Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 10. 03. 01:41

Újabb pánikszerű esés New Yorkban - "(...)az egész gazdaságban komoly bajok vannak..."  

Megérkezett az egész amaerikai gazdaságot átfogó igen komoly recesszió:



link



Erős recessziós félelmek lettek úrrá a Wall Streeten, a befektetők a részvényekből az amerikai kincstárjegyekbe menekülnek. Az újonnan munkanélküli segélyért jelentkezők száma növekszik, a gyáripari rendelések volumene csökken, vagyis több jel utal arra, hogy nemcsak az amerikai pénzügyi szektorban, hanem az egész gazdaságban komoly bajok vannak.



Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A New York-i tőzsde vezető részvényindexe a csütörtöki napot 10 482 ponton, azaz csaknem 350 pontos (3,25 százalék) eséssel zárta (ilyen mélyen 2005 júniusa óta nem járt), a Nasdaq technológiai piac indexe pedig 1976 ponton, mintegy 4,5 százalék zuhanással.



A süllyedést elsősorban a gyáripari rendelések augusztusi nagy csökkenéséről szóló hír okozta, de az a hír is sokat nyomott a latban, hogy a múlt héten emelkedett az Egyesült Államokban a munkanélküli segélyért először folyamodók száma. A piacon az iparvállalati részvények is mélyrepülésbe kezdtek, azért is, mert az amerikai hitelkamatok több hónapos magassági csúcsot értek el. Egyes gépgyártók részvényei 5-12 százalékkal estek.



Az aggodalmak háttérbe szorították a bizakodást azzal kapcsolatban, hogy a képviselőház pénteki szavazásán áldását adja az egyszer már elutasított, a szenátus által viszont azóta jóváhagyott, 700 milliárd dolláros bankmentő csomagra. Sokan egyébként úgy vélik, az nem lesz elegendő az amerikai gazdaság felpörgetésére, míg mások a törvényjavaslat felpuhításától vagy ismételt leszavazásától tartanak.



A csütörtöki pánik oka azonban egyértelműen a gazdaság rossz számai miatti hangulatromlás. Az amerikai ipar kilátásai miatti félelemre jó példa, hogy a General Electric, a meghatározó súlyú óriásvállalat részvényének árfolyama csaknem 10 százalékot csökkent. A lassulástól való félelemre vezethető vissza az olaj olcsóbbodása is: a nyersolajár csaknem 5 százalékkal, hordónként 95 dollár alá mérséklődött.



A legtöbb amerikai közgadász egyébként ma már tényként kezeli a hamarosan beköszöntő recessziót. A legutóbbi adatok csupán tovább erősítették azt a véleményt, hogy a gazdasági visszaesés elkerülhetetlen. Egyes becslések szerint szeptemberben 110 ezer munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban, ami 2003 eleje óta a legnagyobb csökkenés.


Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 10. 03. 01:46
#3
link

Mit szóltok hozzá?
még is csak egyre komolyabb és csúnyább lesz a helyzet a jelek szerint, sok szakértő szerint már a 700 mrd dolláros mentőcsomag sem lesz elég.....sajna ez van...

2008. október 3. péntek, történelmi dátumok ezek, azt hiszem...
Törölt felhasználó 2008. 10. 03. 01:44
#2
Egy jó időre befellegzett a részvénypiacoknak, sajnos..

Az autószektoron van éppen a sor!

A nagytőke el kezdett a biztonságos befektetések irányába vándorolni! (kincstárjegyek, stb.)

Mi lesz még itt..

Na ilyenkor nem szabad mondani, hogy elég sokat esett má egy részvény és mos má érdemes belevenni!
Hulló kések effektus!! Ne feledje senki!

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek