Topiknyitó: pampa 2008. 11. 23. 16:14

Szlovák-Magyar konfliktus  





Kubis: a magyarok soha nem kapnak autonómiát

Vasárnap, 2008. november 23. 15:09 - Frissítve: Vasárnap, 2008. november 23. 15:13

MTI

Szlovákia számára elfogadhatatlanok a nemzeti kisebbségek kollektív jogai, és autonómiájuk bármilyen formája - jelentette ki Ján Kubis szlovák külügyminiszter egy interjúban. Pozsony azt is megpróbálja megakadályozni, hogy Brüsszelben téma legyen ez a kérdés.

Szlovákiában szó sem lehet a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak elismeréséről és autonómiájáról - jelentette ki a szlovák külügyminiszter. Ján Kubis szerint a Szlovákiában élő magyarok helyzetéért a szlovák kormány a felelős, Szlovákia számára pedig elfogadhatatlan a nemzeti kisebbségek bármilyen kollektív joga, bármilyen autonómiája, beleértve a személyhez kötöttet is.



A szlovák külügyminiszter mindezt az újvidéki Dnevniknek című lapnak nyilatkozta. Az újság annak kapcsán kérdezte Ján Kubist, hogy vajdasági magyar politikusok ismét a kettős állampolgárság kérdésének felülvizsgálatát kérik Budapesttől, és azt, hogy tegye egyik legfőbb külpolitikai törekvésévé a határain túl, kisebbségben élő magyarok perszonális autonómiájának kivívását.



A szlovák külügyminiszter kijelentette: Pozsony azt sem fogja megengedni, hogy ez a kérdés az EU-n belül bármilyen formában téma legyen. Másrészt viszont minden szlovákiai lakosnak, így a nemzeti kisebbséghez tartozóknak is biztosítják mindazokat a jogokat, amelyek az európai normák szerint megilletik őket.



Kubis elmondta: a szlovák vezetésnek az az álláspontja, hogy az egyénnek és az összes állampolgár egyéni jogainak védelme a leghatékonyabb és legjobb megoldás, nem pedig a kollektív jogok biztosítása.



"Készek vagyunk garantálni és a legmagasabb szinten biztosítani a Szlovákiában élő valamennyi nemzeti kisebbség tagjainak egyéni jogait, de nem adunk a nemzeti kisebbségeknek semmilyen kollektív jogot" - szögezte le a szlovák külügyminiszter az újvidéki Dnevniknek adott interjújában.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 08. 24. 15:20
#80
Michael Mann, a bizottság ügyeletes szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére azt mondta, hogy az esetet olyan kétoldalú ügynek tekintik, amelyben az Európai Bizottság semmilyen formában nem érintett.

Most csalódtam igazán, akkor minek van az EU?? Ha mást nem is legalább a csendes békítő közvetítő szerepét kellene játszaniuk, de, hogy minden alól így kivonni magukat.

A magyar kormány pedig semmit nem tett!! Sok dologban nem értek egyet a Jobbikkal, de ők legalább átmentek és megkoszorúzták a szobrot, ha mást nem minden párt küldhetett volna 1-1 tagot, mint magánembert jelezvén, hogy ez mégsem jó így.

Ehelyett mi van? Lapít mindenki, mint szar a fűben!
Törölt felhasználó 2009. 08. 24. 15:19
Előzmény: #78  Törölt felhasználó
#79
Szia JocH! Ne maszatold az ördögöt a falra, mert lehet, hogy lemászik róla. :) Szerintem valami hasonlón törik a tótok a kemény kobakjukat. Ha a közt. elnököt visszafordították (és várhatóan nem lesz következménye), akkor egy "átlagmagyart" meddig tartana nekik?
Törölt felhasználó 2009. 08. 24. 15:01
Előzmény: #77  Törölt felhasználó
#78
Az lenne a legtisztább ha bevezetnék a vízum kényszert.Legalább nem mennénk , pedig lassan közeledik a sí szezon.
Törölt felhasználó 2009. 08. 24. 14:51
Előzmény: #76  pampa
#77
Ez a tutyi-mutyi Sólyom azt kapta, amit érdemel. Megalázta egy olyan senki, mint fico és tsai. Ha lenne még vér bárkiben, aki ma magát a "politikai elithez" soroltatja, akkor odavágna úgy az asztalra, hogy az felboruljon. Az összes kis-antant ország úgy törli belénk a lábát, ahogyan kedve tartja. Minden következmény nélkül. Képzeld el a szitut amint pl. Angela Merkelt visszafordítják a francia határnál, hogy akkor ő most nem lépheti át a határt.... Mekkora eu-s kaliberű diplomáciai perpatvar kerekedne abból?!
pampa 2009. 08. 24. 14:35
Előzmény: #73  Törölt felhasználó
#76
Amennyiben az EU úgy dönt,hogy nem foglal állást az ügyben akkor a magyar kormánynak kell válaszlépést eszközölnie. Lehet szerintem olyat,hogy Magyarország területére szlovák nemzetiségi jellegű ünnepek alkalmábó közjogi méltóságok ,pártvezetők nem léphetik át a határt.
Mert a kialakult helyzet után már ez nagymértékben okozna feszültséget a magyar lakosságban indokkal.

Mert fejlehajtva tudomásul venni.....

Nekünk is az asztal sarkára kellene már végre csapni!
Törölt felhasználó 2009. 08. 23. 21:09
Előzmény: #74  Shagrath
#75
Kérded: "... mire vannak úgy oda?"
Például az ilyen barátságos hozzáállásra.

Gondold meg, ha önérzeted ugyanilyen mondattal (a 16-ot 1009-re cserélve) "símogatnák" kínaiak, indiaiak, arabok, iráni perzsák, olaszok-rómaiak-etruszkok, baszkok-bretonok-kelták-vikingek, görögök, egyiptomiak, peruiak, vagy akár a busmanok, és még elég hosszan sorolhatnám. A te önérzeted pedig semmivel sem előrébbvaló mint bárki másé.

Ui.: Szerintem a nagyság jele a büszkén vállalt bölcsesség, elemző megértés, tudatos elfogadás, és kölcsönös tisztelet, nem a kérkedés, kirekesztés és lenézés. Nem értem egyesek miért nem szeretnek/akarnak egy nagy, büszke nemzethez tartozni, pedig oly szerencsések, hogy beleszülettek.
Shagrath 2009. 08. 23. 19:52
Előzmény: #73  Törölt felhasználó
#74
fos 16 éves állam ez a szlovákia nemtom mire vannak úgy oda.
Törölt felhasználó 2009. 08. 23. 19:48
Előzmény: #72  Törölt felhasználó
#73
Az az idő lejárt amikor az ilyen lépésekre heves reakciókkal vagy tankokkal :) kellene válaszólni
Az EU erős rosszallását kell elérni ill. azt, hogy figyeljenek már oda mások is, hogy mi folyik a szomszédban.Remélhetőleg az Unió akar és tud is mit tenni az ellenkező esetben finoman szólva megkérdőjelezhetőek a kulturális és diplomáciai alapjai.
Persze az is igaz, hogy ha mégsem lépne semmit más akkor sem szabad ott abbahagyni, minden lehetséges diplomáciai módon jelezni kell feléjük, hogy ami sok az sok.
Törölt felhasználó 2009. 08. 23. 19:21
Előzmény: #67  pampa
#72
Hogy mik a diplomáciai lehetőségek, nem látom át pontosan, de ezen ügyeknek feltehetően van/lenne a diplomácián túli, ügyesebb ki/felhasználása is. Feltehetően hatásosabb a "vegyék fejüket/fenyítsék meg őket" és hasonlók helyett egy KONSZENZUSON alapuló, egyszerű "nemzetközi/EU diplomáciai rosszallást" elérni, majd egy befektetési verseny esetén megkérdezni a befektetőt: "Önnek milyen stratégiája van arra az esetre, ha a szlovák kormány Önt is egyszercsak "nem kívánatos"-nak titulálja, amikor befektetését meg kívánja látogatni/fel kívánja avatni?"
Szerintem az erő legjellemzőbb és legnyilvánvalóbb megnyilvánulása a nyugalom és higgadt reakció.
Törölt felhasználó 2009. 08. 23. 19:20
Előzmény: #69  banyaiz
#71
igy legyen ahogy a dal szol!!amen!!
Törölt felhasználó 2009. 08. 23. 17:59
Előzmény: #68  Törölt felhasználó
#70
Arra válasz, hogy ha nem ilyen puhány kormányunk lenne, amely hagyja, hogy Izraelből irányítsanak minket, akkor nem bánnának így velünk.
banyaiz 2009. 08. 23. 17:27
Előzmény: #67  pampa
#69
EU nem fog tenni semmit, sajnos. Kissé unalmas már, hogy ezek a buznyák szlovákok állandóan belénk törlik a cipőjüket. Mi lett ebből a hatalmas birodalomból ami voltunk hihetetlen, mint vmi csicska szolgák hajlongunk és kuncsorgunk mindenhol. :(

lesz lesz lesz
link

Törölt felhasználó 2009. 08. 23. 16:17
Előzmény: #62  Törölt felhasználó
#68
"Ezt a kormányt már rég el kellett volna zavarni. Milyen alapon hivatkoznak arra, hogy őket valamikor megszavazták? Soha többet az MSZP-SZDSZ nem fog ebben az országban bizalmat kapni. Takarodjanak már a fenébe! Jövő tavaszig mit akarnak még szétrombolni?"

Ez a vélemény most meg mire válasz jelen topicban?
pampa 2009. 08. 23. 16:01
Előzmény: #66  Törölt felhasználó
#67
Az EU-nál kellene lobbizni egy nagyon kemény és hatátozott szankcióért. Meg kell mutatni,hogy képes az EU ellátni azokat a feledatokat amiért létrejött. És ez még pénzbe sem kerülne. Elég sok magyar képviselő ül a Parlamentbe ahhoz,hogy a "nagyok" szavazataikért cserébe meghozzák a szükséges határozatot.
Sok lett hirtelen a szlovákok rovásán ld. nyelv-rendelet,magyar verések, tankönyv ügy...stb.
Törölt felhasználó 2009. 08. 23. 14:23
Előzmény: #64  Törölt felhasználó
#66
igy van, ez volt a helyes cselekedet
es termeszetesen a megfelelo modon, de valaszolni is kell
elso eu. ha ott semmi erdemleges, akkor magyar diplomata visszahivasa vagy szlovak kitiltasa
pontrol pontra kovetve a "diplomacia szabalyait"
.
"anyazason" kivul komolyabb kovetkezmeny nem lesz, mert eu begorombul, viszont eleg sok magyar el ott, oket nem szabad magukra hagyni. megegyszer nem .. (ld. erdelyben elo magyarok)
Törölt felhasználó 2009. 08. 23. 13:38
Előzmény: #60  pampa
#65
Azért ha felcsréled a két "népet" akkor mintha rémlene valami. :)
Törölt felhasználó 2009. 08. 23. 13:35
Előzmény: #61  yossarian78
#64
Te ennyire hülyének gondolod vagy szeretnéd? Bár sokszor nem értek vele egyet, de az adott helyzetben szerintem az egyetlen hivatalához méltó lépést tette.
pampa 2009. 08. 23. 13:19
Előzmény: #62  Törölt felhasználó
#63
Nem kellene ezt erőltetni a Szlovák választásokig.

"A pénteken történtek ellenére kész tárgyalni szlovák partnerével a magyar államfő. A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: eddig is rendszeres volt a kapcsolattartás Ivan Gasparovic és Sólyom László között."
Törölt felhasználó 2009. 08. 23. 11:58
Előzmény: #61  yossarian78
#62
Ezt a kormányt már rég el kellett volna zavarni. Milyen alapon hivatkoznak arra, hogy őket valamikor megszavazták? Soha többet az MSZP-SZDSZ nem fog ebben az országban bizalmat kapni. Takarodjanak már a fenébe! Jövő tavaszig mit akarnak még szétrombolni?
yossarian78
yossarian78 2009. 08. 23. 10:02
Előzmény: #60  pampa
#61
Sólyom ha kicsit tökösebb lett volna felült volna egy túristabuszra és átmegy egyedül.

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek