Topiknyitó: Portfolio 2007. 11. 16. 08:08

Kell-e félnünk a magyar háztartások eladósodottsága miatt? - Az MNB válaszol  

Ugrás a cikkhez
A magyar háztartási eladósodottság elmúlt években tapasztalható dinamikus bővülése számos kérdést vetett fel e növekedés kockázataival, illetve a banki portfólió minőségének hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatban. Ezen kockázatok folyamatos nyomon követése és elemzése a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitást felügyelő szerepéből következő feladata. A háztartási eladósodottság mértékének és szerkezetének feltárása céljából a jegybank 2007 januárjában egy kérdőíves felmérést végzett a hitellel rendelkező háztartások körében. A felmérés eredményein alapuló cikkében Holló Dániel, a jegybank Pénzügyi stabilitási főosztályának elemző munkatársa bemutatja a hitellel rendelkező háztartások szerkezeti megoszlását, kockázatosságát és a különböző kedvezőtlen makrogazdasági események banki portfólióminőségre és tőkehelyzetre gyakorolt hatását.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=90282
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 11. 18. 13:41
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#41
tulajdonképen csak azért néztem be ide hogy egy régebbi idézetemet megkeressem! :))
mert a másik topikban ahol már látják mások is a problémák forását (mig ti itt modelezgettek )
de még mindig nem értik! :D
Törölt felhasználó 2007. 11. 18. 13:39
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#40
kicsi lilia meghalgatál egy ilyen jo modelezni tudó szakembert!
mikor hazamentél utána mivel változot az életed?
azon kivül hogy már kezdted érteni a modelezést! :))
Törölt felhasználó 2007. 11. 18. 09:18
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
#39
Tisztelt MNB!

A saját háztartását mindenki a saját felelősségére eladósíthatja. De elég szomorú, hogy én is és a gyermekeim is beleszülettek az államadósságba és egész életünkben cipeljük ezt a keresztet. Soha nem volt és nem is valószínű, hogy lesz olyan felelős kormányzás aki azt mondja, hogy emberek ennek véget kell vetni és megálljt kell parancsolni a Magyar Állam további eladósodásának. Elég lenne csupán annyi is az első egy-két évtizedben, hogy kevesebbel hagynák nőni az államadósságot, mint az infláció évi 1-2%-kal és így hosszútávon elértéktelenedne, vagy a GDP-hez viszonyítva csökkentenék évi 0.5%-ot átlagosan. Gondolom ez ilyen formán megvalósíthatatlan, de ez is csak elhatározás kérdése. De ez senkinek sem érdeke.

Nézzünk meg egy kamatdöntést. Felelős, hozzáértő emberek döntenek a kamatokról és ezzel a fizetőeszközünkön keresztül a gazdaságunk sorsát határozzák meg.

Ha értenek hozzá, akkor miért van az, hogy valaki emelné a kamatot, valaki tartana, valaki csökkentene? Ennyi alternatíva van? Nem! Csupán annyi, hogy politikai megfontolásból döntenek és az ellenzék mindig arra szavaz, ami akadályozhatja a kormány munkáját. Mi lenne ha egyszer félresöpörnék a politikát és az ország érdekeit tartanák szem előtt? Nem vagyok naív, ilyenről nem álmodok, de ha egyszer így lesz, akkor kellemesen fogok csalódni a vezetőségben.

A háztartások eladósodnak? Igen. Mindenki a saját felelőssége szerint dönt, hogy mekkora terhet képes elviselni hosszútávon. Persze ehhez a kérdéshez az is hozzátartozik, hogy sokan felvesznek 10-20%-os kamatozású hiteleket, mert sajnos az ember türelmetlen és nagyrészük nem tud megtakarítani. Pedig ehhez csak egy kis józan paraszti észre van szükség, hogy ne költsem el azt a pénzt amit holnap fogok megkeresni ezzel kidobva felesleges forintokat a kamatköltségekre. Inkább félreteszem és ha összegyűlt megveszem. Ha nem gyűlik össze a pénz NEM VESZEM MEG. Sokan teljesen felesleges hiteleket vesznek fel azzal a címszóval, hogy úgysem tudom összegyűjteni rá. Utána ki fog megdolgozni érte? Ő. Ez az Ő felelőssége.
De az, hogy "felelős szakemberek" ugyanígy döntsenek az államháztartással kapcsolatban? Rájuk kell"ene" felnéznem? Szeretnék őszintén.

Ui.:A háttérben persze sokan végzik az MNB-nél a munkájukat felelősséggel, ez nem nekik szólt. Őket tisztelem és becsülöm.

üdv.
Törölt felhasználó 2007. 11. 17. 23:22
#38
Szeretném megkérdezni miért történik ez .Szerintem ez szimplán politikai érdek politikusok ígéreteik árát a társadalommal szeretnék megfizetni. Fejlödünk vagy csak eladósodunk ? Az eladosodás már megtörtént .Hova vezet innen ut ? Gazdaságigyarmat lettünk .Ki a felelős talán Kádár? Lesz majd hittel az egészségügyi ellátásra? Temetésre halál utánn ? Tudja valaki a válaszokat ,vagy mindeki csak elemez és következtetéseket próbál levonni.
Törölt felhasználó 2007. 11. 17. 20:33
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#37
Szerintem egy természetes folyamat játszódik le a magyar háztartásokban. Ezen egyáltalán nem kell meglepődni, hogy az olcsóbb hitelből többet vesz fel az ember. Mindig annyit vesznek fel, amennyit törleszteni bírnak. Egyszóval az eladósodottságot a fizetőképességből és a kamatszintből elég egyértelműen ki lehet következtetni. Ha csökkennek a kamatok akkor ugyanakkora törlesztő mellett nagyobb hitelt vehet fel az ember, de ezzel nem terheli le magát jobban, mint 10 éve. Elvileg. Csak mindenki elhessegeti a kamatkockázatot, sőt a bankok is szivesen elhallgatják. Tehát ha nem a felvett milliárdokat, hanem a törlesztőrészleteket vennék górcső alá, akkor nem lenne ilyen drasztikus a helyzet. Modellezni meg lehet, de a frank euróval szembeni erősödése ellen a modellezés nem segít, beavatkozni meg az MNB nem tud. A versenyhelyzetben az egyre növekvő kockázatot a bankok vállalják, azt sem lehet megakadályozni. Dehát ha ez a dolguk, modellezzenek. Jó munkát.
Törölt felhasználó 2007. 11. 17. 20:06
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#36
Persze le a kalappal mindenki előtt. Nézd meg Greenspan hova sodorta amerikát az alacsony kamatszinttel. Szegény Berni papa azt sem tudja lassan melyik ujjába harapjon.
Törölt felhasználó 2007. 11. 17. 19:56
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
#35
az eloadas nem volt bonyolult...
:))
csak az ilyen "modellezni en is tudok" hsz-eken akadtam ki...(de csak a mai eloadas meghallgatasa utan....)
:))
Törölt felhasználó 2007. 11. 17. 19:53
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
#34
Kedves Lilia.
Nem ellentmondok, csak hozzáfűzöm : impozáns, ha valami kellően bonyolultnak és tudományosnak hat.

Magam azon az állásponton vagyok inkább, hogy bármi értékét nem bonyolultsági szintje hanem hatékonysága határozza meg.
Az életben jellemzően az egyszerűbb struktúrák működnek hatékonyabban. Struktúrán értek egy probléma megoldásának modellezését is.

A matematikában pedig főleg igaz, a megfelelően leegyszerűsített probléma magában hordozza a megoldását is. (természetesen az egyszerűsítés ne másítsa meg a problémát magát).
Törölt felhasználó 2007. 11. 17. 19:07
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#33
Nekunk ma Kiraly Julia tartott eloadast (jegybank alelnok, lasd tozsdei szakvizsga topik.)
Mindamellett hogy remek eloado volt, betekintest adott a jegybank munkajaba (modellezes, donteshozas, kommunikakas, dilemmak, merlegek stb....).Egyszoval le a kalappal!!!

Nektek meg itt akkora szatok van, hogy aaah...nem is erdemes folytatni.....
Törölt felhasználó 2007. 11. 17. 18:12
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#32
Szóval lényeg, hogy nektek van igazatok, az MNB meg le van szarva, ugye?

Hát így is fel lehet fogni a dolgot...
Törölt felhasználó 2007. 11. 16. 17:46
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
#31
bátya ,kár ezen agyalni!
modelezni én is tudok!!!!

Holló úr nak meg jo hétvégét!
Törölt felhasználó 2007. 11. 16. 16:18
#30
Kedves Fórumozók!

Mindekinek köszönöm a kérdéseket, hozzászólásokat. Kellemes hétvégét kívánok.

Üdvözlettel

Holló Dániel
elemzõ
Magyar Nemzeti Bank
Törölt felhasználó 2007. 11. 16. 15:51
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#29
Holló Úr!

Köszönöm.
Végsorait látván szavakat sem találok.
Ez az ország egy brutális adósságcsapdába manőverezte magát. Jó modellezést ehhez a közelgő katasztrófához.

Üdv
Törölt felhasználó 2007. 11. 16. 15:30
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#28
Kedves gentlemanus

Akkor néhány összehasonlító számadat (egyébként az összehasonlítások során figyelembe vesszük az országok közötti eltéréseket):
Szektorszinten eladósodottság: kb. 40% (hitelállomány/éves rendelkezésre álló jövedelem)
Szektorszinten törlesztési teher: kb 10% (hiteltörlesztésre fordított összeg/ éves rendelkezésre álló jövedelem)

A fenti mutatók az eladósodott háztartások körében:
Eladósodottság: átlagosan 94% (hitelállomány/éves rendelkezésre álló jövedelem)
Törlesztési teher: átlagosan 18% (havi átlag)
Hitelállomány 7,5-szerese a megtakarítás állománynak

Üdv.

Holló Dániel
Törölt felhasználó 2007. 11. 16. 15:21
Előzmény: #23  muller
#27
Kedves muller
A kedvezőtlen kockázati koncentráció oka főként két dolognak köszönhető, egyrészt a bankok a versenypiaci nyomás következtében az elmúlt években lazítottak hitelezési feltételeiken, vagyis olyanok is hitelhez jutottak (jutnak) akik korábban nem kaptak volna (gondoljunk például a jövedelemigazolás nélküli hitelfelvételre). Másrészt és ez részben összefügg az előzővel, a bankok termék innovációja széles rétegek számára „megfizethetővé” tette a különféle hiteleket (devizahitelezés elterjedése, amelyek a forinthitelekhez képest kedvezőbb havi törlesztő részletet jelenthet). E két előbbi tényező eredményeként a kedvezőtlenebb jövedelmi és pénzügyi helyzetű háztartások számára is lehetővé vált fogyasztási és beruházási kiadásaik növelése.

ÜDv.

Holló Dániel
Törölt felhasználó 2007. 11. 16. 15:12
Előzmény: #22  Knight Tyris
#26
Tyris lovag!

Vártam is volna valamilyen összehasonlító számadatokat a T. MNB Szakértő Úrtól, hogyan is alakulnak e mutatók, a magyar mutatókhoz képest napjainkban, de mindezidáig beírásomat nem vették figyelembe.

Azután rájöttem, hogy hiába is írná le, hogy x ország állampolgára ennyire vagy annyira eladósodva, hozzánk képest, egyszerűen összehasonlíthatatlan a kép, sok okból kifolyólag.

Más az állampolgárok életszínvonala, jövedelmi viszonyai, mások az adott országok inflációs mutatói, költségvetési egyensúlyi helyzetei, adózási viszonyai, megélhetési költségei, stb. stb.

XY paraméterek alapján kihozzák, hogy a nyugatiak jóval eladósodottabbak, de érdekes módon, valahogy mégiscsak kevésbé érzik meg, mint a magyar állampolgárok.

Itt lehet azt modellezni, hogy mi kevésbé vagyunk eladósodva hozzájuk képest, tehát még jöhet egy kis teher, hogy közelítsük az uniós átlagot.

Törölt felhasználó 2007. 11. 16. 15:04
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#25
Kedves mary_m

A modellezés a válságmegelőzés céljait szolgálja, ha ugyanis úgy látjuk, hogy a folyamatok már nagyon kedvezőtlenül alakulnak akkor az MNB felügyeleti jogköréből adódóan beavatkozhat.

üdv.

Holló Dániel
Törölt felhasználó 2007. 11. 16. 15:01
Előzmény: #22  Knight Tyris
#24
Kedves Knight Tyris
Az eladósodottság kockázatainak értékelésekor, több mutatót használunk (ezek közül a két legfontosabb eladósodottság és a törlesztési teher becslés). Korábban kizárólag szektorszintű adatokat elemeztünk, viszont emellett az idén először elemzési eszköztárunkba bekerült az eladósodott háztartások adataiból készített mutatók elemzése, mely azonban a szektorszintű mutatóknál a számos bizonytalanság és torzítás ellenére pontosabb képet festhet a kockázatok valós mértékéről az eladósodottság szerkezetének figyelembe vétele miatt.

Üdv.

Holló Dániel
muller 2007. 11. 16. 14:49
#23
Mi okozza, hogy az eladósodott háztartások csekély részét képező kockázatos háztartások birtokában van a teljes hitelállomány egy jelentős része?

Knight Tyris 2007. 11. 16. 14:34
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#22
Gentle,
ilyen összehasonlítás van is, csak ez valahogy mindig elsüllyed.

Márt több hivatalos kimutatásban is lehetett olvasni:
Ha arányaiban nézzük, hogy a magyar és a külföldi állampolgároknak mennyit, mekkora részt kell a hiteleik törlesztésére fordítaniuk a jövedelmükből, akkor egyértelműen látható, hogy többnyire a külföldi társaikkal megegyező vagy azokénál nagyobb részt kell erre fordítaniuk az itthoniaknak.

Tehát hiába alacsonyabb az eladósodottság, mégis nagyobb terheket viselnek az itthoni emberek, mint az eladósodottabb nyugatiak.

Kár, hogy ez nincs előtérben, hisz ez az arányszám lenne a lényeg, mert ez mutatja a valós kockázatokat, a tényleges teherbíróképességet.

----

Tiszelt, MNB önök melyiket veszik nagyobb súllyal figyelembe a kockázatok értékelésekor?
(Az eladósodottságot, vagy pedig azt, hogy mekkora részt vesz el az adósok jövedelméből a törlesztőrészlet.)
Törölt felhasználó 2007. 11. 16. 14:30
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#21
jah... cseréljük le a társadalmat, ezt már kihasználtuk.... végülis.... Ennyi balféket egyrakáson, wááááá

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek