Topikgazda: Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 13:43

Alkura kényszerítette Gyurcsány a bankokat a devizahitelesek védelmére  

Ugrás a cikkhez
A társadalmi felelősségvállalásra hivatkozva alkut kötöttek a kormány és a magyar kereskedelmi bankok vezetői, amelynek alapvető célja az: "ne engedjük, hogy az adósok terhei az égbe szökjenek". Az alkut Gyurcsány törvényi eszközökkel is kikényszerítette volna, ha abba nem egyeznek bele a tegnap estig tartó pénzügyminisztériumi megbeszéléseken a banki vezetők - jelezte a kormányfő a mai kormányülést követő sajtótájékoztatón.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=104772
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:29
#40
Egy nagy baromság!

Lehet, hogy túlreagálom a dolgot, de személy szerint óriási felelőtlenséget látok a csőstül fölvett bármilyen lakossági hitelekkel kapcsolatosan.

Ha ez a felelőtlenség nem kap méltó büntetést azáltal, hogy a kormány NEM védi meg a devizahiteleseket, akkor ez az utóbbi évtized legnagyobb kormányzati baklövése! Mikor fogják végre az emberek megtanulni az ősi igazságot, hogy "addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér", ha a zállam mindig kihúzza a bajból a hülyéket, és épp a normális kissebbség (értsd adófizetők) kárára? Ráadásul nem a mai, hanem a jövőbeni adófizetők kárára!

Aki túlvállalta magát, fizesse meg ennek árát! Bukja el a suzukiját, vagy a lakását, mert azt is tudjuk ősidők óta, hogy míg az okos ember a más kárán, a buta a sajátján tanul. A hülye meg még a sajátján sem.... :)

A kormány részéről teccettek volna korábban gondolkodni, és nem megengedni a devizahitelek elszaporodását, növelve ezáltal a külső adósságunkat, és a forrint árfolyamkockázatát!

Sokszor elmondtam már, a magánszemély nem vegyen föl hitelt, mert belebukik! A magánszemély a megtakarításaibaól fogyasszon, ne hitelből! A hitel a vállakozások banki terméke, akkor, ha a vállakozás több hasznot hajt, mint amennyi a banki hitelkamat. Ha ezt sem termeli ki a vállalkozás, akkor valamit nagyon rosszul tetszik csinálni.

Hitelterméket csak hozzáértőknek, pénzügyi vizsgához kötötten lehessen adni magánszemélynek! Hiába írnak 25 oldalas ászf-et, azt egy "halandó" sohasem fogja föl, pénzügyi ismeretek nélkül nem képes magáévá tenni a kockázatokat! A legtöbb még életében ne olvasott el 25 oldalnyi írásos anyagot, majd pont egy hitelszerződést és annak ászf-jét fogja elolvasni és megfelelően értelmezni? Na ne nevettessetek...!
OSZLOPOS 2008. 10. 22. 22:26
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
#39
izomman20...hát, nem értünk egyet....adót csökkenteni, a vállalatok kiadását csökkenteni nem lehet, kell a pénz....csak a forinttal lehet versenyképessé tenni az országot, persze kényes egyensúly kell, mert az adósság nagyrésze deviza...gyártani kell, az emberk fognak vásárolni nyugaton, mondjuk kevesebbet 20%-kal, ami azt jelenti, hogy nagyon megnézik majd a gyárak, hol is gyártanak....és nem árt, ha a bankrendszer is kap egy pofont itthon. Ma sétálgattam kicsit.....a belvárosban minden harmadik üzlet bank!!!!!!!! mi vagyunk mi, svájc?????
OSZLOPOS 2008. 10. 22. 22:18
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#38
ha megkapjuk az adrenalint, akkor annk jelei lesznek, és jön a többi befektető, aki fél , hogy lemarad....a forint elkezd erősödni, kicsit és lassan lehet vágni...de reformok kellenek, a piac kikényszeríti...
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:18
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#37
még jo hogy szünet van....
hogy belerokkanunk e? valoszinüleg akinek ft hitele van bele fog .... jaj de jo a diák hitelem.... ( van egy kevéske. sztem hamarosan rendezem...)
Ha a ft kibirja ezt a 6-12 honapot és az emberek a magas ft hitelt birni fogják akkor utána eljöhet egy gyors csökkentés a válság végén és fellélegezhetünk...
A Ft összeomlását mindenáron meg kell akadályozni mert az egyenlő az állam csöddel és az otp csödjével...... még messze vagyok a 4-500 ft os eurotol de legyünk is messze.... sose legyen! mindent meg kell ellene tenni hogy ne következzen be! csak kár hogy elörre nem gondolkodtak a politikusok....évekkel előrre...
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:12
Előzmény: #35  OSZLOPOS
#36
Akkor meg a 15-18% kamatba rokkan bele az ország, nem?
OSZLOPOS 2008. 10. 22. 21:58
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
#35
gyanta: hogyne lehetne....más kérdés, hogy valószínűbb, hogy a csökkenő kamatkörnyezetbe 15-18%-on befektetni nem olyan rossz biznisz. Most ez egy alku....Simor felkinált 11,5-öt...ez nem lesz elég, majd mond megint valamit...
OSZLOPOS 2008. 10. 22. 21:54
Előzmény: #31  ny.janos
#34
ny jános: és a bankszövetség ehhez asszisztál, amit egyáltalán nem értek. Ha ezt aláírják, minden banknál egyszerre veszek fel hitelt, aztán majdcsak lesz valami....eltolom a futamidőt 58 évre...veszek belől OTP-t hátha jól járok...
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 21:50
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#33
vagy bocs angliában van ugy... negyed annyi önkormányzat.... az ügyintézés is vicc ami itthon van.... még romániában is gyorsabb egy utlevél vagy akármi igénylés.....
ügyfél fogadás nálunk hétfö kedd és csütörtök 8-12 ig... vicc mennyit dolgoznak szegények!
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 21:49
Előzmény: #29  OSZLOPOS
#32
populista? lehet .... de tudod innen már csodát tenni senki se tudna.. és ök se mondják hogyi tt már szárnyalás lesz....
eltelt 6 év szerintem minden más ember jobban vezette volna az országot ez alatt a 6 év alatt mint GYF! És kevesebbet lopott volna lényegesen ...... Talán még euronk is lenne és nem kéne forrni a levünkben.... (lásd szlovákok)
De itt a vége fuss el véle lehet más szereti GYF et lehet szeretni el is lehet menni nem fog fájni ... stb stb... :) már régesrég kissebb parlament kissebb állami vizfej kellett volna gazdasági rádioba mondták magyarországon 8000 !! önkormányzat van szlovákiában azt hiszem csak 2000 ( pontos számokra nem emlékszem stb stb a lényeg érezhető lenne min sporolni és gazdaság élénkitésre használni... stb stb... de nulla megoldás nulla tenni akarás csak az állami vagyok kiárusitása és eltüntetése folyik ... hogy hova ? nem tudni talán ide és itt 1000 milliárdokrol van szo nem 1-2 milliárd ft....! nem mindegy mennyi tünik el a "rendszerböl" ) link
ny.janos 2008. 10. 22. 21:48
#31
Már a cikk olvasásának pillanatában felhúztam magam e 3 ponton. Nem mintha én jobbakat alkottam volna, hisz azok véleményét osztom, akik azt mondják, hogy nem kell megmenteni a devizahiteleseket.

A 3 pontról a véleményem szép sorban:

1.) A hiteladós kérésére a törlesztőrészletek rögzítése mellett a törlesztési időszak változtatását, meghosszabbítását engedélyezik a bankok annak érdekében, hogy "ha valaki úgy építette be a családi költségvetésbe, hogy a törlesztés 20-30-40 ezer forintot visz el, akkor a hektikus árfolyammozgás, a nemzeti valuta gyengülése ne okozzon elviselhetetlen terhet".

Azért azt elárulhatnák, hogyan képzelik ezt? Fix törlesztőrészlet mellett ugye folyamatosan változna a hátralévő futamidő. Mégis hogyan? Hónapról-hónapra hol nőne, hol csökkenne hol nőne az aktuális forintárfolyamtól függően? Halkan megjegyezném, hogy a jelzálog közjegyzői okiratba van foglalva, s futamidő módosítása esetén új közjegyzői okirat szükséges. Az pedig elég sok pénzbe kerül. Vagy ezt is a bankok fogják fizetni? Minden hónapban? Akkor inkább engedjék el az egész hiteltartozást, mert a havonkénti közjegyzői okirat többe kerül. (Lehet jogásznak kellett volna tanulnom?!)

2.) Ha valakinek devizaadóssága van, és úgy gondolja a kialakult helyzetben, hogy túlságosan nagy kockázatot jelent az árfolyamok nagy kilengése, hogy szeretne több biztonságot nyújtó hitelszerződést", akkor áttérhet forinthitelre, és ekkor a bankok "elfogadják azt, hogy ezt külön költség felszámítása nélkül megteszik".

Forinthitelre? 300 bp-os kamatemelés után? Biztos át szeretne térni mindenki, hisz még 300 EUR/HUF árfolyam mellett is vagy 50%-al fizetne többet vissza. A hülyének is megéri. Másrészt ha én lennék a bank, ugyan nem hinném el senkinek, hogy biztosan a forintgyengülés miatt akar áttérni forinthitelre. Mert mi van, ha csak egyszerűen megváltozott a jövedelmi helyzete? Biztosan új hitelbírálatot végeztetnék a forinthitelére, nem beszélve arról, hogy az ingatlanja sem biztos, hogy ugyanannyit ér az ingatlanpiacról kiindult válság közepette. Szóval jó kis hitelbírálati díj + értékbecslési díj + … . Gondolom ezeket is átvállalná a bank.

3.) "Ha valaki alapvetően önhibáján kívül nehézségbe kerül és nem tudja vállalni a törlesztést" (pl. munkahely elvesztése miatt), akkor "a bankok készek arra, hogy az adós kérésére a törlesztést átmenetileg csökkentsék, vagy fel is függesszék, egyedi döntések alapján".

Minek is akarná a bank az ügyfél ingatlanára rátenni a kezét. Hisz neki nem tartozik tevékenységi körébe az ingatlanok árverezése. Inkább adjunk haladékot. Milyen óriási ötlet! Ezt nevezem. S mi van, ha mégsem tud fizetni? Mert egy recesszióban nem várható, hogy könnyen munkát talál, főként növekvő munkanélküliség mellett. Hát ha ezt komoly betétesként olvasnám, tuti, hogy az első munkanapon rohannék a bankba. Addig amíg van miből kifizetniük. Csak az a baj, hogy lehet nem kerülnék sorra… Ez a pont a garancia a bankrendszer összeomlására. Hacsak… Meg nem mentik a bankokat egy következő intézkedéssel. A lakosság vállára rakva a felelőtlen hitelfelvevők terhei után a bankok megmentésének költségeit is, amelyet egy hozzá nem értő dilettáns barom okozott…
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 21:46
Előzmény: #29  OSZLOPOS
#30
Ezt meg lehet tenni egy országgal?
Fizetésképtelenné lehet tenni egy országot?
Ki lehet kényszeríteni gazdaságpolitikai intézkedéseket?
Ez nem bűncselekmény?
Mennyi pénz kell ehhez?
Kinek van ennyi pénze?
Tud ezekre valaki válaszolni?
Érthetetlen!
OSZLOPOS 2008. 10. 22. 21:43
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#29
izomman20 azt kell sajnos mondanom, hogy Viktor is populista most nagyon, ágál a nyugdíjasok mellet meg a szociális rendszer mellett...anyád! el kéne már dönteni, hogy szocalizmus vagy kapitalizmus...
OSZLOPOS 2008. 10. 22. 21:33
Előzmény: #25  csibe74
#28
csibe: ez nagyon ült...kár, hogy rólunk szól...
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 21:30
Előzmény: #25  csibe74
#27
:))
OSZLOPOS 2008. 10. 22. 21:29
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#26
greenspam: a világban újraosztják a javakat, lesznek nyertesek meg vesztesek. Kirázódik a kaki a rendszerből, megtisztul és hajrá. Kínai GDP 9%-ra mérséklődött, de a németekért sem izgulok nagyon, majd csak 4 év múlva cserélik le a BMW-t. Putyin 550 Mrd-os alapon csücsül és az araboknak ma is 5$-ka kerül az olaj felhozatala, oroszoknak 15-20$-ba....Kínának a bevallott tartaléka 2000Mrd dollár....pár multinak kínaiul beszél majd a vezetése...az amcsik, azok megszívták...meg azok is, akiket majd lerohannak azért , hogy eltereljék a figyelmet.

a helyzet adott...a reakciók viszont borza...lemondanak a miniszterek a fizuemelésükről...ettől könnyezem...
csibe74
csibe74 2008. 10. 22. 21:25
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#25
Az a gáz, hogy lóvékampány mind a két oldalon volt.
Egyébként a 4-es metrót leállítani ugyan annyi lenne, mint befejezni, hanem több...

Ja nekünk nem kellett, az olcsóbb Japán cég, hanem itt is a drágább Francia. A döntéshozóknál van közgazdász szerintetek.

Ezek annyira töketlenek, hogy nem is tudom mi lenne, ha az ország háborúba sodródna :(

Ja egy kis anekdota:

42-ben megkérdezték a németeket, hogy mennyi idő alatt foglalnák el Magyarországot..
1 hét kb. - mondták.
- és ha ellenállásba ütköznek?
- akkor kb. 3 nap
- hogy-hogy???
- mert akkor elmaradnának az üdvözlő beszédek

Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 21:23
Előzmény: #21  OSZLOPOS
#24
A mostani események semmit sem változtatnak azon, hogy Járai tök hülye volt.
Persze Gyurcsány is hülye, Veresről nem is beszélve.
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 21:19
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#23
A legdrágább beruházás a befejezetlen beruházás... és a késő beruházás....
ezzel nem azt akarom mondani hogy be kell fejezni öket mert nem.... nem lesz pénz rá ..... örüljünk ha megmenekül a csödtöl az ország nem hogy metro...
megszorito csomag kellős közepén ami mult évben volt 500 milliárdért metro épitésbe alagut épitésbe kormányzati negyedbe belekezdeni nonszensz....
helyette felpörgethették volna a növekedésünket több értelme lett volna... vagy az adosságot fizetni de lentebb leirtam ferihegy 500 milliárd ft stb stb..
arrol nem is beszélve hogy a 4 es metro költsége milyen magas lesz europa rajtunk röhög hogy lehet ilyen drágán épiteni... metrot és hogy lehet ennyit tökölni vele Demszki kedves demszki ... hogy szeretünk téged is!
Nem akarok senkit se felhuzni holnap nyugalom kell az országban de azért lássunk tisztán.... remélem egyre többen látnak tisztán..... (nem akarom fényezni magam de a választások elött engem nem tévesztett meg a fleto féle lovékampány megnyerni mindenáron a választást sztori... sajnos sokan mások megették.... rendesen...)
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 21:13
Előzmény: #21  OSZLOPOS
#22
a 4-es metro be sem lesz fejezve.... . az m6os alagútban meg majd parti fecskék fészkelnek... .
OSZLOPOS 2008. 10. 22. 21:11
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#21
284 lassan...jön az újabb 300...az már elég lesz...és nekem elégtétel lesz....mert a régi vitát, hogy Járai a hülye vagy Feri, végképp eldönti...akármennyire fájt akkor és mindenki a vérét akarta Járainak, neki volt igaza a kormány a farok.
Tök jó lesz: devizában nem vehetsz fel hitelt, mert a bankok nem adnak(230-nál adott mindenki többet is ha kellett), forint hitelt meg nem bírsz felvenni... 38%-ra.... engem mondjuk nem érdekel, devizahitelem sincs, de hogy minden negyedik cég bedől, az tuti, nagy kicsi, mindegyik.

mi mindíg fordítva ülünk a lovon...

ja, és van pillanat, mikor nem szabad érdekeljen, a nép mit akar...Völgyhidat sem akartam meg 4-es metrót ennyiért meg alagutat az M5-be sem akarok....de azt persze mind kaptam.

és amitől elsírom magam, amiből látszik, hogy halvány fogalmuk sincs a témáról...nem 4% lesz a növekedés, csak 1,3%....miben számolva drága miniszterúr? átszámolod 300-as euróval 15%-os forintkamattal???...Veres:Feri...megint vegyünk fel hitelt, vagy végre már kitolod az arcod és megmondod, hogy bizony dógozni meg adózni kell mindenkinek?!

Topik gazda

anarch
5 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek