Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 05. 08. 07:16

A pszichiátria és ami mögötte van  

Nézzük mióta létezik ez a "tudomány", mirõl is szól, miket állít és tagad, milyen diagnózisokat állít fel, milyen terápiákat javasol és milyen érdekcsoportok mûködtethetik és milyen céllal? Nézzük, a pszichiátria történetét napjainkig, és lássuk miként fonódik össze a világ egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) üzletével , a gyógyszerbiznisszel.Felkérem Tõzsdenyúl barátomat , cáfoljon meg minden alkalommal, amikor csak teheti , ha van ideje és kedve figyelni miféle "képtelenségeket" állítok.Ha tárgyi tévedést írok, azonnal szóljon, és javítson kis. Egyszerûen a lényeg : azonnal cáfolja meg minden állításomat, ha hamis.



A pszichiátria ,- mint az "orvostudomány" egyik ága - kialakulása :



Bethlehem Royal Hospital,London, XVIII. század. Ez volt a világ elsõ pszichiátriai intézete. Ide nemes egyszerûséggel az õrültnek tartott embereket szépen bezárták. Falakhoz láncolt, ketrecekbe zárt embereket lehett a külsõ közönségnek megbámulni belépõjegyekért. Ezeket ugyanis menet közben árulták a jónépnek.



Dr. William Battie Királyi Orvosi Egyetem elnöke at állította, hogy intézetei meg tudják gyógyítani a mentális betegeket. Intézetei korbácsolások, kínzások , egyéb ehhez hasonló terpáiák színhelye volt. Közben véletlenül ebbõl kõgazdag lett , így aztán mások is vérszemet kaptak. Usában is és Angliában is gombamód elkezdtek szaporodni ezek az "elmegyógyintézetek", melyekben hasonló "kezelés" alá vették az "õrülteket". Ily módon elkülönítették õket a mentálisan egészséges emberektõl.



A XIX századra az elmegyógyintézeti ipar a csúcsra került, az állam az adófizetõk pénzébõl szépen elfinanszírozta ezeket az intézményeket. Vezetõi egyre gazdagabbak lettek. Adódott egy probléma. Nem sikerült gyógyulást produkálni, muszáj lett egy "tudományos" magyarázattal kirukkolni.



Az elsõ érdemi pszihciátriai állítás a következõ volt : minden egyes mentális betegség biológiai eredetre vezethetõ vissza.

A betegeket kezelhetõbbekké kívánták tenni, eljárásaikat ezért "kezelésnek" kezdték hívni.



Ezek a kezelések lényegében kínzások voltak : fulladáshoz közeli állapot elõidézése, egy koporsószerûségbe helyzett pácienst a vízbe engedtek egy idõre,lepedõbe csavarták és hideg vízbe mártották... Nem ragozom tovább. Dokumentumok igazolják, hogy az elhalálozási arány milyen magas volt ezekben az intézményekben.



És elkezdték orvosi kifejezésekbe csomagolni eljárásaikat. Tudományos köntöst borítottak mûködésükre.



Erre tette fel a koronát Dr. Benjamin Rush,( a Függetlenségi Háború leghírhedtebb orvosa)

a Pennsylvania Egyetemen, aki a mentális betegségek biológiai elméletét "kidolgozta."

Egy nagyon egyszerût állított hirtelen : az õrültséget a fejben lévõ túl sok vér okozza. A gyógymód magától értedõdik : minden lehetséges eszközzel a vért el kell távolítani a fejbõl.Érvágás, lekötözés, hidegvíz, ijesztegetés....de elsõsorban érvágás...

ennek volt õ a nagymestere. Feltalálta a "lenyugtatót", egy villamosszékhez hasonló szerkezebe kötözték a beteget, majd hideg vizet juttatak a fejére órákon át.1812-ben egy tankönyvet írt Rush : ebben ezen módszereit részletesen leírta. Ez a könyv 70 éven át 1880-as évekig a pszichiátria "alapmûve" lett.

1965-ben Rush felkerült az American Psychiatric Association pecsétjére, mint a pszichiátria alapító atyja. Ma is akként tisztelik.



Az 1860-as 1870-es évekre az ígért gyógyulások elmaradása erõsen feltûnt és a pénzforrások elapadásával fenyegetett.



Új "orvosi " kezelések születtek a XIX századra. Dr. Henry Cotton pld. csonkolni kezdte pácienseit. Ezt nem részletezem, mert tömény horror. Azt állította, ez nagy áttörés a mentális betegségek kezelésében. A páciens mivel a nyálával lenyelt valamilyen baktériumot, meg kell szabadítani a testrészeitõl (belsõ is..). Borzasztó.De nem kommentálom. A társadalmi tiltakozás miatt ezen módszerek helyett újakat találtak fel.

A XX. századra a pszichiátria valójában és teljes nagyságában felvirágzott. Az eugenika , mint egy új tudomány, megoldotta a kitörést.



(folytatom ha lesz idõm innen tovább)



Ui : tudom, az összes Xanax hívõ, és (kíváncsi vagyok még kik...?), ide járnak majd aktívan anyázni. Állok elébe.



--Óvakodj a központi idegrendszerre ható nyugtatóktól, stresszcsökkentõktõl..és a társaiktól , ne szedj gyógyszert ha csak megteheted....higgy nekem--
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 21:17
Előzmény: #117  Törölt felhasználó
#120
Elég jól ismerem Gulácsy művészetét az egyik ,szintén művész barátom szenvedélyes gyűjtője.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 21:15
Előzmény: #110  Törölt felhasználó
#119
Lehet, hogy kicsit OFF-ba mentünk már, de a én meg a homeopátiára vagyok nagyon bepipulva.
Farenn! Ne téveszd össze a gyógynövényeket a homeopátiával. A gyógynövények az első, amit ajánlani kellene, végülis csak azokat próbálták már ki a legtöbben évszászadok óta. A homeopátia ezekből készíti a hígításait pl úgy, hogy egy alapoldatot 15-ször hígít 100-szorosára. Ez 10 a 30.-on (nem tudom máshogy írni). Ha még emlékeztek 1 mól anyag 6*10 a 23.-on molekula, így hát nem sok minden marad a felhasználásra kerülő anyagban. Erre ők azt mondják, hogy a vízmolekulák emlékeznek a hatóanyag alakjára. De ha a bogyókra rászárítják a hígítást, akkor mi marad, ami emlékezne??? Aztán azt mondják, hogy a bizonyíték a sikeres terápia - hát ismerve a placebóhatást, ekkora sikert bármivel el lehetne érni.
Az a nagy probléma, hogy a gyógynövények mögé bújva a természetgyógyászok egyre újabb és újabb áltudományos hülyeségekkel etetik a hiszékenyeket, akik így addig halogatják az orvoshoz fordulást, míg végül már csak a drasztikus megoldások fognak segíteni.
Van a TV2-n egy vasárnap délelőtti műsor, ahol nagy szeretettel mutatják be ezeket a baromságokat az oxigéndús víztől kezdve mit tudom én meddig. Ezeket a műsorokat kellene lektorálni, hogy az emberek képben legyenek a betegségeikkel és a lehetőségekkel.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 21:14
Előzmény: #114  Törölt felhasználó
#118
Castorp nagy butaságokat beszélsz.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 21:13
Előzmény: #116  exmnbs1
#117
Igen láttam ott Gulácsy kórlapját,amikor abba az intézetbe került, már olyan rossz állapotban volt,hogy nem tudott alkotni.
exmnbs1 2008. 05. 12. 21:04
Előzmény: #115  Törölt felhasználó
#116
sarika2, Gulácsy is lehetett volna köztük elvileg, az első világháború kitörésekor lett skizophrén, 1924-től 1932-ig, haláláig intézetben élt, de 1918 után nem festett.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:58
Előzmény: #113  Törölt felhasználó
#115
Ugyanott üzemel egy muzeum,regi betegek képeivel.Kifestették magukból a félelmeiket.Azt tudom mondani hónapokig a hatása alatt voltam,volt ott szorongás bőven.Pedig akkora nevek vannak köztük,mint Nemes Lampért J stb...
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:55
Előzmény: #107  Törölt felhasználó
#114
"a lényeg, ne keverjük össze a pszichiáterekkel, mert ők nem orvosok"
Javaslom definiáld újra az orvostudományt!

exmnbs1
A bizalom akkor a legfontosabb, ha az ember az adott területen járatlan. A legrosszabb, ha a "hülye orvos" helyett a betegek egymást gyógyszerezik, mert az nekik is használt.

farenn,
A gyyógynövényekből kivonják a hatóanyagot és gyógyszereket készítenek belőlük, vagy szintetikus úton elállítják a hatóanyagot. Mi ezzel a baj?
A homeopátiai pedig defniciószerűen hataástalan...
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:52
Előzmény: #110  Törölt felhasználó
#113
Farenn!
Igaz ,én nem vagyok DLPH,így bocs. Az OPNI-banévek óta tartanak terápiás festő és kerámikusi szakkört a jelenleg alkotó művészek segítségével.Láttam egy fiatal több évi munkáját,a gyógyulás fantasztikus.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:46
Előzmény: #111  Törölt felhasználó
#112
javítás
1. viágon - világon
2. ez NEM szorul...

elnézést a hibákért
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:42
Előzmény: #104  Törölt felhasználó
#111
Figyelj DLPH_! Nem vitatkozni szeretnék Veled, mert mondandóddal alapvetően egyetértek. Csak nem szabad elfejteni, hogy itt hallgatnak Rád, és ez felelősségel jár. Csak annyit szerettem volna kérni, hogy árnyald a szerintem indulatból is fakadó kategorikus véleményedet.

Valóban sok az anomália az egészségügyben, a pszichiátriákon is, személyes tapasztalatokból ismerőseim elmondása alapján, és közleményekből ez egyaránt világos számomra. De ettől még nem lehet az egészet en bloc a kukába küldeni. Ez legalább olyan káros, mint az általad leírtak kategórikus tagadása. A viágon semmi sem fehér és fekete, mindig léteznek árnyalatok, és azt hiszem, ez szorul különösebb bizonyításra.

A véleményeidet egyébként mindig figyelemmel olvasom, és nem tagadom, hogy a tőzsde területén ugyancsak sokat tanultam Tőled, és remélem, lesz még alkalmam erre a továbbiakban is.

Köszönöm, hogy elolvastad a véleményemet, és nézd el nekem, ha nem válaszolok ma már, mert dolgoznom kell. Szép estét!
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:39
Előzmény: #104  Törölt felhasználó
#110
DLPH!
Érdeklődéssel olvastalak. Ez egy elég kényes téma és nem mindig szeretünk a kényes témákról tudomást venni. Egyszer egy mentálisan beteg alkotónak rendeztem kiállítást. Az alkotások között volt egy rész, amiben megmutatta a lelke mélységét. A mai napig bennem van a hatása. Az alkotás gyógyító hatású, Szegeden úgy tudom ezzel már próbálkoznak.
Egy másik történet egy volt évfolyamtársamhoz kapcsolódik, aki skizofrén. Tünetmentes időszakában évekig nem hallok róla, viszont ha kórházba kerül mindig felhív, Rajta keresztül ismertem meg költőket, novella írókat, akikkel együtt kezelték. Hát ez is nagyon megrázó volt.
Én magam homeopátiás vagyok és gyógyszerellenes. Most voltam Erdélyben egy túrán, ahol a vezetőnk minden egyes növényről elmondta, hogymire való mit lehet vele gyógyítani. Milyen messze kerültünk már ettől !
Üdv
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:36
Előzmény: #105  Törölt felhasználó
#109
Én aztán nem ajánlom!

De sajnos nem tudom lebeszélni róla az embereket. Azért lehetnek forgalomban, mert olyan problémára kínálnak gyógymódot, amire nem is kell. (Már megint a kényszeres pirulaszedés...) Ha nem hat a homeopátiás köptető vagy rekedtség elleni szer, abba nem fog belehalni senki. De ha lenne lázcsillapító vagy antibakteriális hatású homeopátiás készítmény, akkor biztos sokan csalódtak volna benne. A másik véglet a gyógyíthatatlan betegeknek kínált szerek, amikkel megintcsak nem lehet vitatkozni, mert miért is ne tenne meg valaki mindent, ha már az utolsó remény is eltűnni látszik?

Visszatérve a pszichiátriához: hallgató koromban kérdőíves diákmunkák során volt szerencsém találkozni néhány száz pszichiáterrel, akiknek többsége eléggé beképzelt, de azért volt ellenpéda is, nem kevés. A pszichiátriai gyógyszerek sokszor nem arra a tünetre lesznek jók, amikre törzskönyvezték őket. A klinikai vizsgálatok 4. fázisa a már forgalomba került gyógyszerek hatásának, mellékhatásainak monitorozása, itt derül ki igazán, hogy egy gyógyszerből mennyire lesz bevált készítmény. Egy ideig még tarthatja a gyár a forgalmat az orvosok pénzelésével, de ez nem megy a végtelenségig. Igaz, ezek még mindig magyar példák, de azért nem tudnám elképzelni, hogy az USA-ban mindegyik egy összeesküvő társaságnak lenne tagja.
A diagnózisról, meg a kórélettani elméletekről annyit, hogy ezek minden szakágban folyamatosan változnak, így a pszichiátriában is vannak még kihívások, de eddig a kémiai egyensúlyzavar a legelfogadottabb. Járnak hozzánk schizophrének receptet kiváltani és hát sokszor kiegyensúlyozottabbak és intelligensebbek, mint némely más beteg. Lehet, hogy nem mindenki kapja meg a számára legjobb gyógyszert, de ezek szerintem eseti problémák az orvos felelőtlensége vagy figyelmetlensége miatt, nem pedig felülről irányított félrekezelések.

Minden esetre kellenek a figyelmeztető írások, hogy megfelelő kritikával tudjuk fogadni, amint mások döntenek felettünk, de az is nagyon fontos, hogy meghagyjuk a pozitív példákat, mert a bizalom nagyon fontos.
exmnbs1 2008. 05. 12. 20:35
Előzmény: #105  Törölt felhasználó
#108
Fontos a bizalom az orvosban, de szvsz legalább olyan fontos, hogy Do your homework, azaz nézz utána a lehetőségeknek.

Látogass be egy gyerekrendelőbe, tápszerreklám hegyekbe fogsz ütközni, gondolkodás nélkül kiváltod a tápszer receptet a bizalom jegyében?
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:35
Előzmény: #106  Törölt felhasználó
#107
A pszichiátriai gyógyultan távozottak kontra elhalálozottak arányáról mondjuk visszamenőlegesen 100 évre adatot nem fogok írni, de ha valaki ezt megteszi, megköszönöm. Így is össztűz alá fogok kerülni a jövő héten ebben a topikban...
A dolog kezd komikussá válni.

"A legfontosabb az orvos-beteg közti bizalom."

Egy szót sem szóltam az orvosokról, az orvostudományról, csak mint kontrasztot hoztam fel példának a patológiát, de az aneszteziológiát is nyugodtan felhozhattam volna, mert nem is hinnétek mennyire képzett és okos embernek kell lennie annak, aki pld. aneszteziológus. Nem magyarázom meg, de fiziológialilag az emberi testtel, az anatómiával, a kémiával, a fizikával a belgyógyászattal, az idegrendszerrel az emberi reakciókkal......mindennel tisztában kell lennie.Le a kalappal előttük.

Csak épp... ki beszélt itt erről? Amúgy...eltussolt orvosi műhibák topikot lehet, hogy nem fogok nyitni....azt nem bírnám energiával, egy az ezer ellen lenne.

bizalom....

Létezik olyan orvos inkognitóban egy nyilvános fórumon, aki igazságügyi orvosszakértő patológus rendszer és emberszolga működéséről hajlandó lenne egy kicsit mesélni? kétlem...

De megdöbbennétek ha mégis lenne valaki...

De mi köze az orvosoknak mindahhoz, amiről szerettem volna szólni? és ez a lényeg, ne keverjük össze a pszichiáterekkel, mert ők nem orvosok
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:20
Előzmény: #104  Törölt felhasználó
#106
Akira

Olvasgattam az eü topikban hajdan, hogy vagy hat nicknevet képes voltál szóval tartani az ehhez hasonló hasz-eiddel , amiket most nekem címeztél a mai napon. Érzések, kiragadott kis mondatfoszlányok egy szövegkörnyezetből, 40 négyzetkilóméternyi élettérből vett tapasztalatok alapján mechanizmusokról következtetések... nagyon szeretsz reagálni, az bizonyos....magam egy kicsit másképp kommunikálok a környezetemmel, általában törekszem arra, hogy szóljon is valamiről.

Egy kicsit segítek ezzel a hazudozás lebegtetése dologgal, amire írtad, hogy nem érted:

Ugyanis ezt írtad nekem:

"Elolvastam mindent amit írtál, de továbbra sem változott meg a véleményem. Fölsoroltál a pszichiátria történetéből számtalan olyan történetet, amelyet tényként állítottál be."

Már megbocsáss.....tényként beállítani hazugságot szoktak...ilyen a magyar nyelv.
A tényt magát nem állítják be tényként, mert az maga tény.Nincs szüksége arra, hogy beállítsák akárhová.

Ha cáfolni van kedved, időd, és erre konkrét infód van, ami egzakt, és lexikális adat, akkor nagyon szívesen és hálásan olvaslak.

A cáfolatok mennyiségével és hitelesnek bizonyulásával arányosan hajlnadó vagyok a következtetéseimet is módosítani.

Várom a cáfolatokat. Eddig egy sem érkezett.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 20:11
Előzmény: #101  Törölt felhasználó
#105
Gibivel a legmesszebbmenőkig egyetértek, az orvos beteg kapcsolat alapja a bizalom, ha ez nincs meg nincs gyógyulás, főleg pszchiátriai problémák esetén.
A bizalomvesztés most nagyon jellemző a magyar társadalomra, ami mint a történelemben sokszor láttuk, az okkultizmus felé fordítja az embereket.
Tipikus példának tartom a homeopátiás szerek népszerűségét, amiről minden tudományosan félművelt ember is tudja, hogy nem ér semmit, a patikus mégis bőszen ajánlja....
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 19:57
Előzmény: #103  Törölt felhasználó
#104
És még egyetlen adatot sem közöltem a gyógyultan távozottak kontra elhalálozottak arányáról a pszichiátriai kezeltek közül.
Puskaporos hordó lenne, ha arról is írnék adatot.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 19:52
Előzmény: #101  Törölt felhasználó
#103
"Még egyszer, utóljára szeretném leszögezni azt a véleményemet, hogy szükséges a pszichiátria mint ahogyan szükséges az orvoslás többi ága is."

Én is ismétlem egy kicsit magam : a pszichiátria nem orvos és nem tudomány, orvostudomány meg aztán semmiképp.

Érdekes.... Az eddig általam 5 részben összefoglalt történelmi és jelenkori tények cáfolata : zéró. De érkeznek szorgalmasan az érvek nélküi , társadalomba bekódolt dogmák mindenhonnan.

Még senki sem szólt : te ez akkor ott nem így volt ám...vagy...nem nem...igenis, a pszichiátria által definiált mentális anomáliák bizony mégiscsak létező és konkrétan, egyértelműen diagnosztizálható betegségek, precíz gyógymóddal.... vagy....te lüke...a Prozac egy csodaszer, csak szedni kell és boldog leszel....vagy bármi, ami nem stimmel azzal, amiket állítottam.

No mert ha viszont stimmel...akkor erre a következtetésre jutni : "szükséges a pszichiátria " ......meglehetősen arrogáns , pláne egy orvos tollából.

Igen Szükséges. Leírtam mi célt szolgál.
Lehet megcágolni.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 19:37
Előzmény: #100  Törölt felhasználó
#102
Akira nem érdekel, hoyg szerinted mit kéne csinálnom és hol.
Törölt felhasználó 2008. 05. 12. 18:58
#101
Még egyszer, utóljára szeretném leszögezni azt a véleményemet, hogy szükséges a pszichiátria mint ahogyan szükséges az orvoslás többi ága is. És azt is szeretném elmondani, ha egy orvos megállapít egy betegséget, és ajánl egy kezelést, azt természetesen tájékozódás után érdemes figyelembe venni, mert minden tévhit ellenére mégis az orvos legjobb tudása szerint alapvetően a beteg ember érdekeit szolgálja. És itt nem elsősorban a pszichiátriára (de arra is) gondolok. Rendkívül veszélyes tud lenni (elsősorban saját magára) a bajában a világgal hadakozó, de belül bizonytalan, félig informált beteg ember. Orvosként erre fel kell hívnom a figyelmet.

Topik gazda

DLPH_
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek