Topikgazda: Törölt felhasználó 2008. 12. 17. 17:23

Orbán mégis beintett Gyurcsánynak  

Ugrás a cikkhez
Mégsem megy el a január elejére Gyurcsány Ferenc meghívására szervezett találkozóra Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, holott ma kora délután még azt mondta, hogy feltételekkel, de belemenne a találkozóba. Az újabb fejleményt Szijjártó Péter Fidesz-frakcióvezető jelentette be a párt délutáni sajtótájékoztatóján.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=107673
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pampa 2008. 12. 21. 19:06
Előzmény: #177  Törölt felhasználó
#180
Conqui

Esetleg ,ha nem értetted volna a lényeget:
Az SZDSZ-t megint becsapta,akkor amikor létkérdése,hogy támogassák a Parlamentben.Ennyit számít nála az igéret...
És ha Orbán tárgyalna vele,mi lenne a garancia arra,hogy azt is be fogja tartani.

És végül,hogy nekem miről mi a véleményem....ebben az esetben teljesen lényegtelen.

Itt most megint csak az volt az érdekes,hogy mennyire kihasznál mindent,mindenkit a politikai túlélése céljából.
kerikoma 2008. 12. 21. 18:46
Előzmény: #178  Törölt felhasználó
#179
Vegyük már észre, hogy itt nem OV-rol és GyF-ről van szó. Egyszerűen ami most megy az egy katasztrófa. Hiába hivatkozunk a nagy válságra. A magyar nép többre hivatott és képes is! De sajnos Gyf nagyon beszivatta az országot. (dübörög a gazdaság). Nagyon- nagyon sokan elhitték és ezt nem bocsátom meg neki.Teljesen félre vezetette az embereket. AZ egyszerű embereket. Úgy hogy most hajrá Magyarország és hajrá magyarok.
Törölt felhasználó 2008. 12. 21. 18:21
Előzmény: #177  Törölt felhasználó
#178
Ja csak a miheztartás végett: én nem értek vele egyet. De épp ezért Orbánnal sem értettem.
Törölt felhasználó 2008. 12. 21. 18:20
Előzmény: #171  pampa
#177
pampa

Elfogult gondolkodásért vazze neked se kell a szomszédba menned:

"Elkezdődött az osztogatás az SZDSZ szerint.Megszavazták a költségvetést,de ez a tétel nem szerepelt benne...Mi a garancia arra,ha Orbánnal egyeztetne és megegyeznének valamiben.... És azt nem tartanák be?
Annyira szavahihetetlen,megbízhatatlan politikus lett,hogy tényleg nem szabad vele semmilyen közösködésbe belemenni. "

Amikor a Fidesz naponta kiállt sajtót tájékoztatni, hogy szegény közszolgáktól és közalkalmazottaktól elvették a 13. havit, hát nem láttalak csápolni itt a fórumon, hogy "igenis jól döntött a kormány, helyes úton jár, így kell ezt".

Most - biztos a Vezéred kívánságára - egy részét a lének a kormány visszaadja, most jössz elő a patkánylyukból öreg, hogy hiteltelen a kormány?
Erre mondják, hogy ezek szerint neked már a szar is büdös.
Törölt felhasználó 2008. 12. 21. 18:09
Előzmény: #172  Törölt felhasználó
#176
kedves porti

"a pedagógusok most téli szüneten vannak. "
ma vasárnap van ami télen és nyáron is szünnap (ha jól emlékszem tavasszal és ősszel is de ennek után kellene nézni)

Phylaxa 2008. 12. 21. 16:44
Előzmény: #174  Törölt felhasználó
#175
Ha elmennek iskolába akik át szeretnék képezni magukat akkor a pedagógusok ebben részt is vesznek. Szerintem még 40 éves korban is tanulnának újat az emberek. Csak a lehetőséget kell megadni nekik erre.
Törölt felhasználó 2008. 12. 21. 16:21
Előzmény: #173  Phylaxa
#174
A munkanélküli állományt át kell képezni.
Mondjuk ennek sem sok értelme van hisz munkahely az nincs.

Na ezen állományok átképzésében vehetnének részt a pedagógusok
míg a fizetett nyári szüretjüket töltik.

A tanárok így is úgyis tanítanak még munkaidő után.
Levelezői meg esti iskolákban.
Nem beszélve arról hogy korrepetálást is vállalnak.
Phylaxa 2008. 12. 21. 16:08
Előzmény: #172  Törölt felhasználó
#173
Nem azok vannak téli szüneten akik alkalmazásban állnak?
Törölt felhasználó 2008. 12. 21. 15:54
Előzmény: #165  Phylaxa
#172
a pedagógusok most téli szüneten vannak.
Nem hogy ilyenkor a munkanélküli átképzésben foglalkoztatnák őket.
Ha már ,úgyis fizetik nekik a téli szünetet.
pampa 2008. 12. 21. 14:45
Előzmény: #170  Törölt felhasználó
#171
Elkezdődött az osztogatás az SZDSZ szerint.Megszavazták a költségvetést,de ez a tétel nem szerepelt benne...Mi a garancia arra,ha Orbánnal egyeztetne és megegyeznének valamiben.... És azt nem tartanák be?
Annyira szavahihetetlen,megbízhatatlan politikus lett,hogy tényleg nem szabad vele semmilyen közösködésbe belemenni.

Horn: Gyurcsány sem tudja miből fizetik ki a kompenzációt
2008. december 21. 14:25

MNO
Az SZDSZ nem tudja, miből akarja kifizetni a kormány a közszféra dolgozóinak beígért 13. havi fizetés kompenzációját. Horn Gábor ügyvivő a hírTV-nek azt mondta: a jövő évi költségvetés általános tartalékára a gazdasági válság miatt még nagy szükség lehet, így nem lenne célszerű azt elosztogatni.

• A kormány átveri a szabad demokratákat?

A szabad demokraták, akik a szocialistákkal együtt szavazták meg a jövő évi költségvetést, átverve érzik magukat. Szerintük a kormány parlamenti jóváhagyás nélkül enged a szakszervezeteknek, hogy elhallgattassák őket.

„Nem döntött úgy a magyar parlament, hogy jövőre a közszféra dolgozóinak akárhányada kapjon 13. havi fizetést.” – nyilatkozott a hírTV-nek Horn Gábor. Arra a kérdésre, hogy milyen források terhére fogják a kompenzációt kifizetni az SZDSZ ügyvivője azt válaszolta: ha jól értettem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavait, „akkor ő sem tudja... a majd meglátjuk kategóriába tartozik a dolog.” A liberális politikus szerint viszont az általános tartalékra még nagy szükség lesz az elkövetkező időszakban.

A kormány szerdán döntött arról: 10 milliárd forint támogatást ad a súlyos anyagi gondokkal küzdő BKV-nak, pénteken pedig a közszféra érdekképviseleteivel egyezett meg a 13. havi fizetés részleges ellentételezésében. Ez utóbbi megállapodás további 118 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek.

(hírTV)
Törölt felhasználó 2008. 12. 21. 12:02
Előzmény: #164  Törölt felhasználó
#170
"de még a legelfogultabbak is látják, hogy a felelősség: Orbán 2 év, Medgyessy 2 év, Gyurcsány 1,5 év.
Amúgy 2006-tól már ismét jó (lehetne még jobb is) államháztartási pályára álltunk, ezt be kell ismerned neked is. "
???????
A tudományos igényesség íratja velem, hogy 4 éves cilusok vannak és m+gy < 4 év a fentiek alapján.


Törölt felhasználó 2008. 12. 21. 11:28
Előzmény: #164  Törölt felhasználó
#169
" Persze a 2000-től megindított programjuk után (belső kereslet élénkítés, brutál rossz lakáspolitika, egyebek) akárki lehetett volna utánuk, csak akkor kerülhettük volna el a mostani vészt, ha Gyurcsány Ferenc már 2002-től miniszterelnök"
??????????????
na igen most elkerültük és erősek vagyunk

kb. 70% hitel arány
persze nem esztelenül vették fel a hitelt, hitel-hitel hátán, ahogy a fidesz tette, hanem megfontoltan
persze persze

"Azért modtam, hogy olvasni kell, mert senki nem szopja ki a kisújjából a gazdaságpolitikát, pláne nem az összefüggéseket, de még a legelfogultabbak is látják, hogy a felelősség: Orbán 2 év, Medgyessy 2 év, Gyurcsány 1,5 év."

(Már az sem semmi, hogy a felelősséget évben mérjük. Ezt eddig nem is tudtam.)

Szerintem mindenki számára nyilvánvaló, hogy az olvasás nem elég, érteni kellene az írott szöveget. Ezt szerintem a legelfogultabbak is megértik.

Törölt felhasználó 2008. 12. 21. 11:15
Előzmény: #166  Törölt felhasználó
#168
"A közgazdaságtan, de inkább a gazdaságpolitika legtöbb értelmezése szerint csak olyan javakat érdemes akár hitel árán is finanszírozni, amik új értéket állítanak elő. (Pl. ... humán erőforrás fejlesztés ...)"

pld. egészségügy és oktatás

Phylaxa 2008. 12. 21. 09:45
Előzmény: #166  Törölt felhasználó
#167
Maximálisan igazat adok neked abban, hogy a fedezetének meg kellene, hogy legyen. Nos akkor számoljunk. Előre bocsájtom, hogy nem lesz pontos, mert nem ismerem az adatokat. Vegyünk mondjuk 100K pedagógust és 100K eü dolgozót. Vegyünk egy átlagos 30K- s netto béremelést. Az 6000K Huf. Az egy évben 72000K az az 72 mrd forint plusz. Nem számolom, hogy mire költik. De tudjuk jól, hogy bőven visszamegy még ebből is az államnak áfa és jövedéki adók formájában pénz. Ex has. 22 mrd még visszamegy.......vagyunk 50 mrd-nál és a magyar államot ez hazavágta. Mind a két területnek az utánpótlása haldoklott. Nevetséges fizetések miatt alig jelentkeztek erre a pályára fiatalok. Azért nincs értelme skandináv példákkal összehasonlítani, mert náluk a fizetésekből meglehet élni ...tervezni lehet családokat stb. Sosem értettem, hogy hogyan tehet tönkre egy országot egy normális jövedelem színvonal. Ott valami alapból nem stimmel akkor. Nagy a gyanúm, hogy nem fedezethiányról van itt szó, hanem struktúrális problémákról. Az állam két fő feladata az oktatás és egészségügy. Ha erre nincs fedezete akkor nehezen magyarázhatja meg a rengeteg adót és illetéket. Ugyanis azok valahova biztosan mennek. Elnézést kérek mindenkitől aki pontos adatokat várt. Inkább arra szerettem volna rávilágítani, hogy ahova a gyermeket adjuk le naponta, hogy tanulhassanak és ahova betegen megyünk, hogy meggyógyulhassunk....nos mennyi pénzt is vitt el a béremelésük és mennyi megy ki tudja merre.....mert ugye az egyik legnagyobb probléma, hogy igazából nem is tudni, hogy hova megy a rengeteg adópénz.
Törölt felhasználó 2008. 12. 20. 22:57
Előzmény: #165  Phylaxa
#166
Mivel nekem tetted fel kérdésed, örömmel megmagyarázom neked!
Ha az államnak (költségvetés) nincs rá fedezete, akkor csak hitelből képes ilyen és hasonló kiadásokat fedezni (még a bérek nettó részét is). Ezt ugye érted?
Namármost!
A közgazdaságtan, de inkább a gazdaságpolitika legtöbb értelmezése szerint csak olyan javakat érdemes akár hitel árán is finanszírozni, amik új értéket állítanak elő. (Pl. vállalatok támogatása, K+F tevékenység, humán erőforrás fejlesztés, de ide nem értendő pl. az infrastrukturális javak előállítása.) Sajnos a közalkalmazottak csekély része tartozik ide. A pedagógusok (ez csak a személyes véleményem, bár a feleségem is az) a nyári hónapokra (június vége, augusztus vége, + a több hét egyéb szünet (őszi, téli, tavaszi) időszakára is megkapják a bérüket, holott egy percet sem dolgoztak. Én tudom, hogy nem könnyű meló (mégegyszer a feleségem ált. isk. biosz-föci tanár), de ő is elismeri, hogy ennyi kompenzáció bőségesen elég.
Hogy a bérszínvonalak alakulása más, pl termelőágazatok, stb-hez viszonyítva hogy alakul, meg kellene nézni más országokban, pl. egy skandináv modellben, vagy egy másik posztszocialista országban hogyan alakul, az megérne egy kutatást. Ha gondolod, HAJRÁ!
Én nem vagyok kközalkalmazott-béremelés ellenes, csak amikor kiadásnövelésről beszélünk, meg kell nézni, hogy hol a fedezete!!! Lehetett volna több lépcsőben (pl. 13. havi nyugdíj, vagy a minimálbér évről évre előre meghatározva, nem Fidesz módra 50-70% min.bér emelés.
Vagy Te eszetlenül költöd otthon a pénzt, hitel-hitel hátán?
Nagyjából ennyi!
Ajánlom figyelmedbe: Közgazdasági Szemle, LI. évf., 2004. április (293–324. o.)
KERTESI GÁBOR–KÖLLÕ JÁNOS
A 2001. évi minimálbér-emelés foglalkoztatási következményei c. cikket, amit a www.kszemle.hu oldalról ingyenesen letölthetsz sok egyéb, izgalmas témát boncolgató cikk mellett!
Remélem, kielégítő voltam! Amennyiben van ellenvetésed, az eddigi kulturált stílusban várom, és megtárgyaljuk. :-)
Phylaxa 2008. 12. 20. 00:37
Előzmény: #164  Törölt felhasználó
#165
Megkérdezhetem, hogy konkrétan a pedagógusoknak és eü dolgozóknak adott béremelés ami a teljes összeomlást volt hivatott kikerülni miért is volt hiba? Ha egyszer valaki ezt nekem elmagyarázná rendkívül örülnék neki. És kérném, hogy csak a netto béremelést vegyük figyelembe hiszen a többi úgyis visszamegy a feladóhoz adó, nyugdíj, eü járulék és munkavállalói járulék formájában.Előre is köszönöm.
Törölt felhasználó 2008. 12. 20. 00:13
Előzmény: #163  Törölt felhasználó
#164
Kedves Anarch!
Valóban, 2001-ig volt a helyes makropálya, és tudod miért?
Szerintem nem!!!
Ha tudnád, nem írnád le, mert ezzel csak Horn bácsit méltatod, meg persze Bokros professzort.
Ők teremtették meg a Fidesz-nek és Orbán Viktornak a lehetőséget arra, hogy kedvük szerint kormányozzanak. Persze a 2000-től megindított programjuk után (belső kereslet élénkítés, brutál rossz lakáspolitika, egyebek) akárki lehetett volna utánuk, csak akkor kerülhettük volna el a mostani vészt, ha Gyurcsány Ferenc már 2002-től miniszterelnök.
Azt aláírom, hogy Medgyessy Péter sajnos betartotta ígéretét, és ennek (is többek között) isszuk most a levét.
Azért modtam, hogy olvasni kell, mert senki nem szopja ki a kisújjából a gazdaságpolitikát, pláne nem az összefüggéseket, de még a legelfogultabbak is látják, hogy a felelősség: Orbán 2 év, Medgyessy 2 év, Gyurcsány 1,5 év.
Amúgy 2006-tól már ismét jó (lehetne még jobb is) államháztartási pályára álltunk, ezt be kell ismerned neked is.
De most komolyan! Olvass már utána, mert így nem lehet veled vitázni.
Ez olyan, mintha egy lánnyal kellene boxolni Klicskónak :-).
Törölt felhasználó 2008. 12. 19. 07:32
Előzmény: #147  Törölt felhasználó
#163
acmilan4ever!

Esteleg azóta találtál valamit állításod igaziolására?

Azaz tudsz valami szakmai sajtót azzal szemben, amit én állítottam és te, sajátos stílusban, minősíteni próbáltál, azaz meg tudod cáfolni a két vitatott "állításomat", nevezetsen, hogy 2001-ig az áht elsődleges egyenlege pozitív volt és eddig csökkent az államadósság is, amire az azóta eltelt 6 évben nem volt példa ÉS az elmúlt 6, MSZP-SZDSZ kormányozta évben az 1996 óta rekord méretű áht hiányok ellenére az EU átlagához való felzárkózásunk lemaradásba váltott, annak ellenére, hogy azóta sok, a mi GDP/fő-nknél kisebbel rendelkező csatlakozott az Unióhoz?

Jó lenne, ha az érdemi vitát is vállalnád, nem csak a marketing-hazugságok zintjén maradnál, mint GYF!
Törölt felhasználó 2008. 12. 19. 07:26
Előzmény: #158  Törölt felhasználó
#162
"Meg lehet persze úgy is értelmezni, hogy a Fidesz nem volt - talán nem is lehetett - partner a költségvetés elfogadása kapcsán egy nagyobb volumenű, elsősorban a szociális és nyugdíjrendszer átalakítását célzó és ebből esetleg komolyabb költségvetési megtakarítást eredményező átalakítás megszavazásában."

Igen!
Amikor "kiderült", hogy hazugság volt a GYF első két éve, meg is monták, ha az MSZP együtt szeretne működni a Fidesszel bármilyen kérdésben legkevesebb menesszék a hazugságokkal választást nyert Guycsányt vagy új választások után fussanak megint neki a kérdéseknek.

Az MSZP pedig erre azt válaszolta: történjék bármi is, nem kell a Fidesz konstruktív ellezékisége, kitartunk a hazug GYF mellett.

Pedig még most sem lenne késő meneszteni GYF-et!
Törölt felhasználó 2008. 12. 18. 19:35
Előzmény: #160  hill
#161
Többségben akkor sem volt a Fidesz, csupán az egészen kicsi kisgazdákkal együtt.
Emlékezetes évek voltak valóban. Háromhetente parlamenti ülés ("a parlament működik ellenzék nélkül is"-mondta Viktor) meg a kétéves költségvetéssel (nehogy már parlamenti vita legyen belőle a választások előtt).
Szóval nagyon demokratikus évek voltak. Már alig várom, hogy ismét átélhessem.

Topik gazda

porti
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek