Topikgazda: elemes 2008. 07. 02. 13:49

Orbán: jövedéki adó- és áfacsökkentés kell az állam extrabevételeinek megcsapolására! (4.)  

Ugrás a cikkhez
A benzin jövedéki adójának, illetve az alapvető élelmiszerek és a távfűtés általános forgalmi adójának 20%-ról 5%-ra csökkentését javasolja egy most benyújtott javaslatcsomagjában a Fidesz - jelentette be a mai sajtótájékoztatón Orbán Viktor és Varga Mihály, a legnagyobb ellenzéki párt elnöke és alelnöke. Orbán szerint "nincsen sem költségvetési, sem nemzetközi jogban fellelhető akadálya" a benyújtott javaslatoknak. Egyetlen kivétel ez alól a pártelnök szerint az, hogy az állam extra bevételeket szeretne továbbra is keresni a legkiszolgáltatottab b embereken. A Fidesz javaslatai alapján egy liter benzin ára 15 forinttal, egy liter tej ára 27 forinttal, 1 kg sertéscomb ára 129 forinttal mérséklődne.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=99040
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
BudFox
BudFox 2008. 07. 05. 12:16
Előzmény: #26  Tycoon
#27
Sz@rból nem lehet várat építeni..

ez az én véleményem....ipart tönkretették, semmit sem gyártunk mér szinte..ásvány kincseink kimerülőben, amit felfedeznek azt is eladjunk külföldieknek...

egyre kevesebben fizetnek adót,
mindenki kimegy külföldrre...

egyre sz@rabb lesz itthon..élősködő emberek szívják vérünket..kormány meg még ezeket támogatja...

aki dolgozni akar ez után annak elveszik még a munkakedvét is.. a sok bürokráciával, hatósági ellenőrzésekkel.stb..

rohadt egy ország lett ez.

haverom most jött vissza Írországból, étteremben dolgozott..
1 milliót keresett egy hónapban..
rosszabb hónapban 750.000 -et

igaz az albérlet drága..380.000 Ft, de elosztották 3 felé,
Tycoon 2008. 07. 05. 09:19
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
"Azért nem akarják az emberek a valamijüket a közösbe tenni, mert nem csak sejtik, vagy hiszik, hanem pontosan tudják, hogy semmivé válik az adójuk. "

Semmivé válik az adójuk? A magyar közbeszéd egyik leginkább demagóg gondolata.

Biztos, hogy Magyarországon számottevő a korrupció, ahogy az is biztos, hogy sok pénz megy el kézen közön, akár úgy, hogy lenyúlják, akár úgy, hogy inkompetens, nem megfelelő képességű emberek egyszerűen elkszórják, még csak el sem lopják. Tehát ezek tények, a pénzt fel lehetne jobban, sokkal jobban használni.

De azért azt ne állítsuk már, hogy az adók semmivé válnak, mert csak működik Magyarországon a TB rendszer, az állam iskolákat, kórházakat üzemeltet, és kismillió állami feladatot lát el. Tehát ne próbáljuk meg azt mondani, hogy a befizetett pénz semmivé válik, mert ezzel csak legalizálni próbáljuk az adóelkerülést.

A világért sem állítanám, hogy bármelyik magyar kormány a közpénzek megfelelő felhasználásának mintaképe lett volna (ugye a botrányok végigkísérték az eddigi összes magyar kormányt), de ennél nagyobb demagógia, hogy a befizett adók köddé válnak nem nagyon létezik, és sajnos a magyar átlagember fejében ez még mindig nem tudatosult az, hogy:
kórház = adó
iskola = adó
utak = adó
nyugdíj, gyes, szocpol, etc = adó

Ezek a relációk valahogy mintha nem is léteznének idehaza.
Törölt felhasználó 2008. 07. 05. 00:28
Előzmény: #24  tokos.
#25
"miért nem lehet megérteni, hogy semmibõl nem lesz valami????"

Nem ezt nem értem meg, hanem azt, hogy hogyan lehetséges a valamiből folyamatosan és következetesen semmit csinálni ?

Azért nem akarják az emberek a valamijüket a közösbe tenni, mert nem csak sejtik, vagy hiszik, hanem pontosan tudják, hogy semmivé válik az adójuk.
tokos. 2008. 07. 04. 22:17
Előzmény: #21  Tycoon
#24
Én Denverben tapasztaltam ugyanezt. Voltam több államban is, azokra nem emlékszem, Denverre is leginkább azért, mert épp nem sokkal az út előtt írta valaki, hogy az USA-ban nincs Áfa, aztán ért némi meglepetés, mikor megtoldották 8%-kal a kiírt árakat.
Tycoon 2008. 07. 04. 21:38
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#23
igen ez így van. Egészségügy, oktatás, nyugdíj rendszer. Három olyan pont, ahol a magyar közvélemény a 10%-át sem viselné el annak, ami az USA-ban van.

Nem azt mondom egyébként, hogy rossz az ottani rendeszer, ahol magad döntheted el, hogy például milyen kategóriás EÜ vagy oktatást akarsz igénybevenni, és ez alapján fizetsz érte minimálisat vagy akár olyan pénzeket, amik egész családok éves megélhetését fedeznék, de az semmiképpen nem megy, hogy összemazsolázzuk a nekünk tetsző dolgokat.

USA áfa
Monaco SZJA
Kajmán szigetek Céges adók
Svéd szociális háló
Osztrák egészségügy
Dán nyugdíjak
etc.

Ezért tartom visszásnak, hogy itthon egy közgazdasági fórumon is ilyen a valóságtól elrugaszkodott dolgok mennek (pedig itt elvileg azok vannak többségben, akik tudnak 2+2-t összeadni, és nem feltétlen ellenségei egy kis tőkének sem), akkor bele lehet gondolni, hogy mi megy mondjuk az origón vagy az indexen.
Ott Józsi a buszsofőr, Gizi a fogászati aszisztens, Sanyi kémia tanár és Kati a fodrász vitázik. Mindannyian szakmájukat értő, becsületes, rendes emberek, de a közgazdaságtanhoz nem értenek a szekértáborok populizmusát azonban két kanállal eszik, de mit mondjak nekik, ha egy ilyen szakmai helyen is ez megy.
Törölt felhasználó 2008. 07. 04. 21:27
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#22
Ja, USA. Jut eszembe. Ha eltöröd a lábad, és bevisznek a kórházba tudod mekkora számlát adnak? Fogorvos dettó. Belepusztulsz ha véletlen kilyukad pár fogad. Állami nyugdíj (majdnem) nuku, felfordulhatsz, senkit nem érdekel. Gyed, gyes, ilyenek? Ja persze, majd Apa eltart a fizetésébõl téged meg a gyerelt. Ha nem tetszik, 6 hét után takarodj vissza dolgozni. Állami bölcsi-ovi. Höhö.
De egyébként tök jó hogy nincs szövetségi ÁFA valóban. Magyarországon miért nem lehet megérteni, hogy semmibõl nem lesz valami????
Tycoon 2008. 07. 04. 20:22
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#21
amúgy az USA példádat egy kicsit finomítani kellene. A keleti parton volt szerencsém egy kis időt eltölteni.

Áfa több államban van, sőt a kasszánál ér a meglepetés, mert az USA-ban nettó árak vannak kiírva a boltokba.

Áfa meg PONT az élelmiszereken van több államban is, szóval míg a kenyérre fizetsz, addig a dvd lejátszóra nem.
Tycoon 2008. 07. 04. 20:11
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#20
esküszöm, mintha ez nem is egy közgazdasági fórum lenne, hanem az index meg az origó és a többi hasonlóan színvonalas fórum.

"az előre nem tervezett és kalkulált emelkedő árakon beszedett többlet áfa aljas cselekedet, és ezt teszi éppen az mszp"

1) a kiadásoknál is jelentkezik az, hogy többet kell költenie az állmnak az áremelkedések miatt

2) az emberek többet költenek az áremelkedés miatt mondjuk élelmiszerre. De ezt a töblet pénzt nem a párna alól húzzák ki, hanem csökkentik más kiadásaikat, egyszóval átrendezik a fogyasztói kosarat. Tehát igen, plusz pénzt adnak az államnak azzal, hogy drága élelmiszert vesznek, és ez a fogyasztói kosarukban is hangsúlyosabban jelenik meg, cserébe mondjuk csökkentik az olyan luxus vagy legalábbis nem a napi életvitelhez tartozó fogyasztást, mint például az élelmiszer kosáron belül az alkohol, vagy nem mennek annyit moziba, színházba, stb. Tehát az elköltött pénz mennyiség ugyanannyi maradt, csak a fogyasztói kosár változásával a szerkezete változik, és ez azt eredményezi, hogy az adóbevétel sem feltétlen nő, csak több jön be élelmiszerből kevesebb jön be mozijegyből.

Tehát az "aljas állam" (mert az infláció alultervezése nem mszp találmány, kicsit korábban kezdődött állami szinten) beszedi a plusz bevételeket mondjuk az élelmiszereken a jobb kezével, a ballal meg mindjárt el is bukja mozin, vagy azon, hogy a mentőket drágábban kell tankolni.
Törölt felhasználó 2008. 07. 04. 18:35
#19
az előre nem tervezett és kalkulált emelkedő árakon beszedett többlet áfa aljas cselekedet, és ezt teszi éppen az mszp...induljunk ki más országból így pl. az usa-ból...ott nem sok az adó a benzinen (0)az élelmiszeren nincs is...pedig az egy olyan ország ahol az adó éppen kéne erre meg arra, például háborúra...ja és ott az áfa , ha van ilyen 7,5 %...
Törölt felhasználó 2008. 07. 04. 18:32
#18
link

ja a gazdagoké az autó és a csórók a buszjegyet mire használják?? emberek itt senki nem normális...
egyébként a gazdagoknak repülőjük és helikopterük van, ha jól tudom...,
Törölt felhasználó 2008. 07. 04. 16:51
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
Látod molgab!

Mindenki tudja, csak te szajkózod azt, ami Veres is hazudik...

"Az üzemanyagok jövedéki adótartamának meghatározott mértékű csökkentésére lehetőséget ad a közösségi szabályozás, de ez ellentétes az általános pénzügy-politikai megállapodásokkal. A legutóbbi EU-csúcson elhangzottak alapján azonban lehetőség van az áremelkedések által leginkább sújtott társadalmi csoportok támogatására - írja az Index. Arra, hogy Veres János pénzügyminiszter tegnapi jelzésével ellentétben van lehetőség a benzinnél a jövedéki adó csökkentésére, a Portfolio.hu tegnap esti cikke is rámutatott."

link
Törölt felhasználó 2008. 07. 03. 11:36
Előzmény: #8  molgab
#16
molgab!

Ez így nem igaz!

A benzire(!) nincs befagyasztva a jövedéki adó szintje. Ez tény. Ezért hozta szóba a Fidesz, akárcsak a kormány, annak esetleges csökkentését, csak még megy a vita, hogy a növekvő ár miatti növekvő közösségi bevétel (ÁFA révén!) közvetve vagy közvetlenül költse el a "nép"...
Törölt felhasználó 2008. 07. 03. 11:25
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
Milyen MSZP-SZDSZ?!? A maradék ész, az Megyó első 100 napján elment, és láthatóan nem engedik visszajönni. Azóta csak a verseny megy a 2 nagy párt között, hogy ki a jobb kádár klón. Az SZDSZ -nem kis szégyenükre- hosszú ideig asszisztált, de már kiugrott a süllyedő hajóból.
Feri gyereknek volt egy emlékezetes (még én is megjegyeztem, ami nagy szó..) beszéde a parlamentben, az újraválasztása után. Abban kifejtette, hogy miből keletkezett az előző 4 évben a hiány, és mit lehet vele kezdeni. Aztán megkérdezte az ellenzéket, hogy mit mondják meg mit tegyen, mert kb idézem: "... mert Én, mint a szocialista párt miniszterelnöke nem vagyok hajlandó a szociális rendszerből elvenni..." Nem teljesen szó szerinti az idézet, de a mondandót hűen visszaadja. Ehhez azóta is korrektül tartja magát. Sajnos.
Az SZDSZ-nek akkor kellett volna nagyon csúnyán kiborítani a bilit, ha nem csak megélhetési politikusok lennének, és bármit is számítanának nekik a liberális elvek.
Törölt felhasználó 2008. 07. 03. 10:49
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
Különösen, hogy ez az a kettő, amit nem elég várni, tenni is kell érte!!!

(Persze majd csak a brezsnyevi pangás újabb évei után lesz erre valódi lehetőség...
Reméljük megjön az MSZP-SZDSZ maradék esze és hamarabb menesztik gyurcsányt, hogy végre történjék valami!!!)
Törölt felhasználó 2008. 07. 03. 10:29
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
Na ez a kettő, ami a legkevésbé várható.
Törölt felhasználó 2008. 07. 03. 09:05
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#12
S hogy miből lehet fedezni a bevételcsökkenés keltette űrt?

Növekedésből és kevesebb lopásból!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Törölt felhasználó 2008. 07. 03. 08:26
Előzmény: #10  molgab
#11
Megmondtam, hogy ez már a kampány része...
molgab 2008. 07. 03. 07:16
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
Ha nagy gazdasági visszaesés jön, akkor visszaesik az energiaigény, akkor miért is emelkednének tovább az energiaárak???

Logikailag fals az érvelésed.
Törölt felhasználó 2008. 07. 02. 23:43
#9
Úgy tudom, Orbánnak is az a véleménye, hogy nagy gazdasági visszaesés elé néz a világ a közelgõ energiaválság miatt, az olaj és energiaárak pár éves viszonylatban iszonyúan emelkedni fognak és a világ jelenlegi jóléte semmivé válik.
Ezért lehet ez a nyilatkozat.
molgab 2008. 07. 02. 23:31
#8
A normál benzin jövedéki adóját egyébként nem is igazán csökkenthetnénk, mivel az EU-ban a mai napig érvényben van az a megállapodás, miszerint a 2003-ban befagyasztott szint alá nem lehet vinni az üzemanyagok jövedéki adóját. (A mai jövedéki adószint a 2003-as szint idehaza.)

Vagyis semmit sem ér az egész....
molgab 2008. 07. 02. 23:29
#7
"Varga Mihály alelnök három javaslatot mutatott be az áremelkedések elleni harc jegyében. Egyrészt elmondása szerint a benzin jövedéki adóját mérsékelnék mérséklése arra szintre, amelyet minimálisan előír az Európai Unió (ez 1000 literenként 490 euro, amelynél már most is többet szed be a Fidesz adatai szerint az állam). A dolog szépséghibája, hogy a Fidesz alelnöke "elfeledkezett" arról, hogy az általa és két képviselőtársa által ma az Országgyűléshez beterjesztett törvényjavaslatban [1] (pdf-formátum) nem az általában használt benzin jövedéki adóját mérsékelnék literenként közel 15 forinttal, hanem a bioetanollal kevert benzinét."

dillettánsok ezek is, ebből világosan kiderül. Ismét csak a popolizmus, újra és újra. A Fidesz felnőhetne már, ha az MSZP nem tud. De ők sem, és ez a szomorú...
Törölt felhasználó 2008. 07. 02. 22:52
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
takarékosság? úgy érted, azért kellett az iskolákba kakaóbiztos computer, mert szanaszét pocsolták a kakaót meg a tejet? :) erre az aspektusra is gondolniuk kellene... viszont sztem a tej, hús, kenyér, benzin, stb. esetében az adótartalom csökkentése szimplán inflációmérséklő hatású, ami nem biztos, hogy káros... sőt. (bár tény, hogy önmagában egy 5 és 10 % közötti infla nem káros, inkább az ERM stb. miatt az)
viszont a takarékosságra valóban szükség lenne, mondjuk felvilágisítással és akciókkal stb.
mindenesetre az adók módosítása már rövid távon is érezteti hatását, a takarékosság meg csak hosszabb távon, az alt. energiák meg... hááát :) /elsősorban disztribuciós problémák miatt húzom a számat az alt. energiaforrás kifejezés kapcsán.../ inkább még egy atomerőmű kellene, és persze néhány vízi- ill. szélerőmű...
Törölt felhasználó 2008. 07. 02. 22:31
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
Az adótartalom csökkentése szerintem csak akkor szélszerű, ha feltételezzük, hogy a jelenlegi helyzet átmeneti. Ez nem annak tűnik, tehát a csökkentés csak elodázná a szükséges lépéseket (takarékosság, alternatív energiák...).
Törölt felhasználó 2008. 07. 02. 22:19
#4
igazán hozzátehették volna, hogy ilyen és ilyen kiadáscsökkentéssel akarják ezt pariba tenni, pl. ha csak beígérik a képviselői juttatások jelentős megnyirbílásátg, sztem több hívet is szereznek ügyüknek, és még azokat is elhallgattatják, akik egyből érdeklődnek a ktgvetés egyensúlya felől (kevesen vannak :)

arról nem is beszélve, hogy sok helyen meg lehetne még fogni a pénzt a segélyeken át az olyan kis 30 milliárdos tételekig, ami nem folyik be a kasszába, mert b..unk tranzitdíjat fizettetni mondjuk a teherfuvarozókkal... és még sokáig lehetne sorolni. ha ezeket meglépnék, volna hely a lépésnek, ami amúgy nem hülyeség, pláne ha eurót is akarunk...
Törölt felhasználó 2008. 07. 02. 21:25
Előzmény: #2  elemes
#3
a nyugdíjbefagyasztásos sztori után korrigálni kellett. :(
Nem lesz ebből kilábalás, amíg olyan sötét az átlagszavazó, hogy csak az osztogatást ígérők szavát hallja. Katasztrófa, hogy közel 20 év nem volt elég arra, hogy megtanulják feltenni azt az egyszerű kérdést a nagy szavak után, hogy: "és miből?"
elemes
elemes 2008. 07. 02. 21:07
Előzmény: #1  portfolio
#2
el kene kuldeni ezt az orbant negy ev fizetett szabadsagra valahova polineziaba.

Topik gazda

elemes
elemes
5 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek