Topiknyitó: pampa 2008. 11. 23. 16:14

Szlovák-Magyar konfliktus  





Kubis: a magyarok soha nem kapnak autonómiát

Vasárnap, 2008. november 23. 15:09 - Frissítve: Vasárnap, 2008. november 23. 15:13

MTI

Szlovákia számára elfogadhatatlanok a nemzeti kisebbségek kollektív jogai, és autonómiájuk bármilyen formája - jelentette ki Ján Kubis szlovák külügyminiszter egy interjúban. Pozsony azt is megpróbálja megakadályozni, hogy Brüsszelben téma legyen ez a kérdés.

Szlovákiában szó sem lehet a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak elismeréséről és autonómiájáról - jelentette ki a szlovák külügyminiszter. Ján Kubis szerint a Szlovákiában élő magyarok helyzetéért a szlovák kormány a felelős, Szlovákia számára pedig elfogadhatatlan a nemzeti kisebbségek bármilyen kollektív joga, bármilyen autonómiája, beleértve a személyhez kötöttet is.



A szlovák külügyminiszter mindezt az újvidéki Dnevniknek című lapnak nyilatkozta. Az újság annak kapcsán kérdezte Ján Kubist, hogy vajdasági magyar politikusok ismét a kettős állampolgárság kérdésének felülvizsgálatát kérik Budapesttől, és azt, hogy tegye egyik legfőbb külpolitikai törekvésévé a határain túl, kisebbségben élő magyarok perszonális autonómiájának kivívását.



A szlovák külügyminiszter kijelentette: Pozsony azt sem fogja megengedni, hogy ez a kérdés az EU-n belül bármilyen formában téma legyen. Másrészt viszont minden szlovákiai lakosnak, így a nemzeti kisebbséghez tartozóknak is biztosítják mindazokat a jogokat, amelyek az európai normák szerint megilletik őket.



Kubis elmondta: a szlovák vezetésnek az az álláspontja, hogy az egyénnek és az összes állampolgár egyéni jogainak védelme a leghatékonyabb és legjobb megoldás, nem pedig a kollektív jogok biztosítása.



"Készek vagyunk garantálni és a legmagasabb szinten biztosítani a Szlovákiában élő valamennyi nemzeti kisebbség tagjainak egyéni jogait, de nem adunk a nemzeti kisebbségeknek semmilyen kollektív jogot" - szögezte le a szlovák külügyminiszter az újvidéki Dnevniknek adott interjújában.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pampa 2009. 08. 23. 09:33
#60
Valaki ha átírná ezt a konfliktust izraeli- arab ellentétre és akkor elemeznék ki szerintem teljesen más eredmény születne.

pl. így :

Izraeltől szakítanának el területet és az ott kisebbségbe kerülő zsidókhoz indulna meghívásra az izraeli államfő és a határon megtiltanák az arabok,hogy arab földre tegye a lábát....ami szerintük nem is arab csak politikai döntéssel elszakították tőlük.Megtiltanák az elszakított embereknek,hogy egyes esetekben anyanyelvükön beszéljenek....

Mi lenne a világ reakciója?

Vagy esetleg másképpen.
Törölt felhasználó 2009. 08. 23. 01:00
Előzmény: #57  Törölt felhasználó
#59
Szép, korrekt, és amennyire meg tudom ítélni történelmileg is pontos írás.
Az etnikafüggetlen, közös történelmen alapuló betagozódás még az önálló nemzetként is folyamatosan megmaradó horvátokra is jellemző volt. (Talán épp a szövetség miatt, nincs is ilyen jellegű probléma a múlt jelenbeli árnyaiból. Például: Számukra és számunkra sem okoz gondot Zrínyi "kettős" identitása.)
ujonc 2009. 08. 23. 00:06
Előzmény: #57  Törölt felhasználó
#58
Ez igen!
Gratula!
Törölt felhasználó 2009. 08. 23. 00:02
#57
A szlovákok eredete
2008.02.19. 10:43 hami
A szlovákok eredete a románokéhoz hasonlóan érdekes és összetett, de teljesen más szempontok miatt. Itt a problémát, vagy az érdekességet nem az képezi, hogy egy hamis, dicső múltat kreáltak volna maguknak, hanem az, hogy a szlovákok kialakulása és története nehezen elválasztható a középkori Magyar Királyságétól, amelyet viszont nem etnikai alapon kellene és részben szokás vizsgálni. (Igaz, mi magyarok hajlamosak vagyunk szintén etnikai alapon mindent, ami a Magyar királysággal történt magyar eseménynek tartani, de ez sem helyes - de erről később.)

A mai szlovák történetírás számára is gondot jelent az, hogy pontosan mit kutasson, ha a szlovák történelmet, vagy akár a szlovákok eredetét akarják kutatni. Ugyanis, három fő probléma merül fel.

A mai Szlovákia területének története kutatható, de ez részben (nagyobb részt) a Magyar Királyság története lenne, ami a jelenlegi helyzetben a szlovákok számára nem érdekes. A Magyar Királyság szlováklakta területei viszont nem esnek ezzel egybe. Egyrészt ez a terület kisebb, mint Szlovákia területe, másrészt ott van az alföldi szlovákság, vagyis más szempontból meg nagyobb. Tehát nyilvánvaló, hogy a szlovákság történetének a kutatása a Magyar Királyság területén belül vizsgálva lenne érdekes. Ez viszont szlovák szempontból nem igazán kedvelt kiindulási alap, mert a nemzeti identitásuk pont a magyarokkal szembeni önmegkülönböztetésre épül.
A szlovákok, mint etnikum kutatásával az a fő probléma, hogy nehéz eldönteni, mikortól beszélhetünk egységes, saját közösségi tudattal rendelkező szlovák népről. Azonban a Magyar Királyság északi részén élő szlávok története minden további nélkül kutatható. Viszont, ez a népesség mikortól tekinthető szlováknak?
A szlovák állam története csak a legújabb korban kutatható, mert 1939 márciusa előtt ilyen nem létezett.
E dilemmáról ajánlanám minden olvasó figyelmébe Michal Kovac szlovák történész egyik 90-es évek eleji cikkét:
link

Az élet azonban nem ilyen egyszerű. A fent felsorolt három problémának a logikus megközelítése eléggé kézenfekvő, de se szlovák, se magyar részről nem a legszerencsésebb megközelítésekkel próbálkoznak.

Eredet

A szlovákok eredete eléggé egyértelmű, a Kárpát-medencébe a 6-7. századtól kezdve bevándorolt szláv törzsek Felvidéken megmaradt maradékából alakultak ki, aztán különböző demográfiai folyamatok formálták őket: az ezer éves érintkezés és keveredés a magyarokkal, a 13. századi ruszin, és a 15. századi huszita cseh bevándorlás, majd a török kor következményeképp végbemenő folyamatok. De.

Két, magát elég erősen tartó tévképzet él velük szemben.

Az egyik a kvázi hivatalos (legalábbis tanított) szlovák őstörténet elképzelés, amely az úgynevezett "Nagymorva Birodalomból" vezeti le a szlovákokat. A morva állam ilyentén interpretációja mindenképpen hamis. Egyrészt a morva állam egy, a morva törzs által létrehozott, törzsi alapon szerveződött állam volt, amely bizonyos időpillanatban több más szláv törzs (pl. a csehek) leigázásával létrehozott egy rövid ideig fennálló államalakulatot. Azonban ez elég kezdetleges állam volt, nagyjából addig tartott, ameddig az azt létrehozó törzsfő élt. Másrészt, a morvák ma is léteznek, mégpedig kelet Csehországban. Igaz, hogy a morva állam törzsterülete kiterjedt a mai nyugat Szlovákiára (a központ azonban a mai Morvaországban volt), de nem szlovák állam volt. Könnyen lehet hogy a nyugatszlovák népességnek leszármazásilag van köze a morvákhoz, azonban identitását tekintve már nincs. Ezért a morva -> szlovák leszármazás sántít, ráadásul a közép és keletszlovák népességre még azt sem lehet mondani hogy morvák lettek volna (szláv népesség élt a teljes Kárpát Medencében, de ők nem feltétlenül morvák voltak - valójában írott források nélkül nem ismerjük igazán a kárpát-medencei szláv népességet. Egy biztos, szlovák törzs nem létezett). Ráadásul a Magyar Királyság létrejötte után az itt élő szlávok törzsi kötődése megszűnt, szláv nyelven beszélő alattvalók lettek belőlük. Tehát a morva - szlovák kapcsolat vagy kontinuitás feltételezése hamis.

A másik, a magyar történetírásban meggyökeresedett elképzelés, amely szerint a szlovákok bevándorlók, mégpedig a 12-13. században érkeztek volna a Felvidékre. Ez az elképzelés is sántít. Ugyanis eszerint a szlovákok cseh, lengyel és ruszin bevándorlók leszármazottai lennének. Ezzel az a fő probléma, hogy nincsenek erre utaló források, ráadásul közvetett úton is ellentmond ennek pár tény: az egyik, hogy mind Lengyel és Csehország komoly népességhiánnyal küzdött ebben az időben, és mindkét országba jelentős számú német nyelvű telepes érkezett, nehezen hihető tehát, hogy emellett jelentős népességkibocsátók lettek volna. A másik a közép szlovák nyelvjárás, amelynek olyan elemei is vannak, amely a szlovénekkel rokonítja őket, és egyfajta kapcsolatot képeznek a nyugati és délszláv nyelvek között. Ezek a nyelvtani elemek hiányoznak a cseh, a lengyel és a rutén nyelvből.

Vagyis?

A szlovák nép kialakulása mindenképpen a Magyar Királyság létrejöttéhez köthető. A Honfoglalás, és a magyarok letelepedése a Kárpát-medencében széttördelte a helyi szláv törzsek viszonyait, a szláv népesség nagy része beolvadt a magyarul beszélők közé. Nem mindenhol azonban, főleg azokon a helyeken, ahol a magyarok nem telepedtek meg, ilyen lehetett a Pozsony-Nyitra-Losonc-Kassa vonal környéke. Az addig gyepűként funkcionáló, ettől a vonaltól északra levő területek betelepítése a 12-13. században pedig főleg az ebben a térségben élő népességre támaszkodott - mivel a földrajzi viszonyok miatt a térség hamar túlnépesedhetett. Ez a szláv népesség már nem volt se morva, se fehér horvát, se más, egyszerűen szláv nyelven beszélt, és a magyar király alattvalója volt. Létszámukat aztán gyarapította az előbb említett két bevándorlási hullám, a huszita cseh, és a ruszin (mindkettő hatott a nyugat ill. keletszlovák nyelvjárásra).

Namost ez így szép, de emellett még felmerül a kérdés, hogy mikortól beszélhetünk szlovák identitásról, és annak megjelenéséről? Ez nehéz ügy. Az első szlovák nyelvemlékek még csak szlávokról beszélnek. Ez nem véletlen, mert a magyar hódítás véget vetett a Kárpát medencei szláv törzsi államok létének, és a legyőzött szláv törzsek és törzsi szervezet nem maradtak meg, a szlávok betagozódtak a magyar törzsi szervezetbe, majd az államalapítással az államba. Az egységes szlovák nemzeti tudat inkább már a 17-18. században jelent csak meg. Ez mondjuk nem meglepő annak fényében, hogy a magyar király alattvalói voltak, és magukat a magyar királyság polgárainak tartották. Éppen ezért az etnikai elkülönülés már leginkább annak a következménye, hogy a magyarok körében is megjelentek a magyar nyelvhasználati törekvések, amelyek értelemszerűen nem váltottak ki osztatlan lelkesedést a nem magyarul beszélők körében. A szlovák nemzet újkori megformálódása és a törzsi állapot közötti időszakban meg ők sem voltak mások, mint a Magyar Királyság többi lakosa: a magyar király alattvalói, identitásuk ugyanúgy ehhez az államhoz kötötte őket, mint a magyarul, németül, vagy ruténül beszélő alattvalókat.

És ezen a ponton futunk bele abba a problémába, hogy közép európai sajátosság nemzeti történelemként tekintni annak a korszaknak a történelmére, amely nem ismerte a modern nemzet fogalmát. A szlovákok esetén mind szlovák, mind magyar szemszögből ez az, ami a viszonylag egyértelmű dolgokat megkavarja. A szlovákok nem a magyar történelemre kíváncsiak, mert az nem szlovák, mi magyarok meg hajlamosak vagyunk a szlovákokat leigázott szolganépként látni, ami meg szintén nem igaz. Másrészt hajlamosak vagyunk a Magyar Királyság történelmét magyar nemzeti történelemként értelmezni, (kvázi kirekesztve ebből a szlovákokat) holott az az ország legalább két másik később kialakult nemzetnek is az anyaországa volt: a szlovákoknak és a ruszinoknak. Ezek a megközelítések rosszak. A közép és koraújkori eseményeket szemlélve nagyon fontos, hogy az egyén önmeghatározása akkoriban elsősorban a születéssel már adott társadalmi státuszra, másodsorban a vallásra épült, harmadsorban pedig arra, hogy melyik uralkodónak az alattvalója. Ezek határozták meg a társadalomban elfoglalt helyzetet, a beszélt nyelv ebben nem vagy alig játszott szerepet. A szlovák nyelven beszélők között egyaránt voltak nemesek, polgárok, és parasztok, mint a magyar nyelven beszélők között. Mindezt azonban a mai Közép Európában, ahol a nemzeti történelem kizárólagosságra törekszik, elfogadni és elfogadtatni nagyon-nagyon nehéz.
Törölt felhasználó 2009. 08. 22. 23:35
Előzmény: #55  Törölt felhasználó
#56
- ezek szerint a konfliktus azt jelenti, hogy neked bajod van valakivel.
- sőt túl nagy jelentősége csak annak lehet, amitől te nem tudsz aludni.

ennyi. Ezek szerint te nem csak laci vagy, hanem maga a mérce. :)
Törölt felhasználó 2009. 08. 22. 22:00
#55
milyen konfliktus??????

nekem nincs semmi bajom a szlovákokkal, de szerintem nekik se velünk....

hogy lacit nem engedték be...
hát nem tudom én ettöl függetlenül még tudtam aludni..

az a baj hogy túl nagy jelentöséget tulajdonítottok egy olyan dolognak amit ha nem mondanak be a TELE VÍZIÓBA le se xarnánk,,,

ennyi
Törölt felhasználó 2009. 08. 22. 21:31
#54
Nem az a baj, h a frusztrált szlovák nem tudja, h mit kezdjen Szt. Istvánnal, hanem az, h az 1100 éve államot tartó magyar bénán tétlenkedik amannak hüjeségén...
Törölt felhasználó 2009. 08. 21. 23:07
Előzmény: #52  yossarian78
#53
MEG NEM DE MEGCSINALJAK SZEP LASSAN AZ BIZTOS..
yossarian78
yossarian78 2009. 08. 21. 21:09
Előzmény: #51  Törölt felhasználó
#52
Tehát még nem.
Törölt felhasználó 2009. 08. 21. 20:59
Előzmény: #50  Törölt felhasználó
#51
Törölt felhasználó 2009. 08. 21. 20:56
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
#50
Törölt felhasználó 2009. 08. 21. 20:54
Előzmény: #47  yossarian78
#49
Törölt felhasználó 2009. 08. 21. 20:53
Előzmény: #46  yossarian78
#48
yossarian78
yossarian78 2009. 08. 21. 20:02
Előzmény: #46  yossarian78
#47
Sok mindent nem tudunk csinálni. Van még négy óránk ebből a napból. Ünnepeljünk!
yossarian78
yossarian78 2009. 08. 21. 20:00
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
#46
Lehet lemaradtam valamiről, de Moldovát nem csatolták vissza Romániához.
Törölt felhasználó 2009. 08. 21. 19:15
Előzmény: #43  pampa
#45
azt hittem hogy az eu-ban nincsenekhatarok de ezekszerint a szlovakoknak meg van!!!el se tudom kepzelni hogy egy unmond eu -s allamfo hogy tilthatja meg egy masik eu-s allamfonek hogy atlepje a hatarat!!???az meg a plane hogy azt hivatalosan is kimerik jelenteni ,hogy szlovakiaban nincsnek magyar iskolak csak szlovak iskolak ahol kisebbsegi nyelvoktatas is folyik hat ez mar mindennek a teteje!!!
Törölt felhasználó 2009. 08. 21. 19:05
Előzmény: #43  pampa
#44
minden, afganisztanbol hazatero magyar katona vendegem egy sorre .. pozsonyban. ugy hallottam, hogy ott finom :-)
pampa 2009. 08. 21. 18:44
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
#43
Megtiltotta???? Az EU.-ban? Ha ezt lenyeli az EU. és Magyarország.... akkor költözni kell valamely banán-köztársaságba mert még ott is rendezettebbek a viszonyok.

Sólyom László magyar köztársasági elnök mégsem ment át Szlovákiába, hanem a határ magyar oldalán adott nyilatkozatot. Az elnök azért nem ment el végül Révkomáromba a Szent István szobor avatására, mert nem akart jogsértő lenni: Robert Fico szlovák miniszterelnök ugyanis péntek éjfélig megtiltotta Sólyom belépését Szlovákiába.
Törölt felhasználó 2009. 08. 21. 18:37
Előzmény: #40  pampa
#42
En is szeretnem leszogezni nem vagyok semmilyen partag es semmelyikkel nem rokonszenvezek de amit ezek a szlovakok csinalnak velunk az mar nagyon kemenyen surolja a tures hatart az biztos!Nem ertem ez a Cico nevu emberke milyen tortenelmi targyakrol beszel amikor ezeknek a szlovakoknak nincs is es nem is volt tortenelmuk!!!!A tolunk elcsatolt teruleten elnek a mai napig majd a haboru utan kitalaltak ezt a cseszlovakiat kesobb meg felbuzdulva a reform idokben szetvalltak a csehektol hat ez aztan a tortenelem!!!Nem akarok veszjoslo lenni de szerintem itt meg lesz valami hadelhad a szlovakokkal mert ha a politikusaink ilyen beszariak hogy nem mernek hangot adni a velemenyuknek es az akaratuknak majd a vegen a magyarok ontudatossaga majd pontott tesz a vegere es vissza kapjuk akkor vegre ami a mienk a regi szep tortenelmi Nagy Magyarorszagot es vele egyutt az igazi magyar becsuletet is!!Hozza tennem a romanok addig addig magyaraztak az eu -nal mig hosszas targyalasok utan visszakaptak Moldaviat az Oroszoktol hat nekunk is ezt kene csinalni!!!mindenkihez visszacsatoltak a regi elcsatolt teruleteket csak hozzank nem es a szlovakok szerint meg a farkunkat is be kell huzzuk mezek szerint ?!!ezek a dolgok mar lepest kivannak szerintem es eleg kemenyet!!Nektek mi errol a velemenyetek??
pampa 2009. 08. 21. 17:52
Előzmény: #40  pampa
#41
Mindennek van határa!

Gyorshír! Szlovákia nem engedi be területére Sólyom Lászlót

2009. augusztus 21. 17:38

Szlovákia nem engedi be területére Sólyom László magyar államfőt - jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök rendkívüli pozsonyi sajtóértekezletén pénteken délután.

Az erről szóló diplomáciai jegyzéket délután adták át Magyarország pozsonyi nagykövetségének. Fico szerint a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak fogja tekinteni.

Forrás: MTI

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek