Topikgazda: Törölt felhasználó 2008. 11. 24. 13:15

Elmaradhat a januári gázáremelés! (2.)  

Ugrás a cikkhez
A kormánynak "erős kétségei vannak", hogy szükség van-e a január 1-jei gázáremelésre, ezért a szaktárca várhatóan elutasítja majd a Magyar Energia Hivatal (MEH) erre vonatkozó javaslatát - értesült kormányzati forrásból az MTI hétfőn. Az értesülés alapján a januári, várhatóan elmaradó lakossági gázáremeléssel igyekszik enyhíteni a kormány azt a terhet, amely a jövő évi gazdasági recesszióból a lakosságra hárulhat majd. Egyúttal a jövő évi inflációs kilátásokat is visszafoghatja a fenti döntés. Nem lehet azonban tudni, hogy az elmaradó januári gázár-emelés "visszaüthet-e" majd az év további részében.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=106451
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 11. 25. 13:43
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#28
"Köszönjük miniszterelnök úr!
Darwin"

... hogy a határon megállítja nekünk a gáz árát! és nem engedi sem emelkedni, sem csökkeni.

egyébként buxi, én majd február elsején elhiszem, addig nem!
Törölt felhasználó 2008. 11. 25. 11:49
Előzmény: #25  stock33
#27
Hát ez nem semmi, ahogyan Te gondolkodsz a világról ...
Ahogy lekezelően beszélsz a veled egy országban élő, szerinted "haszontalan" munkát végzőkről, akikre ugyanúgy szükség van, mint a hozzád hasonlókra is.
Nem arról a néhány tízezer, esetleg százezer emberről beszéltem, akiknek "tök mindegy", mi mennyibe kerül, mert bizonyos okoknál fogva többszörösét keresik az átlagamber jövedelmének, hanem a többi pár millióról, akiknek már egyszerűen nincs miből fizetni a további gázáremeléseket, és többi emeléseket.
Nem igaz az az elképzelésed, hogy miért nem tanult a másik is, akkor most ő is lehetne olyan helyzetben, mint pl. Te.
Mit kezdene ez az ország mondjuk 3 millió cégvezetővel, bankvezérrel, "csúcsmenedzserrel", stb., stb. ...
Lenne mondjuk 3 millió embernek havi fél-, egymilló forintos fizetése ...
Ne persze ...
Az a baj, hogy egy szint elérése után a hozzád hasonlók elveszítik a realitásukat, nem tudnak racionálisan gondolkodni, ennek aztán az az erdménye, hogy így kezelik a többi embert, akik ugyanúgy szeretnék többre vinni az életben, mert ez természetes emberi ösztön a NAGY TÖBBSÉG számára.
Szomorú, de ez van ...
Elfogadom, hogy Te ilyen vagy, bár nagyon nem értek egyet ezzel a gondolkodásmóddal.

NAGYON SOKAN nem tehetnek arról, hogy ilyen nehéz helyzetbe kerültek, és arról sem, hogy ebből a helyzetből nem tudnak "kilépni".
Törölt felhasználó 2008. 11. 25. 09:18
#26
Ja, ja szerintem is tök fölösleges a gázárakról vitatkozni, kerül, amibe kerül, én speciel még a háromszorosát is simán kifizetem, most töltöttem fel a kertben a 25-ös medencémet meleg vízzel, aszt meg se néztem mennyi a számla, bár itt a Toscanaban úgy tudom kicsit olcsóbb a gáz, mint Magyarországon, de mondom lesz..om, nekem nemzetközi szolárium hálózatom van, (szal napenergia, meg miegymás) amit annak köszönhetek, hogy már 8 évesen a magfúziót tanulmányoztam a sufniban, persze csak délután, az egyetem, meg a Tudományos Akadémia után, megjegyzem az oviban atomfelhő volt a jelem, komám, én a kockát a lábammal rakom ki bekötött szemmel, éjszaka, egyébként a sok köcsög meg tényleg mit rinyál az 50 nm-es panelben, minek költözött ilyen drága helyre, most meg nem tudja fizetni a számlát, bezzeg a Tecsóban telepakolja a kosarát romlott hússal, meg mérgezett tejjel, ahelyett, hogy valami hasznosabb állást keresne magának, pl. bankbrókerfőkreatívigazgató, vagy műkörmös, ki az a hülye, aki tanárnak meg árufeltöltőnek megy, tök felesleges melók, mint pl. buszvezető, az is minek, alig férek el tőlük a Hummerrel, szóval ez a baj Magyarországon, hogy mindenki hülye foglalkozást választott magának, meg tanulatlan bunkók, hogy nem sz..ják le a gázárakat, úgy, mint ÉN.
stock33
stock33 2008. 11. 25. 08:05
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
Én gyerekkoromban pl. rubik kockát "tanultam" meg kirakni, amíg a szomszéd gyerekek bottal felfegyverkezve macskákat kergettek.
Kérdés, hogy vajon melyik viszi a gyereket előre.
Számomra a rubik kocka kirakása játék volt, pedig először meg kellett tanulni a fogásokat. Ma persze bele se kezdenék, mert már rég elfelejtettem :) de ettől függetlenül szerintem egy lépés volt a felé, hogy a végén ne árufeltöltőként végezzem.
Törölt felhasználó 2008. 11. 25. 07:49
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#24
A tripoliszban régen nagy szégyen volt akit nem engedett el az anyja focizni vagy digót verni. Azok elkallodtak. Alkeszek, magányosak, bu.k, bérrabszolgák lettek. Tisztelet a kivételnek.
Törölt felhasználó 2008. 11. 25. 07:47
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#23
Ja és nekem se okoz gondot se a gáz, se a víz számla kifizetése .
Törölt felhasználó 2008. 11. 25. 07:45
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#22
"Különben a magyar átlagember számára (jövedelmünkhöz viszonyítva) már így is k..... drága a gáz ára, függetlenül attól, hogy a világpiaci árak ezt indokolják vagy sem " Szerintem a víz a nagyon drága ,én személy szerint tőbbet fizetek vízre ,és csatornára mint gázra.,a víz 240 huf /m3 .
stock33
stock33 2008. 11. 25. 07:40
Előzmény: #20  stock33
#21
Ja és visszatérve a témához: nekem a gázár kifizetése nem okoz problémát, hírtelenjében azt se tudom, hogy mennyit fizetek, ennyire nincs rám hatással.
Akinek meg a nettó bére és a gázár közel azonos szinten van.... Hát gondolja végig, hogy hol rontotta el. Ha még fiatal, akkor talán nincs veszve minden, nagyon nehéz lesz, de nem lehetetlen.
stock33
stock33 2008. 11. 25. 07:31
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#20
"Nem a haverokkal kellett volna 7 éves korában EGÉSZ NAP a játszótéren lógni"

Persze, játszon, szüksége van rá. Kiemeltem a mondatomból egy aprócska részt, fentebb láthatod.
Ha 6-7-8-9-10 éves korában is EGÉSZ NAP a játszótéren lóg, akkor abból a gyerekből egy nagy senki lesz felnőtt korára. Később majd az ilyenek fognak panaszkodni a minimálbérre......
Én is utáltam, hogy édesanyám nem engedett játszani, amíg meg nem csináltam a leckét, meg kikérdezte tőlem a tanulnivalót, stb. Miközben a többiek kint játszhattak.
Most nekem cégeim vannak, és egy gyerekkori ismerősöm se vitte semmire. Jobban mondva az egyik unokatesóm kivétel, de baromi keményen meg is dolgozott érte (hentesből lett multivállalkozó).
Jelzem, én is épp eleget játszottam gyerekként, csak a tanulást se hanyagoltam el.
Törölt felhasználó 2008. 11. 25. 07:24
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#19
Igy van jól Lau.
Törölt felhasználó 2008. 11. 25. 07:22
Előzmény: #17  stock33
#18
ebben a topikban teljesen indifferens félmondathoz szólnék hozzá, fenntartva, hogy a hsz többi részével többé-kevésbé egyetértek,

tehát a gyerek 7 éves korában igenis lógjon a játszótéren, sőt 6 évesen is és ennél kisebb korban is, és 8, 9, 10 évesen is a grundon rúgja inkább a labdát, ahelyett, hogy otthon magolna valami számára ekkor még totál felesleges hablatyot. Kisgyerekkorban mozgás, játék, mozgás, játék, mozgás, játék.

stock33
stock33 2008. 11. 25. 06:59
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#17
"És ezzel feledésbe is merülhet az, hogy ebben az évben összesen 4-szer, ~ 35-40 %-kal (aki pontosabban tudja a számot, kijavíthat, megköszönöm) már emelték a gáz árát (na meg persze folyamatosan 2003 óta, ~ 40 Ft/m3 árról indultak akkor)."

Ezzel jár, hogy vége a kommunizmusnak, és nem fizetik ki helyetted a fogyasztásod. Jobban mondva majdnem vége, mert valamiért még mindig másokkal fizettetné ki pár ember a fogyasztását, és sajnos a politikai oldalon is vannak még megrögzött komcsik, akik szerint nem kéne gázárat emelni, ha nő annak piaci ára, inkább az adóból fizessük a különbözetet..... Mikor tünnek el az ilyenek végre valahára?

"Mi is lesz 2009-ben ..., nem valami választásféle (EP) ... :)
Nehogy bárki is azt gondolja, hogy ha ez nem lenne, akkor is az emelés elmaradása mellett érvelnének ...! "
Ez esetben sokkal jobban jönne, ha a vállasztások előtt pár hónappal elkezdenék a gáz árát drasztikusancsökkenteni. Rövid ám az átlagember agya, ha belerúgsz, majd később nemhogy abbahaygod a rúgdosást, hanem még csokit is adsz neki, akkor inkább arra fog emlékezni.

"Különben a magyar átlagember számára (jövedelmünkhöz viszonyítva) már így is k..... drága a gáz ára,"
A jövedelmüket a piac szabja meg. Ennyit ér az Ő munkája. Ahogy ennyit ér a gáz is.
Ha Ő úgy érzi, hogy többet ér a munkája, akkor menjen máshova. Miért wc-t pucol, ha közben csúcsprogramozó? Vagy csak ahhoz ért, hogy a tesco-ban feltöltse a pultot? És hogy ezért Magyarországon csak ennyit fizetnek? Sorry, de ez van. Nem a haverokkal kellett volna 7 éves korában egész nap a játszótéren lógni... Erről speciel a szülő tehet.
Mert megnyugtatlak, akinek értékes a tudása, az bőven a közelében keret, mint amennyit tőlünk nyugatra kapna a munkájáért.
szandokan 2008. 11. 25. 02:25
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#16
"Különben a magyar átlagember számára (jövedelmünkhöz viszonyítva) már így is k..... drága a gáz ára, függetlenül attól, hogy a világpiaci árak ezt indokolják vagy sem ...!"

karlo...
én mint gázkereskedő, letojom, hogy neked mik az igényeid, mit bírsz megfizetni és mit nem..

Ha meleg kell, vedd meg a meleget. Ha nincs rá pénzed, akkor mondd le a cigidet, meg a net előfizetésedet...oszd be a pénzedet úgy, hogy meg tudd venni azt, ami neked elsősorban kell..

Mert ha nem, akkor eladom a gázt máshova...van vevő rá..

Valahogy így gondolkozik az eladó..

De megfordítom: ha a munkáltatód azt mondja, hogy ő nem fizet neked, mert nincs elég pénze, de értsd meg, hogy a munkádra szükség van, csak nem akar fizetni neked, te meddig fogsz ott dolgozni?
De hát értsd meg, hogy teérted nem fog fizetni annyit, amennyit kérsz...
Erre mit lépnél ?
watson
watson 2008. 11. 24. 23:44
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#15
Már ciki volt hogy mindenki hülyének nézi őket hogy harmadára eső olajár mellett is még emelnek :))
Törölt felhasználó 2008. 11. 24. 23:28
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#14
fre"k"ek ! :)

Ezen meg mit nem lehet érteni, én meg azt nem értem ...
... hacsak nem kötekedni akarsz ... az egészen más :)
Törölt felhasználó 2008. 11. 24. 23:24
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#13
Karlo!

Az, hogy most nem emelik nagy ökörség, de ez nem változtat azon, hogy ha így marad a kőolaj ár, akkor jövőre az elmaradt emelést is figyelembe véve lesz kb 30-50% árcsökkentés.
Törölt felhasználó 2008. 11. 24. 23:21
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#12
karko, hogy érted azt, hogy "függetlenül attól, hogy a világpiaci árak ezt indokolják vagy sem".
Törölt felhasználó 2008. 11. 24. 23:19
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#11
Csaba!
A gázár nem közvetlenül van az olajárhoz kötve.
A gázolajhoz és a fűtőolajhoz van kötve kb. 80-20 arányban (vagy 90-10, nem emlékszem).
Azért van ehhez a kettőhöz, mert ezek helyettesítő termékek.
Magyarul a gázolajat és a fútőolajat is lehet használni a földgáz fő felhasználási területén a fűtésben és villamos áram termelésben. A régen HTO-nak (háztartási olajnak) nevezett valami, amivel nagyon sokan fűtöttek, pl. gázolaj volt.
A földgáz erőművek úgy vannak megépítve, hogy ha leállítják a földgázfelhasználást, akkor vagy fűtőolajjal, vagy gázolajjal azonnal működőképesek legyenek (tartalékolnak is kötelezően ilyen anyagokat, hogy "pillanatokon" belül átállhassanak). Ilyen leállítások nagy télben szoktak előfordúlni, azért, hogy a lakosság és közintézmények megugró fogyasztását bírja a rendszer. Ha jól tudom ilyenre utoljára a 80-as években volt szükség itthon.

A gáznak egyébként nincs világpiaca a szállitás miatt ezért alakult ki Európában az oroszokkal ez a világpiaccal rendelkező termékhez viszonyitó árrendszer.
Törölt felhasználó 2008. 11. 24. 23:03
Előzmény: #1  portfolio
#10
Köszönjük ...!

És ezzel feledésbe is merülhet az, hogy ebben az évben összesen 4-szer, ~ 35-40 %-kal (aki pontosabban tudja a számot, kijavíthat, megköszönöm) már emelték a gáz árát (na meg persze folyamatosan 2003 óta, ~ 40 Ft/m3 árról indultak akkor).

Nem hülyék azért "ők " sem ...

Mi is lesz 2009-ben ..., nem valami választásféle (EP) ... :)
Nehogy bárki is azt gondolja, hogy ha ez nem lenne, akkor is az emelés elmaradása mellett érvelnének ...!

Mindezektől eltekintve, meg kell hagyni, ügyes húzás.
Pár szavazatot ez is hozhat ...:)

Különben a magyar átlagember számára (jövedelmünkhöz viszonyítva) már így is k..... drága a gáz ára, függetlenül attól, hogy a világpiaci árak ezt indokolják vagy sem ...!
Örülök, hogy ezt érzik "ott" is ...!
Törölt felhasználó 2008. 11. 24. 15:32
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#9
:))
Törölt felhasználó 2008. 11. 24. 15:04
Előzmény: #7  molgab
#8
"A gázár szorosan összefüg az olaj árával, az importár is az olajárhoz kötött, akkor a lakossági fogyasztói ár is logikusan attól kell hogy függjön."

A kérdésem pont az lenne, hogy miért függ a gáz és az olaj ára annyira szorosan össze? Ha jól tudom, a mi gázbeszerzési árunk az olajárból van kiszámolva, 9 hónapos csúszással? Miért??? Miért nincs a gáznak is "saját" ára?

molgab 2008. 11. 24. 14:52
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#7
Csaba!

Csak röviden: Az árakat a kereslet-kínálat határozza meg együttesen, nem lehet kizárólag a költség oldaláról megközelíteni.

A gázár szorosan összefüg az olaj árával, az importár is az olajárhoz kötött, akkor a lakossági fogyasztói ár is logikusan attól kell hogy függjön.
Törölt felhasználó 2008. 11. 24. 14:52
Előzmény: #5  opposition2002
#6
"Nem lesz gázáremelés..."

Deja vú... :-D
opposition2002 2008. 11. 24. 14:26
Előzmény: #4  matgab
#5
Mondjuk nem is lenne sok értelme egy gázáremelésnek. Július közepén 147 USD volt egy hordó kőolaj, most meg 50 alatt. ha 6-9 hónapos csúszással követi a gáz ára az olajét, akkor a jövő év első negyedében emelni kellene, nyáron meg brutálisan csökkenteni, ami elég nevetésges lenne. Úgyhogy Fletóéknak kivételesen igaza van, de azért nem véletlenül dobták be a köztudatba az emelést, mert most lehet mondani, hogy a MEH emelni akar, de "A kormány nem hagyja"

A külföldi befektetők meg majd örülhetnek a csökkenés elmaradásának, mert akkor bekaszálhatják a korábban elmaradt profitot.

A szoci kisnyugdíjasok meg áldhatják Gyurcsány nevét, aki jót röhög az egészen. A Tankcsapda szövegével élve:

"A disznók híznak a zsírodon, te meg örülsz neki a sírodon..."
matgab 2008. 11. 24. 14:06
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
még jó, hogy Fletó elintézte, igaz Darwin?
Tavaly, meg enyhe télért járt közben a jóistennél, oszt azt is elintézte...
Így mondták a pártgyűlésen, vagy az isten szót még mindig nem lehet kimondani?

Lehet, hogy Kádár szelleméhez imádkozott??
Törölt felhasználó 2008. 11. 24. 13:58
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Köszönjük miniszterelnök úr!
Törölt felhasználó 2008. 11. 24. 13:50
Előzmény: #1  portfolio
#2
Valaki, aki ért hozzá, meg tudná mórickanyelven fogalmazni, hogy a gáz árát miért egy olajárból kiinduló képlet alapján határozzák meg?

A kitermelés, szállítás, elosztás költsége + profit miért nem jó?

Topik gazda

szentecsaba
3 3 2

aktív fórumozók


friss hírek További hírek