Topiknyitó: Portfolio 2007. 10. 10. 15:29

Bokros: a lex MOL a magyar oligarchák érdekeit szolgálja  

Ugrás a cikkhez
Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint a hétfőn a Parlament által elfogadott lex MOL brutális erőfeszítés az állam részéről annak érdekében, hogy magánérdekeket védjen. A CEU professzora szerint a törvény a magyar üzleti oligarchák - élükön Hernádi Zsolttal és Csányi Sándorral - illetve az általuk támogatott politikusok érdekeit szolgálják.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=88891
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 10. 11. 09:24
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
#40
Drop, az, hogy X Béla és Y Géza bebetonozza magát ezermilliárdos cégekbe, az nem a magyar nemzet, hanem az ő saját érdekük. Marinéninek Sárszentágotán ettől se jobb, se rosszabb nem lesz.
Törölt felhasználó 2007. 10. 11. 09:06
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#39
"Egyébként pedig most az fáj, hogy magyar érdekkörben maradt a MOL irányítása? Szerintem elmebeteg, akiben ennyi nainalizmus sem szorult. "

drop, szerinted a fenti kijelentésed mit jelent?

Törölt felhasználó 2007. 10. 11. 08:28
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
#38
"...vagy olcsóbban kapnák a szegények a gázt...."

drop
Kapaszkodj meg: a szegények olcsóbban kapják a gázt. Hihetetlen, nem?
Törölt felhasználó 2007. 10. 11. 08:23
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#37
Nem semmi ez itt, a leírtakat olvasva. Csakhát 1992-ben Csurka István (akit a média azóta is félremagyaráz) ezért hagyta ott Antallt és az MDF-et. A sok ügyetlen hibával politizáló MIÉP és rossz kommunikációja következtében elsikkadt az egyetlen magyar érdekeket képviselő politikai és gazdasági irányzat. Egyébként az akkori "Csurka dolgozatból" apránként sok minden az elmúlt 15 évben úgy valósúlt meg, hogy soha senki nem hivatkozott arra, hogy ő ezt már 1992-ben megmondta. Hát ennyit a tisztánlátásról.
(Most majd többen ellentmondanak a ballib médiából hozott "tények" cáfolataival, a helyett, hogy tájékozódnának.
Csurka István nagy port felvert dolgozata 1992-ből

Néhány gondolat a rendszerváltozás két esztendeje és az MDF új programja kapcsán.
link
Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 23:38
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
#36
fretek

Pufajkás = jelenlegi kormány és holdudvara.
Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 23:26
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
#35
Agresszív kismalac, én ezt hol írtam?
Az ország sikere akkor lenne, ha nem választották volna le a szocik a gáz üzletágat, nem privatizáltuk volna telsejesen és a haszon egy része befolyna a költségvetésbe vagy olcsóbban kapnák a szegények a gázt. (Bár ez utóbbi mintha EU törvényekkel nem harmonizálna, de erre már nem emlékszem).

Egyébként még tartozol a másik topikban egy magyarázattal tegnapról, amikor azt állítottad sejtelmesen, hogy dobnék egy hátast, ha megtudnám az Index tulajdonosi struktúráját. Na halljuk.
Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 23:05
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#34
drop

te tényleg beszopod azt a reklámot, hogy a MOL sikere = Magyarország sikere?

Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 23:04
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#33
hogy érted azt, hogy pufajkás?
Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 22:37
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
#32
gepida

„Őszintén megmondom, nem hittem volna hogy ezt így valaki ki meri mondani. Egy ilyen kis országban ezt a mondatot bevállalni. Ez nem semmi. Gratula a bátorságáért.”

Azért az sem véletlen hogy pont egy pufajkás meri ezt kimondani. Kell egy ügyeletes jófiú, aki úgy viselkedik mintha ellenünk lenne. Ne felejtsük el, hogy valójában kinek a szekerét tolja ez a „bátor” atyafi. Σ kutyából nem lesz szalonna.

pmonitor

„Amikor a szlovák nemzeti olajvállalatot ( Slovnaft ) vették meg ( zsebre) akkor a tőke szabad áramlásárol szavaltak.”

Azóta talán északi szomszédaink is rájöttek, hogy nem ez volt számukra az évszázad üzlete.
Éppen ezért az SPP-ben (Slovenský plynárenský priemysel, gázsolgáltató) jelentős tulajdonrésszel rendelkezik az állam, amit szerintem nem mostanában fognak értékesíteni.

VADKACSA

Bár a lényeg nem erről szól , de egy ideje már 230V és talán a frekvencia is 60 Hz.
Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 22:35
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
#31
Szerintetek miről szól a globalizáció és a világ mértéktelen liberalizmusa?
A hatalmas cégek és pénzéemberek átveszik az irányítást a kormányok felett. A multiknak sehol sem tanácsos nemet mondani, a pénzemberek pedig finanszírozzák a választási kampányokat (a cégekkel együtt). Mindenhol ez van a világban. Nálunk is megtörtént ugyanez, pénzembereink megszólaltak a saját érdekükben. Egyébként a FIDESZ-t nem is kelett ehhez megnyerni, ők eleve a MOL megvédését szerették volna. Az SZDSZ-MSZP dicső párost kellett csak megkörnyékezniük, akiknek 2 éve még más volt a véleményük, szarért-hugyért adták el a gáz üzletág leválasztása előtt a MOL 30%-t. Most meg kulcsiparág. Szóval ebben a kérdésben sem kell összemosni a pártokat, megint csak a koalíció, aki letért a saját privatizáló útjáról...

Egyébként pedig most az fáj, hogy magyar érdekkörben maradt a MOL irányítása? Szerintem elmebeteg, akiben ennyi nainalizmus sem szorult. Miért kell minden KÜLFÖLDI tőkés csoportok kezébe kerüljön? Akkor már nem jobb a magyar kontroll?

Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 21:35
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#30
Ha jön a külföldi multi, aki tele van lével, hogy megvegyen valamit (privatizáció), akkor egyesek vért hánynak - kiárúsítják az országot; azabaaaj.
Ha pár kedves magyar ember :-)) arra törekszik, hogy megfelelő mennyiségű jó magyar forintot seperjen össze -akkor azabaaaj.
Hát nektek már semmi sem jó? Hát ezabaaaj.
Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 21:31
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#29
Azért ez jó.
Vakmajom oldaláról.
"Van itt néhány piti probléma, amelyet a nagy magyar politikai elitnek már több, mint tíz éve el kellett volna kezdeni megoldania. Közösen. Mert máshogyan minimális esély sincs rá.
Lehet hülyeségeket beszélni folyamatosan a parlamentben vagy akár a parlamenten kívül, nem kell abbahagyni, ha nagy örömet okoz, de közben nem ártana eldönteni, hogy mit fognak enni 20 év múlva a nyugdíjasok, mi lesz a cigánykérdéssel, az egészségüggyel, hadd ne soroljam tovább a horror sztorikat. Egyszerűbb ügyeket említve persze néhány nemzeti ünnepet sem ártana méltósággal megünnepelni, bár lehet, hogy ennyi sikertelen kísérlet után most már ez tényleg senkit nem érdekel.
De nem. Politikai elitünk szerint nem kell kapkodni.
Úgy tűnik, ezek a kérdések nem elég fontosak ahhoz, hogy szót értsenek egymással. Fikázzák egymást alpári stílusban, öncélú, primitív gusztustalansággá silányítva legtöbbünk szemében a politikát.
Biztos rosszul látjuk.
Hiszen mondhatnák, igazi nemzethalállal összefüggő kérdésekben azért össze tud jönni a konszenzus. Az elmúlt pár évben is volt két ilyen kiemelkedő, a teljes kárpát-medencei magyarság létét alapvetően befolyásoló probléma, amelyre adott válasz kényszere egységbe forrasztotta teljes politikai palettánkat. Az egyik olyannyira fontos volt, hogy az ellenzék vezére miután lemaffiázta a teljes kormányt, a parlamentben mondott beszédet egy Gyurcsány féle törvényjavaslat szépségeit méltatva. (Ez azért szokatlan nem?)
S bár továbbra sem tudjuk, hogy a nem túl távoli jövőben mi lesz a nyugdíjasokkal, a cigányokkal, stb., de legalább öt párti támogatással jóváhagyták, hogy keményen be lehessen építeni a balatoni vízparti telkeket szép magas házakkal (un. Balaton Törvény), s hogy a MOL menedzsment is jól be legyen betonozva a helyére (lex MOL).
Most, hogy hétfőn megvolt az idei parlamenti összeborulás, s ki lettek űzve a szemét labancok nagy közös nekibuzdulással, végre lehet folytatni tovább az ürülék dobálását két marokkal, ezerrel.
Mi meg csak nézzük, mint a moziban, s csendben törölgetjük a kifröccsenő darabokat jó nagy buta arcunkról."
Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 21:30
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#28
Vissza kell mindent államosítani, ami a közjót szolgálja.

Élelmiszeripar egyértelműen idetartozik, vissza a hús és tejcégeket (SOLE Pick, HajdúBÉT stb). Ez nagyon fontos. VADKACSA nagyon jól látja az áram egyértelműen idetartozik. De valójában a benzin is, ez nagyon fontos, egyrészt hogy olcsó legyen a gáz, és ne fázzanak az emberek, másrészt hogy biztonságos legyen az ellátás. tehát MOL is vissza. Nagyon fontos a gyógyszer. Nem állapot, hogy a betegségen gyógyszercégek nyerészkedjenek, pláne külföldiek (servier), úgyhogy az EGIS-t meg a Richtert mindenképp visszaállamosítanám. Érdekes kérdés a telekommuninkáció, egyrészt nemzetgazdaságilag nagyon fontos, másrészt kényes is, legalább 51% kellene államilag, hogy a veszélyes bűnözőket, meg a gyanús elemeket meg lehessen figyelni. Mtel vissza.
A köcsög bankok meg 30%-os tőkearányos megtérülés mellett egyértelműen csak a népen élősködnek (minek adták el eleve a cashcow FHB-t????), elég lenne nekik feleannyi profit is, de mivel CSS és szibarita barátai ezt úgysem látják be, ezt is legjobb lenne visszaállamosítani. A tőzsdén úgyis annyi az idióta, nekik elég a genesis, meg a humet, azza eljátszanak, hisz úgyis csak játéktőzsde ez a egész, amit pár londoni bróker mozgat. legjobb lenne be is zárni.
Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 20:26
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#27
visszavenni,állami tulajdonba velle. nagy szocializmus se volt jo nektek.most ugy beszélnek eggyesek mint egy igazi komcsi-most a nagy szabadság se jó. a töke szabad áramlása se jó.semmi nem jó.nehéz lehet igy élni.........
Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 19:12
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
Nem kotekedni akarok, de tenyleg nem tudom, hogy mi a bajotok ezzel a Hernadi-Csanyi parossal. Megvettek egy torvenyt, amit ok terveztek, de mivel nem politikusok, ezert megirattak es megszavaztattak maguknak egy szamukra nagyszeru torvenyt.Nos eddig semmi gond nem is lenne.A benzinkut halozat ugyanugy uzemel, a finomitok ugyanugy uzemelnek, az egesz uzem ugyanugy uzemel, csak a penz jo resze nem xy-hoz kerul, hanem a H-CS paroshoz. Es allitolag ez igy meg mindig gazdasagosabb a vegfelhasznalok szamara...80 mrd-ot hallottam, nem tudom milyen idoaranyhoz szamitva.

Most az a teny, hogy megvasaroltak maguknak egy ekkora jelentosegu torvenyt, ez inkabb arrol szol , hogy a magyar politikai elit, evek ota tarto lepeshatranyban szenved, ahelyett, hogy valaha is lepeselonyre tett volna szert. Igy konnyen raveheto, megzsarolhato, lefizetheto,es vegul de nem utolso sorban, dilettans allapotban tarthato, ami altal a politika nehany Tőkeman erdekeinek kepes, vagy, kenyszerul alavetnie magat.Nem hinnem , hogy Brusselben olyat osszetudnanak vagdosni ami ugy is az itteni tőkeman-politikai elit veresseget jelenthetne.

Igaz ,ennek a vegkifejletet meg nehez lenne megbecsulni,hogy ha a Mol ,ugymond ,Magyar kezben maradna, tovabba ugymond, ezeknek a magyaroknak a kezukben maradna, hogy akkor a lakossag szamara ez mit fog jelenteni? .Ezt nem is igen lehet folbecsulni, mert a Molt ily ertelemben csak mint egy tulajdonos vehetjuk szamitasba, tehat korantsem beszelhetunk ketto vagy tobb tulajdonlasrol egy idoben, igy nem lesz mas alternativank egy osszeveteshez.

A Pesti tozsdenk szempontjabol viszont nem valami rozsas a helyzet.Egyelore meg nagyban es kicsiben egyaranyt lehet spekulalni Mol reszvenyekkel, de felo, hogy ez rossz iranyba valtozhat esetleg, es akkor az amugy sem tulzsufolt pesti parkett sokkal csondesebb parketta valhat. Remenyeim szerint ez legfoljebb atmenetileg lehetseges. Legalabbis amig a Mol a tozsden van.

Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 18:42
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
bocs, hogy javítalak, de Csányi főpajtás inkább számít, mint Hernádi kispajtás, akit még ő ültetett oda

/találós kérdés: mi volt Hernádi beceneve a (Rajk)koleszban?/
Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 18:36
#24
Parlamentünk és Hernádi pajtás egyhanguan kiáltották, hogy nem kerülhet nemzeti olajvállalatunk , a MOL idegen kezekbe mert ez veszélyezteti szuverénitásunka ( és zsebüket ) .
Amikor a szlovák nemzeti olajvállalatot ( Slovnaft ) vették meg ( zsebre) akkor a tőke szabad áramlásárol szavaltak.
Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 17:46
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#23
" Csak 50 Hz váltóáramot tud termelni, semmi mást, no és értelmes módon tárolni sem lehet a villanyt. Ha ezt valaki megveszi jó, ha nem, akkor nagy baj van. Nincs az a marha tőkés, aki beruház olyanba sok pénzt, amit nem biztos, hogy el tud adni. Ha a villamosenergia iparba megszünnek a beruházások, akkor visszaesés, kapacitáshiány keletkezik."

ez most pro vagy kontra?
Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 17:44
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#22
tökéletesen igazad van. annyit tennék hozzá, hogy ez a piacbarát magatartás ceteris paribus növeli Magyarország kockázatát és hozamfelárát; hasonlóan a reptér visszavételéhez vagy Semjén kijelentéseihez, hogy "visszavesszük." Semjén csak azért nem okoz mérhetetlen hozamfelárat, mert a befektetők is tudják, hogy nem kell komolyan venni.

a sort folytathatnánk azokkal a politikusi nyilatkozatokkal, hogy ne engedjük elvinni az intervenciós gabonakészletet az országból. Jézusom. Amikor sok gabona terem, akkor keveselljük az intervenciós mennyiséget, amikor kevés, akkor úgy teszünk, mintha az intervenciós mennyiséget nem adtuk volna el korábban.

Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 17:27
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#21
Vadkacsa és Opposition, nem a véleményetek a meglepő, azt tiszteletben tartom (még akkor is, ha pl. Oppositionéhoz hasonlót inkább külvárosi kocsmákban hallani), hanem az, hogy ilyen véleménnyel tőzsdéztek. Gondolom, minden nyereséges üzlet után szembe köpitek magatokat:)

Topik gazda

koi
1 1 1

aktív fórumozók