A magyarok 60 százaléka elutasítja Paks II orosz állami vállalat által, orosz hitelből való megépítését, és kétharmada a megújuló energiaforrásokat részesítené előnyben - derül ki A Medián 2014 decemberében készített, reprezentatív...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=210254
neked nem is fogok, másnak meg már megadtam a választ alább ugyanebben a témában. Olyan jól elbeszélgetünk személyeskedés nélkül, igazán nem kellesz te is, menj foglalkozz az OPIMUS-oddal. :)
Itt új önálló blokkok épülnek, nem? Amik majd akkor is működnek, ha a régieket lekapcsolják. Miért kell kompatibilisnek lennie ezeknek a régi szovjet blokkokkal?
Nem is csinálnak gagyit, egyértelműen jók, viszont ez egy orosz technológia, amit nem lehet csak úgy bármilyen más technolóigával bővíteni. Lent leírta Magicmaan, hogy az INAS3-as eset is pont egy ilyen francia/német kalandnak a következménye volt. Elég egyértelmű nem?
Tudod mi a gáz? A sokkal nagyobb gáz? Hogy most az Ukrajna keleti részén működő szintén orosz technológiájú atomerőművekbe az ukránok a nagy nyalizás közepette elérték, hogy a továbbiakban azok USA fűtőanyaggal működjenek. Csak remélni tudom, hogy ebből nem lesz gixer, és örülök, hogy Ukrajna keleti részén vannak ezek az atomerőművek. Ugyanakkor nem lennék meglepve ha ezt meg -hozzáteszem teljes joggal!- az oroszok találnák igencsak rizikósnak számukra nézve. Ilyen szinten nem értek hozzá, ha csak annyi a sztori mint amikor mástól veszek 95-ös oktánszámú standard benzint, akkor nincs gond, ha nem ennyi, akkor lehet aggódni szvsz.
"Egy 2009-es országgyűlési határozat és a 2013-ban elfogadott Nemzeti Energiastratégia 2030 alapján 2013. január 31-én tárgyalások kezdődtek egy államközi szerződésről Magyarország és Oroszország között."
" Mint alább leírták mások, nem kötöttünk üzemeltetéssel kapcsolatos szerződést.."
Saját linked elfogadod hitelesnek ?
" Az aláírt szerződések (összesen négy darab) közül egy államközi, három pedig kormányközi szerződés; utóbbiak a két új erőművi blokk kivitelezésére, üzemeltetésére, illetve üzemanyaggal történő ellátására vonatkoznak."
És ebből szerinted konkrétum, hogy oroszok üzemeltetik? Vagy lehet, hogy üzemeltetés vonatkozásban támogatás lesz? Van konkrétumod vagy csak lövöldözöl a levegőbe?
Mindenesetre sok jót nem jelenthet az országra nézve, hogy aki nálunk kormányra kerül, hirtelen nagy szerelembe esik a ruszkikkal (a mostaniak saját régi énjüket is szembeköpve).:(
Törölt felhasználó2015. 02. 18. 11:57
Előzmény:
törölt hozzászólás
Neked meg jobb lenne befejezni a személyeskedést. Lent leírtam a választ, mert más is kérdezte. neked nem fogom még1x megtenni. korrektség+penznyelo... hahaha
neeeeem. ezekre az oroszokra nincs szükségünk. pontosabban, a kapcsolatot és a ráutaáltságot szükséges minimumon kellene tartani. az üzemeltetési szerződés meg pont az ellenkezője.
de úgy látom, ebben a kérdésben nem fogunk közeledni, te megbízol az oroszokban én meg nem, maradjunk ennyiben. sajnálom azokat a honfitársaimat, akiknek nincs lehetőségük szükség esetén megpattani.
1. a versenyeztetés az űj magyar szinonímaszótár szerint fügefalevél. az szokta erőltetni, akinek jobb eszközei vannak az asztal alatti meggyőzés módszereiben.
2. az olkiluto-2 első és második blokkja szerintem elég jó érv a roszatom mellett
3. .... és akkor a technikai részletekbe még nem merültem bele és nem is akarok.
Ja csak éppen 30-50 évre kötelezi el az országot az egyik irányba jókora téttel, aztán ha megint fordul a világ, nekünk lesz annyi.
A gond pedig az hogy a fordulat már látszik is, csak a nagy látnok nem vesz róla tudomást mivel a szeme előtt lebegő sok nulla elhomályosítja a látását.
De értem: mindíg az az igaz, a jó, amit viki kigondol, vagy éppen képvisel. Kíváncsian várom, hogy mikor fogja javasolni a Varsói Szerződés visszaállítását (ami részben miattunk bomlott fel (Antal vetette fel)), vagy a KGST visszaállítását, mivel milyen jó is volt a transzferábilis rubel elszámolás... Mondjuk ehhez ki kellene lépni az EU-ból (ezen viki dolgozik is bőszen), meg a NATO-ból is, de lehet, hogy onnan hamarabb ki is zárnak, minthogy kilépnénk...
A világ folyamatosan változik,ezért kell ide is,oda is kicsit húzni.
Ha a másik fél építi,akkor is el kell magunkat kötelezni.
Milyen fordulat látszik?Miből gondolod,hogy a másik oldal örökké fenntartható?
Törölt felhasználó2015. 02. 18. 12:30
Egy kis fejtegetés arról mennyire olcsó is lesz az új blokkokban termelt áram: link
Valamit félreértettél: nem vagyok Paks bővítése ellen. Még csak az ellen sem, hogy az oroszok csinálják. Csak érdekesen alakul ennek a "versenyeztetése" a mi pénzünkből. Pl. nem igazán átlátható, nem világosak a feltételek, stb. Mert azt senki se higgye el, hogy ez hitelből megy: EZT MI FOGJUK FIZETNI! MI, ADÓFIZETŐK!
Szerintem a NATO szerződésben van olyan, hogy ki lehet zárni valakit, aki a szövetséget veszélyezteti.
De az EU-ből egyelőre tuti nincs kizárás és szinte biztos, hogy nem is lesz. Ezt vagy összeomlás közeli állapotban vezetik csak be, vagy összeomlik.
De Viktor ilyen nem javasolhat, mert rögtön komolytalanná válik a dolog és megbukik, mert mindenki tudja, hogy milyen komolytalan és gerinctelen.
Az idiótán megkreált EU-ban sajnos túl sokat ér a szavazata egy ilyennek, úgyhogy azért mer pimaszkodni, Putyinnak viszont csak egy porszem és egy lehetőség, hogy nagy csinadrattával elmondhassa a békés szándékait és hintázzon az ostoba Orbán helyette, miközben ő felülemelkedik. És nem kell aggódni, lesz még játszópajtása Putyinnak, legfeljebb nem bagóért adják oda magukat.
Kiderült ugyanis, hogy Putyin elkényelmesedett... jó volt ez az olaj történet, csak már látni lehet, hogy nem tart örökké. Kína szintén nem elég jó piac, látható, hogy a konkurencia miatt azzal sem helyettesítheti az EU-t, az atombiznisz meg szintén nincs toppon, bár az még Kínában biztosnak látszik.
Kérdés, hogy mit fog kitalálni, mert Oroszországnak lassan már tényleg semmije nincs.
hogyne! mint ahogy egy aszteroida is becsapódhat, annak mindegy hogy van-e pl. repülés alól elzárt zóna ott vagy sem.. természetesen a megfelelő valószínűségekkel..
egy állítás van - az ilyen nagyságrendű bizniszeknél sosem a nyílt verseny dönt (kisebbeknél is igen ritkán). függetlenül attól, hogy állami vagy privát beruházásról van szó.
az olkiluto-2 első blokkjára versenyt írt ki a finn építtető magánkonzorcium, kolosszális bukta (költség- és határidő-túllépések, a beszállítói láncon pezseg a korrupció).
az olkiluto-2 második blokkjára a finn konzorcium nem írt ki tárgyalást, hanem felkérte a roszatomot.
természetesen mindenkinek szíve joga a nyílt megmérettetést és a versenyt követelni, de ha a rekord alacsony korrupciós szintű finnországban is így szétfolyt a beruházás, mi lenne nálunk? te örülnél, ha mészáros lőrinc friseen alapított atomerőműépítő cége nyerné a közbeszerzést?
A többség elutasítja Paks II.-t
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=210254