Topiknyitó: Portfolio 2009. 01. 06. 08:30

A feketegazdaságnak kell a sok készpénz?  

Ugrás a cikkhez
Nemzetközi viszonylatban magasnak számít a magyar gazdaság készpénzigénye, amely az elmúlt két évben megfigyelt, a gazdaság fundamentumaival nem magyarázható készpénzkereslet-bővülés mellett alakult ki. Az Odorán Rita és Sisak Balázs jegybanki szakértők által írt és a Magyar Nemzeti Bank Szemle című decemberi kiadványában megjelent cikkben két tényezőt azonosítottak a szerzők, amelyek ebben szerepet játszhattak. A két szakértő a mai napon a Portfolio.hu hasábjain indított fórumban válaszolnak az Olvasók által feltett kérdésekre. Kérdezzen Ön is!

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=108071
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
togyozo 2009. 01. 06. 14:44
Előzmény: #99  Törölt felhasználó
#100
Helka!

De amikről te írsz azokat úgy is fizetned kell ha nem bankkártyával vásárolsz!
Az, hogy te bankkártyával fizetsz vagy sem annak az addicionális költsége már 0.
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 14:39
Előzmény: #98  Törölt felhasználó
#99
Én még nem találkoztam olyan bankszámlával, ahol havi 500 Ft-ban benne volt minden díj, költség, beszedési megbízás, stb.
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 14:37
Előzmény: #94  Törölt felhasználó
#98
Véletlenül sem szeretném a bankokat védeni, de tény, hogy már havi 499Ft-ért (1 doboz cigi)van olyan lakossági bankszámla, amiben benne foglaltatik:
2 db ingyen kp felvét
minden netes utalás(bankon kívül/belül)
minden csoportos beszedési megbízás
kártya éves díja 500Ft
Akinek nincs havi 500 Ft-ja, annak régen rossz.
Valaki említette a 3-4%-os díjakat a kártyás elfogadóhelyeknél, ezek ma 2% alattról indulnak.(1,9% egy 2 fős boltban is)

A bankszámla nagy hátránya valóban, hogy nyomot hagy az ember maga után. Engem speciel ez nem zavar, minden jövedelmem legális és bejelentett.Én balek.

Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 14:27
Előzmény: #92  tokos.
#97
Annyi megkérdezhetek, ha nem vagyok indiszkrét, hogy mennyi a havi banki költséged?
(számlavezetés, kártyadíj, tranzakciós díjak, minden egyéb kutyafüle)
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 14:26
Előzmény: #92  tokos.
#96
tokos.- majd ha egyszer cserbenhagy egy necces pillanatban a bankkártyád, és pénz nélkül maradsz, majd átgondolod és átértékeled a dolgot.
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 14:24
Előzmény: #92  tokos.
#95
"Amúgy vannak olyan boltok, ahol megdöbbentően gyors a rendszer, nem telefonvonalon, hanem interneten keresztül nyomatják, lehúzzák a kártyát és a papír 3 másodperc alatt kijön."

Ezt mondom én is. Nem feltétlenül a klasszikus terminálokban kell gondolkodni.
Ehhez viszont innovatív hozzáállás kellene (és csak kevés pénz), de a bankoknak ez a legkevésbé sem érdekük.
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 14:20
Előzmény: #88  Törölt felhasználó
#94
""az EU Bizottság is foglakozik a kérdéssel"

Jó magas fizetésért én is sok mindennel foglalkoznék, és jó sokáig. A baj az, hogy foglalkoznak vele, de nem oldják meg! "

Meg ezt ilyen módon nehéz is erőltetni, ha az EU azt mondja hogy drága valami és maximálja az árát, akkor jön a sírás hogy piactorzító-tervgazdálkodó kommunista szervezet, tönkrevágja a világgazdaságot!
Sokkal egyszerűbb megoldás egy állami bank, ami egyfajta közjóvá tenné a bankszámlát. Tudom, reménytelen, úgysem engednék a bankárok.
A piac épp az ellen tiltakozna, hogy a versenyzők száma nő. Ráadásul egy állami bankkal... Nonszensz.
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 14:19
Előzmény: #91  togyozo
#93
Az a baj, hogy a feketegazdaságot ezzel nem lehet még "megizzasztani" se.

Aki feketén űzi az ipart, az ugyse fogja a banki utat követni (piac, építőipar, mezőgazdaság, kiskönyv, stb., itt zsebből zsebbe mennek a pénzek ), ezt szerintem nem nehéz belátni.

Ezzel az egésszel csak a tisztességes, dolgozó és (még) túlélő vállalkozásokat terhelik feleslegesen.Meg a bankokat hízlalják, nem mellékesen!
tokos. 2009. 01. 06. 14:17
Előzmény: #91  togyozo
#92
Amúgy érdekes, én nagy kártyás vagyok, utálom, ha a sok pénz húzza a zsebemet. Szinte mindig kártyával fizetek, 1-2 száz Ft-tól felfelé. Persze nekem sajna nem is jön feketén semmi.

Amúgy érdekes, hogy épp ma fizetett az egyik bótban előttem egy koma kézpénzzel. Elővette a zsetont, volt vagy két centi vastag köteg, na gondoltam magamban némi irigységgel - a cikktől függetlenül, mert akkor még nem olvastam - alighanem ennek is feketén gyütt a lé..

Amúgy vannak olyan boltok, ahol megdöbbentően gyors a rendszer, nem telefonvonalon, hanem interneten keresztül nyomatják, lehúzzák a kártyát és a papír 3 másodperc alatt kijön.

Én meg általában azon szoktam szitkozódni, mikor félkegyelműkém a pénztárcájában kuporgatja az aprókat, összeadja kivonja, osztja, szorozza, aztán kiderül, hogy mégse elég, és visszaadja megmaradt kifli felét, amihez kell a kulcs, meg a főpénztáros, hogy stornózzák....
togyozo 2009. 01. 06. 14:02
Előzmény: #89  Törölt felhasználó
#91
A kp forgalom visszaszorítása az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb formája a feketegazdaság elleni küzdelemnek. Sokkal egyszerűbb, igazságosabb és hatékonyabb bármilyen más erre irányuló megoldásnál.

És ha egy csomó fekete jövedelem láthatóvá válna akkor csökkenthetőek lennének az adókulcsok az adóbázis szélesedés miatt. Így a tisztességes vállalakozásokaz ez éppenhogy segítené. Azok a vállalakozások meg amik a kiskapuk kihasználásával meg a zavarosban halászással tartják fenn magukat azok meg menjenek is tönkre, mert majd lesz olyan vállalalkozás ami hatékonyabban fogja alkalmazni az ott lekötött munkaerőt.
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 14:00
Előzmény: #89  Törölt felhasználó
#90
Ez nem kérdés. Próbálj meg céget alapítani bankszámla nélkül. Nem fog menni (talán még az egyéni vállalkozás sem)... Azon meg már ne is gondolkodjunk, hogy miért kell minden hónapban 10 különböző apeh számlára utalni... :(
De ez már tényleg nem az MNB asztala.
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 13:49
Előzmény: #86  Törölt felhasználó
#89
Még egy kérdés: rákötelezhető bárki is arra, hogy kötelező jelleggel igénybe vegyen egy banki szolgáltatást?
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 13:35
Előzmény: #86  Törölt felhasználó
#88
Tisztelt MNB!

"A Magyar Nemzeti Bank alapfeladatai közé nem tartozik a kereskedelmi bankok árazási stratégiájának szabályozása, gazdasági erőfölényével való esetleges visszaéléseinek vizsgálata. Ezekben az ügyekben ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal az illetékes hatóság"

Ezzel az a baj, hogy a kereskedelmi bankok már jó 15 éve nyúzzák a magyar lakosságot és a magyar vállalkozásokat. Senkit nem érdekel hogy kinek mi a hatásköre, egy a fontos: A PROBLÉMÁT NEM OLDJÁK MEG!"

"az EU Bizottság is foglakozik a kérdéssel"

Jó magas fizetésért én is sok mindennel foglalkoznék, és jó sokáig. A baj az, hogy foglalkoznak vele, de nem oldják meg!

Most, amikor mindennél fontosabb lenne, hogy a munkát végző (és nem fiktív!) vállalkozások túléljék a válságot, akkor semmi szükség arra, hogy plusz költséget, plusz adminisztrációt és egy lehetséges plusz büntetést varjanak a nyakukba.

Itt mintha az lenne a lényeg, hogy a bankoknak még több ügyfele és ezáltal profitja legyen, mindenki más fizessen!

Erről mi az MNB véleménye?
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 13:27
Előzmény: #86  Törölt felhasználó
#87
Tisztelt Szerzők!

"Ami pedig a magas készpénzállomány és a rejtett gazdaság kapcsolatát illeti, azzal mi is egyetértünk, hogy "a magas készpénzigény következménye és nem oka a fekete gazdaságnak". Cikkünkben azt állítottuk, hogy mivel a készpénzhasználat (önmagában) egyszerűvé teszi a feketegazdaság működését, a készpénzhasználat korlátozásával csökkenthető annak mozgástere."
Ezzel az a gond, hogy amikor nem kizárólag ez a megoldás van a feketegazdaság visszaszorítására (sőt főleg nem ez az igazi), akkor egy ilyen féloldalas kijelentéssel látszólag elfelejtkeznek arról, milyen felelőssége is van egy-egy MNB-s szakértőnek és hivatalos publikációinak.
Kishazánkban régi hagyománya van a szakértőkre való hivatkozással, nem ritkán a mondandójuk zanzásításával majd elferdítésével, totálisan életképtelen szabályozás bevezetésének. Amikor Önök ilyen kijelentéseket tesznek, akkor szinte korlátlan táptalajt nyújtanak az amúgy sem gyenge fantáziájú politikusaink elmebeteg hatalomkoncentráló törekvéseinek. Hogy messzire ne menjünk itt van ugye a frissen életbe lépett szabályozás a házipénztár napi átlagértékére. Kész agyrém, de látszólag kiválóan meg lehet indokolni az Önök cikkére való hivatkozással. Azon kívül, hogy lényegében betarthatatlan, semmire nem lesz jó, csak egy újabb ellenőrzési szempont az Apeh számára, amiért megint garantáltan meg fognak büntetni több tízezer kiszolgáltatott kisvállalkozást.
Kérem gondolják át jobban a jövőben, mihez nyújtanak (akár vétlen módon) segítséget, és érezzenek egy kicsit több felelősséget, amikor publikálnak bármit is!
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 12:57
Előzmény: #72  watson
#86
Kedves watson és HelkA!

A Magyar Nemzeti Bank alapfeladatai közé nem tartozik a kereskedelmi bankok árazási stratégiájának szabályozása, gazdasági erőfölényével való esetleges visszaéléseinek vizsgálata. Ezekben az ügyekben ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal az illetékes hatóság, akik folytatnak is eljárást a bankkártya-elfogadás során alkalmazott árazási megállapodások felülvizsgálatának tárgyában. Ez a témakör egyébiránt nemcsak hazánkban jelent problémát, hanem az EU Bizottság is foglakozik a kérdéssel.

Ami pedig a magas készpénzállomány és a rejtett gazdaság kapcsolatát illeti, azzal mi is egyetértünk, hogy "a magas készpénzigény következménye és nem oka a fekete gazdaságnak". Cikkünkben azt állítottuk, hogy mivel a készpénzhasználat (önmagában) egyszerűvé teszi a feketegazdaság működését, a készpénzhasználat korlátozásával csökkenthető annak mozgástere.

Üdvözlettel,

Szerzők
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 11:47
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
#85
"de az mnb nem illetékes mindazon ügyekben, melyek álláspontja ellen szólnak."

hehehe :)

akkor ez megint egy propagandalózung volt, mnb-portfolio kooperációban. Nem baj, legalább olvasták - némi képzavarral - a nép hangját :)))
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 11:44
Előzmény: #77  Törölt felhasználó
#84
körvonalzódik a téma, csak nem konkretizálódik (eléggé):
az mnb véd egy álláspontot, ami a ker.bankoknak hajt profitot, az apehnak ügyfeleket, stb., de amin az állam csak áttételesen "keres" valamicsékét (ha egyáltalán!) - de az mnb nem illetékes mindazon ügyekben, melyek álláspontja ellen szólnak.
na ez patt!
miről beszélünk?
a szomszéd csalánosáról?
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 11:43
Előzmény: #73  watson
#83
még annyit, hogy a magyar nem az a szorgos fajta aki lemegy a bányába keccsölni... inkább az a túlélős fajta, aki belép az ávóba és leküldi a szomszédot a bányába... :((
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 11:40
Előzmény: #73  watson
#82
Persze, egy-két ember meg tud gazdagodni ebből, de állami szinten...a makói gázhoz is annyi közünk van, hogy alattunk van, de magyar azt megtalálni, kihozni nem tudja, csak külföldi...
Törölt felhasználó 2009. 01. 06. 11:38
Előzmény: #80  Törölt felhasználó
#81
szerencsére én alapvetően mérnök vagyok, közgazdász csak amúgy balkézről :)

a krach meg itt van.
A büfészakon végzett körörmépítők meg biztosítási ügynökök tevékenységéből meg ország még nem élt meg. Téma részemről lezárva.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek