Én most lefelé vártam, DE EDDIG !
Most adtam el a shortomat, long van, sajnos feljebbről.
Ez a szint fontos ahol most van. Meg kéne itt ragadni, de ha innen is esik új történet.
Most nagyon bezavarnak a külső körülmények, aranynál mindig is, de most pláne.
Én rövidtávon kereskedem vele.
Tehát napon belül adom is, ritkán tartom tovább !
Múlt héten jó volt a beesésekben a long amit írtam, mert mindig vissza is ment sőt feljebb is.
A piacon továbbra is folytatódik a likviditásbőség. A világ vezető jegybankjai az elmúlt időszakban eszközvásárlási programjaikon keresztül jelentős pénzmennyiséget zúdítottak a piacokra, ami keresleti nyomást gyakorolt az árszintekre. A legjelentősebb a Federal Reserve QE programjának legutóbbi hulláma, valamint a Bank of Japan „Abenomics” gazdaságélénkítő stimulusa.
Rekord magasságokban szárnyalnak a jelentős részvényindexek és a kötvényhozamok sem tükrözik sok esetben a fundamentumokat, de többek közt a nyersanyagok piacán is árfelhajtó hatással bírt a legjobb megtérülést kereső friss tőke. A programok kifutása körül állandó a bizonytalanság. Rendszeresen jelennek meg hírek a likviditásbővítő intézkedések folytatásáról és kivezetéséről is, növelve a volatilitást. Jelenleg csak találgatások vannak, bizonyosat nem lehet tudni a két legjelentősebb program, az amerikai és a japán lazítással kapcsolatban.
A várakozások szerint azonban a QE a jövő év során fokozatosan kivezetésre kerülhet, melyet támogatnak a kedvező foglalkoztatási adatok, valamint a lassanként beinduló gazdasági növekedés, mely így a dollár erősödése irányába mutathat. Ben Bernanke, a Fed elnöke azonban nem tette egyszerűvé az elemzők dolgát, nyilatkozataiban utalt egy, a gazdaság teljesítményéhez rugalmasan illeszkedő, változó mértékben folytatódó mennyiségi lazításra. Japán esetében pedig a további likviditásbővítés a legvalószínűbb, melyet a kormány és a jegybank egyaránt támogat, az ország versenyképességének fenntartása érdekében.
Hogyan hatnak ezek az arany árfolyamára?
Az arany a mindig is a gazdagság szimbóluma volt, a válság során pedig menekülési eszközként funkcionált. Ugyanakkor az árfolyamnyereségen kívül az aranynak nincs extra hozama, így bizonyos esetekben hátránnyal indul a befektetők kegyeiért folytatott versenyben egyéb jövedelemtermelő instrumentumokkal szemben.
Ilyen lehet többek közt a részvények által fizetett osztalék, vagy a kötvények kamatkifizetései. Befektetői szemmel nézve jelenleg a kötvényhozamok túlontúl alacsonyak, mivel 2012 nyara óta szinte folyamatos a hozamcsökkenés és a bikák dominanciája a feltörekvő országok kötvénypiacain. De ugyanígy a spekulatívabb minősítésű vállalatok adósságpapírjai is igen kelendőeknek bizonyultak, így jelen árszintek mellett a kötvénypiacok nem tűnnek elég vonzónak sok befektető számára. Az egyre magasabb csúcsokra törő részvényindexek és részvényárfolyamok is egyre kevésbé vonzóak a jelenlegi, likviditásban bővelkedő piaci környezetben. Egyrészt, mivel egyre nehezebb előrejelezni az árfolyamokat, másrészt a magas árakból következő alacsony osztalékhozamok miatt már nem olyan attraktív a hozam/kockázat arány.
Mindezek mellett úgy tűnik, az év eleji és kora tavaszi esés után nyár elején „megvették” az aranyat, már „elég olcsónak” tűnt a piaci szereplők szemében. Augusztusra elérte kéthavi maximumát az árfolyam, melyben több fundamentális faktor is közrejátszott.
Elsősorban az erőteljes keresletnövekedést nevezhetjük meg, mint tényezőt. A világ legnagyobb aranyimportőrei, India és Kína is növelte a behozatalt. Legfőképpen az ékszerészek által generált kereslet volt a meghatározó. Indiában növelték a nemesfémre kivetett vámot, amit stabil bevételnek tekintenek a kontinensnyi ország vezetői. Így ez a tarifaemelés akár pozitív jelnek is tekinthető, stabil keresletet jelezve az arany iránt. Kínában is főleg a luxuscikkek iránti kereslet hatott az aranyra, ahogy a legnépesebb ország gazdasága ismét felpörögni látszik.
További piacokon is megnőtt az arany iránti kereslet, ahogy a világban egyre inkább beindul a fogyasztás és a növekedés. Ezek közé tartoznak a Közel-Kelet fejlettebb államai, melyek hagyományosan nem idegenkednek a luxustól.
A keresleti nyomáson kívül kínálati oldalról is találunk árfelhajtó erőket. Afrika több, nemesfémekben gazdag országában egyre inkább elfajul a viszony a helyi vezetők, dolgozók és a fejlett világbeli bányavállalatok között. Emiatt ezekben az államokban tüntetések közepette nyereségadó emeléseket fontolgatnak, sőt, több helyen részleges vagy teljes államosítást. És mivel az állam nem szükségképpen jó gazda, ezek a várakozások a kínálati oldalon ellátásbiztonsági kockázatként épülhetnek be az árakba.
Végül pedig a piaci hangulat, valamint a QE folytatódására utaló hírek szerint alakuló dollárárfolyam is támogatta a nyersanyagpiacokat, többek közt a nemesfémekét. Nyáron a fejlemények tükrében már John Paulson befektetési guru is vételre ajánlotta az aranyat ügyfelei részére.
Ezüst, a „kistestvér”
Az ezüst árfolyama a közelmúltban az aranyéhoz hasonló pályát járt be. A kevésbé szimbolikus, alacsonyabb árfekvésű nemesfém áralakulása jelentős historikus korrelációt mutat az aranyéval. Ez nem meglepő, tekintve a két nemesfém felhasználása közötti hasonlóságot. Így az ezüst grafikonján is látszik a fent felsorolt faktorok hatása, a nyár elejére megállt árfolyamesés és a lokális csúcsok elérése.
Mit várhatunk a közeljövőben?
Jelenleg az arany árfolyama ellenálláshoz ért, a befektetők kivárnak. Feltehetően elsősorban a Fed mennyiségi lazításával kapcsolatos újabb fejleményekre várnak, így ezekre érdemes odafigyelni a következő napokban (augusztus 21-én nyilvánosságra kerül a Fed Nyíltpiaci Bizottsága júliusi ülésének jegyzőkönyve). Az aranyon kívül természetesen a várakozások hathatnak az arannyal korreláló egyéb nemesfémek árfolyamaira is.
Amennyiben a QE program kivezetéséről érkezik hír az elkövetkező napokban és hetekben, úgy az arany lefordulhat jelenlegi szintjéről, ebben az esetben az ezüst árfolyamában is korrekciót valószínűsítünk. Ugyanis a piaci likviditás szűkülésének hírére a kockázatosabb eszközökből megkezdődhet a tőke kiáramlása, ami árfolyameséshez és hozamemelkedéshez vezethet. Így pedig ismét vonzó beszállási pontok jöhetnek létre, melyek a befektetőket aranypozícióik leépítésére ösztönözhetik. Ha azonban semmi újdonság nem lát napvilágot a stimulussal kapcsolatban, vagy egyértelművé teszik az eszközvásárlási program folytatását, úgy némi erőgyűjtés után új lendületet vehet az arany árfolyama és tovább folytatódhat az emelkedés rövidtávon a likviditásban bővelkedő piaci hangulatban.
Mielőbbi megoldást vár a piac, nem mozdul az arany ára
Nincs érdemi elmozdulás az arany árfolyamában, a jegyzés tartja a tegnapi visszaesést követő szintjét, a befektetők ugyanis arra spekulálnak, hogy az amerikai leállás rövid lesz, mivel a politikusok rá vannak kényszerítve, hogy hamar megoldást találjanak.
Az éjszaka folyamán sem sikerült egyezségre jutniuk az amerikai politikusoknak a ma kezdődő pénzügyi év költségvetéséről, a döntéshozók nem tudták félretenni a nézeteltéréseiket Barack Obama egészségügyi programja körül kialakult vitában, így 1996 után először részlegesen leállt az amerikai kormány. A leállás minden napjával romlik a világ legnagyobb gazdaságának teljesítménye, így a politikusok mielőbbi döntésre vannak kényszerítve. A helyzet először közvetlenül azt a 800 ezer közalkalmazottat érinti, aki mától előre nem látható ideig kényszerszabadságra küldenek.
A kialakult helyzetet tovább súlyosbítja, hogy vészesen közeledik az adósságplafon elérésének időpontja, is a jelenleg 16,7 ezer milliárd dolláros csúcsra a hivatalos álláspont szerint október 17-én emelkedhet az amerikai adósságállomány, így a politikusoknak hamarosan dönteni kell ebben az ügyben is, különben az Egyesült Államokat a csőd fenyegeti.
A spot arany árfolyama jelenleg 1332,2 dollár körül mozog unciánként, csakúgy, mint a decemberi szállítású nemesfémé.
Volt az ma 1250 alatt is, én ott vettem, de most kb 10 perc alatt 1 % ot erősödött, a felét el is adtam, nem merek hosszú távra venni, pedig lehet kellene link
Nagyon fontos szinten állt és még mindig tartja magát.
De ma már lefele tört ki.
Még mindig nem dőlt el a döntő irány, szerintem. Ma és holnap reggel kiderül vissza kecmereg-e 1270 fölé.
Az arany csökkent, miután ellenállásszintre talált a csökkenő tartomány felső határán és az 1251-es ellenállásszinten (E1). Amíg a nemesfém a tartományon belül van, a rövid távú irány továbbra is csökkenő trend. A napi grafikonon az ár valamelyest a lehetséges fej-váll csúcsos alakzat nyakvonala felett van, ahol a lefelé történő áttörés nagyobb, medve jellegű következményekkel járna. link
Arany-Ezüst