Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 06. 28. 09:33
Előzmény: #95659  csa-csi
#95660

Itt a problémákat és a lehetőségeinket tárom fel, és vitatom meg a többi tulajdonossal, mivel a közgyűlés erre nem nyújt megfelelő alkalmat.
Szívesen beszélgetnék az MNV vezérigazgatójával is személyesen, de szerinte minden jogszerű a rábánál, és ezen kívül más közlendője nincs. Kár érte.
Érdekelne a menedzsment konkrét üzleti elképzelése is, ha nem  valami bornírt csapatépítős bölcsességgel akarnák kiszúrni a szemünk negyedévente az acél és energiaárak hullámzásának sztoikus leírása mellett. De ott sincs erre hajlandóság. Ők jobban tudnak mindent, kérdésnek helye van, de a válasznak már nincs.
Szóval itt maradnak a kérdések és a választervezetek, meg az elmélkedés Lámával, illetve aki képes kellő lelki egyensúllyal kezelni a témáinkat. Elnézést, ha ez nem elégíti ki mindenki minden egyéb vágyát (is), de a fórum az csak fórum. :)
Az ÁSZ meg nem bíróság. Mi van ha meg is állapítanak valamit nagy nehezen 23 év múlva? (Merthogy éves ellenőrzési tervek alapján dolgoznak, és hát sajnos sok a feladatuk, leterheltek...) Átszólnak az ügyészségre, és azok még mindig leállíthatják az egészet bűncselekmény hiányában. Vagy csak simán elfektetik. Akkor minek vacakolni a politikailag még a bíróságnál is elkötelezettebb ÁSZ-al, és még várni is bármit ettől??
Itt két esetben lehet változás a megközelítésükben. Egy: fidesz bukik, vagy elkezd bukóra fordulni, és páran átgondolják mit várhatnak mondjuk Gyurcsánytól, vagy a Jobbiktól. (Nem sok jót.) Kettő: érdekeltek lesznek valamiért a cégben. Pl. 100%-ban állami s..rkupaccá avanzsál egy bírósági eljárás után, és rájuk dől. Vagy megfordítva eladják az állami üzletrészt egy szerencsés oligarchának, ha pl. jön a GIGA honvédségi megrendelés. Na ez utóbbinak lett kicsi az esélye, mióta Pintér bejelentette amit akart legutóbb. Bármit is jelentsen.
csa-csi
csa-csi 2020. 06. 28. 08:40
Előzmény: #95655  Törölt felhasználó
#95659
Itt ezen a fórumon, többek között Te is folyamatosan korrupcióval, tolvajlással (finomabban fogalmazva, felelőtlen gazdálkodással) vádolod őket.   Szerintem is szégyen és gyalázat, ahogy az egykor szebb napokat megért,  Rába Vagon és Gépgyár egyre gyorsuló ütemben atomjaira porlad..  (Alapítva: 1896-ban)  
pancserlama.
pancserlama. 2020. 06. 28. 08:11
Előzmény: #95657  Törölt felhasználó
#95658
Vezetést ?
Törölt felhasználó 2020. 06. 28. 07:31
Előzmény: #95656  pancserlama.
#95657
Akkor feltétlenül keressünk egy jobboldaiit. :)
pancserlama.
pancserlama. 2020. 06. 28. 07:30
Előzmény: #95645  Törölt felhasználó
#95656
Ha nem baloldali volna már rég 6-8000 körül mozogna az árfolyam .
Törölt felhasználó 2020. 06. 28. 07:18
Előzmény: #95651  csa-csi
#95655
Nem vizsgálják szerintem. Nem tisztán állami cég a Rába még. Így az ÁSZ ott szerintem közvetlenül nem játszik. Azt talán lehetne, hogy az MNV zrt. tulajdonosi magatartását vizsgálná az ÁSZ, de nem ismerek olyan eljárást, amivel ezt konkrétan ki lehet emelni, mivel ha az MNV-t vizsgálják, akkor nem biztos, hogy kitérnek a Rábára.
csuloktata 2020. 06. 27. 23:50
Előzmény: #95651  csa-csi
#95653

ÁSZ?
Vitorlás kapitány csak azt figyeli, hogy hány c.girls nyalja. NER...
csuloktata 2020. 06. 27. 23:48
#95652

Véleményem  szerint a széllel szemben nem érdemes vizelni.
Ha a nagyságos fityesz  és a talpnyaló slepp lefelé akarja látni, akkor nyomjuk le. Mi is.
Nézzük meg, a pintér féle üllep nyaló csinonovnyovkikovak hol az alja?
500?
0?
Segg Jyuk????????????????
csa-csi
csa-csi 2020. 06. 27. 22:47
Előzmény: #95645  Törölt felhasználó
#95651
"Az Állami Számvevőszék elsődleges feladata, hogy ellenőrzi az államháztartás gazdálkodását, a nemzeti vagyon kezelését. Az ÁSZ ellenőrzése során értékeli az államháztartás számviteli rendjének betartását, az államháztartás belső kontrollrendszerének működését."    
Nem veszik észre, hogy a Rába már régen felülvizsgálatra szorul?  
csuloktata 2020. 06. 27. 21:39
Előzmény: #95649  csuloktata
#95650

Lopovári:)
csuloktata 2020. 06. 27. 21:38
Előzmény: #95648  pancserlama.
#95649

Szakértő komány. Zrinyi 2026---------------------------------------------------------------------------------------
pancserlama.
pancserlama. 2020. 06. 27. 16:15
Előzmény: #95647  Törölt felhasználó
#95648
A jeges rémület járt át mikor olvastam.
Remélem csak viccelt Pintér.
Csak nem azért toltak 10 Mrdot a gyárrekonstrukcióba hogy megtartsák a népet ! 
Törölt felhasználó 2020. 06. 27. 15:25
Előzmény: #95646  pancserlama.
#95647
Egyszerűbb mint a faék. Ha szétszéled a ménes, nincs kinek osztogatni a mustang díjakat. És persze nem is kell igazgatni már semmit. Minden szentek keze.
pancserlama.
pancserlama. 2020. 06. 27. 13:48
Előzmény: #95645  Törölt felhasználó
#95646
Nem tudom nem e kényszerből megtűrt baloldal.
A legfőbb célunk a munkaerő megtartás kicsit bonyolultabb kérdést vet fel.
Kicsit olyan üzenetszagú,hogy nagy a gáz de ne rúgj ki bennünket mert alapjában véve jót cselekszünk  !
De kinek ?!
Nonprofit szervezet lett a Rába ?
Törölt felhasználó 2020. 06. 27. 11:49
Előzmény: #95643  pancserlama.
#95645

Ez nem baloldali szemlélet. Simán semmittevés. "Leszarom tabletta" néven vicces boltokban árulnak is ilyen dobozokat.. Másik irányból a kisbefektetők motíválása, hogy sírják ki nekik a részvényopciót, különben nem lesz soha tisztességes árfolyam sem, amellett, hogy SRV, meg osztalék sem. Lásd: maradványszemlélet.
Egyébként én simán hajlandó lettem volna idáig megszavazni az opciós programjukat. De a kalapács és a HM lenyúlás miatt mostmár előfeltételhez fogom kötni. 1 éves üzleti terv, negyedéves bontásban ELŐRE. Aztán mérjük 2 évig az előrejelzések teljesülését, és a konkurencia eredményességéhez való viszonyát. Ha legalább az átlagot tudják hozni, akkor UTÁNA, lehet majd beszélgetni opcióról, és jutalmazásról. Addig örüljenek annak, amit eddig érdem nélkül besöpörtek.
Törölt felhasználó 2020. 06. 27. 11:22
Előzmény: #95642  csongor64
#95644

A főtulajt nem érdekli közvetlenül az osztalék, mert az komolytalan összeg náluk. Egyszerűen elfogadták a menedzsment javaslatát, ami arról szólt, hogy "építsük a céget" (és ne a hőzöngő kisrészvényeseknek engedjünk, pár év alatt megunják). Legalább is egy MNV közeli forrás szerint, de mindegy is.
A főtulajnak az kell első sorban, hogy a delegáltjai ne legyenek büntetőjogilag számonkérhetők. Ez az egy érdekli őket túl azon, hogy nominálisan nagyot ne bukjanak, miközben csorog a tiszteletdíj. Amíg nyugi volt, évi pár százalékkal nőtt a saját tőke, és évi egy zárt körű elégedetlenkedéssel elintézték addig röhögve hátradőltek a menedzsmenttel együtt. A cég meg süllyedt, mert még amikor termelt is jövedelmet, akkor is lemaradó volt. Pintérék addig húzták az evezőt, ameddig az opciójuk eladását kibulizták a lehető legmagasabb áron. Piacra nem merték vinni, kikönyörögték az MNV-től hogy vegye át. Azóta halt meg a részvény, mert csak olyan dolog történt, amit kénytelenek voltak meglépni valamiért. Az árbevétel és a profit mindent megmutat: bevétel stagnál évek óta trendszerűen gyengülő forint ellenére, és összeomlott az eredményesség is. Most azt nyilatkozza, hogy megvan a terv a helyreállítására. Lefordítom: Na jó, ha ki akartok rúgni, akkor lehet, hogy kicsit hajlandó leszek dolgozni. Egyébként persze ennek akár örülhetnénk is, hogy esetleg pozitív változás lesz, de valójában a nyílt beismerése annak, hogy vállvonogatva hagynak minket tönkremenni, amíg érdekellentét van az MNV és a többi tulajdonos között. Nem a Covid vágta mélyre a céget és az árfolyamot, hanem a menedzsment elmúlt pár éves nemtörődömsége miatt indult már eleve a gödör fenekéről a Covid érkezésekor. Most meg örüljek annak hogy megvan a terv? Milyen várható hatású tervük van már megint? Esetleg elérjük a névértéket és tapsoljuk meg? Miért nem mond semmit már megint? Sokadszor. Vajon az MNV csupa agyhalott, aki ennyit sem fog fel? Erre nem fogadnék azért, mert itt már előkerülhetnek büntetőjogi konzekvenciák. Pláne, ha isten ne adj tényleg van reális esélye a csődnek, vagy a kivezetésnek.
pancserlama.
pancserlama. 2020. 06. 27. 10:03
Előzmény: #95641  Törölt felhasználó
#95643
Amíg baloldali szemléletű menedzsment vezeti a céget sok jóra nem lehet számítani árfolyam szempontból .
.
Ica (ő a csapos)
csongor64 2020. 06. 27. 09:41
Előzmény: #95641  Törölt felhasználó
#95642
Közgyűlés akkor sem maradhat el ,osztalék pedig kell a főtulajnak,srv akvizícióra majd ez lesz a válasz, ősszel telekeladás, addig nyugi van.jövőre ha szükséges akkor per.szvsz a fórum élni fog ,és ők ezzel tisztában vannak.mi bármikor léphetünk
Törölt felhasználó 2020. 06. 27. 08:45
Előzmény: #95635  rbbj11
#95641

Miért álom? Hol van az előírva, hogy egy menedzsmentet nem lehet megítélni az árfolyam alapján, amit a tőzsdén produkál az irányításuk alatt levő cég? Vagy hogy nem lehet ez alapján jutalmazni? Mert az értem, hogy egy csoportvezetőt a gyárban célfeladatok alapján jutalmazzunk. Legyen, bár itt is szóba jöhetne a munkavállalók tulajdonosi szerepvállalása. De hogy a csúcsvezetést nem mérjük a piachoz az igen nagy luxus a tulajdonosok részéről. Mitől várjuk így, hogy ezzel is foglalkozzanak, ha nincs érdekeltségük erre?
Más vezetők persze maguktól érzik természetesnek, és az eredményeik mércéjének az árfolyamot. Pintér Istvánék meg lassan azt is letagadnák, hogy tőzsdén vagyunk, mert akkor nem merül fel ,hogy az osztalék erőltetése az SRV helyett lényegében hűtlen/hanyag kezelés gyanús ilyen mélyen alulárazott részvénynél.. Hagyták kiesni a BUX-ból, aztán névérték alá bucskázni. Szóra sem méltatva, csak azt ismételgetik, hogy az SRV-ről nem dönthetnek. Ami persze féligazság, de szándékát illetően fél hazugság, fél terelés. Az igenis a módjában lenne, hogy konkrét profitcélokat tegyenek közzé ELŐRE. És teljesítsék. :) Ha már SRV-t nem képes, akkor legalább az osztalékpolitika nagy nyögve-nyelve ne azzal az orrbavágással kezdődne, hogy a társaság osztalékpolitikája maradványelvű. Miért is az és ki döntött így? Olyan kurvajól gazdálkodnak a cégben hagyott tőkével, hogy érdemes benne hagyni a pénzt? Szerintem ez nincs alátámasztva.  A kalapácsról hazudtak. Egy éven túl van lassan a késedelme. Persze a végét már sosem fogják korrektül bejelenteni, mert akkor kiderülne, hogy mese volt a novemberi bejelentés. Majd a negyedéves jelentésekből kell kimatekozni, hogy mikortól szűnnek meg az "egyszeri" költségei a váltásnak, amit persze szintén nem jelölnek meg. Csak a sorok között számolgatható óriási bizonytalansággal. És ennek a bizonytalanságnak az árát fizetjük prompt a tőzsdén mi. Befejezhetnék a ködösítést, mert így végleg kiverik a biztosítékot, pedig valami javulásnak kellett lennie ugyanis a Q4-Q1 között megugrott a futómű (vagy csak a Béláink manipulálták a számokat a pincében, hogy rossz legyen 2019, vagy jobb az idei év).
Ezer+1 módon gondoskodhatna arról, hogy ne a leprás kategóriában jegyezzék a cég részvényeit. Egyikre sem hajlandó? Vagy egyiket sem engedik? Viszont utóbbi esetben már annyi önbecsülése sincs, hogy nyilvánosan felálljon, és azzal jelezze, hogy vállalhatatlan, ahogy arra kényszerítik, hogy tönkretegye a kisbefektetőket? Áldozat, vagy ellenség? Előbb-utóbb el fogjuk tudni dönteni, és szerintem immár közel a végkifejlet. Ők is érzik, ezért húzzák a közgyűlés időpontját. Remélem a háttérben valami igazi nagy dobáson dolgoznak, hogy ne üres kézzel jöjjenek a közgyűlésre.
Ideje, hogy visszategyék cégértékelést a helyére. Ha nem hajlandók, vagy nem képesek, ha 6-8 évente egyszer mosolyogva csődközelbe viszik a céget, akkor le kell cserélni sürgősen őket, mielőtt összejön nekik.

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek