Topikgazda: Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 15:29

Bokros: a lex MOL a magyar oligarchák érdekeit szolgálja  

Ugrás a cikkhez
Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint a hétfőn a Parlament által elfogadott lex MOL brutális erőfeszítés az állam részéről annak érdekében, hogy magánérdekeket védjen. A CEU professzora szerint a törvény a magyar üzleti oligarchák - élükön Hernádi Zsolttal és Csányi Sándorral - illetve az általuk támogatott politikusok érdekeit szolgálják.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=88891
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 10. 15. 13:38
Előzmény: #238  Törölt felhasználó
#240
ja.

A) biztosan tudta volna egyben értékesíteni (vagy legalábbis ezt előre nem láthatták előre)

B) önkormányzat testületi felhatalmazással értékesít, nem tud olyan rugalmasan eljárni, mint egy alapkezelő (ez utóbbit csak gondolom)

a diszkontot a csúcshoz közeli értékhez viszonyítani nem helyes.
Törölt felhasználó 2007. 10. 15. 13:33
Előzmény: #234  Törölt felhasználó
#239
drop,

Irorszagban elek lassan 1 eve. Irorszag leginkabb attol fejlodott, hogy sikerult csatlakozni az EU-hoz, kiszamithato gazdasagpolitikat csinalni, es mert beszelnek angolul. Eppen ezert idejott a gaz amerikai karvalytoke, es gazdagga tette oket.

A kep arnyalasa vegett, minden, amit nem a multik csinalnak, itt kb. szarul mukodik, elmaradt az infrastruktura, egeszsegugyi ellatas, oktatas, stb. Szoval van hova fejlodniuk meg szolgaltatasokban es infrastrukturaban. De (majdnem) minden amit eddig elertek a multiknak koszonheto.
Törölt felhasználó 2007. 10. 15. 13:16
Előzmény: #236  Törölt felhasználó
#238
A győri önkormányzat aznap értékesíthette volna kb. 2500-ért a piacon, a 6mrd-s forgalom lehetővé tette volna. Szóval nem tudom, miről beszélsz. Miért esik most, azt pedig nem tudjuk, de a sztorink szempontjából lényegtelen is.
Törölt felhasználó 2007. 10. 15. 13:12
Előzmény: #235  Törölt felhasználó
#237
fretek, nem beszéltam hazautalásról.
"És nagy mértékben a multinacionális vállalatok tőkebefektetésén alapul"
Igen, a rengeteg USA-ban élő ír lobbyja miatt történt a befektetések nagy része. Az esetükben nem arról volt szó, hogy felvásárolják a legnagyobb cégeiket, hanem tőkét hoztak az országukba. Ez kicsit más, mint a MOL esete.
Persze az általad említett könyv a tőke beáromlását is negatív tényezőként említi, de ez Írország esetében nyilvánvalóan nem igaz.
Szóval az ír példa tökéletesen ül arra, hogy minden tőkésnek a saját népe felé hajlik a keze. Nem véletlenül virágzott fel egy pár milliós nemzet, ahol az emigránsok száma jóval meghaladja az anyaországban elők számát. Persze más is kellett hozzá, de ez is egy jelentős része a történetnek.
Törölt felhasználó 2007. 10. 15. 11:45
Előzmény: #234  Törölt felhasználó
#236
tényleg drop. itt lenne az ideje járnod egy vidám canossát Borkai miatt. Emlékszel? Azon csodálkoztál, hogy liberálkomcsiként miért nem vádoltam feltétlen korrupcióval a rába csomag értékrsítése kapcsán.
Törölt felhasználó 2007. 10. 15. 11:21
Előzmény: #234  Törölt felhasználó
#235
tényleg nem értetted meg azt a könyvet, ahonnan a tudást gyűjtöd

egyrészt: a kivándoroltak hazautalásai nem elsősorban tőkebefektetésként funkcionálnak (vagy legalábbis egy nagyon speciális esetről van szó, amely a globális tőkeáramlás töredéke)

másrészt: Írország jelenlegi fejlettsége a nyolcvanas években kötött politikai kiegyezés és az EU támogatások eredménye. És nagy mértékben a multinacionális vállalatok tőkebefektetésén alapul. Éppen ezért Irország GDP stuktúrája még a miénknél is torzabb, gyakorlatilag értékelhetetlen a kis-, középvállatok súlya.

Ergo: magadat cáfolod leginkább írországi példáddal, szvsz
Törölt felhasználó 2007. 10. 15. 11:10
Előzmény: #232  Törölt felhasználó
#234
fretek, castorp,
nem egészen mindegy, hogy a tőke magyar, osztrák vagy amerikai kézben van. Egy magyar természetesen Magyarországot fogja előnyben részesíteni a befektetéseinél. Nézzétek meg Írország hova fejlődött részben az USA-ba kivándorolt és meggazdagodott írek anyaországban történt befektetéseik által.
Törölt felhasználó 2007. 10. 15. 10:55
Előzmény: #232  Törölt felhasználó
#233
Azt hiszem erre már én is felhívtam a figyelmet, de erre már nem volt reakció:)
Törölt felhasználó 2007. 10. 15. 10:41
Előzmény: #221  Törölt felhasználó
#232
igen, valóban ez a képviseleti demokrácia. ez egy viszonylag egyszerű tény, ehhez szükségtelen nekem gratulálnod. talán egyszer azt is elárulod, hogy szerinted mi a demokrácia. kíváncsi vagyok, hogy az Aranybullából le tudod-e vezetni a lex Mol-t.

még valami: az itt írt gondolataid igencsak leegyszerűsítve a Tőkés társaságok világuralma című könyvből származnak, azonban vagy nem olvastad el figyelmesen a könyvet vagy csak nem akartad megérteni. Röviden: a tőkének nincs nemzetisége, így értelmezhetetlen az a kívánságod, hogy jobb a magyar tőke a MOL-ban, mint az osztrák. Egyszerűen csak tőke van, amely növekedni akar.

Törölt felhasználó 2007. 10. 15. 00:10
#231
1989-töl folyamatosan teret nyer a multinacionális vállalatok zöme a magyar gazdaságban. Ausztria az egy före jutó GDP tekintetében a föld országainak rangsorában a z ötödik elökelö helyet foglalja el. "ali baba" közel 400 rablója ennek a gazdasági fel futásnak köszönheti a havi több mint 1 millió ft "zseb pénzt. Gondolt már arra valaki, ha ezek a multik nem jönnek ide, mi lett volna az országgal, most nem tudnának az egykori cseléd sorból fel törekvő proletár új gazdagok több száz milliás házakban cselédeket tartva majmolni a nyugatot. 72 milliárd dollár az állam adóság, Lex még több is, ha képviselő urak nem térnek rövidesen észhez.
Törölt felhasználó 2007. 10. 14. 23:37
Előzmény: #229  Törölt felhasználó
#230
tőzsdenyúl!
Már leírtam, hogy az EU "axiómarendszeréből" kiindulva a Lex MOL rossz. De minden ország próbálkozik a törvények kijátszásával. Az előbb belinkelt német példa a tökéletes bizonyítéka. Miért mi lennénk a kivételek? Lehet, hogy a szabad piac törvényei, a liberálisok által felállított és a világra ráerőszakolt "axiómarendszer" nem túl igazságos? szvsz ez a gond.
Vagy megint másról írok, mint amiről kéne? Ha igen, akkor konkretizáld, mire gondolsz.

Jó éjt.
Törölt felhasználó 2007. 10. 14. 23:27
Előzmény: #226  Törölt felhasználó
#229
Ha megengeded, néhány dolog (lényegében a hozzászólásod érdemi része) mind olyan dolog, amit te gondolsz bele mások véleményébe. Ne tedd:

"Persze, adjuk el a MOL-t is, az OTP-t is, mert a magyar nagytőkés rosszabb, mint az osztrák,"
Ezt senki nem mondta, nem is erről van szó.

"a magyar állam pedig fogja be a pofáját, ha bele akar szólni. "
Ezt sem mondta senki, azt mondták néhányan, hogy másképp szóljon bele, ha bele akar.

"Persze nem jó, hogy pár pénzemberünk dönt a legnagyobb cégünk sorsáról, "
Ebben sokak egy véleményen vannak.

"de még mindig jobb, mintha az osztrákok döntenének róla, hogy holnap továbbpasszolják +10%-ért"

Ez megint nem érinti az eddigieket, ahol is arról volt szó, hogy nem jó ha néhány pénzember dönt az ország kérdéseiről, az állam pedig másképpen szóljon bele (védje az érdekeit), ha akarja.

Úgy nehéz vitatkozni, ha te a saját premisszáiddal vitatkozol. A leírtakkal vitatkozz.
Törölt felhasználó 2007. 10. 14. 23:22
Előzmény: #227  Törölt felhasználó
#228
helyesen...hallgatták...
Törölt felhasználó 2007. 10. 14. 23:17
Előzmény: #225  Törölt felhasználó
#227
csak még egy gondolat az itt marakodóknak.
- a politikusok alkalmazzák az "oszd meg és uralkodj" és jobbágynak "kenyér kell meg cirkus" szisztemet, aki ennek beugrik az megérdemli a sorsát, amíg te marakodsz senkiháziak keresnek milliárdokat és röhögnek a képedbe.
- az embernek (nem a csigaszerü emberfélének) legyenek elvei,identitása, célja, értékkel töltse ki az életét, alkosson és tegyen valamit valamiért és ne csak valami ellen ostobáskodjon.
- nyilván sok ember hamis áleszmék áldozata és próbálja ostobaságát erényként feltüntetni, még az is lehet komolyan gondolja mert magának sem meri bevallani átb@szták,nem kicsit nagyon...
Én is ismertem embereket akiknek elment az életük a kisérletezgetéssel, 50-es években halgatták " Et-k hazudtunk éjjel hazudtunk nappal..de mostantól..." (ismerös nem..) majd a vas és acél országa.. majd az új mechanizmus... reformok.. Et-k húzzuk meg a nadrágszíjat... nem sorolom és ez az ember valóban hitt (az anyja cseléd volt az uraságnál) a rendszerváltáskor lett nyugdíjas... ma csak les mint kutya a mozdonyra nézi a tv-ben a szocikat akikre szavazott és 1000nm-es házakban laknak ahol cselédek dolgoznak.
Törölt felhasználó 2007. 10. 14. 23:07
Előzmény: #223  hill
#226
hill, a probléma ott van, hogy az egész szabad piac így működik. Már nem a kormányok gyakorolják a hatalmat gazdasági kérdésekben, hanem a mindent felvásárló multik a PR szervezeteik és tőkéjük által. Az USA-ban is minden így van. A különbség csupán annyi, hogy ők eddig a jó oldalon áltak, ők inditották az egész globalizációt, az ő cégeik a legfőbb felvásárlók. Szvsz ez már nem tart túl sokáig. Max. 10-20 év, sőt már most jön Kína,az olajországok és elkezdik felvásárolni az amcsi cégeket. Na itt lesz vége a rohadt nagy liberalizmusnak, mert ha az amcsiknak már nem áll érdekükben, akkor változni fog a szemlélet is. Nálunk meg itt van a nagytőke helyi agymosója, az 5%-os SZDSZ, a média hátszelével együtt, aki jól rátalált a velejéig korrupt exkomcsikra, szintén jelentős média támogatással és mára itt tartunk: nemzeti érzés 0, ország morálisan, fizikálisan lezüllesztve.
Persze, adjuk el a MOL-t is, az OTP-t is, mert a magyar nagytőkés rosszabb, mint az osztrák, a magyar állam pedig fogja be a pofáját, ha bele akar szólni. Persze nem jó, hogy pár pénzemberünk dönt a legnagyobb cégünk sorsáról, de még mindig jobb, mintha az osztrákok döntenének róla, hogy holnap továbbpasszolják +10%-ért az oroszoknak.
Törölt felhasználó 2007. 10. 14. 22:53
Előzmény: #223  hill
#225
szvsz töke/érdekcsoportok vannak amik a politikában és a gazdaság/okbanis képviseltetik az érdekeiket.
aki ilyen érdekeket képvisel az nem teheti meg,hogy csak egyirányba riszáljon.
Törölt felhasználó 2007. 10. 14. 22:53
Előzmény: #222  Törölt felhasználó
#224
Nocsak, nocsak...

Talán, mégsem olyan valóságtól elrugaszkodott ez a lex-MOL?

Már jónéhány nappal ezelőtt is arról igyekeztem meggyőzni topiktársaimat, hogy az államnak igenis van joga beleszólni, hogy egyes cégeit megvédheti a külföldi befolyás alól. Első sorban persze a külföldi államok befolyása alól. Sőt, a vállalatok saját magukat is védhetik a befolyás koncentrálódása elllen - ld. 10%-os szavazati korlát.

Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tőke szabad áramlását is korlátozni kellene, a szavazati korlát fenntartásával akár magasabb - osztalékra jogosító - részesedést is szerezhetnének a társaságban...

Tudnillik a részvények osztalékra ill. szavazatra vonatkozó jogosítványa "ősidők óta" elválik(hat) egymástól.

Kisbefektetőként egyáltalán nem is abból a célból vásárolok meg egy részvényt, mert "okoskodni" szeretnék a közgyűlésen, csupán azért, mert bízom a cég növekedésében és/vagy eredményességében. A cég vezetését pedig továbbra is a menedzsmentre bízom. Ha nem tetszik a menedzsment tevékenysége, egyszerűen eladom a részvényem...
hill 2007. 10. 14. 22:19
#223
Az oligarchiákat több féle képpen is osztályozhatnánk. 1).Politikai érdekek szerinti Oligarchiák . 2.) Az adott termék szerint, bankár( Csányi), áram(Kapolyi),Olaj( Hernádi)
Építőipar,+ politikai( Demján) Egyéb csoportba Leisztinger, Wallis csoport stb:stb.
A politikával szerves kötődésben áll minden csoport, ők valójában pártok kegyeltjei strómanjai. A párt kiválasztó engedélyező szerepe nélkül, ezek az oligarchiák nem jöhettek volna létre. A kötődések szinte mindig ugyanazon párthoz vezetnek. A konspirációt a Marxista egyetemen is tanították már akkoriban.
Törölt felhasználó 2007. 10. 14. 22:13
Előzmény: #221  Törölt felhasználó
#222
terjed a lex MOL Európában?:)
link
Törölt felhasználó 2007. 10. 14. 21:40
Előzmény: #220  Törölt felhasználó
#221
Sajons igazad van fretek. Az előző ciklusban az MSZP-SZDSZ-re szavazók elég jól megismerték eme demokráciának csúfolt intézményt. Hatalomra kerülni hazugságokkal és szembemenni a népakarattal. Igen fretek, ez a demokrácia a te nézetedben. Gratulálok.

Topik gazda

koi
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek