Topikgazda: Törölt felhasználó 2008. 07. 14. 08:36

Ötkulcsos áfa, megemelt és adóztatott minimálbér - a Fidesznél is megindult az ötletelés  

Ugrás a cikkhez
Meghökkentő elképzeléseket ismertetett a Népszabadságnak adott interjújában Matolcsy György, a Fidesz egyik meghatározó gazdaságpolitikusa. A szociális problémákat kizárólag a szociálpolitikán keresztül nem lehet megoldani, mondja a közgazdász - aztán szociális szempontokból gyorsan ötkulcsossá varázsolná az áfát.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=99554
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2008. 07. 14. 11:46
Előzmény: #1  portfolio
#14
Nem nagyon fogom, hogy mi a kórságnak kellene 5 áfakulcs. Lenne mondjuk egy 6 meg egy 8 %-os is? Minek? Mi a különbség a kettő között?

Három bőven elég, talán sok is.

A minimálbér emelése viszont nem ártana. Biztosan kapok pár követ, de így gondolom, 100-ig nyugodtan fel lehetne emelni. Ugyanakkor a járulékfizetési rendszert át kellene alakítani teljesen, ami egyben azt is jelentené, hogy a munkáltatói terhek nem ezzel egyenes arányban emelkednének.

Abben amúgy nem hiszek, hogy a minimálbéren bejelentettek fele minimálbért keresne. Szerintem egy-két fehér holló akad, na jó, 5-10 % között. Azoknak meg nem is árt.
Törölt felhasználó 2008. 07. 14. 11:46
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
ÁFA?
Kádár soha, sem egy, sem három, sem négy, sem öt!!!
Inkább hitelt vett volna fel, néhány ezer milliárdot, legalább a GDP 65%-nak megfelelőt...
Törölt felhasználó 2008. 07. 14. 11:36
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#12
Kádár - ha még élne - bizonyára hasonló ötletekkel állna elő.
Törölt felhasználó 2008. 07. 14. 11:34
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#11
Szevasz Smith!

2001-ben, amikor 56%-kal nőtt a minimálbér milyen arányban csökkent a foglalkoztatottak száma?

Gondolom egy mostani korrekció (a 2002 őszi minimálbér adómentessé tételéé) egy 20%-kos kulcs mellett hasonló hatást váltana ki (esetleg el lehetne húzni egy cikloson át, ha éppen az általános gazdasági helyzet rossz lesz a bevezetést megelőzően...).

A miminálbér adómentessé tétele viszont mára már mindenki által elhibázottnak tartott populáris célú intézkedés...
Törölt felhasználó 2008. 07. 14. 11:27
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
na, így mindjárt más :-)
Hogy ma nem lehet öt áfakulcsot alkalmazni? Reformáljuk meg az egész EU-t, tuti ez a megoldás.
Törölt felhasználó 2008. 07. 14. 11:22
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#9
Szevasz szombat!

Olvastad a cikket?
link

"- Az Európai Unióban három áfakulcs - egy általános és két kedvezményes - megengedett, nem öt.

- Jelenleg. De mi nem horgonyzunk le itt. Egy megújított európai szociális piacgazdaságban gondolkodunk, ami ráadásul szabadelvű, tehát erősen liberális, de mentes a neoliberális túlzásoktól. Ez egy más adókoncepció, mint ami jelenleg a fejlett európai országokban működik, de nagyon közel áll ahhoz, amit a Baltikumtól az Adriáig használnak. Az áfa emelése vagy csökkentése ahhoz a kérdéskörhöz tartozik, hogy milyen társadalompolitikát célzunk meg Magyarországon. Mi azt mondjuk, hogy a társadalompolitika szociális legyen, a gazdaságpolitika pedig szabadelvű. A magyar társadalom erősen rétegzett, a jövedelmi különbségek a legalsó és a legfelső rétegek között csaknem kilencszeresek, ami nagyobb, mint az Egyesült Államokban és messze magasabbak, mint a négy és öt közötti nyugat-európai mutatók. Ezért, amikor az energia-, az élelmiszer- és a nyersanyagárak robbanásszerűen emelkednek, akkor ezt az adórendszer azon részén kell érvényesíteni, amely szociális szempontokat is követhet. Ez a forgalmi és fogyasztási adók területe. Az Európai Unió részben szociális szempontok alapján engedi, hogy a tagországok az általános mellett két kedvezményes áfakulcsot is használjanak. Szerintünk ez nem elég, szükség van további kulcsokra is. Mi azt mondjuk, hogy szociális társadalom- és szabadelvű gazdaságpolitikára van szükség. Az adórendszerben mind a kettőt lehet érvényesíteni: a jövedelmi részen a liberális, míg a fogyasztást, forgalmat terhelő adózásnál a szociális szempontokat."
Törölt felhasználó 2008. 07. 14. 11:01
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
Végre értő hozzászólások a Fidesz "gazdaságpolitikája" kapcsán!

Ecce homo - mondta Pilátus is.
Törölt felhasználó 2008. 07. 14. 10:58
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
Újabb zseniális húzás a fidesztől... Tényleg ilyen sötét lenne "Matolcsy György, a Fidesz egyik meghatározó gazdaságpolitikusa"?
Ezt azért nehezen hiszem. Szvsz megint az van, hogy eszük ágában nincs felvállalni a rendrakást, ezért inkább ökörségeket beszélnek. Ezt az egyet jól csinálják.
Törölt felhasználó 2008. 07. 14. 10:34
Előzmény: #1  portfolio
#6
A szakmaiság kidomborodott megintcsak. Ötkulcsos áfarendszert az EU tilt. Egy normál kulcs (min. 15%) és két kedvezményes kulcs (min 5%) megengedett.
Törölt felhasználó 2008. 07. 14. 10:14
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
Ötkulcsos ÁFA? Sokat egyszerűsödne ezzel is a rendszer azt hiszem ...
Törölt felhasználó 2008. 07. 14. 10:11
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#4
a fideszes emberkék agya sem komplett ......emelt minimálbér....aha......tehetnek a szájukkal egy a kutyáknak is tetsző dolgot!!!

miből fizetnék ki???birkabanda
jancsika 2008. 07. 14. 10:11
Előzmény: #1  portfolio
#3
Matolcsy mondjááá le......

Hiába ez a Fidesz még mindig egy vicc...
Törölt felhasználó 2008. 07. 14. 10:05
Előzmény: #1  portfolio
#2
Reméljük ez nem a hivatalos program...
Egy kérdéshez szólnék érdemben hozzá, mert ez több helyen is megjelent, ez a minimálbér emelése az adómentesség megszüntetésével párhuzamosan.
A minimálbér adómentességét kétségtelenül meg kell szüntetni, azonban mellette nem szabad felemelni, mivel annak katasztrófális hatásai lesznek. A minimálbéresek fele tényleg minimálbért keres, bármennyire hihetetlen. Ezek a cégek a lépés hatására abba fogják hagyni itt a működésüket és lehúzzák a rolót, és emberek el fogják veszteni a munkahelyeiket, és átmennek segélyre, mint történt az 1999-ben, az előző nagy minimálbér emelés idején. Aki adót csal, annak persze nem lesz probléma megemelni a minimálbért.
Ehelyett nem a minimálbért kéne emelgetni, hanem a bejött adó egy részét (felét) kompenzációra kell költeni, hogy a valódi minimálbéresek ne szegényedjenek el. Hogy ki kapjon kompenzációt (ki a valódi szegény), azt a vagyoni helyzet illetve egyéb információk alapján meg lehet határozni.

Topik gazda

Smith
3 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek