Topikgazda: Törölt felhasználó 2007. 10. 10. 15:29

Bokros: a lex MOL a magyar oligarchák érdekeit szolgálja  

Ugrás a cikkhez
Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint a hétfőn a Parlament által elfogadott lex MOL brutális erőfeszítés az állam részéről annak érdekében, hogy magánérdekeket védjen. A CEU professzora szerint a törvény a magyar üzleti oligarchák - élükön Hernádi Zsolttal és Csányi Sándorral - illetve az általuk támogatott politikusok érdekeit szolgálják.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=88891
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 15:00
Előzmény: #137  Törölt felhasználó
#140
drop,

"Mit veszt a magyar nép ezt foglalja már össze valaki? Mert ez a lényeg. de ilyenről még nem hallottam. "

Elmondom mit veszít.

Banánköztársaság van kialakulóban, ahol az üzleti mogulok diktálják a törvényeket a Parlamentnek, saját érdekeiket szem előtt tartva. Ez óriási veszély, és évtizedekre szegénységbe taszíthatja az egész államot, lásd Latin-Amerika...Nem biztos hogy ebbe az irányba kellene mozdulni

Rövidebb távon: a corporate governance risk növekedése miatt megnő a kockázati felár, nem lehet normális árazás mellett tőkét bevonni cégekbe, stb.

De nézd meg a Bokros interjút, szerintem nem rossz.
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 14:37
Előzmény: #138  Törölt felhasználó
#139
szewa,
"nem láttam Bokrost"
Még reggel belinkelték, én is innen néztem meg.
link
-> megtekintés gomb
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 14:31
Előzmény: #137  Törölt felhasználó
#138
drop,

ezt írtad:

"Már leírtam, kifejezetten jobb a magyar tőzsdének így, ez abból is látszik, hogy kussol a bét vezetése."

bravó, megint szellemesen ismerted fel az okot és az okozatot. Szerinted a rendőrség függ a kormánytól, a BÉT viszont nem.

Megpróbálom neked elmagyarázni, hogy a BÉT-nek miért kellene tiltakozni (nem láttam Bokrost, remélem nem ismételem meg). Tehát: a tőzsde célja az, hogy a vállalatok részvénykibocsátással forráshoz jussanak. Az tehát csak mellékes szál, hogy te veszítesz vagy nyersz a tőzsdén. Ha kiderül, hogy a BÉT-en adott esetben feleslegesen veszel részvényeket (mert a mendzsment politikai segítséggel beszopat), akkor normális befektető nem jegyez többet olyan részvényt, amely esetében ez előfordulhat. Ez sokkal inkább vezet adott tőzsde halálához, mint ha egy részvényt netán kivezetnének (ami egyébként nem is lenne feltétlenül szükségszerű). Ez tehát a MOL sztori BÉT-re gyakorolt hatása. De ennél tágabban érdemes vizsgálni a dolgokat. Ez a lépés ceteris paribus növelte az országkockázatot (aztán meg sírtok, hogy milyen drága finanszírozni az államadósságot). Érted végre?
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 14:14
Előzmény: #136  Törölt felhasználó
#137
Gepida, és ha megvezetik? Mit bukunk rajta? Hogy a MOL nem lesz osztrák? Vállalom. A magyar tőzsdére káros? Már leírtam, kifejezetten jobb a magyar tőzsdének így, ez abból is látszik, hogy kussol a bét vezetése.

Mit veszt a magyar nép ezt foglalja már össze valaki? Mert ez a lényeg. de ilyenről még nem hallottam.
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 14:07
Előzmény: #134  Törölt felhasználó
#136
Osztanának ők a magyarnak is, ha ezt te érvnek hozzod fel ellenem. :-)

"A választásokkor sem volt fogalmuk, kire szavaznak... De ez a demkorácia, ebben élünk."
Ha jól tudom a választási kampányt végighazudták. Ezt nem én mondom, hanem Fecó mondta. Nem lehet, hogy most is csak megvezetik a "jónépet" a pénzmágnás + politikai elit érdekei védelmében?
nyugdijas 2007. 10. 12. 14:02
Előzmény: #131  Törölt felhasználó
#135
Az ilyen nemzeti dumákkal szokták a népet behülyíteni. Nézzétek meg az 1914-es videókat, milyen lelkesen masíroztak a srácok a háborúba.
Aztán utána meg keseregtek, hogyan megszopatták őket. (Már aki megmaradt, egyébként a lelkesedést fűtő politikusok általában véletlenül megmaradtak...)
Egyébként szerintem igenis léteznek nemzeti érdekek, de hülyén néz ki az a kormány, aki előszőr fűnek-fának eladja az általa stratégiainak definiált vagyont (hogy ennek mennyi az előnye és a hátránya az külön fórumot igényel), s miután bután elköltötte az ebből befolyó pénzt, kitalálja utólag a stratégiai vagyon védelmét. Eléggé kilóg a lóláb.
Egyébként a magyar közösségi tulajdonban lévő vagyonnak sajnos az a sorsa, hogy áron alul kerüljön magántulajdonba. Ez éppúgy igaz a szoci XI. kerület lágymányosi földjeire, mint a fideszes Győr Rába csomagjára.
Nézzétek meg Főváros mennyiért fogja eladni az ELMÜ csomagot.
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 14:00
Előzmény: #132  Törölt felhasználó
#134
szia Gepida,
OMV-MOL közös cég. Szépen hangzik, de a neve OMV lenne és ha bevezetnék a magyar tőzsdére is, akkor is az osztrák tőzsdén kereskednének vele a nagybüfik. Szerintem ez világos.
"A MOL mint magyar óriásvállalat érdekei védelmében osztja a pénzt mind a bal mind a jobb oldali pártoknak. Így megy ez a világban mindenütt."
Igen és jobb is hogy nem az osztrák pártoknak osztja a pénzt...

"A magyar emberek döntő részének halvány lila gőze sincs miről van szó! :) "
A választásokkor sem volt fogalmuk, kire szavaznak... De ez a demkorácia, ebben élünk.
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 13:54
Előzmény: #130  Törölt felhasználó
#133
pénznyelő, sikerült ide nem tartozó dolgokat összezagyválnod. Hogy jön ide Győzike?
Hogy jön ide az előző választás? Megválasztották a koalát (most nem akarok vitatkozni a mikéntről) és ők is vannak hatalmon. Evvan. Nekem nem tetszenek és már az emberek nagy része is rájött, hogy tévedtek . Ha majd úgy gondolják, akkor kimennek az utcára és elzavarják-elzavarjuk. Addig ő van hatalmon a választások értelmében.

" "És ez kivételesen egy olyan kérdés, amiben a parlamenti pártok egyetértenek"
Ez meg aztán pláne nem jelent semmit. "
Demokrácia van, vagyis a parlament döntései jelentenek valamit.

Ja és hogy 98% vagy 90% ezen fontos kötözködni, tipp volt, reális tipp...
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 13:51
Előzmény: #128  Törölt felhasználó
#132
szia drop,
Távol álljon tőlem, hogy a vitátokba belekeveredni. De azért néhány dolgot leírnék: MINDEN SZVSZ természetesen!

"nyilvánvaló, hogy ha a MOL-t megvennék, akkor az egész magyar tőzsde megroppanna " "ha a MOL-t megveszik és kivezetik, akkor a bét a kapitalizációjának a 40%-át elveszíti."
Az OMV a közös céget a BÉT-re bevezetné, ezt már bevállalták. (ha kell link, akkor keresek). Azt nem tudom, hogy ez helyetesítené-e a mostani Mol-t, de talán. Aztán jöhetne egy OMV-MOL pásros elleni orosz akció, ami megintcsak nem lenne roszz a bét forgalmának.

"ez kivételesen egy olyan kérdés, amiben a parlamenti pártok egyetértenek."
Egye fene bevállalom ezt leírni. :) A MOL mint magyar óriásvállalat érdekei védelmében osztja a pénzt mind a bal mind a jobb oldali pártoknak. Így megy ez a világban mindenütt. Ekkora pénzforrás fölötti rendelkezés elvesztése hatalmas csapás lenne a politikai elitnek meg a pénzmágnásoknak is. A két osztály osszefogot és "megvédték" a "pénzgyárat".

"Sőt a magyar emberek 98%-a." Ez jó. :) A magyar emberek döntő részének halvány lila gőze sincs miről van szó! :)

Miért nem vesz fel hitelt a management és veszi meg a céget?
Nagyon egyszerű. Itt 12 milliárd eurós cég a tét. Meg is lepődnék ha magyar magánemberek, akárcsak néhány milliárd euró hitelhez is hozzájutnának. Itt nagyságrendi eltérések vannak.
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 13:48
Előzmény: #128  Törölt felhasználó
#131
drop,

ha nem értesz valamit, annak több oka lehet. mindenesetre próbáld meg tágabban vizsgálni a lex MOL hatását.
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 13:46
Előzmény: #128  Törölt felhasználó
#130
"Sőt a magyar emberek 98%-a. ... Gondolkozz ezen."
Nem nekem szólt, de gondolkozom: Azt, hogy az emberek 98%-a támogatja, azt te leírtad, ettől még egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az valószínűleg igaz, hogy a többség támogatja. Viszont ez se jelent semmit. És érdekes, hogy pont te jössz az emberekkel: a többség pl. támogatta a Gyurcsány kormányt, hiszen ő nyert a választásokon, te mégis el akarod zavarni őket... Fura, hogy most számítanak az emberek. Egyébként az emberek jó nagy %-a nézi a Győzikét.

"És ez kivételesen egy olyan kérdés, amiben a parlamenti pártok egyetértenek"
Ez meg aztán pláne nem jelent semmit. Tudod miben értenek még pl. mindig egyet? - saját fizuemelésük; - költségtérítésük számla nélkül; stb. Persze, hogy egyetértenek, mert a jól hangzó magyar érdek duma eladható az embereknek úgy, hogy közben mindegyikük milliárdosi körei érdekei védve maradnak. Ezért. (a Postabank is közös nagy mézesbödön volt, aminél évek után borult ki csak a bili és akkor is gyorsan siettek megmenteni)
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 13:39
Előzmény: #128  Törölt felhasználó
#129
Én pl. nem értek egyet a Lex-Mol-lal kapcsolatban. De ennek nincs jelentősége! Egy ilyen kezdetleges tőkepiacon, mint a mienk nem szabad a management kezébe ekkora hatalmat adni! (saját részvény, 75%...stb.)
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 13:28
Előzmény: #126  Törölt felhasználó
#128
fretek, sajnos többszöri nekifutás után sem sikerült értelmeznem az általas leírtakat. Csak az első mondatot, amiben engem basztatsz.

Egyébként a napnál is világosabb, ha a MOL-t megveszik és kivezetik, akkor a bét a kapitalizációjának a 40%-át elveszíti. Forgalmának vesztesége is legalább ennyi lesz, de felfelé megbecsülhetetlen. Ezután csak az OTP felvásárlására kellene várnunk és a magyar tőzsde meghalt.
A lex MOL pedig láthatólag nem viselte meg a piacot.
Csőlátású pedig inkább te vagy, a tőke, a tőke, a szabad piac, a szabad piac.... Ehhez társul egy állam is, akinek joga és kötelessége beleszólni a szabályozásban. És ez kivételesen egy olyan kérdés, amiben a parlamenti pártok egyetértenek. Sőt a magyar emberek 98%-a. Vagyis a lex MOL-t támogatja. Gondolkozz ezen.
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 12:54
#127
Az Európai Unió keretei között, elképzelhetetlen az oligarchák, szláv tipusu össze fonódása az állam végre hajtó szerveivel. A jog rendszer meg védi az egyes tag államokat attól a kellemetlen érzéstől, hogy a saját "farkába" harapjon. Kisérletek mindig történnek az Európai jog ki játszására, amióta tagok vagyunk, de ezek a kisérletek a kezdeti fázisban el buknak. Lásd: konvergencia program, türelmesek, háromszor figyelmeztettek bennünket, valszeg a "lex Mol" is erre a sorsra jut. Hátra van még köztársasági elnök véleményezése. Amennyiben ő is az "Oligarhákat", kedvezményezi, akkor el lehet gondolkodni, mi vár ránk.
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 12:41
Előzmény: #125  Törölt felhasználó
#126

nagy szerencse, hogy ilyen széles horizontot látsz időben, térben. nyilván kifejezetten jót tesz a tőkepiacnak az ilyen piacbarát (befektetés ösztönző) parlamenti döntés. gondolom ceteris paribus csökkenti a befektetők magyarországi kockázatát, akik így kisebb felárral dolgoznak majd.
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 11:42
Előzmény: #112  Törölt felhasználó
#125
Meghallgattam Bokrost.

Teljesen logikus a nyilatkozata a saját szempontjából, ő nemzetközi pénzvilág, világbank érdekeit képviseli. Nyilván nem akarja, hogy helyi pénzemberek (ő oligarcháknak nevezi) érdekében szülessen törvény. Bokros egy másik csónakban evezik, természetesen más érdekeket szeretne érvényesíteni.

Amit a bétről mond, az pedig hülyeség. Nem érti, hogy a bét miért nem szólalt meg a kérdésben és miért nem védi a befektetők érdekeit. Pedig nyilvánvaló, hogy ha a MOL-t megvennék, akkor az egész magyar tőzsde megroppanna és szvsz hosszútávon lehet, hogy meg is szűnne.
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 10:54
Előzmény: #122  Törölt felhasználó
#124
pont ezt akartam kérdezni, hogy ki a MACSKA?! Szavazzunk?!
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 10:53
#123
A Mollyka ipari kémei a föld leg nagyobb gáz hatalmának "bekebelezését" készitik elő. A menedzsmentnek most minden fillére szüksége van, elképzelhető, hogy a "cuslág" vagyon is , az energia fronton landol. Hernádtól a lajtáig körvonalazódik egy új szuper "olaj" világ hatalom.
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 10:49
Előzmény: #118  Törölt felhasználó
#122
Vajon kinek a kezében futnak össze a szálak?
Törölt felhasználó 2007. 10. 12. 10:44
Előzmény: #120  csuloktata
#121
erre csak annyit kérdezek, hogy:
- Na melyik a leggyorsabb autó? -:)
- ???
- a cégesautó.

Kinga

Topik gazda

koi
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek