Topikgazda: Törölt felhasználó 2007. 10. 19. 16:27

Ingatlanbefektetés hitelből - nem úri passzió  

Ugrás a cikkhez
Csak idő kérdése, hogy az újépítésű lakások alsó ára Budapesten is áttörje a négyzetméterenkénti ötszázezer forintos szintet - mondják az Elephant Holdingnál. Mivel jelenleg még háromszázezer forintért - vagy az építkezés kezdeti szakaszában akár ennél olcsóbban is - lehet lekötni lakást, egyre időszerűbb ingatlanbefektetésbe n gondolkozni, akár hitelből is. Hogy ez mennyire nem csupán egy felvetés, a zöldövezeti beruházó három nyomós érvet sorol.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=7&i=89293
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kissherceg 2007. 11. 14. 10:28
Törölt hozzászólás
#39
Törölt felhasználó 2007. 11. 14. 10:16
Előzmény: #37  bpmcwap
#38
jojo de itt te sem budai lakasokrol beszelsz uj epitesü 2500eur/nm...ennyiert becsben veszek az elsö ker hataran egy 130nm-est! szoval mi az olcso....

amugy igen mas ingatlant en is vettem :) otthon..remelem 5 ev alatt 500%
bpmcwap
bpmcwap 2007. 11. 13. 22:09
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#37
Én azé gyurok vaze... ;)
Amit leirtál az 95%ban fedi is a valóságot, de tovább megyek.... az ingatlan és lakás szavakra ha behelyettesited a BÉT és a BUX szavakat az is tökéletesen hasonló képet fog adni.... mint mindennek ennek is meg van az oka.... xar az ország, xar a gazdasági helyzet... nem kell londonig ruccanni.... elég, prága, varsó, bukarest.... Na már most maradva a tőzsdénél.... miért van az hogy mig mi szüttyögünk a varsói tözsde sokkal produktivabb??? nem kell válaszolni a kérdés költői, plusz ugyis tudom hogy tudod a választ.... ugyan igy átvetitve miért van az hogy a budapesti ingatlan szütyög mig a varsói produktivabb???? Na ha erre tudod a választ akkor tudod hogy nem 10év alatt fox duplázni.... elég egy egymber egy mondtattal és én hiszem hog 3-5éven belül elhangzik az a mondat és akkor szvsz 3-5éven belül duplázok és az már igen jó, plusz ha nem reálértéken veszem hanem nyomottan azt az ingatlant mondjuk 60-70%on, (de vettem én már 5%on is!természetesen nem lakást) akkor máris nem duplázol hanem triplázol.... de az biztos hogy ez nem likvid és nem tudsz hozzányulni egyből ellenben vehetsz fel rá hitelt ha annyira megszorulna a hurok... feltéve ha nem hitelre vetted... mondjuk én rühellem a hitelt inkább valahogy átbekkelem de hitelről hallani sem akarok, pláne ekkora tételben.... bár egyszer nekem valaki azt mondta hogy egy üzletember nem zárkozik el ilyen szinten a hiteltől.... részben igaza is volt.... de ez már csak káposzta a salátában.... :) e havi hszem aszem megvolt a portfolion... :) sziasztok! :)
Törölt felhasználó 2007. 11. 13. 20:27
Előzmény: törölt hozzászólás
#36
A nagy huzas az volt amikor 2000-ben (ig) vettünk lakast... Ennyi aki most vesz budan es mas helyeken az jo ha annyit keres majd vele mint allampapiron. Persze a belvarosban, a szanalando helyeken vannak meg lehetösegek es ott lehet szep hozamot elerni ha kifogunk vmit, de a nagy "aranylaz" mar kifujt.... . miert is?
mar irtak itt:
- nincs fieztökepes kereslet, hacsak nem a bevandorlo kinaiakra szamitunk,
- bar a subprime itt nem erezteti hatasat, max spanyolhonban lehetnek gazok, de a bankok restriktivebbek lesznek
- masreszt a piac hatekony, ne hidjük azt, hogy pont a mi piacunkon maradt meg a bonanza, ahol mindenhol mashol ezerrel mentek az arak (jobban mint itthon) ennek velhetöen okai voltak, vannak
- londonnal meg senki ne hasonlitson össze minket
- 10ev mulva duplazodunk? mennyi is az? 7-8% evente az am a nem semmi.... :))) nevetseges de legyen 7 ev mulva az is csak 10% körül török kötvenyem 20%-t hoz egy kis valutakockazattal, vagy izland pl :)

ES: az ingatlan NAGGYON illikvid tud lenni. Nem mint egy tözsdei befektetes (itt nem Genesisröl beszelek:))) .

Jah meg a masik: Nyakunban a 20 eves hitel. Ippeg ki tudjuk törleszteni a lakast, amin jo setben nem bukunk 20 ev mulva (mert annyi uj hazat is epitenek -ami nyom az arakon ezerrel-, hogy ilyen csalogato cikkek kellenek, hogy vki betevedjen es vegre elvigye, mert ha nem csödbemegy az epittetö), de Sanyikanak es Evelinnek csak az olcsobb zoknyit tudjuk megvenni, meg nyaralni is csak az anyoshoz megyünk majd. De lehet büszken mondogatni a szomszednak es mindenkinek: VAN LAKASUNK!! (pontosabban LESZ lakasunk 20 ev mulva...). Ez kell nektek??? En többre becsülnem az becsületes ambert, aki ma akkorat vesz amit ki tud NYUGODTAN törleszteni, ha meg nem telik ra, tisztessegesen nevelteti a gyereket, kitanittatja es az majd vesz maganak OTT AHOL MAJD ELNI AKAR 20 ev mulva.. . Es emelett elmehet a vilag sok szep helyere nyaralni etc!!! Jo gondod meg öccse!

Nem ugy van, hoppsz kell a zs, es eladom...haha nezz at az ujvilagba...ott is ez megy. A sok bevandorlo mexicoi, aki epitette fel a villakat, vegen belejük is dörgöltek egy kis hitelt, amit persze nem bir fizetni... Jo kis opcio: elsö eveben semmi, akkor ugy is felmegy az ara 20%-t te eladod es kaszalsz 20% TUTI BIZNYISZ...vazze ez olyan mint a NASDAQ volt 2000-ben: mit csinal a ceg? NEM MINDEGY FELMEGY UGY IS!! Ha leesik majd raveszel.... . Nesze neked. Mas piacon detto u.ez 6 even belül... . ES EN ENNEK ÖRÜLÖK: Mindig van lesz eleg marha, ami meg masoknak szep lehetöseget termet :)))

Na joeecakat.
kissherceg 2007. 11. 13. 14:21
Törölt hozzászólás
#35
kissherceg 2007. 11. 01. 11:37
Törölt hozzászólás
#34
Törölt felhasználó 2007. 10. 24. 11:24
Előzmény: #29  bpmcwap
#33
bp,
cask nem az m0-s most épülő, ÉK-i környékére gondolsz??
Törölt felhasználó 2007. 10. 24. 11:23
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#32
totál inkorrekt a cikk
az aljára elkéne a (X) jelzés,
1-2 éve jártam kint a malomdomb építkezésüknél, el is ment a kedvem egyből attól, hogy vegyek lakást.
nem is értem ezt a Balázst, ha ilyen jó üzletnek gondolja az építéseit, akkor miért nem vásárolja Ő fel az ottani lakásokat?
arról miért nem beszél, hogy mióta és mennyi eladatlan lakásuk van?
Törölt felhasználó 2007. 10. 24. 00:24
Előzmény: #29  bpmcwap
#31
bpmcwap
mi van ha alapítasz egy konnzorciumot 20-40 portfóliósssal tökearányos tulajdonlással ás tisztességes jutalékkal az üzletet hozónak....
akkor nincs bank stb mert van amikor több a jó üzlet mint a te lehetöséged
egyszer próbáltam.volt pár ismerösöm anno mindenki nyafogott a jó üzletért de amikor ott volt a téma "ha olyan jó üzlet miért nem csinálod meg te " címü népi bölcselet. Persze megcsináltam másképpen 33% hasszon volt 2hónap alatt. Tanulságos volt.
Mondjuk ez a 90es évek közepe volt még bimbózó piacgazdasság idején talén ma más lenne..
Törölt felhasználó 2007. 10. 23. 23:35
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#30
gyakorlatból származó példák alapján a XI, XII. ker biztosan az éven belül, önkoris hátszéllel...
bpmcwap
bpmcwap 2007. 10. 23. 22:50
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#29
ne környéket keress!!!! Lehetőséget!!!Ugyan olyan mint a tőzsdén egy jó befektetés... kinézed, megvizsgálod, megtervezed a projektet elkezded, manageled és véghezviszed, aztán learatod a babérokat!!!!és tényleg nem csak lakásban kell gondolkozni!!!! Jobbat mondok neked!!! Hónapok alatt lefut egy projekt.... 30, de max 50millából minimum 120-150, de jó esetben akár 180-200milliót lehet kaszálni.... iparterület.... ;)
:P nem is messze pestől.... annyi a parlagon heverő pénz csak le kell érte hajolni meg egyre több munkával jár, mert a könnyü dolgok már le lettek jácva.. de van olyan hely is ahol még ki se durrant a lufi... van olyan "környék" ahol nem adok pár hónapot, mert ár most is van olyan ingatlan ami 1,5-2éve áll... előbb utobb el kell fogyjon a türelem és meg fognak jelenni az olcsó ingatlanok... már most is van 2-3 amiből pofám nem lenne alkudni pedig elég keményen szoktam és szeretek is.... az elmult 3évben egy ingatlant adok el az is még folyamatban van... és olyan szinten ááron alul tudom adni hogy nem kell benne üljek egy évet hogy elvigyék a realizált haszon pedig igy is jó... mondom olyan mint a tőzsde.... ne akard venni az alján és ne akard eladni a tetején... ne légy bele szerelmes... minden befektetés egy egy projekt legyen!
Törölt felhasználó 2007. 10. 23. 21:57
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#28
mondjuk érdekes mindenki lakásban gondolkodik ha már ingatlan peedig raktár üzlethelyiség nagyobb üzlet.
a fövárosban szép lassan felvásárolták az üzletek tulajdonjogait az önk-tól gondolom a lakásokon jól keresök. ma már csak kiadják alig van tulajdonjog.
egy 9milkás lakást nem tudsz kiadni csak max 70e ért egy 5-6milliós helyiséget simán 90ért.
A 6kerben néztem körül 2öt láttam egyet a rózsa utcában, a többi csak bérleti jog vagy bérlet.
Szvsz a 6-7 kerületek fejlödnek majd nagyot a kormányzati negyed miatt.
maradtam a tüzsdénél de mér kezd elegem lenni a mutyizásból.
Törölt felhasználó 2007. 10. 23. 21:20
Előzmény: #26  bpmcwap
#27
na és melyik a duplázós környék, mert ez az igazi kérdés???
bpmcwap
bpmcwap 2007. 10. 23. 21:03
#26
most is lehet jó helyen lenni és jó időben.... én mostanában szálltam/szállok át ingatlanba... mondjuk egy lakást ujitottam fel a többi ugy van ahogy megvettem és van előttem még egy fljújitás, de azt nem biztos hogy idén elkezdem... Rossz a hozzáállás!!!!Nem akkor kell eladni mikor egy évig kell hirdetni az ingatlant hogy el tudd adni.... ilyenkor venni kell!!!!!! Persze nem ész nélkül!!!! Kezeljétek ugy az ingatlant ahogy a tőzsdét! információ, információ, információ!!!!!! gondolom nem vesztek humetet sem, csak mert tőzsdei részvény.... :P Lakást sem csak azért kell venni mert a fővárosban van....Ma is van olyan környék budapesten ahol 3-4év alatt megduplázhatod a befektetett tőkét.... majd 4év mulva visszatérünk rá... amugy én azért várok egy bummot is.... kb 3-4év mulva.... szal 5-7évre ingatlanban gondolkodni most nagyon kifizetődő szerintem....
Törölt felhasználó 2007. 10. 23. 20:42
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
6.kerben vettem egy iingatlant 95ben1,1m ért amit a tulaj 86ezerért vett azt is én fizzettem ki helyette, mostaniban adtam el 8,5ért,ez jó üzlet de amikor már a nép is vásárol akkor a profik nekik adják el a túlfütött piacon éss még a kamattal is leveszik öket.
szvsz ingatlant 2 essetben érdemes vennni.
-ha elöbb- utóbb másikba szállsz át. akkor ahogy mozog az inngatlanpiac a tiéd is úgy árazódik.
-ha a bérbeadás fedezi a hitelköltséget és a teljes rezsit és a saját tökéd után az infláció felett legalább 1%ot.
de hol vann ilyen... az usa-ban volt anno de amikor már a pórnépnek is ajánlgatták akkor már rég nem, lee iss vették öket mindenféle egyéb költséggel.
A 8ker gettónegyedeiben is minden telken építkeznek vevö nincs max pár angol aki a térkép alapján vásárol... vajon miért.
Törölt felhasználó 2007. 10. 23. 19:04
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#24
Tudsz Te. ha akarsz, Malév.
Törölt felhasználó 2007. 10. 23. 17:25
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#23
több probléma van a magyar lakáspiaccal
- csökken a népesség (kb. 10 ezer lakás/év)
- lakásokat nem bontanak tömegesen
- nem elég a jövedelem stb. stb.
- de talán a legnagyobb az, hogy sokan nemtudják fenntartani sem lakásukat
(nincs felújítás) ezzel fokozatosan csökken az érték is
- nagy a sajáttulajdon aránya, nincs bérlakás
- és végül van elegendő lakás az országban
csak a minőség nem megfelelő
nem hiszem, hogy az elkövetkezendő években átlagban az inflációnál gyorsabban nőhetne a lakások ára
Törölt felhasználó 2007. 10. 23. 13:56
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#22
bocs zotya!nem láttalak
Törölt felhasználó 2007. 10. 23. 13:55
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#21
link

nagyon jól le van írva:)
zotya32 2007. 10. 23. 13:52
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#20
Lehet olvastátok már, Nyilasi Attila írása:

link
Törölt felhasználó 2007. 10. 23. 13:49
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#19
Hoszzútávra érdemes ingatlanbefektetésben gondolkoddni és most megint nyomottak az árak, valóban jó helyen jó áron érdemes lehet belevágni, de nem biztos, hogy hitelből, inkább ha valakinek felesleges pénze van, amit nem szeretne kockázatos befektetésekbe tenni. Hosszútávon mindenképpen jó befektetés.
Törölt felhasználó 2007. 10. 23. 13:34
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#18
jó időben vetted
világggazdaság felfutás előtt volt stb..
ma ez sokkal rizikósabb
nemcsak amerikában probléma az olcsó hitel drágulása
a német lakáspiac és építőipar is megroggyant a 90-es évek végén, mert új lakásra olcsó hitel vettek fel sokan, ami megdrágult és nemtudták visszafizetni.
persze félreértés ne essék ha jó helyen és jó áron lakást talál valaki meg lehet próbálni
de tömegesen ez nem fog menni
és az olcsó hitelt nem ilyen lakásokra fogják adni
Törölt felhasználó 2007. 10. 23. 13:24
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
Ha az embernek van szem hozzá, kicsit el tudaj gondolni, hogyan fog a város továbbfejlődni, akkor az ingatlanbefektetés jó üzlet Budapesten. Én a Mammut környékén vettem egy kis lakást 2001-ben 12,5 Mft-ért és három évre rá eladtam 19,9 Mft-ért. Vettünk egy lakást az Andrássyn 76 nm-t 2000-ben 9 Mft-ért és most az egekben az ára.
Törölt felhasználó 2007. 10. 23. 12:51
Előzmény: #1  portfolio
#16
Hát igen!!!!!
Alá van támasztva érvekkel hogy, miért várható /ami egyáltalán nem biztos,ezt majd a piac eldönti hogy lufifújással indokolatlanul vagy fundamentálisan, tényleges értéke miatt lessz az az ár/ az ingatlan ár növekedése.
Hivatkoz ik pld., a bukaresti ingatlan árakra, nem szabad elfelejteni hogy, náluk lehet most zajlik az a folyamat, ami nálunk már korábban lezajlott, vagy egyszerű ott van tényleges kereslet s nem csupán befektetési céllal, hiszen nálunk már nagyobb részt úgy tűnik befektetési céllal akarnak lakást vásárolni.
Törölt felhasználó 2007. 10. 21. 10:24
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
persze lehetnek kivételek..
állitolag a luxus villák jol mennek... és jo haszonnal lehet minden évbe eladni... bár ezt csak hallottam tapasztalni nem tapasztaltam.. ( ujságcikk)
Törölt felhasználó 2007. 10. 21. 10:23
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#14
hát nem igazán jo szerintem miskolcon... én ezt tapasztaltam.. de ez az egész országra igaz..ahogy lentebb a kolléga is irja..
Törölt felhasználó 2007. 10. 21. 10:22
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
hát igen.. a robbanás 2002 ig volt.. utána hanyatlás van... ( de nem azért mert már nagyon magas az ingatlan árunk... romániába szlovákiába már magasabb joval az ingatlan ár.. és rohamosan nö... lásd... gdp jük is... 8-9 % ék.. és a magyar?
A gdp jelentös százalékát az épitöipar adja..
Törölt felhasználó 2007. 10. 21. 10:15
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
Aha. Elnézést. Minden világos. Így kissé más.
Törölt felhasználó 2007. 10. 21. 10:14
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
Sajnos 3 eve vettuk oket.
Törölt felhasználó 2007. 10. 21. 10:05
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
" A lakasaink erteke az utobbi 3 evben folyamatosan csokkent /Bp. V. VII.k./,"
hm... és előtte 8 éven át? :))
meglepődve olvasgatom soraid...
Törölt felhasználó 2007. 10. 21. 04:54
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
Mi is csak orulni tudunk, hogy kiszalltunk az ingatlanbizniszbol. A lakasaink erteke az utobbi 3 evben folyamatosan csokkent /Bp. V. VII.k./, amiert 3 eve meg 18M-t kinaltak, azt mar csak 15-ert sikerult eladni 1 ev alatt. Ezt csak rovidtavu kiadassal sikerult kompenzalni, abban pedig hatalmas a konkurencia es rengeteg munkaval jar. De meg igy is jobban jartunk volna egy sima bankbetettel. Szoval a panziot vagy hostelt en nem ajanlanam, esetleg a munkasszallast erdemes lehet megprobalni, ha olyan kornyeken van. Ugy hallottuk, arra nagy a kereslet. Az ingatlan erteke szerintem is csokkenni fog meg az elkovetkezo 1-2 evben Magyarorszagon, az adok egyre nonek, a koltsegek pedig szinten nagyon magasak a regi, lerobbant epuletek miatt.
Törölt felhasználó 2007. 10. 21. 04:09
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#8
izom, le vagyok döbbenve. Méghogy a miskolci ingatlanpiac nem YÓÓÓ????
Törölt felhasználó 2007. 10. 20. 14:06
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
csak a magyar viszonyokra valahogy nem fektetnek az itteni szakemberek nagy hangsulyt.. ( vagy nem hallani öket) pedig itt is az van kicsibe mint amcsiba.. gdp csökken stb..
Törölt felhasználó 2007. 10. 20. 14:05
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
ugyanis itt is az megy már lassan mint amcsiba.. csuklik össze a magyar ingatlan piac... ( csuklott valamennyit most stagnálgat talán) Dölnek be a hitelek az embereknek nincs lovéja.. ninncs fizetöképes kereslet.... stb.. 2002 töl egyre szarabb a helyzet.. és ezt csak fokozni fogja az ingatlan ado..( ingatlan érték 1 % a lesz kb.. azt tervezik) na akkor lesz még nagy eladási hullám....
Törölt felhasználó 2007. 10. 20. 14:00
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
Én örültem hogy kiszáltam az ingatlan bizniszböl... Többet ne inkább...
Értékesiteni egy ingatlant manapság piaci áron nagyon nehéz ám...
igaz én miskolci viszonyokat tudom az marha szar.. 1 évig is kellett árulni mig ugy ahogy el tudtam adni... de! még ocsobban is kellett hogy adjam hogy végre valaki elvigye.. -5 % al..szoval.. örültem hogy végre megszabadultam.. söt majd jön az ingatlan ado stb.. A tözsdével viszont jol jártam.. jo hogy ide hoztam a lovém :) Bár itt is lenyulja állam bácsi aki szerencsés.. :( Ne ez van..
Ja csak egy példa.. Borsodba miskolcon egy 8 mft os gázos lakás amiért egyre szigoritották a lakás hiteleket adokedvezmények megvonását ... amiatt csökkent az ár évekig!
anno 2002 ben egy 1,5 szobás gázos lakás 8 mft volt most meg már jo ha 6,5-7 mft ért eladod.. szoval.. ez magyarország..
Bezzeg a szlovákok meg a románok.. az ingatlan áruk ( piacuk pörög) gdp nagy részét adja nekik..
Törölt felhasználó 2007. 10. 20. 10:31
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Szerintem hitelből befektetésnek érdemes lakást venni:
- használt
- viszonylag kicsi (garzontól max 2+0.5-ig)
- alkalmi vétel legyen
- olyan ponton, ahol akkor is kiadható, ha behalt a piac (közlekedési csomópont, egyetem v főiskola mellett)
(persze jókat mondok, a sajátjaimon nincs egy szem hitel sem...)

Ha már úgyis szóba jött ez a téma, megkérdezném az úri közönséget, van -e vkinek tapasztalata panzió/kollégium/nagyobb szálláshely üzemeltetésben?
A múlt héten itt a környékünkön levitték egy lepukkadt, kihasználatlan 1.500nm-s irodaház árát 20%-l (kényszereladó, APEH tartozás), NAGYON kedvező a négyzetméterár, beosztás, parkoló, s erősen gondolkodom rajta, hogy ne vegyem -e meg, a bank által előzetesen becsült önerőt (cash + ingatlanok) össze tudnám szedni. Ráadásul a tulaj felhívott, mert kb egy éve töviről hegyire megnéztem, de sokallottam az árát - kicsi voltam hozzá... Persze akkor tőzsde egy ideig nincs.
Törölt felhasználó 2007. 10. 20. 09:24
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Magyarországon rengeteg új lakás, lakópark épült és nem tudják eladni megfizethetetlen a legtöbb ember számára. a bankok most már 20% önerő esetén is adják a hiteleket, mert a kutyának se kellenek az ingatlanok.
Ha mégis megfizethető, akkor meg nagyon magas a közösköltség –több tíz ezer forint is lehet.

Sok család hitelekből él tisztában vannak vele,hogy nem tudják fizetni és eladják a fejük felől a házat,de bevállalják,mert nincs más megoldás.
-Jön az árverezés és mennek a……vagy ki tudja??

-A magyar társadalom így is teljesen el van adósodva. A médiából folynak a különböző hitelkonstrukciók.
Munkahelyek nincsenek leépítések, létbizonytalanság van, mire vegyenek az emberek fel hitelt?
Láttam pár magyar családot földbe vájt kunyhókban- ilyen nem volt!-:(((((
Törölt felhasználó 2007. 10. 20. 07:55
Előzmény: #1  portfolio
#2
azért azt nem szabad elfelejteni, hogy budapesten, magyarországon a lakáspiac folyamatosan bőlül, míg a népesség fogy.
ez nem kiegyenlített keresletet eredményezhet

Topik gazda

spqr
3 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek