visszakerült a Lordok Háza elé. A felsőház kitarthatott volna az általa kezdeményezett módosítások mellett, vagy ragaszkodhatott volna valamilyen kompromisszumos megoldáshoz, és akkor a Brexit-törvénytervezet még néhányszor megjárta volna a két ház közötti utat. Szerda este azonban a felsőházi tagok erről a lehetőségről lemondtak, és a kiszavazott módosítások újbóli beillesztése nélkül átengedték a tervezetet.Így a parlamenti tárgyalás szerdán késő este véget ért, és II. Erzsébet királynő formális hozzájárulásával - amely a jogszabály kihirdetésének felel meg - a Brexit-megállapodás törvénybe iktatásáról intézkedő jogszabály hamarosan életbe lép. Ezzel véglegessé vált az is, hogyAZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG A BREXIT JELENLEG ÉRVÉNYES HATÁRNAPJÁN, VAGYIS JÖVŐ PÉNTEKEN BRIT IDŐ SZERINT 23 ÓRAKOR - KÖZÉP-EURÓPAI IDŐ SZERINT ÉJFÉLKOR - RENDEZETT MÓDON, RATIFIKÁLT MEGÁLLAPODÁSSAL KILÉP AZ EURÓPAI UNIÓBÓL.
..
Hajrá HUXIT!!!
trollbamondo 2020. 01. 14. 20:13
Előzmény: #712  sungir
#715
“Ez a demokrácia a többség dönt.”

A magyar választók elsöprő többsége támogatta az EU csatlakozást. 
lancaster
lancaster 2020. 01. 14. 20:00
Előzmény: #710  sungir
#714
A brit gazdaságot még véletlenül se hasonlítsd a magyarhoz! Európa második legnagyobb gazdasága.
Az egy főre eső GDP 42 580 USD (2018). A magyar - egy főre jutó GDP 16 484 USD (2018)
trollbamondo 2020. 01. 14. 19:53
Előzmény: #710  sungir
#713
“Hajrá HUXIT!!”

A magyar választók elsöprő többsége támogatta az EU csatlakozást. Tartsd tiszteletben a többség akaratát!
sungir 2020. 01. 14. 19:52
Előzmény: #711  trollbamondo
#712
Én nem söpröm le a skótokat, de pár éve szavaztak a saját függetlenségklről és a többség arra szavazott, hogy a maradjanak a UK része. Ez a demokrácia a többség dönt.
trollbamondo 2020. 01. 14. 19:49
Előzmény: #710  sungir
#711
Érdekes, hogy állítólagos nemzetben gondolkodóként kiálltatok a katalán függetlenedés mellett, most meg lesöpritek a skót függetlenedést...

Ennyit az elveitekről... amik ezek szerint igencsak szelektívek, képlékenyek, vagy nincsenek is csak szimpla hazugság az egész. Mondjuk ezt eddig is tudtuk.
sungir 2020. 01. 14. 19:33
Előzmény: #709  gombócból_is_sok
#710
Ez a demokrácia volt egy népszavazás, ahol a brit választok többsége az EU elhagyása mellett döntött Boris Jonhson ezt hajtja végre.
Hajrá HUXIT!!
gombócból_is_sok
gombócból_is_sok 2020. 01. 14. 19:20
Előzmény: #701  sungir
#709
Na a másik magyarul nem tudó. A kifejezés amit kerestél az az hogy a tulokgyökér a nép akaratát (két szóban) hajtja végre. Valójában akaratlanul is a valósághoz közelebb álló állítást fogalmaztál meg. Azt, hogy az ő saját különbejáratú népakaratát erőlteti.
gombócból_is_sok
gombócból_is_sok 2020. 01. 14. 19:16
Előzmény: #703  SeldonKuper
#708
Elszeretnék Mariskát a vőlegényétől. De ez csak akkor lenne lehetséges, ha Mariska el szeretné hagyni őt amúgy is. Azaz kettőn áll a vásár. Olyan ez, mint anyanyelvünk megtanulása. Hiába szeretné az anyanyelved hogy megtanuljad őt, ha te nem vagy benne partner. Ha meg szeretnéd tanulni, kezdd az igekötőkkel. Lehet, hogy megszereted őket.
goapsy1 2020. 01. 14. 19:14
Előzmény: #696  gombócból_is_sok
#707
Egyrészt.
Másrészt  meg azt az apróságot is elfelejti, hogy Skócia zõme a brexit ellen voksolt 3 ėve, most decemberben pedig a függetlenségpárti Sturgeon pártja Skóciában konkrétan szarrá verte Johnson konzervatívjait az előrehozott választáson.
      
Innentől kezdve igencsak pikáns, hogy Johnson azzal a Skóciával emberkedik, ahol se a brexitre, se konkrétan rá, meg a pártjára nem szavazott a kutya se.
sungir 2020. 01. 14. 18:57
Előzmény: #702  trollbamondo
#706
Köszönöm a helyreigazítást.
Peterbond 2020. 01. 14. 18:47
Előzmény: #701  sungir
#705
"Boris Johnson csak a népakaratát hajtja végre azzal a népszavazás eredményének megfelelően az UK kilép az Európai Unióból. A brit emberek arra szavaztak, hogy elszeretnék, hagyni az Európai Uniót ezt tiszteletbe kell tartani mindenkinek."
A skotok nepakarata meg az EU ban maradas volt. Ezzel az ervvel ertek el anno a britek hogy a skotok ne valjanak ki 14 ben.
Most meg 60 % felett szavaztak a skotok az euban maradas mellett megis kirangatjak oket a britek. En csak egyutterezni tudok a skotokkal.
trollbamondo 2020. 01. 14. 18:33
Előzmény: #703  SeldonKuper
#704
“Különben is jó az úgy is, hogy "elszeretnék hagyni"”

Nem, ez így magyarul nem helyes. A törzskocsmátokban lehet, hogy elmegy.
SeldonKuper 2020. 01. 14. 18:31
Előzmény: #702  trollbamondo
#703
Te nagyan magyar  nem lenne jobb magyarul, hogy "szeretnék elhagyni"?
Mindig leégsz, ha a szövegkörnyezetből kivett ostobaságoddal szembesülsz!
Különben is jó az úgy is, hogy "elszeretnék hagyni"!
Tudod az igekötők sok mindenre képesek, ha rólad van szó!
trollbamondo 2020. 01. 14. 18:24
Előzmény: #701  sungir
#702
“elszeretnék, hagyni”

Helyesen: el szeretnék hagyni... - te nagyon magyar.
sungir 2020. 01. 14. 18:17
Előzmény: #696  gombócból_is_sok
#701
Boris Johnson csak a népakaratát hajtja végre azzal a népszavazás eredményének megfelelően az UK kilép az Európai Unióból. A brit emberek arra szavaztak, hogy elszeretnék, hagyni az Európai Uniót ezt tiszteletbe kell tartani mindenkinek.
Hajrá BOJO!
Hajrá HUXIT!!
trollbamondo 2020. 01. 14. 18:15
Előzmény: #699  SeldonKuper
#700
Tudjuk. Meg nem is magyar, aki nem a Fideszt támogatja stb.
SeldonKuper 2020. 01. 14. 18:05
Előzmény: #693  badsector1
#699
Ha a fidesz kilép nem lesz többé a néppárt, nép párt!
SeldonKuper 2020. 01. 14. 18:03
Előzmény: #697  trollbamondo
#698
Van aki örül, van aki nem örül annak, aki örül!
Mit vétett neked a BRIT miniszterelnök? Van közöd hozzá?
trollbamondo 2020. 01. 14. 17:47
Előzmény: #694  sungir
#697
És ennek te miért is örülsz?
gombócból_is_sok
gombócból_is_sok 2020. 01. 14. 17:01
Előzmény: #694  sungir
#696
Ez a faszjóska csak azt felejti el, hogy 2014-ben amikor azt a kijelentést tették még nem állt fenn gyökér Boris Johnson mint körülmény.
omaha 2020. 01. 14. 16:51
Előzmény: #693  badsector1
#695
Nem bánnám!
sungir 2020. 01. 14. 14:33
#694
Nemet mondott Johnson a skót függetlenségi népszavazásra
...
Elutasította kedden az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését Boris Johnson brit miniszterelnök.
Nicola Sturgeon skót kormányfőnek küldött, a Downing Street által ismertetett levelében Johnson leszögezi: Sturgeon és elődje, Alex Salmond előző skót miniszterelnök egyaránt személyesen ígérte meg a skót függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás előtt, hogy az a referendum egy teljes nemzedéknyi időre szól. A 2014-es népszavazáson a résztvevők 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától. Boris Johnson keddi levele szerint a brit kormány változatlanul a skót nép e demokratikus döntéséhez, valamint Nicola Sturgeon és Alex Salmond ígéretéhez tartja magát.A BRIT MINISZTERELNÖK KÖZÖLTE: ENNEK ALAPJÁN NEM ÁLL MÓDJÁBAN TELJESÍTENI AZT A KÉRÉST, HOGY LONDON ADJA ÁT AZ ÚJABB FÜGGETLENSÉGI NÉPSZAVAZÁS KIÍRÁSÁHOZ SZÜKSÉGES DÖNTÉSI HATÁSKÖRÖKET SKÓCIÁNAK.
badsector1 2020. 01. 10. 08:50
#693
Brexit után nem huxit jön, hanem fidexit a népátból.
lancaster
lancaster 2020. 01. 09. 23:39
Előzmény: #691  enideszk
#692
Pontosan - aztán a forintot fogják bevezetni az egész világon :)))
enideszk 2020. 01. 09. 23:29
Előzmény: #26  sungir
#691
10
Peterbond 2020. 01. 08. 16:09
Előzmény: #689  sungir
#690
Igen. Svajcban is irogatnak biztos hogy vannak prpblemak amiket meg kell oldani. Csak epp mi konyorognenk olyan problemakert.
Akkor hogy ertheto legyen szamodra. Ausztraliaban is irhatjak hogy Magyarorszag szenved a tulzott meleg idojarastol. Igaz is mert itt van januar kozepe lassan es ho sehol hetek ota. Megis azthiszem ok orulbenek ha ez lenne a legnagyobb problemajuk. Ugyanigy vagyunk mi is a nemet korrupcioval es gaudasaguk strukturalis bajaikkal.
sungir 2020. 01. 08. 14:21
Előzmény: #688  Peterbond
#689
Ezt nem én állítom, hanem komoly német gazdasági portálok.
Peterbond 2020. 01. 08. 14:19
Előzmény: #679  sungir
#688
"Értem hogy kiszervezték, de attól a német gazdaság még korrupt és számos egyéb nagyon súlyos strukturális problémával rendelkezik amit már sokáig nem tudnak halogatni."
Ezt azert innen Magyarorszagrol leirni olyan mint Eszak Koreabol irogatni hogy az Svajcban nagy a nelkulozes es eheznek a gyerekek.
sungir 2020. 01. 08. 14:12
#687
Von der Leyen: év végéig nem lesz brit kereskedelmi megállapodás
..
A brit kormánynak kompromisszumokat kell kötnie egy olyan kereskedelmi megállapodás eléréséhez, amelynek keretében az Egyesült Királyság a kilépés után is megőrizheti magas fokú hozzáférését az Európai Unió egységes piacához - figyelmeztetett az Európai Bizottság elnöke szerdán Londonban.
..
Ha nem lesz megállapodás év végéig, akkor az európai autógyártás megy a levesbe amúgy sem rozsás a helyzete most.
trollbamondo 2020. 01. 07. 01:18
Előzmény: #681  pitcairn2
#686
trollbamondo 2020. 01. 07. 01:14
Előzmény: #681  pitcairn2
#685
Az OTP magyar szerinted?
trollbamondo 2020. 01. 06. 23:42
Előzmény: #681  pitcairn2
#684
Jaj
SeldonKuper 2020. 01. 06. 21:16
Előzmény: #665  trollbamondo
#683
Lehet az meggyleves is!
"te nagyon magyar"
sungir 2020. 01. 06. 18:05
Előzmény: #681  pitcairn2
#682
Olyan, hogy német már nincs és nem is volt és nem is lesz.
pitcairn2 2020. 01. 06. 18:02
Előzmény: #676  trollbamondo
#681
mármint a nemzetközi befektetők által birtokolt transznacionális vállalaté nem pedig a "németeké"...

Topik gazda

sungir
4 4 1

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek