Topiknyitó: Portfolio 2015. 02. 16. 12:25

A többség elutasítja Paks II.-t  

Ugrás a cikkhez
A magyarok 60 százaléka elutasítja Paks II orosz állami vállalat által, orosz hitelből való megépítését, és kétharmada a megújuló energiaforrásokat részesítené előnyben - derül ki A Medián 2014 decemberében készített, reprezentatív...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=210254
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kukutyinbenko 2018. 02. 14. 17:53
Előzmény: #938  Vazsmegyei
#940
Rohadtul nem így van. 10-15% kiesést vidáman túlélne a világgazdaság. Lásd Japánt ahol nem omlottak össze pedig szinte egyik napról a másikra maradtak atom nélkül (emlékeim szerint cirka 25% volt az atom súlya az energia mixben). Ennek a feléről beszélgetünk Eu szinten. Nálunk nagyobb lenne a baj, lévén 45-50% most és ezt tervezik majd 100%-ra emelni ideiglenesen Paks II belépésével. Na azt pótold ha baj van...
Nem véletlenül mondják sokan, hogy decentralizációra lenne inkább szükség a további koncentráció helyett az áramtermelésünkben is.
kukutyinbenko 2018. 02. 14. 17:32
Előzmény: #937  Phylaxa
#939
Azért így is szép egy veterán atompárti energetikustól, hogy legalább követi a szakmája máshol hogy fejlődik. A fiatalabb generáció java még erre sem hajlandó. Mondjuk ők még évtizedekig akarnak lógni a paksi emlőkön, így nem kis részben önös érdekből nyomják az atomrizsát. Ők persze mindent még több atommal oldanának meg, takarékos energiafelhasználás persze szóba sem kerül, ahogy alternatív áramtermelés sem járható szerintük.
Régi bölcsesség, hogy "a lé határozza meg a tudatot" (by Hofi)
Vazsmegyei 2018. 02. 14. 17:07
Előzmény: #936  kukutyinbenko
#938
Ne vedd rossz néven de bejött amit írtam!
-
Sajnálom, hogy nem tettem idézőjelbe "Az atom az káros felejtsük el!" mondatot! Ezt azoknak szántam, akik bezáratnák az atom erőműveket (PaksII-vel egyetemben)! Előtte a hozzászólásaimban kiálltam az atom energia szükségessége mellett, minta hogy most is kiállok, hogyha kívánod!
-
A felkészültségünkről meg nem vitázom!
Phylaxa 2018. 02. 14. 16:43
Előzmény: #931  kukutyinbenko
#937
"Sötétedés után viszont hirtelen felugrik a fogyasztás, tehát a teljesítményét gyorsan változtatni tudó erőművekre lenne szükség az országban, ám ilyenek egyelőre sajnos nincsenek. Ezért nehéz nálunk a nap vagy a szél hasznosítása villamosenergia-termelésre."
Ezt te érted? :)
Azt hittem, hogy végre nyilatkozik valaki arról, hogy nálunk miért nem fúj a szél, vagy süt  a nap. De csaknem sikerül megtudnom. :)
kukutyinbenko 2018. 02. 14. 16:34
Előzmény: #930  Vazsmegyei
#936
" Az atom az káros, felejtsük el! Nélküle a szuper világgazdaság romokba heverne!"
_
Biztos? Az Eu termelésének 12.7% atomenergia, más földrészeken még ennyit sem tud...
_
" Röhely, hogy vannak akiknek ez nem releváns!"
_
Talán mégsem...
Az viszont RÖHEJ (és nem "röhely"), hogy ekkora felkészültséggel osztod itt az észt.
kukutyinbenko 2018. 02. 14. 16:28
#935
Eközben Európában...
https://www.vg.hu/vallalatok/egyre-nepszerubbe-valik-szelenergia-az-eu-ban-791891/
_
" A tavaly újonnan létesített áramtermelő kapacitás 85 százaléka megújuló forrásokra támaszkodott. Ebből 55 százalék jutott a szélenergiára, 21 százalék a napenergiára, négy százalék pedig a vízenergiára. Az újonnan létesült áramtermelő kapacitás kilenc százaléka támaszkodott földgáz és hat százaléka szén felhasználására."
_
"Az áramfelhasználást legnagyobb arányban, 44 százalékban Dániában fedezi a szélenergia. A második helyen Portugália és Írország áll egyaránt 24 százalékkal, majd Németország következik 21 százalékkal. Az uniós átlag 11,6 százalék."
_
nálunk meg betiltják...
kukutyinbenko 2018. 02. 14. 16:15
#934
Egy újabb csokor a Roszatom vergődéséről, hogy végre építhessen már valamit. Biztos mi akarunk lenni a kísérleti nyulak?
_
https://www.portfolio.hu/vallalatok/baj-van-a-torok-atomeromu-projekttel--johet-a-paksi-megoldas.276469.html
kukutyinbenko 2018. 02. 09. 11:21
Előzmény: #932  -pny
#933
Ne mááá, őrizzük meg a topic méltóságát ha lehet.
-pny
-pny 2018. 02. 09. 10:56
Előzmény: #1  Portfolio
#932
Akkor bizony Orbánék a nép akarata ellenében kormányoznak.
kukutyinbenko 2018. 02. 09. 10:42
#931
Érdekes cikkre bukkantam így ide is bemásolom
_
Egy kis színes, hogy még a szakma atompárti része is megosztott a kérdésben.
http://magyarnarancs.hu/belpol/a-kormany-a-biztonsaggal-jatszik-103337
_
" A mai szakmai tudás szerint – és ezzel a legteljesebb mértékben egyetértek – a szükséges mennyiségű áramot leginkább nukleáris energiával érdemes majd előállítani. Ugyanakkor a célra kiválasztott orosz erőmű, az ún. VVER1200 oly mértékben korszerűtlen, hogy a feladat ellátására aligha lesz megfelelő. Ezért azt gondolom, hogy ennél korszerűbb és gazdaságosabb atomerőművet kellene alkalmazni."
_
" Az elavult autó veszélytelen, viszont a korszerűtlen atomerőműnek milliárdos a kockázata. Azt már az államközi szerződések aláírásakor pontosan tudták a szakértők, hogy a magyar kormány a 80-as évek technikai tudá­sán alapuló konstrukciót vásárolt meg. Azt viszont kevesen láthatták előre, hogy a Paksra szánt, harmadik generációsnak nevezett VVER-1200 blokk prototípusa, ami Novovoronyezsben idén lépett működésbe, néhány hét után már le is állt. Újraindítani hónapok óta nem sikerült, aminek okairól az orosz nukleáris ipar felelősei egyelőre nem számoltak be. Ez például komoly bizonytalanság forrása. Ugyancsak erre a konstrukcióra alapozták a Leningrád 2. atomerőművet, de az építkezésen részt vevő, vezető beosztású mérnök már az építés befejezése előtt típushibákról beszélt, és arra is utalt, hogy hanyag munkát, az orosz biztonsági és műszaki kultúra gyengeségét tapasztalta az építés során. A generátor ezen az építkezésen is elromlott."
_
" Ráadásul Magyarországon nem szakmai, hanem politikai érvek alapján születnek energetikai döntések. Orbán Viktor Lengyelországban februárban egy előadásán azt mondta, hogy a „magunkfajta országok számára, amelyek nem elég gazdagok, az alternatív energia – közte a szél és a nap – finanszírozhatatlan. A nukleáris energia nem nélkülözhető Európában. Ma Európában az ár a legfontosabb az energia ügyében, a klíma csak másodlagos.” A kormányfőnek nem muszáj tudnia, hogy mindez így nem igaz, de a körülötte álló szakmai stábnak kötelessége lenne. A felmelegedés drámai társadalmi, gazdasági válságot, szegénységet okoz. Tudományos publikációk tömege bizonyítja – tehát szó sincs arról, hogy az energia ára lenne az elsődleges, rá­adásul a hazai alternatív energia egyre megfizethetőbb, és csökkenti az importot.
_
"Itt járt a General Electric elnöke, aki szerint átállítják a veresegyházi gyárukat a szükséges gőzturbina gyártására. De ez egy vicc, hisz az üzemben ma gázturbinákat készítenek, ami jóval kisebb méretű a nukleáris erőműben alkalmazottaknál. A társadalom talán elhiszi, hogy a veresegyházi gyárban a megfelelő alkatrész készül, de a szakemberek biztosan nem."
_
" Szerintem Paks 2 legnagyobb negatívuma, hogy a terv szerint 60 évnyi kiégett üzemanyagnak itt kell maradnia az országban, az orosz fél nem viszi el és dolgozza fel. Ez hatalmas mennyiség. Paks 1 ki­égett kazettáit már évek óta nem viszik vissza, ideiglenes tárolókban Paks mellett helyezik el. Azt sem tudjuk, hogy az ideiglenes tárolás milyen időtávra ideiglenes. Pedig ez százezer évig nagy aktivitású radioaktív hulladék! De ez nem azt jelenti, hogy nincs jó konstrukciójú atomerőmű a világban."
_
" Aki kisfogyasztóként napelemet telepít, a közcélú hálózatból kevesebb villanyt igényel. Sötétedés után viszont hirtelen felugrik a fogyasztás, tehát a teljesítményét gyorsan változtatni tudó erőművekre lenne szükség az országban, ám ilyenek egyelőre sajnos nincsenek. Ezért nehéz nálunk a nap vagy a szél hasznosítása villamosenergia-termelésre. De az energetika új tudásának döntő része az elmúlt 25 évben a megújuló energiához kapcsolódik. Sajnos a hazai szakemberek ellenállása miatt e tudásból mi nagyrészt kimaradtunk. Ennek pótlását tartom a hazai szakma jövőbeli legnagyobb kihívásának."
Vazsmegyei 2018. 01. 19. 10:34
Előzmény: #929  kimpaa
#930
Milyen érdekes engem sem kérdeztek meg, pedig romlott volna az elutasítottsága  a PaksII-nek! Aztán meg az is lehet, hogy a "nemértegyet" összekeverték a "nemtudják" válaszok egyértelműségével. 
Az atom az káros, felejtsük el! Nélküle a szuper világgazdaság romokba heverne! Röhely, hogy vannak akiknek ez nem releváns!
kimpaa
kimpaa 2018. 01. 19. 10:06
Előzmény: #928  Törölt felhasználó
#929
Ez nemzetérdek, nem tudtad? :D
A féleszű eldöntötte 2014 januárjában Moszkvában, hogy kell nekünk és így lőn. Putyin mondta, hogy különben van egy-két híre az ellenzéknek az eljövendő választásra. Nem volt vita.
kukutyinbenko 2017. 12. 13. 14:59
Előzmény: #911  elemes
#927
Az igazán durva a metro ajtó zárja, na az hogy csúszott át a legendásan szigorú minőségellenőrzésükön?
Amúgy a szentpétervári atomerőmű építésről hasonló hírek jelentek meg egy orosz mérnöktől nemrég, szóval nem csak a Ladákba jut elsőosztályú technológia...
kukutyinbenko 2017. 12. 13. 14:56
Előzmény: #924  kukutyinbenko
#926
Te kérted waze, mér minuszolsz?  :)
kukutyinbenko 2017. 12. 13. 14:43
Előzmény: #923  Dehogynincs
#925
Ezt mondjuk először simán elhazudták, állítva hogy az oroszok majd elviszik. Pedig nem. Állítom sok tájékozott polgártárs még ma is ebben ringatja magát.
kukutyinbenko 2017. 12. 13. 14:40
Előzmény: #916  Vazsmegyei
#924
" A műszaki feltételeket, meg nem szimpátia szerint a Zsigulihoz kell kötni, hanem a rakétatechnikához és mindjárt oda az egyoldalú lejárató műszaki tudományod!"
Legyen meg a te akaratod, ráadásul baráti oldalról, nehogy fake news típusú érvelés legyen a vége...
" Felrobbant az orosz űrhajó, megsemmisültek az általa szállított műholdak"
http://magyarhirlap.hu/cikk/104289/Felrobbant_az_orosz_urhajo_megsemmisultek_az_altala_szallitott_muholdak
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 12. 12. 17:25
Előzmény: #896  upgrayeddAKS
#923
A tárolás az atomerőműveknél is duplafenekű megoldatlan probléma. Az energia tárolását úgy oldották meg, hogy alapértelmezésnek veszik, hogy az atomerőmű áramát nem kell tárolni, hanem át kell venni.
A másik gond a sugárzó anyagok tárolása. A fűtőelemeké és a sugárszennyezett eszközöké. Ezt úgy oldották meg, hogy a szőnyeg alá söprik. Minden település természetesnek veszi, hogy a többezer éves felezési idejű sugárzó anyagokat könnyű és veszélytelen tárolni. Máshol. Minél messzebb a saját településünktől.
deszcsakafi 2017. 12. 11. 15:11
Törölt hozzászólás
#922
elemes
elemes 2017. 12. 11. 15:07
Előzmény: #919  Törölt felhasználó
#921
hát majak környékén van mit takarítani, az tuti.
.
a ruténiumot pont nem annyira kell, merthogy az elpárolgott. a szerencsétlen meló, aki kinyitott egy tartályt amit nem kellett volna, és telibe kapta a ruténium tartalmú gőzt, valószínűleg nem érte meg a másnapot.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek